Διαιτητική Απόφαση 26/2002 (18/07/2002)

Συλλογική σύμβαση εργασίας που αφορά τους όρους αμοιβής εργασίας των Χειριστών- Μηχανοδηγών και Γεωτρυπανιστών.

Δ.Α. 26
Π.Κ. 13/18-7-02
Ισχύς από 1/1/2002

Θέμα:

Συλλογική σύμβαση εργασίας που αφορά τους όρους αμοιβής εργασίας των Χειριστών- Μηχανοδηγών και Γεωτρυπανιστών.

Προς:

1. Ομοσπονδία Χειριστών Μηχανοδηγών & Γεωτρυπανιστών Ελλάδος,

Μενάνδρου 85, Αθήνα 104 38

2. Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, Κων/πόλεως 373 και Αγ. Μελετίου, Αθήνα

3. Σύνδεσμο ΑΕ και ΕΠΕ, Πανεπιστημίου 16, Αθήνα 106 72

4. Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, Πλ. Μοριχόβου 1, Θεσσαλονίκη

5. Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Ετοίμου Σκυροδέματος, Ασκληπιού 3, Αθήνα

Ο κατά το νόμο 1876/90 Μεσολαβητής - Διαιτητής του ΟΜΕΔ Κων/νος Παπαδημητρίου που επιλέχθηκα Διαιτητής για να επιλύσω την με αριθμ. πρωτ. 021/6-6-2002 συλλογική διαφορά εργασίας, ύστερα από την ταυτάριθμη αίτηση της Ομοσπονδίας Χειριστών-Μηχανοδηγών και Γεωτρυπανιστών Ελλάδος προς τον ΟΜΕΔ κάλεσα στις 27 Ιουνίου 2002 στις 15.00 τα ενδιαφερόμενα μέρη να προσέλθουν ενώπιον μου και να αναπτύξουν τις θέσεις τους επί της συλλογικής αυτής διαφοράς εργασίας . Την παραπάνω ημέρα και ώρα προσήλθαν οι εκπρόσωποι των μερών, όπως αναφέρονται στο συνημμένο στην απόφαση αυτή πρακτικό Διαιτησίας, και ανέπτυξαν τις απόψεις τους , ειδικότερα επί της προτάσεως του κατά το άρθρο 15 του Ν. 1876/90 Μεσολαβητή και ζήτησαν να γίνουν αυτές αποδεκτές με την έκδοση της Διαιτητικής Αποφάσεως.

Η προσφυγή στην διαδικασία αυτή της διαιτησίας επιλύσεως της συλλογικής αυτής διαφοράς εργασίας έγινε επειδή η πλευρά των εργοδοτών απέρριψε την πρόταση του Μεσολαβητή που προηγήθηκε για την υπογραφή νέας Συλλογικής Συμβάσεως Εργασίας, η οποία αντίθετα έγινε αποδεκτή από την πλευρά των εργαζομένων.

Ύστερα από τα παραπάνω

Αφού έλαβα υπόψη μου την αίτηση των εργαζομένων για την υπογραφή νέας συλλογικής συμβάσεως εργασίας για το έτος 2002 με το συνημμένο σ? αυτή σχέδιο ΣΣΕ.

Τις απόψεις της εργοδοτικής πλευράς επί του αιτήματος αυτού των εργαζομένων, όπως αυτές διατυπώνονται στο σχετικό πρακτικό Μεσολάβησης που προηγήθηκε και όπως αυτές διατυπώθηκαν τελικά ενώπιον μου κατά την συζήτηση για την έκδοση της αποφάσεως αυτής.

Το περιεχόμενο της προηγούμενης συλλογικής ρυθμίσεως που καταγγέλθηκε νόμιμα από την πλευρά των εργαζομένων,

Την πρόταση του μεσολαβητή Λ. Σέμπου και όλα τα έγγραφα που περιέχονται στο σχετικό φάκελλο.

Την μεταβολή του Δ. Τ. Κ. του έτους 2001 σε σχέση με το έτος 2000 και όπως αυτός εξελίσσεται κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους 2002 σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος και τα ποσοστά αυξήσεως των βασικών μισθών και ημερομισθίων της ΕΓΣΣΕ για το έτος 2002,

Την συμβολή του κλάδου λατομείων πέτρας χώματος και των εργαζομένων σ? αυτόν στην εθνική οικονομία και την συμβολή του στην αύξηση του Α Ε Π.

