Εγκύκλιος ΙΚΑ 48/2001 (16/05/2001)

Μείωση εργοδοτικών εισφορών του κλάδου κύριας Σύνταξης του ΙΚΑ κατά δύο (2) ποσοστιαίες μονάδες.

Aθήνα 16 Μαΐου 2001
Αρ.Πρωτ.: Ε40/182

Εγκύκλιος Αρ.: 48

Μείωση εργοδοτικών εισφορών του κλάδου κύριας Σύνταξης του ΙΚΑ κατά δύο (2) ποσοστιαίες μονάδες.

Σχετική η εγκύκλιος 56/2000.

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 2874/2000 (ΦΕΚ 286/29/12/00 τ.Α΄), σύμφωνα με τις οποίες μειώνεται κατά δύο (2) ποσοστιαίες μονάδες η εισφορά του κλάδου Κύριας Σύνταξης του ΙΚΑ, που βαρύνει τους εργοδότες για όσους εργαζόμενους απασχολούν με σχέση εξαρτημένης εργασίας και οι μηνιαίες αποδοχές τους, αφαιρουμένων των υπερωριών, δεν υπερβαίνουν τις 200.000 δρχ., καθώς και την 2/27768/Α0024/14/5/2001 Απόφαση Υπουργών Οικονομικών & Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εκδόθηκε κατ΄ εξουσιοδότηση της προαναφερόμενης διάταξης.

Με την παρούσα δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τις υποχρεώσεις των δικαιούχων εργοδοτών, τον τρόπο υπολογισμού της μείωσης, την διαδικασία ελέγχου και την διάρκεια ισχύος της διάταξης.

1. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 6 των κοινοποιούμενων διατάξεων οι εργοδότες δικαιούνται να καταβάλλουν μειωμένες εισφορές του κλάδου κύριας σύνταξης του ΙΚΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (2%) υπό τους εξής όρους:

Ι. Οι εργαζόμενοί τους συγκεντρώνουν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ από παροχή εξαρτημένης εργασίας.

β) Απασχολούνται όλες τις εργάσιμες ημέρες του μήνα με εξαίρεση τους μήνες πρόσληψης και απόλυσης ή οικειοθελούς αποχώρησης, με πλήρες ωράριο εργασίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μισθό, ημερομίσθιο κλπ).

γ) Οι μηνιαίες αποδοχές τους, επί των οποίων υπολογίζονται εισφορές δεν υπερβαίνουν τις 200.000 δρχ. αφαιρουμένων των υπερωριών. Η μείωση ισχύει και για τις εισφορές που υπολογίζονται επί των επιδομάτων εορτών και αδείας (Δ.Π., Δ.Χ., Ε.Α.).

ΙΙ. Εμπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Από την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 2874/2000 και 3 της ΚΥΑ Οικονομικών & Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προβλέπεται ότι οι εργοδότες δικαιούνται την εν λόγω μείωση μόνο όταν καταβάλλουν εμπρόθεσμα το συνολικό ποσό των εισφορών για την ασφάλιση όλων των εργαζομένων τους που απασχόλησαν τον αντίστοιχο μήνα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Σχετικό το συνημμένο Υπόδειγμα Α΄.

Ο εργοδότης του Υποδείγματος δικαιούται για την μισθολογική περίοδο 4/2001 μείωση εργοδοτικής εισφοράς 2% ποσού 18.982 δρχ., εφόσον καταβάλλει το σύνολο των εισφορών μέχρι 31/5/2001. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των εισφορών μετά την ημερομηνία αυτή δεν δικαιούται τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς και θα πρέπει για την συγκεκριμένη μισθολογική περίοδο να καταβάλλει εισφορές ύψους 842.319 δρχ. (σύνολο εισφορών 918.400 δρχ. μείον επιδότηση εργατικής εισφοράς 76.081 δρχ. = 842.319 δρχ.).

2. ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 6 του Ν. 2874/2000 και 9 της Κ.Υ.Α. Οικονομικών & Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ορίζονται οι περιπτώσεις των εργοδοτών που δεν δικαιούνται τη μείωση των εισφορών κλάδου σύνταξης ως εξής:

Ι. Το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και οι επιχειρήσεις του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, όπως αυτός καθορίζεται από την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία.

II. Οι εργοδότες για τους απασχολούμενούς τους, που πληρούν μεν τις περιγραφόμενες στην παράγραφο 1 της παρούσας προϋποθέσεις, αλλά ταυτόχρονα έχουν ένα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά απασχόλησης, ασφάλισης ή αμοιβής:

α) Είναι συνταξιούχοι οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου, ανεξάρτητα του ποσού συντάξεώς τους.

β) Αμείβονται με κυμαινόμενες αποδοχές και για την ασφάλισή τους οι εισφορές υπολογίζονται βάσει Τεκμαρτού Ημερομισθίου (π.χ. διανομείς έτοιμου φαγητού).

γ) Είναι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ από παροχή εξαρτημένης ή μη εργασίας, κατ΄ εφαρμογή ειδικών διατάξεων (ΚΕΦ. ΣΤ΄ και Η΄ - ΙΔ΄ καθώς και ΙΖ΄ του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΚΑ), ή ειδικών κανονισμών όπως: φορτοεκφορτωτές, εργαζόμενοι σε οικοδομικοτεχνικές εργασίες, εκδοροσφαγείς, ασφαλισμένοι μέσω σωματείων, συνεταιρισμών ή συνεργατικών, αυτοτελώς εργαζόμενοι και κατηγορίες προσώπων που παρέχουν εργασία σε μη σταθερό εργοδότη, εφημεριδοπώλες, πωλητές λαϊκού Λαχείου, σμυριδωρύκτες, ρητινοσυλλέκτες, δασεργάτες, λογοτέχνες, καλλιτέχνες, πωλητές λαϊκών αγορών, μέλη οικογενείας του εργοδότη, αποκλειστικές αδελφές νοσοκόμες, οικόσιτο προσωπικό που ασφαλίζεται κατά τις διατάξεις του άρθρου 26 Ν. 2639/98 στο 50% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, παραδουλεύτρες που απασχολούνται σε περισσότερους από έναν εργοδότες, κλπ.

Εξυπακούεται ότι τη μείωση δεν δικαιούνται οι εργοδότες για εργαζόμενούς τους που δεν ασφαλίζονται στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ.

3. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΣΟΥ ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Το ποσό της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών είναι το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού των συνολικών μηνιαίων ακαθάριστων αποδοχών (μη συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών) επί του ποσοστού 2%. Το ποσό αυτό υπολογίζεται σε ακέραιες μονάδες δραχμών και δεν στρογγυλοποιείται.

Επισημαίνεται ότι το ποσοστό μείωσης 2% των εργοδοτικών εισφορών, παραμένει σταθερό, ανεξάρτητα από τον κλάδο ασφάλισης των εργαζομένων (ΜΙΚΤΑ, ΜΙΚΤΑ - ΤΕΑΜ, ΒΑΡΕΑ, ΒΑΡΕΑ - ΤΕΑΜ κλπ.).

4. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Στην παράγραφο 4 του άρθρου 6 του Ν. 2874/2000 ορίζεται ότι, η επιβάρυνση που προκαλείται στο ΙΚΑ από την μείωση της εργοδοτικής εισφοράς, καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η συμμόρφωση των εργοδοτών με τις προβλεπόμενες από την παρ. 4 της κοινοποιούμενης Κ.Υ.Α. Οικονομικών & Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποχρεώσεις τους σχετικά με τον τρόπο τήρησης των μισθολογικών καταστάσεων και καταβολής των εισφορών, αποτελεί προϋπόθεση, προκειμένου αφενός να είναι δυνατός ο προσδιορισμός των ποσών που θα αποδοθούν από το Δημόσιο στο ΙΚΑ και αφετέρου να μην επέλθει καμιά τροποποίηση στην διαδικασία απεικόνισης στα ΔΑΤΕ των Εργαζομένων.

