Εγκύκλιος 69/2002 (24/09/2002)

"Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 14 Ν. 3050/02 (ΦΕΚ 214 τ. Α΄ 13/9/2002)" περί ρύθμισης οφειλών του Ι.Κ.Α.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 24/9/2002
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αρ.Πρωτ.: Ε33/149
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘΜ.: 69
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ  
ΤΜΗΜΑΤΑ: ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ  
ΟΙΚΟΔ/ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ  
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ  

ΘΕΜΑ:

"Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 14 Ν. 3050/02 (ΦΕΚ 214 τ. Α΄ 13/9/2002)" περί ρύθμισης οφειλών του Ι.Κ.Α.

ΣΧΕΤ.: Εγκ. Ι.Κ.Α. 52/99

Με την παρούσα σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 14 Ν. 3050/02 (ΦΕΚ 214 τ.Α΄ 13/9/2002) "Σύσταση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και άλλες διατάξεις", σύμφωνα με τις οποίες τροποποιείται η παρ. 6 του άρθρου 51 του Ν. 2676/99 ως προς τις παρεχόμενες εκπτώσεις, στις περιπτώσεις διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών και εφάπαξ εξόφλησης αυτών.

Επιπλέον, σας παραθέτουμε συμπληρωματικές οδηγίες για την επίλυση προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί κατά την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων των άρθρων 49-55 του Ν. 2676/1999, καθώς και σε θέματα παραγραφής απαιτήσεων Ι.Κ.Α. και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης οφειλών.

Β. Α. Διατάξεις άρθρου 14 Ν.3050/02 (ΦΕΚ 214 τ.Α΄13/9/2002)

Διευκρινίσεις στην εφαρμογή του Ν. 2676/99 - Ευεργετήματα ρύθμισης

Γ. Διευκρινίσεις στον τρόπο ρύθμισης οφειλετών με παλαιό και νέο ΑΓΜ, καθώς και ρύθμιση Έδρας και Υποκ/των.

Δ. Διευκρινίσεις για καταλογίστηκες πράξεις χρονικής περιόδου 2002 (ΑΠΔ) και για ενοποιημένες εισφορές Ι.Κ.Α - ΕΛΔΕΟ 2002.

Ε. Κατάσχεση Τραπεζικού Λογαριασμού οφειλέτη εις χείρας των τραπεζών ως τρίτων.

ΣΤ. Διευκρινίσεις ως προς την διακοπή παραγραφής εισφορών.

Ζ. Υπολογισμός Προσθέτου Τέλους για οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές και έξοδα Διοικητικής Εκτέλεσης

Α. ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΘΡΟΥ 14 Ν. 3050/02 (ΦΕΚ 214 τ.Α΄ 13/9/2002)

1. ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ

Σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις ρυθμίζονται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές χρονικής περιόδου μέχρι 31/12/99.

Ως ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται:

α) Οι οφειλές από κύρια εισφορά ασφαλισμένου και εργοδότη, οι εισφορές αυτοτελώς εργαζομένων για υποχρεωτική ασφάλιση.

β) Οι εισφορές φορέων και λογαριασμών που εισπράττονται από το Ι.Κ.Α.

(Ο.Α.Ε.Δ., Ο.Ε.Κ., Εργατική Εστία κ.α.)

γ) Τα οίκοθεν πρόσθετα τέλη, οι Π.Ε.Π.Τ., Π.Ε.Π.Ε.Ε., ΠΕΠΕΟ, Π.Ε.Π.Α.Ε., οι τόκοι και οι λοιπές προσαυξήσεις.

δ) Οι οφειλές από ακάλυπτες επιταγές, δικαστικά έξοδα, έξοδα διοικητικής εκτέλεση, οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, συντάξεις, καθώς και οφειλές από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

ε) Οι εισφορές υπέρ ΕΛΔΕΟ.

Επισημαίνεται ότι, ως καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται και οι οφειλές που προέρχονται από εισφορές των συγχωνευθέντων Ταμείων στο Ι.Κ.Α.

2. ΕΚΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ

Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει:

α) Οφειλές χρονικής περιόδου απασχόλησης μέχρι 31/12/99, που αφορούν εργοδότες ανέλεγκτων Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομικοτεχνικών Έργων, εφόσον υποβάλλουν αίτηση για έλεγχο των επιχειρήσεων και ρύθμιση των οφειλών στο αρμόδιο Υποκατάστημα Ι.Κ.Α., προσκομίζοντας ταυτόχρονα τα απαραίτητα στοιχεία (μισθολόγια, Β.Α.Ε., Α.Π.Δ., κ.λ.π.) των επιχειρήσεων τους εντός έξι (6) μηνών από την πρώτη (1) του επόμενου μήνα της ισχύος της σχετικής διάταξης δηλ. από 1/10/2002 έως 31/3/2003 και δύναται να υπαχθούν στην ρύθμιση εντός δύο μηνών από την παραλαβή των σχετικών πράξεων επιβολής.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου η αίτηση του εργοδότη μαζί με το Υπηρεσιακό Σημείωμα του Τμήματος Εσόδων Υποκαταστήματος θα διαβιβάζεται στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων Ι.Κ.Α. ή Ταμειακή Υπηρεσία Υποκαταστήματος, θα πρωτοκολλείται και θα εκδίδεται η απόφαση ρύθμισης της συνολικής οφειλής.

β) Τις βεβαιωμένες και μη καταβληθείσες οφειλές των Κοινών και Οικοδομικοτεχνικών Επιχειρήσεων χρονικής περιόδου απασχόλησης μέχρι 31/12/99, εφόσον οι εργοδότες υποβάλλουν αίτηση για έλεγχο των επιχειρήσεών τους στο αρμόδιο Υποκατάστημα Ι.Κ.Α., με επισυναπτόμενα τα απαραίτητα στοιχεία μέσα στην ανωτέρω προθεσμία των έξι μηνών, (από 1/10/2002 έως 31/3/2003) και αφότου διενεργηθεί ο έλεγχος κατά προτεραιότητα σε αυτή την κατηγορία επιχ/σεων η αίτηση μαζί με το Υπηρεσιακό Σημείωμα του Τμήματος Εσόδων θα διαβιβάζεται στο αρμόδιο Ταμείο Εσόδων Ι.Κ.Α. ή Ταμειακή Υπηρεσία Υποκ/τος ώστε να ρυθμιστεί η συνολική οφειλή.

Εάν από τον έλεγχο προκύψουν και νεότερες οφειλές δύναται να υπαχθούν στην ρύθμιση εντός δύο μηνών από την παραλαβή των σχετικών πράξεων επιβολής.

Η αίτηση (συν. Υπόδειγμα ) για έλεγχο των επιχειρήσεων και ρύθμιση των οφειλών τους (ακόμα και για τις διαλυμένες επιχειρήσεις) υποβάλλεται στο αρμόδιο Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. και πρωτοκολλείται στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υποκαταστήματος.

Επισημαίνουμε ότι δεν θα παραλαμβάνεται καμία αίτηση εάν δεν συνοδεύεται με τα απαραίτητα ασφαλιστικά βιβλία.

γ) Τις ήδη ρυθμισμένες οφειλές της ανωτέρω χρονικής περιόδου για το υπόλοιπο ποσό της οφειλής. Οι παραπάνω αναφερόμενες μειώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες μας, Ταμεία Είσπραξης Εσόδων Ι.Κ.Α. ή Ταμειακές Υπηρεσίες Υποκαταστημάτων Ι.Κ.Α., αναπροσαρμόζοντας το ποσό των δόσεων από τον μήνα ισχύος των ευεργετικών διατάξεων (Οκτώβριος 2002) μέχρι το πέρας της ρύθμισης.

Τονίζουμε ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι (εκδότες Ταμείων Είσπραξης Εσόδων Ι.Κ.Α. ή οι υπάλληλοι των Ταμειακών Υπηρεσιών των Υποκ/των Ι.Κ.Α.) θα πρέπει να ελέγχουν την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών ζητώντας από τους εργοδότες την προσκόμιση υπηρεσιακού σημειώματος μέσα σε διάστημα ενός μηνός για την σωστή τήρηση των όρων της ρύθμισης.

Επίσης, εάν ενήμερος εργοδότης ζητήσει την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής του, σύμφωνα με τις ευνοϊκές διατάξεις, θα του χορηγείται η έκπτωση του 10% που δικαιούται στα οίκοθεν πρόσθετα τέλη για τα ήδη καταβληθέντα ποσά και επιπλέον το 80% στα πρόσθετα τέλη και τις λοιπές προσαυξήσεις για το υπόλοιπο ανεξόφλητο ποσό οφειλής χρονικής περιόδου μέχρι 31/12/99, με την απαραίτητη προϋπόθεση της προσκόμισης Υπηρεσιακού Σημειώματος από το αρμόδιο Υποκατάστημα.

3. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Μετά την υποβολή αίτησης από τον εργοδότη για την ρύθμιση των οφειλών του, τα Υποκαταστήματα, προκειμένου να προσδιορίσουν το ύψος της οφειλής και ανάλογα αν πρόκειται για εργοδότη Κοινής Επιχείρησης ή Οικοδομοτεχνικού Έργου προβαίνουν στις εξής ενέργειες:

3.1 Ενέργειες τμημάτων εσόδων για την βεβαίωση τρεχουσών εισφορών κοινών επιχειρήσεων

Μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του Ν. 2972/2001, για την πανελλαδική εφαρμογή της Α.Π.Δ. από 1/1/2002, ο έλεγχος των κοινών επιχειρήσεων για την βεβαίωση τρεχουσών εισφορών, προκειμένου οι εργοδότες να υπαχθούν στην ρύθμιση που προβλέπεται από τις κοινοποιούμενες διατάξεις του Ν.3050/02, θα διενεργείται σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες:

3.1.1 Έλεγχος χρονικών περιόδων απασχόλησης μέχρι 31/12/2001

Ο έλεγχος των επιχειρήσεων για την βεβαίωση εισφορών χρονικών περιόδων απασχόλησης μέχρι 31/12/2001, θα πραγματοποιείται κατά τα γνωστά και αφού ο εργοδότης προσκομίσει στην υπηρεσία Β.Α.Ε και μισθολόγια, ενώ παράλληλα εξετάζονται και διεκπεραιώνονται τυχόν σημειώματα (καταγγελίες, έλεγχοι Ε.ΥΠ.Ε.Α., ΣΕΠΕ κ.λ.π.) που υπάρχουν στο Υποκατάστημα σε εκκρεμότητα.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 παρ. 2 του Ν.2972/2001, που κοινοποιήθηκαν με την εγκ. 102/2001 ("Προσαρμογή στο ΕΥΡΩ των διαδικασιών ασφάλισης Εσόδων"), οι καταλογιστικές πράξεις που εκδίδονται μετά την 1/1/2002 και αφορούν χρονικές περιόδους απασχόλησης μέχρι 31/12/2001, περιέχουν αναλυτικές επιμέρους εγγραφές σε δρχ. και μόνο τα συνολικά ποσά σε ΕΥΡΩ.

3.1.2. Έλεγχος χρονικών περιόδων απασχόλησης από 1/1/2002

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 2972/2001, από 1/1/2002 αρμόδιο υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. για την απογραφή του εργοδότη και την υποβολή της Α.Π.Δ. είναι το Υποκατάστημα ή Παράρτημα του Ι.Κ.Α., στην ασφαλιστική περιοχή του οποίου βρίσκεται η Έδρα του Εργοδότη, ενώ από τις διατάξεις της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι, αρμόδιος για την επίλυση των αμφισβητήσεων που αφορούν την υπαγωγή στην ασφάλιση, το ύψος των οφειλομένων εισφορών, προσθέτων τελών, προστίμων, προσαυξήσεων κ.λ.π., είναι ο Διευθυντής του Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α., στην ασφαλιστική περιοχή του οποίου παρέχεται η απασχόληση.

Σ΄ εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων, ο έλεγχος χρονικής περιόδου 1/1/2002 και μετά, θα διενεργείται από το Υποκατάστημα Ι.Κ.Α., στην ασφαλιστική περιοχή του οποίου λειτουργεί η Έδρα του Εργοδότη, βάσει αποτελεσμάτων που θα εκδίδει το Κέντρο Επεξεργασίας και τα οποία θα αναζητείτε προκειμένου να εξετάσετε την υποβολή των Α.Π.Δ. και την καταβολή των εισφορών, ενώ εξετάζονται και διεκπεραιώνονται τυχόν σημειώματα που υπάρχουν (καταγγελίες, έλεγχοι, Ε.ΥΠ.Ε.Α. κ.λ.π.)

Τα Υποκ/τα, στην ασφαλιστική περιοχή των οποίων λειτουργούν Παραρτήματα του εργοδότη, εξετάζουν και διεκπεραιώνουν μόνο σημειώματα που υπάρχουν σε εκκρεμότητα και ενημερώνουν το Υποκατάστημα της έδρας για τις καταλογιστικές πράξεις που συνέταξαν (εγκ. 4/2002).

3.2. Ενέργειες Τμημάτων Εσόδων για τη βεβαίωση τρεχουσών εισφορών οικοδομικοτεχνικών έργων.

Ως γνωστόν και μετά την εφαρμογή του θεσμού της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης, σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκ. 4/2002 εξακολουθεί να ενημερώνεται η Πινακίδα Παρακολούθησης του Έργου με τα στοιχεία χρέωσης (Α.Π.Δ. & Ε.Ε.), τα στοιχεία πίστωσης (ΓΕΤΕ & ΠΕΕ) και τυχόν προσθέτων τελών και προσαυξήσεων.

3.2.1 Για τον προσδιορισμό των απαιτητών εισφορών θα πρέπει,

α) να ελεγχθεί από την πινακίδα παρακολούθησης του έργου:

• εάν οφείλονται ληξιπρόθεσμες και απαιτητές εισφορές με βάση τις υποβληθείσες ανακεφαλαιωτικές καταστάσεις εντολών ασφάλισης ή Α.Π.Δ.

• εάν έχουν καταβληθεί οι κατ΄ ελάχιστα απαιτούμενες ημέρες εργασίας για τις εργασίες που έχουν εκτελεσθεί.

β) να διεκπεραιωθούν καταγγελίες και εκθέσεις επιτόπιων ελέγχων που εκκρεμούν.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 παρ. 2 του Ν. 2972/2001, που κοινοποιήθηκαν με την εγκ. 102/2001 ("προσαρμογή στο ΕΥΡΩ των διαδικασιών ασφάλισης Εσόδων") σε καταλογιστικές πράξεις που εκδίδονται μετά την 1/1/2002 και αφορούν χρονικές περιόδους απασχόλησης μέχρι 31/12/2001, περιέχουν αναλυτικές επιμέρους εγγραφές σε δρχ. και μόνο τα συνολικά ποσά σε ΕΥΡΩ.

3.2.2. Ειδικά για τις περιπτώσεις υποβολής Α.Π.Δ. μέσω ΙΝΤΕRΝΕΤ, για τις οποίες δεν έχει γίνει πλήρης καταχώρηση χρέωσης (εισφορές, ημέρες ασφάλισης, κατασκευαστική φάση) θα ζητείται από το ΚΕΠ εκτύπωση στην οποία θα απεικονίζονται τα στοιχεία χρέωσης.

4. ΤΡΟΠΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

α) Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών χρονικής περιόδου απασχόλησης μέχρι 31/12/99 παρέχεται έκπτωση κατά 80% στα πρόσθετα τέλη και τις λοιπές προσαυξήσεις δηλ. Π.Ε.Π.Τ., Π.Ε.Π.Ε.Ε., ΠΕΠΕΟ, Π.Ε.Π.Α.Ε. με την προϋπόθεση της εφάπαξ εξόφλησης και των τυχόν λοιπών οφειλών από 1/1/2000 και εφεξής με έκπτωση 20% στα πρόσθετα τέλη, εξαιρουμένων των οφειλών της τελευταίας διετίας από την ημερομηνία της αίτησης εξόφλησης ( άρθρο 51 N. 2676/99).

β) Σε περίπτωση υπαγωγής στη ρύθμιση για διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παρέχεται έκπτωση κατά 50% στα πρόσθετα τέλη και τις λοιπές προσαυξήσεις δηλ. Π.Ε.Π.Τ., Π.Ε.Π.Ε.Ε., Π.Ε.Π.Ε.Ο., Π.Ε.Π.Α.Ε. εισφορών χρονικής περιόδου απασχόλησης μέχρι 31/12/99, με την προϋπόθεση της παράλληλης συνολικής ρύθμισης των τυχόν λοιπών οφειλών από 1/1/2000 και εφεξής, σύμφωνα με τα άρθρα 51- 55 του Ν. 2676/1999.

Η απόφαση της ρύθμισης θα εκδίδεται με τις ακόλουθες ενέργειες:

1. Θα εκτυπώνεται πίνακας χρεών με την ημερομηνία ρύθμισης για τις μονάδες που λειτουργούν με το μηχανογραφικό Σύστημα Είσπραξης Καθυστερούμενων Εισφορών ή θα υπολογίζεται το σύνολο της οφειλής για τις μονάδες που λειτουργούν με χειρόγραφο σύστημα Είσπραξης Καθυστερούμενων Εισφορών, με τα πρόσθετα τέλη υπολογισμένα κατά την ημερομηνία υπαγωγής στην ρύθμιση.

Υπολογίζουμε κατόπιν τα προϋπολογιστικά πρόσθετα τέλη που αναλογούν στην κύρια εισφορά για το χρονικό διάστημα από την υποβολή της αίτησης έως την εξόφληση της οφειλής, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο 52/99.

Οι ανωτέρω πίνακες και στις δύο περιπτώσεις θα αρχειοθετούνται μαζί με την απόφαση ρύθμισης.

