Εγκύκλιος 85/2002 (28/11/2002)

Καθορισμός νέου τύπου Υπεύθυνης Δήλωσης.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα, 28 Νοεμβρίου 2002
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: ΑΡΙΘΜΟΣ 85
ΔΙΟΙΚΗΣΗ  
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  
Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΑΠΛ/ΣΗΣ ΔΙΑΔ/ΣΙΩΝ  
ΤΜΗΜΑ ΑΠΛ/ΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ & ΠΑΡ/ΤΑΣ  

ΘΕΜΑ:

Καθορισμός νέου τύπου Υπεύθυνης Δήλωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ : Εγκ. 73/2000 και Γ.Ε. Γ32/1/02-01-2002

Σας κοινοποιούμε την με αριθ. ΔΙΑΔΠ/Β/18952/25-09-02 εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. που μας διαβιβάστηκε με το υπ΄ αριθ. 4455/04-11-02 έγγραφο της Γ.Γ.Κ.Α. για ενημέρωση και εφαρμογή επισημαίνοντας τα εξής:

Με την κοινοποιούμενη με την παραπάνω εγκύκλιο Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1276/Β/01-10-02) που έχει εφαρμογή από 01-11-02 καθορίζεται νέος τύπος ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ του άρθρου 8 του Ν. 1599/86.

Αναφέρεται ότι η υπεύθυνη δήλωση χρησιμοποιείται αυτοτελώς ή ενσωματωμένη στο έντυπο με το οποίο ο πολίτης υποβάλλει κάποιο αίτημα, όταν για την ικανοποίηση του αιτήματος απαιτείται η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης (ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ) ή ενσωματώνεται σε διοικητικές πράξεις για την έκδοση των οποίων απαιτείται η υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου.

Επίσης ορίζεται ότι είναι δυνατό επί του εντύπου της Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης να ενσωματώνεται και εξουσιοδότηση του πολίτη προς κάποιο πρόσωπο για να διεκπεραιώσει την υπόθεση του (ΑΙΤΗΣΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ -ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ).

Επειδή - όπως είναι κατανοητό- για την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης ως προς την χρήση της Υπεύθυνης Δήλωσης στην ενσωματωμένη μορφή απαιτείται συνεργασία με τις καθ΄ ύλη αρμόδιες Διευθύνσεις για το σχεδιασμό νέων εντύπων (Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση - Εξουσιοδότηση) ανάλογα με το αντικείμενο, από τη λήψη της παρούσας θα τηρούνται πιστά οι οδηγίες που παρέχονται για την χρήση της Υπεύθυνης Δήλωσης μόνο στην αυτοτελή μορφή.

Για την ενσωματωμένη μορφή θα σας δοθούν οδηγίες όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες (διαμόρφωση νέων εντύπων, αποστολή τους στο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. για τη διατύπωση της άποψης του σχετικά με την πληρότητα, φιλικότητα κ.λ.π. αυτών).

Κατόπιν αυτών θα πρέπει να φροντίσουν τα τμήματα Διοικητικού ή Γραμματείας για την αναπαραγωγή ( μέσω Φ/Μ) του νέου εντύπου της Υπεύθυνης Δήλωσης και τη διάθεση του στα τμήματα ανάλογα με τις ανάγκες τους προκειμένου να χορηγείται δωρεάν στους πολίτες.

Το έντυπο μπορείτε να το αναζητήσετε από το διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. (www.gspa.gr) και να το εκτυπώσετε.

Πάντως είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι πολίτες εφ΄ όσον το επιθυμούν κατ΄ εξαίρεση και για διευκόλυνση τους, μπορούν να συντάσσουν την Υπεύθυνη Δήλωση σε απλό φύλλο χαρτιού το οποίο θα περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία σε γλώσσα απλή.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα 4 - 11 - 2002
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αρ.Πρωτ: 4455
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  
ΤΜΗΜΑ: ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ  

ΘΕΜΑ:

Καθορισμός νέου τύπου Υπεύθυνης Δήλωσης.

