Εγκύκλιος ΙΚΑ 131/2007 (19/12/2007)

Συγχώνευση του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του Ταμείου Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο.) στο Ε.Τ.ΕΑ.Μ.

Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net

Φόρτωση...

 

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Αθήνα 19/12/2007
ΔΙΟΙΚΗΣΗ Αρ.Πρωτ. T 00 /ΦΑ/2296
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ: 131
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΣΥΧΩ/ΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

 

 

ΘΕΜΑ:

Συγχώνευση του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του Ταμείου Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο.) στο Ε.Τ.ΕΑ.Μ.

Σχετ.: Εγκ. 123/07 της Δ/νσης Ασφ/σης - Εσόδων.

1. ΓΕΝΙΚΑ

Όπως ήδη σας έχει γνωρίσει η Δ/νση Ασφ/σης Εσόδων με την ανωτέρω (α) σχετική εγκύκλιο, με τις διατάξεις του 15ου άρθρου παρ. 3 του Ν. 3607/1-11-07 (ΦΕΚ 245/τ.α') συγχωνεύθηκε, από 1-12-07, στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ. ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης του Ταμείου Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο.).

Το Ενεργητικό και Παθητικό, που προέρχεται από το συγχωνευόμενο κλάδο, περιέρχεται από τη συγχώνευση και μετά στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ. ως καθολικό διάδοχο αυτού. Εκκρεμείς δίκες που προέκυψαν κατά τη λειτουργία του κλάδου, συνεχίζονται από το Ε.Τ.Ε.Α.Μ. χωρίς διακοπή.

Οι ασφ/νοι και συν/χοι του συγχωνευθέντος κλάδου καθίστανται, από 1-12-07 και μετά, ασφ/νοι και συντ/χοι του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. και διέπονται πλέον από τις διατάξεις της νομοθεσίας του όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

Εξαιρούνται οι μέχρι την ημερομηνία της συγχώνευσης ασφ/νοι του Κλάδου, οι οποίοι εξακολουθούν να διέπονται και μετά τη συγχώνευση, ως προς τις προϋποθέσεις και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους, από τη νομοθεσία του συγχωνευθέντος Κλάδου μη εφαρμοζομένων στην περίπτωση αυτή των αντιστοίχων διατάξεων της νομοθεσίας του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. Κατά τα λοιπά όμως η ασφαλιστική σχέση των προσώπων αυτών διέπεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας του Ε.Τ.Ε.Α.Μ.

Η συγκεκριμένη συγχώνευση εμφανίζει ιδιομορφίες, σε σχέση με τα συνήθη εφαρμοζόμενα στις συγχωνεύσεις επικουρικών φορέων στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ., διότι παρόλο που ο κλάδος παύει να υφίσταται διατηρούνται σε ισχύ διατάξεις του καταστατικού του, για τους ασφ/νους που είχαν υπαχθεί στην ασφάλισή του μέχρι 30-11-07. Ακόμη υπάρχει διαφοροποίηση και ως προς το καθεστώς που διέπει τους συντ/χους του τ. Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο., οι συντάξεις των οποίων δεν ανακαθορίζονται σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ε.Τ.Ε.Α.Μ.

2. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Οι μέχρι την ημερομηνία της συγχώνευσης συνταξιούχοι του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του τ. Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο. καθίστανται συνταξιούχοι του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. το οποίο βαρύνεται στο εξής με την καταβολή της σύνταξής τους. Τα ποσά των συντάξεων του συγχωνευθέντος κλάδου εξακολουθούν να καταβάλλονται από το Ε.Τ.Ε.Α.Μ. χωρίς ανακαθορισμό σύμφωνα με τη νομοθεσία του.

Στην περίπτωση των συντ/χων αυτών δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 2434/96, όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ. 3 του άρθρου 22 του Ν. 3232/04. Δηλαδή εξακολουθούν να καταβάλλονται τα ποσά σύνταξης που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι από τον κλάδο δίχως επανυπολογισμό των ποσών και περιορισμό τους στο 1 Κ.Ο. προσαυξημένο κατά 50%.

