Αρ.Πρωτ 439/2015 (16/09/2015)

Διαδικαστική Αντιμετώπιση για την Καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. Εξώδικης Δήλωσης Εταίρου της Ομόρρυθμης Εταιρείας με την Επωνυμία «ΑΦΟΙ ΜΑΡΟΥΔΑ & ΣΙΑ ΟΕ» για την Θέση της σε Καθεστώς Λύσης-Εκκαθάρισης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2015
Αρ.Πρωτ.: 439

Θέμα:

Διαδικαστική Αντιμετώπιση για την Καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. Εξώδικης Δήλωσης Εταίρου της Ομόρρυθμης Εταιρείας με την Επωνυμία «ΑΦΟΙ ΜΑΡΟΥΔΑ & ΣΙΑ ΟΕ» για την Θέση της σε Καθεστώς Λύσης-Εκκαθάρισης.

Σχετικά: Επιστολή σας, με αρ.πρωτ. 3173/Φ.302/19-08-2015 (με αρ.πρωτ. Ε.Σ 380/21-08-2015)

Απαντώντας στην ανωτέρω σχετική επιστολή σας σχετικά με το εν θέματι αντικείμενο σας γνωρίζουμε ότι η ομόφωνη άποψη του Εποπτικού Συμβουλίου μας έχει ως εξής:

1. Όπως φαίνεται από το καταστατικό της εταιρείας με την επωνυμία «ΑΦΟΙ ΜΑΡΟΥΔΑ & ΣΙΑ Ο.Ε.» που μας αποστείλατε, η διάρκεια της εταιρείας οριζόταν 10ετής και λήγουσα την 30η Ιανουαρίου του 2000, με δυνατότητα να παραταθεί κατόπιν σχετικής συμφωνίας των εταίρων νομίμως δημοσιευθείσας. Δεδομένου ότι τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει, η εταιρεία βρίσκεται σε κατάσταση λύσης και εκκαθάρισης από 30-1-2000 (βλ. και εγκύκλιο Κ2-1493/11-04-2014 του Γεν. Δ/ντη Εμπορίου ΑΔΑ: ΒΙΗ2Φ-Υ2Ε). Σύμφωνα δε με το ίδιο καταστατικό, εκκαθαριστές ορίζονται όλοι οι εταίροι, από κοινού.

2. Ευθύνη για την εγγραφή της εταιρείας στο ΓΕΜΗ («αυτό-απογραφή») κατά τα οριζόμενα στην ΥΑ Κ1-941/2012 (ΦΕΚ 1468 Β΄) έχουν, εφόσον βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, οι εκκαθαριστές.

3. Η Υπηρεσία σας δεν μπορεί να προβεί αυτεπάγγελτα σε αλλαγή της κατάστασης της εταιρείας εφόσον αυτή δεν έχει κάνει απογραφή, διότι το γεγονός ότι έχει λάβει αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. λόγω της μετάπτωσης που προηγήθηκε της απογραφής δεν έχει έννομα αποτελέσματα.

4. Συνεπώς οι εναλλακτικές διαδικαστικής αντιμετώπισης της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι δύο.

4.1. Οι εκκαθαριστές της εταιρείας απογράφουν την εταιρεία σε κατάσταση «λύση-εκκαθάριση» είτε οι ίδιοι μέσω του https://www.businessreaistrv.gr/auto/About.aspx. όπως προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 11 της ως άνω ΥΑ είτε μέσω της Υπηρεσίας σας για τη διενέργεια της απογραφής όπως προβλέπεται στην παρ. 32του ίδιου άρθρου.

4.2. Η Υπηρεσία σας απογράφει αυτεπάγγελτα την εταιρεία στο ΓΕΜΗ σε κατάσταση «λύση-εκκαθάριση» ακολουθώντας όμως τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 113 του Ν. 3419/2005 (και ιδίως στην παρ. 3 αυτού) και αναζητώντας όλη τη σχετική τεκμηρίωση από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.

