Αρ.Πρωτ 5054451/2010 (27/12/2010)

Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας εγγεγραμμένου αποστολέα προϊόντων ειδικού φόρου κατανάλωσης.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα, 27 Δεκεμβρίου 2010
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: ΔΕΦΚ Γ 5054451ΕΞ2010
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ  
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.  
1. Δ/ΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ  
ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄, Β΄ & Γ΄  
2. 19η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ  
ΤΜΗΜΑ Α΄  
3. 17η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΗ  
ΤΜΗΜΑ Ε΄  

ΘΕΜΑ :

Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας εγγεγραμμένου αποστολέα προϊόντων ειδικού φόρου κατανάλωσης.

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της περίπτωσης ι΄ του άρθρου 55 και των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 113 του Ν. 2960/01 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» (ΦΕΚ 265/Α΄/22.11.2001) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για το χαρακτηρισμό προσώπου ως εγγεγραμμένου αποστολέα.

2. Την ανάγκη καθορισμού των όρων και προϋποθέσεων για τον χαρακτηρισμό προσώπου ως εγγεγραμμένου αποστολέα.

3. Τις διατάξεις του άρθρου 90, παράγραφος 2, του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ/τος 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (ΦΕΚ 98/Α΄/22.04.2005).

4. Τα Προεδρικά Διατάγματα 185/2009 (ΦΕΚ 213/Α΄/07.10.2009) «περί ανασύστασης του Υπουργείου Οικονομικών» και 189/09 «Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων» (ΦΕΚ 221/Α΄/05.11.2009).

5. Την με αρ.πρωτ. Δ6Α1142500 ΕΞ 2010/26.10.2010 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 1725/Β΄/03.11.2010) «περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Δημήτριο Κουσελά.»

6. To γεγονός ότι από τις διατάξεις τις παρούσας δεν προκύπτει δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Αποφασίζουμε

Αρθρο 1
Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας εγγεγραμμένου αποστολέα

1. Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία επιθυμούν να αναγνωρισθούν ως εγγεγραμμένοι αποστολείς, κατά την έννοια τις περίπτωσης ι΄ του άρθρου 55 και της παραγράφου 6 του άρθρου 113 του Ν. 2960/01, οφείλουν να υποβάλουν στην αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Αίτηση με βάση το συνημμένο υπόδειγμα του παραρτήματος I.

β) Έγγραφα στοιχεία για την απόδειξη της ταυτότητας του αιτούντος και της άσκησης συναφούς επαγγελματικής δραστηριότητας (δελτίο ταυτότητας, καταστατικό εταιρείας κ.λ.π.).

γ) Εγγύηση, το ύψος της οποίας θα καλύπτει το ποσό των αναλογούντων φόρων στα προϊόντα ειδικού φόρου κατανάλωσης που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία και αποστέλλονται υπό καθεστώς αναστολής από τον τόπο εισαγωγής, σε ένα από τους προβλεπόμενους από την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 112 του Ν. 2960/01 προορισμούς. To είδος της παρεχόμενης εγγύησης είναι αυτό που προβλέπεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 112 του Ν.2960/01.

2. Η αίτηση μπορεί να υποβάλλεται και ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παραγράφου αυτής ανατίθενται στις αρμόδιες Δ/νσεις της Γενικής Δ/νσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και θα καθορισθούν σε μεταγενέστερο χρόνο με την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του ICIS -NET.

Αρθρο 2
Αρμόδια Αρχή-Έλεγχος Εποπτεία

1. H άδεια του εγγεγραμμένου αποστολέα εκδίδεται, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα του παραρτήματος II και καταχωρείται στο τηρούμενο μηχανογραφικά βιβλίο καταχώρισης αδειών εγγεγραμμένων αποστολέων.

2. Ο έλεγχος και η εποπτεία του εγγεγραμμένου αποστολέα, ασκείται από το Τελωνείο, στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η έδρα της επιχείρησης και ορίζεται επί της αδείας από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια. To Τελωνείο Ελέγχου πρέπει να είναι Α΄ ή Β΄ τάξης και μηχανογραφημένο στα πλαίσια του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου των προϊόντων Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (EMCS). Στην εξαιρετική περίπτωση που το χωρικά αρμόδιο Τελωνείο δεν πληροί τις εν λόγω προϋποθέσεις, τότε ως Τελωνείο Ελέγχου ορίζεται το πλησιέστερο Τελωνείο που τις πληροί.

3. Ως Τελωνείο ελέγχου δύναται να καθορίζεται και άλλο Τελωνείο, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Τελωνειακής Περιφέρειας και σχετικής έγκρισης της αρμόδιας Δ/νσης του Υπουργείου Οικονομικών, εφόσον συντρέχει δικαιολογητικός λόγος.

4. Η άδεια του εγγεγραμμένου αποστολέα εκδίδεται σε 4 αντίτυπα εκ των οποίων το αντίτυπο 1 παραδίδεται ή αποστέλλεται στο δικαιούχο, το αντίτυπο 2 παραμένει στην Τελωνειακή Περιφέρεια, το αντίτυπο 3 αποστέλλεται στο Τελωνείο Ελέγχου και το αντίτυπο 4 διαβιβάζεται στην αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Οικονομικών.

Αρθρο 3
Υποχρεώσεις εγγεγραμμένου αποστολέα

Ο εγγεγραμμένος αποστολέας υποχρεούται:

1. Να τηρεί ειδικό βιβλίο καταχώρησης, μηχανογραφικό ή χειρόγραφο στο οποίο θα αναφέρεται η επωνυμία της επιχείρησης, ο Α.Φ.Μ. και ο αριθμός αδείας εγγεγραμμένου αποστολέα, στο οποίο θα καταχωρεί τα ηλεκτρονικά διοικητικά έγγραφα (e-ΔΕ) που αφορούν τα αποστελλόμενα υπό καθεστώς αναστολής προϊόντα ειδικού φόρου κατανάλωσης. Στο ίδιο βιβλίο θα καταχωρούνται τα τυχόν εναλλακτικά συνοδευτικά έντυπα που εκδίδονται σε περίπτωση που το μηχανογραφικό σύστημα είναι εκτός λειτουργίας και θα συσχετίζονται με τα αντίστοιχα (e-ΔΕ) που υποβάλλονται μόλις αποκατασταθεί το σύστημα.

2. Να συμμορφώνεται προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις των άρθρων 114 και 115 του Ν. 2960/01 και του Καν.(ΕΚ) 684/09 για την υποβολή του ηλεκτρονικού διοικητικού εγγράφου ή του εναλλακτικού συνοδευτικού εντύπου εγγράφου για την αποστολή προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης υπό καθεστώς αναστολής από τον τόπο εισαγωγής όπου τα προϊόντα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία σύμφωνα με το άρθρο 79 του Καν. (ΕΟΚ) 2913/92 προς οποιοδήποτε προβλεπόμενο από τις διατάξεις της περίπτωσης α ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 112, προορισμό.

3. Να καταθέτει πριν την αποστολή των προϊόντων συμπληρωματική εγγύηση στο τελωνείο του τόπου εισαγωγής για την κάλυψη των αναλογούντων φόρων σε περίπτωση που η κατατεθείσα στην αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια δεν επαρκεί. Η εγγύηση λύεται με την απόδειξη περάτωσης της διακίνησης.

4. Να επιδεικνύει τα προϊόντα σε κάθε ζήτηση και να αποδέχεται και να διευκολύνει οποιοδήποτε έλεγχο επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να βεβαιωθούν για την κανονικότητα των διακινήσεων και να συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις τους.

5. Η μη τήρηση από τον εγγεγραμμένο αποστολέα των υποχρεώσεων της παρούσας απόφασης, συνιστά Τελωνειακή παράβαση και τιμωρείται κατά περίπτωση με βάση τις διατάξεις του άρθρου 119 Α του Ν. 2960/01.

Αρθρο 4
Ακύρωση και Ανάκληση της αδείας

1. H άδεια του εγγεγραμμένου αποστολέα ακυρώνεται εφόσον διαπιστωθεί ότι η έκδοσή της βασίστηκε σε αναληθή ή ανακριβή στοιχεία, χωρίς τη συνδρομή των οποίων δεν θα εκδίδετο.

2. Η άδεια του εγγεγραμμένου αποστολέα ανακαλείται όταν διαπιστώνεται, είτε από την Τελωνειακή Περιφέρεια είτε από το Τελωνείο Ελέγχου, ότι εξέλειπαν μερικά ή ολικά οι προϋποθέσεις επί των οποίων βασίστηκε η έκδοσή της ή όταν ο εγγεγραμμένος αποστολέας δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το νόμο και την παρούσα.

Η ανάκληση της αδείας επάγεται έννομα αποτελέσματα από την επομένη της κοινοποίησης της σχετικής απόφασης της αρμόδιας Αρχής στον ενδιαφερόμενο.

Αρθρο 5
Εξαιρέσεις

1. Τα πρόσωπα που έχουν λάβει άδεια εγκεκριμένου αποθηκευτή στη χώρα μας και εισάγουν προϊόντα Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης δύνανται, αποκλειστικά για τα προϊόντα που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία σε τελωνείο της χώρας, να υποβάλλουν το προβλεπόμενο από τον Καν. (ΕΚ) 684/09 ηλεκτρονικό διοικητικό έγγραφο (e-ΔΕ) ή το εναλλακτικό συνοδευτικό έντυπο έγγραφο, για τη διακίνηση των προϊόντων υπό καθεστώς αναστολής από τον τόπο εισαγωγής στη δική τους φορολογική αποθήκη. Στις περιπτώσεις αυτές δεν απαιτείται να λάβουν ανεξάρτητη άδεια εγγεγραμμένου αποστολέα και η άδεια του εγκεκριμένου αποθηκευτή νοείται αυτοδικαίως και ως άδεια εγγεγραμμένου αποστολέα. Η εγγύηση της διακίνησης καλύπτεται από την εγγύηση που έχει κατατεθεί για τη χορήγηση της αδείας του εγκεκριμένου αποθηκευτή. Εάν δεν επαρκεί, ο εγκεκριμένος αποθηκευτής οφείλει να καταθέσει συμπληρωματική εγγύηση στο τελωνείο όπου τα προϊόντα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία. Η εγγύηση λύεται με την απόδειξη περάτωσης της διακίνησης.

2. Οι διατάξεις του άρθρου 7 της υπ΄ αριθμ. Τ. 10440/1923/A0019/24.11.93 ΑΥΟ (ΦΕΚ 885/06.12.1993) εφαρμόζονται κατ΄ αναλογία.

Αρθρο 6
Λοιπές Διατάξεις-Έναρξη ισχύος

1. Οι κωδικοί προϊόντων που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα δύναται να αναπροσαρμόζονται, βάσει των ρυθμίσεων που συμφωνούνται στα πλαίσια της Ε. Επιτροπής, με απλή γνωστοποίηση της αρμόδιας Δ/νσης της Γενικής Δ/νσης Τελωνείων & Ε.Φ.Κ.

2. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από 01-01-2011.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ο ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ

Description: http://www.e-forologia.gr/webTexts/docsImages/EA/2010/EA_gr_5054451_20101227/EA_gr_5054451_20101227_1.jpg

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ

1. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Αναγράφεται η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης του επιτηδευματία.

2. ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ: Αναγράφεται ο αριθμός καταχώρησης της αίτησης στην Τελωνειακή Περιφέρεια, σύμφωνα με την κατά αύξοντα αριθμό καταχώρησή της.

3. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: Αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του αιτούντος (επωνυμία της εταιρείας), η πλήρης διεύθυνση, τηλέφωνα, Fax,e-mail καθώς και ο Α.Φ.Μ. του.

4. ΕΓΓΥΗΣΗ: Αναγράφεται το είδος της εγγύησης (Τραπεζική, Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κ.λ.π.), ο υπόχρεος της εγγύησης (π.χ. Εθνική Τράπεζα), ο αριθμός της εγγύησης (π.χ. αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου), η ημερομηνία λήξης της εγγύησης, αν υπάρχει, καθώς και το ποσό της εγγύησης που έχει κατατεθεί.

5. ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Αναγράφονται τα προϊόντα που επιθυμεί ο αιτών να αποστέλλει υπό καθεστώς αναστολής ανά κατηγορία καθώς και οι Κωδικοί Προϊόντων.

Ο Κωδικός Κατηγορίας υποδηλώνει συνολικά την κατηγορία των προϊόντων που ο αιτών επιθυμεί να αποστέλλει. Στην περίπτωση λοιπόν που ο εγγεγραμμένος αποστολέας επιθυμεί να αποστέλλει όλα τα προϊόντα μιας κατηγορίας τότε επιλέγει με X ή V τη στήλη Κωδικός Κατηγορίας. Στην περίπτωση δε που επιθυμεί να αποστέλλει ορισμένα εξ΄ αυτών τότε στη στήλη Κωδικοί Προϊόντων αναγράφει αναλυτικά τους κωδικούς που αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω.

I . ΚΑΠΝΙΚΑ ( TOBACCO - T ) - Κωδικός Κατηγορίας: Τα
Κωδικός προϊόντος Τ200:
Τσιγάρα
Κωδικός προϊόντος Τ300: Πούρα και σιγαρίλλος.
Κωδικός προϊόντος Τ400: Λεπτοκομμένος καπνός που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων (στριφτών) τσιγάρων.
Κωδικός προϊόντος Τ500: `Αλλα καπνά για κάπνισμα.

II . ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ( ENERGY PRODUCTS - E ) - Κωδικός Κατηγορίας: Ε

Κωδικός προϊόντος Ε200 : Φυτικά και ζωικά λάδια-Προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 1507 έως 1518, εάν προορίζονται για χρήση ως καύσιμα θέρμανσης ή ως καύσιμα κινητήρων.

Κωδικός προϊόντος Ε300: Πετρελαιοειδή (Ενεργειακά προϊόντα)- Προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 2707 10, 2707 20, 2707 30 και 2707 50.

Κωδικός προϊόντος Ε410: Βενζίνη με μόλυβδο που υπάγεται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 11 31, 2710 11 51 και 2710 11 59.

Κωδικός προϊόντος Ε420: Αμόλυβδη βενζίνη που υπάγεται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 11 31, 2710 11 41, 2710 11 45 και 2710 11 49.

Κωδικός προϊόντος Ε430: Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) μη ιχνηθετημένο που υπάγεται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 19 41 έως και 2710 19 49.

Κωδικός προϊόντος Ε440: Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL), ιχνηθετημένο που υπάγεται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 19 41 έως και 2710 19 49.

Κωδικός προϊόντος Ε450: Κηροζίνη, μη ιχνηθετημένη που υπάγεται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 19 21 και 2710 19 25.

Κωδικός προϊόντος Ε460: Κηροζίνη, ιχνηθετημένη που υπάγεται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 19 21 και 2710 19 25.

Κωδικός προϊόντος Ε470: Πετρέλαιο εξωτερικής καύσης (βαρύ πετρέλαιο/ μαζούτ) που υπάγεται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 19 61 έως και 2710 19 69.

Κωδικός προϊόντος Ε480: Προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 11 21, 27 10 11 25 και 2710 19 29 σε χύδην εμπορικές διακινήσεις.

Κωδικός προϊόντος Ε490: Προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 11 έως και 2710 19 69, που δεν ορίζονται ανωτέρω, με εξαίρεση τα προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 11 21, 2710 11 25, 2710 19 29, εκτός από χύδην εμπορικές διακινήσεις.

Κωδικός προϊόντος Ε500: Υγροποιημένα αέρια πετρελαίου και άλλοι υδρογονάνθρακες σε αέρια κατάσταση (υγραέριο) των κωδικών Σ.Ο. 2711 12 11, έως 2711 19 00.

Κωδικός προϊόντος Ε600: Υδρογονάνθρακες άκυκλοι, κορεσμένοι που υπάγονται στον κωδικό Σ.Ο. 2901 10.

Κωδικός προϊόντος Ε700: Υδρογονάνθρακες κυκλικοί που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 2902 20, 2902 30, 2902 41, 2902 42, 2902 43 και 2902 44.

Κωδικός προϊόντος Ε800: Προϊόντα που υπάγονται στον κωδικό Σ.Ο. 2905 11 00 [Μεθανόλη (μεθυλική αλκοόλη)], τα οποία δεν είναι συνθετικής προέλευσης, εάν προορίζονται για χρήση ως καύσιμα θέρμανσης ή ως καύσιμα κινητήρων.

Κωδικός προϊόντος Ε910: Μονο-αλκυλεστέρες λιπαρών οξέων, που περιέχουν κατ΄ όγκο 96,5% ή περισσότερο σε εστέρες (FAMAE) που υπάγονται στον κωδικό Σ.Ο. 3824 90 99.

Κωδικός προϊόντος Ε920: Προϊόντα που υπάγονται στον κωδικό Σ.Ο. 3824 90 99, εάν προορίζονται για χρήση ως καύσιμα θέρμανσης ή καύσιμα κινητήρων- άλλα από τους μονο-αλκυλεστέρες λιπαρών οξέων, που περιέχουν κατ΄ όγκο 96,5% ή περισσότερο σε εστέρες (FAMAE).