Ι. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 παρ. 8α και 9 του Α.Ν. 1846/51 και του άρθρου 12 του Κ.Α. ΙΚΑ, οι εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα ακριβή στοιχεία απασχόλησης, ασφάλισης και αμοιβής των εργαζομένων τους στις μισθολογικές καταστάσεις, κατά μισθολογική περίοδο και κλάδο ασφάλισης.

ΙΙ. Σύμφωνα με τις διατάξεις της 2/58749/Α00/24/ 31-8-2000 ΚΥΑ Οικονομικών & Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εκδόθηκε κατ΄ εξουσιοδότηση του άρθρου 14 του Ν. 2837/2000 (ΦΕΚ 178 Α΄), οι εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρίζουν στις μισθολογικές καταστάσεις τους δικαιούχους της Επιδότησης Εργατικής Εισφοράς (10χίλιαρο), κατά μισθολογική περίοδο και κλάδο ασφάλισης και με ξεχωριστές εγγραφές να εμφανίζουν το ποσό της επιδότησης και το προς καταβολή ποσό εισφορών, ανά δικαιούχο.

ΙΙΙ. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 της 2/27768/Α0024/14-5-2001 ΚΥΑ Οικονομικών & Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρίζουν στις μισθολογικές καταστάσεις τους εργαζόμενους που πληρούν τις τιθέμενες από την παρ. 1 του άρθρου 6 (Ν. 2874/2000, ΦΕΚ 286 Α΄) προϋποθέσεις, κατά μισθολογική περίοδο και κλάδο ασφάλισης και με ξεχωριστές εγγραφές, να εμφανίζουν το ποσό της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και το υπολειπόμενο προς καταβολή ποσό εισφορών, ανά εργαζόμενο.

IV . Σύμφωνα με τις παραγράφους 4 και 5 της προαναφερόμενης ΚΥΑ Οικονομικών & Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι εργοδότες, προκειμένου να μην καταβάλλουν στο ΙΚΑ: α) το ποσό της Επιδότησης Εργατικής Εισφοράς κλάδου σύνταξης, που δεν παρακρατούν από τους εργαζόμενούς τους, οι οποίοι δικαιούνται της εισοδηματικής ενίσχυσης της προβλεπόμενης από το άρθρο 14 του Ν. 2837/2000 και β) το ποσό της μείωσης της Εργοδοτικής εισφοράς κλάδου σύνταξης, που δικαιούνται κατά τα οριζόμενα από το άρθρο 6 του Ν. 2874/2000 υποχρεούνται να σφραγίζουν τα παραστατικά καταβολής σ΄ όλα τα αντίγραφα με σφραγίδα, της οποίας ο τύπος και το περιεχόμενο έχουν ως εξής:

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Γνωρίζοντας τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος για ψευδή δήλωση, δηλώνω υπεύθυνα, βάσει του άρθρου 8 του Ν. 1599/86, τα παρακάτω στοιχεία:

Συνολικό ποσό εισφορών

χρον. περιόδου .......................... ........................

ΜΕΙΟΝ:

Α. ποσόν επιδότησης εργατ. εισφοράς που

αντιστοιχεί σε............... * δικαιούχους ........................

( άρθρ. 14 Ν. 2837/2000)

Β. ποσό μείωσης εργοδοτικής εισφοράς (2%)

που αντιστοιχεί σε................... * εργαζόμενους ........................

( άρθρο 6 Ν. 2874/2000)

ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΙΩΣΗΣ (ΠΟΣΑ Α+Β) ........................

3. Υπόλοιπο προς καταβολή ........................

......../......../.......