2. Μετά τον υπολογισμό της οφειλής με τα προϋπολογιστικά πρόσθετα τέλη και για τη χρονική περίοδο απασχόλησης έως 31/12/99 θα αφαιρείται το ποσοστό του 50% από τα οίκοθεν πρόσθετα τέλη και τις λοιπές προσαυξήσεις, ως ανωτέρω αναφέρονται, ενώ για τις οφειλές χρονικής περιόδου απασχόλησης από 1/1/2000 και εφεξής θα εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις των άρθρων 49- 55 του Ν. 2676/99. Επί του συνόλου της οφειλής που θα προκύψει θα υπολογίζεται το ποσό της προκαταβολής και το ποσό των μηνιαίων δόσεων (το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο του ποσού των έξι τεκμαρτών ημερομισθίων της 6ης ασφαλιστικής κλάσης - Σχ. εγκύκλιο 52/99 και 102/2001).

Πρέπει να επισημάνουμε ότι για το μηχανογραφικό, αλλά και για το χειρόγραφο σύστημα, για τα παραστατικά Π.Ε.Π.Τ., Π.Ε.Π.Ε.Ε., ΠΕΠΕΟ., Π.Ε.ΠΑ..Ε, ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα στον υπολογισμό των εκπτώσεων, επειδή η καταχώρηση στο σύστημα βεβαίωσης (Η/Υ) ή στην πινακίδα του εργοδότη γίνεται με συγκεντρωτική απεικόνιση των χρονικών περιόδων και όχι αναλυτικά.

Στην περίπτωση αυτή για το μεν μηχανογραφικό σύστημα θα πρέπει να γίνεται εισαγωγή των αναλυτικών χρονικών περιόδων των προσαυξήσεων (Π.Ε.Π.Τ., Π.Ε.Π.Ε.Ε., ΠΕΠΕΟ, Π.Ε.ΠΑ.Ε.) μέσω του πεδίου των μεταβολών ενώ για το χειρόγραφο σύστημα θα πρέπει να αναζητώνται οι χρηματικοί κατάλογοι για τον ακριβή υπολογισμό των εκπτώσεων ανά χρονική περίοδο.

Επισημαίνεται ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους Προϊσταμένους και τους Διευθυντές των μονάδων ως προς τον υπολογισμό των προσθέτων τελών και των λοιπών προσαυξήσεων, καθώς και των εκπτώσεων αυτών, για τον ακριβή υπολογισμό των ρυθμιζόμενων ποσών.

3. Ο εργοδότης θα καταβάλλει το ποσό της προκαταβολής και το συνολικό ποσό των δόσεων, που αναφέρονται στην απόφαση ρύθμισης τα οποία θα εισπράττονται με βάση τη χρονική σειρά βεβαίωσης των καταλογιστικών πράξεων, όπως προκύπτει από τον αύξοντα αριθμό και την ημερομηνία του τριπλοτύπου Ταμειακής βεβαίωσης ( παρ. 1 άρθρου 15 του Ν. 2972/01).

Τονίζουμε ότι κατά την είσπραξη των ανωτέρω ποσών (προκαταβολής και μηνιαίων δόσεων) θα εξοφλούνται εξ΄ ολοκλήρου οι καταλογιστικές πράξεις Π.Ε.Π.Τ., Π.Ε.Π.Ε.Ε., ΠΕΠΕΟ, Π.Ε.ΠΑ.Ε. και οι Π.Ε.Ε. με τα αναλογούντα οίκοθεν πρόσθετα τέλη κατά την ημερομηνία καταβολής, χωρίς έκπτωση, όπως ισχύει σήμερα.

Μόνο σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης της ρύθμισης (δηλ. της καταβολής του συνολικά ρυθμιζόμενου ποσού), θα εκδίδεται από τον αρμόδιο υπάλληλο:

1. Ειδικά μετά την εξόφληση της ρύθμισης για το μηχανογραφικό σύστημα, από τις εργασίες κλεισίματος εκδίδεται ο πίνακας χρεών, ο οποίος αφού πρωτοκολλείται, υπογράφεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο και αρχειοθετείται, συνεχίζονται δε από τον αρμόδιο υπάλληλο οι εργασίες κλεισίματος της ρύθμισης.

2. Για το χειρόγραφο σύστημα θα υπολογίζεται το εναπομείναν υπόλοιπο της οφειλής στο σχετικό έντυπο υπόδειγμα (Νο 1), το οποίο αφού πρωτοκολλείται και υπογράφεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο θα εκτελείται η διαγραφή χειρόγραφα και θα αρχειοθετείται (σχετ. υπόδειγμα 2 και 3).

• Αντίθετα για τους εργοδότες, που δεν θα τηρήσουν τους όρους της ρύθμισης, σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα είναι απαιτητό το εναπομείναν υπόλοιπο της κύριας εισφοράς με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη.

• Κατά τα λοιπά και στην παρούσα ρύθμιση έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 49- 55 του Ν. 2676/1999, και μόνο κατ΄ εξαίρεση των ανωτέρω διατάξεων η προαναφερθείσα ρύθμιση θα θεωρηθεί για όλους τους εργοδότες που θα υπαχθούν σε αυτή ΠΡΩΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ (ποσοστό προκαταβολής πρώτης ρύθμισης), αλλά σε περίπτωση απώλειας αυτής, οι εργοδότες δύναται να ρυθμίσουν εκ νέου την οφειλή τους με τις ισχύουσες διατάξεις του Ν. 2676/99, χωρίς την παρέλευση εξαμήνου και θα επανέλθουν στην κατηγορία των ρυθμίσεων που είχαν πριν την υπαγωγή στη ευνοϊκή ρύθμιση (1η, 2η, 3η κ.λ.π.) χωρίς να λογίζεται η ειδική ρύθμιση.

• Τονίζουμε ότι η αναπροσαρμογή των δόσεων θα ισχύει κανονικά μετά από εξάμηνο και για την νέα ρύθμιση, διατηρώντας την έκπτωση στον υπολογισμό των προσθέτων τελών του 50% για την χρονική περίοδο μέχρι 31/12/99, ενώ για την χρονική περίοδο από 1/1/2000 και εφεξής η έκπτωση από 10% θα ανέρχεται σε 5%. Διατηρείται, επίσης, και το ευεργέτημα της εκπρόθεσμης καταβολής δύο δόσεων, αλλά όχι συνεχόμενων (Σχετ. Εγκ. 111/99).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

1. Εργοδότης που δεν τήρησε τους όρους της 2ης ρύθμισης του Ν. 2676/99, θα υπαχθεί στη νέα ρύθμιση με ποσοστό προκαταβολής 12%. Σε περίπτωση απώλειας θα επανέλθει στις διατάξεις του Ν. 2676/99 σε επόμενη κατηγορία ρύθμιση, δηλαδή με 40% ποσοστό προκαταβολής.

2. Εργοδότης ρυθμίζει 1 φορά την οφειλή του με την ευνοϊκή ρύθμιση με ποσοστό προκαταβολής 12%. Σε περίπτωση απώλειας θα ρυθμίσει με τις διατάξεις του Ν. 2676/99 σαν πρώτη φορά. (12% ποσοστό προκαταβολής).

Σε περίπτωση που συνταχθούν καταλογιστικές πράξεις μετά την έκδοση της απόφασης ρύθμισης που ανάγονται σε χρονική περίοδο οφειλών που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, θα θεωρούνται τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και θα πρέπει να εξοφληθούν, προκειμένου να συνεχιστεί η ρύθμιση.

Επισημαίνουμε ότι οι ανωτέρω μειώσεις ισχύουν για μία μόνο ρύθμιση

Εξαιρούνται των ανωτέρω μειώσεων οι εργοδότες:

α) Που έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους με ευεργετικές διατάξεις βάσει ειδικών νόμων π.χ. Ν. 2556/97 που αφορά επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές.

β) πάσης φύσεως αυθαιρέτων κτισμάτων και ιδιωτικών οικομικοτεχνικών έργων που υπάγονται σε ειδικές διατάξεις νόμων περί μειώσεως ημερών απασχόλησης ή εισφορών.

Επίσης, δεν υπάγονται στην ανωτέρω ρύθμιση:

• Οι ήδη ρυθμισμένες οφειλές των πτωχών επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων που βρίσκονται στο στάδιο της εκκαθάρισης σύμφωνα με τις διατάξεις άρθρου 51 Ν. 2676/99 με προκαταβολή 2% και 60 δόσεις, αλλά εάν απωλέσουν το δικαίωμα συνέχισής της, δύναται να υπαχθούν στις προαναφερόμενες ευνοϊκές διατάξεις δηλαδή ρύθμιση της υπόλοιπης οφειλής με 12% προκαταβολής και 24 μηνιαίες δόσεις ή εφάπαξ εξόφλησης αυτής.

• Οφειλές πτωχών και αποκατασταθέντων κατόπιν δικαστικής απόφασης, που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του Ν. 38/75.

Όλες τις προαναφερόμενες κατηγορίες οφειλετών, εάν απωλέσουν τις προαναφερθείσες ρυθμίσεις και τα ευεργετήματα αυτών, θα έχουν την δυνατότητα να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση.

