Εγκύκλιος 53849/2010 (10/08/2010)

Κατάρτιση προϋπολογισμού, οικ. έτους 2011, Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 10 Αυγούστου 2010
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ .: οικ.: 2/53849/0094
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: 39η Ν.Π.Δ.Δ.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΘΕΜΑ:

Κατάρτιση προϋπολογισμού, οικ. έτους 2011, Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

1. Σύμφωνα με το άρθρο 11 του νόμου για τη «Δημοσιονομική Διαχείριση και ευθύνη» το σχέδιο του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού κατά την κατάθεσή του στη Βουλή συνοδεύεται από τις συνόψεις των προϋπολογισμών των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

2. α) Με το άρθρο 2 (1Β) του ιδίου νόμου η Γενική Κυβέρνηση περιλαμβάνει την Κεντρική Κυβέρνηση, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού (ΟΤΑ) και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), σύμφωνα με τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (Ε-ΣΟΛ).

β) Η Κεντρική Κυβέρνηση περιλαμβάνει την Κεντρική Διοίκηση και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθώς και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ελέγχονται και χρηματοδοτούνται κυρίως από την Κεντρική Διοίκηση, εκτός ΟΤΑ και ΟΚΑ.

γ) Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης περιλαμβάνουν τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τα νοσοκομεία που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

δ) Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Σημειώνεται ότι, ως Νομικά Πρόσωπα που απαρτίζουν την Γενική Κυβέρνηση (που περιλαμβάνει και την Κεντρική Κυβέρνηση), σύμφωνα με τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (Ε-ΣΟΛ), νοούνται αυτά που περιλαμβάνονται στο επίσημο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης που τηρείται στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ) και είναι διαθέσιμο στην παρακάτω ηλεκτρονική της διεύθυνση:

www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/A0701/Other/A0701_SEL08_MT _AH_00_2010_00_2010_01_F_GR.xls

3. Με το άρθρο 8 του νόμου αυτού προβλέπονται τα έγγραφα τεκμηρίωσης των συναρτώμενων προϋπολογισμών της Γενικής Κυβέρνησης (ετήσιος κοινωνικός προϋπολογισμός, ενοποιημένος ετήσιος προϋπολογισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενοποιημένος ετήσιος προϋπολογισμός λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης εκτός ΟΤΑ και ΟΚΑ).

4. Με βάση τους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος και τις δεσμεύσεις της χώρας μας, όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης θα πρέπει να καταρτίσουν αν όχι πλεονασματικούς, τουλάχιστον ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Για το ισοζύγιο του προϋπολογισμού, κατά τα ανωτέρω δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη πιστωτικά έσοδα, έσοδα από ρευστοποίηση ομολόγων, μετοχών και λοιπών χρηματοοικονομικών στοιχείων και το ταμειακό υπόλοιπο της προηγούμενης χρήσης. Επίσης, στο σκέλος των εξόδων δεν λαμβάνονται υπόψη πληρωμές για χρεολύσια και αγορές χρεογράφων (ομόλογα, μετοχές κ.λπ.)

Κατόπιν των ανωτέρω, όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να καταρτίσουν συνοπτικό σχέδιο προϋπολογισμού για το οικον. έτος 2011, το οποίο θα υποβάλλουν στα Υπουργεία που τους εποπτεύουν, μέχρι τις 10/9/2010.

Τα Υπουργεία στη συνέχεια, μετά τη συγκέντρωση αυτών, θα ομαδοποιήσουν τους συνοπτικούς προϋπολογισμούς (κατά κατηγορία φορέα) και θα αποστείλουν μέχρι 20/9/2010 τους εν λόγω ομαδοποιημένους συνοπτικούς προϋπολογισμούς στο Γ.Λ.Κ.-Δ/νση 39η Ν.Π.Δ.Δ. :

α) σε ηλεκτρονική μορφή στο e-mail Δ39ης d39@glk.gr και β) με FAX 210 3338533.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ

Οι ετήσιοι συνοπτικοί προϋπολογισμοί, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ανωτέρω νόμου, περιέχουν προβλέψεις για το αντίστοιχο οικονομικό έτος, ως εξής :

Α. Ετήσιος κοινωνικός προϋπολογισμός

α) Ακαθάριστα έσοδα επιμερισμένα σε ίδια έσοδα και χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

β) Ακαθάριστες δαπάνες κατά κύρια οικονομική κατηγορία.

γ) Συνολικό πλεόνασμα ή έλλειμμα.

δ) Πηγές χρηματοδότησης.

ε) Ισολογισμός χρηματοοικονομικού ενεργητικού και παθητικού και

στ) Σύνολο δανειακών υποχρεώσεων.

