Εγκύκλιος 44/2001 (19/04/2001)

Υπαγωγή των ασφαλισμένων του ΤΑΠΘΕ στην ασφάλιση του ΙΚΑ και ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ και οδηγίες για την συνταξιοδότησή τους.

Aθήνα 19 Απριλίου 2001
Αρ.Πρωτ.: Τ01/659/486
Εγκύκλιος Αρ.: 44

Υπαγωγή των ασφαλισμένων του ΤΑΠΘΕ στην ασφάλιση του ΙΚΑ και ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ και οδηγίες για την συνταξιοδότησή τους.

ΣΧΕΤ: Το αρ. Τ01/658/7/21-5-99 έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης - Εσόδων.

ΓΕΝΙΚΑ

Όπως ήδη σας έχει γνωρίσει η Δ/νση Ασφάλισης - Εσόδων με το σχετικό έγγραφό της, με το οποίο σας δίδει και οδηγίες επί θεμάτων της αρμοδιότητάς της, με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 2703/99 (ΦΕΚ 72/8-4-99 τ. Α?) "Αναπροσαρμογή συντάξεων συνταξιούχων μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, ΕΠ των ΤΕΙ, γιατρών του ΕΣΥ και διπλωματικών υπαλλήλων - ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων και άλλες διατάξεις" καταργήθηκε, από 1-6-99, το Ταμείο Ασφαλίσεως Προσωπικού Θεραπευτηρίου "ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ" (ΤΑΠΘΕ) και ρυθμίστηκαν τα συνταξιοδοτικά θέματα τόσο για το υπαλληλικό προσωπικό, όσο και για τους ασφαλισμένους του.

Α. ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΙΚΑ

Από τις διατάξεις της παρ. 5 του παραπάνω νόμου, από 1-6-99 και μετά, οι ασφαλισμένοι του ΤΑΠΘΕ (καταργούμενο ταμείο) μόνιμοι υπάλληλοι του Νοσοκομείου υπάγονται στην συνταξιοδοτική προστασία του Δημοσίου για κύρια και επικουρική σύνταξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις εξαιρείται και υπάγεται από 1-6-99 στην συνταξιοδοτική προστασία του ΙΚΑ το μη μόνιμο προσωπικό και από το μόνιμο μη ιατρικό προσωπικό εκείνοι που άσκησαν εμπρόθεσμα το δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, που ήταν ασφαλισμένο στο καταργούμενο Ταμείο.

Επίσης, το προσωπικό αυτό, μετά την κατάργηση του ΤΑΠΘΕ, υπάγεται και για Υγειονομική περίθαλψη στην ασφάλιση του ΙΚΑ και διέπεται από την νομοθεσία του, όπως ισχύει κάθε φορά.

Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής από 1-6-99 συνταξιοδοτούνται για κύρια σύνταξη με τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας του ΙΚΑ εφαρμοζομένης ανάλογα κάθε φορά.

Αναγνώριση στο Ι.Κ.Α. χρόνου ασφάλισης διανυθέντος στο Ταμείο.

Από τις ίδιες διατάξεις προβλέπεται ότι ο χρόνος εργασίας του προσωπικού της προηγούμενης παραγράφου, που διανύθηκε στην ασφάλιση του καταργηθέντος Ταμείου, καθώς και ο χρόνος που έχει αναγνωρισθεί και εξαγορασθεί ή προσμετρηθεί από προϋπηρεσία ή άλλη αιτία με βάση τις καταστατικές ή γενικές διατάξεις, θεωρείται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο Συντάξεως του Ι.Κ.Α.

Προβλέπεται, επίσης, ότι ανάλογα με την ειδικότητα που είχαν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ" ο χρόνος αυτός μπορεί να ληφθεί υπ? όψη για την θεμελίωση δικαιώματος σε σύνταξη κατά τον ΚΒΑΕ.

Η ειδικότητα, με την οποία απασχολήθηκαν, θα προκύπτει από το πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών του Νοσοκομείου "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ".

Ο χρόνος ασφάλισης στο ΤΑΠΘΕ θα προκύπτει από το σχετικό πιστοποιητικό που εκδίδεται από το ΓΛ.Κ., στο οποίο έχουν περιέλθει όλα τα ασφαλιστικά στοιχεία του ΤΑΠΘΕ.

Με βάση τα ανωτέρω πιστοποιητικά, τα οποία θα προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι, το Υποκ/μα Πλ. Συντάγματος, ως αρμόδιο για τον έλεγχο του εργοδότη (ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ), θα πρέπει να εκδώσει τις αποφάσεις αναγνώρισης στο Ι.Κ.Α. του χρόνου που διανύθηκε στο ΤΑΠΘΕ.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω αναγνώριση γίνεται χωρίς καταβολή εισφορών.

Β. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΙΚΑ-ΤΕΑΜ ΚΑΙ ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ

Με την παρ. 5α του ίδιου νόμου και άρθρου ρυθμίζονται και τα συνταξιοδοτικά θέματα για την επικουρική σύνταξη. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραπάνω παραγράφου, τα πρόσωπα από το μόνιμο μη ιατρικό προσωπικό που είχαν εμπρόθεσμα επιλέξει ως κύριο φορέα ασφάλισης το ΙΚΑ, διατήρησαν και ως επικουρικό φορέα ασφάλισης το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, αφού αυτό είχαν κατά την ημερομηνία επιλογής νομοθεσίας.

Όσοι από το προσωπικό που μετά την κατάργηση του ΤΑΠΘΕ έχουν υπαχθεί στην συνταξιοδοτική προστασία του Δημοσίου και είχαν συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας τους κατά την δημοσίευση του νόμου 2703/99 (8-4-99), υπαχθήκανε στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ.

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης

Οι παραπάνω αναφερόμενοι θα συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ.

Η συνταξιοδότησή τους θα γίνει με τις μεταβατικές διατάξεις, γιατί στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε συγχώνευση Ταμείου, αλλά κατάργηση Ταμείου και υπαγωγή των ασφαλισμένων στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ. Ως ημερομηνία υπαγωγής στην ασφάλιση για την κατηγορία αυτή θεωρείται η 1-6-99.

Επομένως, για τον υπολογισμό του απαιτούμενου χρόνου, ανάλογα με την αιτία εξόδου από την υπηρεσία με τις μεταβατικές διατάξεις, θα ληφθεί υπόψη ως ημερομηνία υπαγωγής στην ασφάλιση η 1-6-99, καθώς και η ημερομηνία λύσης της υπαλληλικής σχέσης.

Δηλαδή ο υπολογισμός του απαιτούμενου χρόνου θα γίνει κατά τα γνωστά (Εγκ. 169/85).

Εφαρμογή διατάξεων διαδοχικής ασφάλισης.

Όπως είναι γνωστό και στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ εφαρμόζονται οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, αλλά σε καμιά περίπτωση ο χρόνος ασφάλισης σε κάποιο άλλο επικουρικό Ταμείο δεν μπορεί να συμπληρώσει τον χρόνο που απαιτείται με τις μεταβατικές διατάξεις (Εγκ. 27/87).

Για την εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης μεταξύ ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ στην περίπτωση αυτή επισημαίνουμε τα παρακάτω:

Επειδή πολλοί από την παραπάνω κατηγορία των ασφαλισμένων, πριν την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ είχαν επικουρικό το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, θα τύχουν αρκετές περιπτώσεις με διαδοχική ασφάλιση μεταξύ ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ και ΙΚΑ-ΤΕΑΜ.

Επειδή, όπως είναι γνωστό, για την συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ απαιτείται ένας αριθμός ημερών εργασίας και η συνταξιοδότηση από κύριο φορέα πλην δημοσίου ή δημοσιοϋπαλληλικών διατάξεων.

Επειδή όμως αυτοί για κύρια σύνταξη, όπως παραπάνω αναφέρουμε, έχουν υπαχθεί στην συνταξιοδοτική προστασία του Δημοσίου και θα έχουν κύρια σύνταξη από το Δημόσιο, ώστε δεν θα εδικαιώνονταν σύνταξης επικουρικής ούτε από το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, αλλά ούτε και από το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ., με τον νόμο 2747/99, άρθρο 10, παρ. 6 (ΦΕΚ 226/27-10-99 τ.Α.), έγινε διάταξη, σύμφωνα με την οποία το παραπάνω προσωπικό δικαιούται συντάξεως από το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, ανεξάρτητα από το γεγονός απονομής κύριας σύνταξης από το Δημόσιο και όχι από φορέα κύριας ασφάλισης.

Επομένως, εάν σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης η συνταξιοδοτική περίπτωση διαβιβαστεί από το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ για κρίση, εφόσον ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει τις ημέρες εργασίας που απαιτούνται, θα δικαιωθεί σύνταξης από τον κλάδο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, έστω και αν κύρια σύνταξη απονεμήθηκε από το Δημόσιο.