Αρ.Πρωτ 1483/2003 (03/11/2003)

Διαδικασία αναστολής καταβολής του Φ.Π.Α. της εισαγωγής πρώτων υλών που τίθενται στο καθεστώς της Μεταποίησης υπό Τελωνειακό έλεγχο.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα, 3 Νοεμβρίου 2003
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Αριθ. Πρωτ.: Δ 1483/860
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ  
- Δ/ΝΣΗ 17Η ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΗ  
ΤΜΗΜΑ Ε΄ ΦΠΑ ΕΙΣΑΓ. - ΕΞΑΓ.  
- Δ/ΝΣΗ 18Η ΤΕΛ. ΟΙΚ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ  
ΤΜΗΜΑ Γ΄  

ΘΕΜΑ:

Διαδικασία αναστολής καταβολής του Φ.Π.Α. της εισαγωγής πρώτων υλών που τίθενται στο καθεστώς της Μεταποίησης υπό Τελωνειακό έλεγχο.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών

Έχοντας υπόψη:

Τις διατάξεις των άρθρων 130 έως και 136 του Κανονισμού ΕΟΚ 2913/1992, όπως ισχύει.

Τις διατάξεις των άρθρων 551 και 552 του Κανονισμού ΕΟΚ 2454/1993, όπως ισχύει.

Τις διατάξεις των άρθρων 17 παράγραφος 2, 20 και 60 του Ν. 2859/2000 "Κώδικας Φ.Π.Α." (ΦΕΚ 248/Α).

Την ανάγκη καθορισμού διαδικασίας αναστολής καταβολής του Φ.Π.Α. της εισαγωγής πρώτων υλών που τίθενται στο καθεστώς της Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο.

Την αριθ. 1065956/863/Α 0006/15-7-2003 (ΦΕΚ 985/Β/6-7-2003) Κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών».

Ότι από τις διατάξεις της Απόφασης αυτής, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Αποφασίζουμε

Καθορίζουμε διαδικασία αναστολής καταβολής του Φ.Π.Α. της εισαγωγής πρώτων υλών που τίθενται στο καθεστώς της Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο, ως ακολούθως:

`Αρθρο 1
Πεδίο Εφαρμογής - Προϋποθέσεις Απαλλαγής

Αναστέλλεται η καταβολή του Φ.Π.Α. της εισαγωγής πρώτων υλών που τίθενται στο καθεστώς της Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή τελικών (παράγωγων) προϊόντων.

Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) καθίσταται απαιτητός, κατά το χρόνο που τα παράγωγα προϊόντα τίθενται σε ανάλωση στο εσωτερικό της χώρας.

Η διαδικασία αναστολής καταβολής του Φ.Π.Α. των πρώτων υλών καθώς και η φορολογική αντιμετώπιση των παράγωγων προϊόντων ανάλογα με τον τελικό προορισμό τους, καθορίζονται από τα επόμενα άρθρα της παρούσας.

`Αρθρο 2
Διαδικασία Απαλλαγής

Η Τελωνειακή Αρχή εισαγωγής, αφού διαπιστώσει τη συνδρομή των προϋποθέσεων που τίθενται από τις διατάξεις που διέπουν το καθεστώς της Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο για την υπαγωγή των εισαγόμενων πρώτων υλών στο καθεστώς αυτό, διενεργεί επί του τελωνειακού παραστατικού πράξη ως ακολούθως :

«ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΕ ΑΝΑΛΩΣΗ. Α.Υ.Ο. Δ 1483/860/3-11-2003».

Το παραστατικό θέσης των πρώτων υλών στο καθεστώτος Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο, παραμένει σε εκκρεμότητα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταποίησης και τη λήξη του καθεστώτος.

`Αρθρο 3
Φορολογική Αντιμετώπιση των παράγωγων προϊόντων κατά τη λήξη του καθεστώτος Μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο

Όταν τα παράγωγα προϊόντα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση στο εσωτερικό της χώρας από τον αρχικό εισαγωγέα ή από άλλο πρόσωπο, μη δικαιούχο απαλλαγής από το ΦΠΑ, καταβάλλεται ο αναλογών Φ.Π.Α. Η φορολογητέα αξία Φ.Π.Α. διαμορφώνεται με βάση την αξία των παράγωγων προϊόντων και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 2859/2000.

Όταν τα παράγωγα προϊόντα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση στο εσωτερικό της χώρας από πρόσωπο δικαιούχο απαλλαγής από το Φ.Π.Α., στο ευρισκόμενο σε εκκρεμότητα τελωνειακό παραστατικό θέσης των πρώτων υλών στο καθεστώς της Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο, διενεργείται πράξη απαλλαγής και αναγράφεται η διάταξη που προβλέπει την απαλλαγή αυτή, ως ακολούθως:

«ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ Φ.Π.Α. ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ .................................... ΑΥΟ Δ 1483/860/3-11-2003».

