Γνωμάτευση Σ.ΛΟ.Τ. 495/2007 (11/12/2007)

Λογιστικός χειρισμός από Κ/Ξ αγοράς οικοπέδου με σκοπό την ανέγερση οικοδομής και πώληση διαμερισμάτων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΕΛΕΓΧΩΝ (ΕΛΤΕ)
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΣΛΟΤ)

Αθήνα 11 Δεκεμβρίου 2007
Αριθμός Πρωτοκόλλου: 495ΑΠ

ΘΕΜΑ:

Λογιστικός χειρισμός από Κ/Ξ αγοράς οικοπέδου με σκοπό την ανέγερση οικοδομής και πώληση διαμερισμάτων.

ΕΡΩΤΗΜΑ.

Κοινοπραξία, με μέλη, μία Ανώνυμη Εταιρεία και δύο φυσικά πρόσωπα, έλαβε δάνειο, με σκοπό την αγορά οικοπέδου, την ανέγερση οικοδομής (διαμερισμάτων) επ? αυτού και στην συνέχεια την πώληση των διαμερισμάτων. Η αγορά του οικοπέδου έγινε με το παραπάνω δάνειο, το οικόπεδο όμως δεν μεταγράφηκε στο υποθηκοφυλακείο στην μερίδα της κοινοπραξίας, λόγω έλλειψης νομικής προσωπικότητας αυτής, αλλά στις μερίδες των μελών της Κ/Ξ και ανάλογα με τα ποσοστά συμμετοχής του καθενός σε αυτήν. Τα ερωτήματα που τίθενται, με δεδομένο, ότι τα συμβόλαια πώλησης των διαμερισμάτων θα υπογραφούν από τα μέλη της κοινοπραξίας αλλά ουσιαστικά οι πωλήσεις θα γίνουν για λογαριασμό της Κ/Ξ, είναι:

i. στα βιβλία τίνος θα αναγνωρισθεί η αγορά του οικοπέδου, δηλαδή της Κ/Ξ, ή των μελών αυτής,

ii. στα βιβλία τίνος θα αναγνωρισθεί το ληφθέν δάνειο και,

iii. στα βιβλία τίνος θα αναγνωρίζεται το κόστος κατά την διάρκεια της κατασκευής και εν συνεχεία τα έσοδα κατά την πώληση των διαμερισμάτων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

Με δεδομένο ότι το δάνειο για την αγορά του οικοπέδου και το οικόπεδο αφορούν συναλλαγές που έγιναν για λογαριασμό της Κ/Ξ, τα στοιχεία αυτά θα αναγνωρισθούν στα βιβλία της Κ/Ξ. Ομοίως, το κόστος κατασκευής της οικοδομής και τα σχετικά έσοδα από την πώληση των διαμερισμάτων θα αναγνωρισθούν στα βιβλία της Κ/Ξ. Η Ανώνυμος Εταιρεία στην οποία μεταγράφηκε το οικόπεδο και η οποία τηρεί βιβλία με το διπλογραφικό σύστημα, θα καταχωρήσει το οικόπεδο σε Λογαριασμούς Τάξεως, ως Αλλότριο Περιουσιακό Στοιχείο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΛΟΤ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