Εγκύκλιος ΙΚΑ 124/2007 (20/11/2007)

Διακοπή από την ασφάλιση του κλάδου ασθενείας του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. των μονίμων υπαλλήλων των Ν.Π.Δ.Δ. και συνδέσμων Ο.Τ.Α. και του προσωπικού των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.) μετά την συνταξιοδότησή τους από το Ι.Κ.Α. και συνέχιση της ασφάλισής τους στο Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ Αθήνα 20/11/2007
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αρ.Πρωτ. Α30/472
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. 124

Διακοπή από την ασφάλιση του κλάδου ασθενείας του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. των μονίμων υπαλλήλων των Ν.Π.Δ.Δ. και συνδέσμων Ο.Τ.Α. και του προσωπικού των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.) μετά την συνταξιοδότησή τους από το Ι.Κ.Α. και συνέχιση της ασφάλισής τους στο Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 59 του Ν. 3518/06 (ΦΕΚ 272 τ.Α ΄/21-12-06) με θέμα «Αναδιάρθρωση των κλάδων του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.) και ρύθμιση άλλων θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας» και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες :

Ως γνωστόν, οι μόνιμοι υπάλληλοι των Ν.Π.Δ.Δ. και συνδέσμων Ο.Τ.Α., καθώς και το προσωπικό των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.), που ασφαλίζονται και συνταξιοδοτούνται από το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. κατά την διάρκεια της ενεργού μεν υπηρεσίας τους καλύπτονται για περίθαλψη από το Τ.Υ.Δ.Κ.Υ., μετά την συνταξιοδότησή τους, όμως, από το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. περιέρχονταν στην περίθαλψη του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ., βάσει των διατάξεων του άρθρου 6 του Α.Ν. 1846/51, όπως αντικαταστάθηκαν από το άρθρο 2 του Ν.Δ. 4104/60.

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις ορίζεται ότι τα ανωτέρω πρόσωπα μετά την συνταξιοδότησή τους από το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. (καθώς και τα μέλη οικογενείας τους) παραμένουν στην ασφάλιση του Ταμείου Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Τ.Υ.Δ.Κ.Υ) και εξαιρούνται από την ασφάλιση του κλάδου ασθένειας του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.

Κατόπιν αυτών το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. υποχρεούται να παρακρατεί από το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης τις εισφορές του συνταξιούχου και των προστατευόμενων μελών του, που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. και να τις αποδίδει στο Ταμείο μαζί με τη βαρύνουσα το Ίδρυμα εισφορά συνταξιούχων σε ποσοστό 6% επί του ποσού της καταβαλλόμενης σύνταξης.

Η ισχύς της ρύθμισης αυτής αρχίζει από 1/1/07 και αφορά τα πρόσωπα που θα συνταξιοδοτηθούν (δηλ. θα υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη) από 1/1/07 και εφεξής.

Στο με αριθ. πρωτ. 11298/22-3-07 έγγραφο του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ., το οποίο εστάλη στην Δ/νσή μας κατόπιν σχετικού ερωτήματος, μας έγινε γνωστό ότι τα πρόσωπα που καταλαμβάνονται από τις νέες ρυθμίσεις είναι οι μόνιμοι υπάλληλοι των Ν.Π.Δ.Δ. και συνδέσμων Ο.Τ.Α. (Κ.Α.Π.Η., Πολιτισμικοί Οργανισμοί, βιβλιοθήκες, Αναπτυξιακοί Σύνδεσμοι, Παιδικοί Σταθμοί, Κ.Ε.Φ.Ο., Δ.Ε.Υ.Α. -Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης - κ.λ.π. Νομικά Πρόσωπα των Δήμων και Κοινοτήτων) καθώς και οι υπάλληλοι των Τ.Ε.Δ.Κ. (Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων) και Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. (Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος) σε όλη την Ελλάδα.

Όσον αφορά το προσωπικό που υπάγεται στις νέες ρυθμίσεις, προκειμένου να αποφευχθούν εσφαλμένες υπαγωγές στον κλάδο ασθένειας του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. μετά την συνταξιοδότησή τους και κατ΄ επέκταση άσκοπες εκδόσεις βιβλιαρίων ασθενείας, θα πρέπει, με το συνταξιοδοτικό τους αίτημα να συνυποβάλλεται βεβαίωση από το Ν.Π.Δ.Δ. όπου υπηρετούσαν, στην οποία θα αναφέρεται α) ότι κατά την ενεργό υπηρεσία τους υπήγοντο στο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. για κλάδο σύνταξης και στο Τ.Υ.Δ.Κ.Υ για κλάδο ασθένειας και β) ο αριθμός των προστατευομένων μελών.

Σχετικά με τις κρατήσεις επί της μηνιαίας σύνταξης (όπως προκύπτει από το προαναφερθέν έγγραφο του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ, βάσει των διατάξεων του άρθρου 4 του Β.Δ. 18/22-2-50 και Β.Δ. 697/14-9-61 ΦΕΚ 165/61 τ.Α΄), ανέρχονται σε 3% για τον άμεσα ασφαλισμένο και 1% για κάθε προστατευόμενο μέλος οικογένειας.

Η κατάθεση της παρακρατούμενης εισφοράς, (όπως μας γνωστοποίησε η Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών), θα γίνεται σε λογαριασμό της κεντρικής Υπηρεσίας του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ, που τηρείται στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με τον αριθμό 545515-46.

Από την Δ/νση Πληροφορικής θα δοθούν άμεσα έγγραφες οδηγίες για τον κωδικό (06), που αφορά την κράτηση ασφαλίστρου ασθενείας.

Για τα πρόσωπα που τυχόν έχουν συνταξιοδοτηθεί από 1/1/07 και εντεύθεν και τους έχουν γίνει κρατήσεις για τον κλάδο ασθένειας του Ι.Κ.Α. -Ε.Τ.Α.Μ., επειδή, όπως μας πληροφόρησε το Τ.Υ.Δ.Κ.Υ, εξακολούθησε αυτό να τους καλύπτει και μετά την συνταξιοδότησή τους, θα υπολογισθούν οι αναλογούσες κρατήσεις από την ημέρα απονομής της σύνταξης (6% του Ι.Κ.Α. -Ε.Τ.Α.Μ. και 3% του άμεσα ασφαλισμένου και 1% για κάθε προστατευόμενο μέλος οικογένειας) προκειμένου να αποδοθούν στο Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.

ΝΟΜΟΣ 3518/06 ΑΡΘΡΟ 59
Ρυθμίσεις φορέων και κλάδων ασθένειας

1. Οι μόνιμοι υπάλληλοι των Ν.Π.Δ.Δ. και συνδέσμων Ο.Τ.Α. και το προσωπικό των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Τ.Ε.Δ.Κ.) μετά τη συνταξιοδότησή τους από το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ., καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους παραμένουν στην ασφάλιση του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ και εξαιρούνται από την ασφάλιση του κλάδου ασθένειας του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ..

Το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. υποχρεούται να παρακρατεί, από το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ., τις εισφορές συνταξιούχου και προστατευόμενων μελών και να τις αποδίδει στο Ταμείο, μαζί με τη βαρύνουσα το Ίδρυμα εισφορά συνταξιούχων σε ποσοστό 6% επί του ποσού της καταβαλλόμενης σύνταξης.

Η ισχύς της παραγράφου αυτής αρχίζει από την πρώτη του επόμενου της δημοσίευσης του παρόντος νόμου μήνα.