Αρ.Πρωτ 58749/2000 (31/08/2000)

Επιδότηση εργατικής εισφοράς προς το Ι.Κ.Α. αμειβομένων με Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα 31 Αυγούστου 2000
1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 2/58749/Α0024
ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΔΗΜ/ΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: 24Η ΛΟΓ/ΣΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ  
2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ  
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΥΡ. ΑΣΦ. ΜΙΣΘΩΤΩΝ  
ΤΜΗΜΑ Α΄  

ΘΕΜΑ:

Επιδότηση εργατικής εισφοράς προς το Ι.Κ.Α. αμειβομένων με Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

Έχοντας υπόψη :

1. Τον Ν. 2362/1995 «Περί Δημοσίου Λογιστικού κλπ» άρθρα 29 και 60.

2. Τον Ν. 2837/2000 (ΦΕΚ 178/Α/3-8-2000) «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανταγωνισμού, Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας, Τουρισμού και άλλες διατάξεις», άρθρο 14.

3 Την αριθμ. 1107147/1239/0006/4.10.1996 (ΦΕΚ 922/Β/7.10.1990) Κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Περί μεταβιβάσεως αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Οικονομικών».

4. Την αριθμ. 80027/9-5-2000 (ΦΕΚ 610/Β/2000) Κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας και Κοιν. Ασφαλίσεων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιορισθεί.

Αποφασίζουμε

Για την καταβολή των εισφορών κάθε εργοδότης υποχρεούται να. καταχωρίζει με ξεχωριστές εγγραφές στις προβλεπόμενες από τις: διατάξεις του άρθρου 26 παρ.8α του Α.Ν. 1846/51 μισθολογικές καταστάσεις, κατά μισθολογική περίοδο και κλάδο ασφάλισης, τους εργαζόμενους που έχουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 14 του Ν. 2837/2000 και δικαιούνται την εισοδηματική ενίσχυση τους με την Επιδότηση της Εργατικής Εισφοράς.

Στις παραπάνω καταστάσεις καταχωρίζεται υποχρεωτικά κ ποσόν της Επιδότησης και το προς καταβολή ποσόν εισφορών ανά δικαιούχο.

Για την καταβολή των εισφορών ο εργοδότης (ανεξάρτητα αν προμηθεύεται ένσημα ή καταβάλλει εισφορές τοις μετρητοίς) υποχρεούται:

α) να θέτει στα παραστατικά καταβολής (πρωτότυπα και αντίγραφα; την περιγραφόμενη ως κατωτέρω σφραγίδα, το κείμενο της οποίας επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του άρθρου 8 του Ν. 1599/86.

β) να συμπληρώνει όλες τις ενδείξεις αυτής,

γ) να υπογράφει υπεύθυνα στην σχετική ένδειξη.

Οι εργοδότες που έχουν ενταχθεί στο μηχανογραφικό σύστημα Έσοδα-Ασφάλιση και ασφαλίζουν το προσωπικό τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Ασφάλισης Ι.Κ.Α. με μηχανογραφικό σύστημα (ΑΥΥΠΚΑ 21/21/3623/21-11-85 ΦΕΚ 744/85Β΄), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την Φ21/3 00/5-4-99 απόφαση Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πέραν των υποχρεώσεων που περιγράφονται στο άρθρο 4 του Κανονισμού Ασφάλισης με μηχανογραφικό σύστημα και στην παράγραφο 3 της παρούσας υποχρεούνταινα συμπεριλάβουν το ποσό της επιδότησης και στην ένδειξη «καταβληθέντα» του Β.Υ.Κ.Ε. ανεξάρτητα του αν θα καταβάλλουν ή όχι εισφορές.

Ο τύπος και το κείμενο της σφραγίδας, έχει ως κατωτέρω :

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Γνωρίζοντας τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος για ψευδή δήλωση, δηλώνω υπεύθυνα, βάσει του Ν. 1599/86 άρθρο 8, τα παρακάτω στοιχεία:

Συνολικό ποσό εισφοράς χρον. περιόδου................................................... Μείον ποσόν επιδότησης που αντιστοιχεί σε............* επιδοτούμενους

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗ

Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ (υπόδειγμα σφραγίδας)

* αναγράφεται ο αριθμός των επιδοτουμένων

Οι Τράπεζες και το Ι.Κ.Α. εισπράττουν σε κάθε περίπτωση ύπαρξης επιδοτούμενων εργαζομένων, το ποσόν που δηλώνουν α εργοδότες στο πίσω μέρος των προσκομιζομένων εντύπων δηλαδή το ποσό που προκύπτει από την αφαίρεση του ποσού επιδότησης από τι; κανονικές ασφαλιστικές εισφορές.

