Διαιτητική Απόφαση 2/2006 (06/02/2006)

Συλλογική διαφορά εργασίας σχετικά με τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης Α.Ε. (επιχειρησιακή σ.σ.ε.)

Αθήνα,6 Φεβρουαρίου 2006
Αρ.Πρωτ.: 296

Προς:

1. Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Α.Ε., Εγνατίας 154, 54636 Θεσσαλονίκη

2. Σύλλογο Εργαζομένων Νικόλαος Γερμανός, Εγνατίας 154, 54636 Θεσσαλονίκη

Αναφορά: Υπόθεση Διαιτησίας με Αρ.Πρωτ. Ο.ΜΕ.Δ. 02/01.02.2006

Θέμα:

Συλλογική διαφορά εργασίας σχετικά με τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης Α.Ε. (επιχειρησιακή σ.σ.ε.)

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Αριθ. 2/2006

Σήμερα, την 6 Φεβρουαρίου 2006, ο κ. Ιωάννης Ληξουριώτης, που αναδείχθηκε και ανέλαβε την 01.0.2.2006 διαιτητής κατά το άρθρο 16 § 4 του Νόμου 1876/1990 και σύμφωνα με τον Κανονισμό Καταστάσεως Μεσολαβητών - Διαιτητών προκειμένου να επιλύσει τη

Συλλογική διαφορά εργασίας σχετικά με τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης Α.Ε. (επιχειρησιακή σ.σ.ε.)

.

Αφού έλαβε υπόψη του

1. Την υπ΄ αριθ. πρωτ. ο.ΜΕ.Δ. 02/01.02.2006 κοινή αίτηση με την οποία τα μέρη προσέφυγαν στη Διαιτησία μετά την άκαρπη κατάληξη της διαδικασίας της Μεσολάβησης.

2. Την υπ΄ αριθ. πρωτ. 164/27.12.2005 αίτηση μεσολάβησης του «Συλλόγου Εργαζομένων Νικόλαος Γερμανός».

3. Το υπ΄ αριθ. πρωτ. 37/01.02.2006 έγγραφο του Μεσολαβητή του Ο.ΜΕ.Δ. με το οποίο περατώθηκε η μεσολαβητική διαδικασία χωρίς την υποβολή οιασδήποτε πρότασης λόγω πλήρους αδυναμίας να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα των οικονομικών αιτημάτων.

4. Το από 01.02.2006 πρακτικό Μεσολάβησης όπου τα μέρη αναγνωρίζουν την ως άνω αδυναμία εξεύρεσης λύσης και δηλώνουν ότι επιθυμούν να περατωθεί η διαδικασία της Μεσολάβησης και να προσφύγουν από κοινού στη διαδικασία της Διαιτησίας.

5. Τα όσα προφορικώς αναπτύχθηκαν κατά την πραγματοποιηθείσα την 01.02.2006 ενώπιον του Διαιτητή κοινή συνάντηση των μερών, όπου παραστάθηκαν εκ μέρους μεν του σωματείου οι κ.κ. Μάνθος Aφεντoυλίδης, Κυριάκος Τσαντεκίδης, Παν. Καραδούκας και Μαρία Σταυρίδου, και εκ μέρους της εταιρείας οι κ.κ. Αθανάσιος Γεωργιάδης και Γιώργος Χατζηγιαννάκης.

6. Τα έγγραφα που περιέχονται στο σχετικό φάκελο Μεσολάβησης και τα στοιχεία που προκύπτουν απ΄ αυτά.

7. Ότι από τα έγγραφα που κατατέθηκαν τόσο κατά την προηγηθείσα διαδικασία της Μεσολάβησης όσο και της παρούσας διαδικασίας της Διαιτησίας και από τις προφορικές διευκρινήσεις των μερών δεν καταλείπεται αμφιβολία ότι ενώ τα μέρη έχουν συμφωνήσει σε όλα τα επιμέρους σημεία της συλλογικής διαφοράς, δεν είναι δυνατόν να εξευρεθεί σημείο συναινετικής επίλυσης επί του θέματος που αφορά τη διαμόρφωση των βασικών αποδοχών, καθώς και επί του ειδικότερου ζητήματος της αύξησης της εργοδοτικής παροχής στο ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των υπαλλήλων της Δ.Ε.Θ.