Επειδή περαιτέρω κρίνεται ότι υπό τις-παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες είναι σκόπιμο να προβλεφθεί η ενίσχυση των εργαζόμενων με μία έκτακτη και εφάπαξ οικονομική παροχή για την αντιμετώπιση των εξόδων τοκετού σε περίπτωση αποκτήσεως τρίτου και πέρα τέκνου..

Επειδή τέλος, πρέπει και για τους μισθωτούς που υπάγονται στην απόφαση αυτή να έχουν εφαρμογή όλες οι θεσμικές διατάξεις της ΕΓΣΣΕ, θα πρέπει να ορισθεί ρητά αυτό στην απόφαση αυτή με τις αναγκαίες όμως διευκρινίσεις, για την αποφυγή των προβληματισμών που δημιούργησε η διατύπωση των αντίστοιχων όρων από τους συντάκτες της ΕΓΣΣΕ.

Για τους λόγους αυτούς

Επιλύοντας την συλλογική διαφορά εργασίας που δημιουργήθηκε μεταξύ της Ομοσπονδίας Χειριστών-Μηχανοδηγών και Γεωτρυπανιστών Ελλάδος αφενός και αφετέρου των εργοδοτικών οργανώσεων:

α) Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, β) Συνδέσμου ΑΕ και ΕΠΕ, γ)Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, δ) Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ετοίμου

Σκυροδέματος και που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των χειριστών-μηχανοδηγών και γεωτρυπανιστών και των βοηθών τους που εργάζονται σε λατομεία Πέτρας ή Χώματος,

η απόφαση μου έχει ως εξής :

`Αρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής

Στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται οι χειριστές και οι βοηθοί χειριστών εκσκαπτικών, ανυψωτικών, φορτωτικών, γεωτρητικών, διατρητικών μηχανημάτων, αντλιών εκτοξεύσεως ετοίμου σκυροδέματος και χωματουργικών εν γένει μηχανημάτων που απασχολούνται στα λατομεία Πέτρας ή Χώματος (χωματερές), σπαστηροτριβεία, ασβεστοποιεία, παρασκευαστήρια ετοίμου Σκυροδέματος, ασφάλτου και σε πάσης φύσεως λατομικές εργασίες.

Επίσης στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται και οι χειριστές και οι βοηθοί τους, που απασχολούνται στη διακίνηση λατομικών προϊόντων (φόρτωση, εκφόρτωση και μεταφορά), ανεξάρτητα αν αυτή γίνεται σε αυτοτελείς λατομικές επιχειρήσεις ή σε βιομηχανικούς χώρους, όπως προβλέπεται από την υπ? αριθμ. 2/1983 απόφαση του ΔΔΔΔ Αθηνών.

`Αρθρο 2
Βασικοί μισθοί και ημερομίσθια

α. Τα κατώτατα όρια των βασικών μηνιαίων μισθών και ημερομισθίων των υπαγομένων στην παρούσα μισθωτών, όπως έχουν διαμορφωθεί στις 31.12.2001 με βάση τις διατάξεις της από 28-6-2000 ΣΣΕ, αυξάνονται, στρογγυλοποιούμενοι από 1.1.2002 κατά ποσοστό 0,7% και όπως θα διαμορφωθούν με την αύξηση αυτή αυξάνονται από 1-1-2002 πάλι κατά ποσοστό 2,5%.

β. Οι παραπάνω βασικοί μισθοί και ημερομίσθια όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 30.6.2002 αυξάνονται περαιτέρω από 1.7.2002 επίσης κατά ποσοστό 2,4 %.

Μετά τις προηγούμενες αυξήσεις οι νέοι βασικοί μισθοί και ημερομίσθια διαμορφώνονται ως εξής:

Αδειούχοι χειριστές, μηχανοδηγοί, γεωτρυπανιστές, βασικός μηνιαίος μισθός:

• από 1.1.2002 ΕΥΡΩ 736,00

• από 1.7.2002 ΕΥΡΩ 753,00

Βοηθοί χειριστών κλπ., βασικό ημερομίσθιο

• από 1.1.2002 ΕΥΡΩ 24,80

• από 1.7.2002 ΕΥΡΩ 25,40

`Αρθρο 3
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

α. Επιδόματα Τριετιών

Οι παραπάνω .βασικοί μισθοί των αδειούχων χειριστών, όπως διαμορφώνονται κάθε φορά, αυξάνονται με επίδομα τριετιών σε ποσοστό 10% για κάθε μία τριετία και μέχρι πέντε τριετίες.

