Εγκύκλιος 74/2002 (15/10/2002)

Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 3050/02 που αφορούν θέματα Ασφάλισης και Εσόδων. Με την παρούσα σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του Ν. 3050/02 (ΦΕΚ 214/Α/13.9.02) "Σύσταση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και άλλες διατάξεις" που αναφέρονται στα παρακάτω θέματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 15/10/2002
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αρ.Πρωτ.: Α20/367/62
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘΜ 74
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ  
ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ  

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 3050/02 που αφορούν θέματα Ασφάλισης και Εσόδων.

Με την παρούσα σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του Ν. 3050/02 (ΦΕΚ 214/Α/13.9.02) "Σύσταση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και άλλες διατάξεις" που αναφέρονται στα παρακάτω θέματα

Α. `Αρθρα 1,2 παρ. 1 ΣΥΣΤΑΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ - ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
Β. `Αρθρο 10 παρ. 2 ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ, ΤΙΣ ΙΕΡΟΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΣΕ ΔΥΟ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.
Γ. `Αρθρο 10 παρ. 7 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΥΤΩΝ.
Δ. `Αρθρο 11 ΥΠΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΣΠΕΑΘ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΟΥ Ι.Κ.Α ΚΑΙ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ.

και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα για την εφαρμογή τους:

Α. ΣΥΣΤΑΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ -ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ.

1. Σύσταση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας

Με τις διατάξεις των άρθρων 1 & 2 παρ. 1 του παρόντος νόμου συνιστάται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) λογαριασμός με τίτλο "Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας" (Λ.Α.Ε.) για τους αγρότες.

Σκοπός του Λ.Α.Ε. είναι η οργάνοοση και η εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, διακοπών, εκδρομών κλπ. για τους αγρότες.

Δικαιούχοι των παροχών του ΛΑΕ είναι μεταξύ των άλλων οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, ενώ πόροι του λογαριασμού αυτού είναι και η μηνιαία ατομική εισφορά των ασφαλισμένων του. Οι συνταξιούχοι αγρότες και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ δεν καταβάλλουν εισφορά.

2. Παράλληλη ασφάλιση αγροτών.

Ως γνωστόν, η ασφάλιση των αγροτών (ασφαλισμένων στον ΟΓΑ) μετά το Ν. 2458/97 και το Φ9/29/5.1.01 έγγραφο της Γ.Γ.Κ.Α. που απασχολούνται και σε εργασία ασφαλιστέα στο ΙΚΑ εξαρτάται από το εάν υπήρξαν ασφαλισμένοι σε άλλο πλην του ΟΓΑ ασφ/κό φορέα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πριν την 31/12/92 (εγκ. 18/01).

Έτσι, η ασφάλιση των αγροτών για την ασφαλιστέα στο ΙΚΑ εργασία τους διέπεται από 1/1/2001 και εφεξής από τις διατάξεις περί εφαρμογής της παράλληλης ασφάλισης στο ΙΚΑ (ασφαλισμένων σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς) κατά τις διακρίσεις αυτών σε παλαιούς ή νέους ασφαλισμένους. Δηλαδή :

α) Παλαιοί ασφαλισμένοι: Υποχρεωτική ασφάλιση και στο ΙΚΑ, ΙΚΑ-ΤΕΑΜ (εφόσον δεν υπάγονται σε άλλο επικουρικό ταμείο), ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ με δικαίωμα επιλογής του κλάδου παροχών ασθενείας (σε είδος) κατ΄εφαρμογή του άρθρου 14 παρ. 1 του Ν.Δ. 4277/62.

Εφαρμόζονται , δηλαδή, οι διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1 του ΑΝ 1846/51, όπως ερμηνεύτηκε με την παρ. 2 του άρθρου 33 του ΝΔ 2698/53 και συμπληρώθηκε με το άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 825/78 (εγκ. 116/56, 13/79).

Ποσοστά εισφορών:

Π.χ. ΜΙΚΤΑ -ΤΕΑΜ με ασθένεια σε είδος από το ΙΚΑ

Ασφ/νου: 15,90% ,Έργο δ. 27,96% Συν.: 43,86%

ΜΙΚΤΑ-ΤΕΑΜ με ασθένεια σε είδος από τον ΟΓΑ

Ασφ/νου: 13,75%, Εργοδ. 23,66% Συν.: 37,41%

β) Νέοι ασφαλισμένοι: Υποχρεωτική ασφάλιση μόνο σε ένα φορέα κατόπιν επιλογής εντός 6μήνου από την ανάληψη δεύτερης εργασίας και σε περίπτωση μη άσκησης του δικαιώματος επιλογής εντός 6μήνου υποχρεωτική ασφάλιση στον φορέα της πρώτης απασχόλησης.