ΣΧΕΤ: Το υπ΄ αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Β/18952/25-9-02 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Σας διαβιβάζουμε το παραπάνω σχετικό έγγραφο του Υ.Π.Ε.Σ.Δ.Δ.Α. αναφορικά με τον καθορισμό νέου τύπου και περιεχομένου της υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 (ΦΕΚ 75) για ενημέρωση σας, και σας παρακαλούμε για την πιστή τήρηση και εφαρμογή.

Του εγγράφου αυτού να λάβουν γνώση ενυπόγραφα όλοι οι υπάλληλοι.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα 25 Σεπτεμβρίου 2002
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ Αρ.Πρωτ.: ΔΙΑΔΠ/Β 18952
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ  
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ  
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ  
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ  
ΤΜΗΜΑ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ  

ΘΕΜΑ: Καθορισμός νέου τύπου και περιεχομένου της υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75).

1) Με την παρούσα επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για την απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και διαβιβάστηκε ήδη προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο, με την οποία καθορίζεται εντελώς νέος τύπος και περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης, η οποία πλέον καθίσταται εξαιρετικά πιο εύχρηστη και πιο φιλική προς τους πολίτες.

2) Η υπεύθυνη δήλωση με βάση τις διατάξεις του Ν. 1599/86 και 2690/99 αποτελεί ένα μέσον, «εργαλείο» ή τεχνική, θα λέγαμε, απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών. Με τις διατάξεις αυτές ουσιαστικά καθιερώθηκε η «αυτοπιστοποίηση», η δυνατότητα δηλαδή του πολίτη να βεβαιώνει ο ίδιος την ακρίβεια ορισμένων στοιχείων για την οικογενειακή ή για την περιουσιακή του κατάσταση, κ.λ.π., αντί να ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες την έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων ή πιστοποιητικών. Η υπεύθυνη δήλωση ήταν και είναι ένα έντυπο ευρύτατης χρήσης η εξεύρεση του όμως δεν ήταν πάντα εύκολη. Συχνά οι πολίτες έπρεπε να την αναζητούν στα περίπτερα ή στα κυλικεία των δημοσίων υπηρεσιών. Η συμπλήρωση επίσης από τον πολίτη, σε διαφορετικό έντυπο της αίτησης προς μια υπηρεσία και σε άλλο της τυχόν απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης απαιτούσε χρόνο και συνεπαγόταν σπατάλη χαρτιού.

Με τις νέες ρυθμίσεις η υπεύθυνη δήλωση γίνεται αποτελεσματικότερο μέσον απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών και επιλύονται τα προβλήματα που σημειώθηκαν πιο πάνω, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών, δεδομένου ότι τώρα:

α) Μπορεί, όταν χρησιμοποιείται αυτοτελώς, να συντάσσεται από τον ίδιο τον πολίτη σε ένα απλό φύλλο χαρτιού, εφόσον αυτό τον εξυπηρετεί περιλαμβάνοντας μόνο τα απαραίτητα στοιχεία,

β) Μπορεί να ενσωματώνεται, όπου αυτό προσφέρεται σε έντυπα αιτήσεων που απευθύνονται προς τη Δημόσια Διοίκηση ή και σε άλλα έγγραφα που περιέχουν διοικητικές πράξεις, συμβόλαια κ.λ.π.

γ) Αντικαταστάθηκε ο παλαιός τύπος που ανταποκρινόταν στις ανάγκες μιας άλλης εποχής, με ένα νέο τύπο πιο σύγχρονο και φιλικό για τους πολίτες.

δ)Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που συναλλάσσονται με πολίτες πρέπει να διαθέτουν δωρεάν έντυπα υπευθύνων δηλώσεων.

ε)Το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης και των εντύπων των αιτήσεων-υπευθύνων δηλώσεων διατίθενται και από το διαδίκτυο σε όλους τους ενδιαφερομένους.

