Αρ.Πρωτ 1604/11006/2013 (31/12/2013)

Αδειοδότηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα/βιοαέριο/ βιορευστά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αρ.Πρωτ.: ΥΑΠΕ/Φ18/1604/11006

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑ Α.Π.Ε.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ:

Αδειοδότηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα/βιοαέριο/ βιορευστά.

Σε συνέχεια ερωτημάτων αρμοδίων Υπηρεσιών και επενδυτών, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα.

Τα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα έργα δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευής υποσταθμών και εν γένει κάθε κατασκευής που αφορά την υποδομή και εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, χαρακτηρίζονται ως δημόσιας ωφέλειας, ανεξάρτητα από το φορέα υλοποίησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 35, παρ. 5, του N. 2773/1999 (Α΄286) «Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας -Ρύθμιση θεμάτων ενεργειακής πολιτικής και Λοιπές διατάξεις», όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 2, παρ. 9 του N. 2941/2001 (Α΄ 201) και ισχύει.

Στην έννοια των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα / βιοαέριο / βιορευστά1, περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις υποδοχής, επεξεργασίας, τυποποίησης, αποθήκευσης βιομάζας και βιορευστών, καθώς και

υποδοχής, επεξεργασίας, αποθήκευσης πρώτων υλών προς παραγωγή βιοαερίου, ενεργειακής αξιοποίησης των καυσίμων πρώτων υλών βιομάζας / βιοαερίου / βιορευστών, διάθεσης της παραγόμενης ηλεκτρικής και της συμπαραγόμενης θερμικής ενέργειας, τυποποίησης, μεταφοράς και διάθεσης τυχόν δευτερογενώς παραγόμενων αέριων, στερεών ή υγρών (υπό-/παρά-) προϊόντων ή αποβλήτων, που προκύπτουν κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και εν γένει προετοιμασίας της καύσιμης ύλης της μονάδας.

Ως εκ τούτου η διάταξη του Ν. 3982/2011 «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις» (Α΄143), άρθρ. 18, παρ. 3, περίπτωση η΄, συμπεριλαμβάνει υπό την έννοια των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 2244/1994 (Α΄168), και όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και υποδομές για τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα / βιοαέριο / βιορευστά, που εγκαθίστανται στο ίδιο ή όμορο των εγκαταστάσεων αυτού γήπεδο, για την προετοιμασία και εν γένει διαχείριση των πρώτων υλών, υπό την προϋπόθεση ότι η δυναμικότητα παραγωγής / επεξεργασίας / τυποποίησης του καυσίμου, ικανοποιεί αποκλειστικά και μόνο τις απαιτήσεις του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σε πρώτη ύλη, η συνδρομή της οποίας πρέπει να τεκμηριώνεται δεόντως από το φορέα του σταθμού. Η πλήρωση της ανωτέρω προϋπόθεσης για μεν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της κατηγορίας Α1, σύμφωνα με την υα 1958/2012 (Β΄21), ελέγχεται από την Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για Έργα ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ, για δε τους λοιπούς από τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σε περίπτωση κατά την οποία η δυναμικότητα, των συναφών με την ηλεκτροπαραγωγή εγκαταστάσεων, υπερβαίνει τις λειτουργικές ανάγκες του σταθμού σε καύσιμη πρώτη ύλη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα / βιοαέριο / βιορευστά, κατά τρόπον ώστε να υφίσταται ευχέρεια ανάπτυξης παράλληλης επιχειρηματικής μεταποιητικής δραστηριότητας για τη διαχείριση πρώτων υλών και διάθεση του παραγόμενου καυσίμου, από το φορέα του σταθμού σε τρίτους, τότε η μονάδα αδειοδοτείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3982/2011 (Α΄143).

Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας

Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης

Γεώργιος Στέργιου

1 Οι ορισμοί βιομάζας / βιορευστών / βιοαερίου περιλαμβάνονται στο Ν. 3468/2006 (Α΄129) άρθρ. 2, παρ. 7, 8α, 30ε, όπως συμπληρώθηκε από το Ν. 4062/2012 (Α΄ 70), άρθρ. 15 & 33.