Με ευθύνη των Διευθυντών και των Προϊσταμένων των Υποκαταστημάτων Ι.Κ.Α. ή των Ταμείων Είσπραξης Εσόδων Ι.Κ.Α. θα πρέπει να σταλεί η αντίστοιχη επιστολή στους εργοδότες - οφειλέτες (Συν. Υπόδ. 4).

Επίσης σας επισυνάπτουμε δελτίο τύπου προκειμένου να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Υποκ/τος ή Ταμείου Εσόδων και να δημοσιευθεί σε ΜΜΕ, τύπο, κ.λ.π. της περιοχής σας, όπως και να αποσταλεί στα Επιμελητήρια, τις εργοδοτικές ενώσεις κ.λ.π. της περιοχής σας.

5. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ - ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ

Το Ι.Κ.Α., ακόμα και όταν οφειλέτης είναι ενήμερος με τους όρους των ρυθμίσεων, διατηρεί το δικαίωμα να διατηρεί τις επιβληθείσες κατασχέσεις και τις εγγραφείσες υποθήκες κατά ακινήτων περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών του, να επιβάλλει νέες κατασχέσεις κατά κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και να εγγράφει νέες υποθήκες, για διασφάλιση της οφειλής ( άρθρο 55 του Ν. 2676/99).

Δεν προσδιορίζονται όμως από τις αρμόδιες υπηρεσίες προγράμματα πλειστηριασμού σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών του.

Επισημαίνουμε, όμως, ότι για την κατηγορία των οφειλετών που έχει προσδιοριστεί πρόγραμμα πλειστηριασμού κατά των περιουσιακών τους στοιχείων, εφόσον υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση της συνολικής οφειλής τους στα Ταμεία Είσπραξης Εσόδων Ι.Κ.Α. ή στις Ταμειακές Υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων, χωρίς την προσκόμιση Υπηρεσιακού Σημειώματος, θα ζητείται από τις προαναφερόμενες υπηρεσίες να διεξαχθεί κατά προτεραιότητα έλεγχος σε αυτές τις επιχειρήσεις από τα αρμόδια Τμήματα Εσόδων των Υποκαταστημάτων εφόσον ο εργοδότης τους έχει προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να δηλώσει εγγράφως ότι δεν τηρεί τα ανωτέρω στοιχεία, προκειμένου οι Υπηρεσίες μας να διενεργήσουν κατά κρίση έλεγχο άρθρο 26 παρ. 11 του Α.Ν.1846/51.

Η ανωτέρω δυνατότητα επιβολής κατάσχεσης και εγγραφής υποθήκης ισχύει τόσο κατά των περιουσιακών στοιχείων των νομικών προσώπων (ΑΕ, ΕΠΕ, Συνεταιρισμών κ.λ.π.), όσο και κατά των περιουσιακών στοιχείων των διοικούντων τα νομικά πρόσωπα, είτε σε περίπτωση διάλυσης ή συγχώνευσης των νομικών προσώπων, ( άρθρο 4 παρ. 4 του Ν. 2556/97 - Σχ. εγκύκλιος 20/98), είτε και κατά τη διάρκεια λειτουργίας αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 69 παρ. 2 του Ν. 2676/99 - Σχ. εγκύκλιος 15/99).

Για τους εργοδότες που θα υπαχθούν στην ρύθμιση και για όσο χρονικό διάστημα τηρούν τους όρους αυτής αναστέλλεται η ποινική δίωξη για παραβάσεις του Α.Ν. 86/67, εξαλείφεται το αξιόποινο σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης και αναβάλλεται η εκτέλεση της καταγνωσθείσας ποινής ή διακόπτεται η αρξαμένη εκτέλεση αυτής, η οποία τελικά εξαλείφεται σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 2721/99.

Οι επιβληθείσες κατασχέσεις εις χείρας τρίτων δεν αίρονται και τα ποσά που αποδίδονται από τις κατασχέσεις αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα, που ίσχυε η ρύθμιση (αρθ. 55 του Ν. 2676/99).

Β] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν. 2676/99 - ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑ ΤΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Ως προς την εφαρμογή του ισχύοντος Ν. 2676/99 σας διευκρινίζουμε τα εξής:

1. Σε όλες τις κατηγορίες ρύθμισης του Ν. 2676/99 (1η, 2η, 3η ρύθμιση) θα υπολογίζεται έκπτωση στα πρόσθετα τέλη, εξαιρουμένων των οφειλών της τελευταίας διετίας από την ημερομηνία αίτησης της απόφασης ρύθμισης.

2. Σε όλες τις κατηγορίες ρύθμισης (1η ρύθμιση, 2η ρύθμιση, 3η ρύθμιση κ.λ.π.) και εφόσον οι εργοδότες τηρούν τους όρους αυτών, παρέχεται η δυνατότητα να καταβάλλουν δόση μέχρι το τέλος του επομένου μήνα απ΄ αυτόν που είναι απαιτητή. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται για δύο δόσεις σε όλη την διάρκεια της κάθε μίας ρύθμισης (Εγκ. Ι.Κ.Α. 111/99).

Γ] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΜΕ ΠΑΛΑΙΟ & ΝΕΟ ΑΓΜ ΚΑΘΩΣ & ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΔΡΑΣ & ΥΠΟΚ/ΤΩΝ.

• Έδρα και παραρτήματα εργοδότη που ελέγχονται από το ίδιο Υποκατάστημα Ι.Κ.Α.

• Έδρα και παραρτήματα εργοδότη που ελέγχονται από διαφορετικά Υποκατάστημα Ι.Κ.Α.

Και στις 2 περιπτώσεις, έχουμε διαφορετικό Αριθμό Μητρώου Εργοδότη και επί πλέον στη 2η περίπτωση και διαφορετικό Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. Σε κάθε περίπτωση απόδοσης (ΝΕΟΥ) 10ψήφιου Αριθμ. Μητρώου Εργοδότη θα αναγράφεται μαζί με τους παλιούς ΑΓΜ και ο νέος αυτός ΑΜΕ, για όλους τους εργοδότες, πάνω στα σχετικά παραστατικά (Π.Ε.Ε., Π.Ε.Π.Τ., κ.λ.π.. Υπηρεσιακά Σημειώματα, Απόφαση ρύθμισης, βεβαιώσεις κ.λ.π.), όπως αναφέρεται στο Γενικό Έγγραφο Γ99/1/49-21/3/2002 της Διοίκησης του Ι.Κ.Α., που σας έχει κοινοποιηθεί.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΕΔΡΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΔΡΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Για την κατηγορία των επιχειρήσεων που λειτουργούν με την ίδια επωνυμία και νομική μορφή σε διάφορα Υποκαταστήματα Ι.Κ.Α., αρμόδιο Υποκατάστημα για να εκδώσει απόφαση ρύθμισης της συνολικής οφειλής τους είναι το Υποκατάστημα της Έδρας της επιχείρησης, όπως αναφέρεται στην Εγκ. Ι.Κ.Α. 52/99.

Αίτηση για έλεγχο και ρύθμιση των οφειλών υποβάλλεται (μέσα στην προαναφερόμενη προθεσμία των έξι μηνών) στο Υποκατάστημα της Έδρας της επιχείρησης καθώς και στα κατά τόπους αρμόδια Υποκαταστήματα Ι.Κ.Α. που ελέγχουν τα Παραρτήματα της επιχείρησης, προσκομίζοντας ταυτόχρονα ο εργοδότης τα αντίστοιχα για την διεξαγωγή του ελέγχου στοιχεία.

Μετά την διενέργεια του ελέγχου διαβιβάζονται άμεσα (ήτοι με FAX, courier κ.λ.π.) από τα κατά τόπους Υποκαταστήματα στο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων ή Ταμειακή Υπηρεσία της Έδρα της επιχείρησης: α) η υποβληθείσα αίτηση για έλεγχο και ρύθμιση των οφειλών β) Το Υπηρεσιακό Σημείωμα του Τμήματος Εσόδων του Υποκ/τος και γ) Το Πληροφοριακό Δελτίο με τις οφειλές της επιχείρησης από το Ταμείο ή Ταμειακή Υπηρεσία, προκειμένου να προβεί στην ρύθμιση της συνολικής οφειλής της επιχείρησης.

Στα Πληροφοριακά Δελτία που θα χορηγούνται από τα Τμήματα Ταμειακών Υπηρεσιών ή Ταμείων προκειμένου να ρυθμίζονται καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές χρονικής περιόδου έως 31/12/99, αλλά και τυχόν οφειλές από 1/1/2000 και εφεξής θα αναγράφονται εκτός του συνολικού οφειλόμενου ποσού από κύριες εισφορές, αυτοτελή πρόσθετα τέλη κ.λ.π. και τα πραγματικά και τα προϋπολογιστικά (οίκοθεν) πρόσθετα - τέλη).

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, το κάθε Υποκατάστημα θα υπολογίζει το ποσό της προκαταβολής και των μηνιαίων δόσεων.

