Εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. 110/2009 (13/11/2009)

Παροχή διευκρινήσεων σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (Ε.Κ.Α.Σ.) σε συνατξιούχους του οργανισμού.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 13/11/2009
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αρ.Πρωτ. ΔΙ.Π.ΣΥΝ./Φ1/21/108499
Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 110
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΠΑΡΟΧΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΘΕΜΑ:

Παροχή διευκρινήσεων σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (Ε.Κ.Α.Σ.) σε συνατξιούχους του οργανισμού.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (διατάξεις του αρθ. 20 του Ν. 2434/96 όπως ισχύουν μετά την αντικατάσταση τους με τις διατάξεις του αρθ. 24 του Ν. 2556/97) το ΕΚΑΣ χορηγείται σε συνταξιούχους λόγω Γήρατος, Αναπηρίας και Θανάτου Οργανισμών Κύριας Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (πλην ΟΓΑ) και του ΝΑΤ, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους (εξαιρουμένων των συνταξιούχων λόγω αναπηρίας για τους οποίους δεν απαιτείται η συμπλήρωση ηλικιακού ορίου), και πληρούν αθροιστικά τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία αναπροσαρμόζονται ετησίως, όπως:

α) το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς κτλ.

β) το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου

γ) το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα.

Είναι επίσης γνωστό ότι στο συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια ΔΕΝ συνυπολογίζονται τα ποσά πολεμικής σύνταξης (στρατιωτική σύνταξη πολεμικής περιόδου), της σύνταξης πολύτεκνης μητέρας, των βοηθημάτων που χορηγεί το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και τα εισοδήματα από γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Με την παρούσα, κατόπιν σχετικών διευκρινήσεων του εποπτεύοντος Υπουργείου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Ι. Αν και με τις διατάξεις του Ν. 3670/08 εξομοιώθηκαν οι συντάξεις αναπήρων ειρηνικής περιόδου με τις συντάξεις αναπήρων πολέμου, στον υπολογισμό του συνολικού καθαρού ετήσιου εισοδήματος από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ποσά συντάξεων ειρηνικής περιόδου.

ΙΙ. Σε περιπτώσεις που σύζυγοι υποβάλλουν στη ΔΟΥ ξεχωριστές δηλώσεις φόρου εισοδήματος επειδή βρίσκονται σε διάσταση, ανεξαρτήτως υποβολής αγωγής διαζυγίου και εφόσον η ΔΟΥ έκρινε αυτές ακριβείς ως προς τη δηλωθείσα διάσταση των συζύγων, θα πρέπει τα εκκαθαριστικά αυτά να λαμβάνονται υπόψη για κάθε σύζυγο χωριστά, να ελέγχονται τα ατομικά ποσά εισοδήματος με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια και να χορηγείται το ΕΚΑΣ σε κάθε δικαιούχο σύζυγο, ενδεχομένως και στους δύο συζύγους, εφόσον πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Η ΠΡ/ΝΗ ΤΜ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι. ΜΑΡΙΑ