Σε εργασιακές σχέσεις διάρκειας μικρότερης από ένα μήνα, για τους χειριστές, καθορίζεται ημερομίσθιο ίσο προς το 1/22 του πιο πάνω μισθού προσαυξημένου με το επίδομα τριετιών της αναλόγου περιπτώσεως και των λοιπών δικαιουμένων επιδομάτων.

Ως χρόνος προϋπηρεσίας για την αναγνώριση των τριετιών των χειριστών υπολογίζε¬ται ο χρόνος που διανύθηκε από την είσοδο στον κλάδο. Δηλαδή, από την .απόκτηση αδείας χειριστού και δύο πλήρη χρόνια προ της αποκτήσεως της αδείας χειριστού με την ειδικότητα του βοηθού με την προϋπόθεση ότι έχουν πραγματοποιήσει οι ενδια¬φερόμενοι τουλάχιστον 300 ημερομίσθια στις παραπάνω ειδικότητες για κάθε τριετία, αλλιώς από τη συμπλήρωση 300 ημερομισθίων για την κάθε τριετία και 1500 ημερο¬μισθίων εν συνόλω για την κάλυψη των πέντε τριετιών.

Γίνεται μνεία ότι για τους χειριστές των νέων οχημάτων - μηχανημάτων, που υπήχθησαν στο Προεδρικό Διάταγμα 31/90 ("Περί επιβλέψεως, συντηρήσεως και χειρισμού μηχανημάτων Έργων") όπως οι αντλίες εκτοξεύσεως ετοίμου σκυροδέματος (ΠΡΕΣΣΕΣ ΜΠΕΤΟΥ) τα ΤΑΜΠΕΡΣ, ΧΟΛΜΠΑΚΣ, ΚΑΤΕΡΠΙΛΑΡ, ΠΕΡΛΙΕ, ΒΑΓΓΟΝ-ΝΤΡΙΛ, ΓΙΟΥΓΓΛΙΣ και άλλα, η προϋπηρεσία για την προσμέτρηση των τριετιών αυτών των χειριστών, θα υπολογίζεται από την ημέρα που ανέλαβαν εργασία ως οδηγοί χειριστές σε αυτά τα οχήματα-μηχανήματα, με την προϋπόθεση ότι πραγματοποίησαν 300 τουλάχιστον πλήρη ημερομίσθια για κάθε τριετία στα μηχανήματα αυτά.

Ο αριθμός των παραπάνω πραγματοποιημένων ημερομισθίων θα αποδεικνύεται από τα στα ασφαλιστικά βιβλιάρια των εργαζομένων επικολλημένα ένσημα σε οποιον¬δήποτε εργοδότη και στις περιπτώσεις που αφορούν εργασίες εκτός ασφαλιστικής πε¬ριοχής ή εργασίες εκτός Ελλάδος, θα αποδεικνύεται με βεβαίωση των εργοδοτών.

β. Γάμου

Σε όλους τους έγγαμους χειριστές και βοηθούς της παρούσας παρέχεται .επίδομα γάμου εκ ποσοστού 10%.

γ. Ειδικών συνθηκών

Σε όλους τους χειριστές και βοηθούς της παρούσας χορηγείται επίδομα ειδικών συνθηκών εκ ποσοστού 15%.

δ. Επίδομα υπευθυνότητας. Βαρέων Μηχανημάτων και Οδηγήσεως

1. Στους χειριστές που χειρίζονται μηχανήματα με ιπποδύναμη μέχρι 100 ίππους καταβάλλεται επίδομα Υπευθυνότητας και Βαρέων Μηχανημάτων εκ ποσοστού 5%.

2. Στους χειριστές που χειρίζονται μηχανήματα από 101 έως 300 Ίππους καταβάλλεται επίδομα εκ ποσοστού 7%.

3. Στους χειριστές που χειρίζονται μηχανήματα από 301 ίππους και άνω καταβάλλεται επίδομα εκ ποσοστού 10%.

4. Στους χειριστές Αντλιών εκτοξεύσεως ετοίμου σκυροδέματος (πρέσσες μπετού) που διακινούν-οδηγούν τα εν λόγω μηχανήματα στο οδικό δίκτυο και έχουν τα νόμιμα προσόντα προς τούτο (δηλαδή άδεια χειριστού και άδεια Οδηγού Αυτοκινήτου) καταβάλλεται για κάθε ημέρα τέτοιας εργασίας, ανεξαρτήτως ωρών απασχόλησης, επίδομα οδηγήσεως εκ ποσοστού 8%.

Όλα τα παραπάνω επιδόματα υπολογίζονται στους βασικούς μισθούς των χειριστών και στα βασικά ημερομίσθια των βοηθών, όπως αυτά διαμορφώνονται κάθε φορά σύμφωνα με την παρούσα.

Παροχές καταβαλλόμενες με μορφή επιδομάτων παραγωγής ή καλής αποδόσεως δεν συμψηφίζονται με τις αυξήσεις που χορηγούνται με την παρούσα.

`Αρθρο 4
Διάφορες παροχές και λοιπές διατάξεις

1. Εβδομαδιαία Εργασία - Υπερωρία

Η εργασία των παραπάνω εργαζομένων καθορίζεται με την παρούσα σε 40 ώρες και σε πενθήμερη απασχόληση από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή. Η ασφαλιστική κάλυψη όμως των μισθωτών θα συνεχίσει να γίνεται για έξι (6) ημέρες την εβδομάδα.

Για την εξεύρεση του ωρομισθίου της κάθε κατηγορίας των μισθωτών της παρούσας, για τον υπολογισμό της προσαυξήσεως της και της υπερωρίας, όταν πραγματοποιηθεί τέτοια εργασία, ισχύουν οι κοινές προς τούτο διατάξεις.

2. Κυριακές και Αργίες

Για εργασία κατά τις Κυριακές και τις Αργίες που έχουν καθοριστεί από τον Νόμο, όσοι από τους παραπάνω μισθωτούς αμείβονται με μισθό δικαιούνται το 1/22 αυτού προσαυξημένο κατά 75%.

Οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο δικαιούνται ένα ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 75%.

Επίσης με την παρούσα ρύθμιση καθορίζεται ότι μεταξύ των καθιερωμένων νομίμων αργιών θα συμπεριλαμβάνεται και η εορτή του Αγίου Πνεύματος, σαν ημέρα εορτασμού του κλάδου των χειριστών και βοηθών μηχανημάτων.

Σε περίπτωση που θα εργασθούν κατά την ημέρα αυτή οι εργαζόμενοι της παρούσας, θα δικαιούνται τις προσαυξήσεις που προβλέπονται για τις καθιερωμέ¬νες αργίες.

3. Γάλα

Οι εργοδότες υποχρεούνται να χορηγούν σε όλους τους εργαζόμενους της παρούσας για κάθε εργάσιμη ημέρα μία φιάλη γάλα 640 γραμμαρίων ή το αντίτιμο αυτής σε δραχμές.

4. Ατομικά Είδη Προστασίας

Οι εργοδότες υποχρεούνται να χορηγούν σε όλους τους εργαζόμενους της παρούσας όλα τα ατομικά είδη προστασίας που προβλέπονται από το άρθρο 8 παρ. 1 του κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκρίσεις 11-5/Φ/17402/85) και ακόμα ένα δερμάτινο ή πλαστικό σακάκι ή ένα τζάκετ εξ υφάσματος κάθε δύο χρόνια ή το αντίτιμο αυτού για την προμήθεια του.

5. Αδεία γάμου και γέννησης τέκνων

Οι εργοδότες υποχρεούνται στην χορήγηση άδειας γάμου σε όλους τους εργαζόμενους της παρούσας που πρόκειται να παντρευτούν, πέντε (5) εργασί¬μων ημερών, με πλήρεις αποδοχές, η οποία δεν συμψηφίζεται με την προβλεπόμενη από τον ΑΝ 539/45 όπως ισχύει σήμερα . Σε περίπτωση γεννήσεως παιδιού ή παιδιών ο πατέρας δικαιούται δύο (2) εργάσιμες ημέρες άδεια με αποδοχές.

6. Ετήσια άδεια με αποδοχές

Εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει υπηρεσία 10 ετών στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσία 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα εργασίας, δικαιούνται άδεια 5 εβδομάδων δηλαδή εικοσιπέντε (25) εργασίμων ημερών.

