Εγκύκλιος ΙΚΑ 129/2007 (30/11/2007)

Νέα διαδικασία χορήγησης προσωρινής σύνταξης λόγω γήρατος ή θανάτου. Κοινοποίηση των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3607/2007.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ Αθήνα, 30.11. 2007
ΓΕΝΙΚΕΣ Δ/ΝΣΕΙΣ: ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αρ.Πρωτ.: Σ40/120
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: ΠΑΡΟΧΩΝ & ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ.: 129
ΤΜΗΜΑΤΑ: ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ .
ΚΑΙ ΣΥΓΧ/ΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ:

Νέα διαδικασία χορήγησης προσωρινής σύνταξης λόγω γήρατος ή θανάτου. Κοινοποίηση των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3607/2007.

Με την παρούσα σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3607/2007 και παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή εφαρμογή τους:

Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, στον υποψήφιο συνταξιούχο που συνυποβάλλει με την αίτηση συνταξιοδότησης και την Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 (με το περιεχόμενο που προβλέπεται ειδικά για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης) καταβάλλεται προσωρινή σύνταξη εντός 15 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της Υ.Δ., το ποσό της οποίας θα ισούται με το 80% της σύνταξης που προκύπτει από το χρόνο ασφάλισης και τις αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη κατά περίπτωση για τον υπολογισμό της σύνταξης και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται του 80% του εκάστοτε ισχύοντος κατά κατηγορία σύνταξης Κατωτάτου Ορίου.

Επομένως, τα καθοριστικά στοιχεία που ορίζει η διάταξη για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης λόγω γήρατος ή θανάτου είναι, αφενός, ο δηλούμενος-βεβαιούμενος χρόνος ασφάλισης από τον

ασφαλισμένο στην Υπεύθυνη Δήλωση, ο οποίος είναι απολύτως δεσμευτικός για την Υπηρεσία, και αφετέρου οι αποδοχές που προκύπτουν από τα ασφαλιστικά του στοιχεία.

Εξάλλου, επειδή δεν προβλέπεται η συμπλήρωση ειδικής αίτησης για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης, αλλά η ανωτέρω Υπεύθυνη Δήλωση αποτελεί συνέχεια των έντυπων αιτήσεων Σ1 και Σ3, είναι απαραίτητο να τίθεται από τον αρμόδιο για την παραλαβή της αίτησης συνταξιοδότησης υπάλληλο η σημείωση στο έντυπο της αίτησης «Προσωρινή σύνταξη των διατάξεων του Ν. 3607/2007».

Α. ΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις καθιερώνεται το δικαίωμα των ασφαλισμένων σε φορείς κύριας ασφάλισης, αρμοδιότητας Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση σύνταξης λόγω γήρατος ή θανάτου (απονομή) να λαμβάνουν προσωρινή

σύνταξη, εφόσον συνυποβάλλουν με τις αντίστοιχες έντυπες αιτήσεις Σ1 ή Σ3 και τα λοιπά δικαιολογητικά Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86, για την υλοποίηση της διάταξης.

Επειδή με τη νέα ρύθμιση δεν προβλέπεται κατάργηση των διατάξεων του Π.Δ. 258/83, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Π.Δ. 392/85 (ανακεφαλαιωτική εγκ. 79/2001), διατηρείται το δικαίωμα των ασφαλισμένων να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη λόγω αναπηρίας σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, όπως και το δικαίωμα των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το ΕΤΕΑΜ να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, εφόσον έχει προηγηθεί ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης.

Οι περιπτώσεις των ασφαλισμένων που ζητούν τη χορήγηση σύνταξης λόγω γήρατος με διατάξεις που προϋποθέτουν υγειονομική κρίση (π.χ., άρθρο 1 Ν. 612/77) καλύπτονται από την κοινοποιούμενη διάταξη και θα πρέπει αμέσως να διαβιβάζονται οι φάκελοι στις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές. Σύμφωνα δε με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Αναπηρίας & Κοινωνικής Εργασίας που θα σας αποσταλούν με Γενικό Έγγραφο, μετά την έκδοση της Γνωμάτευσης της ΑΥΕ ή της ΒΥΕ, δηλαδή μετά την οριστικοποίηση της υγειονομικής κρίσης, θα πρέπει αυθημερόν και κατά προτεραιότητα να αποστέλλονται οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι στο αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση καταβολής της προσωρινής σύνταξης εντός 15 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία οριστικοποίησης της υγειονομικής κρίσης.

Εξάλλου, στις περιπτώσεις που το αίτημα συνταξιοδότησης λόγω θανάτου κρίνεται με τις διατάξεις περί εργατικού ατυχήματος ή ατυχήματος εκτός εργασίας, η 15ήμερη προθεσμία ξεκινά από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης για το χαρακτηρισμό του ατυχήματος.

Το μέτρο της καταβολής προσωρινής σύνταξης που προβλέπεται από την κοινοποιούμενη διάταξη δεν θα εφαρμοστεί στις περιπτώσεις που:

α) οι ασφαλισμένοι δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (π.χ., μη συμπλήρωση ορίου ηλικίας ή εάν είχε προηγηθεί απόρριψη προηγούμενης αίτησης συνταξιοδότησης λόγω έλλειψης ημερών ασφάλισης και ο ασφαλισμένος δηλώνει επιπλέον ημέρες ασφάλισης που δεν είναι εφικτό να έχουν πραγματοποιηθεί στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα)

β) για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων πρέπει να εφαρμοστούν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί 1408/71 και 574/72 και οι Κανονισμοί των Διμερών Συμβάσεων

γ) για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης είναι απαραίτητη η προηγούμενη αναγνώριση χρόνων ασφάλισης (π.χ., χρόνος αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας)

δ) ασφαλισμένοι ή δικαιοδόχοι σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου λαμβάνουν ταυτοχρόνως και άλλη σύνταξη ή εργάζονται

ε) δεν έχουν κατατεθεί απαραίτητα δικαιολογητικά (π.χ., άδεια παραμονής, για αλλοδαπούς, διαπιστωτική πράξη για το προσωπικό της Ολυμπιακής Αεροπορίας). Ασφαλώς, μόλις προσκομιστούν από τους ενδιαφερόμενους τα κρίσιμα δικαιολογητικά, αρχίζει η προθεσμία των 15 εργάσιμων ημερών για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης.

στ) ζητείται σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου/-ης από τους γονείς του, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή πρέπει να διαπιστωθεί προηγουμένως από την Υπηρεσία το στοιχείο της κύριας συντήρησής τους από τον/την θανόντα/-ούσα.

Ειδικά για τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων από 1.1.1993 οι οποίοι θα καλυφθούν μεταγενέστερα, καθώς για τους ασφαλισμένους των ενταχθέντων στο Ίδρυμα Ταμείων, θα σας δοθούν οδηγίες εν καιρώ, μετά τη διευθέτηση των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων.

Διευκρινίζεται ότι όσον αφορά τις περιπτώσεις των αποχωρούντων από τις εταιρείες Ολυμπιακή Αεροπορία/Αεροπλοϊα και Olympic Catering, εφόσον είναι προϋπόθεση για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος η αναγνώριση ορισμένου χρόνου ασφάλισής τους, θα πρέπει να βεβαιώνει ο ασφαλισμένος στην Υπεύθυνη Δήλωση ότι πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης εκτός αυτών των εταιρειών.

Β. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Κατ΄ αρχήν, είναι απαραίτητο στις Υπηρεσίες Πρωτοκόλλου Συντάξεων κάθε Υποκαταστήματος να αναρτηθούν ενημερωτικές πινακίδες σε ευδιάκριτο σημείο σχετικά με το δικαίωμα των ασφαλισμένων να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος ή θανάτου.

Οι ασφαλισμένοι, ταυτόχρονα με την έντυπη Αίτηση Σ1 ή Σ3, θα προμηθεύονται από τον αρμόδιο υπάλληλο της Γραμματείας Συντάξεων με το ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με την προσωρινή σύνταξη, με το αντίστοιχο έντυπο Υπεύθυνης Δήλωσης και με πίνακες προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

Η Διοίκηση σχεδίασε δύο έντυπα Υπεύθυνης Δήλωσης για την καταβολή προσωρινής σύνταξης, ανάλογα με την αιτία συνταξιοδότησης, δηλαδή ένα για τις συντάξεις λόγω γήρατος και ένα για τις συντάξεις λόγω θανάτου.

Στην παρούσα επισυνάπτονται τα έντυπα της Υπεύθυνης Δήλωσης, το ενημερωτικό φυλλάδιο και οι πίνακες προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, τα οποία θα πρέπει να αναπαραγάγετε σε ικανό αριθμό, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι ασφαλισμένοι.

Η άσκηση του δικαιώματος των ασφαλισμένων να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη δεν είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση όμως που επιθυμούν να τους καταβληθεί η προσωρινή σύνταξη που προβλέπεται από τις κοινοποιούμενες διατάξεις, θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν και να καταθέσουν τη ειδική Υπεύθυνη Δήλωση.

Η Υπεύθυνη Δήλωση συμπληρώνεται και υπογράφεται υποχρεωτικά από τους ίδιους τους ασφαλισμένους. Εάν κατατεθεί από νόμιμο εκπρόσωπό τους, είναι απαραίτητο να έχει θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής των ασφαλισμένων. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως, π.χ., όταν πρόκειται για ορφανούς ανηλίκους ή για πρόσωπα τα οποία τελούν υπό επιτροπεία, προσωρινή διαχείριση ή δικαστική συμπαράσταση, η Υπεύθυνη Δήλωση συμπληρώνεται και υπογράφεται από το κατά περίπτωση αρμόδιο πρόσωπο, το οποίο ασφαλώς υποχρεούται να προσκομίσει κάθε αποδεικτικό της πληρεξουσιότητάς του στοιχείο.

Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους αρμόδιους για την παραλαβή της Υπεύθυνης Δήλωσης υπαλλήλους, ώστε να εντοπίζουν τυχόν ελλείψεις και να υποδεικνύουν στους ασφαλισμένους τη συμπλήρωσή τους.

I. Υπεύθυνη Δήλωση για συντάξεις λόγω γήρατος.

Εκτός από τα ατομικά τους στοιχεία, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να συμπληρώσουν υποχρεωτικά και το πεδίο που επεξηγείται με τον δείκτη (5), δηλαδή την κατηγορία και το νόμο του πίνακα προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με τον οποίο έχουν προμηθευτεί, με τη βοήθεια του αρμόδιου υπαλλήλου, στις περιπτώσεις που είναι αναγκαίο.

Στη συνέχεια, πρέπει να συμπληρώσουν τον πίνακα με τους φορείς κύριας ασφάλισης, τη διάρκεια και το χρόνο ασφάλισής τους σε αυτούς. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το πεδίο με τις αποδοχές τους μόνο εάν αυτές δεν προκύπτουν από τα ασφαλιστικά τους στοιχεία.

Επίσης, για οποιοδήποτε στοιχείο κρίνουν οι ασφαλισμένοι ότι πρέπει να δηλωθεί, προβλέπεται κενός χώρος στην Υπεύθυνη Δήλωση, με τον δείκτη 6 (π.χ., για τη δήλωση του προσωπικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας σχετικά με τον προς αναγνώριση χρόνο ασφάλισης).

II . Υπεύθυνη Δήλωση για συντάξεις λόγω θανάτου.

Στην Υπεύθυνη Δήλωση για καταβολή προσωρινής σύνταξης λόγω θανάτου συμπληρώνεται από τον/την αιτούντα/-ούσα ο αριθμός μητρώου, τα ασφαλιστικά στοιχεία και οι αποδοχές (εάν δεν προκύπτουν από τα ασφαλιστικά στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της υπηρεσίας) του/της θανόντος/-ούσας, οι διατάξεις της νομοθεσίας που ζητεί να εφαρμοστούν, καθώς και τα ατομικά στοιχεία του αιτούντος/-ούσας.