Επιπλέον, επί του τελωνειακού αυτού παραστατικού, προσαρτάται φωτοαντίγραφο του παραστατικού θέσης των παράγωγων προϊόντων σε ανάλωση. Κατόπιν αυτού το παραστατικό εξοφλείται και τίθεται στο Αρχείο.

α) Όταν τα παράγωγα προϊόντα πωλούνται σε εγκατεστημένο σε άλλη Κοινοτική χώρα αγοραστή, στο ευρισκόμενο σε εκκρεμότητα τελωνειακό παραστατικό θέσης στο καθεστώς της Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο, διενεργείται πράξη ως ακολούθως: «ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ Φ.Π.Α. - ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ». Επιπλέον, επί του τελωνειακού παραστατικού προσαρτώνται:

Αντίγραφο του τιμολογίου πώλησης που εκδίδεται για την πώληση αυτή σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων στο οποίο αναγράφονται απαραίτητα οι Α.Φ.Μ. / VIES πωλητή και αγοραστή.

Αντίγραφα του Δελτίου Αποστολής και των Φορτωτικών Εγγράφων που εκδίδονται κατά την αποστολή των τελικών προϊόντων στην άλλη Κοινοτική χώρα και

Υπεύθυνη Δήλωση του πωλητή με την οποία δηλώνει ότι δεν ακυρώθηκε μερικώς ή ολικώς η πώληση αυτή και ότι επίσης επαληθεύτηκε ο Α.Φ.Μ./VIES του αγοραστή.

β) Το τελωνειακό παραστατικό θέσης στο καθεστώς της Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο, παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι την προσκόμιση από τον πωλητή αντιγράφου του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων, στον οποίο έχει συμπεριληφθεί η εν λόγω ενδοκοινοτική παράδοση. Κατόπιν αυτού το παραστατικό εξοφλείται και τίθεται στο Αρχείο.

α) Όταν τα παράγωγα προϊόντα τίθενται σε κάποιο άλλο τελωνειακό ανασταλτικό καθεστώς, η φορολογική υποχρέωση γεννάται και ο Φ.Π.Α. καθίσταται απαιτητός κατά το χρόνο εξόδου και θέσης των παράγωγων προϊόντων σε ανάλωση στο εσωτερικό της χώρας. Επί του ευρισκόμενου σε εκκρεμότητα τελωνειακού παραστατικού θέσης των εισαγόμενων αγαθών στο καθεστώς της Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο, διενεργείται η ακόλουθη πράξη :

«ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ Φ.Π.Α. ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ...................... ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΥ....................»

β) Μετά τη διενέργεια της πράξης αυτής, προσαρτάται στο ευρισκόμενο σε εκκρεμότητα τελωνειακό παραστατικό, αντίγραφο του τελωνειακού παραστατικού θέσης στο νέο καθεστώς. Κατόπιν αυτού το παραστατικό που εκκρεμεί εξοφλείται και τίθεται στο Αρχείο.

Όταν τα παράγωγα προϊόντα εξάγονται σε τρίτη χώρα, επί του ευρισκόμενου σε εκκρεμότητα τελωνειακού παραστατικού θέσης των πρώτων υλών στο καθεστώς της Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο, διενεργείται η ακόλουθη πράξη :

«ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ Φ.Π.Α. ΛΟΓΩ ΕΞΑΓΩΓΗΣ. ΔΙΑΣΑΦΗΣΗ ΑΡΙΘ.................». Αντίγραφο του κατά περίπτωση εκδιδόμενου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, Φορολογικού Στοιχείου Πώλησης, καθώς και του τελωνειακού παραστατικού εξαγωγής θεωρημένο από το Τελωνείο εξόδου, προσαρτώνται στο ευρισκόμενο σε εκκρεμότητα τελωνειακό παραστατικό, το οποίο κατόπιν αυτού εξοφλείται και τίθεται στο Αρχείο.

Όταν το σύνολο ή μέρος των πρώτων υλών, που είχαν υπαχθεί στο καθεστώς της Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο, δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διαδικασία της Μεταποίησης, με τη λήξη του καθεστώτος αντιμετωπίζονται ανάλογα με τον τελικό προορισμό τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους 1 έως 5 του παρόντος άρθρου.

`Αρθρο 4
Έναρξη Ισχύος

Η ισχύς της Απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η Απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΠ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