Επίσης υποχρεωτική ασφάλιση στους ελλείποντες από τον φορέα επιλογής (υποχρεωτικής ασφάλισης) κλάδους ασφάλισης.

Δεδομένου ότι από τον Ο.Γ.Α., καλύπτονται οι κλάδοι κύριας Σύνταξης, Ασθενείας σε είδος, καθώς και από δημοσίευση του νόμου (13/9/02) ο Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας(ΛΑΕ), θα ασφαλίζονται για τους ελλείποντες από τον ΟΓΑ κλάδους στο ΙΚΑ.

Δηλαδή, θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ (επικουρική ασφάλιση), στον κλάδο παροχών ασθενείας σε χρήμα του ΙΚΑ, καθώς και στον ΟΑΕΔ και ΟΕΚ. Δεν θα ασφαλίζονται στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) με ποσοστό 0,50% (ασφ/νου 0,25% εργοδ. 0,25%), επειδή καλύπτονται από το Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας (Λ.Α.Ε.).

Θα εφαρμόζονται, δηλαδή, στο σύνολο τους οι διατάξεις και οδηγίες περί παράλληλλης ασφάλισης των νέων ασφαλισμένων, δηλ. το άρθρο 39 του Ν. 2084/92, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 16 του Ν. 2556/97 και το άρθρο 75 του Ν. 2676/99 (εγκ. 106/93, 44,96, 24,98).

Ποσοστά εισφορών:

Π.χ. Με ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ

Ασφ/νου: 6,83%, Εργοδ. 10,08% Σύνολο: 16,91%

Με ασφάλιση σε άλλο επικουρικό ταμείο:

Ασφ/νου 3,83%, Εργοδ. 7,08% Σύνολο: 10,91%

Β. ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ, ΤΙΣ ΙΕΡΟΔΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΣΕ ΔΥΟ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.

Με το άρθρο 10 παρ. 2 των κοινοποιούμενων διατάξεων θεσπίζεται διαφορετική προθεσμία καταβολής των εισφορών για την ασφάλιση α) των αποκλειστικών νοσοκόμων β) των ιεροδούλων και γ) των προσώπων που εργάζονται κατ΄ οίκον σε δύο ή περισσότερους εργοδότες, ώστε η καταβολή να λαμβάνει χώρα ανά τρίμηνο (για τις εισφορές τριών μηνών).

Και τούτο, κατά την εισηγητική έκθεση, αφενός για την καλύτερη εξυπηρέτηση των προσώπων των ανωτέρω κατηγοριών, αφ΄ ετέρου για τον περιορισμό του αριθμού των προσερχόμενων στις μονάδες του ΙΚΑ, ο οποίος είναι αυξημένος λόγω της πρόσφατης θεσμοθέτησης της υποχρέωσης υποβολής ΑΠΔ και των ζητημάτων που ανακύπτουν κατά το πρώτο στάδιο εφαρμογής της.

Συγκεκριμένα, από τον νόμο ορίζεται ότι:

α) Οι εισφορές των μισθολογικών περιόδων Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου καταβάλλονται από την πρώτη μέχρι και την τελευταία (εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες) ημέρα του Μαΐου.

β) Οι εισφορές των μισθολογικών περιόδων Μάιου, Ιουνίου και Ιουλίου καταβάλλονται από την πρώτη μέχρι την τελευταία (εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες) ημέρα του Αυγούστου.

γ) Οι εισφορές των μισθολογικών περιόδων Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου καταβάλλονται από την πρώτη μέχρι και την τελευταία (εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες) ημέρα του Νοεμβρίου.

δ) Οι εισφορές των μισθολογικών περιόδων Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου καταβάλλονται από την πρώτη μέχρι και την τελευταία (εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες) ημέρα του Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι η πρώτη εφαρμογή θα γίνει τον Νοέμβριο του 2002, κατά τον οποίο θα καταβληθούν εμπρόθεσμα οι εισφορές των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2002.

Γ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΥΤΩΝ.

1. Δικαιούχοι αναγνώρισης χρόνου εκτός αεροπορικών επιχειρήσεων.

Με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρ. 10 παρέχεται η δυνατότητα στο προσωπικό εδάφους των αεροπορικών επιχειρήσεων, που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του νόμου (13.9.02) και έχει 20ετή υπηρεσία στις επιχειρήσεις αυτές, πλην αυτού της Ολυμπιακής Αεροπορίας για το οποίο θεσπίσθηκε με το Ν. 1759/88 ιδιαίτερο καθεστώς, προκειμένου να συμπληρώσει τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το εδάφιο β του άρθρου 1 του β.δ. 649/1968 για τη συνταξιοδότηση του, να συνυπολογίσει στο χρόνο που έχει στις αεροπορικές επιχειρήσεις και τον εκτός των επιχειρήσεων αυτών χρόνο ασφάλισης ΙΚΑ.

