Εγκύκλιος 78/2002 (24/10/2002)

Αποστολή ετικετών ασφαλιστικής ικανότητας και αυτόματη θεώρηση οικογενειακών βιβλιαρίων υγείας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2002
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αρ.Πρωτ.: Γ99/1/156
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 78
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ  

ΘΕΜΑ:

Αποστολή ετικετών ασφαλιστικής ικανότητας και αυτόματη θεώρηση οικογενειακών βιβλιαρίων υγείας.

1. Εισαγωγή

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Διαδικασιών Ασφάλισης για την εφαρμογή της Α.Π.Δ. (ΦΕΚ 414/τ.Β' /5-4-2002), άρθρο 30:

Το Σεπτέμβριο κάθε έτους, εκδιδίται αυτοκόλλητη ετικέτα ασφαλιστικής ικανότητας για την ανανέωση των Ατομικών Βιβλιαρίων Υγείας των ασφαλισμένων, που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις, η οποία αποστέλλεται τον Οκτώβριο με τρόπο σύμφωνο με αυτόν της αποστολής Αποσπασμάτων Ατομικών Λογαριασμών Ασφάλισης. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται το Δεκέμβριο κάθε έτους για όσους ασφαλισμένους συμπληρώνουν μεταγενέστερα τις προϋποθέσεις για ανανέωση των Ατομικών Βιβλιαρίων Υγείας.

2. Έκδοση Ετικετών Ασφαλιστικής Ικανότητας

Σε συνεχεία της έκδοσης των Αποσπασμάτων Ατομικών Λογαριασμών Ασφάλισης, εκδόθηκαν και αποστέλλονται στους ασφαλισμένους σι πρώτες ετικέτες ασφαλιστικής ικανότητας, οι οποίες θα πρέπει να επικολληθούν στο Ατομικό Βιβλιάριο Υγείας τους.

Η έκδοση των ετικετών ασφαλιστικής ικανότητας πραγματοποιήθηκε μετά από επεξεργασία των δεδομένων των Α.Π.Δ. και τον έλεγχο ικανοποίησης των προϋποθέσεων που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Από την έκδοση των ετικετών εξαιρέθηκαν μόνο οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι από οποιονδήποτε φορές κύριας ασφάλισης που καλύπτονται για τον κλάδο ασθενείας σε είδος από το ΙΚΑ.

Οι διαστάσεις της Ετικέτας είναι ανάλογες με αυτές του τετραγωνιδίου του Ατομικού Βιβλιαρίου Υγείας στο οποίο και πρέπει να επικολληθεί. Η Ετικέτα κατασκευάστηκε με ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά ασφαλείας (μικροεκτύπωση σε ορισμένα σημεία και δάπεδα ασφαλείας) ενώ η πίσω πλευρά της έχει ισχυρή κόλλα. Δείγμα της ετικέτας επισυνάπτεται στο Παράρτημα Α.

3 Αποστολή Ετικετών - Διαχείρηση Επιστροφών

Οι Ετικέτες Ασφαλιστικής Ικανότητας που αφορούν σε ασφαλισμένους κοινών επιχειρήσεων αποστέλλονται στη διεύθυνση της έδρας των εργοδοτών τους, μέσω των οποίων θα γίνεται η παραλαβή τους.

Στις περιπτώσεις (εκτιμάται ότι θα είναι λίγες) που οι Ετικέτες Ασφαλιστικής Ικανότητας επιστρέψουν στο Ι.Κ.Α. με την ένδειξη «`Αγνωστος παραλήπτης, (διάλυση επιχείρησης ή μεταφορά έδρας χωρίς ενημέρωση του Μητρώου), αυτά θα συγκεντρωθούν στη Διεύθυνση Πληροφορικής. Η Διεύθυνση Πληροφορικής θα τις ταξινομήσει με βάση το Υποκατάστημα ΙΚΑ της έδρας του εργοδότη (όποια είναι καταχωρημένη ως έδρα στο Μητρώο Εργοδοτών) και θα τις διαβιβάσει στις αρμόδιες μανάδες του Ιδρύματος.

Στην περίπτωση που η μη παραλαβή των Ετικετών οφείλεται σε αλλαγή διεύθυνσης της έδρας της επιχείρησης του εργοδότη, όταν θα εντοπίζεται ο εργοδότης και καλείται να προσέλθει στο υποκατάστημα για να τις παραλάβει, θα πρέπει να ενημερώνεται ότι οφείλει να συμπληρώσει Έντυπο Μεταβολής Στοιχείων Εργοδότη (αν δεν το έχει πράξει ήδη με την ευκαιρία της αποστολής Αποσπασμάτων) προκειμένου να καταχωρηθεί στο Μητρώο Εργοδοτών η ορθή διεύθυνση του. Αν η επικοινωνία με τον εργοδότη καταστεί αδύνατη λόγω ελλείψεως στοιχείων νέας διεύθυνσης, τηλεφώνων κλπ, οι Ετικέτες ταξινομούνται στο φάκελο του εργοδότη και παραδίδονται στους ασφαλισμένους όταν και εφόσον τις αναζητήσουν.

Στην περίπτωση ωστόσο που ν Ετικέτες δεν παραλήφθηκαν γιατί η επιχείρηση διαλύθηκε, αυτές θα ταξινομούνται κατά ΑΜΕ εργοδότη και κατά ΑΜΑ και θα παραδίδονται στους ασφαλισμένους που θα τις αναζητούν.

Οι Ετικέτες Ασφαλιστικής Ικανότητας που αφορούν σε απασχολούμενους σε οικοδομικά και τεχνικά έργα αποστέλλονται στην ταχυδρομική διεύθυνση της κατοικίας τους.

Οι Ετικέτες που θα επιστρέψουν με την ένδειξη «`Αγνωστος παραλήπτης» θα παραληφθούν από τη Διεύθυνση Πληροφορικής και στη συνέχεια θα διαβιβαστούν στα Υποκαταστήματα κατοικίας των οικοδόμων, προκειμένου να χορηγηθούν στους ενδιαφερόμενους οικοδόμους

4. Αυτόματη θεώρηση Οικογενειακού Βιβλιαρίου Υγείας

Η Ετικέτα Ασφαλιστικής Ικανότητας, όπως είναι γνωστό, εκδίδεται μετά τον έλεγχο της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων από τους άμεσα ασφαλισμένους και ανανεώνει την ισχύ του Ατομικού Βιβλιαρίου Υγείας.

Για το έτος 2003 και προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία προσέλευσης στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ, των ασφαλισμένων που έλαβαν Ετικέτα Ασφαλιστικής Ικανότητας για την ανανέωση των οικογενειακών τους βιβλιαρίων, αποφασίστηκε ότι:

Δεν απαιτείται η θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου για τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας εφόσον αυτά είναι σύζυγοι των άμεσα ασφαλισμένων από τους οποίους αντλούν ασφαλιστική ικανότητα ή/και τέκνα που δεν έχουν συμπληρώσει μέχρι 31-12-2003 το 18° έτος της ηλικίας τους.

Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προστατευομένων μελών (π.χ. παιδιά άνω των 18 ετών - γονείς κ.λ.π.). η θεώρηση των οικογενειακών βιβλιαρίων θα γίνει σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ισχύουσες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, για τους έμμεσα ασφαλισμένους συζύγους και τέκνα κάτω των 18 ετών, θα παρέχονται όλες οι υπηρεσίες υγείας με την προσκόμιση του οικογενειακού βιβλιαρίου αλλά απαραιτήτως και του βιβλιαρίου του άμεσα δικαιούχου από το οποίο θα διαπιστώνεται και η Ασφαλιστική Ικανότητα. Το ατομικό βιβλιάριο θα πρέπει να προσκομίζεται επίσης και σε κάθε περίπτωση υποβολής αιτήματος για απόδοση δαπάνης, που αφορά μέλος οικογένειας της παραπάνω κατηγορίας.

