Εγκύκλιος ΙΚΑ Π31-22/2003 (16/07/2003)

Αντικατάσταση κοινοτικού εντύπου Ε108, (ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ Ή ΠΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ). Μερική τροποποίηση απόφασης ΔΕΚΑΔΕ 170/11-06-1998.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα 16-7-2003
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αρ.Πρωτ.: Π31-22
ΔΙΟΙΚΗΣΗ  
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  
Δ/ΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ  
ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ  
ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ  
ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ  

ΘΕΜΑ:

Αντικατάσταση κοινοτικού εντύπου Ε108, (ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ Ή ΠΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ). Μερική τροποποίηση απόφασης ΔΕΚΑΔΕ 170/11-06-1998.

ΣΧΕΤΙΚΑ: Γενικό έγγραφο Π31 - 54/11-11-1998

Με το ανωτέρω σχετικό σας κοινοποιήσαμε την απόφαση 170/11-6-98 της Διοικητικής επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την Κοινωνική Ασφάλιση των Διακινούμενων Εργαζομένων (ΔΕΚΑΔΕ), σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής ακύρωσης της εγγραφής, για το δικαίωμα παροχών ασθένειας μελών οικογένειας, μισθωτών μη μισθωτών και συνταξιούχων και τη σύνταξη των καταστάσεων που προβλέπονται στο άρθρο 94 παρ. 4 και άρθρο 95 παρ. 4 του Καν. (ΕΟΚ) 574/72.

Η ΔΕΚΑΔΕ, με την απόφαση αρ. 185/27.6.02 που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (τεύχος L 55/01.03.2003) και ισχύει από 27/6/2002, αποφάσισε τη μερική τροποποίηση της διαδικασίας εγγραφής και ακύρωσης της εγγραφής στον φορέα του τόπου κατοικίας, δικαιούχων και μελών της οικογένειάς τους, που κατοικούν σε άλλο από το αρμόδιο κράτος για το δικαίωμα λήψης παροχών ασθένειας σε είδος. Με τη μερική αυτή τροποποίηση, δόθηκε η δυνατότητα στους φορείς του κράτους κατοικίας των δικαιούχων και των μελών της οικογενείας τους, να γνωστοποιούν στους αρμόδιους φορείς με το έντυπο Ε108 την κατάργηση του δικαιώματος παροχών ασθενείας.

Για να μπορέσει η νέα αυτή δυνατότητα επικοινωνίας των φορέων να ενσωματωθεί στο έντυπο Ε108, το παλιό έντυπο Ε108 που είχε θεσπιστεί με την απόφαση ΔΕΚΑΔΕ 153/7-10-1993 αντικαταστάθηκε από το συνημμένο υπόδειγμα. Συνακόλουθα τροποποιήθηκε και η απόφαση, 170/11-06-1998 ΔΕΚΑΔΕ, με σκοπό την προσαρμογή της, στη νέα χρήση του εντύπου Ε108.

Οι πρακτικές συνέπειες της απόφασης 185 ΔΕΚΑΔΕ είναι οι εξής:

1. Ο φορέας του τόπου κατοικίας θα μπορεί να είναι εις το εξής και εκδότης του εντύπου Ε108. Το μέρος Α΄ του νέου εντύπου Ε108, θα μπορεί να συμπληρώνεται, τόσο από τον αρμόδιο φορέα όπως παλιά, όσο και από τον φορέα του τόπου κατοικίας. Για το σκοπό αυτό, η παράγραφος 4 του Α΄ μέρους του εντύπου έχει εμπλουτιστεί, ώστε να μπορεί να συμπληρωθεί και από τον φορέα του κράτους μέλους κατοικίας, και να μπορεί επίσης να απεικονίζει σαφέστερα του λόγους αναστολής ή παύσης του δικαιώματος.

2. Ο αρμόδιος φορέας θα μπορεί να είναι εις το εξής και παραλήπτης του εντύπου Ε108. Το Β΄ μέρος του νέου εντύπου Ε108, θα συμπληρώνεται τόσο από τον φορέα του τόπου κατοικίας όπως παλιά, όσο και από τον αρμόδιο φορέα. Για το σκοπό αυτό έχει εισαχθεί ειδική ένδειξη στην παρ. 8 του νέου εντύπου Ε108.

3. Η ημερομηνία αναστολής ή κατάργησης του δικαιώματος παροχών ασθένειας, που έχει γνωστοποιηθεί από τον φορέα του τόπου κατοικίας με Ε108, στον αρμόδιο φορέα, θα εκλαμβάνεται εις το εξής, ως ημερομηνία λήξης ισχύος των εντύπων Ε109 ή Ε121, εφ΄ όσον έχει γίνει αποδεκτή από τον αρμόδιο φορέα μετά από τη συμπλήρωση του Β΄ μέρους.

4. Ο φορέας του τόπου κατοικίας τηρεί την κατάσταση των άρθρων 94 παρ. 4 και 95 παρ. 4 βασιζόμενος όχι μόνο στις πληροφορίες του αρμόδιου φορέα αλλά και στις δικές του.

Επειδή η τήρηση των καταστάσεων κατά τα άρθρα 94 παρ. 4 και 95 παρ. 4 αφορά κυρίως δικαιώματα μελών οικογενείας είτε εργαζομένων, είτε συνταξιούχων, αξίζει να υπενθυμίσουμε τα εξής:

1.- Τα μέλη οικογένειας, καθορίζονται σε κάθε περίπτωση από τη νομοθεσία του φορέα του κράτους μόνιμης κατοικίας τους.

2.- Τα έντυπα Ε109 που εκδίδονται από γαλλικές, ιταλικές ή πορτογαλικές αρχές έχουν ισχύ για ένα μόνο χρόνο μετά την ημερομηνία έκδοσής τους.

3.- Τα έντυπα Ε121, για μέλη οικογένειας συνταξιούχου που εκδίδονται από γαλλικές, ιταλικές ή πορτογαλικές αρχές έχουν ισχύ για ένα μόνο χρόνο μετά την ημερομηνία έκδοσής τους, μόνο στην περίπτωση που τα μέλη κατοικούν σε άλλο κράτος μέλος από το αρμόδιο, στο οποίο κατοικεί ο συνταξιούχος. Δεν κατοικούν δηλαδή μαζί με τον συνταξιούχο.

Παρακαλούμε μέχρι την εκτύπωση και διάθεση των νέων εντύπων Ε108 από τη Δ/νση Προμηθειών να χρησιμοποιούνται καθαρά φωτοαντίγραφα, του συνημμένου υποδείγματος. Εφιστούμε την προσοχή σας στη σωστή συμπλήρωση των κατάλληλων για την κάθε περίπτωση, ενδείξεων του εντύπου, με κεφαλαία ευανάγνωστα γράμματα, όπου δεν είναι δυνατόν να γραφούν με γραφομηχανή, και στην αναγραφή των στοιχείων των ασφαλισμένων με λατινικούς χαρακτήρες. Τέλος καμία από τις σελίδες του εντύπου δεν πρέπει να αφαιρείται ή να παραλείπεται συμπεριλαμβανομένης και αυτής που περιέχει οδηγίες και σημειώσεις.

Όσα υποκαταστήματα διαθέτουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπορούν να μας ζητήσουν να λάβουν το έντυπο αυτό σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να έχουν τη δυνατότητα της εκτύπωσής του.