Εξάλλου, και στις δύο Υπεύθυνες Δηλώσεις περιλαμβάνονται πληροφορίες και δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι ασφαλισμένοι (π.χ., για την υποχρέωσή τους να επιστρέψουν τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά προσωρινής σύνταξης).

Γ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Οι ασφαλισμένοι θα παραλαμβάνουν το έντυπο της Αίτησης συνταξιοδότησης, την αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση και το ενημερωτικό έντυπο από το Τμήμα Γραμματείας Συντάξεων κάθε Υποκαταστήματος, το οποίο θα καταχωρεί ξεχωριστά τις δύο αιτήσεις μέσω Work Flow, όπου υπάρχει, με δημιουργία νέου θέματος και προσαρμογή λογισμικού. Όπου δεν υπάρχει, θα ακολουθείται η χειρόγραφη διαδικασία και θα δίδεται αριθμός πρωτοκόλλου στην αίτηση συνταξιοδότησης και στην Υπεύθυνη Δήλωση.

Οι εισηγητές υπάλληλοι που εξετάζουν το αίτημα καταβολής προσωρινής σύνταξης θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχουν εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην Υπεύθυνη Δήλωση στοιχεία.

Εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα πρέπει να αποστέλλεται στον ασφαλισμένο η σχετική ενημερωτική επιστολή.

Στις περιπτώσεις που η Υπεύθυνη Δήλωση κατατίθεται σε αναρμόδιο για την απονομή προσωρινής σύνταξης Υποκατάστημα, θα πρέπει να στέλνετε αμέσως το έντυπο της Αίτησης Σ1 ή Σ3 και την Υπεύθυνη Δήλωση μαζί με τα προσκομισθέντα δικαιολογητικά στο αρμόδιο Υποκατάστημα απονομής (χωρίς να γίνει ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης) προκειμένου να εκδοθεί απόφαση καταβολής προσωρινής σύνταξης. Τα ασφαλιστικά βιβλιάρια θα παραμένουν στο Υποκατάστημα για ανακεφαλαίωση και θα διαβιβάζονται στη συνέχεια στο αρμόδιο Υποκατάστημα για την απονομή της οριστικής σύνταξης.

Η εισαγωγή στοιχείων της αίτησης και της Απόφασης περιλαμβάνονται στο ειδικό Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ΟΠΣ-ΙΚΑ που έχει ήδη διανεμηθεί στους εκπαιδευθέντες υπαλλήλους.

Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται διαφορές στα ατομικά στοιχεία των ασφαλισμένων μεταξύ των ασφαλιστικών βιβλιαρίων και της ταυτότητας ή του διαβατηρίου, θα πρέπει, πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που αφορά τη διαδικασία προσωρινών συντάξεων, να ενημερώνεται ο ασφαλισμένος ότι πρέπει να απευθυνθεί στην Υπηρεσία του Μητρώου, προκειμένου να εκδοθεί Απόφαση Μεταβολής Σταθερών Στοιχείων. Μετά την έκδοση της σχετικής Απόφασης θα ξεκινά η 15ήμερη προθεσμία για την καταβολή προσωρινής σύνταξης.

Όπως προαναφέρθηκε στην ενότητα Α, ορισμένες περιπτώσεις δεν καλύπτονται από τη ρύθμιση της καταβολής προσωρινής σύνταξης. Οι υπάλληλοι που παραλαμβάνουν από τους αιτούντες συμπληρωμένο το έντυπο της αίτησης συνταξιοδότησης οφείλουν να ελέγχουν τα αναγραφόμενα στοιχεία και, εφόσον διαπιστώνουν ότι αυτοί εμπίπτουν στις εξαιρούμενες κατηγορίες, να ενημερώνουν σχετικά τους ασφαλισμένους, παραπέμποντάς τους και στη σχετική σημείωση 1 της Υπεύθυνης Δήλωσης. Στις περιπτώσεις αυτές δεν θα δίνετε αριθμό πρωτοκόλλου στην Υπεύθυνη Δήλωση.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύεται εξάλλου στις περιπτώσεις που υπάρχουν ελλείποντα δικαιολογητικά, τέτοια που να καθιστούν απαγορευτική τη συνέχιση της διαδικασίας για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης (π.χ., άδεια παραμονής αλλοδαπού). Για μεν τα Υποκαταστήματα όπου έχει εγκατασταθεί το σύστημα Work Flow η ενημέρωση για τα ελλείποντα δικαιολογητικά γίνεται αυτόματα. Αντίθετα, για τα υπόλοιπα Υποκαταστήματα Θα πρέπει απαραιτήτως να σημειώνεται στην οθόνη της «Διαχείρισης αίτησης προσωρινής σύνταξης» το αντίστοιχο πεδίο «ελλείποντα δικαιολογητικά», ώστε να παραμείνει εκκρεμής η διαδικασία έκδοσης απόφασης, μέχρι την προσκόμιση των ελλειπόντων δικαιολογητικών.

Τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής προσωρινής σύνταξης περιλαμβάνονται σε ξεχωριστό φύλλο, που επισυνάπτεται στην εγκύκλιο αυτή προς διευκόλυνση των υπαλλήλων.

Εξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται προφανής έλλειψη προϋποθέσεων καταβολής της προσωρινής σύνταξης, θα αποστέλλεται στους ασφαλισμένους η σχετική ενημερωτική επιστολή, την οποία θα διαχειρίζεσθε επίσης σε ηλεκτρονική μορφή, στην αντίστοιχη οθόνη που έχει περιληφθεί στο σύστημα του ΟΠΣ-ΙΚΑ.

Η έκδοση της Απόφασης Διευθυντή για καταβολή προσωρινής σύνταξης θα γίνεται μέσω ΟΠΣ-ΙΚΑ πανελλαδικά. Με τη διαδικασία αυτή όλες οι προσωρινές συντάξεις θα βρίσκονται στη βάση δεδομένων του ΟΠΣ-ΙΚΑ.

Για οποιοδήποτε πληροφορία ή δυσχέρεια σχετικά με τη διαχείριση του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης Απόφασης, μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλέφωνο του HELP DESK: 2103891280

Η Απόφαση καταβολής προσωρινής σύνταξης θα κοινοποιείται στο συνταξιούχο και στο Κέντρο Πληρωμής του Υποκαταστήματος όπου ανήκει για ενημέρωση. Αυτό το Κέντρο Πληρωμής δημιουργεί αρχείο προσωρινών συντάξεων.

Στη συνέχεια θα πιστώνεται ο τραπεζικός λογαριασμός του συνταξιούχου μέσω του αρχείου ΔΙΑΣ, στις ημερομηνίες και με τα ποσά που περιγράφονται σε επόμενη ενότητα της παρούσας.

Το αρχείο αυτό θα περιλαμβάνει την προκαταβολή όλων των προσωρινών συντάξεων και θα αποστέλλεται μία φορά το μήνα από το ΟΠΣ-ΙΚΑ στη ΔΙΑΣ. Τυχόν απορρίψεις από τη ΔΙΑΣ θα αντιμετωπίζονται από την κεντρική διαχείριση στο ΟΠΣ-ΙΚΑ.

Η αναγγελία της προσωρινής σύνταξης στην Η.ΔΙ.Κ.Α. (τέως ΚΗΥΚΥ) θα γίνεται μέσω ΟΠΣ-ΙΚΑ, χωρίς τη μεσολάβηση των Τμημάτων Πληρωμών των Υποκαταστημάτων.

Στο τέλος κάθε μήνα (από τις 25 έως τις 27 κάθε μήνα) θα αναγγέλλονται ηλεκτρονικά από το ΟΠΣ-ΙΚΑ στην Η.ΔΙ.Κ.Α. όλες οι προσωρινές συντάξεις. Το ηλεκτρονικό αρχείο των προσωρινών αποφάσεων και το αρχείο των οριστικών αποφάσεων θα αποστέλλονται τις ίδιες ημερομηνίες ως ξεχωριστά αρχεία.

Η τακτική μηνιαία πληρωμή των συνταξιούχων θα ξεκινά από το μήνα της αναγγελίας στην Η.ΔΙ.Κ.Α., όπως γίνεται με την πληρωμή των αποφάσεων που εκδίδονται από το ΟΠΣ-ΙΚΑ.

Δ. ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

i. Χρόνος ασφάλισης

Με την εν λόγω διάταξη δεν προβλέπεται ως προϋπόθεση χορήγησης της προσωρινής σύνταξης λόγω γήρατος ή θανάτου προηγούμενη ανακεφαλαίωση χρόνου ασφάλισης (αντίθετα με τα προβλεπόμενα στην εγκ. 79/2001 σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης προσωρινής σύνταξης, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, εξακολουθεί να εφαρμόζεται στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας), αλλά ως χρόνος ασφάλισης θα λαμβάνεται αυτός που δηλώνεται υπεύθυνα στην Υ.Δ. του ασφαλισμένου.

Κατ΄ αρχήν, όπως συνάγεται από τη διατύπωση της διάταξης, για την απόδειξη του χρόνου ασφάλισης βαρύνεται ο ασφαλισμένος και για το λόγο αυτό, όπως προαναφέρθηκε, ως χρόνος ασφάλισης θα λαμβάνεται αυτός που δηλώνεται στην Υ.Δ. από τον ίδιο τον ασφαλισμένο. Στις περιπτώσεις όμως που, κατά τη διαδικασία ελέγχου των ασφαλιστικών στοιχείων, διαπιστώνεται προφανής έλλειψη προϋποθέσεων

(π.χ., όταν έχει εκδοθεί πρόσφατα απορριπτική απόφαση ελλείψει χρονικών προϋποθέσεων και ο ασφαλισμένος δηλώσει επιπλέον χρόνο ασφάλισης που δεν είναι δυνατό να έχει πραγματοποιηθεί στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα), ο αιτών θα ενημερώνεται εγγράφως ότι δεν θα του καταβληθεί προσωρινή σύνταξη ελλείψει νόμιμων προϋποθέσεων και ότι θα εξεταστεί η αίτησή του με τη διαδικασία που προβλέπεται για τις οριστικές συντάξεις. Η συμπλήρωση του εντύπου της έγγραφης ενημέρωσης θα γίνεται από τον αρμόδιο εισηγητή στην ειδική ηλεκτρονική οθόνη που έχει προβλεφθεί για το σκοπό αυτό, όπως προαναφέρθηκε στο κεφάλαιο Δ.

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα δηλούμενα από τους ασφαλισμένους στα έντυπα Σ1 και Σ3, δεδομένου ότι περιλαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν και κατά τη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος για χορήγηση προσωρινής σύνταξης με τις εν λόγω διατάξεις και κυρίως για την περίπτωση που οι ασφαλισμένοι εμπίπτουν στις εξαιρούμενες κατηγορίες (π.χ., στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι δηλώνουν στο έντυπο της αίτησης ότι λαμβάνουν ήδη άλλη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος).

ii. Υπολογισμός ποσού

Σύμφωνα με τη διατύπωση της διάταξης, για τον υπολογισμό του ποσού της προσωρινής σύνταξης, θα λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές που υπολογίζονται κατά περίπτωση για τη διαμόρφωση του ποσού της σύνταξης. Επειδή όμως όλοι οι ασφαλισμένοι δεν είναι σε θέση να δηλώσουν επακριβώς τα στοιχεία αυτά, θεωρήθηκε ασφαλέστερος και πιο ευέλικτος τρόπος υπολογισμού να λαμβάνονται υπόψη οι μεικτές αποδοχές που έλαβε ο ασφαλισμένος το μήνα Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους της υποβολής

της αίτησης συνταξιοδότησης ή (σε περίπτωση προγενέστερης διακοπής της ασφάλισής του) τον τελευταίο μήνα απασχόλησής του, όπως οι αποδοχές αυτές προκύπτουν από τα προσκομιζόμενα ασφαλιστικά βιβλιάρια.

Στην περίπτωση όμως που δεν προσκομιστούν ασφαλιστικά βιβλιάρια των κρίσιμων ετών, ο ανωτέρω υπολογισμός θα γίνεται με βάση τις αποδοχές που δηλώνει ο ασφαλισμένος.

Με βάση, λοιπόν, τα ανωτέρω, η διάταξη προβλέπει ότι το ποσό της προσωρινής σύνταξης θα ισούται με το 80% της οριστικής (χωρίς όμως προσαυξήσεις οικογενειακών βαρών, αφού δεν διατυπώνεται σχετική πρόβλεψη). Συγχρόνως, με τη διάταξη εξασφαλίζεται η χορήγηση ενός ελάχιστου ποσοστού (80%) επί του εκάστοτε ισχύοντος Κατωτάτου Ορίου ανά κατηγορία σύνταξης.

Στο ποσό της προσωρινής σύνταξης δεν θα γίνονται κάθε είδους πριμοδοτήσεις, προσαυξήσεις χρόνων κ.λπ.

Ευνόητο είναι ότι στις περιπτώσεις που εκ των υστέρων προκύψει ότι το ποσό της οριστικής σύνταξης που δικαιούται ο ασφαλισμένος είναι μικρότερο από το ποσό της προσωρινής (π.χ., χορήγηση μειωμένης σύνταξης κατά 60/267 επί του Κ.Ο.) τα επιπλέον ποσά θα παρακρατούνται τμηματικά από το μηνιαίο ποσό της οριστικής σύνταξης. Για τις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι οι ασφαλισμένοι δεν δικαιούνται σύνταξη, παρέχονται οδηγίες στην ενότητα Η.

Όσον αφορά ειδικά τις περιπτώσεις προσωρινής σύνταξης λόγω θανάτου, το ποσό της καταβαλλόμενης προσωρινής σύνταξης ισούται με το 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης που δικαιούται το δικαιοδόχο μέλος, κατά το ποσοστό του, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία περί οριστικής σύνταξης. Στις περιπτώσεις που τα δικαιοδόχα

πρόσωπα είναι περισσότερα του ενός, το σύνολο της καταβαλλόμενης προσωρινής σύνταξης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% της σύνταξης που δικαιούτο να λάβει ο/η θανών/-ούσα ασφαλισμένος/-η, ενώ συγχρόνως δεν μπορεί να υπολείπεται του 80% του εκάστοτε ισχύοντος κατωτάτου ορίου σύνταξης λόγω θανάτου.

Ο ανωτέρω υπολογισμός προκύπτει αυτομάτως από το πρόγραμμα εφαρμογής του ΟΠΣ-ΙΚΑ.

Το καταβλητέο ποσό υπόκειται σε κρατήσεις φόρου, καθώς και σε κράτηση για τον κλάδο παροχών ασθενείας (όπου και με το ποσοστό που εφαρμόζεται).

Επισημαίνεται ότι, επειδή το μέτρο της καταβολής προσωρινής σύνταξης αποσκοπεί στην ομαλή κοινωνική μετάβαση των ασφαλισμένων από την ενεργό επαγγελματική δράση στη συνταξιοδότηση, έχει μεταβατικό χαρακτήρα και επομένως δεν είναι δυνατή η σύνδεσή του με παροχές όπως το Ε ΚΑΣ, το εξωϊδρυματικό επίδομα του άρθρου 42 του Ν. 1140/81, επίδομα απόλυτης αναπηρίας κ.λπ., οι οποίες έλκονται από το οριστικό δικαίωμα καταβολής σύνταξης λόγω γήρατος ή θανάτου.

Η Απόφαση Διευθυντή για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης δεν υπόκειται σε ένσταση ενώπιον της ΤΔΕ, διότι βασίζεται στα στοιχεία της Υπεύθυνης Δήλωσης του ασφαλισμένου, όπως ορίζεται στη διάταξη.

Ε. ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

α) Αρμόδιος φορέας για την καταβολή προσωρινής σύνταξης

Σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, όταν το συνταξιοδοτικό αίτημα κρίνεται με

τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, το Ίδρυμα καθίσταται αρμόδιο για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης σε αυτούς που ασφαλίστηκαν διαδοχικά σε περισσότερους από έναν ασφαλιστικούς οργανισμούς, εφόσον διαπιστώνεται από την Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντα ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι τελευταίος φορέας και με το συνολικό χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης που δηλώνει ο αιτών, συντρέχουν οι ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας μας.

β) Ποσό της προσωρινής σύνταξης

Στις περιπτώσεις που το συνταξιοδοτικό αίτημα κρίνεται με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, το ποσό της προσωρινής σύνταξης είναι ίσο με το 80% του ποσού της ασφαλιστικής κλάσης στην οποία κατατάσσεται ο αιτών με βάση τις αποδοχές του (σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ενότητα Ε) και το συνολικό χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης (χωρίς προσαυξήσεις οικογενειακών βαρών). Σε κάθε περίπτωση το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 80% του εκάστοτε ισχύοντος κατωτάτου ορίου ανά κατηγορία σύνταξης.

γ) Διαδικασία

Μετά την έκδοση Απόφασης για την καταβολή προσωρινής σύνταξης, εάν κατά την πορεία εξέτασης του συνταξιοδοτικού αιτήματος και την αλληλογραφία με τους άλλους φορείς προκύψει ότι πληρούνται οι χρονικές προϋποθέσεις της νομοθεσίας του Ιδρύματος, πλην όμως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της αρμοδιότητας σε α΄ φάση (1500 Η.Ε. ή 500 Η.Ε.) του άρθρου 14 του Ν. 1902/90:

i. Θα εκδίδεται απορριπτική απόφαση λόγω αναρμοδιότητας (μη ύπαρξη 1500 Η.Ε. ή 500 Η.Ε.).

ii. Θα διαβιβάζεται το αίτημα στον προηγούμενο ασφαλιστικό οργανισμό με τις περισσότερες ημέρες

εργασίας, προκειμένου να το κρίνει με τις διατάξεις της νομοθεσίας του.

iii. Θα ενημερώνεται ο προηγούμενος ασφαλιστικός οργανισμός ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει προβεί στην καταβολή της προσωρινής σύνταξης.

Επισημαίνεται ότι η προσωρινή σύνταξη θα συνεχίζει να καταβάλλεται μέχρι την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης από τον απονέμοντα οργανισμό.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν είναι το Ίδρυμα ο απονέμων οργανισμός οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης, τα ποσά της προσωρινής σύνταξης που καταβλήθηκαν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν θα αναζητούνται από τον ασφαλισμένο, αλλά θα συμψηφίζονται με τα ποσά της οριστικής σύνταξης που θα κατα βάλλει ο απονέμων οργανισμός.

δ) Απόδοση ποσών που καταβλήθηκαν ως προσωρινή σύνταξη

Όσον αφορά το ζήτημα του τρόπου απόδοσης των ποσών που καταβλήθηκαν ως προσωρινή σύνταξη μεταξύ των ασφαλιστικών οργανισμών στην περίπτωση που ο απονέμων φορέας είναι διαφορετικός από εκείνον που κατέβαλε την προσωρινή σύνταξη, θα επανέλθουμε με νεότερες οδηγίες.

Επίσης, θα δοθούν οδηγίες εν καιρώ και σχετικά με το ζήτημα της συνέχισης της καταβολής προσωρινής σύνταξης από τον τελευταίο φορέα (μέχρι την εξεύρεση του απονέμοντα), στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι χρονικές προϋποθέσεις της νομοθεσίας του τελευταίου φορέα.

ΣΤ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Η Υπηρεσία θεωρεί αναγκαίο τόσο με την Απόφαση καταβολής προσωρινής σύνταξης όσο και με την Υπεύθυνη Δήλωση, οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν γνώση ότι, στην περίπτωση που τυχόν δεν προσκομίσουν εντός τριμήνου από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη συνταξιοδότηση απαραίτητα για την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης δικαιολογητικά, θα διακοπεί η καταβολή της προσωρινής σύνταξης.

Επομένως, στις περιπτώσεις που έχει καταβληθεί προσωρινή σύνταξη και ο συνταξιούχος αδρανεί σε προσκλήσεις της Υπηρεσίας να προσκομίσει απαραίτητο για την έκδοση της οριστικής απόφασης δικαιολογητικό, θα διακόπτεται η καταβολή της προσωρινής σύνταξης (επισυνάπτεται σχετική Απόφαση).

Ζ. ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

α) Ημερομηνίες πίστωσης

Επίσημη ημερομηνία πίστωσης του τραπεζικού λογαριασμού των δικαιούχων προσωρινής σύνταξης είναι η 22η εκάστου μηνός. Στην περίπτωση που η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με επίσημη αργία, οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα πιστώνονται την αμέσως προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Για αποφάσεις καταβολής προσωρινής σύνταξης που οριστικοποιούνται το αργότερο μέχρι και τη 10η ημέρα κάθε μήνα εντός του οποίου υποβλήθηκε η αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για την καταβολή προσωρινής σύνταξης, η πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού θα γίνεται στις 22 του ίδιου μήνα. Στην περίπτωση οριστικοποίησης των αποφάσεων μετά τη 10η ημέρα κάθε μήνα, η πίστωση θα γίνεται στις 22 του επόμενου μήνα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

1ο παράδειγμα:

Ημερομηνία αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης: 1.2.2008

Ημερομηνία οριστικοποίησης απόφασης: 8.2.2008

Ημερομηνία πίστωσης λογαριασμού: 22.2.2008

2ο παράδειγμα:

Ημερομηνία αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης: 24.3.2008

Ημερομηνία οριστικοποίησης απόφασης: 3.4.2008

Ημερομηνία πίστωσης λογαριασμού: 22.4.2008

Σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. Σ01/107/21.11.2007 έγγραφο της Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής, οι ημερομηνίες πληρωμής των προσωρινών συντάξεων μέσω ΔΙΑΣ (κωδ. Πληρωμής «2009») το έτος 2008 είναι οι εξής:

Σύνταξη μήνα Ημερομηνία πίστωσης
Ιανουάριος 2008 21.12.2007
Φεβρουάριος 2008 22.1.2008
Μάρτιος 2008 22.2.2008
Απρίλιος 2008 21.3.2008
Μάιος 2008 22.4.2008
Ιούνιος 2008 22.5.2008
Ιούλιος 2008 20.6.2008
Αύγουστος 2008 22.7.2008
Σεπτέμβριος 2008 22.8.2008
Οκτώβριος 2008 22.9.2008
Νοέμβριος 2008 22.10.2008
Δεκέμβριος 2008 21.11.2008
Ιανουάριος 2009 22.12.2008

Για τις ανωτέρω ημερομηνίες πίστωσης με τις προσωρινές συντάξεις θα πρέπει να ενημερώνετε προφορικώς τους ασφαλισμένους.

Τα δώρα εορτών και η ετήσια πρόσθετη παροχή δεν θα καταβληθούν σε προσωρινές συντάξεις. Οι παροχές αυτές θα καταβληθούν με την οριστική σύνταξη.