Το Υποκατάστημα της Έδρας θα υπολογίζει και θα συμπληρώνει εις διπλούν την απόφαση ρύθμισης Υπόδ. 4 που θα συμπεριλαμβάνει το ποσό της προκαταβολής, των μηνιαίων δόσεων και θα ορίζει το ποσό ή ποσοστό της προβλεπόμενης παρακράτησης (συμπεριλαμβανομένων των οφειλών όλων των Υποκαταστημάτων).

Η Απόφαση που θα εκδίδεται από το Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. της Έδρας, θα αναφέρει τους Αριθμ. Μητρώου (παλιούς και πιθανό νέο ΑΜΕ) με την οφειλή καθενός (Κύρια Εισφορά και πρόσθετα τέλη), το ποσό προκαταβολής, το ποσό των καταβλητέων δόσεων ανά Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. των παραρτημάτων του Εργοδότη.

Παράβολο για τη ρύθμιση θα εκδίδεται και θα καταβάλλεται στο Υποκατάστημα ή Ταμείο του Ι.Κ.Α. που υπάρχει η οφειλή της Έδρας του Εργοδότη.

Το ποσό του παραβόλου (όπως προσδιορίζεται από τις οικείες διατάξεις) προκύπτει από το συνολικό ποσό οφειλής του εργοδότη αθροιζόμενων των οφειλόμενων ποσών της Έδρας και των παραρτημάτων της Επιχείρησης.

Επί του εκδιδόμενου (Γραμματίου) παραβόλου αναγράφονται επίσης όλοι οι Αριθμοί Μητρώου και τα Υποκαταστήματα Ι.Κ.Α. της Έδρας και των παρατημάτων του οφειλέτη.

Αντίγραφο της Απόφασης Ρύθμισης, θα εκδίδεται και θα επιδίδεται (με υπογραφή) στον οφειλέτη και θα αποστέλλεται σε όλα τα Υποκαταστήματα του Ι.Κ.Α. και τα Ταμεία Είσπραξης Εσόδων Ι.Κ.Α., οι οφειλές των οποίων συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση ρύθμισης.

Υπενθυμίζεται εδώ, ότι στο κείμενο της Απόφασης Ρύθμισης, απαραιτήτως θα πρέπει να αναφέρονται με πληρότητα και σαφήνεια οι όροι ισχύος της εν λόγω ρύθμισης, προκειμένου να αποφεύγονται προστριβές με τους οφειλέτες.

Βασική προϋπόθεση (εκτός των άλλων προβλεπόμενων) για να θεωρείται ενήμερος ο οφειλέτης, είναι η καταβολή των ληξιπρόθεσμων δόσεων στο αρμόδιο Ταμείο ή Ταμειακή Υπηρεσία της Έδρας της επιχείρησης καθώς και η καταβολή των απαιτητών τρεχουσών εισφορών στο Υποκατάστημα της Έδρας της επιχείρησης.

Για την καταβολή των δόσεων των Υποκαταστημάτων του εργοδότη στην Έδρα, θα ακολουθηθούν οι παρακάτω ενέργειες:

Μετά την έκδοση του γραμματίου Είσπραξης της Έδρας από τον εκδότη (μηχανογραφικό ή χειρόγραφο σύστημα) θα συμπληρώνεται το έγγραφο Υπόδειγμα 5 με όλα τα Υποκαταστήματα του εργοδότη αναλυτικά και στη θέση Αιτιολογία θα αναγράφεται η κατάσταση της ρύθμισης, (π.χ. προκαταβολή ή 3η δόση ή παρακράτηση κ.λ.π.).

Στη θέση Γενικό Σύνολο θα αναγράφεται το σύνολο μόνο των επιμέρους Υποκαταστημάτων του και όχι της έδρας, αφού το δεύτερο θα το εκδίδουμε με το γνωστό μέχρι σήμερα τρόπο.

Το έντυπο αυτό θα εκδίδεται σε τρία αντίγραφα. Το πρωτότυπο θα μένει στο Ταμείο Είσπραξης ή στην αντίστοιχη Ταμειακή Υπηρεσία Υποκαταστημάτων το δεύτερο θα επιδίδεται από τον Ταμεία στον Εργοδότη ως στοιχείο καταβολής των δόσεων των Υποκαταστημάτων του και το τρίτο θα παραδίδεται στο λογιστήριο των Ταμείων ή των Υποκαταστημάτων, έτσι ώστε να εκδίδεται το αντίστοιχο γραμμάτιο είσπραξης για τα επιμέρους Υποκαταστήματα του εργοδότη και την τακτοποίηση των δόσεων, της ρύθμισής του.

Το Λογιστήριο της Έδρας θα εκδώσει τα αντίστοιχα γραμμάτια Είσπραξης Υποδ. 6 για τα Υποκαταστήματα ,τα οποία και θα διαβιβάσει σ΄ αυτά, προκειμένου να εκδοθούν τα αντίστοιχα τριπλότυπα Είσπραξης για την τακτοποίηση των δόσεων της ρύθμισης.

Τα δε λογιστήρια των Υποκαταστημάτων θα εκδώσουν τις αντίστοιχες εντολές πληρωμών για τον αντιλογισμό των ποσών (Υποδ. 7).

Ας δούμε τις ανωτέρω ενέργειες με ένα παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε ότι ένας εργοδότης έχει την εξής εικόνα:

 

Στην έδρα (Δάφνη) όπου έγινε η ρύθμιση, θα εκδώσουμε δύο παραστατικά. Ένα κανονικό Τριπλότυπο είσπραξης της Έδρας (μηχανογραφικό ή χειρόγραφο σύστημα) και ένα παραστατικό (Υποδ. 4) με τα επιμέρους Υποκ/τα του, δηλ. στη θέση στοιχείων Υποκ/των θα έχουμε την εξής εικόνα:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΑΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
  ΥΠΟΚ/ΜΑ ΑΓΜ Δ/ΝΣΗ ΠΟΣΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
1.
2.
3.
4.
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
ΚΑΒΑΛΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΟΡΩΠΙ
................
................
................
................
................
................
................
................
200 ευρώ
300 ευρώ
500 ευρώ
500 ευρώ
1η ΔΟΣΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 1.500 €

`Αρα στο Ταμείο ο εργοδότης θα καταβάλλει συγκεντρωτικά 1.500 € για τα υποκ/τά του και το γραμμάτιο είσπραξης για την έδρα του που ας υποθέσουμε ότι είναι 500 €. Συνολικά ο εργοδότης θα καταβάλλει στο Ταμείο 2.000 €.

Στη συνέχεια το παραστατικό Υπόδειγμα 4 θα διαβιβαστεί στο λογιστήριο για να εκδοθούν τα τέσσερα (4) γραμμάτια είσπραξης για τα αντίστοιχα Υποκ/τα του εργοδότη (Θεσ/νίκη, Καβάλα, Καλαμάτα, Κορωπί).

Στη συνέχεια αφού διαβιβαστούν και παραλάβουν τα αντίστοιχα Υποκ/τα , τότε κάθε Υποκ/μα θα εκδώσει το αντίστοιχο τριπλότυπο είσπραξης για την ρύθμιση του αλλά και το λογιστήριο την αντίστοιχη εντολή πληρωμής για τον αντιλογισμό του ποσού.

Ας υποθέσουμε ότι η Θεσ/νίκη παραλάβει το γραμμάτιο είσπραξης του λογιστηρίου της Έδρας τότε το αντίστοιχο τμήμα (εκδότες) θα εκδώσει το γραμμάτιο είσπραξης του εργοδότη, με την δόση, πχ. 200 € και το λογιστήριο θα εκδώσει την αντίστοιχη εντολή πληρωμής για το ταμείο. Η είσπραξη των δόσεων από τα Υποκ/τα θα γίνεται με την ημερομηνία του γραμματίου είσπραξης της έδρας με την διαδικασία της παρακράτησης. Στη συνέχεια ο αρμόδιος υπάλληλος των μεταβολών θα πιστώνει ("κουμπώνει") την πραγματική δόση του εργοδότη, σύμφωνα με την αιτιολογία του γραμματίου είσπραξης από την έδρα (προκαταβολή ή 5η δόση ή παρακράτηση κ.λ.π.)

Δ]. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2002 (ΑΠΔ) & ΓΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΜΈΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ Ι.Κ.Α. - ΕΛΔΕΟ 2002

- Η Π.Ε.Ε., Π.Ε.Π.Τ., Π.Ε.Π.Ε.Ε. κατ. Π.Ε.Α.Π. που συντάσσονται για χρονική περίοδο 2002 (ΑΠΔ) η ένδειξη "ΚΕΠ" τίθεται στα αντίστοιχα παραστατικά από το Τμήμα Εσόδων.

- Π.Ε.Ε. Ι.Κ.Α + ΕΛΔΕΟ (Ενοποιημένες εισφορές Ι.Κ.Α. + ΕΛΔΕΟ 2002).