5. Ανεξάρτητα με τον τρόπο που θα γίνει η απογραφή, προκειμένου να διαγραφεί οριστικά από το ΓΕΜΗ η εταιρεία πρέπει να ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα στις εγκυκλίους του Γεν. Δ/ντη Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού με ΑΠ Κ2 - 1493/11-04-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΗ2Φ-Υ2Ε) και 68293/24-6-2015 (ΑΔΑ: Ω20Δ465ΦΘΘ-3ΝΡ), καθώς και οι αντίστοιχες ΠΟΛ. του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με ΑΠ 1084/24-3-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΞΡΗ-ΞΦΗ) και 1045/10-2-2015 (ΑΔΑ: Ψ127Η-Φ90).

1 Στην παρ. 2 του άρθρου 1 «Υποβολή αίτησης εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ.» της ΥΑ ΚΙ-941/2012 (ΦΕΚ 1468 Β΄) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει περιγράφεται η διαδικασία εγγραφής («αυτοαπογραφής») της εταιρείας από τους νομίμους εκπροσώπους της απευθείας στο ΓΕΜΗ χωρίς παρέμβαση Υπηρεσίας και προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι: «2. Η σχετική αίτηση - δήλωση υποβάλλεται, με ευθύνη των νομίμων εκπροσώπων του υπόχρεου της παραγράφου 1, ατελώς ηλεκτρονικά δια μέσου του διαδικτυακού τόπου του Γ.Ε.ΜΗ. με χρήση κωδικών του TAXISNET. Ο υπόχρεος ελέγχει τα προσυμπληρωμένα πεδία, επιβεβαιώνει τα ορθά και διορθώνει τυχόν ανακριβή, συμπληρώνει τα λοιπά πεδία και υποβάλλει και τα απαιτούμενα κατά περίπτωση νομιμοποιητικά, συνοδευτικά και δικαιολογητικά έγγραφα, κατά την έννοια του άρθρου 5 παρ. 5 Ν. 3419/2005 , όπως αυτά εξειδικεύονται στο Παράρτημα που προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής για κάθε κατηγορία υπόχρεου σε εγγραφή. Τα έγγραφα που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή, χωρίς να απαιτείται να έχουν υπογραφεί ψηφιακά. Στη συνέχεια υποβάλλονται ή αποστέλλονται με συστημένη επιστολή στην κατά περίπτωση αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. η βεβαίωση ολοκλήρωσης της εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. καθώς και τα απαιτούμενα κατά περίπτωση νομιμοποιητικά, συνοδευτικά και δικαιολογητικά έγγραφα για την εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ., ή επικυρωμένα αντίγραφα αυτών, όπως αυτά ορίζονται για κάθε κατηγορία υπόχρεου, το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από την έκδοση της ως άνω βεβαίωσης. Εφόσον τα σχετικά έγγραφα δεν είναι θεωρημένα από την αρμόδια αρχή ως ακριβή αντίγραφα των καταχωρισμένων και τηρουμένων από αυτή, υποβάλλεται επίσης υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του ότι αυτά είναι αληθή, ακριβή και όμοια με τα τηρούμενα από την αρμόδια αρχή. Επίσης, στην περίπτωση νομιμοποιητικών και λοιπών εγγράφων για τα οποία υπάρχει αδυναμία υποβολής ακολουθείται η διαδικασία της υπεύθυνης δήλωσης. (...).»