β) Ποσά που πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό με την πρώτη πληρωμή προσωρινής σύνταξης

i. Για τις συντάξεις λόγω γήρατος, η πρώτη πίστωση θα περιλαμβάνει το ποσό της προσωρινής σύνταξης του μήνα στον οποίο κατατέθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης και το ποσό μέχρι και τον προηγούμενο μήνα αναγγελίας της πληρωμής στην Η.ΔΙ.Κ.Α.

ii. Για τις συντάξεις λόγω θανάτου, εφόσον η σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους από την πρώτη του επόμενου μήνα από την ημερομηνία επέλευσης του θανάτου (εφόσον η αίτηση έχει υποβληθεί εντός εξαμήνου από το θάνατο), η πρώτη πίστωση θα περιλαμβάνει το ποσό της προσωρινής σύνταξης του μήνα που έπεται του θανάτου και το ποσό μέχρι και τον προηγούμενο μήνα αναγγελίας της πληρωμής στην Η.ΔΙ.Κ.Α.

Στα ποσά της προσωρινής σύνταξης δεν θα χορηγούνται οι ετήσιες αυξήσεις (οι οποίες, όμως, θα ενσωματωθούν στο ποσό της οριστικής σύνταξης).

Επισημαίνεται ότι, δεδομένης της εκ του νόμου προκύπτουσας υποχρέωσης του Ιδρύματος να καταβάλει προσωρινή σύνταξη εντός 15 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης, για την πρώτη πληρωμή των συνταξιούχων δεν είναι δυνατόν να μεσολαβήσουν τα ΕΛΤΑ για τη διευκόλυνση των ειδικών κατηγοριών συνταξιούχων που περιγράφονται στην εγκύκλιο 61/2001.

Η δυνατότητα εξυπηρέτησης μέσω ΕΛΤΑ αυτών των κατηγοριών συνταξιούχων θα υλοποιηθεί από τη δεύτερη πληρωμή τους και μετά.

Εξάλλου, επειδή για την πρώτη πληρωμή των συνταξιούχων δεν μεσολαβούν οι Υπηρεσίες Πληρωμών Συντάξεων των Υποκαταστημάτων, αλλά όλες οι ενέργειες γίνονται από την αρμόδια Ομάδα Ο.Π.Σ., για ενδεχόμενες δυσχέρειες κατά την πρώτη πίστωση και μόνο για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να τους ενημερώνετε για τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να εξυπηρετούνται:

2103891207
2103891211

Τέλος, για τους μήνες στους οποίους καταβάλλεται προσωρινή σύνταξη δεν εκδίδεται ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων. Το σημείωμα αυτό θα αρχίσει να αποστέλλεται κάθε τρίμηνο στους συνταξιούχους μετά την οριστικοποίηση της συνταξιοδότησής τους, και θα περιλαμβάνει όλα τα ποσά που είχαν καταβληθεί ως προσωρινή σύνταξη, στην ένδειξη «προκαταβολή».

Η. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ

Στην εν λόγω διάταξη προβλέπεται εξάλλου και η αντιμετώπιση των περιπτώσεων ασφαλισμένων στους οποίους έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως ποσά για προσωρινή σύνταξη.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι εάν μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών για την έκδοση οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τα στοιχεία που αναφέρονται στην Υπεύθυνη Δήλωση του ασφαλισμένου δεν είναι ακριβή, θα πρέπει να αναζητηθούν τα ποσά συντάξεων που εισπράχθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Αν δεν προκύπτει υπαιτιότητα του ασφαλισμένου, η επιστροφή των ποσών θα γίνεται άτοκα.

Για την εν λόγω υποχρέωση οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν γνώση και δεσμεύονται στην Υπεύθυνη Δήλωση ότι θα επιστρέψουν κάθε αχρεωστήτως καταβληθείσα παροχή, δηλαδή και τυχόν αχρεώστητες παροχές του κλάδου ασθένειας, τις οποίες ωφελήθηκαν από τυχόν ανύπαρκτο δικαίωμα.

Η διάκριση των ανωτέρω περιπτώσεων ανήκει στην αρμοδιότητα των Διευθυντών των Υποκαταστημάτων, όπως και σε κάθε περίπτωση έκδοσης Απόφασης καταλογισμού ποσών.

Εξυπακούεται ότι στις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις οριστικής συνταξιοδότησης, μετά την τήρηση της διαδικασίας της προηγούμενης ακρόασης, θα εκδίδεται απορριπτική Απόφαση Διευθυντή, με την οποία θα πρέπει, αφενός, να ανακαλείται οι εκδοθείσα προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης και αφετέρου να καταλογίζονται τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Θ. ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Η διάταξη ισχύει από την πρώτη ημέρα του μήνα ο οποίος έπεται εκείνου κατά τον οποίο δημοσιεύτηκε ο νόμος, δηλαδή ισχύει από 1.12.2007. Επειδή η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με μη εργάσιμη για τις Υπηρεσίες του ΙΚΑ ημέρα, οι πρώτες αιτήσεις-Υπεύθυνες Δηλώσεις θα υποβληθούν από 3.12.2007.

Επίσης, προβλέπεται ότι η χορήγηση προσωρινής σύνταξης αφορά και τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά το χρόνο έναρξης ισχύος της, με την προϋπόθεση να υποβληθεί από τον ασφαλισμένο η απαιτούμενη Υπεύθυνη Δήλωση.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η νέα διαδικασία καταβολής προσωρινών συντάξεων, με την οποία διευκολύνεται η ομαλή οικονομική μετάβαση των ασφαλισμένων μας από την ενεργό επαγγελματική δράση στη συνταξιοδότηση με τις ελάχιστες κατά το δυνατόν οικονομικές απώλειες, για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να επηρεάσει τη ροή των διαδικασιών απονομής οριστικών συντάξεων. Για το λόγο αυτό, οι

Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών απονομής συντάξεων θα πρέπει να μεριμνήσουν για την εύρυθμη λειτουργία των Τμημάτων τους, με την ορθή κατανομή ρόλων και εργασιών.

Επισυνάπτονται τα σχετικά με το θέμα έντυπα.

ΝΟΜΟΣ 3607/2007
ΦΕΚ 245/1.11.2007, τ. Α΄
`Αρθρο δέκατο πέμπτο Ρυθμίσεις ασφαλιστικών θεμάτων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

«6. Οι φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, το αργότερο τη 15η εργάσιμη ημέρα από την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή λόγω θανάτου, καταβάλλουν στον αιτούντα προσωρινή σύνταξη, ίση με το 80% της σύνταξης που προκύπτει με βάση τα ασφαλιστικά στοιχεία που αφορούν το χρόνο ασφάλισης και τις αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη κατά περίπτωση για τον υπολογισμό της σύνταξης και τα οποία περιλαμβάνονται σε Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75/Α), όπως ισχύει, του αιτούντος που συνυποβάλλεται με την αίτηση συνταξιοδότησης και τα λοιπά δικαιολογητικά.

Το ποσό της προσωρινής σύνταξης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερο του 80% του εκάστοτε ισχύοντος κατωτάτου ορίου, ανά κατηγορία σύνταξης.

Για τις συνταξιοδοτικές περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης, στην καταβολή της ως άνω προσωρινής σύνταξης, υποχρεούται ο τελευταίος φορέας, εφόσον διαπιστώνεται ότι από το συνολικό χρόνο ασφάλισης που αναφέρεται στην Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος συντρέχουν οι ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, σύμφωνα με τη νομοθεσία του.

Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης και εφόσον ο απονέμων φορέας είναι διαφορετικός από εκείνον που χορηγεί την προσωρινή σύνταξη, τα ποσά σύνταξης που καταβλήθηκαν από τον τελευταίο φορέα δεν αναζητούνται από τον ασφαλισμένο, αλλά συμψηφίζονται με τα ποσά σύνταξης που οφείλει να καταβάλλει ο απονέμων οργανισμός.

Εάν μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών για την έκδοση οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση και τα στοιχεία που αναφέρονται στην Υπεύθυνη Δήλωση δεν είναι ακριβή, αναζητούνται τα ποσά των συντάξεων που εισπράχθηκαν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Εφόσον δεν προκύπτει υπαιτιότητα του ασφαλισμένου, η επιστροφή των ποσών των συντάξεων γίνεται άτοκα.

Η ισχύς της παραγράφου αυτής αρχίζει από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον της δημοσίευσης του νόμου αυτού.

Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για τις εκκρεμείς αιτήσεις, εφόσον υποβληθεί από τον ασφαλισμένο η απαιτούμενη Υπεύθυνη Δήλωση.»

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
(άρθρο 8 Ν.1599/1986)

Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών (άρθρο 8 παρ. 4 Ν. 1599/86)

Η Υπεύθυνη Δήλωση συμπληρώνεται και υπογράφεται υποχρεωτικά από τον/την αιτούντα/-ούσα. Στην περίπτωση που η Υπεύθυνη Δήλωση κατατίθεται από νόμιμο εκπρόσωπό του/της απαιτείται η θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής του/της αιτούντος/-σας.*

ΠΡΟΣ (1) : Το Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αριθμός Μητρώου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ:
Όνομα: Επώνυμο:
Όνομα & Επώνυμο Πατέρα:
Όνομα & Επώνυμο Μητέρας:
Ημερομηνία γέννησης (2):
Τόπος Γέννησης:
Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας (ή Διαβατηρίου, για αλλοδαπούς): Τηλ.:
Τόπος κατοικίας: Οδός: Αριθ.: Τ. Κ.:
Αριθμός τηλεομοιοτύπου (FAX): Διεύθυνση Ηλεκτρον. Ταχυδρομείου (e-mail):
Α.Φ.Μ.: Δ.Ο.Υ.:
Ι ΒΑΝ (4):

Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις (3) που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, καθώς και τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3607/2007, δηλώνω ότι επιθυμώ να μου καταβληθεί Προσωρινή Σύνταξη λόγω γήρατος σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στον Πίνακα Προϋποθέσεων Συνταξιοδότησης [Ν.

.................................................................. (5) ], τις γενικές και ειδικές προϋποθέσεις των οποίων γνωρίζω και βεβαιώνω

ότι πληρώ, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω δηλώσει στην έντυπη αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος (Σ1).

Βεβαιώνω ότι τα ασφαλιστικά στοιχεία μου είναι τα εξής:

Α. Στον ακόλουθο πίνακα συμπληρώνονται οι φορείς κύριας ασφάλισης, το χρονικό διάστημα έναρξης και λήξης της ασφάλισης σε αυτούς, καθώς και οι ημέρες ασφάλισης για τις οποίες έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

ΦΟΡΕΙΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΑΠΟ ΕΩΣ
1.
2.
3.
4.
ΣΥΝΟΛΟ

* Σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ., όταν πρόκειται για πρόσωπα που τελούν υπό επιτροπεία, προσωρινή διαχείριση ή δικαστική συμπαράσταση, η Υπεύθυνη Δήλωση συμπληρώνεται και υπογράφεται από το κατά περίπτωση αρμόδιο πρόσωπο, το οποίο υποχρεούται να προσκομίσει κάθε αποδεικτικό της πληρεξουσιότητάς του στοιχείο.

