Εγκύκλιος 50TEBE/2002 (14/10/2002)

Συμβάσεις έργου.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα 14/10/2002
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΕΩΝ Αρ.Πρωτ.: ΔΙ, ΑΣΦ/Φ. 1/40/39452
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 50
ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (Τ.Ε.Β.Ε.)  
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  
Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ασφάλισης  

ΘΕΜΑ:

Συμβάσεις έργου.

ΣΧΕΤ: Έγγραφο της Γ.Γ.ΚΑ εριθ. Φ.7/014.994/3-10-2002

Α. ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 3050/02

1. Σας γνωρίζουμε ότι η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 9 του Ν. 3050/02, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. 214/13-9-02 ορίζει ότι: Οι απασχολούμενοι με σύμβαση έργου σε φορείς Δημόσιου Τομέα του άρθ. 51 του Ν. 1892/90, σε επιχειρήσεις Ο.Τ.Α. και σε ερευνητικούς φορείς του

Ν. 1514/85 για δράσεις των φορέων αυτών που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ.

2. Πρόσωπα της διάταξης αυτής, που έχουν καταβάλλει στο ΙΚΑ ασφαλιστικές εισφορές για χρόνο μέχρι και τις 13/9/02, δεν θα υποχρεωθούν σε αναδρομική ασφάλιση τους στο ΤΕΒΕ δηλαδή από την ημερομηνία έναρξης της συβάσεώς τους, αλλά από 13/9/02 (ημερομηνία ισχύος του νόμου) και το αντίστοιχο χρονικό διάστημα θα λογίζεται ως ισχυρός χρόνος ασφάλισης τους στο ΙΚΑ.

Εάν όμως έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές για το ίδιο χρονικό διάστημα μέχρι τις 13\9\02 και στο ΤΕΒΕ και στο ΙΚΑ, αυτός ο χρόνος λογίζεται ως ισχυρός χρόνος ασφάλισης στο ΤΚΒΕ και οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναζητήσουν τις εισφορές που κατέβαλαν στο ΙΚΑ, εντός δύο μηνών από την δημοσίευση του νόμου,

3. Τα ανωτέρω αναφερόμενα εφαρμόζονται και σε εκκρεμείς υποθέσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας (Τοπική Διοικητική Επιτροπή, Διοικητικά Δικαστήρια κλπ).

4. Η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 9 Ν. 3050/02, ως ειδική διάταξη δεν συνδέει την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης των προσώπων αυτών στον ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ, με περιοριστικά κριτήρια.

Β. ΟΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡ. 4 ΤΟΥ Ν. 3050/02

1. Φορείς Δημόσιου Τομέα του άρθρου 51 του Ν. 1892/90.

α) Οι κάθε είδους δημόσιες Υπηρεσίες, που υπάγονται στο Νομικό πρόσωπο του Δημοσίου και εκπροσωπούνται από αυτό.

β) Τα κάθε είδους Ν.Π.Δ.Δ, εξαιρουμένων των Χρηματιστηρίων Αξιών, είτε αυτά αποτελούν Οργανισμούς κατά τόπο είτε καθ΄ ύλην αυτοδιοίκησης.

γ) Οι κάθε είδους κρατικές ή δημόσιες και παραχωρηθείσες επιχειρήσεις και Οργανισμοί καθώς και Ν.Π.ΙΔ.Δ δημοσίου χαρακτήρα που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς.

δ) Οι τράπεζες που ανήκουν στο νομικό πρόσωπο του Δημοσίου, είτε στο σύνολο τους είτε κατά πλειοψηφία και

ε) Οι κάθε είδους θυγατρικές εταιρίες των νομικών προσώπων που αναφέρονται στις περιπτώσεις β΄ και γ΄ αυτού του άρθρου.

2. Ερευνητικοί και τεχνολογικοί Φορείς του Ν. 1514/85.

«Ερευνητικός φορέας» είναι οι δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ και τα εποπτευόμενα και ελεγχόμενα από το κράτος Ν.Π.ΙΔ.Δ, που είναι επιφορτισμένα με την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ανάπτυξης έρευνας και τεχνολογίας.

Ερευνητικοί φορείς που εποπτεύονται από τον Υπουργό έρευνας και τεχνολογίας και διέπονται από το Ν. 1514/85 είναι:

α) ΕΘΝΙΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

αα) Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε).