2 Στην παρ. 3 του άρθρου 1 «Υποβολή αίτησης εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ.» της ΥΑ Κ1 -941/2012 (ΦΕΚ 1468 Β΄) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει περιγράφεται η διαδικασία εγγραφής («αυτοαπογραφής») της εταιρείας με τη μεσολάβηση Υπηρεσίας ΓΕΜΗ και προβλέπεται ότι:

«3. Αν ο υπόχρεος, για οποιονδήποτε λόγο, δεν υποβάλλει ηλεκτρονικά, κατά τα ανωτέρω οριζόμενα στην παράγραφο 2, την αίτηση του για την εγγραφή του στο Γ.Ε.ΜΗ., θα πρέπει να την υποβάλλει στα γραφεία της κατά περίπτωση αρμόδιας Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ., η οποία διενεργεί την εγγραφή εφόσον προηγουμένως καταβληθεί το σχετικό τέλος. Στην περίπτωση αυτή συνυποβάλλονται και τα απαιτούμενα κατά περίπτωση πρωτότυπα νομιμοποιητικά, συνοδευτικά και δικαιολογητικά έγγραφα για την εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ., ή επικυρωμένα αντίγραφα αυτών, όπως αυτά ορίζονται για κάθε κατηγορία υπόχρεου. Εφόσον τα αναφερόμενα αντίγραφα δεν είναι θεωρημένα από την εκάστοτε αρμόδια αρχή, πρέπει να συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του ότι αυτά είναι αληθή, ακριβή και όμοια με τα τηρούμενα από την αρμόδια αρχή. Τα ως άνω έγγραφα υποβάλλονται και σε ηλεκτρονική μορφή, προκειμένου να καταχωριστούν στο Γ.Ε.ΜΗ.»

3 Στο `Αρθρο 11 «Αυτεπάγγελτες καταχωρήσεις, διορθώσεις, μεταβολές και διαγραφές» του Ν. 3419/2005 (ΦΕΚ 297 Α΄) ορίζεται μεταξύ άλλων ότι:

«1. Αν υπόχρεος ή τρίτος που έχει ειδικό έννομο συμφέρον, παραλείψουν να υποβάλουν αίτηση καταχώρησης, η αρμόδια υπηρεσία καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ. προβαίνει αυτεπάγγελτα, μετά από έλεγχο, στην αναγκαία καταχώρηση, εφόσον διαπιστώνει με βεβαιότητα την ύπαρξη συγκεκριμένων νομικών πράξεων, εγγράφων και δηλώσεων που αφορούν τον υπόχρεο, για τα οποία απαιτείται καταχώρηση στο Γ.Ε.ΜΗ.. Για την ανωτέρω καταχώρηση, οι υπηρεσίες καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ. λαμβάνουν υπόψη, ιδίως, τις δικαστικές αποφάσεις που αναγνωρίζουν την εμπορική ιδιότητα προσώπου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν αυτό κατατάσσεται μεταξύ των υπόχρεων.

2. Αν ο υπόχρεος ή τρίτος που έχει ειδικό έννομο συμφέρον παραλείψουν να υποβάλουν αίτηση μεταβολής ή Διαγραφής από το Γ.Ε.ΜΗ., η αρμόδια υπηρεσία καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ. προβαίνει αυτεπαγγέλτως στη μεταβολή ή τη Διαγραφή των καταχωρήσεων, εφόσον διαπιστώνει με βεβαιότητα ότι τα νομικά γεγονότα, έγγραφα και δηλώσεις που καταχωρήσθηκαν ήταν από την αρχή ή κατέστησαν μεταγενέστερα παράνομα, αναληθή ή ανακριβή.

3. Πριν η αρμόδια υπηρεσία καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ. προβεί αυτεπαγγέλτως στις πράξεις που προβλέπονται στις προηγούμενες παραγράφους, καλεί εγγράφως τον υπόχρεο είτε να υποβάλει σχετική αίτηση εντός προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών είτε να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει η καταχώρηση, μεταβολή ή Διαγραφή. Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, η αρμόδια υπηρεσία του Γ.Ε.ΜΗ. προβαίνει αυτεπαγγέλτως στην καταχώρηση, στη μεταβολή ή τη Διαγραφή και επιβάλλει στον υπόχρεο και στους νόμιμους εκπροσώπους του πρόστιμο, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 17.»