Ως χρόνος 20ετούς υπηρεσίας θεωρείται, αφενός ο χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ από εργασία σε αεροπορικές επιχειρήσεις, αφετέρου ο χρόνος ασφάλισης από εργασία σε αεροπορικές επιχειρήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε χώρες με τις οποίες η χώρα μας έχει συνάψει διμερή κοινωνικοασφαλιστική σύμβαση (από απασχόληση στις επιχειρήσεις αυτές).

2. Προθεσμία υποβολής της αίτησης - Δικαιολογητικά - Αρμόδιο Υποκατάστημα

2.1. Η αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου γίνεται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την ισχύ του νόμου, δηλαδή μέχρι 13.3.2003.

Στην αίτηση θα πρέπει να προσδιορίζεται ο προς αναγνώριση χρόνος καθώς και ο τρόπος καταβολής των εισφορών, δηλαδή εφάπαξ ή με δόσεις.

2.2. Με την αίτηση συνυποβάλλονται:

α) Για τον προσδιορισμό της 20ετούς υπηρεσίας σε αεροπορικές επιχειρήσεις:

• ασφαλιστικά βιβλιάρια ΙΚΑ, ΑΛΕ, Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης (ΑΑΛΑ), βεβαιώσεις εργοδοτών εφόσον δεν έχουν εκδοθεί αντίστοιχα αποσπάσματα λογαριασμού, χρόνος ασφάλισης σε αεροπορικές επιχειρήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρόνος ασφάλισης σε αεροπορικές επιχειρήσεις σε χώρες με τις οποίες η χώρα μας έχει συνάψει διμερή κοινωνικοασφαλιστική σύμβαση β) Για τον προσδιορισμό του ποσού εξαγοράς:

• βεβαίωση αποδοχών (εργοδότη) κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. 2.3 Αρμόδιο Υποκατάστημα είναι αυτό του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου.

3. Αναγνώριση χρόνου εκτός αεροπορικών επιχειρήσεων - Τρόπος εξόφλησης του ποσού εξαγοράς.

Για την αναγνώριση των ημερών ασφάλισης εκτός αεροπορικών επιχειρήσεων, καταβάλλεται εισφορά αναγνώρισης η οποία ανέρχεται σε 6,82% επί των κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης αποδοχών του ασφαλισμένου που υπόκεινται σε εισφορές, οι οποίες δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από το εκάστοτε τεκμαρτό ποσό της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης του ΙΚΑ και βαρύνει εξολοκλήρου τον ασφαλισμένο.

Η εξόφληση του ποσού εξαγοράς γίνεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10% είτε σε σαράντα οκτώ (48) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η εφάπαξ καταβολή ή η καταβολή της πρώτης δόσης πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του επομένου της κοινοποίησης στον ενδιαφερόμενο της αναγνωριστικής απόφασης μήνα.

Καθυστέρηση καταβολής κάποιας δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση της με τα προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη.

Για το λόγο αυτό, η καταβολή των εισφορών παρακολουθείται από το Τμήμα Εσόδων του Υποκ/τος που εκδίδει την απόφαση αναγνώρισης, εφαρμόζονται δε, κατ΄ αναλογία, οι οδηγίες που έχουν δοθεί για τον τρόπο παρακολούθησης και εξόφλησης των εισφορών σε άλλες σχετικές περιπτώσεις (π.χ. πινακίδα προαιρετικής ασφάλισης κλπ).

4. Έναρξη συνεπειών αναγνωριζόμενου χρόνου.

Η ενεργοποίηση του αναγνωριζόμενου χρόνου για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αρχίζει με την εξόφληση των εισφορών.

Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος που εξαγοράζεται εντάσσεται στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου και μπορεί να συνυπολογισθεί για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

5. Χρόνος που μπορεί να αναγνωρισθεί.

Όπως προεκτάθηκε, το προσωπικό εδάφους των αεροπορικών επιχειρήσεων, μπορεί να συνυπολογίσει, μετά από αναγνώριση, στον χρόνο που πραγματοποίησε σ΄ αυτές και τον χρόνο που πραγματοποίησε εκτός αυτών και για τον οποίο ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.

Χρόνος που μπορεί να αναγνωρισθεί είναι αυτός που διανύθηκε στην ασφάλιση του ΙΚΑ, χρόνος ασφάλισης σε συγχωνευθέντα στο Ι.Κ.Α ταμεία κ.λ.π.

Χρόνος ασφάλισης που διανύθηκε στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης (ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΤΑΕ κλπ) και ο οποίος συνυπολογίζεται με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης (Ν.Δ. 4202/01), δεν αναγνωρίζεται.