8. Ότι η παρούσα διαφορά αφορά όρους αμοιβής και εργασίας για το έτος 2005.

9. Ότι ο ύψος των αυξήσεων της ΕΓΣΣΕ για το έτος 2005 ανερχόταν από 1.1.2005 σε ποσοστό 2,2% και από 1.9.2005 σε 3,3%.

10. Ότι δεν εκφράστηκε από τα μέρη αντίρρηση σχετικά με την μη αναδρομικότητα της παρούσας και συνεπώς η απόφαση που θα εκδοθεί θα αρχίζει να ισχύει αναδρομικά από 1.1.2005.

Αποφασίζει ως εξής:

`Αρθρο 1

Η παρούσα ρύθμιση εφαρμόζεται σε όλους τους εργαζομένους της Εταιρίας, υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες, που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

`Αρθρο 2

Οι μισθωτοί, που υπάγονται στην παρούσα Ρύθμιση και ταυτόχρονα υπάγονται και σε άλλες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή εκείνοι των οποίων οι όροι αμοιβής και εργασίας καθορίζονται βάσει άλλων διατάξεων, αμείβονται και εργάζονται βάσει των όρων που προβλέπει η παρούσα ρύθμιση, εφόσον οι όροι αυτοί είναι ευνοϊκότεροι. Σε αντίθετη περίπτωση, εφαρμόζεται το σύνολο των όρων αμοιβής και εργασίας που ισχύουν στις άλλες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή στις διατάξεις που εφαρμόζονται ειδικά γι΄ αυτούς.

`Αρθρο 3

Οι μισθωτοί κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που αμείβονται μέχρι σήμερα με το Ενιαίο Μισθολόγιο και στους λοιπούς οι οποίοι αμείβονται σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας της ειδικότητάς τους. Συνεπώς, οι Βασικοί Μισθοί των εργαζομένων διαμορφώνονται αναλόγως με τα ως άνω ισχύοντα.

Το ποσοστό αύξησης που συμφωνείται κάθε φορά μεταξύ της Εταιρίας και του Σωματείου ενσωματώνεται στους ισχύοντες βασικούς μισθούς τους οποίους αυξάνει ανάλογα και έτσι διαμορφωμένοι αποτελούν τους νέους βασικούς μισθούς.

`Αρθρο 4

Κατάταξη ή αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου είναι δυνατή μόνο σύμφωνα με τα όσα ορίζονται, προβλέπονται και εφαρμόζονται κατά το Ενιαίο Μισθολόγιο και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας της ειδικότητας του κάθε εργαζομένου.

`Αρθρο 5

Βασικές αποδοχές

Οι τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν την 31/12/2004, αυξάνονται για το έτος 2005, κατά το ποσοστό των αυξήσεων το Όποίο χορηγήθηκε για τους αμειβόμενους με το ενιαίο μισθολόγιο και αντιστοίχως κατά το ποσοστό το οποίο χορηγήθηκε για τους αμειβόμενους με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των ειδικοτήτων τους. Επιπλέον, χορηγείται ειδική αύξηση ποσοστού 3,3 % στο σύνολο των τακτικών αποδοχών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τη συνολική εφαρμογή των ως άνω αυξήσεων.

`Αρθρο 6

Επιδόματα - Παροχές

Στους μισθωτούς καταβάλλονται όλα τα σχετικά επιδόματα, δώρα και αποζημιώσεις που ορίζονται στο Ενιαίο Μισθολόγιο, στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των ειδικοτήτων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Επιπλέον, θα καταβάλλονται ως παροχές και τα παρακάτω επιδόματα, το ύψος των οποίων θα καθορισθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας:

α) Έκτακτο επίδομα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα της Εταιρείας, πλέον αυτών που προβλέπονται από το Ενιαίο Μισθολόγιο και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των ειδικοτήτων τους.