Β. Οι μεικτές αποδοχές που έλαβα τον μήνα Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους ή (σε περίπτωση προγενέστερης διακοπής της ασφάλισής μου) τον τελευταίο μήνα απασχόλησής μου είναι οι εξής (συμπληρώνετε μόνο εάν οι αποδοχές δεν προκύπτουν από τα προσκομιζόμενα ασφαλιστικά στοιχεία):

ΕΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ (σε €)

Γ. Έλαβα γνώση και αποδέχομαι τα εξής:

i. Στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, εάν δεν δικαιωθώ σύνταξης από τους προηγούμενους του τελευταίου ασφαλιστικούς οργανισμούς, τότε εφόσον ο τελευταίος φορέας είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα μου χορηγήσει σύνταξη: α) εάν έχω πραγματοποιήσει στην ασφάλισή του 1000 ημέρες εργασίας οποτεδήποτε, από τις οποίες 300 την τελευταία 5ετία πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση ή τη διακοπή της απασχόλησης και β) εάν συμπληρώνω με το συνολικό χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

ii. Στην περίπτωση που μου χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη με ποσό μεγαλύτερο από αυτό που δικαιούμαι να λάβω με την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, θα επιστρέψω τις διαφορές ποσών με παρακράτηση του ? της μηνιαίας σύνταξής μου μέχρι την εξόφληση.

iii. Εφόσον μου καταβληθεί προσωρινή σύνταξη και δεν προσκομίσω δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης εντός τριμήνου από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, θα διακοπεί η καταβολή της προσωρινής σύνταξης.

iv. Στην περίπτωση που μου καταβληθεί προσωρινή σύνταξη με τα στοιχεία που δηλώνω και προσκομίζω και στη συνέχεια διαπιστωθεί ότι αυτά είναι ανακριβή ή αναληθή και δεν δικαιούμαι να λάβω σύνταξη, εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986, υποχρεούμαι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3607, να επιστρέψω εντόκως στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κάθε αχρεωστήτως καταβληθείσα παροχή. Εάν διαπιστωθεί ότι δεν έχω δικαίωμα συνταξιοδότησης και μου έχει καταβληθεί προσωρινή σύνταξη χωρίς υπαιτιότητά μου, υποχρεούμαι, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις να επιστρέψω άτοκα κάθε αχρεωστήτως καταβληθείσα παροχή.

Ο/ Η δηλ..........
(Υπογραφή)

ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ:

1. Αναγράφεται από τον ενδιαφερόμενο πολίτη ή Αρχή η Υπηρεσία του δημόσιου τομέα όπου απευθύνεται η Υπεύθυνη Δήλωση.

2. Αναγράφεται ολογράφως.

3. «Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Εάν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών.»

4. Αναγράφεται στην πρώτη σελίδα του Τραπεζικού Λογαριασμού.

5. Συμπληρώνονται η Κατηγορία και ο Νόμος του Πίνακα προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

6. Σε περίπτωση ανεπάρκειας χώρου, η Δήλωση συνεχίζεται και υπογράφεται από τον δηλούντα ή τη δηλούσα.

................................ ................................ ................................ ................................ ................................ ................................ ................................ ................................

................................ ................................ ................................ ................................

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1. Η Υπηρεσία δεν υποχρεούται να χορηγήσει Προσωρινή Σύνταξη στις περιπτώσεις που:

• Υπάρχει προφανής έλλειψη των νόμιμων προϋποθέσεων.

• Δεν έχουν κατατεθεί απαραίτητα δικαιολογητικά.

• Χορηγείται ταυτοχρόνως και άλλη σύνταξη.

• Οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να εργάζονται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση.

• Για τη συνταξιοδότηση εφαρμόζονται οι Κοινοτικοί Κανονισμοί 1408/71 και 574/72 και οι Κανονισμοί των Διμερών Συμβάσεων.

• Είναι απαραίτητη η προηγούμενη αναγνώριση χρόνων ασφάλισης για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης (π.χ., χρόνος αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας).

2. Η έναρξη της προθεσμίας καταβολής προσωρινής σύνταξης σε ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων (π.χ., τυφλοί, νεφροπαθείς κ.ά.) καθορίζεται από το χρόνο στον οποίο οριστικοποιείται η κρίση των Υγειονομικών Επιτροπών.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΛΟΓΩ ΓΗΡΑΤΟΣ
(Για ασφαλισμένους για πρώτη φορά πριν από την 1.1.1993)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ / ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ημέρες Ασφάλισης Ηλικία Παρατηρήσεις
`Ανδρες Γυναίκες
1. Γενική Κατηγορία
( Ν. 1902/90, άρθρο 27 παρ. 1 περ. 1α)
4.500 65 60 Για τους ασφαλισμένους που γεννήθηκαν μέχρι 31.12.1928 και τις ασφαλισμένες που γεννήθηκαν μέχρι 31.12.1933 απαιτούνται 4050 ημέρες.
2. Γενική Κατηγορία
( Ν. 1902/90, άρθρο 27 παρ. 1 περ. 1 β)
10.000 62 57
3. Διατάξεις 35 ετίας
(Ν. 825/78, άρθρο 10 παρ. 1)
10.500 58 • Μόνο εξαρτημένη εργασία
• Μέχρι 300 ημέρες ασφάλισης κατ΄ έτος
4. Διατάξεις 35 ετίας
( Ν. 2874/2000, άρθρο 32, περ. α)
10.500, από τις οποίες 7.500 σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα 55
5. Διατάξεις 37 ετίας
( Ν. 3029/2002, άρθρο 2 παρ. 6)
11.100 Χωρίς όριο ηλικίας (Χ.Ο.Η.) • Μόνο εξαρτημένη εργασία
• Μέχρι 300 ημέρες ασφάλισης κατ΄ έτος
6. Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (Κ.Β.Α.Ε.)
(Ν. 1902/90, άρθρο 27 παρ. 1 περ. 3β, Ν. 3029/2002, άρθρο 2 παρ. 6)
4.500, από τις οποίες 3.600 σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα και από αυτές 1000 την τελευταία 13ετία πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την αίτηση για συνταξιοδότηση 60 55 Για τους ασφαλισμένους που γεννήθηκαν μέχρι 31.12.1928 και τις ασφαλισμένες που γεννήθηκαν μέχρι 31.12.1933 απαιτούνται 4050 ημέρες, από τις οποίες 3.240 σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, κι από αυτές 1000 την τελευταία 13ετία πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την αίτηση για συνταξιοδότηση.
7. Μητέρες ανήλικων τέκνων
(Ν. 1902/90, άρθρο 27 παρ. 1, περ. 3δ)
5.500 - 55 • Μητέρες φυσικού ή θετού τέκνου που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του ή παιδιού οποιασδήποτε ηλικίας, ανίκανου για κάθε βιοποριστική εργασία.
• Οι ασφαλισμένες δεν πρέπει να λαμβάνουν άλλη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας (από δική τους εργασία) από το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή άλλο οργανισμό κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ).
8. Μητέρες ανάπηρων τέκνων
(Ν. 3232/2004, άρθρο 5 παρ. 4, Ν. 3518/2006, άρθρο 61 παρ. 6)
7.500 - Χ.Ο.Η. Μητέρες τέκνου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
9. Σύζυγοι αναπήρων
(Ν. 3232/2004, άρθρο 5 παρ. 4, Ν. 3518/2006, άρθρο 61 παρ. 6)
7.500 Χ.Ο.Η. Σύζυγοι αναπήρων, με ποσοστό αναπηρίας του/της συζύγου 80% και άνω, με δεκαετή έγγαμο βίο τουλάχιστον, ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής τους στην ασφάλιση.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΛΟΓΩ ΓΗΡΑΤΟΣ
(Για ασφαλισμένους για πρώτη φορά πριν από την 1.1.1993)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ / ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ημέρες Ασφάλισης Ηλικία Παρατηρήσεις
`Ανδρες Γυναίκες
10 α. Οικοδόμοι
(Ν. 1543/1985, άρθρο 43, Ν. 1902/1990, άρθρο 27 παρ.1 περ. 3β, Ν. 3232/2004, άρθρο 15 παρ. 12)
4.500, από τις οποίες 3.600 σε βαριές οικοδομικές ή τεχνικές εργασίες και από αυτές 1000 την τελευταία 13ετία πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την αίτηση για συνταξιοδότηση 58 53 Για τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων στις οικοδομικές /τεχνικές εργασίες λαμβάνονται και οι ημέρες ασφάλισης με την ιδιότητα του εργάτη καθαριότητας των Ο.Τ.Α, καθώς και οι ημέρες που τυχόν πραγματοποιήθηκαν σε υπόγειες στοές μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων.
10 β. Οικοδόμοι
(Ν. 1759/1988, άρθρο 2 παρ. 12, Ν. 2335/1995, άρθρο 6 παρ. 6, Ν. 3232/2004, άρθρο 15 παρ. 12)
4.500, όλες σε οικοδομικές ή τεχνικές εργασίες και από αυτές 500 την τελευταία 13ετία πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την αίτηση για συνταξιοδότηση
10 β. Οικοδόμοι
(Ν. 1759/1988, άρθρο 2 παρ. 12, Ν. 2335/1995, άρθρο 6 παρ. 6, Ν. 3232/2004, άρθρο 15 παρ. 12)
4.500, όλες σε οικοδομικές ή τεχνικές εργασίες και από αυτές 500 την τελευταία 13ετία πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την αίτηση για συνταξιοδότηση 58 - Ειδικότητες:
απασχόληση στην αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία και καταστροφή απορριμμάτων, σε συνεργεία συντήρησης, επισκευής και πλυσίματος μέσων καθαριότητας, οδοκαθαριστές, εργάτες αφοδευτηρίων, εκταφείς νεκρών, καθαριστές οστών
• Για τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων στις ανωτέρω εργασίες λαμβάνονται και οι ημέρες ασφάλισης σε οικοδομικές ή τεχνικές εργασίες.
• Οι γυναίκες ασφαλίζονται στον ΚΒΑΕ
11. Προσωπικό Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.)
(Ν. 1694/1987, άρθρο 36, Ν. 3232/2004, άρθρο 15 παρ. 12)
4.500, από τις οποίες 3.600 στις ειδικότητες του νόμου και από αυτές 1000 την τελευταία 13ετία πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την αίτηση για συνταξιοδότηση 55
12 α. Εργαζόμενοι σε υπόγειες στοές μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων
(Ν. 997/1979, άρθρο 20 παρ.1-3)
4.050 τουλάχιστον σε υπόγειες στοές μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων, από τις οποίες τουλάχιστον 500 μετά την ισχύ του Ν. 997/79 (28.12.1979). Οι 500 ημέρες προσαυξάνονται από 1.1.1984 ανά 175 ημέρες κατά μέσο όρο για κάθε χρόνο και μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.050 ημερών ασφάλισης. 50
12 β. Εργαζόμενοι σε υπόγειες στοές μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων και σε υποθαλάσσιες εργασίες
(Ν. 1654/1986, Ν. 1469/84 άρθρο 12 παρ. 3, 4 Ν. 2084/92, άρθρο 48 παρ. 2)
4.500, αποκλειστικά σε στοές μεταλλείων - λιγνιτωρυχείων και σε υποθαλάσσιες εργασίες 50
12 γ. Εργαζόμενοι σε υπόγειες στοές ή στην επιφάνεια μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων
(Ν. 2335/95, άρθρο 13 παρ. 2)
4.500 τουλάχιστον, από τις οποίες 3.600 σε εργασίες μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων 60

