Εγκύκλιος 55/2000 (15/07/2000)

Επιβολή προσωπικής κράτησης.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 15 Ιουλίου 2000
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αρ.Πρωτ.: Ε81/4
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ:55

ΘΕΜΑ:

Επιβολή προσωπικής κράτησης.

Με την παρούσα σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των άρθρων 231- 243 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (Ν. 2717/99 - ΦΕΚ 97Α717-5-1999) σχετικά με την επιβολή του μέτρου της προσωπικής κράτησης, με τις οποίες τροποποιείται το προϋφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς ( άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 Ν. 1867/9-10-89 όπως ίσχυε μετά την τροποποίηση και συμπλήρωση του με τις διατάξεις των άρθρων 46 και 61 παρ. 1 του Ν. 2065/30-6-92 και 33 του Ν. 2214/11-5-94) που ρύθμιζε τη διαδικασία επιβολής του μέτρου (Σχετ. Εγκ. ΙΚΑ 45/95).

Όπως ορίστηκε στο "άρθρο δεύτερο" του Ν. 2717/99, η ισχύς του κώδικα αρχίζει δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 18/7/99. Κατά συνέπεια, για το μέτρο της προσωποκράτησης οι διατάξεις του νέου κώδικα έχουν εφαρμογή επί αιτήσεων που υποβάλλονται στο Δικαστήριο μετά την ανωτέρω ημερομηνία.

Ο Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας (Κ.Δ.Δ.) αποτελεί ένα συνολικό νομοθέτημα που θεσπίζει ένα ενιαίο πλέγμα διατάξεων, οι οποίες θα ισχύουν κατά την εκδίκαση όλων των διοικητικών διαφορών ουσίας στη θέση του μεγάλου αριθμού νομοθετημάτων που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Σημειώνουμε ότι λόγω της πρόσφατης θέσεως του σε ισχύ, οποιαδήποτε επιχειρούμενη ερμηνεία των διατάξεων του είναι εξαιρετικά επισφαλής λόγω και της ανυπαρξίας επαρκούς νομολογίας μετά την εφαρμογή του, η οποία οπωσδήποτε θα αναπτυχθεί στο μέλλον και είναι πολύ πιθανή η διαφοροποίηση της από την υφιστάμενη, ακόμα και επί διατάξεων που το περιεχόμενο τους φαίνεται να ταυτίζεται.

1. ΠΩΣ ΔΙΑΤΑΣΣΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ

Η προσωπική κράτηση ως αναγκαστικό μέτρο προς είσπραξη των κατά τις διατάξεις του άρθρου 216 Κ.Δ.Δ. δημοσίων εσόδων (δηλαδή αυτών που εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Ν.Δ. 356/74-ΚΕΔΕ) διατάσσεται με απόφαση του Προέδρου Πρωτοδικών ή του από αυτόν οριζομένου Πρωτοδίκη του Διοικητικού Πρωτοδικείου στην περιοχή του οποίου βρίσκεται το Ταμείο ή το Υποκ/μα του ΙΚΑ στο οποίο είναι βεβαιωμένες οι οφειλές, ο διευθυντής του οποίου υποβάλλει την αίτηση (232 Κ.Δ.Δ.).

Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 236 Κ.Δ.Δ., που υιοθετεί την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας ως βασική αρχή που διέπει την επιβολή του μέτρου, το αρμόδιο δικαστήριο διατάσσει την προσωπική κράτηση μόνον εάν κρίνει ότι το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο και πρόσφορο για την εξόφληση του χρέους, καθώς και ότι συνιστά το μόνο ικανό μέσο είσπραξης για την ικανοποίηση της σχετικής απαίτησης, θα πρέπει συνεπώς, για να μην απορρίπτονται οι σχετικές αιτήσεις, να ζητείται η επιβολή του μέτρου μόνον όταν έχει προηγηθεί η λήψη των λοιπών αναγκαστικών μέτρων (κατάσχεση -πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη) χωρίο να καταστεί δυνατή η είσπραξη του οφειλομένου ποσού, καθώς και όταν δεν βρέθηκαν περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

2. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

α) Η αίτηση προσωποκράτησης υποβάλλεται εφόσον το συνολικώς οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 3.000.000 δρχ. (άρθρο 234 παρ. 1 β Κ.Δ.Δ.).

Επομένως για τον καθορισμό του ελάχιστου αυτού ορίου οφειλής, θα πρέπει να συνυπολογίζεται το σύνολο των προσθέτων τελών, οίκοθεν και αυτοτελών, καθώς και των λοιπών επιβαρύνσεων και προσαυξήσεων.

β) θα πρέπει να είναι έσοδο που εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Ν.Δ. 356/74-ΚΕΔΕ (άρθρο 234 παρ. Ια Κ.Δ.Δ.). Τα έσοδα του ΙΚΑ εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, βάσει της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 27 Α.Ν. 1846/51 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

γ) θα πρέπει να έχει παρέλθει ένας (1) τουλάχιστον μήνας από την επίδοση προς τον οφειλέτη της ατομικής ειδοποίησης. Η προϋπόθεση αυτή τίθεται από το άρθρο 231 παρ. 2 εδάφ. β του Κ.Δ.Δ., το οποίο απαιτεί να συνοδεύεται η αίτηση και από επικυρωμένο αντίγραφο της τελευταίας.

Για το παραδεκτό της προσωποκράτησης οφειλέτη του ΙΚΑ δεν αρκεί η τυχόν επίδοση πληροφοριακού εντύπου, με το οποίο γνωστοποιείται στον οφειλέτη ότι έχει βεβαιωθεί εις βάρος του χρέος και ότι εάν δεν καταβληθεί θα κινηθεί εις βάρος του διαδικασία προσωπικής κράτησης, αλλά απαιτείται να έχει επιδοθεί - με δικαστικό επιμελητή ή υπάλληλο του ΙΚΑ - στον οφειλέτη τουλάχιστον 1 μήνα προ της υποβολής της αίτησης προσωποκράτησης ατομική ειδοποίηση περιέχουσα τα στοιχεία του άρθρου 4 του ΚΕΔΕ. ήτοι: τα στοιχεία του οφειλέτου, το είδος και το ποσό του χρέους, το οικονομικό έτος στο οποίο ανήκει τούτο, τον αριθμό και την χρονολογία του τριπλοτύπου βεβαίωσης, άλλως η αίτηση προσωποκράτησης είναι απορριπτέα ως απαράδεκτος.

Επισημαίνεται ότι μετά την έκδοση της υπ΄αριθμ. 67/2000 απορριπτικής απόφασης Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, (λόγω μη αναγραφής όλων των ανωτέρω στοιχείων στην ατομική ειδοποίηση), η νομολογία αυτή έχει παγιωθεί, με αποτέλεσμα να έχουν απορριφθεί δεκάδες αιτήσεις προσωποκράτησης, (συνημμένο έντυπο ατομικής ειδοποίησης).

