Εγκύκλιος 85/2003 (30/10/2003)

Υπηρεσίες Υγείας που υπάγονται σε Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες Υγείας ΙΚΑ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 30/10/2003
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Εγκύκλιος 85
ΔΙΟΙΚΗΣΗ Αρ. Πρωτ. 070-522/30/10/2003
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ  
Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ  

Θέμα:

Υπηρεσίες Υγείας που υπάγονται σε Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες Υγείας ΙΚΑ.

Όπως έχει και στο παρελθόν διευκρινισθεί (Γενικό έγγραφο 070/249/22.2.94) σε κάθε Νομαρχιακή και Τοπική Μονάδα Υγείας που λειτουργεί ως αυτοτελής υπηρεσία επιπέδου Διεύθυνσης μετά από απόφαση του Διοικητή του Ι.Κ.Α. υπάγονται τα Τοπικά Ιατρεία που αναφέρονται στον Οργανισμό του ΙΚΑ, άρθρο 29 Π.Δ. 266/89 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 22 του Π.Δ. 363/92.

Όπως ορίζεται στον Οργανισμό (άρθρο 5 Π.Δ. 266/89 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 Π.Δ. 363/92) τα Τοπικά Ιατρεία αποτελούν αποκεντρωμένες γεωγραφικά υπηρεσίας επιπέδου Τμήματος των Νομαρχιακών και Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Αν στην περιοχή ενός Τοπικού Ιατρείου λειτουργεί και Υπηρεσία Ασφάλισης (Υποκατάστημα ή Παράρτημα), το Τοπικό αυτό Ιατρείο εξακολουθεί, όπως προβλέπεται στον Οργανισμό, να υπάγεται στη Νομαρχιακή ή Τοπική Μονάδα Υγείας και δεν αποτελεί Υγειονομική Υπηρεσία του Υποκαταστήματος.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα παραδείγματα:

• Τοπικό Ιατρείο Θερίσσου (Καμινιών), υπάγεται στη ΝΜΥ Ηρακλείου και όχι στο Τοπικό Υποκατάστημα Καμινιών Κρήτης.

Τοπικό Ιατρείο Λαγκαδά, υπάγεται στην ΤΜΥ Νεάπολης και όχι στο Υποκατάστημα Λαγκαδά.

• Τοπικά Ιατρεία Ελευθερούπολης, Χρυσούπολης, Λιμεναρίων, υπάγονται στη ΝΜΥ Καβάλας και όχι στα Παραρτήματα Χρυσούπολης, Ελευθερούπολης και Λιμεναρίων

• Τοπικό Ιατρείο Καλαμαριάς, υπάγεται στην ΤΜΥ 25 Μαρτίου και όχι στο Υποκατάστημα Καλαμαριάς

Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω ισχύουν αποκλειστικά και μόνο για τις λειτουργούσες Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες Υγείας και τα Τοπικά Ιατρεία που υπάγονται σε αυτές.

Επομένως Εγκύκλιοι, Γενικές Διαταγές και Οδηγίες που αποστέλλονται από τη Διοίκηση στην Περιφέρεια για θέματα του Τομέα Υγείας, θα διαβιβάζονται με ευθύνη των Νομαρχιακών και Τοπικών Μονάδων Υγείας στα Τοπικά Ιατρεία που υπάγονται σε αυτές. Εννοείται ότι τα έγγραφα αυτά θα διαβιβάζονται και στα αποκεντρωμένα ιατρεία κάθε Μονάδας που λειτουργούν χωρίς επίπεδο διάρθρωσης και δεν αποτελούν Τοπικό Ιατρείο σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Προς αποφυγή παρερμηνειών επισημαίνεται ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. περιοχών στις οποίες δεν λειτουργούν αυτοτελείς Μονάδες (Νομαρχιακές ή Τοπικές) υπάγονται στα Υποκαταστήματα ή Παραρτήματα της έδρας τους.