3) Αναλυτικά σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις της απόφασης του υπουργού:

α) Η υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 η οποία, μετά τη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 288 Α/21.12.2001), συντάσσεται σε απλό φύλλο χαρτιού, χρησιμοποιείται είτε αυτοτελώς είτε ενσωματωμένη, όπου αυτό προσφέρεται, στα έντυπα των αιτήσεων τα οποία σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 του Ν. 2690/1999, οι δημόσιες αρχές υποχρεούνται να χορηγούν στους ενδιαφερομένους για όλα τα θέματα της αρμοδιότητας τους.

β) Η υπεύθυνη δήλωση χρησιμοποιείται αυτοτελώς όταν για παράδειγμα ο πολίτης επιθυμεί να βεβαιώσει την ακρίβεια των στοιχείων κάποιου φωτοαντιγράφου ή όταν κάποιο στοιχείο της ταυτότητας του έχει αλλάξει π. χ. οικογενειακή κατάσταση και σε πλήθος άλλων περιπτώσεων. (Βλ. σχετικά και πιο κάτω). Με την απόφαση περιγράφεται ο τύπος και το περιεχόμενο της νέας υπεύθυνης δήλωσης, επισυνάπτεται μάλιστα και το σχετικό υπόδειγμα το οποίο οι υπηρεσίες πρέπει να χρησιμοποιούν. Αυτό το υπόδειγμα δεν θα μπορούν οι υπηρεσίες να το διαφοροποιήσουν. Τα διατιθέμενα στους πολίτες έντυπα υπευθύνων δηλώσεων πρέπει να είναι αντίγραφα ή φωτοαντίγραφα του πιο πάνω υποδείγματος.

γ) Η υπεύθυνη δήλωση χρησιμοποιείται ενσωματωμένη στο έντυπο με τοοποίο ο πολίτης υποβάλλει κάποιο αίτημα σε μια δημόσια υπηρεσία, όταν για την ικανοποίηση του αιτήματος απαιτείται η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης. Με την υποβολή και συμπλήρωση ενός εντύπου, της αίτησης η οποία είναι και υπεύθυνη δήλωση απλουστεύεται η διαδικασία, δεν αναγράφονται δύο φορές τα στοιχεία της ταυτότητας, εξοικονομείται χαρτί κ.λ.π. Πέραν όμως των εντύπων των αιτήσεων η υπεύθυνη δήλωση θα μπορεί να ενσωματώνεται και σε διοικητικές πράξεις για την έκδοση των οποίων απαιτείται η υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου.

δ) Επί του εντύπου της αίτησης, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί ο πολίτης, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, να συντάξει και εξουσιοδότηση προς κάποιο πρόσωπο για να διεκπεραιώσει την υπόθεση του, συμπληρώνοντας το σχετικό πεδίο. Έτσι η αίτηση είναι επί πλέον υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση. Στις περιπτώσεις που η υπεύθυνη δήλωση ενσωματώνεται περιέχει λιγότερα στοιχεία από όταν χρησιμοποιείται αυτοτελώς.

ε) Με τις ρυθμίσεις της απόφασης παρέχεται ένα υπόδειγμα για την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση το οποίο όμως δεν θα είναι δεσμευτικό για τις υπηρεσίες οι οποίες θα μπορούν να αφίστανται μερικώς από αυτό, κυρίως ως προς τη δομή του, όταν το επιβάλλουν λόγοι τεχνικοί ή λόγοι εξυπηρέτησης του κοινού.

στ) Πέραν όμως των πιο πάνω η σημαντικότερη καινοτομία είναι ότι οι πολίτες μπορούν να συντάξουν οι ίδιοι, εφόσον το επιθυμούν, μια υπεύθυνη δήλωση σε ένα απλό φύλλο χαρτιού το οποίο θα περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία σε γλώσσα απλή. Αυτό διευκολύνει σε πολύ σημαντικό βαθμό τους πολίτες, οι οποίοι χωρίς κόστος μπορούν να συντάξουν και να υποβάλλουν μια υπεύθυνη δήλωση.