Η πληρωμή και η παρακολούθηση των μεταβολών των συντάξεων των ήδη 7.500 περίπου συνταξιούχων του συγχωνευθέντος κλάδου θα πραγματοποιείται από το τ. Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο. και κατά τον ίδιο τρόπο που καταβάλλονται οι συντάξεις του κλάδου κύριας σύνταξης του τ. Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο. ( βλέπε εγκ. 116/07).

3. ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Τ. Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο.

α) Όπως προαναφέρουμε και όπως ρητά ορίζεται από την παρ. 3 εδαφ. 4 του 15ου άρθρου του Ν. 3607/07, η ασφαλιστική σχέση των μέχρι 30-11-07 ασφ/νων του κλάδου διέπεται, μετά την συγχώνευση, σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους από τις διατάξεις του Καταστατικού του τ. Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο., όπως ισχύουν μετά το ν. 2084/92 και τις λοιπές γενικής ισχύος διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, μη εφαρμοζομένων των αντιστοίχων διατάξεων του Ν. 997/79 & του Π.Δ. 995/80.

Δηλαδή για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων του κλάδου αυτού εξακολουθούν και εφαρμόζονται οι διατάξεις του Καταστατικού του, οι οποίες παραμένουν σε ισχύ και είναι μόνο αυτές που αναφέρονται στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού του ποσού της σύνταξής τους.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις του Καταστατικού του κλάδου θα ισχύουν και θα εφαρμόζονται έως ότου συνταξιοδοτηθούν όλοι οι μέχρι 30-11-07 ασφαλισμένοι του ενταχθέντος κλάδου.

Κατά τα λοιπά η ασφαλιστική σχέση των προσώπων αυτών διέπεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας του Ε.Τ.Ε.Α.Μ.

β) Με τις καταστατικές διατάξεις του συγχωνευθέντος κλάδου όπως ισχύουν μέχρι τη συγχώνευση θα κριθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί στον κλάδο πριν τη συγχώνευση. Και για τους συντ/χους αυτούς, μετά τη συγχώνευση ισχύουν, οι διατάξεις που αναφέρονται στους συντ/χους.

Σε ότι αφορά την απονομή της σύνταξης με τις Καταστατικές διατάξεις του συγχωνευόμενου κλάδου η αρμοδιότητα για την έκδοση των σχετικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων ανήκει, ως γνωστό στα Περιφερειακά Υποκαταστήματα του Ιδρύματος.

Προς το παρόν και δεδομένου ότι στο τ. Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο. (Τσόχα 22 & Σούτσου Τ.Κ.11521 Αθήνα) υπάρχει κλιμάκιο υπαλλήλων, το οποίο αντιμετωπίζει τα θέματα που προκύπτουν από την ένταξη του κλάδου κύριας σύνταξης του τ. Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο. στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., οι υπάλληλοι αυτοί θα αναλάβουν και την αντιμετώπιση των θεμάτων του κλάδου επικουρικής σύνταξης του τ. Ταμείου.

Δηλαδή οι σχετικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις απονομής σύνταξης θα συντάσσονται από τους υπαλλήλους του κλιμακίου και θα αποστέλλονται για έκδοση (έλεγχο & υπογραφή) στα κατά τόπους αρμόδια Περ/κά Υποκ/τα, οι υπηρεσίες των οποίων, θα επιστρέφουν αμέσως, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών έκδοσης, το συνταξιοδοτικό φάκελο του συντ/χου στο τ. Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο. για την υλοποίηση της σχετικής απόφασης από το μηχανογραφικό σύστημα πληρωμής συντάξεων του τ. Ταμείου και την κοινοποίησή της στον ενδιαφερόμενο.

4. ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Οι συντάξεις των συνταξιούχων του κλάδου αυξάνονται μετά την συγχώνευση με τις αυξήσεις και τον τρόπο που αυξάνονται οι συντάξεις του Ε.Τ.Ε.Α.Μ.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Η ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΙΕΚ/ΣΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΕΛΛΑΣ Γ. ΑΞΙΩΤΑΚΗ