αβ) Το Εθνικό Κέντρο θαλασσίων Ερευνών (Ε.Κ.Θ.Ε) του άρθρου 29.

αγ) Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Α.Α),

αδ) Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε).

αε)Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε).

β) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ

βα) Το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ.

ββ) Το Ινστιτούτο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΕΜΙΝΓ

γ) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Το Ερευνητικό Κέντρο Κρήτης, που είναι Ν.Ι.ΙΔ.Δ και διέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ.716/82 και του άρθρου 30 Ν. 1514/85.

δ) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ.

δα) Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής θερμοκρασίας, με έδρα την Πάτρα.

δβ) Ερευνητικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών με έδρα την Πάτρα.

δγ) Ερευνητικό Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

δδ) Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών με έδρα την Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση απασχολούμενοι με σύμβαση έργου στους ανωτέρω αναφερόμενους φορείς των περιπτώσεων 1 και 2 και σε επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α., οι οποίοι προσέρχονται για εγγραφή στον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, υποχρεούνται να προσκομίζουν βεβαίωση του αρμόδιου φορέα ότι η συγκεκριμένη δράση - για την οποία έχει συναφθεί η σύμβαση -χρηματοδοτείται ή συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση

Γ. ΛΟΙΠΑ ΕΙΔΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Επίσης σας διευκρινίζουμε ότι στον ΟΑΕΕ- ΤΕΒΕ θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται - όπως ίσχυε - οι εξής κατηγορίες προσώπων:

1. Πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμβαση μίσθωσης έργου (εργολάβοι) και τα οποία κατά την έννοια του άρθρου 681 Α.Κ διατηρούν ελευθερία ενέργειας κατά την παροχή υπηρεσιών τους, έχουν αναλάβει την υποχρέωση να εκτελέσουν συγκεκριμένο έργο και ο εργοδότης τους καταβάλλει τη συμφωνηθείσα αμοιβή, αποβλέποντας τόσο οι ίδιοι όσο και οι εργοδότες τους στο παραγόμενο αποτέλεσμα άσχετα με τον τρόπο αμοιβής ή το χρόνο εργασίας τους.

2. Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει συμβάσεις μίσθωσης έργου με υπηρεσίες και Νομικά πρόσωπα Δημοσίου τομέα, για τη σύναψη των οποίων έχει τηρηθεί η διαδικασία του άρθρου 6 του Ν.2527/97 και εκ του γεγονότος αυτού έχει εξασφαλιστεί ότι δεν υποκρύπτεται εξαρτημένη εργασία και

3. τα πρόσωπα που με τις διατάξεις του άρθρου 1 Ν.2639/98 έχουν συνάψει με άλλο πρόσωπο ή εταιρία συμφωνία για παροχή υπηρεσιών ή έργου, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο κυρίως στις περιπτώσεις αμοιβής κατά μονάδα εργασίας, τηλεργασίας και κατ΄ οίκον απασχόληση εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις : α) της έγγραφης κατάρτισης της συμφωνίας και β) της γνωστοποίησης της συμφωνίας στην οικεία επιθεώρηση εργασίας μέσα σε 15 ημέρες από την κατάρτιση της, οι οποίες στοιχειοθετούν τεκμήριο υπέρ της ανεξάρτητης εργασίας. Τα πρόσωπα αυτά οφείλουν κατά την εγγραφή τους στο Τ Ε Β Ε να υποβάλλουν Υ.Δ του Ν. 1599/86 ότι δεν παρέχουν αποκλειστικά και κύρια, εργασία σε .ένα μόνο εργοδότη ­Πα οποιαδήποτε συναφθείσα συμφωνία παροχής υπηρεσιών ή έργου που δεν έχουν ακολουθηθεί οι διατυπώσεις που θέτουν οι διατάξεις του άρθ. 1 του Ν. 2639/98 θα ακολουθούνται τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν. 1902/90 (δηλαδή εξέταση ύπαρξης α) έδρας δραστηριότητας εκτός οικίας, εγγραφή στο επιμελητήριο και δήλωση εισοδημάτων Δ΄ πηγής ή β) απασχόληση βοηθητικού προσωπικού)

Της παρούσης εγκυκλίου να λάβουν γνώση ενυπόγραφα όλοι οι υπάλληλοι του Ταμείου.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Κ. ΚΟΝΤΟΣ