δ) θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί τα λοιπά αναγκαστικά μέτρα (αρχή αναλογικότητας - άρθρο 236 Κ.Δ.Δ.).

ε) Κατά τα λοιπά ισχύουν οι οδηγίες της Εγκ. ΙΚΑ 45/95, ήτοι:

• θα πρέπει να είναι οφειλές βεβαιωμένες ταμειακά και ληξιπρόθεσμες κατά τον ΚΕΔΕ, δηλαδή να έχει περάσει η τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, από τον μήνα βεβαίωσης της οφειλής στα Ταμεία ή στις Ταμειακές Υπηρεσίες των Υποκ/των ΙΚΑ.

• Να επιλέγονται κατά προτεραιότητα οι οφειλέτες με τις μεγαλύτερες οφειλές και στη συνέχεια αυτοί με τις μικρότερες.

• Να υποβάλλονται κατά προτεραιότητα αιτήσεις κατά οφειλετών, οι οφειλές των οποίων είναι αδιασφάλιστες επειδή δεν βρέθηκαν περιουσιακά στοιχεία για επιβολή κατάσχεσης ή εγγραφή υποθήκης, εφόσον δεν έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους.

3. ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΚΡ`ΑΤΗΣΗΣ

1) Κατά οφειλετών που έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους και για όσο διάστημα τηρείται η ρύθμιση.

2) Κατά οφειλετών που προβάλλουν απαίτηση κατά του ΙΚΑ, ίση ή ανώτερη του οφειλομένου ποσού, έστω και αν δεν είναι βέβαιη ή εκκαθαρισμένη. Στις περιπτώσεις αυτές ο Διευθυντής θα ζητεί εγγράφως την εκκαθάριση της απαίτησης εντός διμήνου και θα ειδοποιείται ο οφειλέτης για την διενέργεια του συμψηφισμού.

3) Κατά οφειλετών που έχουν να λαμβάνουν μη εκκαθαρισμένες απαιτήσεις από το Δημόσιο, με την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες θα προσκομίζουν μαζί με τα δικαιολογητικά και βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας, από την οποία θα προκύπτει το ύψος των εν λόγω απαιτήσεων που πρέπει να καλύπτει τόσο τις οφειλές προς το Δημόσιο όσο και αυτές προς το ΙΚΑ, οπότε ο Διευθυντής του ΙΚΑ θα ζητεί προηγουμένως εγγράφως από τις αρμόδιες υπηρεσίες την εντός διμήνου εκκαθάριση των απαιτήσεων.

Και τούτο διότι οι εκκαθαρισμένες απαιτήσεις των επιχειρήσεων κατά του Δημοσίου, θα συμψηφίζονται με τις οφειλές τους προς το ΙΚΑ ( άρθρο 39 παρ. 7 Ν. 2065/92), εφόσον βέβαια δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο.

4) Κατά οφειλετών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση πτωχεύσεως, Υποβάλλεται όμως αίτηση κατά υπευθύνου Α.Ε. και Ε.Π.Ε., όταν έχει πτωχεύσει μόνο η εταιρεία και όχι ατομικά ο υπεύθυνος.

5) Εάν δεν έχουν παρέλθει τουλάχιστον 6 μήνες από την τελεσίδικη απόρριψη της προηγούμενης αίτησης ή την εκτέλεση της προηγούμενης απόφασης και την απόλυση του κρατουμένου (άρθρο 231 παρ. 3 Κ.Δ.Δ.).

4. ΠΟΙΟΣ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ (ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ)

Την αίτηση υποβάλλει το ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων εκπροσωπούμενο από τον αρμόδιο για την είσπραξη του οφειλομένου ποσού Διευθυντή του Ταμείου ή του Υποκαταστήματος.

Με την υπ΄ αριθμ. 090/6/4-11-97 (ΦΕΚ 1013/τ. Β΄/14-11-97) απόφαση του Διοικητή ΙΚΑ που αντικατέστησε την παρ. "λα" του άρθρου 5 της 090/1/10-2-83 προηγούμενης απόφασης όπως αυτή είχε τροποποιηθεί και ίσχυε, ανατίθεται η αρμοδιότητα υποβολής αίτησης προσωπικής κράτησης στους Διευθυντές Υποκ/των ΙΚΑ και Ταμείων Είσπραξης Εσόδων ΙΚΑ.

5. ΚΑΤΑ ΠΟΙΩΝ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ (ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ)

1.Η αίτηση προσωποκράτησης κατ΄ άρθρο 233 παρ. 2 Κ.Δ.Δ. απευθύνεται κατά του οφειλέτη ή του εκπροσώπου του νομικού προσώπου, ή αν πρόκειται για πρόσωπα που τελούν υπό επιμέλεια κατά του νομίμου αντιπροσώπου τους.

2.Πιο συγκεκριμένα η αίτηση στρέφεται, ανάλογα με τη νομική μορφή των επιχειρήσεων κατά των κατωτέρω προσώπων ως εξής:

1) Ατομικές επιχειρήσεις: Κατά του εργοδότη - φυσικού προσώπου και αν αυτός τελεί υπό επιμέλεια κατά του νομίμου αντιπροσώπου του (άρθρο 233 παρ. 2 Κ.Δ.Δ.).

2) Νομικά πρόσωπα: Κατά των εκπροσώπων τους.

Στο νέο κώδικα δεν προσδιορίζονται οι συγκεκριμένες ιδιότητες που πρέπει να έχουν οι εκπρόσωποι της επιχείρησης ανάλογα με τη νομική μορφή της για να στραφεί κατ΄ αυτών η αίτηση προσωποκράτησης. θα πρέπει επομένως να ερευνάται κατά περίπτωση βάσει του εταιρικού, ή του δημοσιευμένου στο ΦΕΚ καταστατικού, ή της συστατικής πράξης κλπ. (που θα πρέπει να επισυνάπτονται στην αίτηση), ποιος έχει την διαχείριση και εκπροσώπηση του νομικού προσώπου, ώστε να στραφεί κατά πρώτο λόγο κατ΄ αυτού η αίτηση.

Επιπλέον, μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 22 παρ. 8 Ν. 2523/97 (ΦΕΚ 179 τ. Α΄), το οποίο δεν φαίνεται να καταργείται με το νέο κώδικα, που δεν θίγει ουσιαστικού δικαίου διατάξεις (βλ. ΕΔΚΑ τ. ΜΒ΄ (2000) μελέτη Μηνά Μηναδάκη - Εφέτη Διοικητικών Δικαστηρίων).

Σύμφωνα με την διάταξη αυτή, η αίτηση μπορεί να στραφεί:

α) Επί Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων Εταιριών: Κατά των ομόρρυθμων εταίρων και των διαχειριστών τους ( άρθρο 22 παρ. 8β Ν. 2523/97). Στην περίπτωση αυτή, εάν από το εταιρικό προκύπτει ότι υπάρχει διαχειριστής, η αίτηση θα πρέπει να στραφεί κατά πρώτο λόγο κατ΄ αυτού, άλλως καθ΄ οιουδήποτε των εταίρων ή καθ΄ όλων αυτών.

