Εγκύκλιος 46310/2010 (07/07/2010)

Κατάρτιση προϋπολογισμού εσόδων οικονομικού έτους 2011.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 7 Ιουλίου 2010
ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Αρ.Πρωτ .: οικ. 2/46310
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΘΗΣ/ΚΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: 20η Προϋπολογισμού
ΤΜΗΜΑ: Γ΄ Εσόδων

ΘΕΜΑ:

Κατάρτιση προϋπολογισμού εσόδων οικονομικού έτους 2011.

Εν όψει της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2011, σάς στέλνουμε την παρούσα εγκύκλιο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων του ιδίου έτους και σας παρακαλούμε για την υποβολή των σχετικών προτάσεών σας έως 29-7-2010, σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες:

Α. ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) για την περίοδο 2010 -2013, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μια αποτελεσματική δημοσιονομική και διαρθρωτική πολιτική με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους, ως ποσοστά του ΑΕΠ, και τη διασφάλιση για τα επόμενα χρόνια των συνθηκών για οικονομική ανάπτυξη μέσω της αντιμετώπισης χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών. Η δημοσιονομική προσαρμογή που προβλέπεται στο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 8,1% του ΑΕΠ για το έτος 2010 και στο 7,5% του ΑΕΠ για το 2011, και θα επιτευχθεί με ένα μίγμα μέτρων τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών. Η βελτίωση της είσπραξης των εσόδων επιδιώκεται με :

- Αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

- Ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, μέσω της βελτίωσης των μηχανισμών ελέγχου και είσπραξης.

- Μείωση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και ενίσχυση της συμμόρφωσης.

- Εφαρμογή καλά σχεδιασμένων μόνιμων μέτρων και εξασφάλιση της αποτελεσματικότητάς τους.

Η κατάρτιση ενός αξιόπιστου προϋπολογισμού εσόδων αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομικών καθόσον αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την επιτυχή υλοποίηση του ΠΣΑ.

Με τη σωστή πρόβλεψη των προσδοκώμενων εσόδων διασφαλίζεται η επίτευξη των γενικότερων στόχων του προϋπολογισμού και επομένως πρέπει να γίνει προσπάθεια για την ακριβή πρόβλεψη τόσο του ύψους όσο και των πηγών των δημοσίων εσόδων.

Οι εκτιμήσεις των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα γίνουν σύμφωνα με τα ακόλουθα:

Φορολογικά έσοδα

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών θα κάνουν εκτιμήσεις για τις διάφορες κατηγορίες των φορολογικών εσόδων.

Μη φορολογικά έσοδα

Οι υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων θα πραγματοποιήσουν εκτιμήσεις των μη φορολογικών εσόδων, σε συνεργασία με το Τμήμα Εσόδων (Γ΄) της 20ης Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Γ.Λ.Κ.

Οι προτάσεις για τα έσοδα από μερίσματα κερδών, υπέρ του Δημοσίου, επιχειρήσεων και οργανισμών, θα υποβληθούν από τις οικονομικές υπηρεσίες των υπουργείων που τα εποπτεύουν, καθώς επίσης και από την 25η Δ/νση Κίνησης Κεφαλαίων Εγγυήσεων, Δανείων και Αξιών του Γ.Λ.Κ.

Η 41η Διεύθυνση Δημοσιονομικών σχέσεων με Ε.Ε. του Γ.Λ.Κ. , σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και λοιπούς φορείς, θα αποστείλει προτάσεις αναφορικά με τα έσοδα που εισπράττονται για την Ε.Ε. ή προέρχονται από αυτή.

Έσοδα καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών

Με το Ν.3697/08 καταργήθηκαν οι ειδικοί λογαριασμοί και οι πόροι τους πλέον αποτελούν δημόσια έσοδα και εμφανίζονται σε ειδικούς Κ.Α. Εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Οι Διευθύνσεις Οικονομικού ή άλλες υπηρεσίες των υπουργείων που είχαν την ευθύνη διαχείρισης των εν λόγω λογαριασμών, πριν την κατάργησή τους, θα υποβάλλουν προτάσεις για τα έσοδα αυτά.

Ειδικές επισημάνσεις

Πρόβλεψη εσόδων

Ο προσδιορισμός του ύψους των προβλεπομένων εσόδων σε κάθε κατηγορία θα αναφέρεται στις προσδοκώμενες πραγματικές εισπράξεις και όχι στις βεβαιώσεις των εσόδων. Το στοιχείο της βεβαίωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση υπολογισμού των πραγματικών εισπράξεων.

Επιστροφές αχρεωστήτως εισπραχθέντων εσόδων.

Στις προτάσεις των εσόδων του προϋπολογισμού θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να

αναφέρουν και τις εκτιμήσεις τους ως προς το ύψος των επιστροφών ανά Κ.Α.Ε.

Μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης της Κυβέρνησης για την εφαρμογή μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου στρατηγικής, είναι αναγκαία η υποβολή προτάσεων αναφορικά με το ύψος των εσόδων, πέραν του οικονομικού έτους 2011, και για τα οικονομικά έτη 2012, 2013 και 2014.

Μηνιαίες προβλέψεις

Στον κρατικό προϋπολογισμό 2011 θα περιλαμβάνεται, για πρώτη φορά, ενδεικτική πληροφόρηση μηνιαίων εσόδων ανά κατηγορία. Για το λόγο αυτό, οι προβλέψεις των φορέων για το 2011 είναι αναγκαίο να υποβληθούν και με ανάλυση σε μηνιαία βάση.

Β. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να συμπληρώσουν τα εξής έντυπα:

I . Έντυπο προτάσεων εσόδων Π1

Στο έντυπο αυτό, υπόδειγμα του οποίου επισυνάπτεται, θα πρέπει να περιέχονται τα εξής δεδομένα:

α) Στοιχεία Υπηρεσίας: Θα αναγραφεί ο τίτλος της υπηρεσίας που υποβάλλει την πρόταση και θα συμπληρωθούν απαραιτήτως τα στοιχεία των αρμοδίων υπαλλήλων και τα τηλέφωνα επικοινωνίας.

β) Κ.Α. Εσόδου: Θα αναγραφεί ο κωδικός αριθμός μέσω του οποίου εισάγονται τα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

γ) Περιγραφή εσόδου: Θα αναγραφεί η κατονομασία του ΚΑΕ όπως περιλαμβάνεται στον Κώδικα Κατάταξης Εσόδων και Εξόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, όπως ισχύει σήμερα, με περαιτέρω ειδικότερη περιγραφή, εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

δ) Θεσμικό πλαίσιο: Θα αναγραφεί το θεσμικό πλαίσιο (νόμοι, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συμβάσεις, εγκύκλιοι κ.λπ.), που ισχύει για κάθε κατηγορία εσόδου. Η λεπτομερής αναφορά του νομοθετικού πλαισίου που διέπει κάθε έσοδο θα βοηθήσει σημαντικά και στην κωδικοποίηση των διατάξεων για τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανά ΚΑΕ.

ε) Σύντομη περιγραφή του εσόδου: Θα αναγραφεί το αντικείμενο του εσόδου, οι σχετικοί συντελεστές, ο τρόπος και ο χρόνος βεβαίωσης και είσπραξης (προβλεπόμενες δόσεις και χρόνος καταβολής), καθώς και κάθε άλλο διαθέσιμο στοιχείο. Τα εν λόγω στοιχεία παρακαλούμε να αναφερθούν αναλυτικά για κάθε είδος εσόδου. στ) Εκτιμήσεις εσόδων οικονομικού έτους 2010: Θα περιληφθούν οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών ως προς την διαμόρφωση του ύψους του εσόδου για το έτος 2010 (εισπράξεις, επιστροφές και καθαρά έσοδα) και θα γίνει σύγκριση, αφενός με τις αντίστοιχες προτάσεις όπως διατυπώθηκαν για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του έτους αυτού, και αφετέρου με τα μεγέθη όπως αυτά προσδιορίσθηκαν στον προϋπολογισμό. Στις περιπτώσεις σημαντικών αποκλίσεων θα πρέπει να παρασχεθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και αναλύσεις για την αιτιολόγησή τους.

ζ) Προβλέψεις εσόδων οικονομικού έτους 2011: Θα αναγραφούν οι προβλέψεις του εσόδου για το επόμενο οικονομικό έτος, λαμβάνοντας υπόψη όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για τον ακριβή προσδιορισμό του ύψους του. Ακόμη και στις περιπτώσεις που ο ακριβής προσδιορισμός των παραμέτρων που επηρεάζουν τα έσοδα δεν είναι δυνατός, παρακαλούνται οι καθ΄ υλην αρμόδιες υπηρεσίες να καταβάλουν προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή προσέγγιση των προβλέψεων και να συμπληρώσουν το έντυπο Π1.

η) Προβλέψεις εσόδων οικονομικού έτους 2012: Θα αναγραφούν οι προβλέψεις του εσόδου για το οικονομικό αυτό έτος.

θ) Προβλέψεις εσόδων οικονομικού έτους 2013: Θα αναγραφούν οι προβλέψεις του εσόδου για το οικονομικό αυτό έτος.

ι) Προβλέψεις εσόδων οικονομικού έτους 2014: Θα αναγραφούν οι προβλέψεις του εσόδου για το οικονομικό αυτό έτος.