III . ΜΠΥΡΕΣ ( BEER - B ) - Κωδικός Κατηγορίας : Β

Επειδή για τα συγκεκριμένα προϊόντα υπάρχει ένας μόνο κωδικός προϊόντος (Β000-Μπύρες) επιλέγεται πάντα ο κωδικός κατηγορίας (Β)

IV . ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΜΕΝΑ ME ΖΥΜΩΣΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΜΠΥΡΑ ( WINE - W ) - Κωδικός Κατηγορίας: W

Κωδικός προϊόντος W 200: Απλά κρασιά και ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση εκτός από κρασί και μπύρα.

Κωδικός προϊόντος W 300: Αφρώδη κρασιά και λοιπά αφρώδη ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση εκτός από κρασί και μπύρα.

V . ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ( INTERMEDIATE PRODUCTS - I ) - Κωδικός κατηγορίας: I

Επειδή για τα συγκεκριμένα προϊόντα υπάρχει ένας μόνο κωδικός προϊόντος (1000- Ενδιάμεσα προϊόντα) επιλέγεται πάντα ο κωδικός κατηγορίας (I)

VI . ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ( ETHYL ALCOHOL & SPIRITS - S ) - Κωδικός Κατηγορίας: S
Κωδικός Προϊόντος S 200
: Αλκοολούχα ποτά.
Κωδικός Προϊόντος S 300: Αιθυλική αλκοόλη.
Κωδικός Προϊόντος S 400: Μερικώς μετουσιωμένη αλκοόλη.
Κωδικός Προϊόντος S 500: `Αλλα προϊόντα που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη. Η εν λόγω κατηγορία περιλαμβάνει τα προϊόντα που δεν υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 2207 και 2208 αλλά σε άλλο κεφάλαιο Σ.Ο. και περιέχουν αιθυλική αλκοόλη (μη μετουσιωμένη).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

α) Ο εγγεγραμμένος αποστολέας αποστέλλει όλα τα είδη των καπνικών προϊόντων. Στη θέση 5 ΠΡΟΪΟΝΤΑ, στη δεύτερη στήλη (ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ), θα πρέπει να επιλέγει με X ή V την κατηγορία Καπνικά.

5. ΠΡΟΪΟΝΤΑΚΩΔΙΚΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣΚΩΔΙΚΟΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ    
ΚΑΠΝΙΚΑ (Τα) X  
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ (Ε)    
ΜΠΥΡΕΣ (Β)    
ΚΡΑΣΙΑ ( W )    

β) Ο εγγεγραμμένος αποστολέας αποστέλλει μόνο πούρα και σιγαρίλλος. Στη θέση 5 (ΠΡΟΪΟΝΤΑ) η δεύτερη στήλη (Κωδικός Κατηγορίας) παραμένει κενή ενώ στην τρίτη στήλη (Κωδικοί Προϊόντων) αναγράφεται ο Κωδικός 7300 ο οποίος αντιστοιχεί στην υποκατηγορία προϊόντων «Πούρα και σιγαρίλλος»

5. ΠΡΟΪΟΝΤΑΚΩΔΙΚΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣΚΩΔΙΚΟΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ    
ΚΑΠΝΙΚΑ (Τ)   Τ300
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ (Ε)    
ΜΠΥΡΕΣ (Β)    
ΚΡΑΣΙΑ ( W )    

6. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Αναγράφεται η δραστηριότητα που δύναται να ασκεί ο εγγεγραμμένος αποστολέας ήτοι η αποστολή των προϊόντων από τελωνείο εισαγωγής.

7. ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ: Αναγράφονται τα προβλεπόμενα έγγραφα που πρέπει να επισυναφθούν στην αίτηση για την έκδοση της άδειας εγγεγραμμένου αποστολέα (π.χ. έγγραφα για την απόδειξη της επαγγελματικής δραστηριότητας του επιτηδευματία, κ.λ.π.).

8. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Αναγράφεται οποιοδήποτε στοιχείο θεωρεί απαραίτητο ο επιτηδευματίας/εγγεγραμμένος αποστολέας για την υποστήριξη της αίτησής του.

9. ΑΙΤΩΝ/ ΙΤΟΥΣΑ: Αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του αιτούντα/ της αιτούσας και τίθεται η ημερομηνία και η υπογραφή αυτού/ης.