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΛΟΓΩ ΓΗΡΑΤΟΣ
(Για ασφαλισμένους για πρώτη φορά πριν από την 1.1.1993)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ / ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ημέρες Ασφάλισης Ηλικία Ειδικές προϋποθέσεις
`Ανδρες Γυναίκες
13. Ηθοποιοί θεάτρου πρόζας και μουσικού θεάτρου, μουσικοί εγχόρδων και κρουστών, τεχνικοί θεάτρου και κινηματογράφου, υποβολείς, προσωπικό σκηνής
(Ν. 1210/81 άρθρο 2 παρ. 3, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 15 Ν. 1276/82)
4.500 60 55 Να έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 3.600 ημέρες ασφάλισης στην κάθε ειδικότητα και από αυτές 1000 την τελευταία 13ετία.
14. Ηθοποιοί μελοδραματικού θεάτρου, χορωδοί-μονωδοί, μουσικοί πνευστών οργάνων
(άρθρο 1 ΠΔ 212/84)
4.500 50 Να έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 3.600 ημέρες ασφάλισης στην κάθε ειδικότητα και από αυτές 1000 την τελευταία 13ετία.
15. Μουσικοί εγχόρδων, κρουστών, πνευστών οργάνων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και Θεσσαλονίκης που διέκοψαν την απασχόλησή τους στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην ΕΡΤ, σε Ο.Τ.Α. από 30.6.1992
(άρθρο 69 παρ, Δ1 Ν. 2065/1992)
4.500 50 Να έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 3.600 ημέρες ασφάλισης στην κάθε ειδικότητα
16. Χορευτές
(Π.Δ. 212/84, άρθρο 1)
4.500 48 Να έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 3.600 ημέρες ασφάλισης στην ειδικότητα και από αυτές 1000 την τελευταία 13ετία.
17. Τυφλοί
(Ν. 612/77, άρθρο 1)
4.050 Χ.Ο.Η. Τυφλοί και στα δύο μάτια, πριν από την έναρξη της ασφάλισης στοΙΚΑ
18. Παραπληγικοί / τετραπληγικοί
(Ν. 1902/90, άρθρο 40 παρ. 8)
Ποσοστό αναπηρίας 67%
19. Πάσχοντες από Β΄ ομόζυγο μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία
(Ν. 2227/94, άρθρο 16 παρ. 3)
20. Νεφροπαθείς
(Ν. 3075/2002, άρθρο 2 παρ. 2, Ν. 3232/2004, άρθρο 5 παρ. 3)
Πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση νεφρού, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%
21. Αιμορροφιλικοί
(Ν. 3232/2004, άρθρο 5 παρ.1)
Πάσχοντες από αιμορροφιλία τύπου Α ή Β΄, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%
22. Υποβληθέντες σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
(Ν. 3232/2004, άρθρο 5 παρ.1)
4.050 Χ.Ο.Η. Μεταμοσχευθέντες με συμπαγή όργανα (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, πάγκρεας) ευρισκόμενοι σε συνεχή ανοσοκασταστολή, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%
23. Μεταμοσχευθέντες με μυελό των οστών
(Ν. 3232/2004, άρθρο 5 παρ.1)
Ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%
24. Πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία/τετραπληγία
(Ν. 3518/2006, άρθρο 61 παρ. 4)
25. Ακρωτηριασμένοι κατά τα δύο άνω ή κάτω άκρα ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο
(Ν. 3518/2006, άρθρο 61 παρ. 4)

Description: http://www.e-forologia.gr/webTexts/docsImages/EI/2007/EI_GR_129_20071130/EI_GR_129_20071130_1.gif26α. Γενική Κατηγορία
(Ν. 1902/90, άρθρο 27 παρ. 1, περ. 3α)
4.500, από τις οποίες 100 ημέρες εργασίας κατ΄ έτος την τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση ή τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας 60 55
26β. Γενική Κατηγορία
(Ν. 1902/90, άρθρο 27 παρ. 1, περ. 3α, Ν. 3232/04, άρθρο 15 παρ. 1, Ν. 3518/2006, άρθρο 29 παρ. 2)
4.500 Για τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους επί 24μηνο, οι οποίοι ανανεώνουν ανελλιπώς την κάρτα ανεργίας τους επί 24μηνο πριν από το μήνα υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση δεν απαιτείται η πραγματοποίηση 100 ημερών ασφάλισης κατ΄ έτος την τελευταία πενταετία. Για τη συμπλήρωση του 24μήνου λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος τυχόν επιδότησης λόγω ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, όπως και ο χρόνος παρακολούθησης προγράμματος ΚΕΚ. Ισχύει μέχρι 12.2.2009.
Description: http://www.e-forologia.gr/webTexts/docsImages/EI/2007/EI_GR_129_20071130/EI_GR_129_20071130_2.gifDescription: http://www.e-forologia.gr/webTexts/docsImages/EI/2007/EI_GR_129_20071130/EI_GR_129_20071130_3.gif27α. Γενική Κατηγορία (Ν. 1902/90,
άρθρο 27 παρ. 1 περ. 3α)
10.000, από τις οποίες 100 ημέρες εργασίας κατ΄ έτος την τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση ή τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας
Description: http://www.e-forologia.gr/webTexts/docsImages/EI/2007/EI_GR_129_20071130/EI_GR_129_20071130_4.gifDescription: http://www.e-forologia.gr/webTexts/docsImages/EI/2007/EI_GR_129_20071130/EI_GR_129_20071130_5.gif27 β. Γενική Κατηγορία
(Ν. 1902/90, άρθρο 27 παρ. 1 περ. 3α Ν. 3232/04, άρθρο 15 παρ. 1, Ν. 3518/2006, άρθρο 29 παρ. 2)
10.000 Για τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους επί 24μηνο, οι οποίοι ανανεώνουν ανελλιπώς την κάρτα ανεργίας τους επί 24μηνο πριν από το μήνα υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση δεν απαιτείται η πραγματοποίηση 100 ημερών ασφάλισης κατ΄ έτος την τελευταία πενταετία. Για τη συμπλήρωση του 24μήνου λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος τυχόν επιδότησης λόγω ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, όπως και ο χρόνος παρακολούθησης προγράμματος ΚΕΚ. Ισχύει μέχρι 12.2.2009.
28. Διατάξεις 35ετίας
(Ν. 2874/2000, άρθρο 32, περ. β)
10.500, από τις οποίες 7.500 σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα 53 • Μόνο εξαρτημένη εργασία
• Μέχρι 300 ημέρες ασφάλισης κατ΄ έτος
29. Μητέρες ανήλικων τέκνων
(Ν. 1902/90, άρθρο 27 παρ. 1, περ. 3δ)
5.500 - 50 • Πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα παιδί (φυσικό ή θετό) που να μην έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του ή παιδί οποιασδήποτε ηλικίας που είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
• Δεν πρέπει να λαμβάνουν άλλη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας (από δική τους εργασία) από το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή άλλο οργανισμό κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ).

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
(Για ασφαλισμένους για πρώτη φορά πριν από την 1.1.1993)
Προσωπικό Ολυμπιακής Αεροπορίας / Αεροπλοΐας

Α. Ιπτάμενοι φροντιστές/συνοδοί (άρθρο 5 Ν. 1759/88)

Ημέρες Ασφάλισης Ηλικία Αποχώρηση Ειδική προϋπόθεση
`Ανδρες Γυναίκες
7.500 Χ.Ο.Η. Υποχρεωτική 2.000 ώρες πτήσης, από τις οποίες 500 την τελευταία 10ετία πριν από την ημερομηνία αποχώρησης
5.000 52 50
5.000 44 42 Προαιρετική

Β. Τεχνικά προσωπικό εδάφους (άρθρο 6 Ν. 1759/83)

ΠΛΗΡΗΣ σύνταξη

Ημέρες Ασφάλισης Ηλικία Αποχώρηση Ειδική προϋπόθεση
`Ανδρες Γυναίκες
9.000 57 Υποχρεωτική 4.500 Η.Ε. στην Ολυμπϊακή Αεροπορία/Αεροπλοΐα
10.500 Χ.Ο.Η.
9.000 Χ.Ο.Η. - Προαιρετική
7.500 - Χ.Ο.Η.

Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση με τις διατάξεις του Ν. 1759/88, υπάρχει η δυνατότητα συνταξιοδότησης με τις κοινές διατάξεις.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ σύνταξη

Ημέρες ασφάλισης Ηλικία Ειδική προϋπόθεση
4.500 `Ανδρες Γυναίκες 4.500 Η,Ε. στην Ολυμπιακή Αεροπορία/Αεροπλοΐα
53 48

Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση με τις διατάξεις του Ν. 1759/88, υπάρχει η δυνατότητα συνταξιοδότησης με τις κοινές διατάξεις.

Γ1. Διοικητικό προσωπικό (άρθρο 6 Ν. 1759/83)

Ημέρες Ασφάλισης Ηλικία Αποχώρηση Ειδική προϋπόθεση
`Ανδρες Γυναίκες
9.000 57 Υποχρεωτική 4.500 Η.Ε. στην Ολυμπϊακή Αεροπορία/Αεροπλοΐα
10.500 Χ.Ο.Η.
9.000 Χ.Ο.Η. - Προαιρετική
7.500 - Χ.Ο.Η.

Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση με τις διατάξεις ταυ Ν. 1753/88, υπάρχει η δυνατότητα συνταξιοδότησης με τις κοινές διατάξεις.

Γ2. Διοικητικό προσωπικό και λοιπό προσωπικό εδάφους (άρθρο 6 Ν. 1759/88).

ΠΛΗΡΗΣ σύνταξη

Ημέρες Ασφάλισης Ηλικία Αποχώρηση Ειδική προϋπόθεση
`Ανδρες Γυναίκες
9.000 57 Υποχρεωτική 4.500 Η.Ε. στην Ολυμπϊακή Αεροπορία/Αεροπλοΐα
10.500 Χ.Ο.Η. Χ.Ο.Η.
9.000 Χ.Ο.Η. - Προαιρετική
7.500 - Χ.Ο.Η.

Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση με τις διατάξεις του Ν, 1759/88, υπάρχει π δυνατότητα συνταξιοδότησης με τις κοινές διατάξεις,

ΜΕΙΩΜΕΝΗ σύνταξη

Ημέρες Ασφάλισης Ηλικία Ειδική προϋπόθεση
4,500 `Ανδρες Γυναίκες 4.500 Η.Ε. στην Ολυμπιακή Αεροπορία/Αεροπλοΐα
55 50

Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση με τις διατάξεις του Ν. 1759/88, υπάρχει η δυνατότητα συνταξιοδότησης με τις κοινές διατάξεις.

Δ. Πτυχιούχοι χειριστές αεροσκαφών (Β.Δ. 7/65)

Ημέρες Ασφάλισης Ηλικία Είδος σύνταξης Ειδική προϋπόθεση
`Ανδρες Γυναίκες
7,500 Χ.Ο.Η. Πλήρης -
4.500 53 48 3.000 ώρες πτήσης, από τις οποίες 500 εντός της τελευταίας 10ετίας πριν από την αποχώρηση.
4.500 48 43 Μειωμένη

Ε. Μηχανικοί αεροσκαφών (Β.Δ. 7/65)

Ημέρες Ασφάλισης Ηλικία Είδος σύνταξης Ειδική προϋπόθεση
`Ανδρες Γυναίκες
7,500 Χ.Ο.Η. Πλήρης -
4.500 53 48 3.000 ώρες πτήσης
4.500 48 43 Μειωμένη

Προσωπικό εταιρείας Olympic Catering (Ν. 2703/99, άρθρο 19)

Ημέρες Ασφάλισης Ηλικία Αποχώρηση Ειδική προϋπόθεση
`Ανδρες Γυναίκες
9.000 X.O.H. Υποχρεωτική • 4.500 ημέρες ασφάλισης στην εταιρεία
• Να έχουν προσληφθεί στην εταιρεία μέχρι τις 31.12.1992
10.500 57
9.000 Χ.Ο.Η. - Προαιρετική
7.500 - Χ.Ο.Η.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
Προσωπικό αεροπορικών επιχειρήσεων (ΒΔ 7/65)

Ειδικότητα Ημέρες Ασφάλισης Ώρες πτήσης Πλήρης σύνταξη Μειωμένη σύνταξη
`Ανδρες Γυναίκες `Ανδρες Γυναίκες
Χειριστές, κάτοχοι πτυχίου, αεροναυτίλαι, ιπτάμενοι μηχανικοί, ιπτάμενοι ραδιοτηλεγραφίες, Ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές Μέχρι 31.12.91:
4050
Από 1.1.92: 4200
Από 1.1,93: 4350
Από 1.1.94: 4500
3000,από τις οποίες 500 στην δεκαετία πριν από την αποχώρηση 53 48 48 43
Κάτοχοι πτυχίου επιμελητές πτήσης 500, από τις οποίες 250 στη δεκαετία πριν από την αποχώρηση 58 53 53 48
Χειριστές, κάτοχοι πτυχίου, αεραναυτίλοι, ιπτάμενοι μηχανικοί, ιπτάμενοι ραδιοτηλεγραφητές, ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές 7500 - Χ.Ο.Η
Κάτοχοι πτυχίου επιμελητές πτήσης
Τεχνικά προσωπικό (συντήρησης αεροσκαφών). Ειδικότητες του άρθρ. 2 παρ. 4 ΒΔ7/65. Από 1.1.94: 4500 - 58 53 53 48
`Ανδρες: 9000 Γυναίκες: 7500 - Χ.Ο.Η.