β) Έκτακτο επίδομα παραθέρισης τέκνων για τους υπαλλήλους που έχουν τέκνα μέχρι και 18 ετών.

`Αρθρο 7

Οι ώρες εργασίας καθορίζονται:

α) ώρες εργασίας 37,5 την εβδομάδα. Η προσφερόμενη πέραν του εκάστοτε ισχύοντος νομίμου ωραρίου εργασίας, θα αμείβεται με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες σχετικές διατάξεις. Η έναρξη και η λήξη του ωραρίου δύναται να τροποποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρίας.

β) ημέρες ετήσιας άδειας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το άρθρο 9.

`Αρθρο 8

1. Καθιερώνονται ως αργίες οι παρακάτω γιορτές:

1. 1η Ιανουαρίου
2. 6η Ιανουαρίου
3. Καθαρά Δευτέρα
4. 25η Μαρτίου
5. Μεγάλη Παρασκευή
6. Δευτέρα του Πάσχα
7. 1η Μαίου
8. Αγίου Πνεύματος
9. 15η Αυγούστου
10. 26η Οκτωβρίου
11. 28η Οκτωβρίου
12. 25η Δεκεμβρίου
13. 26η Δεκεμβρίου

2. Οι παραπάνω αργίες ισχύουν, μόνον εφόσον συμπίπτουν με ημέρες εργασίας (Δευτέρα - Παρασκευή).

`Αρθρο 9

1. Με βάση την εβδομάδα των 5 εργασίμων ημερών χορηγείται ετήσια άδεια σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

2. Χορηγείται μια ημέρα επιπλέον άδειας μετ΄ αποδοχών, κατά την ονομαστική εορτή κάθε εργαζομένου, η οποία μεταφέρεται, αν συμπίπτει με αργία.

3. Χορηγούνται δύο ημέρες επιπλέον άδειας μετ΄ αποδοχών στον πατέρα κατά τη γέννηση τέκνου.

`Αρθρο 10

Διατάξεις της παρούσης Ρύθμισης, που βρίσκονται σε αντίθεση με νομοθετικές ρυθμίσεις υποχρεωτικού χαρακτήρα, δεν ισχύουν.

`Αρθρο 11

Η Εταιρία και το Σωματείο συμφώνησαν επί τη βάσει της αρχής της συνεργασίας και του διαλόγου, με καλή πίστη και των δύο μερών που συγκροτούν το εργασιακό περιβάλλον, την εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο για να καθιερωθεί μία διαδικασία επιλύσεως των διαφορών.

`Αρθρο 12

Αποδοχές ανώτερες από αυτές που καθορίζονται με την παρούσα ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, σ.σ.ε. ή δ.α., κανονισμούς εργασίας και έθιμα δε θίγονται από την παρούσα και εξακολουθούν να ισχύουν.

`Αρθρο 13

Η Εταιρία συνάπτει ετησίως ομαδικό ασφαλιστήριο, με το οποίο παρέχεται νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη με καλύψεις υπέρ των εργαζομένων, σύμφωνα με τους ενσωματωμένους στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο όρους και για το έτος αυτό.

`Αρθρο 14

Οι καταβολές της Εταιρίας στο ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα αναπροσαρμόζονται και προσδιορίζονται από 1.1.2005 σε 5% (αντί 4% που ίσχυε) και εν συνεχεία από 1.12.2005 σε 6%.

`Αρθρο 15

Η ισχύς της παρούσης Συμβάσεως αρχίζει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2005.

`Αρθρο 16

Οι ρυθμίσεις που αφορούν αποδοχές, επιδόματα και παροχές πάσης φύσεως, οι οποίες έχουν συνομολογηθεί με προηγούμενες διμερείς συμβάσεις μεταξύ της εταιρείας και του Σωματείου Εργαζομένων, εξακολουθούν να ισχύουν.

Ημερομηνία Κατάθεσης: Αθήνα, 06 Φεβρουαρίου 2006

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
Ιωάννης Δ. Ληξουριώτης