Ο πολίτης που βρίσκεται στο σπίτι του ή στο χώρο εργασίας του και επιθυμεί να συντάξει μια υπεύθυνη δήλωση, δεν είναι υποχρεωμένος να πάει στο περίπτερο να την αγοράσει ή να απευθυνθεί σε κάποια δημόσια υπηρεσία για να προμηθευτεί το σχετικό έντυπο, μπορεί να την συντάξει χειρόγραφα ή με κάποιο μηχανικό ή ηλεκτρονικό μέσο.

Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει αυτή η υπεύθυνη δήλωση περιγράφονται στην παρ. 5 της απόφασης του Υπουργού ΕΣΔΔΑ.

ζ) Εξάλλου σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης στην αυτοτελή του μορφή ή ενσωματωμένο σε κάποια αίτηση μπορεί να διατίθεται στους πολίτες από το διαδίκτυο. Το νέο έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης θα διατίθεται και από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του ΥΠΕΣΔΔΑ.(www.gspa.gr).

Τα αναφερόμενα στην παράγραφο αυτή και στην προηγούμενη αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών και δεν απαλλάσσουν τις δημόσιες υπηρεσίες από την υποχρέωση να διαθέτουν οι ίδιες στους συναλλασσομένους δωρεάν έντυπα υπευθύνων δηλώσεων και έντυπα αιτήσεων- υπευθύνων δηλώσεων.

η) Τέλος σύμφωνα με την απόφαση, οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να υποβάλλουν, πριν αρχίσει η χρήση τους, τα έντυπα των αιτήσεων-υπευθύνων δηλώσεων που σχεδιάζουν στην Δ/νση Απλούστευσης Διαδικασιών και Παραγωγικότητας ώστε να διατυπώνεται και μια άλλη άποψη σχετικά με την πληρότητα, την φιλικότητα κ.λ.π. του εντύπου.

4) Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε ορισμένες πολύ σημαντικές ρυθμίσεις που έχουν σχέση με την υπεύθυνη δήλωση και την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.1599/86 και τα άρθρα 3 και 11 του 2690/99 είναι ένας «θεσμός», θα λέγαμε, που εξυπηρετεί τα μέγιστα τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και διευκολύνει τους πολίτες στις συναλλαγές τους με ης δημόσιες υπηρεσίες για την προώθηση υποθέσεων που άπτονται της προσωπικής και περιουσιακής τους κατάστασης.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 «Γεγονότα ή στοιχεία που δεν αποδεικνύονται από το δελτίο ταυτότητας ή από τα αντίστοιχα έγγραφα, αν ειδικές διατάξεις δεν ορίζουν διαφορετικά, γίνονται δεκτά βάσει υπεύθυνης δήλωσης του ενδιαφερομένου.... Ίδια δήλωση υποβάλλεται και όταν τα στοιχεία του δελτίου ταυτότητας για την οικογενειακή κατάσταση, τη διεύθυνση της κατοικίας και το επάγγελμα έχουν μεταβληθεί.»

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 11 του N. 2690/99 ορίζεται ότι δεν απαιτείται επικύρωση αντιγράφου ή φωτοαντιγράφου αν τούτο συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων.

Η εφαρμογή των πιο πάνω ρυθμίσεων θα διευκόλυνε τις συναλλαγές των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες σε πολύ σημαντικό βαθμό. Έχουμε διαπιστώσει όμως ότι ερμηνεύονται πολύ στενά με αποτέλεσμα να περιορίζεται το πεδίο εφαρμογής τους και παράλληλα και τα θετικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να έχουν. Εν όψει του πάγιου αιτήματος των πολιτών για την μείωση των περιττών γραφειοκρατικών τύπων και διαδικασιών η αντιμετώπιση των πιο πάνω διατάξεων πρέπει να αλλάξει.

