Αρ.Πρωτ 1112907/2008 (23/12/2008)

Έκδοση φορολογικών στοιχείων κατά τη διαπίστωση ποσοτικών διαφορών.

Αρ.Πρωτ .: 1112907/634/0015/23.12.2008
ΘΕΜΑ:

Έκδοση φορολογικών στοιχείων κατά τη διαπίστωση ποσοτικών διαφορών.

Με την από 13.11.2008 αίτησή σας θέτετε υπόψη μας ότι στις συναλλαγές που πραγματοποιεί η εταιρεία σας με προμηθευτές εμπορευμάτων από το εξωτερικό (τρίτες χώρες, ή χώρες της Ε.Ε.) διαπιστώνονται συχνά ελλείμματα ή πλεονάσματα κατά την παραλαβή τους, σε σχέση με τις ποσότητες που αναγράφονται στα τιμολόγια των προμηθευτών. Για τις εν λόγω διαφορές εκδίδετε θεωρημένα δελτία ποσοτικής παραλαβής.

Με βάση τα προαναφερόμενα ρωτάτε ποια φορολογικά στοιχεία πρέπει να εκδώσετε για να πραγματοποιήσετε τις δέουσες εγγραφές στα βιβλία σας, όταν για αυτά τα ελλείμματα ή πλεονάσματα δεν εκδίδονται από τους προμηθευτές σας του εξωτερικού πιστωτικά ή συμπληρωματικά τιμολόγια αντίστοιχα.

Επί του ανωτέρω ερωτήματος σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992), όπως ισχύουν, για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών από επιτηδευματία εκτός της χώρας εκδίδεται τιμολόγιο.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 12 του ιδίου ως άνω άρθρου και νομοθετήματος ορίζεται ότι ο επιτηδευματίας και τα πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 2 εκδίδουν τιμολόγιο για τα αγαθά που αγοράζουν ή τις υπηρεσίες που δέχονται από πρόσωπα που αρνούνται την έκδοση τιμολογίου ή εκδίδουν ανακριβές τιμολόγιο ή δεν έχουν υποχρέωση για έκδοση τιμολογίου κατά την πώληση αγαθών. Στην περίπτωση άρνησης από υπόχρεο έκδοσης τιμολογίου ή έκδοσης ανακριβούς τιμολογίου το πρωτότυπο του τιμολογίου που εκδίδει ο αγοραστής των αγαθών ή ο λήπτης των υπηρεσιών αποστέλλεται εντός του επόμενου από την έκδοσή του μήνα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του αντισυμβαλλόμενου.

3. Επίσης, όπως έχει γίνει δεκτό από τη διοίκηση (έγγραφό μας 1125781/933/0015/ 12.10.1993) στην περίπτωση που εκδοθούν ανακριβώς πιστωτικά τιμολόγια ή υπάρξει άρνηση έκδοσης, μπορούν να εφαρμοστούν οι διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ.

4. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και εφόσον οι αντισυμβαλλόμενοί σας προμηθευτές του εξωτερικού δεν εκδίδουν για τα ελλείμματα ή πλεονάσματα, που διαπιστώνετε κατά την παραλαβή των αγαθών, πιστωτικά ή συμπληρωματικά τιμολόγια αντίστοιχα, μπορεί και για τις δύο περιπτώσεις η εταιρεία σας να εκδώσει τιμολόγια της παραγράφου 5 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ., ώστε να πραγματοποιήσετε τις δέουσες εγγραφές στα βιβλία σας.

5. Σημειώνεται ότι πέραν της έκδοσης των σχετικών τιμολογίων, ως επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία πραγματοποίησης των σχετικών πράξεων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και άλλα δικαιολογητικά, όπως εμβάσματα τραπεζών, συμφωνητικά κ.λ.π.

6. Τέλος, τονίζεται ότι τα σχετικά τιμολόγια, όπως και τα στελέχη, επειδή δεν υπάρχει αντικείμενο φορολογίας για τους αντισυμβαλλόμενούς σας στην Ελλάδα, φυλάσσονται μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά από την εταιρεία σας στους χρόνους που ορίζονται κάθε φορά από το άρθρο 21 του Κ.Β.Σ.