Το συνολικό ποσό των εισφορών αποδίδεται στο Ι.ΚΑ από τις Τράπεζες με βάση τις υφιστάμενες για την κάθε μία, διαδικασίες.

Το Δημόσιο θα τηρεί στην ΤτΕ ειδικό λογαριασμό με χρέωση του οποίου θα εισπράττουν οι Τράπεζες το ποσό της επιδότησης το οποίο είναι η διαφορά μεταξύ της πίστωσης του Ι.Κ.Α και των καταβαλλόμενων εισφορών από τον εργοδότη. Επίσης με χρέωση του ανωτέρω ειδικού λογαριασμού θα καταβάλλεται η αμοιβή και λοιπά έξοδα των Τραπεζών σύμφωνα με τους όρους σχετικής σύμβασης που θα υπογραφείμεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Για το σκοπό αυτό το Δημόσιο εξουσιοδοτεί την ΤτΕ να δέχεται τις ημερήσιες χρεώσεις των Τραπεζών με βάση τις σχετικές επιστολές τους ή μηνύματα (άμεσος ηλεκτρονικός τρόπος μετάδοσης μηνυμάτων) ή άλλο τρόπο που θα συμφωνηθεί.

Επίσης εξουσιοδοτεί την ΤτΕ να δέχεται μηνιαία χρέωση του ανωτέρω ειδικού λογαριασμού κατόπιν εγγράφου του Ι.Κ.Α. με μεταφορά του ποσού αυτού στον λογαριασμό που τηρείται σ΄ αυτήν, με αριθμό 250123.

Αντίγραφο του εγγράφου αυτού με αναλυτικούς πίνακες (ποσό επιδότησης ανά υποκατάστημα) που θα συμφωνεί με το ποσό του εγγράφου θα αποστέλλονται στο Γ.Λ.Κ.-Δ24.

Μέσα στο α΄ 15νθήμερο του επόμενου μήνα, οι τράπεζες αποστέλλουν στο Δημόσιο μηχανογραφική πληροφοριακή κατάσταση για τον αμέσως προηγούμενο μήνα και η οποία εμφανίζει τα εξής στοιχεία : ημερομηνία συναλλαγής, κατάστημα τράπεζας, ποσό επιδότησης. Στην ίδια ή διαφορετική κατάσταση θ΄ αναγράφονται οι αμοιβές και τα λοιπά έξοδα που δικαιούνται οι μεσολαβούσες τράπεζες. Το άθροισμα των ποσών αυτών θα πρέπει να ισούται με το συνολικό ποσό χρέωσης του λογαριασμού του Δημοσίου.

Η προαναφερόμενη μηχανογραφική πληροφοριακή κατάσταση στην οποία δεν επισυνάπτεται κανένα δικαιολογητικό διαβιβάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών (Γ.Λ.Κ.-Δ24) με ιδιαίτερο έγγραφο, το οποίο υπογράφεται από τους νόμιμους εκπροσώπους κάθε τράπεζας (μία ή δύο πρωτότυπες υπογραφές), οι οποίοι και βεβαιώνουν το ποσό των χρεώσεων, βάσει των δηλώσεων των εργοδοτών χωρίς να αναλαμβάνουν την παραμικρή ευθύνη για την ακρίβεια των στοιχείων που δηλώνουν οι εργοδότες.

Το ΓΛΚ-Δ24 παραλαμβάνει (σε χαρτί ή μαγνητικό μέσο) τη μηνιαία κατάσταση χρεώσεων και αντιλογιζόμενων ποσών από κάθε Τράπεζα και Ι ΚΑ και προχωρεί σε έλεγχο και συμφωνία των αντιστοιχών εγγραφών στο λογαριασμό του στη ΤτΕ (από το σχετικό μηνιαίο extrait. Τυχόν λάθη τακτοποιούνται μετά από επικοινωνία με τις υπεύθυνε; τράπεζες.

Το ΙΚΑ προβαίνει στο πλαίσιο των ελεγκτικών του μηχανισμών στον έλεγχο για την ορθή και σύμφωνα με το Νόμο επιβάρυνση του Δημοσίου που προκύπτει από την απαλλαγή των εργαζομένων με τι; χαμηλότερες αμοιβές από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς κλάδοι κύριας σύνταξης Ι.Κ.Α.

Το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να προβαίνει σε σχετικό έλεγχο δικαιολογητικών κατά τακτές χρονικές περιόδους ή κατά περίπτωση.

Αιτήματα εργαζομένων για τη μη απόδοση της επιδότησης της εργατικής εισφοράς από τους εργοδότες, εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες Κοινωνικών Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Γ. ΔΡΥΣ Ν. ΦΑΡΜΑΚΗΣ