Εγκύκλιος 74/2013 (30/12/2013)

Κοινοποίηση εγγράφων οδηγιών του ΕΤΕΑ σχετικά με το διακανονισμό αλληλοχρέων λογαριασμών διαδοχικής ασφάλισης του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ) με τους ενταχθέντες σ΄ αυτό φορείς επικουρικής ασφάλισης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 30/12/2013

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Αρ.Πρωτ. ΤΟ1/652/2340

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ.: 74

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ

ΤΜΗΜΑ: ΣΥΓΧ/ΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ:

Κοινοποίηση εγγράφων οδηγιών του ΕΤΕΑ σχετικά με το διακανονισμό αλληλοχρέων λογαριασμών διαδοχικής ασφάλισης του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ) με τους ενταχθέντες σ΄ αυτό φορείς επικουρικής ασφάλισης.

Σγετ: α] τα με αρ. πρωτ. 23048/18-10-2013 και 28735/10-12-2013 έγγραφα του Ε.Τ.Ε.Α. β] η με αρ. 34/2013 εγκύκλιος

Σε συνέχεια της ανωτέρω (β) σχετικής εγκυκλίου, με την οποία σας γνωστοποιήθηκε το σύνολο των επικουρικών ταμείων που απαρτίζουν το ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (Ε.Τ.Ε.Α.), σας κοινοποιούμε, προς γνώση και εφαρμογή, τα ανωτέρω (α) σχετικά έγγραφα αυτού, που αφορούν το διακανονισμό των απαιτήσεων και υποχρεώσεων - βάσει των διατάξεων του άρθρου 10 του Ν. 1405/83 - μεταξύ των ενταχθέντων ταμείων.

Για περαιτέρω διευκρινίσεις θα απευθύνεστε στις υπηρεσίες του Ε.Τ.Ε.Α. [σχετ. και οι με αρ. 31/2012 και 41/2012 εγκύκλιοι].

Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα 18-10-2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Αρ.Πρωτ.: 23048

ΕΤΕΑ

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Θέμα: Διακανονισμός αλληλόχρεων λογαριασμών διαδοχικής ασφάλισης στα συγχωνευθέντα ταμεία του Ε.Τ.Ε.Α.».

Σχετ.: 1. Το με αριθμό πρωτ. 30653/12/9/2013 έγγραφο της Δ/ΝΣΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (Τ. ΤΕΑΥΕΚ).

Απαντώντας στο ανωτέρω έγγραφο, σχετικά με την συνέχιση της διαδικασίας που ορίζεται βάσει του αρ. 10 του Ν. 1405/83 για τον διακανονισμό των αλληλοχρεων λογαριασμών (ποσά συμμετοχής στις δαπάνες συνταξιοδότησης όταν υφίσταται διαδοχική ασφάλιση), σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Μετά την σύσταση του Ε.Τ.Ε.Α και την ένταξη των τέως επικουρικών ταμείων σε αυτό, δεν απαιτείται πλέον η ύπαρξη αλληλοχρεων λογαριασμών κατά την εκκαθάριση (εισπράξεις - πληρωμές), τόσο για νέους διακανονισμούς, όσο και για διακανονισμούς προηγουμένων ετών, εφ΄ όσον η οικονομική οργάνωση του νέου Ταμείου είναι ενιαία.

2. Για διακανονισμούς διαδοχικής ασφάλισης προηγουμένων ετών και εφ΄ όσον μέχρι την σύσταση του Ε.Τ.Ε.Α δεν έχουν συνταχθεί οι σχετικές οικονομικές καταστάσεις, θα πρέπει κατά την σύνταξή τους να απεικονίζονται σε αυτές, οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί (απαιτήσεις και υποχρεώσεις), που πιθανόν να υπήρχαν σε προηγούμενες χρήσεις μέχρι την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων του Ε.Τ.Ε.Α.

Η ΠΡ/ΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ο ΠΡ/ΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΜΑΡΑΣ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα: 10/12/2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Αρ.Πρωτ.: 28735

ΕΤΕΑ

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Θέμα: Διακανονισμός αλληλόχρεων λογαριασμών διαδοχικής ασφάλισης στα ενταχθέντα ταμεία του Ε.Τ.Ε.Α»

Σχετ.: 1. Το με αριθμό πρωτ. 23048/18-10-2013 έγγραφο της Δ/ΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ.

Σε συνέχεια του ανωτέρω εγγράφου μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις του Δ/ντή ΙΚΑ -ΕΤΑΜ που αφορούν σε συντάξεις του τ.ΕΤΕΑΜ, θα πρέπει να αναγράφουν στο τέλος τους, τα σχετικά με την επιβάρυνση στοιχεία, βάσει των διατάξεων για την διαδοχική ασφάλιση, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η έναρξη της συνταξιοδότησης ανάγεται σε χρονικό διάστημα πριν από την ένταξη των Επικουρικών Ταμείων στο Ε.Τ.Ε.Α.. Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να κοινοποιούνται τόσο στα συμμετέχοντα ταμεία, όσο και στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΑΘΗΝΩΝ.

2.Οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις στις οποίες η έναρξη της συνταξιοδότησης αρχίζει μετά την ένταξη, δεν είναι αναγκαίο να αναφέρουν τα ανωτέρω.

Επισημαίνουμε ότι πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψη οι διαφορετικές ημερομηνίες ένταξης στο Ε.Τ.Ε.Α των τέως Επικουρικών Ταμείων, οι οποίες σας γνωστοποιήθηκαν με την υπ΄ αριθ. 34/2013 Εγκύκλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η ΠΡ/ΝΗ Δ/ΝΣΗΣ Α.Α.
ΣΟΦΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