Εγκύκλιος ΙΚΑ 29/2003 (06/05/2003)

Απόδοση δαπάνης νοσηλείας για τη διενέργεια των ορθοπεδικών επεμβάσεων «αρθροπλαστική ισχίου, γόνατος», σε ιδιωτικά κέντρα μη συμβεβλημένα με το Ίδρυμα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 6 Μαΐου 2003
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αρ.Πρωτ.: Π 11/0/87
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ.: 29
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ:Απόδοση δαπάνης νοσηλείας για τη διενέργεια των ορθοπεδικών επεμβάσεων «αρθροπλαστική ισχίου, γόνατος», σε ιδιωτικά κέντρα μη συμβεβλημένα με το Ίδρυμα.

1. Με την 4α /Φ15/ 7893/93 Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 704/93 τ.Β΄, καθορίστηκε το νοσήλιο των ειδικών ορθοπεδικών επεμβάσεων «αρθροπλαστική ισχίου, γόνατος», που διενεργούνται σε ιδιωτικές κλινικές, στο ποσό των δύο χιλιάδων πενήντα τεσσάρων Ευρώ και είκοσι εννέα λεπτών (2.054,29).

Επειδή το παραπάνω νοσήλιο-πακέτο αποτελεί την ισχύουσα κρατική διατίμηση για τις ορθοπεδικές επεμβάσεις «αρθροπλαστική ισχίου, γόνατος», (σχετ. η με αριθ. 10735/17-12-02 γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας) θ΄ αποδίδεται, το ποσό αυτό στα περιστατικά επεμβάσεων που εκτελούνται σε μη συμβεβλημένες με το Ίδρυμα ιδιωτικές κλινικές, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις νομιμότητας λειτουργίας τους, σε εφαρμογή της αρ.23/91ολομ./6-2-92 απόφασης του Κ.Ε.Σ.Υ.

Απαραίτητες προϋποθέσεις βέβαια είναι, να έχει γίνει εμπρόθεσμη αναγγελία του περιστατικού, να έχουν υποβληθεί τα πρωτότυπα δικαιολογητικά εμπρόθεσμα και να έχει χαρακτηριστεί το περιστατικό επείγον. Αυτονόητο είναι ότι ο ασφ/νος πρέπει να έχει υποβληθεί στις σχετικές δαπάνες και σε περίπτωση που το ποσό που πλήρωσε υπολείπεται της τιμής - πακέτου των 2.054,29 ΕΥΡΩ, θ΄ αποδίδεται το ποσό που θα προκύπτει από τις αποδείξεις που υποβάλλει.

Επίσης σας πληροφορούμε ότι, το παραπάνω ποσό θ΄ αποδίδεται εφάπαξ χωρίς ανάλυση σε επιμέρους ποσά (π.χ. εγχείρητρα, φάρμακα κλπ) και αφορά νοσηλεία δεκατεσσάρων ημερών χωρίς επιπλοκές και ανεξάρτητα από τη θέση νοσηλείας που δικαιούται ο ασφ/νος.

2. Σε περίπτωση επανεπεμβάσεως η κοστολόγηση ανέρχεται επίσης σε 2.054,29 ΕΥΡΩ.

3. Επιπρόσθετα πληρώνονται τα υλικά αρθροπλαστικής με τη διαδικασία και με βάση τις συμβατικές τιμές των Εγκ. 14/02 και 19/03 .

4. Σε περίπτωση παράτασης, λόγω επιπλοκών, μετά το διάστημα των 14ων ημερών ή σε περίπτωση θανάτου πριν την πραγματοποίηση της επέμβασης, θ΄ αποδίδονται οι δαπάνες νοσηλείας, σύμφωνα με την ισχύουσα κρατική διατίμηση, δηλαδή το νοσήλιο της θέσης που δικαιούται ο ασφ/νος, οι εξαιρούμενες ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις και τα εξαιρούμενα της έννοιας του νοσηλίου φάρμακα.

5. Εάν ο ασθενής αποβιώσει μέσα στο χειρουργείο ή μετά την επέμβαση και πριν τη συμπλήρωση των 14 ημερών νοσηλείας, καταβάλλονται:

Τα έξοδα χειρουργείου και νάρκωσης 224,00 ΕΥΡΩ
Οι αμοιβές χειρουργικής - ορθοπεδικής και αναισθησιολογικής ομάδας και λοιπού προσωπικού 800,00 ΕΥΡΩ
Η δαπάνη των ιατρικών πράξεων 90,00 ΕΥΡΩ
Η δαπάνη των παρακλινικών εξετάσεων 250,00 ΕΥΡΩ
Η δαπάνη του υγειονομικού υλικού και φαρμάκων 74,01 ΕΥΡΩ

Το ημερήσιο νοσήλιο της θέσης που έγινε χρήση (ανεξάρτητα από τη δικαιούμενη) για τις ημέρες νοσηλείας που πραγματοποιήθηκαν.

Η δαπάνη των υλικών αρθροπλαστικής, εφόσον αυτά χρησιμοποιήθηκαν.