Εγκύκλιος 90/2002 (17/12/2002)

Εξαίρεση από την ασφάλιση του Ι.Κ.Α. των εποχικά απασχολουμένων αγροτών σε επιχειρήσεις οι οποίες μεταποιούν προϊόντα εδάφους, κτηνοτροφίας, αλιείας, δασοπονίας, θηραματοπονίας και παντός είδους εκτροφών.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα 17/12/2002
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αρ.Πρωτ.: Α20/417/31
ΔΙΟΙΚΗΣΗ  
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘΜ. 90
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ  
ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ  

ΘΕΜΑ:

Εξαίρεση από την ασφάλιση του Ι.Κ.Α. των εποχικά απασχολουμένων αγροτών σε επιχειρήσεις οι οποίες μεταποιούν προϊόντα εδάφους, κτηνοτροφίας, αλιείας, δασοπονίας, θηραματοπονίας και παντός είδους εκτροφών.

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 6 του Ν. 3050/02 (ΦΕΚ 214/Α/13-9-02) "Σύσταση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και άλλες διατάξεις" και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:'

1. ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις ρυθμίζεται το θέμα της ασφάλισης των εποχικά απασχολουμένων αγροτών.

Επιχειρήσεις, που έχουν αντικείμενο δραστηριότητας συναφές με την αγροτική .εκμετάλλευση, όπως ελαιουργεία, τυροκομεία κ.λ.π., κατά την περίοδο αιχμής συνήθως απασχολούν εποχικό προσωπικό, που στην πλειοψηφία του είναι αγρότες ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α. στον κλάδο κύριας ασφάλισης.

Όπως είναι γνωστό, οι επιχειρήσεις κατατάσσονται ανάλογα με το αντικείμενο εργασιών τους και σε επιχειρήσεις πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής.

Πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι ο τομέας, ο οποίος περιλαμβάνει τα προϊόντα, τα οποία αποσπώνται άμεσα από τη φύση χωρίς κατεργασία, όπως γεωργικά, κτηνοτροφικά, δασικά, αλιευτικά κλπ.:

Δευτερογενής τομέας παραγωγής ή μεταποίησης είναι ο τομέας, ο οποίος έχει ως αντικείμενο το μετασχηματισμό των πρώτων υλών σε νέα προϊόντα διαφορετικά σε μορφή, σε ιδιότητες και λειτουργίες από τις αρχικές που χρησιμοποιήθηκαν.

2. ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ Ι.Κ.Α. - ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

2.1. Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις εξαιρούνται από την ασφάλιση του Ι.Κ.Α., από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου (13/9/02), οι ασφαλισμένοι του κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του Ο.Γ.Α,, οι οποίοι απασχολούνται εποχικά για χρονικό διάστημα έως και τέσσερις μήνες ετησίως σε επιχειρήσεις εκμεταλλεύσεις με προσωπικό κάτω των τριάντα (30) ατόμων, οι οποίας μεταποιούν προϊόντα εδάφους, κτηνοτροφίας, αλιείας, δασοπονίας, θηραματοπονίας και παντός είδους εκτροφών, εφόσον ο αριθμός, των εποχικά απασχολουμένων, δεν υπερβαίνει τα δεκαπέντε (15) άτομα κατά το χρόνο της εποχικής τους απασχόλησης.

Μάλιστα το συνολικό χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών μπορεί να κατανεμηθεί κατά τη διάρκεια του έτους σύμφωνα με ας ανάγκες της επιχείρησης.

2.2. Απαραίτητες προϋποθέσεις εξαίρεσης τους από την ασφάλιση του Ι.ΚΑ

είναι:

- Να είναι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας Ασφάλισης Αγροτών του Ο.ΓΑ.

- Να απασχολούνται σε επιχειρήσεις, που έχουν ως αντικείμενο εργασιών τη μεταποίηση προϊόντων εδάφους, κτηνοτροφίας, αλιείας, δασοπονίας, θηραματοπονίάς και παντός είδους εκτροφών.

- Να απασχολούνται για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μηνών ετησίως. Μάλιστα το χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών μπορεί να κατανεμηθεί κατά τη διάρκεια του έτους συμφωνά με τις ανάγκες της επιχείρησης.

- Ο αριθμός τους στην επιχείρηση να μην υπερβαίνει τα δεκαπέντε (15) άτομα κατά το χρόνο της εποχικής απασχόλησης.

- Ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων στην επιχείρηση να είναι κάτω από τριάντα (30) άτομα. Δηλαδή, ο αριθμός αυτός (κάτω των 30 ατόμων) πρέπει να είναι το σταθερό προσωπικό, που πρέπει να απασχολείται, προκειμένου να τύχουν εφαρμογής οι σχετικές διατάξεις του νόμου και οι εποχικά απασχολούμενοι (μέχρι 15 άτομα) να είναι πέραν τούτων.

Κατά συνέπεια, το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο το οποίο καλείται να αποφανθεί για την υπαγωγή ή όχι στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α., αγρότη ασφαλισμένου στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ, εποχικά απασχολουμένου σε μεταποιητική επιχείρηση ως ανωτέρω, θα πρέπει να ελέγχει, αν συγκεντρώνει σωρευτικά τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις.

- Εάν, ο εργαζόμενος αγρότης και ασφαλισμένος στον Ο.Γ.Α.- δηλώσει (π.χ με καταγγελία) απασχόληση σε εργοδότη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ένα τετράμηνο μέσα στο έτος, τότε η ασφάλιση του στο I.K.A. αρχίζει από την πρώτη μέρα απασχόλησης του μετά τη λήξη του τετραμήνου..

2.3. Τα στοιχεία που πρέπει να τηρούν οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες κατά τον έλεγχο του Ι.Κ.Α. είναι:

- Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας του εποχικά απασχολούμενου αγρότη από την Κεντρική Υπηρεσία του Ο.Γ.Α (κλάδος Κύριας Ασφάλισης, Πατησίων 30 Αθήνα) ή τα Υποκ/τα του ή τους αρμόδιους κατά τόπους ανταποκριτές. Σε περίπτωση σε που δεν έχει εκδοθεί ασφαλιστική ενημερότητα, απαιτείται βεβαίωση ασφάλισης από την Κεντρική Υπηρεσία του Ο.Γ.Α. ή τα Υποκ/τα του.

- Ημερομηνίες έναρξης και λήξης της απασχόλησης των εποχικά απασχολουμένων αγροτών.

Τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (Υπηρεσίες, Εσόδων Ι.Κ.Α, Ε-Υ.Π.Ε.Α Σ.ΕΠ.Ε. κ.λ.π.) κατά τους διενεργούμενους επιτόπιους ελέγχους σε μεταποιητικές επιχειρήσεις, οφείλουν να αναγράφουν στις εκθέσεις επιτοπίου ελέγχου τους εποχικά απασχολούμενους αγρότες, που δηλώνουν ότι είναι ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α, ώστε κατά τον τακτικό έλεγχο να ελέγχονται οι σωρευτικά απαιτούμενες προϋποθέσεις για την εξαίρεση τους από την ασφάλιση του Ι.Κ.Α.

2.4. Όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα, έχουν ασφαλιστεί στο Ι.Κ,Α. μετά την 13/9/02 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου) και έχουν σωρευτικά τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, η ασφάλιση τους θεωρείται ως μη γενόμενη και πρέπει, να ακυρωθεί.

Τέλος, το νέο ημερολογιακό τετράμηνο για την εξαίρεση από την ασφάλιση του Ι.Κ.Α. των εποχικά απασχολούμενων αγροτών σε μεταποιητικές ως ανωτέρω επιχειρήσεις, που έχουν τις προβλεπόμενες σωρευτικά από το νόμο προϋποθέσεις, αρχίζει την 1/1/2003.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Μ. ΠΕΔΙΑΔΙΤΗ ΧΡ. ΚΑΛΛΙΑΝΤΕΡΗΣ