Εγκύκλιος 29/2000 (20/04/2000)

Χορήγηση Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), από 1/1/2000, στην περίπτωση που στο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας, εμφανίζονται αναδρομικά ποσά συντάξεων άλλων ετών.
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝΑθήνα, 20 Απριλίου 2000
ΔΙΟΙΚΗΣΗ Αρ.Πρωτ.: Σ64/38
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: αρ. 29

ΘΕΜΑ:

Χορήγηση Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), από 1/1/2000, στην περίπτωση που στο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας, εμφανίζονται αναδρομικά ποσά συντάξεων άλλων ετών.

Σχετ.: Εγκ. 59/96, 9/98, 24/99 και 2/00.

Σε συνέχεια της ανωτέρω εγκ. 2/00, σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 33 του Ν. 2768/8.12.99, (ΦΕΚ 273/8.12.99/τ.Α΄) ¨Ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων, σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία ¨Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.)¨, σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ¨Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ειδικού Κεφαλαίου Τ.Α.Π. - Ο.Τ.Ε. (ΕΔΕΚΤ - Ο.Τ.Ε. Α.Ε.)¨ και άλλες διατάξεις¨ και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την εφαρμογή τους.

Συγκεκριμένα:

1. Με την παρ. 1 των κοινοποιούμενων διατάξεων του ανωτέρω άρθρου, καθορίστηκε η αύξηση του ποσού Ε.Κ.Α.Σ. που καταβάλλεται στους δικαιούχους για το έτος 2000, κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η οποία σας έχει ήδη γνωστοποιηθεί με την ανωτέρω Εγκύκλιο.

2. Με την παρ. 3 του ίδιου άρθρου, κατοχυρώνεται νομοθετικά η δυνατότητα του Ιδρύματος να χορηγεί το Ε.Κ.Α.Σ. στους δικαιούχους ακόμη και στην περίπτωση που στο εκκαθαριστικό της εφορίας του συνταξιούχου υπάρχουν αναδρομικά άλλων ετών.

Ειδικότερα, σας γνωρίζουμε ότι, στο εξής, σε όσους συνταξιούχους έχουν λάβει αναδρομικά ποσά, που αντιστοιχούν σε συντάξεις προηγουμένων ετών και εμφανίζονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας, με αποτέλεσμα το συνολικό καθαρό εισόδημα από συντάξεις, μισθούς κλπ. να υπερβαίνει το ποσό των 1.894.560 δρχ., μολονότι το ετήσιο ατομικό και οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα βρίσκεται μέσα στα επιτρεπόμενα όρια, θα γίνεται διαχωρισμός των αναδρομικών ποσών με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία της υπηρεσίας και θα χορηγείται το Ε.Κ.Α.Σ., εφόσον, βεβαίως, πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις.

Στην περίπτωση όμως που στο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας εμφανίζονται αναδρομικά ποσά και εκτός από το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα, υπάρχει υπέρβαση και στο συνολικό ετήσιο ατομικό και οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, το Ε.Κ.Α.Σ. δεν θα χορηγείται, παρά μόνο εφόσον ο συνταξιούχος προσκομίσει νεώτερα στοιχεία από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με τα οποία συμπληρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του Ε.Κ.Α.Σ.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι, τα νέα ποσά εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύουν για το έτος 2000, καθώς και τα νέα ποσά του Ε.Κ.Α.Σ. - τα οποία σας έχουμε ήδη γνωστοποιήσει με την εγκ. 2/00 - καθορίστηκαν με την υπ. αρ. Φ6/2141/2.2.00 Υπουργική Απόφαση.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