Σημειώσεις:

1. Οι κάτοχοι πτυχίου επιμελητές πτήσης που δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις του Β.Δ. 7/65 συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις του Β.Δ. 649/68.

1. Με τα άρθρα 10 του Ν. 2747/99 καταργήθηκε από 27,10.99 η ειδική προϋπόθεση της πραγματοποίησης των 500 ωρών πτήσης κατά την τελευταία πριν από την αποχώρηση δεκαετία για τους ιπτάμενους μηχανικούς που λόγω κατάργησης θέσης μετατίθενται σε υπηρεσίες εδάφους, εφόσον έχουν τουλάχιστον δεκαετή υπηρεσία με αυτή την ειδικότητα στην Ολυμπιακή Αεροπορία.

Προσωπικά εδάφους αεροπορικών επιχειρήσεων (ΒΔ 649/68)

Με τη διάταξη αυτή συνταξιοδοτείται το προσωπικό εδάφους των αεροπορικών Επιχειρήσεων που δεν υπάγεται στις ρυθμίσεις του ΒΔ 7/55, καθώς και οι κάτοχοι πτυχίου επιμελητές πτήσης που δεν συμπληρώνουν τις χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του ίδιου Διατάγματος.

Ημέρες Ασφάλισης Πλήρης σύνταξη Μειωμένη σύνταξη
`Ανδρες Γυναίκες `Ανδρες Γυναίκες
Μέχρι 31.12.91: 4050
Από 1.1.92: 4200
Από 1,1.93: 4350
Από 1,1.94: 4500
60 55 55 50
`Ανδρες: 9000
Γυναίκες: 7500
Χ.Ο.Η.

1. Το προσωπικό εδάφους των αεροπορικών επιχειρήσεων που δεν συμπληρώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με το ΒΔ 649/68 συνταξιοδοτείται με όλες τις γενικές διατάξεις της νομοθεσίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

2. Το προσωπικό εδάφους των αεροπορικών επιχειρήσεων που υπηρετούσε κατά τη δημοσίευση του Ν. 3050/02 (13.9.2002) και είχε συμπληρώσει 2θ£τή υπηρεσία σε αυτές τις επιχειρήσεις μπορεί να συμπληρώσει τις απαιτούμενες 9000 και 7500 ημέρες ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης εκτός αυτών των επιχειρήσεων.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
(άρθρο 8 Ν.1599/1986)

Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών (άρθρο 8 παρ. 4 Ν. 1599/86)

Η Υπεύθυνη Δήλωση συμπληρώνεται και υπογράφεται υποχρεωτικά από τον/την αιτούντα/-ούσα. Στην περίπτωση που η Υπεύθυνη Δήλωση κατατίθεται από νόμιμο εκπρόσωπό του/της απαιτείται η θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής του/της αιτούντος/-σας.

ΠΡΟΣ (1) : Το Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αριθμός Μητρώου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θανόντος/-ούσας ασφαλισμένου/-ης:
Όνομα: Επώνυμο:
Όνομα & Επώνυμο Πατέρα:
Όνομα & Επώνυμο Μητέρας:
Ημερομηνία γέννησης (2):
Τόπος Γέννησης:
Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας (ή Διαβατηρίου, για αλλοδαπούς): Τηλ.:
Τόπος κατοικίας: Οδός: Αριθ.: Τ.Κ.:
Αριθμός τηλεομοιοτύπου (FAX): Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (e-mail):
Α.Φ.Μ.: Δ.Ο.Υ.:
Ι ΒΑΝ (4):

Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις (3) που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, καθώς και τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3607/2007, δηλώνω ότι επιθυμώ να μου καταβληθεί Προσωρινή Σύνταξη λόγω θανάτου, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 28 παρ. 6 εδ. α του Α.Ν. 1846/51, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 περ. 6 του άρθρου 27 του Ν. 1902/90 και του άρθρου 62 του Ν. 2676/99, τις προϋποθέσεις των οποίων γνωρίζω και βεβαιώνω ότι πληρώ

[Ν ..................... (5)], σύμφωνα και με τα στοιχεία που έχω δηλώσει στην

έντυπη αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου (Σ3).

Βεβαιώνω ότι τα ασφαλιστικά στοιχεία του/της θανόντος/-ούσας είναι τα εξής:

Α. Στον ακόλουθο πίνακα συμπληρώνονται οι φορείς κύριας ασφάλισης, το χρονικό διάστημα έναρξης και λήξης της ασφάλισης σε αυτούς, καθώς και οι ημέρες ασφάλισης για τις οποίες έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

ΦΟΡΕΙΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΑΠΟ ΕΩΣ
1.
2.
3.
4.
ΣΥΝΟΛΟ

* Σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ., όταν πρόκειται για ορφανούς ανηλίκους ή για πρόσωπα που τελούν υπό επιτροπεία, προσωρινή διαχείριση ή δικαστική συμπαράσταση, η Υπεύθυνη Δήλωση συμπληρώνεται και υπογράφεται από το κατά περίπτωση αρμόδιο πρόσωπο, το οποίο υποχρεούται να προσκομίσει κάθε αποδεικτικό της πληρεξουσιότητάς του στοιχείο.

Β. Οι μεικτές αποδοχές που έλαβε ο/η ασφαλισμένος/-η τον τελευταίο μήνα απασχόλησης του προηγούμενου έτους ή (σε περίπτωση προγενέστερης διακοπής της ασφάλισής του) τον τελευταίο μήνα απασχόλησής του είναι οι εξής (συμπληρώνετε μόνο εάν οι αποδοχές δεν προκύπτουν από τα προσκομιζόμενα ασφαλιστικά στοιχεία):

ΕΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ (σε €)

Γ. Έλαβα γνώση και αποδέχομαι τα εξής:

v. Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, εάν δεν δικαιωθώ σύνταξης από τους προηγούμενους του τελευταίου ασφαλιστικούς οργανισμούς, τότε, εφόσον ο τελευταίος φορέας είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα μου χορηγήσει σύνταξη: α) εάν ο θανών είχε πραγματοποιήσει στην ασφάλισή του 300 ημέρες εργασίας οποτεδήποτε και β) εάν συμπλήρωνε με το συνολικό χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

vi. Στην περίπτωση που μου χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη με ποσό μεγαλύτερο από αυτό που δικαιούμαι να λάβω με την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, θα επιστρέψω τις διαφορές ποσών με παρακράτηση του ? της μηνιαίας σύνταξής μου μέχρι την εξόφληση.

vii. Εφόσον μου καταβληθεί προσωρινή σύνταξη και δεν προσκομίσω δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης εντός τριμήνου από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, θα διακοπεί η καταβολή της προσωρινής σύνταξης.

viii. Στην περίπτωση που μου καταβληθεί προσωρινή σύνταξη με τα στοιχεία που δηλώνω και προσκομίζω και στη συνέχεια διαπιστωθεί ότι αυτά είναι ανακριβή ή αναληθή και δεν δικαιούμαι να λάβω σύνταξη, εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986, υποχρεούμαι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3607/2007, να επιστρέψω εντόκως στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κάθε αχρεωστήτως καταβληθείσα παροχή. Εάν διαπιστωθεί ότι δεν έχω δικαίωμα συνταξιοδότησης και μου έχει καταβληθεί προσωρινή σύνταξη χωρίς υπαιτιότητά μου, υποχρεούμαι, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις να επιστρέψω άτοκα κάθε αχρεωστήτως καταβληθείσα παροχή.

Ο/ Η δηλ..........
(Υπογραφή) ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ:

7. Αναγράφεται από τον ενδιαφερόμενο πολίτη ή Αρχή η Υπηρεσία του δημόσιου τομέα όπου απευθύνεται η Υπεύθυνη Δήλωση.

8. Αναγράφεται ολογράφως.

9. «Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Εάν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών.»

10. Αναγράφεται στην πρώτη σελίδα του Τραπεζικού Λογαριασμού.

11. Συμπληρώνεται ο Νόμος που ισχύει σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον Πίνακα Προϋποθέσεων.

12. Σε περίπτωση ανεπάρκειας χώρου, η Δήλωση συνεχίζεται και υπογράφεται από τον δηλούντα ή τη δηλούσα.

........................................ ........................................ ........................................ ........................................ ........................................ ........................................ ........................................ ........................................ (6)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1. Η Υπηρεσία δεν υποχρεούται να χορηγήσει Προσωρινή Σύνταξη στις περιπτώσεις που:

• Υπάρχει προφανής έλλειψη των νόμιμων προϋποθέσεων.

• Δεν έχουν κατατεθεί απαραίτητα δικαιολογητικά.

• Χορηγείται ταυτοχρόνως και άλλη σύνταξη.

• Ο/Η θανών/-ούσα ήταν συνταξιούχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

• Ο/Η αιτών/ούσα εργάζεται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση.

• Για τη συνταξιοδότηση εφαρμόζονται οι Κοινοτικοί Κανονισμοί 1408/71 και 574/72 και οι Κανονισμοί των Διμερών Συμβάσεων.

• Είναι απαραίτητη η προηγούμενη αναγνώριση χρόνων ασφάλισης για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης (π.χ., χρόνος αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας).

• Ζητείται σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου/-ης από τους γονείς του.

2. Η έναρξη της προθεσμίας καταβολής προσωρινής σύνταξης λόγω θανάτου από εργατικό ατύχημα ή ατύχημα εκτός εργασίας καθορίζεται από το χρόνο στον οποίο οριστικοποιείται η απόφαση για το χαρακτηρισμό του ατυχήματος.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ
(Για ασφαλισμένους για πρώτη φορά πριν από την 1.1.1993)

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
1. Ν. 1902/1990, άρθρο 27 παρ. 4α Τουλάχιστον 4500 ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε (για θάνατο από κοινή νόσο)
2. Ν. 1902/1990, άρθρο 27 παρ. 6 Τουλάχιστον 1500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες τουλάχιστον 300 την τελευταία πενταετία (για θάνατο από κοινή νόσο)
3. ΑΝ.1846/51 άρθρο 34 παρ. 1 Τουλάχιστον 1 ημέρα ασφάλισης (για θάνατο από εργατικό ατύχημα)
4. Ν. 1902/1990, άρθρο 27 παρ. 4α Τουλάχιστον 2250 ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε (για θάνατο από ατύχημα εκτός εργασίας)
5. Ν. 1902/1990, άρθρο 27 παρ. 6 Τουλάχιστον 750 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες τουλάχιστον 150 την τελευταία πενταετία (για θάνατο από ατύχημα εκτός εργασίας)

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

• Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3607/2007, έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε Υπεύθυνη Δήλωση για την καταβολή προσωρινής σύνταξης λόγω γήρατος ή θανάτου (εφόσον έχετε τις νόμιμες προϋποθέσεις) μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

• Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τη συμπλήρωση της Υπεύθυνης Δήλωσης μπορείτε να απευθύνεστε στον αρμόδιο υπάλληλο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

• Το ποσό της προσωρινής σύνταξης υπολογίζεται στο 80% του ποσού που προκύπτει από τα ασφαλιστικά στοιχεία των ασφαλισμένων και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 80% του εκάστοτε ισχύοντος κατωτάτου ορίου σύνταξης λόγω γήρατος ή θανάτου. Το ποσό της. οριστικής σύνταξης θα προσδιοριστεί με την οριστική Απόφαση συνταξιοδότησης και οι τυχόν προκύπτουσες διαφορές θα καταβληθούν αναδρομικά.