Κατηγορία πράξεων με χωριστό υποσύνολο μέσα στον χρηματικό κατάλογο, στην τριπλότυπη περιληπτική κατάσταση βεβαίωσης, στην Συγκεντρωτική κατάσταση Π.Ε.Ε.Π.Ε.Π.Τ., κ.λ.π., Μηνός....... Και στα σχετικά βιβλία, σε χωριστή στήλη.

- Το χειρόγραφο τριπλότυπο είσπραξης, εκδίδεται με ενιαίο το ποσό Ι.Κ.Α + ΕΛΔΕΟ.

Στην (ημερήσια) κατάσταση εισπράξεων, το σύνολο της στήλης "Κυρ. Εισφ. Ι.Κ.Α + ΕΛΔΕΟ", καθώς και το σύνολο της στήλης "Π.Τ. Ι.Κ.Α + ΕΛΔΕΟ" της ημερήσιας είσπραξης, θα επιμερίζεται σε "Π.Τ. Ι.Κ.Α" και "Π.Τ. ΕΛΔΕΟ", σύμφωνα με τα ποσοστά που ορίζονται στην εγκύκλιο 50/2002. Ο επιμερισμός θα γίνεται από συνολικό ποσό του αθροίσματος των Γραμματίων των ενοποιημένων εισφορών και όχι από κάθε Γραμμάτιο χωριστά τα ποσά που προκύπτουν από τον επιμερισμό, θα αναγράφονται πάνω στην ημερήσια κατάσταση εισπράξεων, ανά είδος εσόδου, χειρόγραφα.

Ε]. ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΗ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΩΣ ΤΡΙΤΩΝ

Με τη νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 24 του Ν. 2915/2001 παρέχεται η δυνατότητα κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών και αυλών τίτλων - μετοχών κυριότητας οφειλέτη - καταθέτη από δανειστή, δυνάμει εκτελεστού τίτλου.

Με επιμέλεια του δανειστή θα πρέπει να επιχειρείται δέσμευση των καταθέσεων σε εκείνο το Πιστωτικό Ίδρυμα, στο οποίο αυτός υποθέτει ότι τηρούνται καταθέσεις του οφειλέτη του.

7 Η ρύθμιση του άρθρου 24 του Ν. 2915/2001 αφορά μόνο στη άρση του μέχρι σήμερα ισχύοντος απορρήτου των καταθέσεων, ενώ κατά τα λοιπά, ως προς την παροχή πληροφοριών σε μη νομιμοποιούμενους τρίτους, εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις, οι καθιερωμένες από τα μέχρι πριν την θέσπιση της διάταξης ισχύοντα.

Κατά τα λοιπά, σε σχέση με τον τρόπο ικανοποίησης του δανειστή, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη από το Ν.Δ 356/74 - Κ.Ε.Δ.Ε. διαδικασία κατάσχεσης απαίτησης εις χείρας τρίτου (κατ΄ άρθρα 30-34- Κ.Ε.Δ.Ε.) με υποβολή δήλωσης της Τράπεζας ως τρίτης, εντός οκτώ ημερών στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, αν τηρείται σε αυτήν κατάθεση του καθού η κατάσχεση κ.λ.π. Σε καταφατική περίπτωση, η Τράπεζα αποδίδει άμεσα το ποσό της κατάθεσης στον κατασχόντα, λόγω της αυτοδίκαιης εκ του νόμου εκχώρησης.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω το Ι.Κ.Α., ως δανειστής δύναται να επιβάλλει κατασχέσεις εις χείρας των Τραπεζών, ως τρίτων, για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του από τους οφειλέτες του κατά τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου.

Τα ανωτέρω κατασχετήρια θα πρέπει να επιδίδονται με δικαστικό επιμελητή στα Υποκαταστήματα των Τραπεζών, στα οποία υπάρχουν ή μπορεί να υπάρχουν καταθέσεις, κατόπιν πληροφοριών και στοιχείων (εγγραφές στα λογιστικά βιβλία των εταιρειών, εκθέσεις ελεγκτών ανωνύμων εταιρειών κ.λ.π.), στις Διοικήσεις των Τραπεζών αυτών, καθώς και στον οφειλέτη.

Τα ανωτέρω κατασχετήρια δύνανται να αναφέρονται σε συγκεκριμένους λογαριασμούς των νομικών προσώπων με συνδικαιούχους φυσικά πρόσωπα ή των φυσικών προσώπων επί ατομικών επιχ/σεων, αλλά και γενικά σε οποιοδήποτε άλλο λογαριασμό των οφειλετών για την ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων του Ι.Κ.Α.

Υπενθυμίζεται δε ότι υπάρχει η δυνατότητα του Ι.Κ.Α. προς αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών εργοδοτών από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, δημοτικές αρχές, Τράπεζες κ.λ.π., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 3 του Ν. 2556/97.

ΣΤ]. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Με την απόφαση παροχής διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής αναστέλλεται ο χρόνος παραγραφής των οφειλών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 87 του Ν. 2362/95 (ΦΕΚ 247 τ. Α΄) οι οποίες αναλογικά εφαρμόζονται και στο Ι.Κ.Α., κατά τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 2 του Ν. 2556/97.

Επισημαίνεται ότι η αναγνώριση της αξίωσης από τον υπόχρεο με οποιοδήποτε τρόπο σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 260 του Α.Κ, όπως είναι και η μερική καταβολή η οποία πιστώνεται σε μια καταλογιστική πράξη διακόπτει την παραγραφή όλων των βεβαιωμένων οφειλών του εργοδότη στο Ι.Κ.Α. μέχρι την ημερομηνία καταβολής και αρχίζει νέα από την επομένη της αναγνώρισης της οφειλής (μερική Καταβολή).

Υπενθυμίζεται ότι, για όλους τους οφειλέτες θα πρέπει να λαμβάνονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, που αποτελούν και λόγους διακοπής ή αναστολής της παραγραφής, ώστε οι υπάλληλοι του Ι.Κ.Α. να μην αναγκάζονται να κοινοποιούν τις καταλογιστικές πράξεις στο τέλος της δεκαετίας για διακοπή της παραγραφής (Σχ. Γενικό έγγραφο Ε13/3/21-10-99 και Σχ. Εγκύκλιος 101/20/98 και 12/2002)

Επισημαίνεται ότι, ειδικά για τις καταλογιστικές πράξεις που συντάσσονται και περιλαμβάνουν χρονική περίοδο οφειλής, η οποία παραγράφεται κατά το τέλος του έτους της σύνταξης των ανωτέρω πράξεων, θα πρέπει να επιδίδονται οι πράξεις στους οφειλέτες με το έντυπο έκθεσης επίδοσης που επισυνάπτεται στο υπ΄ αριθμ. Ε13/3/21-10-99 από τους υπαλλήλους Ελέγχου των Υποκ/των Ι.Κ.Α. κατά την διαδικασία του άρθρου 27 του Κανονισμού Ασφάλισης Ι.Κ.Α.

Η ανωτέρω διαδικασία θα ακολουθείται πριν την αποστολή των χρηματικών καταλόγων στα αρμόδια Ταμεία Είσπραξης Εσόδων Ι.Κ.Α. ή στις Ταμειακές Υπηρεσίες των Υποκ/των Ι.Κ.Α. και με τον τρόπο αυτό θα διακόπτεται η παραγραφή των οφειλών, χωρίς να απαιτείται η διαδικασία της λήψης των αναγκαστικών μέτρων ή της αναγραφής τους στις καταστάσεις των παραγραφομένων εισφορών για διακοπή της παραγραφής.

Αντίγραφα των εκθέσεων επίδοσης θα πρέπει να στέλνονται στα αρμόδια Ταμεία Είσπραξης Εσόδων Ι.Κ.Α. ή στις Ταμειακές Υπηρεσίες, προκειμένου να ενημερώνεται η πινακίδα ή ο λογαριασμός του οφειλέτη για την διακοπή της παραγραφής.

Ζ]. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΛΙΓΟ ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙΣΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από παροχές, συντάξεις κ.λ.π. από κύριες οφειλές καθώς και από τόκους που συμβεβαιώνονται με τις κύριες οφειλές καθώς και τα ποσά οφειλών από πάσης φύσεως έξοδα (π.χ. έξοδα διοικητικής εκτέλεσης, δικαστικά έξοδα κ.λ.π.) εισπράττονται με πρόσθετα τέλη εκπρόθεσμης καταβολής, που υπολογίζονται με ποσοστό 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης, η οποία αρχίζει από την πρώτη εργάσιμη για τις Δημόσιες Υπηρεσίες ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τον μήνα της βεβαίωσης τους στις αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ.1 του Ν.Δ. 356/74, όπως ισχύει σήμερα και μέχρι 300% του οφειλόμενου ποσού, σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 1 του Ν, 2523/97 (ΦΕΚ 179 τ.Α΄) και της Υπουργικής Απόφασης 1084024/4873 - 12/0016/9-9-99 (ΦΕΚ1828/99 τ.Β΄).

Η ισχύς των ανωτέρω αρχίζει από 1/10/99, χωρίς αναδρομική ισχύ και για οφειλές, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες και δεν έχουν εξοφληθεί και για όσο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία αυτή και μετά καθυστερούν να εξοφληθούν.