Δ. ΥΠΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΣΠΕΑΘ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΟΥ Ι.Κ.Α ΚΑΙ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ.

Με τις διατάξεις του άρθρου 11 υπάγονται στην ασφάλιση του ΤΣΠΕΑΘ, στο οποίο λειτουργεί κλάδος Σύνταξης και κλάδος Ανεργίας και νέα πρόσωπα, τα οποία, προ της υπαγωγής τους στο Ταμείο αυτό, υπήγοντο στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α για τον κλάδο Σύνταξης και στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Δ., για τον κλάδο Ανεργίας.

Τα πρόσωπα αυτά είναι:

α) συντάκτες απασχολούμενοι σε μη Κρατικούς Ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

β) συντάκτες - δημοσιογράφοι απασχολούμενοι αποκλειστικά στα γραφεία τύπου κρατικών υπηρεσιών, ν.π.δ.δ, δημοσίων υπηρεσιών και Ο.Τ.Α.

γ) συντάκτες απασχολούμενοι στην εταιρεία ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε.

δ) δημοσιογράφοι απασχολούμενοι στα γραφεία τύπου των πολιτικών κομμάτων, τα οποία εκπροσωπούνται στο Ελληνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ε) δημοσιογράφοι τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών πρακτορείων ειδήσεων

Για τον ακριβή προσδιορισμό των προσώπων αυτών, σας κοινοποιούμε τόσο τις προαναφερόμενες διατάξεις όσο και το Φ53/οικ. 1736/26-9-02 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο οποίο γίνεται λεπτομερής περιγραφή των υπαγομένων στο ΤΣΠΕΑΘ προσώπων.

`Αρθρο 11
έματα Ταμείων Τύπου

1. Οι διατάξεις της περίπτωσης 1α της παραγράφου 1 του άρθρου 66 του Ν. 2676/1999 (ΦΕΚ 1 Α΄) αντικαθίστανται ως εξής:

"1.α. Δημοσιογράφοι-συντάκτες, απασχολούμενοι, κατά κύριο επάγγελμα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σε μη κρατικούς ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούν νόμιμα και εκπέμπουν ή παρουσιάζουν δελτία ειδήσεων ή αθλητικές εκπομπές τρεις (3), τουλάχιστον, φορές το εικοσιτετράωρο, συνολικής διάρκειας μίας και μισής (1,30΄) τουλάχιστον, ώρας και οι οποίοι ασχολούνται με τη συλλογή, επεξεργασία, σχολιασμό και γενικά τη διαμόρφωση της ύλης, που βασίζεται σε πληροφορίες και γεγονότα και προορίζεται για τη σύνταξη δελτίων ειδήσεων, ενημερωτικών ή αθλητικών εκπομπών, υπάγονται στην ασφάλιση του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ΓΓ.Σ.Π.Ε.Α.Θ),

Ως δελτία ειδήσεων ή αθλητικές εκπομπές, η διάρκεια των οποίων υπολογίζεται για τη συμπλήρωση της ανωτέρω 1.30 ώρας, θεωρούνται μόνο όσα ο σταθμός παράγει με δικά του μέσα και δικούς του δημοσιογράφους και όχι τα δελτία ειδήσεων ή αθλητικές εκπομπές άλλων σταθ­μών που αναμεταδίδονται ύστερα από σύμβαση με αυ­τούς.»

2. Οι δημοσιογράφοι - μέλη των Ενώσεων Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας και Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων και της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου, οι οποίοι απασχολούνται, με την ειδικότητα του συντάκτη, κατά κύριο επάγγελμα και με σχέση εξαρτημένης εργασίας, στα γρα­φεία τύπου των κρατικών υπηρεσιών (στο εσωτερικό και το εξωτερικό), των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ασφαλίζονται στο Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης εφόσον δεν είναι τακτικοί ή μόνιμοι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών.

3. Στην ασφάλιση του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης υπάγονται υποχρεωτικά και τα πρόσωπα που παρέχουν κατά κύριο επάγγελμα εξαρτημένη εργασία ως συντάκτες στην εταιρεία "Αθηναϊκή Ολυμπιακή Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.", εφόσον για την προηγούμενη απασχόληση τους υπάγονταν στην ασφάλιση του Ταμείου αυτού.