Για την συγκέντρωση και ομαδοποίηση των συνοπτικών προϋπολογισμών που απαρτίζουν τον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να γίνουν οι εξής ενέργειες :

• Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα συγκεντρώσει τους συνοπτικούς προϋπολογισμούς όλων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων και των εποπτευομένων από τα Υπουργεία Προστασίας

του Πολίτη, Εθνικής `Αμυνας, Οικονομικών κ.λπ. Στη συνέχεια αφού επεξεργασθεί τους συνοπτικούς προϋπολογισμούς, θα αποστείλει συνοπτικό πίνακα στο Γ.Λ.Κ.-Δ39η Ν.Π.Δ.Δ. Μαζί θα αποσταλούν και οι συνοπτικοί προϋπολογισμοί των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ως εξής:
- Ενοποιημένος Ι.Κ.Α.
- Ο.Γ.Α.
- Ο.Α.Ε.Ε.
- Ε.Τ.Α.Α.
- ΝΑΤ.
- Λοιποί φορείς κύριας σύνταξης.
- Επικουρικά Ταμεία συνολικά.

• Αντίστοιχα το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα συγκεντρώσει τους συνοπτικούς προϋπολογισμούς όλων των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων και των εποπτευομένων από τα Υπουργεία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Εθνικής `Αμυνας, θα τους ενοποιήσει και θα αποστείλει συνοπτικό πίνακα στην προαναφερόμενη Διεύθυνση του Γ.Λ.Κ.

Β.

Ενοποιημένοι ετήσιοι προϋπολογισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

α) Ακαθάριστα έσοδα επιμερισμένα σε ίδια έσοδα και σε άμεσες χρηματοδοτήσεις και αποδόσεις κεντρικών αυτοτελών πόρων (Κ.Α.Π.).

β) Ακαθάριστες δαπάνες κατά κύρια οικονομική κατηγορία.

γ) Συνολικό πλεόνασμα ή έλλειμμα.

δ) Πηγές χρηματοδότησης.

ε) Ισολογισμός χρηματοοικονομικού ενεργητικού και παθητικού και

στ) Σύνολο δανειακών υποχρεώσεων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με βάση:

- τα στοιχεία των προϋπολογισμών του τρέχοντος έτους των φορέων που θα αποτελέσουν τη νέα μορφή Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

- τις ρυθμίσεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87 Α΄),

- τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας από τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,

- τους πόρους που θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα σας γνωστοποιηθούν με νεότερο έγγραφο,

θα συντάξει συνοπτικούς προϋπολογισμούς ανά τομέα [πρώτου βαθμού (Δήμοι) και δεύτερου βαθμού (Περιφέρειες)] τοπικής αυτοδιοίκησης και θα τους αποστείλει στο Γ.Λ.Κ.-Δ/νση 39η Ν.Π.Δ.Δ.

Γ. Ενοποιημένοι ετήσιοι προϋπολογισμοί των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Περιλαμβάνουν προβλέψεις για όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που συνιστούν μέρος της Γενικής Κυβέρνησης και δεν καλύπτονται από τον Κρατικό, τον Κοινωνικό ή τον Ενοποιημένο Ετήσιο Προϋπολογισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ελέγχονται και χρηματοδοτούνται κυρίως από την Κεντρική Διοίκηση, ως εξής:

α) Ακαθάριστα έσοδα και έξοδα.

β) Συνολικό πλεόνασμα ή έλλειμμα.

γ) Πηγές χρηματοδότησης.

δ) Ισολογισμός χρηματοοικονομικού ενεργητικού και παθητικού και

ε) Σύνολο δανειακών υποχρεώσεων.

Το κάθε Υπουργείο θα συγκεντρώσει και θα ομαδοποιήσει τους συνοπτικούς προϋπολογισμούς των φορέων που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους, εμφανίζοντας συγκεντρωτικά τα Ν.Π.Δ.Δ. ανά κατηγορία φορέα και ξεχωριστά τα Ν.Π.Ι.Δ. καθώς και τους Ειδικούς Λογαριασμούς.

Επισυνάπτονται οι πίνακες οι οποίοι θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης:

- Πίνακας 1: Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Κ.Α., Ο.Τ.Α. δεύτερου βαθμού (Περιφέρειες) και Ειδικοί Λογαριασμοί που εφαρμόζουν την κωδική κατάταξη εσόδων-εξόδων Ν.Π.Δ.Δ.

- Πίνακας 2 : Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού.

- Πίνακας 3 : Ν.Π.Ι.Δ. και Ειδικοί Λογαριασμοί που εφαρμόζουν το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο (Ε.Γ.Λ.Σ. του Π.Δ. 1123/1980 (π.χ. οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας των ΑΕΙ και ΤΕΙ), καθώς και οι Ειδικοί Λογαριασμοί που εφαρμόζουν Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο.

Σημειώνεται ότι, τα ανώτατα δεσμευτικά όρια χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα σας γνωστοποιηθούν από την Διεύθυνση 20η Προϋπολογισμού του Γ.Λ.Κ.

Για κάθε επιπλέον πληροφορία, διευκρίνιση ή τεχνική βοήθεια μπορούν τα Υπουργεία να απευθύνονται στη Δ39-Ν.Π.Δ.Δ. (οδός Σίνα 2-4) και στα τηλέφωνα 2103338563, 2103338558, 2103338521 και 2103338507.

Η παρούσα είναι διαθέσιμη στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών (www.minfin.gr - Αποφάσεις και Εγκύκλιοι > Δημοσιονομική Πολιτική).

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