Η Υπηρεσία δεν υποχρεούται να σας καταβάλει προσωρινή σύνταξη στην περίπτωση που:

• Προφανώς δεν συμπληρώνετε τις νόμιμες προϋποθέσεις,

• Δεν έχετε καταθέσει απαραίτητα δικαιολογητικά.

• Λαμβάνετε ταυτοχρόνως και άλλη σύνταξη.

• Δεν έχετε διακόψει την εργασία σας κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση.

• Για τη συνταξιοδότηση σας εφαρμόζονται οι Κοινοτικοί Κανονισμοί 1408/71 και 574/72 και οι Κανονισμοί των Διμερών Συμβάσεων.

• Είναι απαραίτητη η προηγούμενη αναγνώριση χρόνων ασφάλισης για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης (π.χ. χρόνος αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας).

................ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΜΑ

ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ..................

ΑΡΙΘΜΟΣ: .......................

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: .......................

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο Διευθυντής του ............... Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ .................. , αρμόδιος να εξετάσει τη με αρ. πρωτ. ..................... αίτηση τ................ ασφαλισμεν ................... του ................ ............... (Α.Μ.: ................), με την οποία ζητεί να τα .................... χορηγηθεί σύνταξη λόγω γήρατος πλήρης, μειωμένη, καθώς και την Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86.

Έχοντας υπόψη

1. Τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3607/2007 και του Ν. .................... ....................

2. Τα στοιχεία της αίτησης τ..... ασφαλισμέν...., τα προσκομισθέντα δικαιολογητικά και τα αναγραφόμενα στην Υπεύθυνη Δήλωση, με την οποία δηλώνει ότι έχει πραγματοποιήσει ................... ημέρες ασφάλισης και ότι πληροί τις προϋποθέσεις καταβολής σύνταξης λόγω γήρατος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν .......... και επιθυμεί την καταβολή της προσωρινής σύνταξης, όπως ορίζουν οι διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3607/2007.

3. Τις αποδοχές του μήνα ........................... του έτους .......................

4. Ότι προς το παρόν δεν είναι δυνατή η έκδοση οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης.

Αποφασίζει

Να καταβάλει στ...... ασφαλισμέν ............ ................................................... του ............ (Α.Μ.: ...............) προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος από ................. μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης για την απονομή σύνταξης λόγω γήρατος, το ποσό της οποίας ανέρχεται σε ................. €, υποκείμενο, μη υποκείμενο, σε κράτηση 4%, 6%, για τον κλάδο ασθένειας.

ΔΙΕΥΘΥΝΤ..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1. κ. ..................................................

2. Κέντρο Πληρωμών Συντάξεων Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ .................................

(Η καταβολή της προσωρινής σύνταξης θα διακοπεί εάν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης και τυχόν δεν έχουν υποβληθεί εντός τριμήνου από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΓΗΡΑΤΟΣ

...................ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ...................................

ΑΡΙΘΜΟΣ .................................

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ........................

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο Διευθυντής του ................ Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ..................... αρμόδιος να εξετάσει τη με αρ. πρωτ. ................. αίτηση τα ............................................ του ..........., με την οποία ζητεί να τ...... χορηγηθεί σύνταξη λόγω θανάτου τ...... ασφαλισμέν ..... .......................του .............. (Α.Μ.: .........), καθώς και την Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86.

Έχοντας υπόψη

1. Τις διατάξεις: α) της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3607/2007, β) του άρθρου 28 παρ. 6 εδ. α του ΑΝ 1846/51, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 περ. 6 του άρθρου 27 του Ν. 1902/90, γ) του άρθρου 62 του Ν. 2676/99.

2. Τα στοιχεία της αίτησης, τα προσκομισθέντα δικαιολογητικά και την Υπεύθυνη Δήλωση τ...... αιτ........., με την οποία δηλώνει ότι ....... θαν........... ασφαλισμέν ...... είχε πραγματοποιήσει ημέρες ασφάλισης, ότι πληροί τις προϋποθέσεις καταβολής σύνταξης λόγω θανάτου, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, και επιθυμεί την καταβολή της προσωρινής σύνταξης, όπως ορίζουν οι διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3607/2007.

3. Τις αποδοχές τα ..... ασφαλισμέν .... Μηνός ....................... του έτους ..............

4. Ότι προς το παρόν δεν είναι δυνατή η έκδοση οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης.

Αποφασίζει

Να καταβάλει στ......

α) ......................................................

β) ......................................................

γ) ......................................................

δ) ......................................................

προσωρινή σύνταξη λόγω θανάτου από .......................... μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης για την απονομή σύνταξης λόγω θανάτου, το ποσό της οποίας ανέρχεται σε .............................. €, υποκείμενο, η υποκείμενο, σε κράτηση 4%, 6%, για τον κλάδο ασθένειας.

ΔΙΕΥΘΥΝΤ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1. κ ....................................

2. Κέντρο Πληρωμών Συντάξεων Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ............................

(Η καταβολή της προσωρινής σύνταξης θα διακοπεί εάν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης και τυχόν δεν έχουν υποβληθεί εντός τριμήνου από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

...................ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ...................................

ΑΡΙΘΜΟΣ .................................

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ........................

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο Διευθυντής του ..................... Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ..............., αρμόδιος να αποφασίζει για τη διακοπή παροχών συντάξεων, σύμφωνα με την περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 4 του Κανονισμού Ασφαλιστικής Αρμοδιότητας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,

Έχοντας υπόψη

1. Τη με αρ. ......................... Απόφαση, με την οποία καταβλήθηκε προσωρινή σύνταξη λόγω ................... Στ ................................ του ........................ (Α.Μ.: .........), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3607/2007, με την πληροφορία ότι, εάν αυτ....... δεν προσκομίσει εντός τριμήνου από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τ........ για συνταξιοδότηση τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης, θα διακοπεί η καταβολή της προσωρινής σύνταξης,

2. Ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν κατατεθεί από τ.......ανωτέρω δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής Απόφασης.

3. Ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης χωρίς την προσκόμισή τους.

Αποφασίζει

Τη διακοπή της καταβολής προσωρινής σύνταξης λόγω ................................ στ ......... του ......... (Α.Μ.: .................) .............................

ΔΙΕΥΘΥΝΤ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1. κ.............................................................

2. Κέντρο Πληρωμών Συντάξεων Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ..................................

...................ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ...................................

ΑΡΙΘΜΟΣ .................................

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ........................

Προς

..........................................

..........................................

..........................................

..........................................

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση σχετικά με αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για την καταβολή προσωρινής σύνταξης λόγω γήρατος.

Λαμβάνοντας υπόψη τη με αρ ......................... Υπεύθυνη Δήλωση σας, με την οποία αιτείσθε την καταβολή προσωρινής σύνταξης λόγω γήρατος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3607/2007, σε συνδυασμό με τις διατάξεις ......................................... , τις προϋποθέσεις των οποίων δηλώνετε ότι πληροίτε, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, δεν πληροίτε τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας αυτής, οπότε δεν είναι δυνατό να σας καταβληθεί προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος.

Η Υπηρεσία εξετάζει τη με αρ. πρωτ ...........................αίτηση σας για τη χορήγηση οριστικής σύνταξης λόγω γήρατος, επί της οποίας θα εκδοθεί σχετική Απόφαση Διευθυντή του Υποκαταστήματος.

ΔΙΕΥΘΥΝΤ

...................ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ...................................

ΑΡΙΘΜΟΣ .................................

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ........................

Προς

..........................................

..........................................

..........................................

..........................................

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση σχετικά με αίτηση- Υπεύθυνη Δήλωση για την καταβολή προσωρινής σύνταξης λόγω θανάτου.

Λαμβάνοντας υπόψη τη με αρ .......................... Υπεύθυνη Δήλωση σας, με την οποία αιτείσθε την καταβολή προσωρινής σύνταξης λόγω θανάτου τα ...................... Του ......................... (Α.Μ: ........................), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3607/2007, σε συνδυασμό με τις ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 28 παρ. 6 εδ. α του ΑΝ 1846/51, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 περ. 6 του άρθρου 27 του Ν. 1902/90, καθώς και του άρθρου 62 του Ν. 2676/99, τις προϋποθέσεις των οποίων δηλώνετε ότι πληροίτε, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, δεν πληροίτε τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας αυτής, οπότε δεν είναι δυνατό να σας καταβληθεί προσωρινή σύνταξη λόγω θανάτου.

Η Υπηρεσία εξετάζει τη με αρ. πρωτ ..................... αίτηση σας για τη χορήγηση οριστικής σύνταξης λόγω θανάτου, επί της οποίας θα εκδοθεί σχετική Απόφαση Διευθυντή του Υποκαταστήματος.

ΔΙΕΥΘΥΝΤ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

ΣΥΝΤΑΞΗ ΛΟΓΩ ΓΗΡΑΤΟΣ

• Επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (για αλλοδαπούς)

• `Αδεια παραμονής (για αλλοδαπούς)

• Τα ασφαλιστικά στοιχεία

• Αντίγραφο 1ης σελίδας τραπεζικού βιβλιαρίου

• Εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας

• Για το προσωπικό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, διαπιστωτική πράξη

• Επαγγελματική άδεια οδήγησης

• Κάθε αποδεικτικό της πληρεξουσιότητας στοιχείο, στις περιπτώσεις που η Υπεύθυνη Δήλωση συμπληρώνεται και υπογράφεται από πληρεξούσιο (π.χ., όταν πρόκειται για πρόσωπα που τελούν υπό επιτροπεία, δικαστική συμπαράσταση κ.λπ.)

ΣΥΝΤΑΞΗ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ

• Επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (για αλλοδαπούς)

• `Αδεια παραμονής (για αλλοδαπούς)

• Τα ασφαλιστικά στοιχεία του/της θανόντος/-ούσας

• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του θανόντα ή πιστοποιητικό Πρωτοδικείου, από το οποίο προκύπτει ότι δεν είχε λυθεί ο γάμος με αμετάκλητη δικαστική απόφαση μέχρι την ημερομηνία θανάτου.

• Ληξιαρχική πράξη θανάτου

• Ληξιαρχική πράξη γάμου ή πιστοποιητικό γάμου από τη Μητρόπολη.

• Ληξιαρχική πράξη γέννησης (για ανήλικα τέκνα που δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα)

• Πιστοποιητικό σπουδών για ενήλικα τέκνα που σπουδάζουν σε ΙΕΚ, ανώτερη ή ανώτατη σχολή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

• Αντίγραφο 1ης σελίδας τραπεζικού βιβλιαρίου

• Εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας

• Κάθε αποδεικτικό της πληρεξουσιότητας στοιχείο, στις περιπτώσεις που η Υπεύθυνη Δήλωση συμπληρώνεται και υπογράφεται από πληρεξούσιο (π.χ., όταν πρόκειται για πρόσωπα που τελούν υπό επιτροπεία, δικαστική συμπαράσταση κ.λπ.)