Αρ.Πρωτ 51821/2002 (13/02/2002)

Παροχή διευκρινήσεων για την ένταξη στο καθεστώς ενίσχυσης της επιδότησης τόκων της δεύτερης ομάδας ενισχύσεων του Ν. 2601/98, επενδύσεων που η έναρξη τους έγινε πριν την υποβολή της αίτησης ένταξης.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα, 13/2/2002
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Αρ.Πρωτ.: 51821
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΙΔΙΩΤ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ  
Δ/ΝΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ ΙΔ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ  
ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ  

ΘΕΜΑ:

Παροχή διευκρινήσεων για την ένταξη στο καθεστώς ενίσχυσης της επιδότησης τόκων της δεύτερης ομάδας ενισχύσεων του Ν. 2601/98, επενδύσεων που η έναρξη τους έγινε πριν την υποβολή της αίτησης ένταξης.

ΣΧΕΤ.: Οι διατάξεις της παρ. 24 του άρθρου 8 του Ν. 2601/98.

Με αφορμή ορισμένα ερωτήματα που υποβάλλονται από φορείς εφαρμογής των ενισχύσεων αλλά και από επενδυτές, διευκρινίζονται τα ακόλουθα :

1. Η διάταξη της περίπτωσης (γ) της παραγράφου 24 του άρθρου 8 του Ν. 2601/98 ορίζει ότι, «Η αίτηση ένταξης μπορεί να υποβληθεί και μετά την έναρξη πραγματοποίησης της επένδυσης υπό την προϋπόθεση ότι η υποβολή της θα γίνει κατά τη διάρκεια της εταιρικής χρήσης στην οποία έγινε η έναρξη».

Από την ως άνω ρύθμιση προκύπτει ευθέως ότι είναι ενισχυόμενες για την εφαρμογή του κινήτρου της επιδότησης τόκων και οι επενδυτικές δαπάνες που έγιναν μεν πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης αλλά κατά τη διάρκεια της ίδιας εταιρικής χρήσης στην οποία έγινε η αίτηση ένταξης. Προκύπτει δηλαδή ότι αντικείμενο της αίτησης ένταξης στο καθεστώς της επιδότησης τόκων της δεύτερης ομάδας ενισχύσεων του Ν. 2601/98, είναι μόνο η επενδυτική δαπάνη που πραγματοποιείται από την έναρξη της εταιρικής χρήσης μέσα στην οποία υπεβλήθη η εν λόγω αίτηση και μετά.

2. Περαιτέρω, σύμφωνα και με την προηγηθείσα στην παρ. 1 πιο πάνω ανάλυση αλλά και κατ' ανάλογη εφαρμογή της αρχής του ορίζεται στο εδάφιο (γ) της παρ. 8 του άρθρου 6 του Ν. 2601/98 κατά την οποία δεν συνυπολογίζεται στο ενισχυόμενο κόστος των επενδύσεων που υπάγονται στο καθεστώς της πρώτης Ομάδας Ενισχύσεων οι επενδυτικές δαπάνες που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολή, της αίτησης υπαγωγής, επισημαίνεται ότι οι επενδυτικές δαπάνες που τυχόν πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο προγενέστερο της εταιρικής χρήσης στην οποία υπεβλήθη η αίτηση ένταξης δεν είναι ενισχυόμενες για την εφαρμογή της ενίσχυσης της επιδότησης τόκων και άρα δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην ενισχυόμενη επένδυση της οποίας ζητείται η ένταξη στο προαναφερθέν καθεστώς.