Γνωμάτευση Ε.ΣΥ.Λ. 309/2001 (22/03/2001)

Συναλλαγματικές Ισοτιμίες νομισμάτων εκτός ζώνης ΕΥΡΩ που θα χρησιμοποιούνται για τις αποτιμήσεις, από 31.12.2000 και στο εξής, απαιτήσεων, υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα καθώς και για τις δραχμοποιήσεις τιμολογίων αγορών και πωλήσεων εξωτερικού-χωρών εκτός ζώνης ΕΥΡΩ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑΘΗΝΑ 22-3-2001
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΡ.ΠΡΩΤ. : ΑΣ 2694
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ Ν.309

Θέμα: Συναλλαγματικές Ισοτιμίες νομισμάτων εκτός ζώνης ΕΥΡΩ που θα χρησιμοποιούνται για τις αποτιμήσεις, από 31.12.2000 και στο εξής, απαιτήσεων, υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα καθώς και για τις δραχμοποιήσεις τιμολογίων αγορών και πωλήσεων εξωτερικού-χωρών εκτός ζώνης ΕΥΡΩ.

Σχετική Επιστολή Υπουργείου Οικονομικών ΑΠ 1011760/99/0015/2-2-2001 Διεύθυνση 15η Βιβλίων και Στοιχείων

Αναφερόμαστε στο θέμα της επικεφαλίδας και το σχετικό με αυτό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών σας γνωρίζουμε ότι η Γνώμη του ΕΣΥΛ έχει ως εξής:

1. Η δραχμική αποτίμηση των σε ξένο νόμισμα υφισταμένων απαιτήσεων και Υποχρεώσεων των Επιχειρήσεων καθορίζονται από την παρ. 2.3.2 υποπαρ. 1 του Π.Δ. 1123/1980 η οποία αναφέρει τα εξής «Οι λογαριασμοί των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα, οι λογ/σμοί των Γραμματίων ή Συν/κών (Εισπρακτέων ή Πληρωτέων) σε ξένο νόμισμα, καθώς και τυχόν διαθέσιμα σε ξένο νόμισμα, κατά το κλείσιμο του Ισολογισμού, αποτιμούνται με βάση την επίσημη τιμή του ξένου νομίσματος της ημέρας κλεισίματος του Ισολογισμού, η οποία προκύπτει από σχετικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος».

2. Η δραχμική μετατροπή των σε ξένο νόμισμα εκφρασμένων τιμολογίων αγορών και πωλήσεων καθορίζεται από την παρ. 2.3.1 υποπαρ. 1 και 2 του Π.Δ. 1123/80 η οποία αναφέρει τα εξής «1. Η δραχμική Αξία των ειδών παγίων ή αποθεμάτων, που αγοράζονται από το εξωτερικό, ανεξάρτητα από τον τρόπο διακανονισμού της συναλλαγματικής της αξίας (π.χ έναντι φορτωτικών εγγράφων, με άνοιγμα ανέκκλητης πιστώσεως ή με αποδοχή συναλλαγματικών) υπολογίζεται με βάση την επίσημη τιμή του ξένου νομίσματος(συναλλάγματος) της ημέρας διακανονισμού της αξίας».2. Η δραχμική αξία των αγαθών που πωλούνται στο εξωτερικό, ανεξάρτητα από τον τρόπο διακανονισμού της αξίας τους, υπολογίζεται με βάση την επίσημη τιμή (τιμή αγοράς της Τράπεζας της Ελλάδος) του ξένου νομίσματος».

3. Από τα προηγούμενα προκύπτει με σαφήνεια ότι υπό το καθεστώς πού ίσχυε μέχρι της ψήφισης του Νόμου 2842/27.9.2000, η πράξη εφαρμόζοντας τις διατάξεις του ΠΑ 1123/80 και τις σχετικές Γνωματεύσεις του ΕΣΥΛ Νο 177 και 198 ακολουθούσε την εξής διαδικασία:

α. Για την αποτίμηση σε δραχμές των απαιτήσεων σε ξένο νόμισμα χρησιμοποιείτο η επίσημη τιμή αγοράς του ξένου νομίσματος της Τραπέζης της Ελλάδος κατά την ημερομηνία της αποτίμησης

β. Για την αποτίμηση σε δραχμές των υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα χρησιμοποιείτο η επίσημη τιμή πώλησης του ξένου νομίσματος της Τραπέζης της Ελλάδος κατά την ημερομηνία της αποτίμησης.

γ. Για την δραχμική μετατροπή της σε συνάλλαγμα αξίας των τιμολογίων αγοράς αποθεμάτων παγίων ή υπηρεσιών χρησιμοποιείτο η επίσημη τιμή πώλησης του ξένου νομίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την ημερομηνία του διακανονισμού της αξίας αγοράς.

δ. Για την δραχμική μετατροπή της σε συνάλλαγμα αξίας των τιμολογίων πώλησης αγαθών ή υπηρεσιών χρησιμοποιείτο η επίσημη τιμή αγοράς του ξένου νομίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την ημερομηνία του Διακανονισμού της αξίας πώλησης.

4. Μετά την ψήφιση του Νόμου 2842/27.9.2000 και την εισδοχή της χώρας μας στην ΟΝΕ η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιεύει σε καθημερινή βάση το Δελτίο Ισοτιμιών αναφοράς της ΕΚΤ», στο οποίο δεν περιλαμβάνονται τιμές αγοράς και πώλησης. Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος εκδίδει καθημερινά «ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ (Ξένων Τραπεζογραμματίων) έναντι ΕΥΡΩ για Συναλλαγές μέχρι Ισοτίμου ΕΥΡΩ 10000 στο οποίο οι τιμές των Ξένων Νομισμάτων εμφανίζονται σε τρεις στήλες Μέση τιμή, Τιμή Αγοράς, Τιμή πώλησης, το οποίο όμως καλύπτει μόνο τις ανάγκες των υποκαταστημάτων της (για τις συναλλαγές τους.

Κατόπιν των προεκτεθέντων, από την 31/12/2000 και εφ΄ εξής, για τις αποτιμήσεις σε ευρώ (και δραχμές) των σε νομίσματα χωρών εκτός ζώνης ευρώ (ξένα νομίσματα) απαιτήσεων, υποχρεώσεων και διαθεσίμων καθώς και για τη μετατροπή σε ευρώ (και δραχμές) της σε ξένο νόμισμα αξίας των τιμολογίων αγοράς και πώλησης αποθεμάτων, παγίων και υπηρεσιών, θα λαμβάνεται υπ΄ όψιν και θα εφαρμόζεται το ΔΕΛΤΙΟ ΙΣΟΤΙΜΙΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ Ε.Κ.Τ που δημοσιεύει καθημερινά η Τράπεζα της Ελλάδος, στο οποίο εμφανίζονται οι τιμές Συναλλάγματος σε ΕΥΡΩ.Ή μετατροπή των τιμών αυτών σε δρχ. θα γίνεται με βάση την κλειδωμένη Ισοτιμία δραχμής έναντι ΕΥΡΩ δρχ. 340,75.

Διευκρινίζεται, μετά τις διατάξεις του άρθρου 4 Ν. 2842/2000, θεωρούνται καταργημένες οι διατάξεις του Ε.Γ.Λ.Σ καθώς και τα σημεία των γνωματεύσεων του ΕΣΥΛ, που γίνεται αναφορά σε τιμές «αγοράς» και «πώλησης», γιατί βασίζονταν στη διατραπεζική αγορά συναλλάγματος η οποία καταργήθηκε με τις διατάξεις αυτές.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