4. Οι δημοσιογράφοι - μέλη των Ενώσεων Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Μακεδονίας - Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων που απασχολούνται, κατά κύριο επάγγελμα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, στα γραφεία τύπου των πολιτικών κομμάτων τα οποία εκπροσωπούνται στο Ελληνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ασφαλίζονται στο Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

5. Δημοσιογράφοι απασχολούμενοι, κατά κύριο επάγγελμα με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε πρακτορεία τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών ειδήσεων, αποκλειστικά με τη συλλογή, επεξεργασία και αξιολόγηση εσωτερικών και διεθνών ειδήσεων και τη διανομή τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ασφαλίζονται στο Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, εφόσον αμείβονται σύμφωνα με τη Σ.Σ.Ε. των συντακτών -μελών της Ε.Σ.Η.Ε.Α. που απασχολούνται σε εφημερίδες μέλη της Ε.Ι.Η.Ε.Α. και έχουν ήδη υπαχθεί στην ασφάλιση του Ταμείου λόγω απασχόλησης σε άλλο εργοδότη.

Τα πρακτορεία τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών ειδήσεων υποχρεούνται να γνωστοποιούν τα στοιχεία τους στο Υπουργείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

6. Για την ασφάλιση των παραπάνω εργαζομένων καταβάλλεται στο Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ. εργοδοτική εισφορά 7,5% για τον κλάδο σύνταξης και 2% για τον κλάδο ανεργίας και εισφορά ασφαλισμένου 8,5% για τον κλάδο σύνταξης.

Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι από τη συγκεκρ­μένη απασχόληση τους.

7. Ασφαλισμένοι μέχρι 31.12.1992 του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης μπορούν να αναγνωρίσουν ως χρόνο ασφάλισης στο Ταμείο αυτό το χρόνο της απασχόλησης τους με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε εργοδότες των οποίων το προσωπικό της ειδικότητας τους ασφαλιζόταν στο Τ.Σ.Π.Ε.Α,Θ. κατά το χρονικό διάστημα της απασχόλησης που αναγνωρίζεται.

Αποκλείεται η αναγνώριση χρόνου για τον οποίο υπάρχει ασφάλιση σε άλλο Ταμείο ή για τον οποίο μπορεί να λάβει χώρα ασφάλιση με το άρθρο 3 σε συνδυασμό με το άρθρο 40 παράγραφοι 5 και 6 του Π.Δ. 284/1974 (ΦΕΚ 101 Α΄).

3050/02 (ΦΕΚ 214/Α/13.9.2002)
ΣΥΣΤΑΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

`Αρθρο 1
Σύσταση - Σκοπός - Δικαιούχοι

1. Συνιστάται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) λογαριασμός με τίτλο "Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας" (ΛΑΕ) με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια.

2. Ο σκοπός του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας είναι η οργάνωση και η εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, διακοπών, εκδρομών, γενικότερης ενημέρωσης και πληροφόρησης του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρων, δωρεάν παροχή βιβλίων και άλλου έντυπου υλικού, καθώς και συμμετοχή σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναφή προς τους σκοπούς του Λογαριασμού.

3. Δικαιούχοι των παροχών του ΛΑΕ είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του N. 1296/1982 (ΦΕΚ 128 Α) , όπως ισχύει, οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, οι οποίοι έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά το χρόνο υποβολής αίτησης για συμμετοχή στις παροχές της παραγράφου 2 του παρόντος, καθώς και τα μέλη οικογένειας αυτών.

4. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΓΑ, καθορίζεται για κάθε έτος ο αριθμός των δικαιούχων που εντάσσονται στα προγράμματα και στις παροχές, οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια επιλογής τους, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση των σκοπών της παραγράφου 2.

`Αρθρο 2
Πόροι του ΛΑΕ - Τρόπος είσπραξης εισφορών

1. Πόροι του ΛΑΕ είναι:

α. Η μηνιαία ατομική εισφορά των ασφαλισμένων της 1ης έως και 4ης ασφαλιστικής κατηγορίας του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, ύψους 1,76 ευρώ και των ασφαλισμένων της 5ης έως και 7ης ασφαλιστικής κατηγορίας ύψους 2,64 ευρώ των ασφαλιστικών κατηγοριών της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του Ν. 2458/1997 (ΦΕΚ 15Α), όπως κάθε φορά ισχύουν. Η μηνιαία εισφορά αναπροσαρμόζεται ανά τριετία σύμφωνα με το μέσο όρο του ποσοστού αυξήσεως των ασφαλιστικών κατηγοριών της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 2458/1997 της προηγούμενης τριετίας. Οι συνταξιούχοι αγρότες και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ δεν καταβάλλουν εισφορά.

β. Κρατική επιχορήγηση ίση με το συνολικό ετήσιο ποσό, που εισπράττει ο Λογαριασμός από τις εισφορές του προηγούμενου εδαφίου.

γ. Οι τόκοι των κεφαλαίων του Λογαριασμού, κάθε παροχή από χαριστική αιτία και οι πρόσοδοι από κάθε άλλη νόμιμη αιτία.

