Εγκύκλιος 72/2003 (05/09/2003)

Αναδρομική αύξηση εισφοράς υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας για α) τους ασφαλιζόμενους με τις διατάξεις των Κεφαλαίων Η, Θ, Ι και ΙΑ (β΄ κατηγορία) του Κανονισμού Ασφάλισης του Ι.Κ.Α., β) τις αποκλειστικές νοσοκόμες και γ) τους ασφαλιζόμενους που έχουν αποχωρήσει.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα, 5/9/2003
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αρ.Πρωτ.: Α22/409 ΕΟΟ/51
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘ.: 72
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ  
ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ & ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ  

ΘΕΜΑ:

Αναδρομική αύξηση εισφοράς υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας για α) τους ασφαλιζόμενους με τις διατάξεις των Κεφαλαίων Η, Θ, Ι και ΙΑ (β΄ κατηγορία) του Κανονισμού Ασφάλισης του Ι.Κ.Α., β) τις αποκλειστικές νοσοκόμες και γ) τους ασφαλιζόμενους που έχουν αποχωρήσει.

Σχετ.: Η εγκύκλιος 56/03.

Με την ανωτέρω σχετική κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του N. 3144/03, που αφορούν θέματα Ασφάλισης και Εσόδων. Συγκεκριμένα , με το άρθρο 7 παρ. Γ΄ του νόμου αυτού ορίσθηκε αναδρομική αύξηση της εισφοράς που καταβάλλουν οι εργοδότες και οι ασφαλισμένοι υπέρ του Οργανισμού της Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.).

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ανωτέρω εγκύκλιο, οι διαφορές εισφορών, που θα προκύψουν για απασχολήσεις από 29/4/02-30/9/03 θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες, εάν καταβληθούν μέχρι 28-11-03. Οι καταβολές μετά την εκπνοή της προθεσμίας αυτής επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη.

Όμως, τα πρόσωπα που ασφαλίζονται μέσω Σωματείων, Συνεργατικών και Συνεταιρισμών, βάσει των διατάξεων των Κεφ. Η, Θ, Ι και ΙΑ (β΄ κατηγορία), του Κ.Α. του ΙΚΑ, καθώς και οι αποκλειστικές νοσοκόμες, επειδή υπάρχουν ιδιαιτερότητες στο τρόπο ασφάλισής τους, θα αντιμετωπισθούν διαφορετικά.

Όσον μεν αφορά τις εισφορές των ασφαλισμένων, θα καταβληθούν σύμφωνα με τα οριζόμενα από την ανωτέρω εγκύκλιο, δηλαδή, οι εισφορές για απασχολήσεις από 29/4/02 - 30/9/03, θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες , εάν καταβληθούν μέχρι 28/11/03.

Όσον αφορά, όμως, τις εισφορές του εργοδότη, επειδή, όπως προαναφέρθηκε, η ασφάλιση των ασφαλιζόμενων με τα Κεφ. Η, Θ, Ι και ΙΑ (β΄ κατηγορία) του ΚΑ του ΙΚΑ όπως και των αποκλειστικών νοσοκόμων, παρουσιάζει ιδιομορφίες (μεσολάβηση των διοικήσεων των Σωματείων, Συνεταιρισμών, κλπ. στην είσπραξη της εργοδοτικής εισφοράς συγχρόνως με την αμοιβή, μη σταθερός εργοδότης κλπ.), που καθιστούν αδύνατη την είσπραξη αυτόν αναδρομικά, η καταβολή τους θα αρχίσει για τις απασχολήσεις που θα λάβουν χώρο από την 1-11-03 για τα Σωματεία κλπ. και από την 1/10/03 για τις αποκλειστικές νοσοκόμες.

Θα πρέπει, επομένως, να ειδοποιηθούν έγκαιρα οι διοικήσεις των Σωματείων και Συνεταιρισμών, καθώς και οι εκπρόσωποι των Συνεργατικών, ώστε να αρχίσουν την είσπραξη της Εργοδοτικής Εισφοράς για τις απασχολήσεις από την 1/11/03 και μετέπειτα.

Επειδή οι διατάξεις του άρθρου 7 παρ. Γ΄ του Ν. 3144/03 δεν αναφέρονται καθόλου στην περίπτωση είσπραξης της εισφοράς εργαζομένων που έχουν ήδη αποχωρήσει μέχρι και την ημερομηνία δημοσίευσης του ανωτέρω νόμου, για λόγους χρηστής διοίκησης θεωρούμε ότι για τα ανωτέρω πρόσωπα θα πρέπει να καταβληθούν μόνο οι εργοδοτικές εισφορές.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΧΡ. ΚΑΛΛΙΑΝΤΕΡΗΣ