Εγκύκλιος 43/2004 (08/04/2004)

Συγχώνευση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Τ.Ε.Α.Π.Α.Ε) στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών ( Ε.Τ.Ε.Α.Μ) τ. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 8.4.04
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αρ.Πρωτ. Τ01/671/2
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. 43
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΣΟΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΘΕΜΑ:

Συγχώνευση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Τ.Ε.Α.Π.Α.Ε) στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών ( Ε.Τ.Ε.Α.Μ) τ. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ.

Σας κοινοποιούμε το Προεδρικό Διάταγμα 34/2004 (ΦΕΚ 29/6.2.04), σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΠΑΕ), που ιδρύθηκε με το Β.Δ. 571/1963 (ΦΕΚ 158/27.9.63 τ.Α΄) , από 1/4/04 συγχωνεύεται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) τ. ΙΚΑ - ΤΕΑΜ.

Οι ασφαλισμένοι του τ. Ταμείου γίνονται ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑΜ.

Μετά την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 6 του Ν. 3029/02 για τη σύσταση του Ε.Τ.Ε.Α.Μ, καθώς και της αρ. Φ221/12403/579/6.6.03 (ΦΕΚ 772/17.6.03 τ.Β΄) Υπουργικής Απόφασης με την οποία προβλέπεται η βεβαίωση και είσπραξη εσόδων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) από το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων -Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες της συγχώνευσης και να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα στην εξυπηρέτηση εργοδοτών και ασφαλισμένων, κρίνεται απαραίτητο :

1. Να ενημερωθούν, με τον προσφορότερο τρόπο, οι εργοδότες των επιχειρήσεων της ασφαλιστικής αρμοδιότητας του τ. Ταμείου (ΤΕΑΠΑΕ), ότι:

Από την ημερομηνία συγχώνευσης και μετά (1/4/04) θα καταβάλλονται εισφορές υπέρ του ΕΤΕΑΜ (τ. ΤΕΑΠΑΕ) στα αρμόδια Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (έδρας του εργοδότη).

2. Να γίνει γνωστό στους εργοδότες ότι τα ασφάλιστρα για την επικουρική ασφάλιση του προσωπικού τους , για απασχολήσεις από την ημερομηνία συγχώνευσης και μετά, είναι τα ασφάλιστρα που ισχύουν στον κλάδο ΕΤΕΑΜ (τ. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ).

3. Με τις διατάξεις του άρθρου22 παρ. 18 του Ν. 3232/04, ορίζεται προσαύξηση της μηνιαίας συνολικής εισφοράς του ΕΤΕΑΜ για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων (α. Ιπταμένων Συνοδών-φροντιστών της Ολυμπιακής Αεροπορίας και Αεροπλοΐας κατά 4% και β. Λοιπό Ιπτάμενο προσωπικό και Διοικητικό, Τεχνικό και λοιπό προσωπικό εδάφους κατά 1,8%).

Επειδή για τον σαφή προσδιορισμό του πεδίου εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης, όσον αφορά τα νέα ισχύοντα ασφάλιστρα, έχει προκληθεί ερώτημα προς την αρμόδια Υπηρεσία της Γ.Γ.Κ.Α., μετά τις απαιτούμενες διευκρινίσεις, θα ακολουθήσει αναλυτική εγκύκλιος της Διεύθυνσης μας καθώς και για τα λοιπά θέματα, αρμοδιότητας Εσόδων - Ασφάλισης (απεικόνιση της ασφάλισης του προσωπικού των αεροπορικών επιχειρήσεων μέσω της Α.Π.Δ. χρήση Κ.Π.Κ. κλπ.).

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΙΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Κ. ΑΞΙΩΤΑΚΗ Χ. ΚΑΛΛΙΑΝΤΕΡΗΣ