`Αρθρο 10
Ασφαλιστικές διατάξεις ΙΚΑ

2. Η προθεσμία καταβολής των προβλεπόμενων από τις ισχύουσες διατάξεις εισφορών για την ασφάλιση των αποκλειστικών νοσοκόμων, των ιεροδούλων, καθώς και των προσώπων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε δύο ή περισσότερους εργοδότες στη διάρκεια του μήνα, ορίζεται ως εξής:

α. Οι εισφορές των μισθολογικών περιόδων Φεβρουαρίου έως και Απριλίου καταβάλλονται από την πρώτη μέχρι και την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μηνός Μαΐου.

β. Οι εισφορές των μισθολογικών περιόδων Μαΐου έως και Ιουλίου καταβάλλονται από των πρώτη μέχρι και την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μηνός Αυγούστου.

γ. Οι εισφορές των μισθολογικών περιόδων Αυγούστου έως και Οκτωβρίου καταβάλλονται από την πρώτη μέχρι και την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μηνός Νοεμβρίου.

δ. Οι εισφορές των μισθολογικών περιόδων Νοεμβρίου έως και Ιανουαρίου καταβάλλονται από την πρώτη μέχρι και την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου.

7. Για τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου από το εδάφιο β΄ του άρθρου 1 του Β.Δ. 649/1968 (ΦΕΚ 232 Α΄) αριθμού ημερών ασφάλισης το προσωπικό εδάφους των αεροπορικών επιχειρήσεων, που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του νόμου και έχει 20ετή υπηρεσία στις επιχειρήσεις αυτές μπορεί να συνυπολογίσει και χρόνο ασφάλισης ΙΚΑ εκτός αεροπορικών επιχειρήσεων, εφόσον υποβάλλει σχετική αίτηση εντός έξι (6) μηνών από την ισχύ του νόμου.

Για τις εκτός αεροπορικών επιχειρήσεων ημέρες ασφάλισης, οι οποίες σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο συνυπολογίζονται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος καταβάλλεται για τις σε κάθε περίπτωση απαιτούμενες ελάχιστες ημέρες ασφάλισης εισφορά αναγνώρισης, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 6,82% επί των κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης αποδοχών του ασφαλισμένου, που υπόκεινται σε εισφορές οι οποίες δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από το εκάστοτε τεκμαρτό ποσό της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης του ΙΚΑ και βαρύνει εξ ολοκλήρου τους ασφαλισμένους.

Η εξόφληση του ποσού της εξαγοράς γίνεται είτε εφάπαξ οπότε παρέχεται έκπτωση 10% είτε τμηματικά σε σαράντα οκτώ (48) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησης δόσεων, το ποσό επιβαρύνεται με τα προβλεπόμενα για τις καθυστερούμενες εισφορές πρόσθετα τέλη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 26-9-2002
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓ. ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αρ. Πρωτ.Φ 53/οικ.1736
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ  
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ  
Δ/ΝΣΗ ΚΥΡ. ΑΣΦΑΛ. ΜΙΣΘΩΤΩΝ  
ΤΜΗΜΑ Δ  

ΘΕΜΑ: Γνωστοποίησηρυθμίσεωντου άρθρου 11τουΝ. 3050/2002.

Με το Φ53/οικ.413/26-2-1999 έγγραφο μας, σας γνωρίσαμε τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσ/νίκης (ΤΣΠΕΑΘ)των συντακτών και των υπαλλήλων διοίκησης και διαχείρισης που απασχολούνται στους κρατικούς ή μη Ρ/Τ σταθμούς.

Με αφορμή τις ρυθμίσεις των παρ. 1- 5 του άρθρου 11 του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 3050/2002 (ΦΕΚ 214 Α),θέτουμε υπόψη σας ότι:

α) Με τη διάταξη της παρ.1 του προαναφερθέντος άρθρου και νόμου, αντικαταστάθηκε η διάταξη της περ. 1α της παρ.1 του άρθρου 66 του Ν. 2676/99, η οποία προέβλεπε την υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΣΠΕΑΘ των συντακτών που απασχολούνται στους ιδιωτικούς Ρ/Τ σταθμούς, εφόσον αυτοί λειτουργούν νόμιμα και παρουσιάζουν τρία τουλάχιστον δελτία ειδήσεων το 24ωρο,συνολικής διάρκειας 1,30 ώρας ή μεταδίδουν αποκλειστικά αθλητικές εκπομπές.

Μετά την ισχύ της νεότερης ρύθμισης, δεν υφίσταται πλέον η προϋπόθεση της αποκλειστικής μετάδοσης ,καθ΄ όλο το 24ωρο,από τους παραπάνω σταθμούς αθλητικών εκπομπών, αλλά απαιτείται η μετάδοση αθλητικών εκπομπών τρείς τουλάχιστον φορές το 24ωρο συνολικής διάρκειας 1,30 ώρας, όπως προβλέπεται και για τους σταθμούς που παρουσιάζουν δελτία ειδήσεων.