7. `Αδεια φροντίδας υιοθετημένων παιδιών

Το δικαίωμα διακοπής της εργασίας ή καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα των παιδιών σύμφωνα με το άρθρο 9 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. του 1993, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιών ηλικίας έως 6 ετών.

8. Αδεία για ασθένεια εξαρτώμενων μελών

Η άδεια του άρθρου 7 του Ν. 1483/84 σε περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων παιδιών καθορίζεται σε 12 εργάσιμες ημέρες κατ? έτος εφόσον ο/η εργαζόμενος/η έχει 3 παιδιά και πάνω.

9. Μεταφορά εργαζομένων

Εάν από τις συνθήκες λειτουργίας κάθε επιχειρήσεως υπάρχει ανάγκη μετακινήσεως των υπαγομένων στην παρούσα εργαζομένων από εργοταξίου σε εργοτάξιο ή σε άλλους χώρους εντός ή εκτός της επιχειρήσεως, η μεταφορά τους πρέπει να γίνεται με κατάλληλα διασκευασμένα αυτοκίνητα (κλειστά) της επιχειρήσεως, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια της ζωής και η αποφυγή ατυχημάτων σε βάρος των εργαζομένων.

10 Επάνδρωση Μηχανημάτων με Βοηθούς

Οι εργοδότες υποχρεούνται στην επάνδρωση μηχανημάτων με βοηθούς χειριστών όπου και όπως προβλέπεται τούτο από τα άρθρα 33, 34 και 35 του εν ισχύει, κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (Υ.Α. 1151/Φ/17402/85).

11. Φαρμακείο - Πρώτες Βοήθειες

Οι εργοδότες υποχρεούνται να διατηρούν στους τόπους εργασίας και σε πλήρη ετοιμότητα, άπαντα τα προβλεπόμενα από τα άρθρα 9, 10 και 34 του νέου Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών για την άμεση αντιμετώπιση ατυχημάτων και ασθενειών των παραπάνω μισθωτών.

12. Πληρωμή των Μισθωτών - Εξοφλητική Απόδειξη

Η πληρωμή των μισθωτών της παρούσας θα γίνεται με εξοφλητικές αποδείξεις που θα περιέχουν αναλυτικά τις αποδοχές τους ως και τις κάθε είδους κρατήσεις.

13. Απολύσεις Μισθωτών

Σε περίπτωση απολύσεως χειριστών ή βοηθών οι εργοδότες υποχρεούνται στην άμεση εξόφληση κάθε οφειλόμενου ποσού και στην παράδοση του βιβλιαρίου ΙΚΑ πλήρως ενημερωμένου μέχρι του τέλους του προηγουμένου της απολύσεως μηνός.

14. Αποζημίωση βοηθών χειριστών

Οι αποζημιώσεις της παρ. 1 περίπτωση α? άρθρου 3 ΒΔ της 16/18-7-1920 στην περίπτωση καταγγελίας συμβάσεως εργασίας βοηθών χειριστών, βελτιώνονται και καθορίζονται ως εξής :

Από 2 μήνες έως 1 έτος 5 ημερομίσθια
Από 1 έτος συμπληρωμένο έως 2 έτη 7 ημερομίσθια
Από 2 έτη συμπληρωμένα έως 5 έτη 15 ημερομίσθια
Από 5 έτη συμπληρωμένα έως 10 έτη 30 ημερομίσθια
Από 10 έτη συμπληρωμένα έως 15 έτη 60 ημερομίσθια
Από 15 έτη συμπληρωμένα έως 20 έτη 95 ημερομίσθια
Από 20 έτη συμπληρωμένα έως 25 έτη 115 ημερομίσθια
Από 25 έτη συμπληρωμένα έως 30 έτη 135 Ημερομίσθια
Από 30 έτη συμπληρωμένα και πάνω 150 Ημερομίσθια

15. Συνδικαλιστική Εισφορά

Οι εργοδότες υποχρεούνται στην παρακράτηση ποσοστού ενός επί τοις χιλίοις (1?) από τις συνολικές μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων χειριστών και βοηθών μηχανημάτων, ως συνδικαλιστική εισφορά υπέρ της Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανοδηγών και Γεωτρυπανιστών Ελλάδος.

Το ποσό που θα προκύπτει από την παραπάνω παρακράτηση, κάθε ημερολογιακό τρίμηνο και μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μηνός μετά το τρίμηνο, θα κατατίθεται στον λογαριασμό της Ομοσπονδίας στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κεντρικό Κατάστημα Αθηνών) με αριθμό 482346-05.