Description: http://www.e-forologia.gr/webTexts/docsImages/EA/2010/EA_gr_5054451_20101227/EA_gr_5054451_20101227_2.jpg

Description: http://www.e-forologia.gr/webTexts/docsImages/EA/2010/EA_gr_5054451_20101227/EA_gr_5054451_20101227_3.jpg

Description: http://www.e-forologia.gr/webTexts/docsImages/EA/2010/EA_gr_5054451_20101227/EA_gr_5054451_20101227_4.jpg

Description: http://www.e-forologia.gr/webTexts/docsImages/EA/2010/EA_gr_5054451_20101227/EA_gr_5054451_20101227_5.jpg

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ

1. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ: Αποτελείται από 13 ψηφία, τα οποία συνίστανται στα ακόλουθα:

- Τα 2 πρώτα αποτελούν το κωδικό της χώρας μας (EL) και είναι σταθερά ψηφία σε όλες τις άδειες εγγεγραμμένου Αποστολέα.

- To 3° ψηφίο αποτελεί τον τύπο της αδείας, ήτοι για την άδεια εγγεγραμμένου αποστολέα τίθεται ο αριθμός 3.

- To 4° έως 7° ψηφίο συμπληρώνονται με μηδενικά.

- To 8° και 9° ψηφίο αποτελούν τον κωδικό της Τελωνειακής Περιφέρειας (Παράρτημα I της Τ.3869/1214/12.10.87 ΔΥΟ όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει), η οποία χορηγεί την άδεια στον εγγεγραμμένο αποστολέα.

- To 10° έως 13° ψηφίο αποτελούν τον αύξοντα αριθμό που χορηγεί η Περιφέρεια στις άδειες των εγγεγραμμένων αποστολέων.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : Η πρώτη `Αδεια της Τελωνειακής Περιφέρειας Αττικής έχει τον αριθμό: EL 30000010001.

2. ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ/ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ/ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ: Αναγράφεται η λέξη «Αρχική», εφόσον πρόκειται για την αρχική άδεια εγγεγραμμένου αποστολέα που εκδίδεται από την Τελωνειακή Περιφέρεια ή αναγράφεται ο αύξων αριθμός της τροποποίησης, εφόσον πρόκειται για τροποποιητική άδεια. Επιπλέον, αναγράφεται η ημερομηνία καταχώρησης είτε της αρχικής είτε της εκάστοτε τροποποιητικής άδειας. Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της τροποποίησης αναγράφεται η αμέσως επομένη της ημερομηνίας καταχώρησης. Ωστόσο, μπορεί να αναγράφεται και ημερομηνία μεταγενέστερη αυτής όταν κρίνεται σκόπιμο από την αρμόδια αρχή ή και κατόπιν αίτησης της ενδιαφερόμενης εταιρείας.

3. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: Αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του εγγεγραμμένου αποστολέα (επωνυμία της εταιρείας), η πλήρης διεύθυνση καθώς και ο Α.Φ.Μ. του.

4. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: Αναγράφεται η ημερομηνία από την οποία ισχύει η άδεια.

5. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ: Αναγράφεται η ημερομηνία λήξης ισχύος της άδειας, στην περίπτωση που η Τελωνειακή Περιφέρεια έχει ορίσει τέτοια ημερομηνία. Αν δεν έχει ορισθεί ημερομηνία λήξης, το πεδίο δεν συμπληρώνεται.

6. ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Αναγράφονται τα προϊόντα που επιθυμεί να αποστέλλει ο εγγεγραμμένος αποστολέας ανά κατηγορία καθώς και οι Κωδικοί Προϊόντων.

Ο Κωδικός Κατηγορίας υποδηλώνει συνολικά την κατηγορία των προϊόντων που ο εγγεγραμμένος αποστολέας επιθυμεί να αποστείλει. Στην περίπτωση λοιπόν που ο εγγεγραμμένος αποστολέας επιθυμεί να αποστείλει όλα τα προϊόντα μιας κατηγορίας τότε επιλέγει με X ή V την στήλη Κωδικός Κατηγορίας. Στην περίπτωση δε που επιθυμεί να αποστείλει ορισμένα εξ΄ αυτών τότε, στην στήλη Κωδικοί Προϊόντων, αναγράφονται αναλυτικά οι κωδικοί που αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω.

I . ΚΑΠΝΙΚΑ ( TOBACCO - T ) - Κωδικός Κατηγορίας: Τα
Κωδικός προϊόντος Τ200:
Τσιγάρα
Κωδικός προϊόντος Τ300: Πούρα και σιγαρίλλος.
Κωδικός προϊόντος Τ400: Λεπτοκομμένος καπνός που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων (στριφτών) τσιγάρων.
Κωδικός προϊόντος Τ500: `Αλλα καπνά για κάπνισμα.

II . ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ( ENERGY PRODUCTS - E ) - Κωδικός Κατηγορίας: Ε

Κωδικός προϊόντος Ε200 : Φυτικά και ζωικά λάδια-Προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 1507 έως 1518, εάν προορίζονται για χρήση ως καύσιμα θέρμανσης ή ως καύσιμα κινητήρων.

Κωδικός προϊόντος Ε300: Πετρελαιοειδή (Ενεργειακά προϊόντα)- Προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 2707 10, 2707 20, 2707 30 και 2707 50.

Κωδικός προϊόντος Ε410: Βενζίνη με μόλυβδο που υπάγεται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 11 31, 2710 11 51 και 2710 11 59.

Κωδικός προϊόντος Ε420: Αμόλυβδη βενζίνη που υπάγεται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 11 31, 2710 11 41, 2710 11 45και2710 11 49.

Κωδικός προϊόντος Ε430: Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) μη ιχνηθετημένο που υπάγεται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 19 41 έως και 2710 19 49.

Κωδικός προϊόντος Ε440: Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL), ιχνηθετημένο που υπάγεται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 19 41 έως και 2710 19 49.

Κωδικός προϊόντος Ε450: Κηροζίνη, μη ιχνηθετημένη που υπάγεται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 19 21 και2710 19 25.

Κωδικός προϊόντος Ε460: Κηροζίνη, ιχνηθετημένη που υπάγεται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 19 21 και2710 19 25.

Κωδικός προϊόντος Ε470: Πετρέλαιο εξωτερικής καύσης (βαρύ πετρέλαιο/ μαζούτ) που υπάγεται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 19 61 έως και 2710 19 69.

Κωδικός προϊόντος Ε480: Προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 11 21, 27 10 11 25 και 2710 19 29 σε χύδην εμπορικές διακινήσεις.

Κωδικός προϊόντος Ε490: Προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 11 έως και 2710 19 69, που δεν ορίζονται ανωτέρω, με εξαίρεση τα προϊόντα που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 2710 11 21, 2710 11 25, 2710 19 29, εκτός από χύδην εμπορικές διακινήσεις.

Κωδικός προϊόντος Ε500: Υγροποιημένα αέρια πετρελαίου και άλλοι υδρογονάνθρακες σε αέρια κατάσταση (υγραέριο) των κωδικών Σ.Ο. 2711 12 11, έως 2711 19 00 .

Κωδικός προϊόντος Ε600: Υδρογονάνθρακες άκυκλοι, κορεσμένοι που υπάγονται στον κωδικό Σ.Ο. 2901 10.

Κωδικός προϊόντος Ε700: Υδρογονάνθρακες κυκλικοί που υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 2902 20, 2902 30, 2902 41, 2902 42, 2902 43 και 2902 44.

Κωδικός προϊόντος Ε800: Προϊόντα που υπάγονται στον κωδικό Σ.Ο. 2905 11 00 [Μεθανόλη (μεθυλική αλκοόλη)], τα οποία δεν είναι συνθετικής προέλευσης, εάν προορίζονται για χρήση ως καύσιμα θέρμανσης ή ως καύσιμα κινητήρων.

Κωδικός προϊόντος Ε910: Μονο-αλκυλεστέρες λιπαρών οξέων, που περιέχουν κατ΄ όγκο 96,5% ή περισσότερο σε εστέρες (FAMAE) που υπάγονται στον κωδικό Σ.Ο. 3824 90 99

Κωδικός προϊόντος Ε920: Προϊόντα που υπάγονται στον κωδικό Σ.Ο. 3824 90 99, εάν προορίζονται για χρήση ως καύσιμα θέρμανσης ή καύσιμα κινητήρων- άλλα από τους μονο-αλκυλεστέρες λιπαρών οξέων, που περιέχουν κατ΄ όγκο 96,5% ή περισσότερο σε εστέρες (FAMAE).

III . ΜΠΥΡΕΣ ( BEER - B ) - Κωδικός Κατηγορίας : Β

Επειδή για τα συγκεκριμένα προϊόντα υπάρχει ένας μόνο κωδικός προϊόντος (ΒΟΟΟ-Μπύρες) επιλέγεται πάντα ο κωδικός κατηγορίας (Β).

IV . ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΜΕΝΑ ME ΖΥΜΩΣΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΜΠΥΡΑ ( WINE - W ) - Κωδικός Κατηγορίας: W

Κωδικός προϊόντος W 200: Απλά κρασιά και ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση εκτός από κρασί και μπύρα.