β) Με τη διάταξη της παρ.2 του ίδιου άρθρου, υπάγονται στην ασφάλιση του ΤΣΠΕΑΘ και οι συντάκτες-μέλη των Ενώσεων Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος και Ευβοίας, Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων καθώς και της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου, οι οποίοι απασχολούνται κατά κύριο επάγγελμα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αποκλειστικά με την ειδικότητα του συντάκτη, στα γραφεία τύπου κρατικών υπηρεσιών, ν.π.δ.δ, δημοσίων επιχειρήσεων και ΟΤΑ. Προϋπόθεση για την υπαγωγή των ανωτέρω, στην ασφάλιση του ΤΣΠΕΑΘ είναι να μην είναι τακτικοί ή μόνιμοι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών.

Με τη διάταξη αυτή αντιμετωπίζονται ασφαλιστικά καθ΄ όμοιο τρόπο, όλοι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι που απασχολούνται στις παραπάνω υπηρεσίες, δεδομένου ότι η ίδια ακριβώς ρύθμιση υφίσταται και για τα μέλη των Ενώσεων Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Μακεδονίας Θράκης (άρθρο 3 Π.Δ. 284/74 όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του με το άρθρο 1 του Π.Δ. 384/93).

γ)Με τη διάταξη της παρ. 3,προβλέπεται η συνέχιση της ασφάλισης στο ΤΣΠΕΑΘ, και όχι η υπαγωγή στην ασφάλιση του Ιδρύματος σας, των συντακτών οι οποίοι θα μετακινηθούν, από τα διάφορα ΜΜΕ που απασχολούνται σήμερα, στην εταιρία «Αθηναϊκή Ολυμπιακή Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε»,για όσο διάστημα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτή με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Η θέσπιση της διάταξης αυτής κρίθηκε αναγκαία, για την επίτευξη των στόχων της εταιρίας και για την αποφυγή δυσχερειών στη στελέχωση της με έμπειρους και ικανούς δημοσιογράφους, λαμβανομένου υπόψη ότι αυτή συστάθηκε με αποκλειστικό σκοπό να λειτουργήσει ως Ολυμπιακός Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός για την παραγωγή του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σήματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στους διεθνείς Ρ/Τ οργανισμούς που είναι δικαιούχοι αναμετάδοσης του ραδιοτηλ/κού σήματος των Ολυμπιακών Αγώνων.

δ) Με τη διάταξη της παρ.4, προβλέπεται η υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΣΠΕΑΘ και των δημοσιογράφων που απασχολούνται στα γραφεία τύπου των πολιτικών κομμάτων, τα οποία εκπροσωπούνται στο Ελληνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την προϋπόθεση ότι είναι μέλη μίας εκ των επαγγελματικών Ενώσεων Συντακτών του ημερήσιου τύπου της χώρας, για λόγους ενιαίας αντιμετώπισης τους με τους συντάκτες που απασχολούνται στα γραφεία τύπου των κρατικών υπηρεσιών (για τους οποίους έγινε σχετική αναφορά στην ενότητα β του εγγράφου αυτού). ε)Με τη διάταξη της παρ. 5 υπάγονται επίσης στην ασφάλιση του αναφερόμενου Ταμείου, οι δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών πρακτορείων ειδήσεων, εφόσον α)απασχολούνται κατά κύριο επάγγελμα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αποκλειστικά με τη συλλογή και επεξεργασία των ειδήσεων β) έχουν ήδη εγγραφεί στα μητρώα του Ταμείου, λόγω προηγούμενης απασχόλησης σε άλλο εργοδότη και γ)αμείβονται με την ΣΣΕ που ισχύει για τους συντάκτες μέλη της ΕΣΗΕΑ που απασχολούνται σε ημερήσιες εφημερίδες που είναι μέλη της ΕΙΗΕΑ. Η διάταξη αυτή θεσπίστηκε χάριν της ενιαίας ασφαλιστικής αντιμετώπισης των παραπάνω αναφερομένων με τους δημοσιογράφους που απασχολούνται στο Αθηναϊκό και Μακεδόνικο Πρακτορείο Ειδήσεων, με τους οποίους παρέχουν ανάλογη εργασία.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία μίας εταιρίας «ως πρακτορείου τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών ειδήσεων»θα πρέπει να γνωστοποιείται στο Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ .............. /...../20.
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αρ. Πρωτ .........................
.................ΥΠΟΚ/ΜΑ ............................  
ΤΜΗΜΑ ΕΣΟΔΩΝ  

ΘΕΜΑ: Αναγνώριση στ...ν ασφαλισμέν................................................................ ......................................................................................Α.Μ..................................... χρόνου ασφάλισης που διανύθηκε εκτός αεροπορικών επιχειρήσεων.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο Διευθυντής του .........................Υποκ/τος ΙΚΑ. .............................