β) Επί ημεδαπών Ανώνυμων Εταιρειών: Κατά των προέδρων των Δ.Σ., των διευθυνόντων ή εντεταλμένων ή συμπραττόντων συμβούλων, ή διοικητών, ή γενικών διευθυντών, ή διευθυντών αυτών, ή κατά κάθε προσώπου εντεταλμένου είτε άμεσα από το νόμο, είτε από ιδιωτική βούληση, είτε από δικαστική απόφαση στην διοίκηση ή διαχείριση αυτών, σωρευτικά ή μη.

Αν ελλείπουν όλα αυτά τα πρόσωπα, κατά των μελών των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών αυτών, εφόσον ασκούν πράγματι, προσωρινά ή διαρκώς, ένα από τα προαναφερόμενα καθήκοντα ( άρθρο 22 παρ. 8α Ν. 2523/97).

γ) Επί Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης: Κατά των διαχειριστών αυτών και όταν ελλείπουν ή απουσιάζουν χωρίς να είναι γνωστό που ευρίσκονται κατά κάθε εταίρου, σωρευτικά ή μη ( άρθρο 22 παρ. 8β Ν. 2523/97).

δ) Επί Συνεταιρισμών: Κατά των προέδρων ή γραμματέων ή διαχειριστών ή ταμιών αυτών, σωρευτικά ή μη ( άρθρο 22 παρ. 8γ Ν. 2523/97).

ε) Επί Κοινοπραξιών: Κατά των εκπροσώπων - διαχειριστών αυτών και κατά των μελών τους ( υπευθύνων των κοινοπρακτούντων μελών, ανάλογα με τη νομική μορφή τους) σωρευτικά ή μη ( άρθρο 22 παρ. 8δ Ν. 2523/97).

στ) Επί Κοινωνιών: Κατά των εχόντων την διοίκηση του κοινού και κατά των κοινωνών, σωρευτικά ή μη ( άρθρο 22 παρ. 8δ Ν. 2523/97 σε συνδ. με788Α.Κ.).

ζ) Επί Αστικών Εταιρειών: Κατά των διαχειριστών τους και κατά των μελών τους (εταίρων) σωρευτικά ή μη ( άρθρο 22 παρ. 8δ Ν. 2523/97 σε συνδ. με 748 και επομ. Α.Κ.).

η) Επί Αφανών (Συμμετοχικών Εταιρειών): Κατά των εμφανών εταίρων οι οποίοι εκπροσωπούν την εταιρεία στις σχέσεις της με τους τρίτους ( άρθρο 22 παρ. 8δ Ν. 2523/97).

θ) Επί Αλλοδαπών Επιχειρήσεων και Οργανισμών: Κατά των διευθυντών, ή αντιπροσώπων ή πρακτόρων τους στην Ελλάδα, σωρευτικά ή μη ( άρθρο 22 παρ. 8ε Ν. 2523/97).

ι) Επί λοιπών νομικών προσώπων (εκτός των υπό στοιχ. α-θ αναφερομένων): Κατά των εκπροσώπων τους, όπως αυτοί προσδιορίζονται στο καταστατικό ή την συστατική τους πράξη ως έχοντες τη διαχειριστική και εκπροσωπευτική εξουσία του νομικού προσώπου ( άρθρο 22 παρ. 8στ Ν. 2523/97).

Για τους υπευθύνους των νομικών προσώπων, όπως αυτοί αναφέρονται ανωτέρω (υπό στοιχ. α-ι), προσωπική κράτηση διατάσσεται:

α) Για οφειλές βεβαιωμένες κατά το χρόνο που αυτοί απέκτησαν την συγκεκριμένη ιδιότητα στην επιχείρηση.

β) Γι΄ αυτές που βεβαιώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα που είχαν την ιδιότητα αυτή, ανεξάρτητα από το αν μεταγενέστερα την απέβαλαν, και

γ) Γι΄ αυτές που βεβαιώθηκαν μετά τη λύση των νομικών προσώπων, αλλά γεννήθηκαν ή ανάγονται στο χρόνο που είχαν τα πρόσωπα αυτά τις παραπάνω ιδιότητες ( άρθρο 22 παρ. 8 Ν. 2523/97).

3) Διαλυθείσες επιχειρήσεις υπό εκκαθάριση;

α) Για οφειλές μέχρι την ημερομηνία διάλυσης, στους υπευθύνους ανάλογα με την νομική μορφή της επιχείρησης, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν αμέσως παραπάνω.

β) Για οφειλές μετά την ημερομηνία διάλυσης στους εκκαθαριστές.

4) Επιχειρήσεις υπό αναγκαστική διαχείριση ( άρθρο 22 παρ. 9 Ν. 2523/97); Κατά του διαχειριστή ή του τυχόν διορισθέντος επόπτη της επιχείρησης, μετά παρέλευση εξαμήνου από της αναλήψεως των καθηκόντων του, για οφειλές που δημιουργήθηκαν από την ανάληψη της διαχείρισης ή εποπτείας και μετά.

5) Πολυκατοικίες: Καθ΄ όλων των συνιδιοκτητών ( άρθρο 21 παρ. 1 Ν. 1902/90).

6) Συμπλοιοκτησίες: Κατά των συμπλοιοκτητών, ανάλογα με τη μερίδα συμμετοχής τους στην συμπλοιοκτησία (άρθρο 25 του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου - ΚΙΝΑ).

7) Οικιακό προσωπικό: Κατά των συζύγων.

8).Επί αποβιωσάντων εργοδοτών: Κατά των κληρονόμων τους κατά τον λόγο της κληρονομικής τους μερίδας (1901,1885 Α.Κ.), εκτός εάν έχουν δηλώσει ότι αποδέχονται την κληρονομιά επ΄ ωφελεία απογραφής (1902 και επόμενα Α.Κ.) ή έχουν αποποιηθεί αυτήν (άρθρο 1847 Α.Κ.).

9) Ειδικές περιπτώσεις: Σε ειδικές περιπτώσεις όπως ενδεικτικά αναφέρονται η σωρευτική αναδοχή χρέους (477 Α.Κ.), η εγγύηση (847 επ. Α.Κ.), η μεταβίβαση ομάδας περιουσίας (479 Α.Κ.), κατά τις οποίες οι τρίτοι (ανάδοχος, εγγυητής, αποκτών) ευθύνονται μαζί με τους αρχικούς οφειλέτες για τις οφειλές προς το ΙΚΑ, η αίτηση προσωποκράτησης μπορεί να στραφεί και κατ΄ αυτών.