5. Επέκταση ισχύος Οικογενειακού Γιατρού

Οι ασφαλισμένοι των Υποκαταστημάτων στα οποία λειτουργεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, εφόσον έχει ανανεωθεί η ασφαλιστική ικανότητα τους, δεν χρειάζεται να προσέλθουν στα Υποκαταστήματα για τη θεώρηση του βιβλιαρίου με τον οικογενειακό γιατρό εκτός βέβαια από τις περιπτώσεις που οι ίδιοι επιθυμούν την αλλαγή του οικογενειακού γιατρού ή επιλέγουν γιατρό για πρώτη (1η) φορά.

Γενικά η επιλογή του Οικογενειακού γιατρού γίνεται άπαξ και δεν απαιτείται νέα επιλογή, νέα θεώρηση ή έγκριση κάθε χρόνο παρά μόνο σε περιπτώσεις αποχώρησης του γιατρού ή αλλαγής κατοικίας του ασφαλισμένου.

Η αυτόματη ανανέωση του βιβλιαρίου σε ότι αφορά τον οικογενειακό γιατρό ισχύει και στις περιπτώσεις των οικογενειακών βιβλιαρίων υγείας όπου τα προστατευόμενα μέλη είναι σύζυγοι των άμεσα ασφαλισμένων ή/και τέκνα κάτω των 18 ετών. Επισημαίνεται ωστόσο ότι κατά την προσέλευση των έμμεσων ασφαλισμένων στον οικογενειακό γιατρό θα πρέπει να προσκομίζεται και το θεωρημένο βιβλιάριο του άμεσα δικαιούχου.

Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται θεώρηση για τον οικογενειακό γιατρό ούτε για όλες τις λοιπές κατηγορίες προστατευόμενων μελών (π.χ. παιδιά άνω των 18 ετών - γονείς κ.λ.π.) εφόσον προηγουμένως έχει θεωρηθεί το οικογενειακό βιβλιάριο με τη γνωστή/ υφιστάμενη διαδικασία.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι δεν χρειάζεται θεώρηση του οικογενειακού γιατρού ούτε για τους συνταξιούχους του Ιδρύματος, οι οποίοι διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα επ? αόριστον.

6. Σύστημα Τοπικών Παροχών

Οι ασφαλισμένοι που υπάγονται σε Υποκαταστήματα στα οποία λειτουργεί το Μηχανογραφικό Σύστημα Χορήγησης Παροχών σε χρήμα, θα πρέπει όπως και σήμερα πριν την υποβολή αιτήματος για χορήγηση της παροχής να απευθύνονται αρχικά στα Τμήματα Μητρώου για ενημέρωση του εν λόγω Συστήματος.

Κατά τα λοιπά ισχύουν τα αναφερόμενα στις παραγράφους 4 και 5 της παρούσης Εγκυκλίου.

7. θεώρηση Βιβλιαρίων Υγείας με χειρόγραφο τρόπο

Σε περίπτωση που δεν εκδόθηκε ή απωλέσθηκε η αυτοκόλλητη Ετικέτα Ασφαλιστικής Ικανότητας ο ασφαλισμένος απευθύνεται στο Υποκ/μα Τόπου κατοικίας του για τη χειρόγραφη χορήγηση Ασφαλιστικής ικανότητας, σύμφωνα με τις ισχύουσες χρονικές προϋποθέσεις ( `Αρθρα 31, 33, 34 του Α.Ν. 1846/51), προσκομίζοντας παράλληλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.