Έχοντας υπ΄ όψη

1. Τις διατάξεις των άρθρων 14 παρ. 8 του Α.Ν. 1846/51 "Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων" και 119 του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ.

2. Τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 10 του Ν. 3050/02.

3. Την εγκύκλιο ..................... της Διεύθυνσης Ασφάλισης και Εσόδων του ΙΚΑ.

4. Τη με αριθμ........................... αίτηση τ... ασφαλισμέν.............................. ......................................................................Α.Μ........................................

5. Την από ..................... εισήγηση του Τμήματος Εσόδων.

Σκεπτόμενοι σύμφωνα με το νόμο

Επειδή σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 10 του Ν. 3050/02 προβλέπεται ότι για τη συμπλήρωση του προβλεπομένου από το εδάφιο β΄ του άρθρου 1 του β.δ. 649/1968 αριθμού ημερών ασφάλισης, το προσωπικό εδάφους των αεροπορικών επιχειρήσεων, που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του νόμου και έχει 20ετή υπηρεσία στις επιχειρήσεις αυτές, μπορεί να συνυπολογίσει και χρόνο ασφάλισης Ι.Κ.Α. εκτός αεροπορικών επιχειρήσεων.

Επειδή από την έκθεση ελέγχου............................................προκύπτει ότι ο/η ανωτέρω ασφαλισμέν... υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του νόμου σε αεροπορική επιχείρηση και έχει 20ετή υπηρεσία στις επιχειρήσεις αυτές, μπορεί να αναγνωρίσει...........................ημέρες ασφάλισης μέχρι συμπληρώσεως των απαιτούμενων για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Επειδή για την ανωτέρω αναγνώριση καθορίζεται ποσοστό εισφοράς, ανερχόμενο σε 6,82% το οποίο βαρύνει εξολοκλήρου τ... ασφαλισμέν.......

Επειδή το ποσοστό εισφοράς 6,82% υπολογίζεται στις αποδοχές που έχει .... ασφαλισμέν...... κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης (ή του τελευταίου μισθού σε αεροπορική επιχείρηση) που υπόκεινται σε εισφορές, οι οποίες δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από το εκάστοτε τεκμαρτό ποσό της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης του Ι.Κ.Α.

Επειδή για τον ανωτέρω χρόνο αναγνώρισης το συνολικό ποσό των εισφορών που πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται σε ΕΥΡΩ..............................

Επειδή ο/η ασφαλισμέν......... υποχρεούται να καταβάλλει τις εισφορές είτε εφάπαξ με έκπτωση 10% είτε τμηματικά σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Επειδή ο/η ασφαλισμέν..... με την αίτηση τ..... επέλεξε ως τρόπο εξόφλησης του ανωτέρω ποσού αναγνώρισης.............................................................

Επειδή, κατόπιν των ανωτέρω, πρέπει να αναγνωρισθούν ......... ημέρες εργασίας που διανύθηκαν στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. από .............. μέχρι ............... με καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την αναγνώριση στ...ν ασφαλισμέν....................................................................................... .............................................................................Α.Μ......................................................... ...........................................(..................) ημερών

(ολογράφως)(αριθμητικώς)

χρονικής περιόδου που διανύθηκαν εκτός αεροπορικών επιχειρήσεων, με καταβολή των σχετικών εισφορών που ανέρχονται σε ΕΥΡΩ.........................................................................(......................)

(ολογράφως)(αριθμητικώς)

- εφ΄ άπαξ μέχρι το τέλος του επομένου μήνα κοινοποίησης της απόφασης

- σε μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες κάθε δόση ανέρχεται σε ΕΥΡΩ........................................ της μεν πρώτης καταβαλλόμενης μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου από την κοινοποίηση της απόφασης αυτής μήνα κάθε μία δε από τις-υπόλοιπες δόσεις μέχρι το τέλος κάθε επόμενου μήνα.

* τελευταία εργάσιμη για τις Δημόσιες Υπηρεσίες ημέρα

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ 1. κ. .......................

Με την απόδειξη παραλαβής και την πληροφορία ότι:

α) κατά της απόφασης αυτής μπορεί υποβληθεί ένσταση εντός 30 ημερών από την παραλαβή της

β) Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής κάποιας δόσης, αυτή επιβαρύνεται με τα προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη (3% για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης και 1,5% για κάθε επόμενο και μέχρι 120% συνολικά), 2. Τμήμα Εσόδων Υποκ/τός μας