10) Τέλος δεν υποβάλλονται αιτήσεις προσωποκράτησης όταν οφειλέτες είναι:

α) Το Δημόσιο

β) ΝΠΔΔ - Οργανισμοί Κοινής Ωφελείας

γ) Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης

δ) Σχολεία - Σχολικές Επιτροπές

ε) Ιεροί Ναοί

6. ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ

Σύμφωνα με την διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 234 Κ.Δ.Δ. που διατηρεί τους ήδη υφιστάμενους ως προς τα πρόσωπα περιορισμούς, προσωπική κράτηση δεν διατάσσεται κατά:

α) Προσώπων που τελούν υπό γονική μέριμνα, επιτροπεία, δικαστική ή νόμιμη απαγόρευση.

Υπό γονική μέριμνα τελούν οι ανήλικοι.

Υπό επιτροπεία τελούν είτε ανήλικοι (1589 επ. Α.Κ.), είτε οι δικαστικά (1686 Α.Κ.) ή νόμιμα (Α.Κ. 1700) απαγορευμένοι, είτε οι απόντες (1701 επ. Α.Κ.). Για τον διορισμό επιτρόπου απαιτείται δικαστική απόφαση.

β) Βουλευτών, ενόσω διαρκεί η βουλευτική περίοδος και τέσσερις εβδομάδες μετά την λήξη της.

γ) Κληρικών κάθε γνωστής θρησκείας.

δ) Στρατευμένων.

ε) Προσώπων που τελούν σε πτώχευση και για όσο χρόνο διαρκούν οι εργασίες της πτώχευσης.

Επί πτωχεύσαντος νομικού προσώπου διατάσσεται η προσωπική κράτηση κατά των εκπροσώπων του, εκτός εάν έχουν και οι ίδιοι συμπτωχεύσει όπως συμβαίνει για τους ομόρρυθμους εταίρους ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, ή εάν έχουν πτωχεύσει ατομικά από άσκηση άλλης εμπορικής δραστηριότητας.

στ) Κληρονόμων με το ευεργέτημα της απογραφής (αυτών δηλαδή οι οποίοι εντός του χρονικού διαστήματος που είχαν το δικαίωμα να αποποιηθούν την κληρονομιά, δήλωσαν ότι την αποδέχονται με το ευεργέτημα της απογραφής), οι οποίοι ευθύνονται για τις υποχρεώσεις της κληρονομιάς έως το ενεργητικό αυτής, όπως αυτό προκύπτει από την εντός τετραμήνου από της δηλώσεως διενεργούμενη απογραφή της κληρονομικής περιουσίας (1902 επομ. Α.Κ.).

ζ) Πολυτέκνων που έχουν την επιμέλεια ή την υποχρέωση διατροφής των τέκνων τους.

7. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η αίτηση προσωποκράτησης συντάσσεται σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα από τους υπαλλήλους των Ταμείων και των Ταμειακών Υπηρεσιών των Υποκ/των και υπογράφεται από τους Διευθυντές, κατατίθεται δε μαζί με τρία (3) αντίγραφα στην Γραμματεία του Διοικητικού Πρωτοδικείου στην περιφέρεια τον οποίου βρίσκεται το Ταμείο ή το Υποκ/μα ΙΚΑ, στο οποίο έχει βεβαιωθεί η οφειλή, από τον Δ/ντή ή εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του Ταμείου ή του Υποκ/τος.

Όπως γινόταν μέχρι σήμερα, στην αίτηση επισυνάπτονται πίνακες χρεών, με συμπληρωμένα όλα τα στοιχεία και επικυρωμένα αντίγραφα των χρηματικών καταλόγων, των καταλογιστικών πράξεων, αποφάσεων Διευθυντού κλπ., που θα αναγράφονται στον πίνακα χρεών. Σε περίπτωση μείωσης της οφειλής που αναγράφεται στον χρηματικό κατάλογο λόγω καταβολής ή διαγραφής, στον πίνακα χρεών και στην στήλη "παρατηρήσεις", θα γράφεται "υπόλοιπο λόγω καταβολής ή διαγραφής".

Στην ένδειξη του πίνακα "αιτιολογία χρέους" θα αναγράφεται είτε Καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΙΚΑ .........", είτε η όποια άλλη αιτιολογία του χρέους π.χ., αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, κλπ. Στους μηχανογραφημένους πίνακες χρεών, όπου δεν υπάρχει η στήλη "παρατηρήσεις", σε περίπτωση διαφοράς ποσών από τους χρηματικούς καταλόγους, η παρατήρηση ότι η διαφορά αυτή προέρχεται από καταβολές ή διαγραφές των αντίστοιχων ποσών θα τίθεται υπό μορφήν υποσημείωσης στο κάτω μέρος του πίνακα.

Με τον ίδιο τρόπο θα τίθεται και θα συμπληρώνεται η ένδειξη "αιτιολογία χρέους".

Οι πίνακες χρεών (χειρόγραφοι και μηχανογραφημένοι) με τις σημειώσεις τους θα υπογράφονται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο και τον Δ/ντή της οικείας Υπηρεσίας.

Εάν η αίτηση στρέφεται κατά εκπροσώπου ν.π. θα πρέπει να επισυνάπτεται κατά περίπτωση το εταιρικό, ή το ΦΕΚ. στο οποίο είναι δημοσιευμένο το καταστατικό, ή άλλα έγγραφα, από τα οποία να προκύπτει η ιδιότητα του στην επιχείρηση.

Επιπλέον, θα επισυνάπτεται επικυρωμένο αντίγραφο της ατομικής ειδοποίησης που επιδόθηκε στον οφειλέτη και αποδεικτικό (έκθεση^ επιδόσεως της. εκ του οποίου να προκύπτει ότι έχει παρέλθει ένας τουλάχιστον μήνας από την ημερομηνία της επίδοσης, μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης (231 παρ. 2 Κ.Δ.Δ.).

Αμέσως μετά την κατάθεση της αίτησης, ο πρόεδρος του συμβουλίου, ή ο δικαστής που διευθύνει το Δικαστήριο, ή ο οριζόμενος απ" αυτούς δικαστής, με πράξη του πάνω στο δικόγραφο της αίτησης ορίζει δικάσιμο, η οποία δεν μπορεί να απέχει λιγότερο των 10, ούτε περισσότερο των 15 ημερών από την κατάθεση της αίτησης (235 παρ. 1 Κ.Δ.Δ.).

Ο Διευθυντής ή ο υπάλληλος του ΙΚΑ θα παραλαμβάνει 3 επικυρωμένα αντίγραφα της αίτησης, με την επ΄ αυτών πράξη ορισμού δικασίμου, εκ των οποίων το ένα θα κρατείται στο αρχείο του Ταμείου ή του Υποκ/τος, το δεύτερο θα επιδίδεται στον καθ΄ ου πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από την συζήτηση και το άλλο θα διαβιβάζεται μαζί με την έκθεση επιδόσεως στη Νομική Υπηρεσία ή τον δικηγόρο του ΙΚΑ, προκειμένου να τεθεί στο φάκελο της δικογραφίας. Η επίδοση της αίτησης γίνεται με την διαδικασία των άρθρων 47, 48 και 50-57 του Κ.Δ.Δ., που κατισχύουν των διατάξεων του άρθρου 84 του ΚΕΔΕ, οι οποίες είναι όχι μόνο παλαιότερες αλλά και γενικές.