* αναγράφεται ο αριθμός των επιδοτουμένων Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ

* αναγράφεται ο αριθμός των εργαζομένων

Οι διαστάσεις της σφραγίδας, το κείμενο της οποίας επέχει θέση Υ.Δ του άρθρου 8 Ν. 1599/86, είναι 9 Χ 10 CM και τίθεται στα παραστατικά καταβολής, με ευθύνη του εργοδότη, ο οποίος συμπληρώνει τις ενδείξεις της και υπογράφει υπεύθυνα ως προς την ακρίβεια των στοιχείων που αναγράφει σ΄ αυτές.

Επειδή όλα τα έντυπα καταβολής εισφορών ανασχεδιάζονται, λόγω της αλλαγής του νομίσματος από την 1/1/2002 (υποχρεωτική χρήση του ΕΥΡΩ αντί της δραχμής), από το τελευταίο εδάφιο της παρ. 4 της κοινοποιούμενης ΚΥΑ Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προβλέπεται ότι οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι αντί σφραγίδας να συμπληρώνουν τις προεκτυπωμένες αντίστοιχες ενδείξεις των νέων παραστατικών καταβολής που θα σας σταλούν στο τέλος του τρέχοντος έτους.

4.1. Καταχώριση των ποσών επιδότησης, μείωσης και των καταβλητέων εισφορών, στις μισθολογικές καταστάσεις.

Οι ενδείξεις των στηλών των μισθολογίων "ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ" και "ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ" αντικαθίστανται, η μεν πρώτη με τις ενδείξεις "ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ" και "ΜΕΙΩΣΗ 2% ΕΡΓΟΔ. ΕΙΣΦΟΡΑΣ", η δε δεύτερη με την ένδειξη "ΚΑΤΑΒΛΗΤΕΟ ΠΟΣΟ".

Προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι τροποποιήσεις των ενδείξεων των μισθολογικών καταστάσεων, σας συναποστέλλουμε το συνημμένο Υπόδειγμα Α΄.

Οι νέες ενδείξεις των μισθολογίων θα συμπληρώνονται κατά εργαζόμενο ως εξής:

Ι. Στην ένδειξη "ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ " αναγράφεται το ποσό της επιδότησης που δικαιούται ο ασφαλισμένος σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εγκύκλιο 56/2000.

ΙΙ. Στην ένδειξη "ΜΕΙΩΣΗ 2% ΕΡΓΟΔ. ΕΙΣΦΟΡΑΣ" αναγράφεται το ποσό της μείωσης που δικαιούται ο εργοδότης για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο υπολογισμένο σύμφωνα με τα προαναφερόμενα στην παρ. 3 της παρούσας.

ΙΙΙ. Στην ένδειξη "ΚΑΤΑΒΛΗΤΕΟ ΠΟΣΟ" αναγράφεται το ποσό των εισφορών που υποχρεούται ο εργοδότης να καταβάλει, αφού αφαιρέσει από το σύνολο των εισφορών το ποσό της Επιδότησης Εργατικής Εισφοράς που τυχόν ο εργαζόμενος δικαιούται και το ποσό της μείωσης της Εργοδοτικής Εισφοράς, εφόσον ο ίδιος ο εργοδότης την δικαιούται.

Οι εργοδότες που έχουν ενταχθεί στο ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ, υποχρεούνται να εκτυπώνουν ξεχωριστές αναλυτικές μηχανογραφικές καταστάσεις, κατά κλάδο ασφάλισης, στις οποίες θα απεικονίζονται οι εργαζόμενοι που δικαιούνται την επιδότηση εργατικής εισφοράς, καθώς και οι εργαζόμενοι για τους οποίους οι ίδιοι δικαιούνται την μείωση της εργοδοτικής τους εισφοράς κατά 2%, καθώς και τα ποσά της επιδότησης, της μείωσης και το καταβλητέο ποσό, κατά τα περιγραφόμενα για την τήρηση των χειρόγραφων μισθολογικών καταστάσεων.