5) Κλείνοντας την παρένθεση, παρακαλούμε τις δημόσιες υπηρεσίες που παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες για την διεκπεραίωση των οποίων απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, να την ενσωματώσουν στο έντυπο της σχετικής αίτησης και να το θέσουν υπόψη της υπηρεσίας μας, πριν το χρησιμοποιήσουν, καθώς και να τυπώσουν, το ταχύτερο δυνατόν, έντυπα υπεύθυνης δήλωσης για τις περιπτώσεις που αυτή θα χρησιμοποιείται αυτοτελώς. Σημειώνουμε ότι η ισχύς της απόφασης του υπουργού αρχίζει σε ένα μήνα από τη δημοσίευση, ακριβώς για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στις υπηρεσίες να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της.

Για την πληρέστερη ενημέρωση σας θέτουμε υπόψη σας και το κείμενο της απόφασης του Υπουργού ΕΣΔΔΑ για τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου της υπεύθυνης δήλωσης, όπως εστάλη για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Παρακαλούμε τα Υπουργεία να ενημερώσουν τους φορείς που εποπτεύουν και τις Περιφέρειες τους Δήμους και τις Κοινότητες και τυχόν άλλα νομικά πρόσωπα της αρμοδιότητας τους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα Σεπτεμβρίου 2002
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ Αρ.Πρωτ.: ΔΙΑΔΠ/Α1/
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ  
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ  
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ  
ΤΜΗΜΑ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ  

ΘΕΜΑ: Καθορισμός του τύπου και του περιεχομένου της υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του Ν.1599/1986 (ΦΕΚ 75).

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν.1599/1986 (ΦΕΚ75Α΄/11.6.1986)

2. Την κοινή υπουργική απόφαση 102/1988 των υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών (ΦΕΚ 251 Β 727.4.1988)"

3. Την κοινή υπουργική απόφαση ΔΙΣΚΠ/ΑΔ/784/4.1.1989 των υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών (ΦΕΚ 22Β΄/17.1.1989)

4. Το Προεδρικό Διάταγμα 129/1992 ΦΕΚ 65Α΄/13.4.1992

5. Την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών 1068985/900/Τελών & Ειδικών Φορολογιών/12-7-2001(ΦΕΚ950β/25.7.2001)

6. Τις διατάξεις των παραγράφων 3 και 5 του άρθρου 3 του Ν.2690/1999. (ΦΕΚ45Α/9.3.1999)

7. Τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 288 Α΄/21.12.2001).

8. Τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν.2081/1992 «Περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ 154/Α/1992) με το οποίο προστέθηκε άρθρο 29Α στο Ν. 1558/85 (ΦΕΚ 137/Α/1985), όπως τελικά αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν.2469/1997 (ΦΕΚ39/Α/1997).

9. Την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη, επιτάχυνσης και απλούστευσης των διαδικασιών στη Δημόσια Διοίκηση.

10. Το γεγονός ότι από την έκδοση της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Αποφασίζουμε:

1. Η υπεύθυνη δήλωση, του άρθρου 8 του Ν.1599/1986 η οποία, μετά τη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, συντάσσεται σε απλό φύλλο χαρτιού, χρησιμοποιείται είτε αυτοτελώς είτε ενσωματωμένη, όπου αυτό προσφέρεται, στα έντυπα των αιτήσεων τα οποία, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 του Ν.2690/1999, οι δημόσιες αρχές υποχρεούνται να χορηγούν στους ενδιαφερομένους, για όλα τα θέματα της αρμοδιότητας τους, ή σε έγγραφα τα οποία αφορούν σε διοικητικές πράξεις, συμβόλαια κ.λ.π.

2. Η υποχρέωση των δημοσίων αρχών για την χορήγηση εντύπων αιτήσεων στους ενδιαφερομένους, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 του Ν.2690/1999, αναφέρεται και στα έντυπα των υπευθύνων δηλώσεων, όταν χρησιμοποιούνται αυτοτελώς.

3. Η υπεύθυνη δήλωση, όταν χρησιμοποιείται αυτοτελώς, πρέπει να έχει τον ακόλουθο τύπο και να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

α) Στην πρώτη όψη στο επάνω μέρος και στο κέντρο, τυπώνεται το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

β) Κάτω από το έμβλημα τυπώνονται, με κεφαλαία γράμματα, οι λέξεις «ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ» και από κάτω, μέσα σε παρένθεση, οι λέξεις (`Αρθρο 8 Ν.1599/1986).

γ) Στη συνέχεια, αμέσως από κάτω, τυπώνεται κείμενο, σε πλαίσιο, ως εξής: «Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών ( άρθρο 8 παρ.4 Ν. 1599/1986)».

δ) Στη συνέχεια συμπληρώνονται η αρχή ή η υπηρεσία του δημόσιου τομέα που απευθύνεται η δήλωση, τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντος καθώς και τα γεγονότα ή στοιχεία την ακρίβεια των οποίων επιθυμεί να δηλώσει υπεύθυνα. ε)Τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντος που αναγράφονται είναι:

αα) Το όνομα και το επώνυμο του αιτούντος

ββ) Το όνομα και το επώνυμο του πατέρα

γγ) Το όνομα και το επώνυμο της μητέρας

δδ) Η ημερομηνία, ο τόπος γέννησης και ο τόπος κατοικίας (οδός, αριθμός, τ.κ. Δήμος κλπ).

εε) Ο αριθμός του Δελτίου Ταυτότητας ή αντίστοιχου εγγράφου της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του Ν.2690/1999.

στστ) Από κάτω διατίθεται κενός χώρος για την αναγραφή, εφόσον είναι απαραίτητο, του αριθμού τηλεφώνου, της συσκευής τηλεομοιοτυπίας και της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

στ) Από κάτω τυπώνεται η φράση : «Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνω ότι: ........

ζ) Μετά την αναγραφή των γεγονότων και των στοιχείων την ακρίβεια των οποίων δηλώνει υπεύθυνα , συμπληρώνεται η ημερομηνία σε κατάλληλο κενό χώρο.

η) Κάτω από την ημερομηνία αναγράφεται η λέξη «ο/η δηλ.....·;» και ακολουθεί η λέξη «υπογραφή» πάνω από την οποία τίθεται η υπογραφή του δηλούντος.

θ) Ακολουθεί το κείμενο των παραπομπών (1), (2), (3), όπως εμφανίζεται στο σχετικό υπόδειγμα που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση, ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι.

ι) Στο επάνω μέρος της πίσω όψης της υπεύθυνης δήλωσης υπάρχει κενός χώρος όπου μπορεί να συνεχιστεί η δήλωση, αν ο σχετικός χώρος στην πρώτη όψη της δεν είναι επαρκής. Στο μέσον και στη δεξιά πλευρά της πίσω όψης της υπεύθυνης δήλωσης αναγράφονται οι λέξεις «ο, η δηλ....... και «υπογραφή» πάνω από την οποία υπογράφει ο δηλών.

Ο τύπος του εντύπου της υπεύθυνης δήλωσης και τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει, όταν χρησιμοποιείται αυτοτελώς, προκύπτουν από το υπόδειγμα που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση, ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι.

4. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν αυτό διευκολύνει τις υπηρεσίες και τους συναλλασσομένους, μπορεί να τυπώνεται από την υπηρεσία στα έντυπα των υπευθύνων δηλώσεων που διαθέτει στους πολίτες και το κείμενο με τα γεγονότα και τα στοιχεία την ακρίβεια των οποίων δηλώνει υπεύθυνα ο ενδιαφερόμενος.

5. Κατ΄ εξαίρεση, οι πολίτες για την διευκόλυνσή τους, μπορούν να συντάσσουν την υπεύθυνη δήλωση σε απλό φύλλο χαρτιού το οποίο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τα στοιχεία που προβλέπουν οι περιπτώσεις δ), ε), στ), ζ) και η) της παραγράφου 3 της παρούσας απόφασης. Ειδικά στην περίπτωση στ), αντί για τα προβλεπόμενα στοιχεία, οι πολίτες, για την διευκόλυνση τους, μπορούν να αναγράφουν τη φράση:«Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις για ψευδή δήλωση που προβλέπει ο νόμος, δηλώνω ότι;.. » ή άλλη με το ίδιο νόημα. 6. Στην περίπτωση που η υπεύθυνη δήλωση ενσωματώνεται σε έντυπο αίτησης, θα πρέπει να έχει τον ακόλουθο τύπο και να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

α) Στο κέντρο του επάνω μέρους της πρώτης όψης του απλού φύλλου χαρτιού, τυπώνεται το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας και με κεφαλαία γράμματα από κάτω οι λέξεις «ΑΙΤΗΣΗ-ΥΠΕΥΘΥΝΉ ΔΗΛΩΣΗ» και μέσα σε παρένθεση (άρθρα 8 του Ν. 1599/1986 και 3 παράγρ. 3 του Ν.2690/1999). β) Από κάτω μέσα σε πλαίσιο τυπώνεται το ακόλουθο κείμενο: «Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών (άρθρο 8 παρ.4 Ν. 1599/1986)». γ) Κάτω από το πλαίσιο και μετά τις λέξεις «Περιγραφή αιτήματος:», διατυπώνεται το αίτημα του φυσικού ή νομικού προσώπου.

δ) Από κάτω, σημειώνεται η Αρχή ή η Υπηρεσία του δημόσιου τομέα που απευθύνεται η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση. ε)Κάτω από το αίτημα, αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος-δηλούντος όπως αυτά περιγράφονται στην παράγραφο 2, περίπτωση ε) της παρούσας απόφασης. στ)Στην περίπτωση που το αίτημα διατυπώνεται από νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων, από κάτω τυπώνεται η φράση «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ και σε παρένθεση (Νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων). Στη συνέχεια αναγράφονται τα εξής στοιχεία Α.Φ.Μ., επωνυμία, αριθμός και ημερομηνία επικύρωσης καταστατικού κλπ.. Αναγράφονται επίσης και τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας, όπως ο τόπος της έδρας, η οδός, ο αριθμός, ο ταχυδρομικός κώδικας, κλπ. ζ) Από κάτω, ή σε άλλο κατάλληλο σημείο τυπώνεται η φράση: ΟΡΙΣΜΟΣ/ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ και σε παρένθεση (Για κατάθεση αίτησης ή παραλαβή της τελικής διοικητικής πράξης). Ακολούθως σημειώνονται τα εξής: « Σε περίπτωση που δεν συντάσσεται η εξουσιοδότηση στο παρόν έντυπο, απαιτείται προσκόμιση εξουσιοδότησης με επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής από δημόσια υπηρεσία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται η προσκόμιση συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου». Στη συνέχεια αναγράφονται τα απαραίτητα στοιχεία ταυτότητας και τα στοιχεία επικοινωνίας του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου. Τα αναγραφόμενα στοιχεία μπορεί να είναι αυτά της παραγράφου 3 περίπτωση ε) .της παρούσας απόφασης. Στην περίπτωση ορισμού εκπροσώπου, σε εμφανές σημείο πλησίον της υπογραφής του αιτούντος αναγράφεται, ως παραπομπή με αριθμό (3), η φράση:

«Εξουσιοδοτώ τον/την πιο πάνω αναφερόμενο/η να καταθέσει την αίτηση ή/και να παραλάβει την τελική πράξη». Σε παρένθεση σημειώνεται η φράση(Διαγράφεται όταν δεν ορίζεται εκπρόσωπος).

η) Από κάτω, ή σε άλλο κατάλληλο σημείο, τυπώνεται η φράση:«Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνω ότι: ........ Σε περίπτωση ανεπάρκειας του χώρου η δήλωση συνεχίζεται σε άλλο κατάλληλο σημείο του εντύπου της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης.

θ) Μετά την αναγραφή των γεγονότων και των στοιχείων την ακρίβεια των οποίων δηλώνει υπεύθυνα, συμπληρώνεται η ημερομηνία σε κατάλληλο κενό χώρο.

ι) Κάτω από την ημερομηνία αναγράφεται η λέξη «υπογραφή» πάνω από την οποία υπογράφει ο ενδιαφερόμενος πολίτης.

ια) Κάτω από την υπογραφή, με μικρότερα γράμματα, ή σε άλλο εμφανές σημείο της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, αναγράφεται το κείμενο των παραπομπών (1), (2), (3), (4), (5) όπως εμφανίζεται στο σχετικό υπόδειγμα που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση, ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Π.

ιβ) Από κάτω, ή σε άλλο κατάλληλο σημείο, τυπώνονται τα στοιχεία τα οποία ορίζονται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 2690/1999, δηλαδή οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία προϋποθέσεις για την ικανοποίηση του αιτήματος, οι εφαρμοστέες διατάξεις, τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος καθώς και ο χρόνος μέσα στον οποίο θα δοθεί η απάντηση.

ιγ) Στο έντυπο της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης είναι δυνατόν να αναγράφονται και άλλα απαραίτητα στοιχεία για την διεκπεραίωση της υπόθεσης, όπως επιπλέον στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία επικοινωνίας (αριθμός τηλεφώνου, συσκευής τηλεομοιοτυπίας κλπ), κόστος π.χ. για τα απαιτούμενα παράβολα, εξουσιοδότηση προς την υπηρεσία να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση της υπόθεσης του, όπως να αναζητήσει η ίδια αντί του αιτούντος ορισμένα απαραίτητα για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης πιστοποιητικά, κλπ. Στην τελευταία περίπτωση σε εμφανές σημείο πλησίον της υπογραφής του αιτούντος, αναγράφεται, ως παραπομπή με αριθμό (6) η φράση: «Εξουσιοδοτώ την υπηρεσία σας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (αναζήτηση δικαιολογητικών κλπ.) για την διεκπεραίωση της υπόθεσης μου». Ο τύπος και τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει το έντυπο της αίτησης- υπεύθυνης δήλωσης, προκύπτουν από το υπόδειγμα που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση, ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II.

7. Ο τύπος του εντύπου της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, είναι δυνατόν να διαφοροποιείται, ως προς τον σχεδιασμό του προκειμένου να είναι πιο εύχρηστο και φιλικότερο προς τους πολίτες.

8. Στην περίπτωση που η υπεύθυνη δήλωση ενσωματώνεται σε έγγραφα που αφορούν σε διοικητικές πράξεις, συμβόλαια κ.λ.π., πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα στοιχεία που προβλέπουν οι περιπτώσεις δ), ε), στ), ζ), και η) της παραγράφου 3 της παρούσας απόφασης.

9. Το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης και της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να διατίθενται στους ενδιαφερομένους και μέσω διαδικτύου.

10. Οι υπηρεσίες οι οποίες ανασχεδιάζουν τα έντυπα των αιτήσεων για θέματα της αρμοδιότητας τους πρέπει να τα θέτουν υπόψη της Διεύθυνσης Απλούστευσης Διαδικασιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του ΥΠΕΣΔΔΑ, προκειμένου να διασφαλίζεται η κατά το δυνατόν ενιαία εμφάνιση και η φιλικότητα τους προς τους χρήστες.

11. Οι διατάξεις της παραγράφου 3, αρχίζουν να ισχύουν ένα (1) μήνα από την δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.