Επισημαίνεται ότι κατά το χρονικό διάστημα από. την έκδοση της απόφασης καταλογισμού της κύριας εισφοράς καθώς και του τόκου και μέχρι την ταμειακή βεβαίωση αυτών δεν θα υπολογίζεται επιπλέον τόκος επί της κύριας εισφοράς.

Μετά τα ανωτέρω παύει η ισχύς της Εγκυκλίου 2/92 Ι.Κ.Α., ως προς τον υπολογισμό των προσθέτων τελών επί της κύριας εισφοράς και του συμβεβαιωμένου σ΄ αυτήν τόκου.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ
Αρ. Φύλλου 214
13 Σεπτεμβρίου 2002

ΝΟΜΟΣ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 3050
Σύσταση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και άλλες διατάξεις

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΣΥΣΤΑΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

`Αρθρο 1
Σύσταση - Σκοπός - Δικαιούχοι

`Αρθρο 14

1. Μειώνονται, παρέκκλιση των διατάξεων των περιπτώσεων α΄, β΄, γ΄ της παρ. 6 του άρθρου 51 του Ν. 2573/1999 τα πρόσθετα τέλη και λοιπές προσαυξήσεις των οφειλόμενων εισφορών Ι.Κ.Α. χρονικής περιόδου απασχόλησης μέχρι 31.12.1999, κατά 30%, εφόσον αυτές καταβληθούν εφάπαξ και κατά 50% εφόσον ρυθμιστεί η εξόφληση τους σε δόσεις, με την προϋπόθεση της πα­ράλληλης συνολικής ρύθμισης ή εξόφλησης και των τυ­χόν λοιπών οφειλών από 1.1. 2000 και εφεξής, σύμφωνα με τα άρθρα 51- 35 του Ν. 2676/1999.

2. Τα ποσοστά απαλλαγής της προηγούμενης παραγράφου ισχύουν:

α) για τους εργοδότες των κοινών και οικοδομικοτεχνικών επιχειρήσεων ανέλεγκτων μέχρι 31.12.1999, εφόσον υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση, προσκομίσουν τα απαραίτητα βιβλία και στοιχεία γιο έλεγχο σης υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. εντός έξι (6) μηνών από την πρώτη (1η) του επόμενου μήνα της ισχύος της σχετικής διάταξης και υπαχθούν στη ρύθμιση εντός δύο (2) μηνών από την παραλαβή των σχετικών πράξεων επιβολής.

β) για τις βεβαιωμένες και μη καταβληθείσες οφειλές των κοινών και οικοδομικοτεχνικών επιχειρήσεων χρονι­κής περιόδου απασχόλησης μέχρι 31.12.1999 και

γ) για τις ρυθμισμένες οφειλές της ανωτέρω χρονικής περιόδου για το υπόλοιπο ποσό της οφειλής.

3. Εξαιρούνται των ανωτέρω μειώσεων οι εργοδότες:

α) που έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους με βάση τις δια­τάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν. 2556/1997, όπως συμπληρώθηκαν με το άρθρο 24 του Ν. 2874./2000: του άρθρου 25 του Ν. 2874/2000, των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 88 του Ν. 2675/1999, όπως τρόπο ποιήθηκε με την παρ. 8 ταυ άρθρου 10 του Ν. 2747/1999, του άρθρου 19 του Ν. 2747/1999, καθώς και τυχόν άλλων ευνοϊκών διατάξεων,

β) πάσης φύσεως αυθαίρετων κτισμάτων και ιδιωτικών οικοδομικοτεχνικών έργων που υπάγονται σε ειδικές διατάξεις νόμων περί μειώσεως ημερών απασχόλησης ή εισφορών.

4. Οι ανωτέρω μειώσεις ισχύουν για μία μόνο ρύθμιση και σε περίπτωση απώλειας της αναβιώνουν τα πρόσθετα τέλη και οι προσαυξήσεις.

Κατά τα λοιπά και στην παρούσα ρύθμιση έχουν εφαρ­μογή αί διατάξεις των άρθρων 51-55 του Ν. 2575/1959, όπως θα ισχύσουν μετά την τροποποίηση τους με τις δια­τάξεις του παρόντος νόμου.

`Αρθρο 15
Έναρξη ισχύος

................................

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 2000....
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ  
..... .ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΣΟΔΩΝ Ι.Κ.Α.  
ΥΠΟΚ/ΜΑ Ι.Κ.Α. ..............................  
ΤΜΗΜΑ ΕΣΟΔΩΝ ΠΡΟΣ:
Πληροφορίες .....................
Αριθ. Τηλεφώνου .....................
  ΑΓΜ ..............
   
  Δ/ΝΣΗ ............
  .............. Τ.Κ...

Σας γνωρίζουμε ότι με τις διατάξεις του Ν 3050/2002 άρθρο 14 (ΦΕΚ 214 τ. Α΄ 13-9-2002) μπορείτε να εξοφλήσετε ή να ρυθμίσετε τις υπάρχουσες ή τις τυχόν οφειλές σας στο Ι.Κ.Α. σε 24 έως 36 δόσεις με ευνοϊκούς όρους και έκπτωση επί των οίκοθεν προσθέτων τελών ως εξής:

α) Σε περίπτωση εφ άπαξ εξόφλησης με έκπτωση 80% στα πρόσθετα τέλη και στις λοιπές προσαυξήσεις (Π.Ε.Π.Τ., Π.Ε.Π.Ε.Ε-, Π.Ε.Π.Ε.Ο., Π.Ε.Π.Α.Ε.), για χρονική περίοδο απασχόλησης μέχρι 31/12/99 και 20% επί των οίκοθεν προσθέτων τελών για χρονική περίοδο απασχόλησης από 1/1/2000 και εφεξής, σύμφωνα με τα άρθρα 49- 55 του Ν. 2676/99.

β) Με έκπτωση 50% στα πρόσθετα τέλη και στις λοιπές προσαυξήσεις (Π.Ε.Π.Τ., Π.Ε.Π.Ε.Ε., Π.Ε.Π.Ε.Ο-, Π.Ε.Π.Α.Ε.), χρονικής περιόδου μέχρι 31/12/99, σε περίπτωση υπαγωγής στη ρύθμιση αλλά και έκπτωση 10% και 5% στα οίκοθεν πρόσθετα τέλη για ρύθμιση σε 24 έως 36 δόσεις αντίστοιχα, για χρονική περίοδο απασχόλησης από 1/1/2000 και εφεξής, σύμφωνα με τα άρθρα 49-55 του Ν. 2676/99.

Παρακαλείσθε προκειμένου να τύχετε των προαναφερομένων ευνοϊκών όρων να προσκομίσετε στην αρμόδια υπηρεσία του Ι.Κ.Α εγκαίρως τα απαραίτητα στοιχεία προς έλεγχο έως 31/3/2003 και να εφοδιαστείτε με το Υπηρεσιακό Σημείωμα για το ύψος της οφειλής η οποία θα πληρωθεί στο αρμόδιο ταμείο είσπραξης εσόδων ή Υποκ/μα Ι.Κ.Α.

Σε περίπτωση μη προσκόμισης των στοιχείων για έλεγχο θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να λάβουμε σε βάρος σας όλα τα προβλεπόμενα από τον Κ.Ε.Δ.Ε. αναγκαστικά και άλλα μέτρα είσπραξης

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ Ι.Κ.Α.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟ Ι.Κ.Α.

Με το ......................δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους εργοδότες που οφείλουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους με ευνοϊκούς όρους μέχρι 31/3/2003 ως ακολούθως:

• Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής έκπτωσης 80% επί των προσθέτων τελών και λοιπών προσαυξήσεων (Π.Ε.Π.Τ., Π.Ε.Π.Ε.Ε., ΠΕΠΕΟ, Π.Ε.Π.Α.Ε.) για χρονική περίοδο απασχόλησης μέχρι 31/12/99 και επιπλέον 20% επί των οίκοθεν προσθέτων τελών για χρονική περίοδο από 1/1/2000 και εφεξής σύμφωνα με τα· άρθρα 49, 50, 51, 52, 53, 54 και 55 του Ν. 2676/99.

• Σε περίπτωση συνολικής ρύθμισης της οφειλής 50% των προσθέτων τελών και λοιπών προσαυξήσεων (Π.Ε.Π.Τ., Π.Ε.Π.Ε.Ε., ΠΕΠΕΟ, Π.Ε.Π.Α.Ε.) για χρονική περίοδο απασχόλησης μέχρι 31/12/99 και επιπλέον έκπτωση 10% και 5% στα οίκοθεν πρόσθετα τέλη για ρύθμιση σε 24 ή 36 δόσεις αντίστοιχα για χρονική περίοδο απασχόλησης από 1/1/2000, και εφεξής σύμφωνα με τα άρθρα 49-55 του Ν. 2676/99.

