Εγκύκλιος 1084078/2002 (21/10/2002)

Επιστροφή ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές παραδόσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα 21 Οκτωβρίου 2002
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.:1084078/4140/0016
- ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ  
Δ/ΝΣΗ 16η (ΕΙΣΠΡ. ΔΗΜ. ΕΣΟΔΩΝ) ΤΜΗΜΑ Ε΄  
Δ/ΝΣΗ 14Η Φ.Π.Α. - ΤΜΗΜΑ Α΄  
- ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ/ΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ  
Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ - ΤΜΗΜΑ Β΄  

ΘΕΜΑ:

Επιστροφή ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές παραδόσεις

.

Σε συνέχεια της 1065898/3125-19/0016/14.8.02 εγκυκλίου διαταγής μας με την οποία σας παρασχέθηκαν σχετικές οδηγίες για την έγκριση επιστροφών φόρων, προστίμων και λοιπών εσόδων, συμπληρωματικά σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Ειδικότερα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις υπέρ των οποίων εκκρεμούν αιτήσεις επιστροφής φόρου προστιθέμενης αξίας, θα ενεργείτε, κατά προτεραιότητα και χωρίς προηγούμενη έγκρισή μας, ως εξής:

α. Για όσες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ εκκρεμούν στις Υπηρεσίες σας μέχρι 30.8.02, θα προβείτε αμέσως στην πραγματοποίηση της επιστροφής και την εξόφληση των τίτλων πληρωμής (ΑΦΕΚ).

β. Για τις υπόλοιπες εκκρεμούσες αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ αυτών των δικαιούχων η επιστροφή πρέπει να πραγματοποιείται εντός 30 ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης των εν λόγω επιχειρήσεων, αφού προηγηθεί προσωρινός έλεγχος. Αν η πραγματοποίηση του ελέγχου δεν καθίσταται εφικτή μεσα στο χρονικό αυτό διάστημα, θα εκτελείται η επιστροφή και στη συνέχεια θα εντέλεσθε την άμεση έναρξη διενέργειας προσωρινού ελέγχου.

2.Επιτρόσθετα επειδή οι επιτηδευματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εξαγωγών και των ενδοκοινοτικών παραδόσεων έχουν δικαίωμα απαλλαγής από το φόρο των εισροών τους, με τη χρήση του Ειδικού Δελτίου Απαλλαγής στη Α.Υ.Ο ΠΟΛ 1262/93, θα τους προτρέπετε να κάνουν χρήση αυτού του δελτίου και να ακολουθούν τη διαδικασία επιστροφής μόνο για το υπερβάλλον όριο, το οποίο δεν μπορούν να καλύψουν με το ειδικό δελτίο απαλλαγής.

3. Κατά τα λοιπά για την επιστροφή των φόρων εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγίες που σας δόθηκαν με την προαναφερόμενη εγκύκλιο.