Εγκύκλιος 87/2003 (18/11/2003)

Ασφάλιση στο ΙΚΑ κατά του κινδύνου ατυχήματος, των μαθητών Α΄ και Β΄ κύκλου των Τ.Ε.Ε. αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά την διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα, 18/11/2003
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αρ.Πρωτ.: Α24/370/4
ΔΙΟΙΚΗΣΗ  
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΓΚ. ΑΡΙΘ.: 87
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ  
ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ - ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ  

ΘΕΜΑ:

Ασφάλιση στο ΙΚΑ κατά του κινδύνου ατυχήματος, των μαθητών Α΄ και Β΄ κύκλου των Τ.Ε.Ε. αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά την διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης.

Σχετ.: Εγκ. 60/00

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 36 παρ. 6 του Ν. 3105/2003 (ΦΕΚ 29/Α/10.203), καθώς και το υπ΄ αριθμ. Φ 11221/25073/1615/23.10.03 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και σας γνωρίζουμε τα εξής :

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 11 του Ν. 2837/00, υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ μόνο κατά του κινδύνου ατυχήματος οι μαθητές και σπουδαστές των πρώην Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων, που μετονομάστηκαν σε «Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης», κατά την διάρκεια της πρακτικής της πρακτικής τους άσκησης σε εργοδότες του ιδιωτικού ή του δημοσίου τομέα σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα για την ασφάλιση του ατυχήματος νομοθεσία.

ΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 36 του Ν. 3105/03, ορίζεται ότι στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 11 του Ν. 2837/00 υπάγονται και οι μαθητές Α΄ και Β΄ κύκλου των ΤΕΕ αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι οποίοι σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών τους πραγματοποιούν πρακτική άσκηση.

Επεκτείνεται δηλαδή η υπαγωγή στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. κατά του κινδύνου ατυχήματος και για τους σπουδαστές Α΄ και Β΄ κύκλου των Τ.Ε.Ε. αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η πρακτική αυτή άσκηση, εφόσον περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών τους, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εργοδότες του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα για την ασφάλιση του ατυχήματος νομοθεσία.

Για λόγους πρακτικής εφαρμογής οι προαναφερόμενες διατάξεις αφορούν πρακτικές ασκήσεις ασκήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί από 1.2.2003.

Η εισφορά ανέρχεται σε ποσοστό 1% και υπολογίζεται επί του τεκμαρτού ημερομισθίου της 12ης Α.Κ., όπως ισχύει κάθε φορά και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πρακτική άσκηση.

Η ασφάλιση πραγματοποιείται για 25 ημέρες τον μήνα ανεξάρτητα από τη διάρκεια απασχόλησης. Κατά συνέπεια, τόσο για τον υπολογισμό των εισφορών όσο και για την χορήγηση παροχών, αναγνωρίζονται 25 ημέρες τον μήνα, εκτός αν αποδεδειγμένα μεσολάβησε ασθένεια ή γενικότερα ανυπαίτια αδυναμία απασχόλησης, οπότε εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των άρθρων 657 και 658 του Α.Κ. και οι λοιπές διατάξεις της νομοθεσίας του Ιδρύματος.

Εξυπακούεται, ότι, επί πλέον καταβληθείσες εισφορές περιόδου 1.2.2003 και μετά, για την οποία οι σπουδαστές α΄ και β΄ κύκλου των Τ.Ε.Ε. αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση, επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ( άρθρο 27 παρ. 8 του Α.Ν. 1846/51) κατά τα γνωστά, αφού βέβαια συμπληρωθούν και υποβληθούν τα σχετικά δελτία μεταβολής στοιχείων ασφάλισης ΑΠΔ από πλευράς των υπόχρεων εργοδοτών στα αρμόδια Υποκ/τα - Παρ/τα ΙΚΑ της έδρας τους.

ΥΠΟΧΡΕΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ - ΥΠΟΒΟΛΗ Α.Π.Δ.

Υπόχρεος εργοδότης για την καταβολή των εισφορών (1%) των σπουδαστών Α και Β κύκλου των ΤΕΕ αρμοδιότητες του Υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι οι επιχειρήσεις του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα στις οποίες λαμβάνει χώρα η πρακτικής τους άσκηση.

Τα ανωτέρω πρόσωπα καταχωρούνται, με το υπόλοιπο προσωπικό της επιχείρησης, εάν υπάρχει, σε κανονική Α.Π.Δ. με κωδικό πακέτου κάλυψης 210 και ειδική περίπτωση 14. Η δε ειδικότητα είναι ανάλογη της απασχόλησης του σπουδαστή. Οι εν λόγω σπουδαστές δεν καταχωρούνται στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανομένου Προσωπικού.

Κατά τα λοιπά θα συνεχίσουν να έχουν εφαρμογή τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο ΙΚΑ αριθμ. 60/00.

Ν. 3105/2003
(ΦΕΚ 29/Α/10-2-03)

`Αρθρο 36

......................................................................................................................................................................................................

6. Οι μαθητές Α΄ και Β΄ κύκλου των Τ.Ε.Ε. αρμοδιότητας Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά την διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης ασφαλίζονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 11 του Ν. 2837/00.