Αρ.Πρωτ 1121708/2005 (27/12/2005)

Έκπτωση δαπανών μισθοδοσίας προσωπικού κατασκευαστικής εταιρίας, όταν οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΙΚΑ καταβάλλονται κατόπιν συμφωνίας από τον ιδιοκτήτη του έργου - Καταχώρηση στα βιβλία του ΚΒΣ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 27 Δεκεμβρίου 2005
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Αρ.Πρωτ.: 1121708/2300/Α0012
ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ( Δ12)
ΤΜΗΜΑ Α ΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ( Δ15)
ΤΜΗΜΑΤΑ Α ΄ - Β ΄

ΘΕΜΑ : Έκπτωση δαπανών μισθοδοσίας προσωπικού κατασκευαστικής εταιρίας , όταν οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΙΚΑ καταβάλλονται κατόπιν συμφωνίας από τον ιδιοκτήτη του έργου - Καταχώρηση στα βιβλία του ΚΒΣ.

Απαντώντας στην αίτησή σας, σχετικά με το θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

Α . ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

1. Από τις διατάξεις της υποπερίπτωσης αα΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Ν. 2238/1994, προβλέπεται έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης των εξόδων μισθοδοσίας και αμοιβής του προσωπικού, εφόσον έχουν καταβληθεί ή βεβαιωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΙΚΑ ή άλλου ασφαλιστικού οργανισμού, εκτός αν από την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται μερική ή ολική απαλλαγή από την υποχρέωση για την καταβολή εισφορών.

2. Με την αίτησή σας ζητάτε να σας διευκρινίσουμε αν οι καταβαλλόμενες αμοιβές μισθοδοσίας ταυ εργατικού προσωπικού που απασχολεί και ανήκει στην εταιρεία σας, αποτελούν εκπεστέα δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδά σας, εφόσον οι ασφαλιστικές εισφορές στο αρμόδιο ασφαλιστικό οργανισμό (ΙΚΑ) καταβάλλονται, μετά από συμφωνία, από τον ιδιοκτήτη του έργου του αναλάβατε να κατασκευάσετε, συντάσσοντας μισθοδοτικές καταστάσεις στο όνομά του.

Εξάλλου, με τις διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του α.ν. 1846/1951, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 40 του α.ν. 2698/1953, υπόχρεος για την αναγγελία οικοδομικών εργασιών και την καταβολή εισφορών είναι ο κύριος (ιδιοκτήτης), του αναγειρόμενου, επισκευαζόμενου, κ.λ.π. κτίσματος.

3. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι όλες οι νόμιμες συμβατικές αμοιβές (μισθοί, ημερομίσθια, κ.λ.π.) που καταβάλλονται από την επιχείρησή σας, εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές, για το εργατικό προσωπικό σας, αποτελεί εκπεστέα δαπάνη σας, εφόσον καταβληθούν ή βεβαιωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους υπέρ ΙΚΑ ή άλλου ασφαλιστικού οργανισμού από πρόσωπο που βαρύνεται γι΄ αυτό από σχετικές διατάξεις νόμων.

4. Περαιτέρω, σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 57 στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες παρακρατείται φόρος από εκείνον που απασχολεί κατά σύστημα έμμισθο ή ημερομίσθιο προσωπικό είτε καταβάλλει συντάξεις, επιχορηγήσεις και κάθε άλλη παροχή. Η παρακράτηση ενεργείται κατά την καταβολή των αμοιβών και ο φόρος υπολογίζεται στους αμοιβόμενους με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου αλλά διάρκειας μικρότερης από ένα έτος, με συντελεστή στο ακαθάριστο ποσό του ημερομισθίου, ο οποίος ορίζεται σε τρία τοις εκατό (3%) για ημερομίσθιο πάνω είκοσι τέσσερα (24) ευρώ.

5. Συνεπώς, αν η κατασκευαστική εταιρεία σας είναι αυτή που προσλαμβάνει και απασχολεί προσωπικό και καταβάλλει τις αμοιβές τους, ανεξάρτητα από το ποιος καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά τα οριζόμενα από το ΙΚΑ, το υποχρεούσθε σε παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.).

Β . ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992), μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι κάθε εγγραφή στα βιβλία που αφορά συναλλαγή ή άλλη πράξη του υπόχρεου πρέπει να στηρίζεται σε στοιχεία που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα αυτού ή σε δημόσια έγγραφα ή σε άλλα πρόσφορα αποδεικτικά στοιχεία.

2. Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του ίδιου ως άνω νομοθετήματος, ο επιτηδευματίας που τηρεί βιβλία οποιασδήποτε κατηγορίας για κάθε δαπάνη που αφορά την άσκηση της επιχείρησής του, για την οποία ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην έκδοση στοιχείου του Κώδικα αυτού, εκδίδει απόδειξη δαπάνης. Όταν καταβάλλονται μισθοί, ημερομίσθια, ή άλλες παροχές σε μισθωτούς δύναται, αντί της έκδοσης απόδειξης δαπάνης, να συντάσσεται κατάσταση, στην οποία υπογράφουν οι δικαιούχοι για τα ποσά που λαμβάνουν.

3. Με βάση τις προαναφερόμενες διατάξεις οι αμοιβές μισθοδοσίας (μισθοί, ημερομίσθια κ.λ.π.) που καταβάλλετε στο προσωπικό της επιχείρησής σας, οι οποίες σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κεφάλαιο Α΄ (Φορολογία Εισοδήματος) του παρόντος αποτελούν εκπεστέα δαπάνη σας, καταχωρούνται στα τηρούμενα βιβλία σας με την ως άνω κατάσταση μισθοδοσίας στην οποία εμφανίζονται οι αμοιβές αυτές, αδιάφορα αν συντάσσεται στο άνομα του ιδιοκτήτη του έργου, σε συνδυασμό με το συμφωνητικό που έχετε συνάψει με αυτόν.