Οι παραπάνω προτάσεις θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένες και να περιλαμβάνουν με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο υπολογισμού του προβλεπόμενου εσόδου. Ειδικότερα θα πρέπει να αναφέρονται:

- οι συγκεκριμένες παραδοχές που έγιναν για τον προσδιορισμό των εισπράξεων από κάθε κατηγορία εσόδου

- οι τυχόν μεταβολές του σχετικού θεσμικού πλαισίου ή άλλες ειδικές συνθήκες που επηρεάζουν την απόδοση του εσόδου

- οι σημαντικές αυξήσεις ή μειώσεις.

Επισημαίνεται ότι η αναφορά των πηγών προέλευσης των εσόδων, καθώς και των προϋποθέσεων βάσει των οποίων έγιναν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού, είναι απαραίτητη όχι μόνο για τον ακριβή προσδιορισμό των εσόδων, αλλά κυρίως για την αποτελεσματική εκτέλεση του προϋπολογισμού. Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την παροχή πληροφοριών σε διεθνείς οργανισμούς και άλλους φορείς (Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Ο.Ο.Σ.Α. κ.λπ.), αναφορικά με τον προσδιορισμό των εσόδων. Τονίζεται, ότι η παροχή των ανωτέρω στοιχείων αποτελεί δέσμευση που απορρέει και από τον κώδικα δημοσιονομικής διαφάνειας, που έχει αποδεχθεί η χώρα μας έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Με στόχο την άμεση καταχώρηση και επεξεργασία των προτάσεών τους, παρακαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να αποστείλουν τα έντυπα Π1 και σε ηλεκτρονική μορφή, με CD ή μέσω διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: akoroman@mof-glk.gr

ΙΙ . Μηχανογραφικό έντυπο (πίνακας μηνιαίων εισπράξεων δημοσίων εσόδων προ μείωσης επιστροφών).

Το έντυπο αυτό θα συμπληρωθεί για τους κωδικούς αριθμούς εσόδων όπου προβλέπεται να εισπραχθούν έσοδα πλέον των 5 εκατ. ευρώ.

Το μηχανογραφικό έντυπο δεν επισυνάπτεται στην παρούσα εγκύκλιο και θα διατίθεται από το Τμήμα Εσόδων της Δ/νσης Προϋπολογισμού του Γ. Λ. Κράτους (Πανεπιστημίου 37, 3ος όροφος, γραφείο 321), ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση (τηλέφωνα: 210-3338369 και 3338383), για να είναι δυνατή η έγκαιρη εκτύπωσή του. Σημειώνεται ότι είναι δυνατόν να εκδοθεί όμοιο έντυπο με στοιχεία εισπράξεων δημοσίων εσόδων μετά τη μείωση των επιστροφών καθώς και με στοιχεία βεβαίωσης.

Στο μηχανογραφικό έντυπο, για διευκόλυνση των υπηρεσιών, έχουν ήδη καταχωρηθεί στοιχεία με τις μηνιαίες εισπράξεις των δύο προηγούμενων οικονομικών ετών (2008 και 2009), η ποσοστιαία συμμετοχή τους στις ετήσιες εισπράξεις, καθώς και οι εισπράξεις των πρώτων μηνών του τρέχοντος οικ. έτους.

Ειδικότερα θα πρέπει να συμπληρωθούν:

α) Η γραμμή (Γ) με τις εκτιμώμενες μηνιαίες εισπράξεις για το υπόλοιπο του τρέχοντος οικονομικού έτους.

β) Το γενικό σύνολο των εισπράξεων του έτους 2010 (γραμμή Γ/στήλη 14).

γ) Η πρόβλεψη των εισπράξεων του οικ. έτους 2011 κατά μήνα και στο σύνολο στο κάτω μέρος του εντύπου στον πίνακα «ΠΡΟΤΑΣΗ 2011 (ΚΑΤΑ ΜΗΝΑ)».

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού αυτού εντύπου με τις μηνιαίες εισπράξεις ανά κωδικό αριθμό εσόδου είναι απαραίτητη, όπως προαναφέρθηκε, για τη δημοσίευση με τον προϋπολογισμό του 2011 των προβλεπόμενων μηνιαίων εσόδων ανά κατηγορία.

Οι προτάσεις για τα πάσης φύσεως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), ήτοι ίδια έσοδα, επιχορηγήσεις, πιστωτικά, τα οποία χρηματοδοτούν το Π.Δ.Ε. θα υποβληθούν από τη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Παρακαλούμε για την άμεση και πλήρη συνεργασία σας και αναμένουμε να καταβάλετε κάθε προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή τεκμηρίωση των προτάσεών σας, καθόσον η ακριβής εκτίμηση των προβλεπόμενων εσόδων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για το σχεδιασμό ενός αξιόπιστου και ρεαλιστικού προϋπολογισμού και συμβάλλει ουσιαστικά στην ομαλή και χωρίς σημαντικές αποκλίσεις εκτέλεσή του .

Ο Υφυπουργός
Φίλιππος Σαχινίδης