Εγκύκλιος ΙΚΑ 86/2005 (28/11/2005)

Μέτρα προστασίας δικαιωμάτων των ασθενών.

Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Εγκύκλιος: 86/2005
28/11/2005

Θέμα:

Μέτρα προστασίας δικαιωμάτων των ασθενών.

Ι. Με την εγκύκλιό μας 117/4.11.2004 «Προστασία Δικαιωμάτων Ασθενών», που εκδόθηκε με αφορμή έρευνα της ανεξάρτητης αρχής ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ επί υποβληθείσας αναφοράς, επισημάναμε την υποχρέωση σεβασμού του απορρήτου, της ιδιωτικής ζωής και των δικαιωμάτων των ασθενών, δεδομένου ότι πρόκειται για θέματα υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας, ηθικής αλλά και νομικής δέσμευσης.

ΙΙ. Σύμφωνα με το Ν. 2472/1997 «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα»τα δεδομένα που αφορούν στην υγεία ορίζονται ως «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» και τυγχάνουν ιδιαίτερα αυξημένης προστασίας.

ΙΙΙ. Η υποχρέωση τήρησης των αρχών ηθικής, δεοντολογίας και εχεμύθειας, καθώς και σεβασμού της αξιοπρέπειας, τιμής και υπόληψης του ασθενή δεν προκύπτει μόνο από τις ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις (Π.Δ. 216/2001, Ν. 2472/1997), αλλά αποτελεί αυτονόητη δέσμευση των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας.

Όπως επισήμανε Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, στα πλαίσια του σεβασμού του απόρρήτου και της ιδιωτικής ζωής όλων των εξυπηρετουμένων πολιτών εντάσσεται και η μη διοχέτευση πληροφοριών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δεν επιδέχεται άλλωστε αμφισβήτηση πέραν των υφισταμένων ηθικών και νομικών δεσμεύσεων η αρνητική θέση κάθε ατόμου στη δημοσίευση θέματος απολύτως προσωπικού, όπως η για οποιοδήποτε λόγο παρουσία του σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.