Ο έλεγχος των απαιτούμενων χρονικών προϋποθέσεων για τη θεμελίωση του δικαιώματος της Ασφαλιστικής Ικανότητας πραγματοποιείται κατά περίπτωση από τα ασφαλιστικά στοιχεία που αναγράφονται στα παρακάτω έντυπα:

(α) Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης

(β) Βεβαίωση Εργοδότη (αν δεν έχει εκδοθεί ακόμη το Απόσπασμα)

(γ) ΔΑΤΕ

(δ) ΑΔΕ

(ε) ΑΒΑ και ΑΔΑ

(στ) Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Οικοδόμου

Τονίζεται ότι τα παραπάνω Ασφαλιστικά Βιβλιάρια, είτε αφορούν ασφαλισμένους που εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. σύμφωνα με το `Αρθρο 15 του Κανονισμού Ασφάλισης για την εφαρμογή της Α.Π.Δ. (περιπτώσεων) (γ) και (δ)], είτε αφορούν ασφαλιστικά στοιχεία του έτους 2001 σε εφαρμογή των χρονικών προϋποθέσεων του 15 μήνου [περιπτώσεις (γ), (δ), (ε) και (στ)].

Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας χορήγησης Ασφαλιστικής Ικανότητας επισυνάπτονται δυο Πίνακες (Πίνακας 1 και Πίνακας 2 του Παραρτήματος Β) με τους κωδικούς των Πακέτων Κάλυψης που αναγράφονται στα Αποσπάσματα και στις Βεβαιώσεις Εργοδοτών και οι οποίοι περιέχουν ποσοστό εισφορών για τον κλάδο παροχών ασθενείας σε είδος ή μόνο σε χρήμα, για χρήση από τα Τμήματα Μητρώου.

Επιπλέον στο ίδιο Παράρτημα (Β) επισυνάπτεται ο Πίνακας 3, που αναφέρει τους Κωδικούς των Πακέτων Κάλυψης που περιέχουν ποσοστό εισφορών για τον Κλάδο Παροχών Ασθενείς σε χρήμα, για χρήση από τα Τμήματα Παροχών.

8. Ετικέτες Ασφαλιστικής Ικανότητας παλαιού τύπου.

Επισημαίνεται ότι για τις παρακάτω κατηγορίες ασφαλισμένων:

• Φορτοεκφορτωτές

• Πωλητές Λαϊκών Αγορών

που εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. και έχουν ενταχθεί σε Ειδικό Μηχανογραφικό Σύστημα, καθώς και για το προσωπικό του Ιδρύματος, θα εκδοθούν και αποσταλούν οι παλαιού τύπου αυτοκόλλητες Ετικέτες Ασφαλιστικής Ικανότητας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΚΑ Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

Επώνυμο  
Όνομα Πατρώνυμο
Οδός Αριθμός
Τ.Κ. Πόλη - Χωριό
Υποκ. ΙΚΑ κατοικίας  

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

Α. Ξεκολήστε προσεκτικά την ετικέτα από το χαρτί, σηκώνοντας από την κάτω δεξιά γωνία.

Β. Επικολλήστε με προσοχή την ετικέτα στην ανάλογη θέση του Ατομικού Βιβλιαρίου Υγείας σας. Προσοχή: Μετά την επικόλληση της, η ετικέτα δεν μπορεί να αφαιρεθεί πλέον από το βιβλιάριο σας.

ΙΚΑ - Δ/ΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΘΕΩΡΗΣΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2003

ΤΡΙΑ

Α.Μ.Α. ΑΚΥΡΟ

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΠΙΝΑΚΑΣ 1
ΚΩΔΙΚΟΙ ΠΑΚΕΤΩΝ ΚΑΛΥΨΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ (Χρήση από Υπηρεσίες ΜΗΤΡΩΟΥ)

