Εγκύκλιος 31/2004 (17/03/2004)

Μείωση απαιτουμένων ημερομισθίων για επισκευές οικιών - Χρόνος καταβολής εισφορών πρώτης κατοικίας ομογενών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 17/3/2004
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αρ.Πρωτ.: Ε41/49
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. 31
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚΟΔ/ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ: - Μείωση απαιτουμένων ημερομισθίων για επισκευές οικιών
- Χρόνος καταβολής εισφορών πρώτης κατοικίας ομογενών

Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 15 και της παρ. 7 του άρθρου 33 του Ν. 3232/2004 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 48 τ.Α΄ την 12/2/2004 και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με την κοινοποιούμενη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 15 μειώνονται κατά 50% οι προβλεπόμενοι από τον πίνακα 3 του άρθρου 38 του Κ.Α. Ι.Κ.Α. συντελεστές υπολογισμού των κατ΄ ελάχιστα απαιτουμένων ημερομισθίων στις περιπτώσεις επισκευών και μεταρρυθμίσεων κατοικιών που βρίσκονται σε περιοχές δημοτικών, κοινοτικών διαμερισμάτων και κοινοτήτων μέχρι 2000 κατοίκων.

Επίσης μειώνεται κατά 50% ο προβλεπόμενος από τον πίνακα 1 συντελεστής αντικατάστασης στέγης για κατοικίες που βρίσκονται στις ανωτέρω περιοχές.

Για τον προσδιορισμό του μεγέθους του πληθυσμού λαμβάνεται υπόψη η τελευταία απογραφή.

Οι κατά τα ως άνω μειώσεις ισχύουν για τα προσδιοριζόμενα ως κατ΄ ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια και όχι για τα πραγματοποιούμενα από εργατοτεχνίτες οικοδόμους, των οποίων οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται κανονικά.

Κατά την απογραφή των εργασιών χορηγείται στον εργοδότη ενημερωτικό σημείωμα με μειωμένες κατά 50% τις κατ΄ ελάχιστα απαιτούμενες ημέρες εργασίας του πίνακα 3 ή της αντικατάστασης στέγης του πίνακα 1, ενώ κατά την εκκαθάριση των εργασιών λαμβάνονται υπόψη τόσο οι προσκομισθείσες Α.Π.Δ., όσο και οι διαπιστώσεις από επιτόπιους ελέγχους ή τυχόν υποβληθείσες καταγγελίες.

Μειώσεις που προβλέπονται από άλλες διατάξεις δεν ισχύουν σωρευτικά. Οι ανωτέρω μειώσεις ισχύουν για εργασίες που απογράφονται μετά την

ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου (12/2/2004) καθώς και για εργασίες που εκτελέσθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή και δεν έχει διενεργηθεί εκκαθάριση του λογαριασμού εισφορών.

2.Με τις αριθ. 6/98 και 43/2000 εγκυκλίους διαταγές δόθηκαν οδηγίες για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για οικοδομικά έργα ιδιοκτησίας των παλιννοστούντων ομογενών από την τέως Σοβιετική Ένωση.

Με την κοινοποιούμενη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 33 δίδεται δυνατότητα στους ανωτέρω ομογενείς που λαμβάνουν δάνειο κατά το άρθρο 3 του Ν. 2790/2000 και των κατ΄ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθεισών Υπουργικών Αποφάσεων με αριθ. 96629/22220/26-9-02 και 96629/6295/5-5-03, στα πλαίσια του προγράμματος στεγαστικής τους αποκατάστασης, να καταβάλουν, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα απ΄ αυτόν εντός του οποίου καταβλήθηκε η δόση του δανείου, τις ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν για τις μέχρι τότε εκτελεσθείσες εργασίες, χωρίς πρόσθετα τέλη.

Στις περιπτώσεις που από τα υπαγόμενα στις ανωτέρω διατάξεις πρόσωπα καταβλήθηκαν μέχρι την 12-2-04 (ημερομηνία δημοσίευσης της διάταξης) πρόσθετα τέλη και λοιπές προσαυξήσεις (Π.Ε.Π.Ε.Ε., Π.Ε.Α.Π.), επιστρέφονται άτοκα και εφάπαξ εφόσον υποβληθεί αίτηση μέσα σε προθεσμία ενός έτους από τη δημοσίευση του Νόμου και για αυτό πρέπει να τους σταλεί σχετικό ενημερωτικό σημείωμα .

Στις περιπτώσεις που εκκρεμεί στην υπηρεσία καταλογισμός εισφορών για εργασίες που εκτελέσθηκαν μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της διάταξης, θα ερευνάται αν οι αιτούντες ομογενείς εμπίπτουν στη διάταξη και εφόσον δεν έχουν ακόμα εισπράξει τη δόση του δανείου για τις εκκρεμούσες προς καταλογισμό εργασίες θα καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές αυτών μέσα στον επόμενο μήνα από αυτόν της καταβολής της δόσης του δανείου, με ΓΕΤΕ χωρίς να αναζητούνται πρόσθετα τέλη και λοιπές προσαυξήσεις,

Σε περίπτωση μη καταβολής των εισφορών εντός της ως άνω προθεσμίας συντάσσονται εις βάρος του εργοδότη Πράξεις Επιβολής Εισφορών μετά των αναλογούντων προσθέτων τελών.

Η σύνταξη ΓΕΤΕ και όχι Πράξεων Επιβολής Εισφορών κρίνεται απαραίτητη στις περιπτώσεις που εμπίπτουν στη διάταξη (εξόφληση δηλαδή εισφορών προγενεστέρων χρονικών περιόδων χωρίς πρόσθετα τέλη) για το λόγο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να προσδιορίζουν οι ταμειακές υπηρεσίες τις περιπτώσεις που πρέπει να αναβιώσουν τα πρόσθετα τέλη λόγω μη καταβολής των εισφορών εντός της νομίμου προθεσμίας.

Ευνόητο είναι ότι οι Α.Π.Δ. ή οι Δηλώσεις μεταβολής στοιχείων Οικ/κών Έργων που υποβάλλονται εκπρόθεσμα επισύρουν εις βάρος των εργοδοτών τις αναλογούσες προσαυξήσεις (Π.Ε.Π.Ε.Ε.) ή τα αυτοτελή πρόστιμα (Π.Ε.Α.Π.) αντίστοιχα.

Προκειμένου να υπαχθούν στην ευνοϊκή διάταξη οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν στην υπηρεσία βεβαίωση προς δανειοδότηση από την αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας ότι δικαιούνται να δανειοδοτηθούν με τις διατάξεις του Ν. 2790/2000και των κατ΄ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθεισών Υπουργικών Αποφάσεων, τη δανειακή σύμβαση που συνήψαν με την Τράπεζα και απόδειξη της Τράπεζας για την καταβολή εκάστης δόσης.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΙΕΚ/ΣΗΣ & ΠΡΩΤ/ΛΟΥ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Μ. ΠΕΔΙΑΔΙΤΗ ΧΡ. ΚΑΛΛΙΑΝΤΕΡΗΣ