4.2. Καταβολή εισφορών - Προμήθεια ενσήμων

Στα παραστατικά καταβολής (Βιβλιάριο Αγοράς Ενσήμων, ΓΡΑΜΜΑΤΙΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ κλπ.) ο εργοδότης αναγράφει το συνολικό ποσό των εισφορών, όπως αυτές εμφανίζονται στην ένδειξη "ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΙΚΑ" - "ΣΥΝΟΛΟ" των μισθολογικών καταστάσεων. Στην περίπτωση δε που ασφαλίζει το προσωπικό του με επικόλληση ενσήμων, προμηθεύεται ένσημα ίσης αξίας με το συνολικό ποσό των εισφορών το καταβαλλόμενο όμως ποσό, είναι μειωμένο κατά το ποσό της μείωσης εργοδοτικής εισφοράς ή και της επιδότησης εργατικής εισφοράς.

Η μείωση των εισφορών απεικονίζεται στις ενδείξεις της περιγραφόμενης στην παράγραφο 4 σφραγίδας, (Υπόδειγμα Β΄) που με ευθύνη του και μέριμνά του ο εργοδότης θέτει στο πίσω μέρος όλων των αντιγράφων των παραστατικών καταβολής και τις συμπληρώνει ως εξής:

α) Στην ένδειξη "συνολικό ποσό εισφοράς χρονικής περιόδου.........", αναγράφει το μήνα απασχόλησης για τον οποίο καταβάλλονται εισφορές και το συνολικό ποσό των εισφορών όπως αυτό εμφανίζεται στην ένδειξη " ΕΙΣΦΟΡΕΣ" - "ΣΥΝΟΛΟ" των μισθολογικών καταστάσεων καθώς και στο εμπρόσθιο μέρος των παραστατικών καταβολής.

β) Στην ένδειξη "Α. ποσό επιδότησης εργατικής εισφοράς που αντιστοιχεί σε.......επιδοτούμενους", αναγράφει τον αριθμό των δικαιούχων, καθώς και το ποσό Επιδότησης Εργατικής Εισφοράς σύμφωνα με τα οριζόμενα στην 2/58749/Α0024 ΚΑΥ Οικονομικών - Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εκδόθηκε κατ΄ εξουσιοδότηση του άρθρου 14 του Ν. 2837/2000. (Εγκύκλιος 56/2000)

γ) Στην ένδειξη "Β ποσό μείωσης εργοδοτικής εισφοράς 2% που αντιστοιχεί σε.........εργαζόμενους", αναγράφει τον αριθμό των εργαζομένων για τους οποίους δικαιούται τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς καθώς και το ποσό αυτής.

δ) Στην ένδειξη "ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΙΩΣΗΣ (ΠΟΣΑ Α+Β)", αναγράφει το άθροισμα των ποσών των δύο προηγούμενων ενδείξεων (ποσό Ε.Ε.Ε. + ποσό μείωσης εργοδοτικής εισφοράς).

ε) Στην ένδειξη "υπόλοιπο προς καταβολή", αναγράφει το τελικό προς καταβολή ποσό που υποχρεούται ο εργοδότης να καταβάλλει μετά την αφαίρεση από το συνολικό ποσό των εισφορών του αθροίσματος των ποσών της επιδότησης και της μείωσης (σύνολο μείωσης ποσά Α+Β).

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στις περιπτώσεις που ο εργοδότης καταβάλλει εισφορές τοις μετρητοίς χωρίς την προμήθεια ενσήμων.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης δικαιούται μείωση εισφορών για τον έλεγχο της επιχείρησης ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

5. ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

5.1. Απεικόνιση ελέγχου στο Β.Ε.Ε.

Οι ενδείξεις του ΒΕΕ, "Μισθολογική περίοδος ελέγχου", "αριθ. ασφάλ.", "Ημέρες εργασίας", "αποδοχές", "κλάδος ασφάλισης", "βεβαιωθείσες εισφορές", συμπληρώνονται κατά τα γνωστά, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχουν οι μισθολογικές καταστάσεις, που τηρεί ο εργοδότης.

Στην ένδειξη "καταβληθείσες εισφορές" καταχωρούνται τα ποσά της καταβολής, όπως προκύπτουν από την ανάλυση που περιέχει η σφραγίδα, που υποχρεωτικά συμπληρώνει ο εργοδότης στο πίσω μέρος του Β.Α.Ε., ως εξής:

Στην ίδια σειρά με τις " βεβαιωθείσες" και στην ένδειξη "καταβληθείσες" καταχωρείται το "Υπόλοιπο προς Καταβολή". Στην αμέσως επόμενη σειρά καταχωρείται το ποσό της Επιδότησης Εργατικής Εισφοράς (εάν ο εργοδότης απασχολεί εργαζόμενους που το δικαιούνται). Τέλος, στην μεθεπόμενη σειρά καταχωρείται το ποσό της μείωσης της εργοδοτικής εισφοράς (εφόσον την δικαιούται ο εργοδότης).

Το συνολικό ποσό των μειώσεων (ΠΟΣΑ Α+Β) δεν καταχωρείται στο Β.Ε.Ε.

5.2. Σύνταξη Π.Ε.Ε.

Όπως προαναφέρθηκε, η μείωση 2% υπολογίζεται μόνο στην περίπτωση που ο εργοδότης καταβάλει εμπρόθεσμα το σύνολο των εισφορών για την ασφαλιστική τακτοποίηση όλων των εργαζομένων του.

Συνεπώς στις περιπτώσεις που ο εργοδότης δεν έχει καταβάλει το σύνολο ή μέρος των εισφορών μιας μισθολογικής περιόδου δεν δικαιούται τη μείωση 2% των εισφορών. Κατά την σύνταξη λοιπόν Π.Ε.Ε. καταλογίζονται οι οφειλόμενες εισφορές, χωρίς καμιά μείωση, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγίες της 56/2000 εγκυκλίου διαταγής για την σύνταξη Π.Ε.Ε., στην περίπτωση που ο εργοδότης απασχολεί εργαζόμενους που δικαιούνται την Επιδότηση Εργατικής Εισφοράς.

Στις περιπτώσεις που κατά τον έλεγχο εντοπίζονται εργοδότες που έχουν καταβάλει μειωμένες εισφορές 2% εκπρόθεσμα, οι εισφορές αυτές θα καταλογίζονται με Π.Ε.Ε.

Στην αιτιολογία της Π.Ε.Ε. θα αναγράφεται ότι "........η Π.Ε.Ε. συντάχθηκε για διαφορές εισφορών, επειδή ο εργοδότης δεν δικαιούται μείωση εισφορών κλάδου σύνταξης του ΙΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 2874/2000 (ΦΕΚ 286 Α/24-12-2000) και της παρ. 3 της 2/27768/Α0024/24-5-2001 ΚΥΑ Οικονομικών & Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων".

Στην έκθεση ελέγχου θα αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των εργαζομένων και το αντίστοιχο ποσό των καταλογιζόμενων εισφορών χωρίς ήμερες εργασίας και αποδοχές.

5.3 Σύνταξη Π.Ε.Π.Τ.

Στις περιπτώσεις που κατά τον έλεγχο διαπιστώνεται εκπρόθεσμη καταβολή των εισφορών το πρόσθιο τέλος θα υπάγεται επί του ποσού των μειωμένων εκφορών που κατέβαλε ο εργοδότης ("Υπόλοιπο προς καταβολή"), δεδομένου ότι για μεν το ποσό της επιδότησης εργατικής εισφοράς δεν υπολογίζεται πρόσθετο τέλος (εγκ. 55/2000), για δε το ποσό της επιδότησης Εργοδοτικής εισφοράς όπως προαναφέρθηκε στην παρ. 5.2. συντάσσεται Π.Ε.Ε.

6. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Οι εργοδότες που έχουν υποχρέωση καταβολής του συνόλου ή μέρους των αποδοχών και κατ΄ επέκταση των αντίστοιχων εισφορών για τους εργαζόμενούς τους, που διατηρούν την εργασιακή τους σχέση ολόκληρο το μήνα ή απουσιάζουν δικαιολογημένα ορισμένες ημέρες και, δεν παρέχουν την εργασία τους, είτε δικαιωματικά, είτε για λόγους ανεξάρτητους από την θέλησή τους (π.χ. εκπαιδευτική άδεια, ασθένεια), δικαιούται την μείωση των εργοδοτικών τους εισφορών.

Όταν χορηγούνται αναδρομικές αποδοχές λόγω εφαρμογής νέας Σ.Σ.Ε. bonus, επίδομα ισολογισμού κλπ θα γίνεται επιμερισμός αυτών στις μισθολογικές περιόδους που αντιστοιχούν. Εάν οι προκύπτουσες μηνιαίες αποδοχές υπερβαίνουν σε έναν ή περισσότερους μήνες τις 200.000 δρχ. -αφαιρουμένων των υπερωριών - και ο εργοδότης έχει κάνει ήδη χρήση του μέτρου της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών δεν θα αναζητούνται τα ποσά αυτής (της μείωσης).

Στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι δικαιούνται αμοιβές λόγω υπερωριών η μείωση των εργοδοτικών εισφορών υπολογίζεται μόνο επί του ποσού των τακτικών μηνιαίων αποδοχών (όταν αυτές δεν υπερβαίνουν τις 200.000 δρχ.) και όχι επί του ποσού των υπερωριών.

Οι εργοδότες δικαιούνται την μείωση των εισφορών που υπολογίζονται επί επιδομάτων εορτών και αδείας (ΔΧ, ΔΠ, ΕΑ), εφόσον οι αποδοχές των εργαζομένων τους τον αντίστοιχο μήνα καταβολής των αποδοχών αυτών (ΛΧ, ΔΠ, Ε.Α) ή τον τελευταίο μήνα απασχόλησής τους (πριν την τυχόν αποχώρηση ή απόλυσή τους), δεν υπερβαίνουν τις 200.000 δρχ.

7. ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

Από τις παραγράφους 5 και 6 της κοινοποιούμενης διάταξης ορίζεται ότι η μείωση ισχύει για την χρονική περίοδο 1/4/2001 - 31/12/2003 ενώ ο χρόνος ισχύος μπορεί να παραταθεί, καθώς και να αναπροσαρμοσθεί το ύψος των αποδοχών των εργαζομένων, με έκδοση νέας υπουργικής απόφασης.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Γνωρίζοντας τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος για ψευδή δήλωση, δηλώνω υπεύθυνα, βάση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86, τα παρακάτω στοιχεία:

Συνολικό ποσό εισφορών χρον. περιόδου 1/4-30/4/2001 ........................

ΜΕΙΟΝ:

Α. ποσόν επιδότησης εργατ. εισφοράς που αντιστοιχεί σε 7 * δικαιούχους ........................

( άρθρ. 14 Ν. 2837/2000)

Β. ποσό μείωσης εργοδοτικής εισφοράς (2%) που αντιστοιχεί σε 5 ** εργαζόμενους ........................

( άρθρο 6 Ν. 2874/2000)

ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΙΩΣΗΣ (ΠΟΣΑ Α+Β) ........................

3. Υπόλοιπο προς καταβολή ........................

......../......../.......

*αναγράφεται ο αριθμός των επιδοτουμένων Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ

** αναγράφεται ο αριθμός των εργαζομένων

(Υπόδειγμα Β΄)

Σημείωση: Σχετική η απόφαση Υπουργού Οικονομικών 29190-14/5/2001 που δημοσιεύεται στο παρόν τεύχος.