101 102 103 104 105 106 107 108 125 126 127 128
136 137 138 139 154 155 156 157 158 159 160 161
168 169 170 173 174 176 179 190 191 192 193 198
199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 213
214 216 217 218 219 220 221 222 223 225 226 227
228 229 230 231 232 233 249 251 252 254 255 313
314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325
326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 351
352 353 354 359 360 361 362 366 401 402 404 407
408 413 416 417 422 423 428 431 434 435 440 441
446 449 452 453 454 455 456 461 464 465 470 473
474 475 480 481 488 489 490 491 492 493 494 495
501 502 510 511 517 518 523 524 529 530 531 532
541 542 543 544 555 557 601 602 603 604 611 612
614 615 616 617 622 623 624 625 630 631 634 635
636 637 642 643 644 645 650 651 654 656 658 660
662 665 666 668 669 672 674 675 678 680 682 685
687 688 691 693 694 725 726 729 730 737 739 740
743 744 746 748 750 752 754 756 757 758 759 764
765 766 767 772 773 776 777 778 779 781 784 785
788 791 792 795 796 801 802 805 808 809 810 813
816 821 822 823 824 833 834 835 836 841 842 847
848 849 850 878 879 882            

ΠΙΝΑΚΑΣ 2
ΚΩΔΙΚΟΙ ΠΑΚΕΤΩΝ ΚΑΛΥΨΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΧΡΗΜΑ* (Χρήση από Υπηρεσίες ΜΗΤΡΩΟΥ)

117 118 119 120 121 122 123 124 129 130 131 132
171 172 234 235 239 240 355 356 363 364 403 406
411 412 415 420 421 426 427 430 433 438 439 444
445 448 450 451 459 460 463 468 469 471 472 478
479 484 485 486 487 503 504 512 513 519 520 525
526 533 534 535 536 545 546 547 548 556 558 609
610 613 618 619 620 621 632 633 638 639 640 641
652 653 655 657 659 661 663 664 667 670 671 673
676 677 679 681 683 684 686 689 690 692 695 696
697 698 699 700 701 702 703 704 713 714 715 716
717 718 719 720 721 722 723 724 727 728 731 732
738 741 742 745 747 749 751 753 755 760 761 762
763 774 775 776α 777α 780 780α 782 786 789 797 803
806 811 814 817 825 826 827 828 837 838 843 844

ΠΙΝΑΚΑΣ 3
ΚΩΔΙΚΟΙ ΠΑΚΕΤΩΝ ΚΑΛΥΨΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ (Για χρήση από Υπηρεσίες ΠΑΡΟΧΩΝ)

101 102 103 104 105 106 107 108 117 118 119 120
121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132
136 137 138 139 154 155 156 157 158 159 160 161
168 169 170 171 172 173 174 179 190 191 192 193
198 199 200 201 202 203 204 205 213 216 217 218
219 220 221 222 223 226 227 228 229 230 231 232
233 234 235 239 240 249 251 252 254 255 313 314
315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326
327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 351 352
355 356 359 360 363 364 401 402 403 404 406 407
408 411 412 413 415 416 417 420 421 422 423 426
427 428 430 431 433 434 435 438 439 440 441 444
445 446 448 449 450 451 452 453 454 455 456 459
460 461 463 464 465 468 469 470 471 472 473 474
475 478 479 480 481 484 485 486 487 488 489 490
491 492 493 494 495 501 502 503 504 510 511 512
513 517 518 519 520 523 524 525 526 529 530 531
532 533 534 535 536 541 542 543 544 545 546 547
548 555 556 557 558 601 602 603 604 609 610 611
612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 630 631
632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 650 651
652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663
664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675
676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687
688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699
700 701 702 703 704 713 714 715 716 717 718 719
720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731
732 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747
748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759
760 761 762 763 772 773 774 775 776 776α 777 777α
778 779 780 780α 781 782 784 785 786 788 789 791
792 795 796 797 801 802 803 805 806 808 809 810
811 813 814 816 817 821 822 823 824 825 826 827
828 833 834 835 836 837 838 841 842 843 844 847
848 849 850 878 879 882