Κωδικός προϊόντος W 300 : Αφρώδη κρασιά και λοιπά αφρώδη ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση εκτός από κρασί και μπύρα.

V . ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ( INTERMEDIATE PRODUCTS - I ) - Κωδικός κατηγορίας : I

Επειδή για τα συγκεκριμένα προϊόντα υπάρχει ένας μόνο κωδικός προϊόντος (1000- Ενδιάμεσα προϊόντα) επιλέγεται πάντα ο κωδικός κατηγορίας (I)

VI . ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ( ETHYL ALCOHOL & SPIRITS - S ) - Κωδικός Κατηγορίας: S
Κωδικός Προϊόντος S 200
: Αλκοολούχα ποτά.
Κωδικός Προϊόντος S 300: Αιθυλική αλκοόλη.
Κωδικός Προϊόντος S 400: Μερικώς μετουσιωμένη αλκοόλη.
Κωδικός Προϊόντος S 500: `Αλλα προϊόντα που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη. Η εν λόγω κατηγορία περιλαμβάνει τα προϊόντα που δεν υπάγονται στους κωδικούς Σ.Ο. 2207 και 2208 αλλά σε άλλο κεφάλαιο Σ.Ο. και περιέχουν αιθυλική αλκοόλη (μη μετουσιωμένη).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

α) Ο εγγεγραμμένος αποστολέας αποστέλλει όλα τα είδη των καπνικών προϊόντων. Στη θέση 5 ΠΡΟΪΟΝΤΑ, στη δεύτερη στήλη (ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ), θα πρέπει να επιλέξει με X ή V την κατηγορία Καπνικά.

5. ΠΡΟΪΟΝΤΑΚΩΔΙΚΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣΚΩΔΙΚΟΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ    
ΚΑΠΝΙΚΑ (Τ) X  
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ (Ε)    
ΜΠΥΡΕΣ (Β)    
ΚΡΑΣΙΑ ( W )    

β) Ο εγγεγραμμένος αποστολέας αποστέλλει μόνο πούρα και σιγαρίλλος. Στη θέση 5 (ΠΡΟΪΟΝΤΑ) η δεύτερη στήλη (Κωδικός Κατηγορίας) παραμένει κενή ενώ στην τρίτη στήλη (Κωδικοί Προϊόντων)

αναγράφεται ο Κωδικός 7300 ο οποίος αντιστοιχεί στην υποκατηγορία προϊόντων «Πούρα και σιγαρίλλος»

5. ΠΡΟΪΟΝΤΑΚΩΔΙΚΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣΚΩΔΙΚΟΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ    
ΚΑΠΝΙΚΑ (Τ)   Τ300
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ (Ε)    
ΜΠΥΡΕΣ(Β)    
ΚΡΑΣΙΑ (W)    

7. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Αναγράφεται η δραστηριότητα που δύναται να ασκεί ο εγγεγραμμένος αποστολέας, ήτοι η αποστολή των προϊόντων από τελωνείο εισαγωγής.

8. ΕΓΓΥΗΣΗ: Αναγράφεται το είδος της εγγύησης (Τραπεζική, Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κ.λ.π.), ο υπόχρεος της εγγύησης (π.χ. Εθνική Τράπεζα), ο αριθμός της εγγύησης (π.χ. αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου), η ημερομηνία λήξης της εγγύησης, αν υπάρχει, καθώς και το ποσό της εγγύησης που έχει κατατεθεί.

9. ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ: Αναγράφεται ο κωδικός του Τελωνείου που ασκεί τον έλεγχο και την εποπτεία της επιχείρησης του εγγεγραμμένου αποστολέα (Παράρτημα I της Τ.3869/1214/12.10.87 ΔΥΟ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει), η επωνυμία, η διεύθυνση, το τηλέφωνο και to FAX.

10. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Αναγράφεται οποιοδήποτε στοιχείο θεωρείται απαραίτητο από την Τελωνειακή Περιφέρεια.

11. ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Αναγράφεται ο κωδικός της Τελωνειακής Περιφέρειας (Παράρτημα I της Τ.3869/1214/12.10.87 ΔΥΟ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει), η επωνυμία, η διεύθυνση, το τηλέφωνο και to FAX.

12. ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ: Τίθεται σφραγίδα, υπογραφή του αρμοδίου υπαλλήλου και αναγράφεται ο τόπος και η ημερομηνία.