Εγκύκλιος 13/2000 (04/02/2000)

Κοινοποίηση διατάξεων Ν. 2477/97 για τον Συνήγορο του Πολίτη και το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και οδηγίες για την εφαρμογή τους
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝΑθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2000
ΔΙΟΙΚΗΣΗ Αρ.Πρωτ.: Γ99/6
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Αριθμ. 13

ΘΕΜΑ:

Κοινοποίηση διατάξεων Ν. 2477/97 για τον Συνήγορο του Πολίτη και το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και οδηγίες για την εφαρμογή τους

.

Με το Ν.2477/97 (ΦΕΚ 59/18-4-97 τ.Α.) συστήθηκαν οι υπηρεσίες του "Συνηγόρου του Πολίτη και του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης" σκοπός των οποίων γενικά είναι η προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, η καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και η τήρηση της νομιμότητας στις ενέργειες και αποφάσεις των διοικητικών οργάνων των δημοσίων υπηρεσιών και υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Με την εγκύκλιο αυτή ειδικότερα επισημαίνουμε τα παρακάτω:

Α. ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ο θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη εισάγεται για πρώτη φορά στη δημόσια διοίκηση της χώρας μας. Είναι μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή και δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικό όργανο ή άλλη διοικητική αρχή. Αποστολή του είναι η διαμεσολάβηση μεταξύ των πολιτών και των δημοσίων, γενικά, υπηρεσιών για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του.

Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι αρμόδιος για θέματα που ανάγονται στις υπηρεσίες του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ., (π.χ. ΙΚΑ) κλπ. Ερευνά ατομικές δραστηριότητες πράξεις ή παραλείψεις ή υλικές ενέργειες οργάνων των δημοσίων υπηρεσιών που παραβιάζουν δικαιώματα ή προσβάλλουν νόμιμα συμφέροντα φυσικών ή νομικών προσώπων ύστερα από ενυπόγραφη αναφορά κάθε άμεσα ενδιαφερόμενου ή και αυτεπάγγελτα σε περιπτώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Ο Συνήγορος του Πολίτη μπορεί να ζητά από τις δημόσιες υπηρεσίες κάθε πληροφορία, έγγραφο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο για την υπόθεση που ερευνά, να εξετάζεται πρόσωπα, να ενεργεί αυτοψία και να παραγγέλλει πραγματογνωμοσύνη.

Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να διευκολύνουν με κάθε τρόπο τις υποθέσεις που ερευνά ο Συνήγορος του Πολίτη και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα τους. Η μη σύμπραξη δημόσιας υπηρεσίας στη διεξαγωγή της έρευνας αποτελεί αντικείμενο ειδικής έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη προς τον καθ? ύλη αρμόδιο υπουργό, ενώ η άρνηση λειτουργού ή υπαλλήλου ή μέλους διοίκησης να συνεργαστεί με τον Συνήγορο του Πολίτη, κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα παράβασης καθήκοντος για δε τα μέλη διοίκησης λόγο αντικατάστασής τους.

Αν προκύψουν αποχρώσες ενδείξεις για τέλεση αξιόποινης πράξης από λειτουργό, υπάλληλο ή μέλος διοίκησης, ο Συνήγορος του Πολίτη διαβιβάζει την έκθεση και στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Β. ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ - ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) έχει αρμοδιότητα να διενεργεί επιθεωρήσεις, έκτακτους ελέγχους και έρευνες με στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της διοίκησης, ιδίως δε την επισήμανση φαινομένων κακοδιοίκησης, αδιαφανών διαδικασιών, αναποτελεσματικότητας, χαμηλής παραγωγικότητας και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης υπάγεται στον Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και στην αρμοδιότητά του υπάγεται ο έλεγχος των υπηρεσιών του Δημοσίου, των ΟΤΑ α? και β? βαθμίδας και των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ. του Δημοσίου (π.χ. ΙΚΑ).

Οι Επιθεωρητές - Ελεγκτές μπορούν για την εκπλήρωση του έργου τους να επισκέπτονται την υπηρεσία όπου γίνεται ο έλεγχος.

Οι υπηρεσίες οφείλουν να παρέχουν όλα τα απαραίτητα για το έργο των Επιθεωρητών - Ελεγκτών στοιχεία, που τίθενται υποχρεωτικά στη διάθεση τους και να τους διευκολύνουν με κάθε τρόπο.

Η άρνηση για συνεργασία ή παροχή πληροφοριών ή παρακώληση ή παραπλάνηση του έργου των Επιθεωρητών - Ελεγκτών, συνιστά αυτοτελές πειθαρχικό παράπτωμα και επισύρει τις προβλεπόμενες ποινές.

Αν προκύψουν αποχρώσες ενδείξεις για τέλεση αξιόποινη πράξης από λειτουργό ή υπάλληλο της ελεγχόμενης υπηρεσίας ή μέλος διοίκησης, η έκθεση διαβιβάζεται και στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Από την παραπάνω περιεκτική επισήμανση των κυριότερων σημείων των διατάξεων του Ν.2477/97 προκύπτει με σαφήνεια η υποχρέωση συνεργασίας, όλων των υπηρεσιών του Ιδρύματος, του προσωπικού και των μελών συλλογικών οργάνων, με τον Συνήγορο του Πολίτη και το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, παροχής κάθε πληροφορίας και γενικά διευκόλυνσης με κάθε τρόπο του έργου τους.

Παραγγέλουμε στους Προϊσταμένους όλων των υπηρεσιακών μονάδων, να επιδώσουν αντίγραφο της εγκυκλίου αυτής σε όλο το προσωπικό και να αναληφθεί κάθε πρόσθετη και πρόσφορη πρωτοβουλία (π.χ. Ολομέλεια Διεύθυνσης) για πληρέστερη ενημέρωσή του.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Μ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