Εγκύκλιος ΙΚΑ 68/2004 (20/05/2004)

Ακύρωση της ασφάλισης κλάδου κύριας σύνταξης του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. των Συνοριακών Φυλάκων και των Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας και απόδοση των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών στο Δημόσιο.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 20/5/2004
Ι.Κ.Α. Αρ.Πρωτ. Α20/251/25
ΙΔΡΥΜΑΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. 68
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ:

Ακύρωση της ασφάλισης κλάδου κύριας σύνταξης του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. των Συνοριακών Φυλάκων και των Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας και απόδοση των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών στο Δημόσιο.

ΣΧΕΤ.: Γεν. Έγγρ. Α20/251/17/16-11-98 & Α20/251/78/29-10-03.

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν.3234/18-2-04 (ΦΕΚ 52 τ. Α΄) και σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 5 του Ν. 2622/25-6-98 (ΦΕΚ 138 τ.Α΄) οι Συνοριακοί Φύλακες και οι Ειδικοί Φρουροί της Ελληνικής Αστυνομίας υπήχθησαν στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. για όλους τους κλάδους αυτού καθώς και για τους συνεισπραττόμενους κλάδους (Ο.Α.Ε.Δ., Ο.Ε.Κ. και Ο.E.E.).

Μεταγενέστερα, με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 1 του Ν. 3181/10-9-03 (ΦΕΚ 218 τ.Α΄), τα ανωτέρω πρόσωπα εξαιρέθηκαν από την ασφάλιση του Ι.Κ.Α. ­Ε.Τ.Α.Μ. από 10/9/03. Με τις διατάξεις του ίδιου νόμου (Ν. 3181/03), ενώ επιλύθηκε το θέμα της ασφάλισης των εν λόγω προσώπων για Υγειονομική Περίθαλψη και Επικουρική Κάλυψη, δημιουργήθηκε κενό ως προς την ασφάλισή τους στον κλάδο κύριας σύνταξης.

2. Με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄, της παρ. 4, του άρθρου 2 του κοινοποιούμενου νόμου (Ν. 3234/04) αντικαθίσταται, από την έναρξη ισχύος του Ν. 3181/03 (δηλαδή από 10/9/03) η παρ. 2 του άρθρου 7 του Ν. 2084/92 (ΦΕΚ 165 τ.Α΄) που καθορίζει τις προϋποθέσεις και τα δικαιούχα στρατιωτικής σύνταξης πρόσωπα και ορίζεται ότι, οι Συνοριακοί Φύλακες και οι Ειδικοί Φρουροί της Ελληνικής Αστυνομίας, από την ανωτέρω ημερομηνία και μετά, θεωρούνται στρατιωτικοί και συνεπώς υπάγονται για τον κλάδο κύριας σύνταξης υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Δημοσίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β΄ του κοινοποιούμενου άρθρου, ο χρόνος υπηρεσίας των εν λόγω προσώπων που διανύθηκε στην Ελληνική Αστυνομία από την κατάταξή τους μέχρι τη μονιμοποίησή τους (σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3181/03), δύναται να αναγνωρισθεί, κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας. Η αναγνώριση του χρόνου αυτού γίνεται με Πράξη της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων του Γ.Λ.Κ, η οποία κοινοποιείται στο Ι.Κ.Α. προκειμένου να αποδοθούν, εντός εξαμήνου (από κοινοποιήσεως), στο Δημόσιο οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και ασφ/νου) που είχαν καταβληθεί για τον κλάδο κύριας σύνταξης του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ..

Το Γ.Λ.Κ., στο οποίο κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλείται να στέλνει την Πράξη της αρμόδιας Διεύθυνσής του στην κατά τόπο Υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο ενδιαφερόμενος, προκειμένου η αποκεντρωμένη αυτή Υπηρεσία με έγγραφό της (στο οποίο πρέπει να αναγράφονται πλήρη τα στοιχεία του ασφαλισμένου) προς το αρμόδιο Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. στην ασφαλιστική περιοχή του οποίου παρέχεται η απασχόληση, να ζητά την απόδοση στο Δημόσιο των εισφορών κλάδου κύριας σύνταξης που έχουν καταβληθεί στο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ..

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ακύρωση του χρόνου ασφάλισης και την απόδοση στο Δημόσιο των εισφορών κλάδου κύριας σύνταξης είναι να υποβάλλονται στο αρμόδιο Υποκ/μα Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. μαζί με την Πράξη του Γ.Λ.Κ. τα αποδεικτικά στοιχεία ασφάλισης (Δ.Α.Τ.Ε, Α.Δ.Κ, Α.Α.Λ.Α. κ.λ.π.).

Ενέργειες αρμόδιου Υποκ/τος Ι.ΚΑ. - Ε.Τ.Α.Μ.

α) Έκδοση απόφασης ακύρωσης της ασφάλισης του κλάδου κύριας σύνταξης και απόδοσης (άτοκα) των αντίστοιχων εισφορών (εργοδότη και ασφ/νου) στο Δημόσιο (Υπόδειγμα 1), εντός έξι (6) μηνών από τη λήψη της σχετικής Πράξης του Γ.Λ.Κ.

Παρατηρήσεις:

• Η κατά τα ανωτέρω ακύρωση της ασφάλισης πραγματοποιείται χωρίς τον έλεγχο μισθολογίου και Α.Π.Δ., με μόνη υποχρέωση προσκόμισης των αποδεικτικών στοιχείων ασφάλισης (Δ.Α.Τ.Ε, Α.Δ.Ε., Α.Α.Λ.Α. κ.λ.π.).

• Το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο σφραγίζει τα αποδεικτικά στοιχεία ασφάλισης (Δ.Α.Τ.Ε, Α.Δ.Ε., Α.Α.Λ.Α. κ.λ.π.) περί ακύρωσης του κλάδου κύριας σύνταξης και απόδοσης των εισφορών στο Δημόσιο.

• Η ανωτέρω απόφαση αποστέλλεται:

• Στο Μητρώο του Υποκ/τος που την συνέταξε, προκειμένου να συνταχθεί αφαιρετική Κ.Α.Η.Ε. για την χρονική περίοδο ασφάλισης μέχρι 31/12/01.

• Στην Οικονομική Υπηρεσία του ίδιου Υποκ/τος για να ενεργήσει αρμοδίως ώστε να αποδοθούν οι εισφορές στο Δημόσιο.

β) Σύνταξη Δελτίου Μεταβολής Στοιχείων Ασφάλισης Α.Π.Δ. (Υπόδειγμα 2) και άμεση αποστολή του στο Κέντρο Επεξεργασίας (Λεωvίδoυ 16-18 Αθήνα) προκειμένου να ενημερωθούν τα ηλεκτρονικά αρχεία του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. σχετικά με τις αλλαγές της ασφαλιστικής ιστορίας του ασφαλισμένου για το χρονικό διάστημα εφαρμογής της Α.Π.Δ., δηλαδή από 1/1/2002 και μετά (εν προκειμένω μέχρι 9/9/03).

Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία για την συμπλήρωση των ανωτέρω δελτίων είναι διαθέσιμα στα Α.Α.Λ.Α. των ενδιαφερομένων, ο δε κωδικός ειδικότητας τόσο στις περιπτώσεις των συνοριακών φυλάκων όσο και στις περιπτώσεις των ειδικών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ., είναι: 523950.

Τέλος το Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. Γαλατσίου (ως αρμόδιο για τον έλεγχο) παρακαλείται να προβεί σε τακτικό έλεγχο της Δ/νσης Διαχείρισης Χρηματικού του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΙΕΚ/ΣΗΣ ΠΡΩΤ/ΛΟΥ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Μ. ΠΕΔΙΑΔΙΤΗ ΧΡ. ΚΑΛΛΙΑΝΤΕΡΗΣ

ΝΟΜΟΣ: 3234/04
(ΦΕΚ: 52/18-2-2004/Τεύχος Α΄ )

ΑΡΘΡΟ 2

4.α Η παράγραφος 2 του άρθρου 7 του Ν. 2084/1992 (ΦΕΚ 165 Α΄) αντικαθίσταται από την έναρξη ισχύος του Ν. 3181/2003 (ΦΕΚ 218 Α΄) ως εξής:

«2. Στρατιωτικός νοείται αυτός, που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό και στο Πυροσβεστικό Σώμα, ως αξιωματικός, ανθυπασπιστής ή οπλίτης ή αυτός, που κατά το νόμο αντιστοιχεί στους βαθμούς αυτούς, ανεξάρτητα από το όπλο, σώμα, κλάδο ή ειδικότητα που ανήκει, καθώς και οι συνοριακοί φύλακες και οι ειδικοί φρουροί της Ελληνικής Αστυνομίας».

β. Ο χρόνος υπηρεσίας των συνοριακών φυλάκων, καθώς και των ειδικών φρουρών που διανύθηκε στην Ελληνική Αστυνομία από την κατάταξή τους μέχρι τη μονιμοποίησή τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3181/2003, αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας. Η αναγνώριση γίνεται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, με πράξη της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη (εργοδότη και ασφαλισμένου) που έχουν καταβληθεί στο Ι.Κ.Α., για το ανωτέρω χρονικό διάστημα αποδίδονται στο Δημόσιο εντός εξαμήνου από την κοινοποίηση σε αυτό της σχετικής πράξης αναγνώρισης.