Γνωμάτευση Σ.ΛΟ.Τ. 6/2004 (09/01/2004)

Εάν τα άυλα πάγια περιουσιακά στοιχεία μετά την ολοσχερή απόσβεσή τους εξακολουθούν να παρακολουθούνται Λογιστικά με αξία ενός λεπτού του Ευρώ ή όχι.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 9-1-2004
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ Αρ.Πρωτ. ΣΛΟΤ 9
ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ (ΕΛΤΕ) ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ 6/318
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ
Σ.Λ.Ο.Τ.

ΘΕΜΑ:

Εάν τα άυλα πάγια περιουσιακά στοιχεία μετά την ολοσχερή απόσβεσή τους εξακολουθούν να παρακολουθούνται Λογιστικά με αξία ενός λεπτού του Ευρώ ή όχι.

ΣΧΕΤΙΚΑ: Επιστολή της εταιρίας P.......... της 5-1-2004.

Α. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Στην παραπάνω επιστολή της εταιρίας P........... αναφέρονται τα εξής:

Κατόπιν επικοινωνίας μαζί σας στις 5/1/2004 για επίλυση ορισμένων θεμάτων σχετικά με τις αποσβέσεις των παγίων περιουσιακών στοιχείων, θα ήθελα να με κατατοπίσετε για τα κάτωθι:

- Βάσει του Π.Δ. 186/92 σε περίπτωση ολοσχερούς απόσβεσης παγίου περιουσιακού στοιχείου διατηρείται στο μητρώο παγίων περιουσιακών στοιχείων αναπόσβεστη αξία ενός λεπτού του Ευρώ, όταν το περιουσιακό αυτό στοιχείο εξακολουθεί να παραμένει στην κυριότητα του επιτηδευματία.

Στην ανάλυση που κάναμε για τη δημιουργία λογισμικού τήρησης Παγίων Περιουσιακών Στοιχείων, μας αναφέρθηκε η περίπτωση όπου η αναπόσβεστη αξία μπορεί να είναι μηδενική για κάποια άυλα περιουσιακά στοιχεία.

Απευθυνόμαστε σε εσάς ώστε να μας κατατοπίσετε αν και σε ποιες περιπτώσεις έχει ισχύ κάτι τέτοιο και αν υπάρχει σχετική αναφορά σε κάποιο Προεδρικό Διάταγμα ή Νόμο, έτσι ώστε να τροποποιήσουμε το λογισμικό μας με βάση τα ανωτέρω.

Β. Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ Σ.Λ.Ο.Τ. ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ:

Σύμφωνα με την παράγραφο 2.2.110 υποπαράγραφος 8 και 24 του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου Π.Δ. 1123/1980 «Σε περίπτωση ολοκληρώσεως της αποσβέσεως της αξίας κτήσεως άυλων περιουσιακών στοιχείων ή εξόδων πολυετούς αποσβέσεως οι διενεργηθείσες αποσβέσεις μεταφέρονται από τους αντίστοιχους υπολογαριασμούς του 16.99 στους οικείους λογαριασμούς του 16 και έτσι οι λογαριασμοί αυτοί εξισώνονται.

Από την παραπάνω διατύπωση προκύπτει καθαρά ότι τα άυλα περιουσιακά στοιχεία και τα έξοδα πολυετούς αποσβέσεως δεν παρακολουθούνται μετά την ολοσχερή απόσβεσή τους με την αξία ενός λεπτού του Ευρώ, όπως συμβαίνει με τα ενσώματα πάγια τα οποία, μετά την ολοσχερή απόσβεσή τους, και εφ΄ όσον κατέχονται από την οικονομική μονάδα παρακολουθούνται με την λογιστική αξία ενός λεπτού του Ευρώ.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΤΕ Ο Πρόεδρος του ΣΛΟΤ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΒΑΚΗΣ