Διαιτητική Απόφαση 27/2002 (17/07/2002)

Για τη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων ηλεκτροτεχνιτών – περιελιγκτών – ραδιοηλεκτρολόγων κλπ. που απασχολούνται στις βιομηχανίες όλης της χώρας

Αθήνα 17 Ιουλίου 2002
Αρ. Πρωτ.: 1562

Προς:

1. Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνιτών Ελλάδας, Σολωμού 65, 104 32 Αθήνα, (5ος όροφος)

2. Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, Λεωφ. Κων/πόλεως 373 και Αγ. Μελετίου, Αθήνα.

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
27/2002
Για τη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων ηλεκτροτεχνιτών - περιελιγκτών - ραδιοηλεκτρολόγων κλπ. που απασχολούνται στις βιομηχανίες όλης της χώρας.

Στην Αθήνα σήμερα την 9 Ιουλίου 2002 ο Χρήστος Α. Ιωάννου, Μεσολαβητής - Διαιτητής του ΟΜΕΔ, που ορίσθηκα Διαιτητής του Ν. 1876/90 την 26 Ιουνίου 2002 για την επίλυση της συλλογικής διαφοράς εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων ηλεκτροτεχνιτών - περιελιγκτών - ραδιοηλεκτρολόγων κ.λ.π. που απασχολούνται στις βιομηχανίες όλης της χώρας, μεταξύ αφενός της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων «Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνιτών Ελλάδος (Ο.Η.Ε.)» και αφετέρου της εργοδοτικής οργάνωσης «Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ)», συλλογικής διαφοράς εργασίας η οποία εισήχθη στον ΟΜΕΔ με την από 27 Φεβρουαρίου 2002 αίτηση της Ομοσπονδίας Ηλεκτροτεχνιτών Ελλάδος (Ο.Η.Ε.) για την παροχή υπηρεσιών Μεσολάβησης του Ν. 1876/90, αφού ανέλαβε την Διαιτησία την 1 Ιουλίου 2002, σε συνέχεια της από 17 Ιουνίου 2002 αίτησης προσφυγής στην Διαιτησία της Ομοσπονδίας Ηλεκτροτεχνιτών Ελλάδος για την επίλυση της εν λόγω συλλογικής διαφοράς, κατέληξα σύμφωνα με τα όσα ο Ν. 1876/90 ορίζει, βάσει της αιτιολογίας που την ακολουθεί, στην Διαιτητική Απόφαση με τις εξής ρυθμίσεις:

`Αρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής

Στους όρους της παρούσας υπάγονται όλοι οι ηλεκτροτεχνίτες - περιελιγκτές, ήτοι μαθητευόμενοι, βοηθοί, τεχνίτες, αρχιτεχνίτες, εργοδηγοί και πτυχιούχοι επίβλεψης, καθώς και οι αδειούχοι ραδιοηλεκτρολόγοι Α΄ και Β΄ και οι αδειούχοι ραδιοτεχνίτες και οι βοηθοί ραδιοτεχνίτες με πτυχίο αναγνωρισμένης σχολής, που εργάζονται με σύμβαση εργασίας στα βιομηχανικά εργοστάσια όλης της χώρας.

`Αρθρο 2
Αναπροσαρμογή αποδοχών

Οι βασικοί μισθοί των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα όπως έχουν διαμορφωθεί βάσει της ΔΑ 18/2001 την 28.2.2001 την 28.2.2002 αυξάνονται από 1.3.2002 κατά ποσοστό 3%. Οι βασικοί μισθοί όπως αυτοί θα έχουν διαμορφωθεί την 30.6.2002 με την παραπάνω αύξηση, αυξάνονται περαιτέρω από 1.7.2002 κατά ποσοστό 2%.

`Αρθρο 3
Μισθολογικές κατηγορίες - Βασικοί μισθοί

1. Οι μισθολογικές κατηγορίες των εργαζομένων, που υπάγονται στην απόφαση αυτή ανά ειδικότητα, έχουν ως εξής:

α. Μαθητευόμενοι: στη μισθολογική κατηγορία αυτή υπάγονται οι μαθητευόμενοι ηλεκτροτεχνίτες, που απασχολούνται υπό τους όρους και προϋποθέσεις του Ν. 1887/89 και οι μαθητευόμενοι ραδιοτεχνίτες, που αμείβονται με το σύνολο των αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. αναλόγως μειωμένο κατά το χρόνο της ημερήσιας εβδομαδιαίας εργασίας τους.

β. Βοηθοί, κάτοχοι αδείας όλων των ειδικοτήτων: στη μισθολογική κατηγορία αυτή υπάγονται οι βοηθοί, κάτοχοι αντιστοίχου αδείας, ηλεκτροτεχνίτες - περιελιγκτές καθώς και οι βοηθοί ραδιοτεχνίτες, που αμείβονται με το κάθε φορά προσδιοριζόμενο σύνολο αποδοχών ανειδίκευτου εργάτη της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας τους και την οικογενειακή τους κατάσταση.

γ. Τεχνίτες Ηλεκτροτεχνίτες - Περιελιγκτές όλων των κατηγοριών κάτοχοι αντιστοίχου αδείας καθώς και οι βοηθοί Ραδιοτεχνίτες κάτοχοι πτυχίου αναγνωρισμένης τεχνικής σχολής και αντίστοιχου αδείας.

δ. Αρχιτεχνίτες, Ηλεκτροτεχνίτες - Περιελιγκτές όλων των κατηγοριών κάτοχοι αδείας Αρχιτεχνίτου καθώς και οι αδειούχοι Ραδιοτεχνίτες.

ε. Εργοδηγοί Ηλεκτροτεχνίτες - Περιελιγκτές όλων των ειδικοτήτων, κάτοχοι αδείας εργοδηγού καθώς και οι Ραδιοηλεκτρολόγοι Β΄.

στ. Ηλεκτροτεχνίτες και Περιελιγκτέςαδειούχοι επίβλεψης - κάτοχοι αντιστοίχου αδείας και θέσης συντηρητού καθώς και οι Ραδιοηλεκτρολόγοι Α΄.

2. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 και της παρ. 1 αυτού του άρθρου οι βασικοί μισθοί των μισθολογικών κατηγοριών και ειδικοτήτων των περιπτώσεων γ - στ, με στρογγυλοποίηση των τελικών ποσών διαμορφώνονται ως εξής:

2.1. Τεχνίτες Ηλεκτροτεχνίτες - Περιελιγκτές όλων των κατηγοριών κάτοχοι αντιστοίχου αδείας καθώς και οι βοηθοί Ραδιοτεχνίτες κάτοχοι πτυχίου αναγνωρισμένης τεχνικής σχολής και αντιστοίχου αδείας.

Βασικός μισθός από 1-3-2002, 494,98 Ευρώ και από 1-7-2002 504,57 Ευρώ.

2.2. Αρχιτεχνίτες, Ηλεκτροτεχνίτες - Περιελιγκτές όλων των κατηγοριών κάτοχοι αδείας Αρχιτεχνίτου καθώς και οι αδειούχοι Ραδιοτεχνίτες.

Βασικός μισθός από 1-3-2002, 504,69 Ευρώ και από 1-7-2002, 514,79 Ευρώ.

2.3. Εργοδηγοί Ηλεκτροτεχνίτες - Περιελιγκτές όλων των ειδικοτήτων, κάτοχοι αδείας εργοδηγού καθώς και οι Ραδιοηλεκτρολόγοι Β΄.

Βασικός μισθός από 1-3-2002, 534,13 Ευρώ και από 1-7-2002, 544,81 Ευρώ.

2.4. Ηλεκτροτεχνίτες και Περιελιγκτές αδειούχοι επίβλεψης - κάτοχοι αντιστοίχου αδείας και θέσης συντηρητού καθώς και οι Ραδιοηλεκτρολόγοι Α΄.

Βασικός μισθός από 1-3-2002, 547,79 Ευρώ και από 1-7-2002, 558,74 Ευρώ.

`Αρθρο 4
Ετήσια κανονική άδεια

Η διάρκεια της σχέσης εργασίας (βασικός χρόνος), που απαιτείται για τη γένεση της αξίωσης για τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας με αποδοχές (Α.Ν. 539/1945, όπως ισχύει) με αποδοχές, μειώνεται από δώδεκα σε δέκα (10) μήνες συμπληρωμένους).

`Αρθρο 5
`Αδεια φροντίδας παιδιού

1. Οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται, για χρονικό διάστημα τριάντα μηνών από τον τοκετό, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα.

Εναλλακτικά, με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο ώρες ημερησίως για τους πρώτους 12 μήνες και σε μία ώρα για 6 (έξι) επιπλέον μήνες.

2. Την άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας του παιδιού, δικαιούται και ο πατέρας εφόσον δεν κάνει χρήση αυτής η εργαζόμενη μητέρα, προσκομίζοντας στον εργοδότη του σχετική βεβαίωση του εργοδότη της μητέρας του παιδιού.

3. Το δικαίωμα καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα του παιδιού, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιού ηλικίας ως έξι (6) ετών, υπό τους ίδιους ως άνω όρους των φυσικών γονέων και χρονική αφετηρία την υιοθεσία.

4. Την άδεια φροντίδας του παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς.

5. Η άδεια φροντίδας του παιδιού, θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας και δεν πρέπει να προκαλεί δυσμενέστερες συνθήκες στην απασχόληση και στις εργασιακές σχέσεις.

`Αρθρο 6
Μονογονεϊκές οικογένειες

Στους εργαζομένους - ες, που έχουν χηρέψει και στον άγαμο (η) γονέα, που έχουν την επιμέλεια του παιδιού, χορηγείται άδεια με αποδοχές έξι (6) εργασίμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα δικαιούται άδεια οκτώ (8) εργάσιμων ημερών.

Η άδεια αυτή χορηγείται λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας των παιδιών ηλικίας μέχρι δώδεκα (12) ετών συμπληρωμένων, χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη, σύμφωνα με τις ανάγκες του γονέα και δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδειας.

`Αρθρο 7
`Αδεια για μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρσης

Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας, που έχουν υπηρεσία μέχρι τεσσάρων (4) ετών στον ίδιο εργοδότη, οι οποίοι πάσχουν από νόσημα, που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του η αιμοκάθαρση και το οποίο έχει γνωστοποιηθεί στον εργοδότη, δικαιούνται έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες το χρόνο επιπλέον άδεια με αποδοχές.

`Αρθρο 8
`Αδεια λόγω θανάτου συγγενή

Στους εργαζόμενους με εξηρτημένη σχέση εργασίας χορηγείται άδεια δύο (2) ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου συζύγου, τέκνων, γονέων και αδελφών.

`Αρθρο 9
Προστασία της απασχόλησης των «εξαρτημένων ατόμων» κατά την περίοδο της απεξάρτησης

Δεν επιτρέπεται η απόλυση «εξαρτημένου» ατόμου εξαιτίας της εξάρτησης, εφόσον αποδεδειγμένα μετέχει σε πρόγραμμα απεξάρτησης και για τέσσερις (4) μήνες από την υπαγωγή του στο πρόγραμμα αυτό και για μία φορά.

`Αρθρο 10
Γενική Ρύθμιση

1. Ευνοϊκότεροι όροι εργασίας και αποδοχές στο σύνολό τους ανώτερες από αυτές που καθορίζει η απόφαση αυτή ή από αυτές που προβλέπεται από Νόμους, Υπουργικές Αποφάσεις, Συλλογικές Συμβάσεις, Διαιτητικές Αποφάσεις, Εσωτερικούς Κανονισμούς Εργασίας, Επιχειρησιακή Συνήθεια ή Ατομικές Συμβάσεις Εργασίας, δε θίγονται και εξακολουθούν να ισχύουν.

2. Κατά τα λοιπά διατηρούνται σε ισχύ οι ρυθμίσεις της Δ.Α. 18/2001 καθώς και οι όροι προηγουμένων Συλλογικών Ρυθμίσεων (ΣΣΕ ή ΔΑ), για τους ηλεκτρολόγους - περιελιγκτές κλπ που απασχολούνται στη βιομηχανία όλης της χώρας και δεν καταργούνται ή τροποποιούνται με την παρούσα.

`Αρθρο 11


Έναρξη ισχύος

Η παρούσα ισχύει από την 27.2.2002.

Αιτιολογία

Την 26 Ιουνίου 2002 αναδείχθηκα διαιτητής κατά το άρθρο 16 παρ. 4 του Νόμου 1876/1990 και σύμφωνα με τον κανονισμό καταστάσεων μεσολαβητών - διαιτητών προκειμένου να επιλύσω τη συλλογική διαφορά εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων ηλεκτροτεχνιτών - περιελιγκτών - ραδιοηλεκτρολόγων κλπ που απασχολούνται στις βιομηχανίες όλης της χώρας, κατόπιν της από 17 Ιουνίου 2002 αίτησης προσφυγής στην Διαιτησία της Ομοσπονδίας Ηλεκτροτεχνιτών Ελλάδος (Ο.Η.Ε.)

Τα μέρη, τα οποία προσκάλεσα εγκαίρως και εγγράφως, προσήλθαν σε κοινή συνάντηση που είχα ορίσει για την 4 Ιουλίου 2002 ώστε να εξετασθεί η συλλογική διαφορά εργασίας. Στις συναντήσεις προσήλθαν οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι και των δύο μερών. Κατόπιν της ανωτέρω συναντήσεως, και των θέσεων που υποστήριξαν τα μέρη στην διάρκεια της, κατέληξα στη Διαιτητική Απόφαση 27/2002 αφού έλαβα υπόψη μου και τα εξής:

1. Την αίτηση Διαιτησίας και τα λοιπά έγγραφα που περιέχονται στο σχετικό φάκελο καθώς και τα στοιχεία που προκύπτουν απ΄ αυτά.

2. Το γεγονός ότι, λαμβανομένης υπόψη της 10ήμερης προθεσμίας για την έκδοση Διαιτητικής Απόφασης, δεν υπήρξε δυνατότητα συναίνεσης μεταξύ των μερών για την σύναψη ΣΣΕ ώστε και κατά το στάδιο της διαιτησίας.

3. Το γεγονός ότι έχει συναφθεί η ΕΓΣΣΕ 2002 - 2003 που προβλέπει, πλέον των θεσμικών ρυθμίσεων, για το 2002 αυξήσεις 4,3% σε δύο δόσεις (2,5% + 18%), με διορθωτικό ποσό 1,1% λόγω υπέρβασης του προ-εκτιμηθέντος πληθωρισμού για το 2001, με επιπλέον ρήτρα διορθωτικού ποσοστού για υπερβάλλοντα την πρόβλεψη πληθωρισμό.

4. Την από 29 Μαΐου 2002 (Α.Π. 1082) Πρόταση του Μεσολαβητή η οποία προέβλεπε αυξήσεις 3,2% από 1.1.2002 και 2,2% από 1.7.2002 και η οποία έγινε εμπρόθεσμα δεκτή μόνον από την εργατική πλευρά.

5. Την από 8 Ιουνίου 2001 ΔΑ 18 για την ρύθμιση της εν λόγω συλλογικής διαφοράς για την περίοδο του έτους 2001, και ειδικότερα την ρύθμιση του άρθρου 2 παρ. 2 από το οποίο προκύπτει διορθωτικό ποσοστό 0,4% για αύξηση από 1.1.2002 των βασικών μισθών.

6. Το γεγονός ότι, σύμφωνα με το γράμμα του άρθρου 16 παρ. 3 του Ν. 1876/1990, η διαιτητική απόφαση θα ισχύει από την επομένη της υποβολής της αίτησης για μεσολάβηση, δηλαδή την 27 Φεβρουαρίου 2002, που έχει ως αποτέλεσμα την επί δίμηνο εισοδηματική απώλεια των εργαζομένων έναντι της ομαλής αναπροσαρμογής των αμοιβών τους για το έτος 2002.

7. Την ανάγκη αφενός να διατηρηθεί στην διάρκεια του 2002 ο μέσος ετήσιος βασικός μισθός στο ύψος που θα προέκυπτε βάσει των ποσοστών αυξήσεων της ΕΓΣΣΕ για το 2002, εάν δεν υπήρχε η χρονική υστέρηση στην αναπροσαρμογή τους λόγω έναρξης ισχύος της παρούσας ΔΑ από 27-2-2002, και αφετέρου να συγκρατηθεί η μεταφερόμενη αύξηση από το τέλος του έτους 2002 στο έτος 2003.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΙΩΑΝΝΟΥ