Εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. 89/2008 (10/11/2008)

Υπαγωγή στον Κλάδο Υγείας του ΟΑΕΕ των συντ/χων ΟΑΕΕ Ν.Πιερίας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 10/11/2008
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Αρ.Πρωτ.: ΔΙΠΑΣΘ/Φ73/23/116678
Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 89
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣ & ΕΞΩΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

ΘΕΜΑ:

Υπαγωγή στον Κλάδο Υγείας του ΟΑΕΕ των συντ/χων ΟΑΕΕ Ν.Πιερίας.

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 14 του Ν. 3607/07 ΦΕΚ 245/1-11-07 τ.Α΄ με τίτλο "Σύσταση και Καταστατικό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.Δ.Ι.Κ.Α.) και λοιπές ασφαλιστικές και οργανωτικές διατάξεις" καθώς και την αρ. 297/17-3-08 απόφαση Δ.Σ. του ΟΑΕΕ, και σας γνωρίζουμε τ΄ακόλουθα:

Με τις ανωτέρω διατάξεις ορίζεται ότι "Στην ασφάλιση του Κλάδου Υγείας του ΟΑΕΕ, υπάγονται οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ των Ν. Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη αυτών, εξαιρουμένων της ασφάλισης του Κλάδου των Παροχών Ασθένειας του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ. Η προβλεπόμενη εισφορά για την ασφάλιση των συντ/χων αποδίδεται στον Κλάδο Υγείας του ΟΑΕΕ. Με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ, καθορίζονται τα στάδια εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου αυτής κατά Νομό."

Κατ΄ εφαρμογήν των ανωτέρω διατάξεων, εκδόθηκαν οι αριθμ. 297/17-3-08 και 220/22/3-11-08 αποφάσεις Δ.Σ. του ΟΑΕΕ, με τις οποίες εγκρίθηκε η υπαγωγή στην ασφάλιση του Κλάδου Υγείας του ΟΑΕΕ, των συντ/χων ΟΑΕΕ του Ν.Πιερίας καθώς και των προστατευομένων μελών τους από 1/1/2009 με τις προϋποθέσεις παροχών Κλάδου Υγείας των ασφ/νων.

Ως εκ τούτου από 1/1/2009 τα παραπάνω πρόσωπα του Ν. Πιερίας, παύουν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχές σε είδος από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και διέπονται από τις διατάξεις του Καν.Παροχών του Κλάδου Υγείας του Οργανισμού.

Η αρμόδια υπηρεσία ΟΑΕΕ στην οποία υπάγονται οι συνταξιούχοι του ως Νομού (Περιφερειακό Τμήμα Κατερίνης) από την ανωτέρω ημερομηνία (1/1/2009) θα προβαίνει στην έκδοση βιβλιαρίων ασθενείας και συνταγολογίων των ως άνω προσώπων, με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Σημειώνεται ότι το χορηγούμενο βιβλιάριο ασθενείας θα είναι οικογενειακό (δηλ.για το συνταξιούχο και τα μέλη της οικογένειάς του), ενώ το συνταγολόγιο ατομικό, όπως ισχύει για τους ασφ/νους, αυτά δε, θα έχουν χρώμα διαφορετικό από το αντίστοιχο των ασφ/νων, προκειμένου να υπάρχει η σχετική διάκριση.

Κατά τη χορήγηση των βιβλιαρίων ασθενείας και συνταγολογίων θα καταγράφονται σε έντυπες καταστάσεις, όπως το συνημμένο υπόδειγμα, τα στοιχεία του κάθε συνταξιούχου, προκειμένου να καταχωρούνται μετά στο μηχανογραφικό σύστημα.

Επειδή η ένταξη των συνταξιούχων του Ν.Πιερίας στον Κλάδο Υγείας του ΟΑΕΕ αποτελεί πρόγραμμα πιλοτικό και απ΄ αυτό θα εξαρτηθεί η ένταξη των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και άλλων περιοχών της χώρας στον Κλάδο Υγείας του Οργανισμού, οι δαπάνες των ως άνω προσώπων, πρέπει να παρακολουθούνται και να καταγράφονται πλήρως.

Τονίζεται ότι στις περιπτώσεις νοσηλείας των ως άνω προσώπων σε Κρατικά Νοσοκομεία , Ιδ.συμβεβλημένες Κλινικές και Ιδρύματα, άλλων περιοχών της χώρας πλην του Ν.Πιερίας, η υπηρεσία που θα εκδίδει το εισιτήριο, θα αποστέλλει αντίγραφο αυτού στο Περ/κό Τμήμα Κατερίνης, προκειμένου η εν λόγω υπηρεσία να ενημερωθεί στη συνέχεια για τη σχετική δαπάνη που κατεβλήθη από την αρμόδια Περ/κή Διεύθυνση.

Επίσης στις περιπτώσεις νοσηλείας εξωτερικού,το Τμήμα Περίθαλψης της Περ/κής Δ/νσης Β΄ Τομ.Θεσ/κης , θα ενημερώνει σχετικά την ως άνω υπηρεσία.

Με ευθύνη των Προϊσταμένων των Περ/κών Δ/νσεων ΟΑΕΕ - εκτός Ν. Αττικής - να λάβουν γνώση της παρούσας εγκυκλίου οι θεραπευτές ιατροί της αρμοδιότητάς τους, οι οποίοι θα επιλεγούν για το έτος 2009.

Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της παρούσας.

Ακριβές Αντίγραφο
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Κ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι. ΜΑΡΙΑ