Οι εργαζόμενοι Χειριστές και Βοηθοί έχουν το δικαίωμα με γραπτή δήλωση τους προς τον εργοδότη τους να αρνηθούν την παραπάνω παρακράτηση της εισφο¬ράς.

16. Σχολή Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης Βοηθών και Χειριστών

Μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών πρέπει να γίνει κοινή και συντονισμένη προσπάθεια προς τον ΟΑΕΔ για να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν Σχολές Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης των Χειριστών και Βοηθών, σε όλα τα Διαμερίσμα¬τα της Χώρας, με σκοπό και στόχο την πιο πλήρη τεχνική κατάρτιση, τόσο στα εν χρήσει μηχανήματα, όσο και στη νέα Τεχνολογία, των αδειούχων Χειριστών και των Βοηθών μηχανημάτων που θα έχουν προϋπηρεσία βοηθού τουλάχιστον (600) ημερομισθίων ή κατά το ήμισυ βοηθού χειριστού και το υπόλοιπο ήμισυ προϋπηρεσία σε συνεργείο επισκευών μηχανημάτων, όσο και των αδειούχων χει¬ριστών μιας ομάδας μηχανημάτων σε άλλη ομάδα.

Οι λεπτομέρειες και τα προσόντα που θα απαιτηθούν γι? αυτούς που θα έχουν το δικαίωμα εισαγωγής στις Σχολές, ως και ο χρόνος εκπαίδευσης τους, θα κανονισθούν με κοινές συναντήσεις εκπροσώπων των εργοδοτών, των εργαζομένων και των υπηρεσιακών παραγόντων του ΟΑΕΔ.

θεωρείται επιβεβλημένη η παραπάνω ίδρυση και λειτουργία των Σχολών, τόσο για την καλή χρήση και συντήρηση των μηχανημάτων και την αποφυγή αναίτιων φθορών, που συνεπάγεται σοβαρότατη ζημία για την εν γένει Εθνική Οικονομία, όσο και για την αύξηση της αποδοτικότητας αυτών.

Το επίδομα Μετεκπαιδεύσεως και Επιμόρφωσης των ευδοκίμως εξερχόμενων από τις Σχολές χειριστών, θα κανονισθεί με συμφωνία μεταξύ των Οργανώσεων Ερ¬γαζομένων και Εργοδοτών, όταν θ? αρχίσει η λειτουργία των Σχολών.

17. Εφ? άπαξ παροχή γεννήσεως τρίτου κλπ τέκνου

Στους μισθωτούς που υπάγονται στην απόφαση αυτή σε περίπτωση αποκτήσεως τρίτου και πάνω τέκνου καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση 500,00 ΕΥΡΩ. Η έκτακτη αυτή εφάπαξ παροχή καταβάλλεται στο τέλος του μηνός γεννήσεως του τέκνου με την υποβολή νομίμως θεωρημένου αντιγράφου ληξιαρχικής πράξεως γεννήσεως ή πιστοποιητικού γεννήσεως της οικείας Δημοτικής Αρχής. Σε περίπτωση γεννήσεως διδύμων και λοιπά τέκνων η παροχή αυτή χορηγείται άπαξ.

18. Αρχή Ευνοϊκότερης Ρύθμισης

Τυχόν καταβαλλόμενες αποδοχές ανώτερες και όροι εργασίας ευνοϊκότεροι που προβλέπονται από Νόμους, Υπουργικές Αποφάσεις, Διαιτητικές Αποφάσεις, συλλογικές ρυθμίσεις, εσωτερικούς κανονισμούς ή ατομικές συμβάσεις εργασίας δεν θίγονται από την παρούσα και εξακολουθούν να ισχύουν.

Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν όλοι οι όροι της από 28-6-2000 ΣΣΕ καθώς και όλων των προηγουμένων ρυθμίσεων, εφόσον δεν τροποποιούνται με την παρούσα. Παροχές καταβαλλόμενες με μορφή επιδομάτων παραγωγής ή καλής αποδόσεως δεν συμψηφίζονται με τις αυξήσεις που χορηγούνται με την παρούσα.

`Αρθρο 5
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας με τις παραπάνω διακρίσεις αρχίζει από 1.1.2002

Ημερομηνία Κατάθεσης: Αθήνα 5 Ιουλίου 2002