• Επισημαίνουμε ότι οι ανωτέρω μειώσεις ισχύουν για μόνο μία ρύθμιση και σε περίπτωση απώλειας αυτής αναβιώνουν τα πρόσθετα τέλη και οι λοιπές προσαυξήσεις

• Προκειμένου οι εργοδότες να τύχουν των προαναφερόμενων ευνοϊκών ρυθμίσεων πρέπει να υποβάλλουν αίτηση, για έλεγχο στα αρμόδια Υποκ/τα του Ι.Κ.Α. και ταυτόχρονα να προσκομίσουν απαραίτητα στοιχεία προς έλεγχο, (το αργότερο μέχρι 31/3/2002) για να τους χορηγηθεί το Υπηρεσιακό Σημείωμα για το ύψος της οφειλής τους, η οποία θα ρυθμιστεί ή θα εξοφληθεί στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων Ι.Κ.Α. ή Υποκ/μα Ι.Κ.Α.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ι.Κ.Α.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

* Η αίτηση υποβάλλεται το αργότερο μέχρι 31/372003 στο κατά τόπο Υποκ/μα Ι.Κ.Α. προκειμένου να διενεργηθεί ο έλεγχος. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου διαβιβάζεται στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων Ι.Κ.Α. ή την Ταμειακή Υπηρεσία, όπου πρωτοκολλείται εκ νέου για να γίνει ρύθμιση της συνολικής οφειλής.

* Αιτήσεις που δεν συνοδεύονται με τα απαραίτητα για τον έλεγχο στοιχεία (μισθολόγια, Βιβλιάρια Αγοράς Ενσήμων, αντίγραφα υποβληθεισών Α.Π.Δ. κ.λ.π.) δεν παραλαμβάνονται.

* Εντός δύο μηνών από την επομένη της επίδοσης των Πράξεων Επιβολής, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων Ι.Κ.Α. ή την Ταμειακή Υπηρεσία για έκδοση απόφασης ρύθμισης των οφειλών, άλλως χάνεται το δικαίωμα υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση του άρθρου 14 του Ν. 3050/02.

 

 

 

 

ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

1. Για την λήψη χρημάτων από Τράπεζες ή Πιστωτικά Ιδρύματα ποσοστό παρακράτησης

2. Για την είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων από Δημόσιο Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., και γενικά τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα ΕΥΡΩ..................

3. Κατά την διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον ο εργοδότης είναι ενήμερος των δόσεων γίνεται παρακράτηση από κάθε εισπραττόμενο ποσό από το Δημόσιο Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., και γενικά τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, του τετραπλασίου ποσού μιας δόσης που δεν συμψηφίζεται με τις τρέχουσες δόσεις.

Ο υπάλληλος Ο Προϊστάμενος Εσόδων Ο Διευθυντής

ΑΠΩΛΕΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Α) Η μη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια ρύθμισης.

Β) Η απόφαση ρύθμισης παύει να ισχύει αν δεν καταβληθεί η απαιτούμενη δόση μέσα στην διάρκεια του μήνα που ζητείται.

Είναι δυνατή η καταβολή δόσης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που είναι απαιτητή.

Η παραπάνω εκπρόθεσμη καταβολή επιτρέπεται μόνο για δύο (2) δόσεις.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

1. Εάν ο εργοδότης τηρήσει τους όρους της ρύθμισης επί 6 μήνες, έχει το δικαίωμα να ζητήσει την αναπροσαρμογή του αριθμού των δόσεων (κατά 3 επί πλέον). Η αναπροσαρμογή αυτή παρατείνεται ανά τρίμηνο και μέχρι 4 τρίμηνα με ανώτατο όριο αριθμού αύξησης δόσεων κατά 12 επιπλέον μήνες δηλ. συνολικά 36 δόσεις υπό τον όρο καταβολής παραβόλου σε κάθε αναπροσαρμογή.

2. Είναι δυνατόν ο ενήμερος με την ρύθμιση εργοδότης μετά τρίμηνο από την αρχική απόφαση να ζητήσει την μείωση του ποσοστού παρακράτησης Τραπεζών (και μέχρι του ελαχίστου 2%) με την προϋπόθεση ότι τα μηνιαία ποσά που προέρχονται από παρακρατήσεις είναι μεγαλύτερα του ποσού του 50% μηνιαίας δόσης.

3. Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης το Ι.Κ.Α θα προβαίνει άμεσα στην λήψη όλων των αναγκαστικών μέτρων.

4. Η έκπτωση του 10% επί των προσθέτων τελών για τις 24 δόσεις ή του 5% για την περίπτωση 24+12 (μετά τις αναπροσαρμογές) θα αφαιρείται από τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης.

5. Η ρύθμιση γίνεται με την προσκόμιση Υπηρεσιακού Σημειώματος από το υποκατάστημα και εξουσιοδότηση από τον εργοδότη αν ο ίδιος δεν υποβάλει την αίτηση.

6. Η δόση πρέπει να καταβάλλεται μέσα στον τρέχοντα μήνα προσκομίζοντας Υπηρεσιακό Σημείωμα ανά 6/μηνο.

7. Η δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος κάθε μήνα όταν όμως η τελευταία ημέρα του μήνα συμπίπτει με Σαββατοκύριακο ή αργία, η δόση καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη μέρα.

8. Τα ποσά που εισπράττονται από παρακρατήσεις Δημοσίου ή Τραπεζών, πιστώνουν τις τελευταίες δόσεις και όχι τις τρέχουσες.

9. Απώλεια της ρύθμισης επέρχεται σε περίπτωση μη καταβολής 2 συνεχόμενων δόσεων, εκπρόθεσμης καταβολής 2 δόσεων, καθώς και των τρεχουσών οφειλών.

10. Να προσκομίζετε Υπηρεσιακό Σημείωμα στην προτελευταία δόση καθώς και στην εξόφληση της ρύθμισης.

11. Επισημαίνουμε ότι οι εκπτώσεις για την χρονική περίοδο απασχόλησης μέχρι 31/12/99 υπολογίζονται στην αρχή προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση ρύθμισης αλλά πραγματοποιούνται μετά το πέρας αυτής.

12. Τα ρυθμιζόμενα ποσά έχουν υπολογιστεί προϋπολογιστικά και μπορεί στην εξόφληση της ρύθμισης να υπάρξουν αποκλίσεις.

Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ

 

 

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Σε αυτό το σημείο θα αντιπαραθέσουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα υπολογισμού ρύθμισης.

Υπολογίζουμε την οφειλή την ημερομηνία της ρύθμισης και ας υποθέσουμε ότι για το παράδειγμα μας αυτή είναι 20/9/2002. θα έχουμε το αποτέλεσμα του ΠΙΝΑΚΑ 1.

Το συνολικό ποσό οφειλής ανέρχεται στα 16.785 €. Ο υπολογισμός των Π.Τ γίνεται με τον γνωστό μέχρι σήμερα τρόπο, είτε στο χειρόγραφο είτε στο μηχανογραφικό σύστημα.

Το ίδιο συμβαίνει και για τον ΠΙΝΑΚΑ 2, στον οποίον υπολογίζουμε τα προϋπολογιστικά Π.Τ (1 χρόνο μετά), πάλι με το γνωστό μέχρι σήμερα τρόπο. Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει η ανάλυση των λοιπών προσαυξήσεων .(Π.Ε.Π.Τ-, Π.Ε.Π.Ε.Ε-, Π.Ε.Π.Ε.Ο Π.Ε.Π.Α.Ε.) αλλά και η έκπτωση των προσθέτων τελών (Π.Ε.Π.Τ. και Π.Ε.Ε.) έτσι ώστε να προκύψει το αποτέλεσμα του ΠΙΝΑΚΑ 3, όπου· βλέπουμε .ότι μετά τον υπολογισμό των προϋπολογιστικών προσθέτων τελών αλλά και των εκπτώσεων στις ανάλογες χρονικές περιόδους, προκύπτει το τελικό ποσό για ρύθμιση που στο παράδειγμα μας είναι 16.421,50 € (ΠΙΝΑΚΑΣ 3). Σε αυτό το ποσό αφού υπολογίσουμε την προκαταβολή και τις δόσεις με το γνωστό μέχρι σήμερα τρόπο, έχουμε το αποτέλεσμα του ΠΙΝΑΚΑ 4. Το γραμμάτιο είσπραξης ΘΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ (ΟΦΕΙΛΕΤΗ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΕΛΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ.

Έτσι βλέπουμε στο παράδειγμα ΠΙΝΑΚΑΣ 5 ότι για την είσπραξη της προκαταβολής εξοφλήθηκε όλη η Π.Ε.Π.Τ. (χωρίς έκπτωση) αλλά και ένα μικρό μέρος της Π.Ε.Ε. στην οποία έχει υπολογισθεί πρόσθετο τέλος την ημέρα καταβολής (20/9/2002),

Το πρόσθετο τέλος 20.9.2002 για την χρονική περίοδο 5/97 είναι 96%. Στο τέλος και σύμφωνα με την "πρόοδο" των κανονικών προσθέτων τελών θα υπολογισθεί η διαγραφή έτσι ώστε να "κλείσει" η οφειλή του εργοδότη (οφειλέτη)