Διευκρινίζουμε ότι η επίδοση γίνεται αποκλειστικά με δικαστικό επιμελητή ή υπάλληλο του ΙΚΑ (άρθρο 48 Κ.Δ.Δ.), αφού προηγουμένως συνταχθεί έκθεση επίδοσης και όχι με συστημένη επιστολή ή FΑΧ ή άλλο τρόπο, που θα δημιουργούσε ακυρότητα.

Επειδή στις νέες αυτές διατάξεις δεν προβλέπεται ειδικός τρόπος επίδοσης σε αυτούς που είναι άγνωστης διαμονής κατά τον χρόνο που αυτή διενεργείται, το όργανο που την διενεργεί οφείλει να εφαρμόσει την διαδικασία του άρθρου 55 (επίδοση με θυροκόλληση στην τελευταία γνωστή κατοικία ή τόπο εργασίας του οφειλέτη) σε συνδυασμό με εκείνη του άρθρου 50 (επίδοση προς τον αντίκλητο, εάν έχει οριστεί τέτοιος - βλ. υπ΄ αριθμ. 853/1999 απόφαση Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών - ΕΔΚΑ ΜΑ 1999, σελ. 958, υπ΄ αριθμ. 67/2000 απόφαση Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που, αντιμετώπισαν το θέμα). Αντίκλητος είναι το πρόσωπο που έχει διορίσει ο καθ΄ ου για την παραλαβή των εγγράφων που του κοινοποιούνται.

Η εκδίκαση της αίτησης γίνεται με την σύντομη διαδικασία των άρθρων 132-139 και 142-143 Κ.ΔΑ., χωρίς όμως να εφαρμόζεται πλέον η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Κατά τη συζήτηση της αίτησης παρίστανται υποχρεωτικά οι δικηγόροι του Ιδρύματος και όχι οι υπάλληλοι του ΙΚΑ. Γι΄ αυτό το λόγο, μέχρι την δικάσιμο (και επί αναβολής μέχρι τη νέα δικάσιμο) θα αποστέλλεται στη Νομική Υπηρεσία ή τον συνεργαζόμενο δικηγόρο κάθε έγγραφο στοιχείο ή πληροφορία σχετική με την υπόθεση και το υπόλοιπο οφειλής (π.χ. το γραμμάτιο είσπραξης επί εξόφλησης ή καταβολής, η απόφαση ρύθμισης της οφειλής σε δόσεις, δικαιολογητικά για ύπαρξη μη εκκαθαρισμένης απαίτησης από το ΙΚΑ ή το Δημόσιο που προσκόμισε ο οφειλέτης).

Σε περίπτωση αναβολής της συζήτησης, το δικαστήριο ορίζει νέα δικάσιμο με σημείωση στο πινάκιο, η οποία, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 235 Κ.Δ.Δ. δεν πρέπει να απέχει περισσότερο των 10 ημερών από την συζήτηση που αναβλήθηκε. Σ" αυτή τη νέα δικάσιμο κλητεύονται μόνον όσοι από τους διαδίκους απουσίαζαν κατά την συνεδρίαση επειδή δεν είχαν κλητευθεί νόμιμα.

Εάν ο οφειλέτης ρύθμισε την οφειλή του σε δόσεις πριν από την συζήτηση, πρέπει να ενημερωθεί ο δικηγόρος για να ζητήσει ματαίωση της συζήτησης της αίτησης (ώστε να αποφευχθεί η απόρριψη της με δικαστική απόφαση κατ΄ εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας που υιοθετείται με το άρθρο 236 Κ.Δ.Δ.). Επίσης πρέπει να ενημερωθεί ο δικηγόρος και επί απώλειας της ρύθμισης, προκειμένου να επιδιώξει τον προσδιορισμό νέας δικασίμου, με υποβολή νέας αίτησης.

8. ΕΝΔΙΚΑΜΕΣΑ

Οι αποφάσεις οι οποίες δέχονται ή απορρίπτουν αίτηση προσωποκράτησης υπόκεινται στα ένδικα μέσα της ανακοπής ερημοδικίας, της έφεσης, της αίτησης αναθεώρησης και αίτησης διόρθωσης ή ερμηνείας (άρθρο 242 Κ.Δ.Δ.).

Ανακοπή ερημοδικίας (άρθρο 89 Κ.Δ.Δ.) μπορεί να ασκήσει ο διάδικος που δεν παραστάθηκε κατά την συζήτηση της αίτησης επειδή δεν κλητεύθηκε καθόλου, ή δεν κλητεύθηκε νόμιμα, ή αν και κλητεύθηκε νόμιμα, δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ανωτέρας βίας.

Η προθεσμία για την άσκηση όλων των ενδίκων μέσων είναι πλέον 5 ημέρες (και όχι μηνιαία όπως ήταν μέχρι σήμερα για την έφεση) και προκειμένου περί ανακοπής ερημοδικίας, εφέσεως και αιτήσεως διόρθωσης ή ερμηνείας, αρχίζει από την επίδοση της απόφασης, χωρίς να είναι δυνατή η άσκηση αυτών εάν έχουν περάσει 3 χρόνια από την δημοσίευση της απόφασης.

Προκειμένου περί αιτήσεως αναθεωρήσεως η προθεσμία αρχίζει σύμφωνα με το άρθρο 104 Κ.Δ.Δ.

Οι αποφάσεις που απορρίπτουν την αίτηση προσωποκράτησης θα πρέπει να εξετάζονται σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία ως προς την ορθότητα τους, προκειμένου να αποφασισθεί η άσκηση έφεσης κατ΄ αυτών.

Αρμόδιος για την εκδίκαση της έφεσης είναι ο Πρόεδρος Εφετών, ή ο από αυτόν οριζόμενος Εφέτης του Εφετείου, στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση (άρθρο 242 παρ. 4), ενώ τα λοιπά ένδικα μέσα εκδικάζονται από το δικαστήριο που εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφαση (άρθρο 82 Κ.Δ.Δ.).

Η προθεσμία για την άσκηση, καθώς και η άσκηση της ανακοπής ερημοδικίας και της έφεσης αναστέλλουν την εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης, σε αντίθεση με όσα ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του Ν. 2717/99 -Κ.Δ.Δ. Επομένως η απόφαση δεν μπορεί να εκτελεστεί στις περιπτώσεις αυτές. εκτός εάν το δικαστήριο που διέταξε την προσωπική κράτηση κήρυξε την απόφαση του προσωρινά εκτελεστή (άρθρο 242 παρ. 3 Κ.Δ.Δ.).

9. ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 195 παρ. 1 Κ.Δ.Δ. οι αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων επιδίδονται στους διαδίκους σε κυρωμένα αντίγραφα, με τη φροντίδα της γραμματείας του δικαστηρίου.

Εάν όμως η απόφαση διατάσσει την προσωπική κράτηση, με επιμέλεια της γραμματείας του δικαστηρίου επιδίδεται στον αιτούντα (ΙΚΑ) και δεύτερο κυρωμένο αντίγραφο της σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 237 παρ. 1 εδ. δ΄, προς επίδοση του στον καταδικασθέντα, προκειμένου να χωρήσει η εκτέλεση της απόφασης.

Μετά την κατά τα ανωτέρω παραλαβή του αντιγράφου της απόφασης, θα πρέπει το Ταμείο ή το Υποκ/μα να δώσει εντολή σε δικαστικό επιμελητή ή να. ορίσει κάποιον υπάλληλο του (άρθρο 48 παρ. 2 Κ.Δ.Δ.) για επίδοση της απόφασης στον οφειλέτη.

Η επίδοση γίνεται κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47, 48 και 50-57 Κ.Δ.Δ. (βλ. ανωτέρω κεφ. 7).

10. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Η απόφαση που διατάσσει την προσωποκράτηση δεν εκτελείται:

α) Κατά την διάρκεια της προθεσμίας για άσκηση ανακοπής ερημοδικίας και έφεσης (εκτός αν κηρύχθηκε προσωρινά εκτελεστή) - άρθρο 242 παρ. 3 Κ.Δ.Δ.

β) Εάν έχει ασκηθεί ανακοπή ερημοδικίας ή έφεση και μέχρι την δημοσίευση της απόφασης επ΄ αυτών (εκτός αν η απόφαση κηρύχθηκε προσωρινά εκτελεστή) - άρθρο 242 παρ. 3 Κ.Δ.Δ.

γ) Εάν δεν έχει παρέλθει η προθεσμία για άσκηση ανακοπής κατά της πράξης ταμειακής βεβαίωσης. Σημειώνουμε εδώ ότι σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 220 Κ.Δ.Δ. η προθεσμία αυτή είναι 30 ημέρες από την επίδοση (άλλως από την πλήρη γνώση) της ταμειακής βεβαίωσης (άρθρο 237 παρ. 2 Κ.Δ.Δ.).

δ) Εάν δεν έχει καταστεί τελεσίδικη η απόφαση επί της ανακοπής κατά της πράξης ταμειακής βεβαίωσης (σε περίπτωση ασκήσεως ανακοπής κατ΄ αυτής) (άρθρο 237 παρ. 2 Κ.Δ.Δ.). Τελεσίδικες είναι οι αποφάσεις που δεν μπορούν να προσβληθούν με τα ένδικα μέσα της ανακοπής ερημοδικίας και της έφεσης είτε γιατί παρήλθε άπρακτη η προς άσκηση αυτών προθεσμία, είτε γιατί εκδόθηκε απόφαση επί των ενδίκων αυτών μέσων που ασκήθηκαν.

ε) Εάν διατάσσεται η προσωπική κράτηση εκπροσώπου νομικού προσώπου, η απόφαση δεν εκτελείται πριν παρέλθουν τρεις ημέρες από την επίδοση σ΄ αυτόν της απόφασης (άρθρο 237 παρ. 1 εδ. 2 Κ.Δ.Δ.).

11. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Όπως προαναφέρθηκε, η απόφαση που διατάσσει την προσωπική κράτηση εκτελείται μόνον αφού επιδοθεί σ΄ αυτόν που καταδικάσθηκε.

Στη συνέχεια διαβιβάζεται με υπάλληλο του Ταμείου ή του Υποκ/τος ΙΚΑ ή με δικαστικό επιμελητή στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας ή διαμονής του οφειλέτη προκειμένου να γίνει η σύλληψη του από αστυνομικό όργανο και να οδηγηθεί στη φυλακή, εφόσον δεν προβάλλει αναρρήσεις κατ΄ άρθρο 243 Κ.Δ.Δ.

Ο εγκλεισμός στη φυλακή του καταδικασθέντος σε προσωπική κράτηση διενεργείται μόνο αφού προσαχθούν στο διευθυντή της φυλακής κυρωμένα αντίγραφα αφενός της απόφασης του δικαστηρίου που διατάσσει την προσωπική κράτηση και αφετέρου της έκθεσης σύλληψης (άρθρο 237 παρ. 5 Κ.Δ.Δ.). Επίσης πρέπει να προκαταβληθούν για ένα μήνα τα τροφεία, που ορίζονται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, τα οποία θα πρέπει να προκαταβάλλονται για κάθε επόμενο μήνα και να προσκομίζεται το σχετικό γραμμάτιο του Δημοσίου Ταμείου.

12. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Σύμφωνα με την διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 234 του Κ.Δ.Δ., η διάρκεια της προσωπικής κράτησης δεν μπορεί να υπερβεί το ένα (1) έτος.

Η υποβολή νέας αίτησης συγχωρείται μόνον εάν συντρέχουν εκ νέου οι νόμιμες προϋποθέσεις και μόνο εφόσον έχουν παρέλθει τουλάχιστον έξι (6) μήνες από την τελεσίδικη απόρριψη της προηγούμενης αίτησης ή την εκτέλεση της προηγούμενης απόφασης του δικαστηρίου και την απόλυση του κρατουμένου (άρθρο 231 παρ. 3 Κ.Δ.Δ.).

13. ΠΟΤΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΣΥΛΛΗΨΗ

Η σύλληψη δεν επιτρέπεται να γίνεται:

α) μεταξύ της 7ης εσπερινής και 7ης πρωινής ώρας,

β) κατά τις εθνικές επετείους,

γ) κατά το χρονικό διάστημα από 23 Δεκεμβρίου έως και 2 Ιανουαρίου,

δ) κατά την διενέργεια βουλευτικών εκλογών ή εκλογών για την ανάδειξη αιρετών οργάνων των οργανισμών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και οκτώ (8) ημέρες πριν, καθώς

και πέντε (5) ημέρες μετά την διενέργεια τους,

ε) κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς και εκείνης της Διακαινησίμου,

στ) στον τόπο όπου συνεδριάζει δικαστήριο και ενόσω διαρκεί η συνεδρίαση και ζ) σε καθιερωμένο τόπο ιερουργίας γνωστής θρησκείας και κατά την διάρκεια αυτής.

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις προβλέπονται πλέον από την διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 237 Κ.Δ.Δ. που κατά βάση επαναλαμβάνει τα ισχύοντα μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την απαγόρευση της σύλληψης του οφειλέτη κατά τον μήνα Αύγουστο, η ύπαρξη της οποίας, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Ν. 2717/99, κρίθηκε αδικαιολόγητη, οπότε πλέον επιτρέπεται η σύλληψη.

14. ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ

Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 243 Κ.Δ.Δ., ο συλλαμβανόμενος, πριν από τον εγκλεισμό του στη φυλακή, μπορεί να προβάλλει αντιρρήσεις.

Οι αντιρρήσεις πρέπει να περιλαμβάνουν συγκεκριμένους λόγους, μπορούν δε να προβληθούν και προφορικά, οπότε ο γραμματέας συντάσσει σχετική έκθεση. Λόγοι που μπορούν να προβληθούν είναι οι εξής:

1. Μη νομιμότητα της σύλληψης. Εδώ περιλαμβάνεται κάθε λόγος που αφορά παραβίαση διατάξεων σχετικών με τη διαδικασία της προσωπικής κράτησης.

2. Επέλευση μετά τη συζήτηση της αίτησης προσωποκράτησης των αποσβεστικών γεγονότων του συνολικού χρέους που προβλέπονται στο άρθρο 238 παρ. 1 και είναι:

α) Εξόφληση της οφειλής για την οποία επιβλήθηκε η προσωπική κράτηση, με τους τόκους και τα έξοδα εκτέλεσης, με καταβολή αυτής στο Ταμείο του ΙΚΑ (ή την Ταμειακή Υπηρεσία του Υποκ/τος).

β) Συμψηφισμός των ανωτέρω απαιτήσεων με ανταπαίτηση του ΙΚΑ.

γ) Κατάθεση των ανωτέρω ποσών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και κατάθεση του σχετικού γραμματίου στη Γραμματεία του Δικαστηρίου.

Αρμόδιος για την εκδίκαση των αντιρρήσεων είναι ο Πρόεδρος Πρωτοδικών ή ο από αυτόν οριζόμενος Πρωτοδίκης του Πρωτοδικείου στην περιφέρεια του οποίου έγινε η σύλληψη, στον οποίο οδηγείται αμέσως ο συλληφθείς από το αστυνομικό όργανο (άρθρο 243 παρ. 2 Κ.Δ.Δ.). Οι αντιρρήσεις εκδικάζονται με τη διαδικασία των άρθρων 204 παρ. 1 και 2 και 235 παρ. 5 Κ.Δ.Δ.

Η εκδίκαση δεν γίνεται σε δημόσια συνεδρίαση, δεν καλούνται οι διάδικοι, οι οποίοι όμως μπορούν να παρίστανται κατά τη συζήτηση και χωρίς δικαστικό πληρεξούσιο και να διενεργούν διαδικαστικές πράξεις.

Η απόφαση εκδίδεται αμέσως και δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο (άρθρο 243 παρ. 6 Κ.Δ.Δ.).

Αν γίνουν δεκτές οι αντιρρήσεις, ο αντιλέγων αφήνεται αμέσως ελεύθερος, ενώ αν απορριφθούν, οδηγείται στη φυλακή (άρθρο 243 παρ. 5 Κ.Δ.Δ.).

15. ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ

Ο κρατούμενος απολύεται από τη φυλακή:

1) Με διαπιστωτική πράξη του Διευθυντή της φυλακής, εφόσον συμπληρωθεί ο χρόνος για τον οποίο είχε διαταχθεί η προσωπική κράτηση, οπότε ο κρατούμενος απολύεται αυτοδικαίως (άρθρο 237 παρ. 7 Κ.Δ.Δ.).

2) Με δικαστική απόφαση ύστερα από αίτηση του κρατουμένου. Αρμόδιος είναι ο Πρόεδρος Πρωτοδικών ή ο από αυτόν οριζόμενος Πρωτοδίκης του Διοικητικού Πρωτοδικείου του τόπου όπου βρίσκεται η φυλακή που δικάζει κατά τη διαδικασία του άρθρου 235 (την ίδια διαδικασία με την οποία εκδικάζεται και η αίτηση προσωποκράτησης, βλ. ανωτέρω κεφ. 7) με τις εξής αποκλίσεις: ί) ο ορισμός δικασίμου γίνεται σε ημερομηνία που δεν μπορεί να απέχει λιγότερο των δύο (2) ούτε περισσότερο των τεσσάρων (4) ημερών από την κατάθεση της αίτησης καιii) η προθεσμία επιδόσεως της αίτησης είναι μια (1) τουλάχιστον ημέρα πριν από την συζήτηση.

Λόγοι που προβάλλονται με την αίτηση είναι τα αποσβεστικά γεγονότα του συνολικού χρέους του άρθρου 238 παρ. 1 Κ.Δ.Δ. που αναφέρονται ανωτέρω στο κεφάλαιο "ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ" (14 αριθμ. 2).

16. ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Με απόφαση του Προέδρου Πρωτοδικών ή του από αυτόν οριζομένου Πρωτοδίκη του Πρωτοδικείου του τόπου όπου βρίσκεται η φυλακή που δικάζει με την ίδια διαδικασία με την οποία εκδικάζεται και η αίτηση απόλυσης του κρατουμένου (ανωτέρω κεφάλαιο 15 αριθμ. 2), μπορεί να ανασταλεί η προσωπική κράτηση για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 3 μηνών και να απολυθεί ο κρατούμενος από τη φυλακή.

Η απόφαση εκδίδεται μετά από αίτηση του κρατουμένου εάν:

α) Ο οφειλέτης - κρατούμενος καταβάλλει ή συμψηφίσει ή καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέρος της οφειλής και

β) Ο Πρόεδρος θεωρήσει το καταβληθέν εύλογο σε σχέση με το συνολικό ύψος του χρέους (άρθρο 239 Κ.Δ.Δ.).

Αίτηση προσωρινής αναστολής μπορεί να υποβληθεί και σε περίπτωση ρύθμισης της οφειλής του κρατουμένου σε δόσεις (βλ. κατωτέρω κεφάλαιο 19).

17. ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΕ ΑΛΛΟ ΧΩΡΟ Ή ΑΠΟΛΥΣΗ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ

Με απόφαση του δικαστηρίου του τόπου όπου βρίσκεται το Ταμείο ή το Υποκ/μα ΙΚΑ στο οποίο είναι βεβαιωμένη η οφειλή (δηλαδή του δικαστηρίου που διέταξε την προσωποκράτηση), κατόπιν αιτήσεως του κρατουμένου η οποία εκδικάζεται κατά την ίδια διαδικασία με την οποία εκδικάζεται και η αίτηση απόλυσης του κρατουμένου (ανωτέρω κεφάλαιο 15), μπορεί να επιτραπεί η κράτηση του σε νοσοκομείο (αν είναι ασθενής ή ασθενήσει κατά την διάρκεια της κράτησης) ή και η απόλυση του (αν η ασθένεια του είναι τέτοια ώστε να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του από την παράταση της κράτησης).

18. ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Στο άρθρο 241 Κ.Δ.Δ. προβλέπεται αρμοδιότητα του Προέδρου Πρωτοδικών ή του οριζομένου από αυτόν Πρωτοδίκη του Πρωτοδικείου στην περιφέρεια του οποίου εκτελείται η απόφαση για την προσωπική κράτηση, για την επίλυση οποιασδήποτε αμφισβήτησης σχετικά με τη εκτέλεση της, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου η οποία εκδικάζεται με την ίδια διαδικασία κατά την οποία εκδικάζεται και η αίτηση προσωποκράτησης.

19. ΠΡΟΣΩΠΟΚΡ`ΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΗΣ

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης προβεί σε ρύθμιση της οφειλής του σε δόσεις, ανάλογα με το στάδιο κατά το οποίο βρίσκεται η διαδικασία της προσωποκράτησης, ισχύουν τα εξής:

α) Εάν έχει συνταχθεί η αίτηση προσωποκράτησης χωρίς να έχει ακόμα κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο, αυτή δεν υποβάλλεται, για να αποφευχθεί η απόρριψη της από το δικαστήριο, που μπορεί να κρίνει ότι το επαχθές αυτό μέτρο δεν είναι αναγκαίο και πρόσφορο για την εξόφληση του χρέους (άρθρο 236 Κ.Δ.Δ.). Εξάλλου κατά την διάταξη του άρθρου 54 Ν. 2676/99 η χορήγηση διευκόλυνσης τμηματικής εξόφλησης και η συμμόρφωση με αυτή αναστέλλει τη λήψη ή την εκτέλεση κάθε μέτρου σε βάρος του υπόχρεου.

β) Εάν η ρύθμιση της οφειλής συντελεστεί μετά την κατάθεση και πριν από την εκδίκαση της αίτησης προσωποκράτησης, πρέπει το Ταμείο, ή το Υποκ/μα να αποστείλει την απόφαση ρύθμισης στη Νομική Υπηρεσία ή τον συνεργαζόμενο δικηγόρο, μαζί με το έγγραφο παραίτησης από το δικόγραφο της αίτησης (βλ. συνημμένο έντυπο) για να μεριμνήσει για την ματαίωση της συζήτησης της αίτησης, ώστε να αποφευχθεί απόρριψη αυτής για τον ίδιο ως άνω λόγο.

Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης, ενημερώνεται και πάλι, η Νομική Υπηρεσία, ή ο συνεργαζόμενος δικηγόρος για να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τον προσδιορισμό νέας δικασίμου με υποβολή νέας αίτησης για προσωποκράτηση.

γ) Εάν η ρύθμιση της οφειλής χωρήσει μετά τη δημοσίευση της απόφασης που διατάσσει την προσωποκράτηση και πριν από την σύλληψη του καταδικασθέντος, ο τελευταίος υποβάλλει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της ( άρθρο 22 παρ. 10 Ν. 2523/97 - ΦΕΚ Α 179 και άρθρο 54 Ν. 2676/99), προσκομίζοντας την απόφαση ρύθμισης και τη σχετική βεβαίωση του Ταμείου ή του Υποκ/τος.

δ) Εάν η ρύθμιση της οφειλής γίνει μετά τον εγκλεισμό του οφειλέτη στη φυλακή, ο τελευταίος, προσκομίζοντας ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου τα ανωτέρω (υπό στοιχείο γ) δικαιολογητικά, ζητάει διακοπή της φυλάκισης του (αναστολή εκτέλεσης της απόφασης) για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση και αυτός είναι συνεπής με τους όρους της ( άρθρο 22 παρ. 10 Ν. 2523/97 και άρθρο 54 Ν. 2676/99).

Επί απώλειας της ρύθμισης στις ανωτέρω γ και δ περιπτώσεις η προσωποκράτηση μπορεί να συνεχισθεί ή να ξεκινήσει, βάσει της απόφασης που την διέταξε, η οποία δεν παύει να ισχύει.

Επομένως, μόλις διαπιστωθεί ότι ο καταδικασθείς σε προσωπική κράτηση οφειλέτης δεν τήρησε τη ρύθμιση, θα πρέπει να εκτελεστεί η απόφαση που διατάσσει την προσωπική κράτηση σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται ανωτέρω (κεφάλαιο 11), αφού διαβιβαστεί στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα η απόφαση που διατάσσει την προσωπική κράτηση μαζί με έγγραφο του Ταμείου ή Υποκ/τος ΙΚΑ για την μη τήρηση των όρων της απόφασης ρύθμισης από τον οφειλέτη και αφού προκαταβληθούν τα τροφεία.

20. ΤΡΟΦΕΙΑ - ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ

Σχετικά με τα τροφεία δεν υπάρχει καμία διάταξη στο νέο κώδικα και εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με την εγκ. 45/95. Συνοπτικά υπενθυμίζουμε τα εξής:

Σήμερα ισχύει η υπ΄ αριθμ. 109595 οικ./2-10-97 απόφαση Υπουργού Δικαιοσύνης, με την οποία καθορίζεται το ύψος των τροφείων σε 25.000 δρχ. το μήνα.

Το ποσό αυτό προκαταβάλλεται από την αρμόδια Υπηρεσία (Ταμείο ή Υποκ/μα ΙΚΑ) στο πλησιέστερο Δημόσιο Ταμείο (Δ.Ο.Υ.).

Το γραμμάτιο του Δημοσίου Ταμείου κατατίθεται ή αποστέλλεται στον Διευθυντή της φυλακής, τόσο κατά την έναρξη της εκτέλεσης της προσωπικής κράτησης, όσο και στην αρχή κάθε μήνα συνέχισης της.

θα πρέπει επομένως να μην αμελείται η καταβολή των τροφείων των ήδη κρατουμένων, στην αρχή κάθε μήνα συνέχισης της προσωποκράτησης και η έγκαιρη αποστολή του σχετικού γραμματίου στον Διευθυντή της φυλακής προς αποφυγή της απόλυσης των κρατουμένων.

Σε κάθε Ταμείο ή Υποκ/μα ΙΚΑ. τηρείται ειδικός λογαριασμός για έξοδα διοικητικής εκτέλεσης, στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα τροφεία και τα έξοδα μεταγωγής (σχετικό γενικό έγγραφο Ε75/37/6-7-99). με υπόλογο διαχειριστή που ορίζει ο Διευθυντής της κάθε μονάδας.

Τα ποσά που καταβλήθηκαν ως τροφεία, βεβαιώνονται σε βάρος του οφειλέτη (του σχετικού χρηματικού καταλόγου συντασσομένου από το Ταμείο ή την Ταμειακή Υπηρεσία) και επιδιώκεται η είσπραξη τους με αναγκαστικά μέτρα.

Με τον ίδιο τρόπο, σε βάρος των οφειλετών, γίνεται η βεβαίωση και επιδιώκεται η είσπραξη των εξόδων μεταγωγής (δηλαδή των εξόδων μετακίνησης των οφειλετών και των αστυνομικών που τους συνοδεύουν).