Γνωμάτευση Σ.ΛΟ.Τ. 7/2004 (12/01/2004)

Εάν οι επιχορηγήσεις πάγιων επενδύσεων περιλαμβάνονται στα ίδια κεφάλαια της ανώνυμης εταιρίας και πρέπει να συνυπολογίζονται κατά τον προσδιορισμό της λογιστικής αξίας της μετοχής της.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 12-1-2004
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ Αρ.Πρωτ.
ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ (ΕΛΤΕ) ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ 7/319
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ
Σ.Λ.Ο.Τ.

ΘΕΜΑ:

Εάν οι επιχορηγήσεις πάγιων επενδύσεων περιλαμβάνονται στα ίδια κεφάλαια της ανώνυμης εταιρίας και πρέπει να συνυπολογίζονται κατά τον προσδιορισμό της λογιστικής αξίας της μετοχής της.

ΣΧΕΤΙΚΗ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Μ......... Γ.......... ΤΗΣ 5-11-2003

Α. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Παρακαλώ να μου γνωρίσετε εάν οι επιχορηγήσεις που χορηγούνται σε Ανώνυμη Εταιρία για την πραγματοποίηση επενδύσεων με βάση τους εκάστοτε ισχύοντες αναπτυξιακούς νόμους (π.χ. 1116/81 κ.λ.π.) περιλαμβάνονται στα ίδια κεφάλαια της εταιρίας και πρέπει να συνυπολογίζονται κατά τον προσδιορισμό της λογιστικής αξίας της μετοχής της.

Αθήνα 3.11.2003

Β. Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΛΟΤ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ:

(α) Σύμφωνα με την παράγραφο 2.2.402 υποπαρ. 8 οι επιχορηγήσεις παγίων επενδύσεων καταχωρούνται στην πίστωση του λογαριασμού 41.10 «επιχορηγήσεις παγίων επενδύσεων». Στο τέλος της χρήσεως, από το λογ/σμό 41.10 μεταφέρεται, στο λογ/σμο 81.01.05 «Αναλογούσες στη χρήση επιχορηγήσεις πάγιων επενδύσεων», ποσό ίσο με τις τακτικές και τις πρόσθετες αποσβέσεις παγίων στοιχείων των λογ/σμων 66 και 85, που αναλογούν στην αξία των αποσβέσιμων παγίων στοιχείων που χρηματοδοτήθηκε από τις πιο πάνω επιχορηγήσεις.

(β) Σύμφωνα με την γνωμάτευση 298/1998 του ΕΣΥΛ ... «τα ποσά που με βάση ειδικές διατάξεις παρέχονται από το κράτος ή άλλους φορείς σε επιχειρήσεις που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, με αποκλειστικό σκοπό την πραγματοποίηση πάγιων παραγωγικών επενδύσεων, δεν θεωρούνται αποθεματικά, αφ΄ ενός γιατί δεν προέρχονται από πραγματοποιηθέντα καθαρά κέρδη της εταιρίας και αφ΄ ετέρου γιατί, όπως και στο Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 20 (αναμορφ. Εκδ. 1994) επισημαίνεται (παραγρ. 12, 15, 16, 17 και 24-27) «τα ποσά των επιχορηγήσεων για την απόκτηση παγίου παραγωγικού εξοπλισμού χρησιμοποιούνται για την κάλυψη της δαπάνης των αποσβέσεων του εξοπλισμού αυτού και μεταφέρονται τμηματικά (και ισόποσα με τις αντίστοιχες αποσβέσεις) στα έσοδα των οικείων χρήσεων».

(γ) Σύμφωνα με το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 20 οι επιχορηγήσεις παγίων επενδύσεων καταχωρούνται είτε με τη μορφή εσόδων επόμενων χρήσεων, είτε αφαιρετικά από τη λογιστική αξία των σχετικών περιουσιακών στοιχείων. Δεν επιτρέπεται η απ΄ ευθείας πίστωση στα ίδια κεφάλαια.

Από τα προηγούμενα προκύπτει ότι οι χορηγούμενες επιχορηγήσεις σε Ανώνυμη εταιρία για την πραγματοποίηση επενδύσεων, ανεξάρτητα από το λογαριασμό στον οποίον καταχωρούνται (προσωρινά) τον 41.10 δεν περιλαμβάνονται στα ίδια κεφάλαια της εταιρίας, αλλά αποτελούν έσοδα επομένων χρήσεων. Συνεπώς δεν συναθροίζονται με τα άλλα μεγέθη της καθαρής περιουσίας για τον προσδιορισμό της Λογιστικής αξίας της μετοχής της.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΤΕ Ο Πρόεδρος του ΣΛΟΤ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΒΑΚΗΣ