Εγκύκλιος 9/2002 (28/01/2002)

Νέος τρόπος καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για μισθολογική περίοδο από 01/01/2002 και μετά μέσω ΑΠΔ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα 28/01/2002
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αρ.Πρωτ.: Γ32/20
ΔΙΟΙΚΗΣΗ Εγκλυκλιος: ΑΡ.: 9
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  
Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  

ΘΕΜΑ:

Νέος τρόπος καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για μισθολογική περίοδο από 01/01/2002 και μετά μέσω ΑΠΔ.

Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΑΠΔ μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε συμβεβλημένη με το ΙΚΑ τράπεζα ή στα ταμεία των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ο εργοδότης να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές κοινών επιχειρήσεων, Δημοσίου, ΝΠΔΔ, νέων οικοδομικών έργων (απογραφή 01/01/2002 και μετά)καθώς και για εργοδότες που δεν υπέβαλαν ΕΒΣΕ, είναι ο νέος δεκαψήφιος ΑΜΕ-ΑΜΟΕ.

Η καταβολή γίνεται για μεν τις κοινές επιχειρήσεις Δημόσιο, ΝΠΔΔ κ.λ.π για τις εμπρόθεσμες καταβολές είτε στην Τράπεζα είτε σε οποιοδήποτε Υποκ/μα του ΙΚΑ ενώ για τις εκπρόθεσμες καταβολές κοινών επιχειρήσεων και για τα οικοδομοτεχνικά έργα γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο Υποκ/μα που ανήκει ο εργοδότης και υποβάλλει την ΑΠΔ.

ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Ο εργοδότης προσέρχεται κάθε μήνα σε κάποια συνεργαζόμενη με το ΙΚΑ Τράπεζα για να καταβάλλει τις ασφαλιστικές του εισφορές.

Σε περίπτωση κατάθεσης εισφορών για περισσότερες από μία μισθολογικές περιόδους γίνεται ξεχωριστά κατάθεση για κάθε μισθολογική περίοδο.

Στις Τράπεζες ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει μόνο εμπρόθεσμες εισφορές.

Ο εργοδότης πληρώνει το ποσό που επιθυμεί. Ο ταμίας καταχωρεί την πληρωμή και τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία πρέπει να περιλαμβάνονται στο αρχείο εισφορών.

Κατά την καταχώρηση των στοιχείων η τράπεζα ή ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να εκτελεί ελέγχους στην εγκυρότητα του ΑΜΕ για την αποφυγή οποιουδήποτε προβλήματος ταυτοποίησης, στη συνέχεια της επεξεργασίας.

Ο εργοδότης παίρνει το παραστατικό κατάθεσης, στο οποίο θα έχουν εκτυπωθεί εκτός των απαραίτητων για την συναλλαγή στοιχείων που προαναφέρθηκαν, η επωνυμία της τράπεζας/οργανισμού και ο κωδικός του υποκαταστήματος που έγινε η συναλλαγή.

Στο τέλος κάθε ημέρας ετοιμάζει το αρχείο με τις ημερήσιες πληρωμές εισφορών και μέσω ΔΙΑΣ ενημερώνεται το ΙΚΑ (Κέντρο Επεξεργασίας).

Όλες οι καταβολές μέσω τραπεζών παρακολουθούνται και ελέγχονται από την Διοίκηση μέσω Κεντρικού Λογαριασμού.

Το Υποκατάστημα σας δεν θα παρακολουθεί τράπεζες για εισπράξεις μέσω ΑΠΔ με νέο σύστημα.

ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΜΕΣΩ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ - ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΩΝ -ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ Κ.Ε.Π.

ΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

1. Ο εργοδότης επιδεικνύει τον Α.Μ.Ε. ή Α.Μ.Ο.Ε. του στον αρμόδιο υπάλληλο, ο οποίος στη συνέχεια συμπληρώνει στο τριπλότυπο Προσωρινό Γραμμάτιο Είσπραξης τα παρακάτω στοιχεία:

-τον ΑΜΕ ή ΑΜΟΕ

-την Επωνυμία

-το Α.Φ.Μ. του εργοδότη αν πρόκειται για Κοινές Επιχειρήσεις, ενώ αν πρόκειται για οικοδομοτεχνικά έργα, τον Α.Φ.Μ. του υπευθύνου

-την μισθολογική περίοδο (δεν συμπληρώνεται για προκαταβολές οικοδομοτεχνικών έργων και εισπράξεις βάσει πιστοποίησης) που είναι:

i. από 1 έως 12 για τις Μισ8οδοσίες των αντίστοιχων μηνών

ii. 13 για την Μισθοδοσία Δώρου Πάσχα

iii. 14 για την Μισθοδοσία Επιδόματος Αδείας

iv. 15 για την Μισθοδοσία Δώρου Χριστουγέννων

-το έτος τα

-το ποσό της κύριας εισφοράς,

-το ποσό τυχόν προσθέτων τελών αν πρόκειται για εκπρόθεσμη καταβολή τρεχουσών εισφορών

-το συνολικό ποσό (αριθμητικώς και ολογράφως)

-την ημερομηνία έκδοσης

Για την ευκολότερη συμφωνία εκδοτών- τμημάτων με τον Ταμία θα χρησιμοποιούνται διαφορετικά μπλοκ προσωρινών Γραμματίων Είσπραξης Τρεχουσών Εισφορών (ΓΕΤΕ) για :

α)Την είσπραξη τρεχουσών εισφορών Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων

β)Την είσπραξη προκαταβολών νέων Οικοδομοτεχνικών Έργων (απογραφή από 1/1/2002 και χορήγηση αυτοκόλλητου Α.Μ.Ο.Ε.)

γ)Την είσπραξη εισφορών βάσει Λογαριασμού Πιστοποίησης

δ)Την είσπραξη καθυστερούμενων εισφορών ΠΤ κλπ. Για τα οποία το Κέντρο

Επεξεργασίας έχει εκδώσει ΠΕΕ - ΠΕΠΤ - ΠΕΠΕΕ.

Επισημαίνεται ότι κατά την είσπραξη προκαταβολών Οικοδομοτεχνικών Έργων βάσει Λογαριασμών Πιστοποίησης και καθυστερούμενων εισφορών, στο πεδίο μισθολογική περίοδος θα αναγράφεται όχι μήνας-έτος, αλλά με κόκκινο η λέξη «ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ», «ΒΑΣΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ», «ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΕΣ ΚΕΠ».

Με βάση τα παραπάνω, για τις περιπτώσεις β, γ, δ μπορεί να χρησιμοποιούνται ξεχωριστά μπλοκ και στη μισθολογική περίοδο θα έχει αναγραφεί με κόκκινο εκ των προτέρων η λέξη «ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ», «ΒΑΣΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ», «ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΕΣ ΚΕΠ» (Χειρόγραφο Βήμα).

2. Μετά την έκδοση - υπογραφή του ΓΕΤΕ από τον εκδότη υπάλληλο του ΙΚΑ και τον καταβάλλοντα, τα δύο αντίτυπα δίδονται στον εργοδότη, ο οποίος προσέρχεται στο Ταμείο του υποκαταστήματος για την καταβολή της εισφοράς (Χειρόγραφο Βήμα).

3. Ο Ταμίας παραλαμβάνει τα δύο αντίτυπα από τον εργοδότη, εισπράττει το αναγραφόμενο ποσό, σφραγίζει και υπογράφει τα αντίτυπα και επιστρέφει το ένα στον εργοδότη, ως αποδεικτικό της καταβολής της τρέχουσας εργοδοτικής εισφοράς. (Χειρόγραφο Βήμα).

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

• Η καταβολή από τον εργοδότη καταβολή τρεχουσών εισφορών ή προκαταβολής οικοδομοτεχνικού έργου ή προκαταβολής βάσει λογαριασμού πιστοποίησης.

ΕΚΔΟΣΗ - ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΑΚΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ:

• Η λογιστική αποτύπωση των εκτελεσθέντων Προσωρινών Γραμματίων Είσπραξης.

ΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

1. Ο Ταμίας, στο τέλος της ημέρας, ομαδοποιεί τα εκτελεσθέντα Προσωρινά Γραμμάτια Είσπραξης ανά κατηγορία (Γραμμάτια Είσπραξης Τρεχουσών Εισφορών, Γραμμάτια Είσπραξης Προκαταβολών Οικοδομοτεχνικών Έργων, Γραμμάτια Είσπραξης Προκαταβολών που αφορούν Λογαριασμούς Πιστοποίησης Εργασιών και καθυστερούμενων εισφορών μέσω ΚΕΠ). Τα προσωρινά ΓΕΤΕ των τρεχουσών εισφορών ομαδοποιούνται ανά εκδότη για καλύτερη συμφωνία Ταμία - Εκδότη (Χειρόγραφο Βήμα).

2. Για το συνολικό ποσό κάθε μιας από τις παραπάνω κατηγορίες εκδίδεται ξεχωριστό Οριστικό Γραμμάτιο Είσπραξης με διαφορετικό Κ.Α. και αναγράφεται ο συνολικός αριθμός των ΓΕΤΕ (Χειρόγραφο Βήμα). Ειδικότερα :

• Αν πρόκειται για Τρέχουσες Εισφορές Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων, εκδίδεται ένα Γραμμάτιο Είσπραξης στον ΚΑ 15301

• Αν πρόκειται για Προκαταβολές Οικοδομοτεχνικών Έργων, εκδίδεται Γραμμάτιο Είσπραξης στον ΚΑ 15302

• Αν πρόκειται για Προκαταβολές βάσει Λογαριασμού Πιστοποίησης Εργασιών, εκδίδεται Γραμμάτιο Είσπραξης στον ΚΑ 15304

• Αν πρόκειται για καθυστερούμενες εισφορές ΚΕΠ, εκδίδεται Γραμμάτιο Είσπραξης στον ΚΑ 15303

3. Στη συνέχεια, μετά τη συμφωνία ταμείου και την εκτέλεση τους, καταχωρούνται τα παραπάνω εκτελεσθέντα Οριστικά Γραμμάτια Είσπραξης στο σύστημα του ΟΙΚ2000 μέσω της οθόνης «Διαχείριση Ταμειακών Παραστατικών Υποκαταστήματος» (Μηχανογραφημένο Βήμα).

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

• Η ενημέρωση του συστήματος ΟΙΚ2000 με τα εκτελεσθέντα Οριστικά Γραμμάτια Είσπραξης

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΗΜ/ΝΙΑΣ -ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ :

• Η ανάγκη ενημέρωσης των Λογιστικών Βιβλίων του Υποκαταστήματος με τα εκτελεσθέντα Λογιστικά Ταμειακά Παραστατικά.

ΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ :

1. Ο υπάλληλος του υποκαταστήματος μεταβαίνει στην οθόνη «Γνωστοποίηση Κλεισίματος», επιλέγει την κατηγορία «Ταμειακά Παραστατικά», εισάγει την Ημερομηνία Αιτήσεως Κλεισίματος και αποθηκεύει την αίτηση (Μηχανογραφημένο Βήμα).

2. Στη συνέχεια, η χρονοπρογραμματισμένη βραδινή ροή Μεταφοράς και Οριστικοποίησης των Λογιστικών Εγγραφών οριστικοποιεί τις Λογιστικές Εγγραφές και ενημερώνει τα Λογιστικά Βιβλία του υποκαταστήματος. (Μηχανογραφημένο Βήμα).

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

• Η ενημέρωση των Λογιστικών Βιβλίων του Υποκαταστήματος με τα εκτελεσθέντα Λογιστικά Ταμειακά Παραστατικά

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ:

• Η ανάγκη ενημέρωσης του συστήματος με τα εκτελεσθέντα Προσωρινά Γραμμάτια Είσπραξης.

ΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

1. Με την εισαγωγή στο ΟΙΚ2000, στον πλοηγό εμφανίζεται η «Διαχείριση Λογιστικών Πράξεων» και η «Διαχείριση Εισπράξεων Τρεχουσών Εισφορών». Επιλέγουμε τη «Διαχείριση Εισπράξεων Τρεχουσών Εισφορών» και με το πλήκτρο «Enter» εμφανίζονται όλες οι επιμέρους λειτουργίες.

2. Μέσω του ΟΙΚ2000, από την οθόνη «Γραμμάτια Είσπραξης Τρεχουσών Εισφορών» (τρέχουσες εργοδοτικές εισφορές) ή «Γραμμάτια Είσπραξης Προκαταβολών» (προκαταβολές οικοδομοτεχνικών έργων ή λογαριασμού πιστοποίησης εργασιών) ο υπάλληλος καταχωρεί τα στοιχεία των εκτελεσθέντων Προσωρινών Γραμματίων Είσπραξης και τα συνδέει με το αντίστοιχο Οριστικό Γραμμάτιο Είσπραξης. Η καταχώρηση πραγματοποιείται σε παρτίδες για την αξιοποίηση τυχόν δυνατότητας παράλληλης καταχώρησης (Μηχανογραφημένο Βήμα).

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

• Η ενημέρωση του συστήματος με τα εκτελεσθέντα Προσωρινά Γραμμάτια Είσπραξης.

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ:

• Προσέλευση υπολόγου παραρτήματος στο υποκατάστημα που ανήκει διοικητικά για απόδοση εκτελεσθέντων προσωρινών γραμματίων είσπραξης

ΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

1. Ο υπεύθυνος του Οικονομικού Τμήματος παραλαμβάνει τα προσωρινά Γραμμάτια Είσπραξης (Χειρόγραφο Βήμα).

2. Αφού ελεγχθούν και διαχωριστούν ανά κατηγορία Π.Γ.Ε. τότε εκδίδονται και εκτελούνται αντίστοιχα οριστικά Γραμμάτια Είσπραξης στους ΚΑ 15301, 15302 και 15304 (Χειρόγραφο Βήμα)

3. Εκδίδεται και εκτελείται εντολή πληρωμής στον ΚΑ του υπολόγου με το συνολικό ποσό των Π.Γ.Ε. (Χειρόγραφο Βήμα)

4. Από την οθόνη «Γραμμάτια Είσπραξης Τρεχουσών Εισφορών» (τρέχουσες εργοδοτικές εισφορές) ή «Γραμμάτια Είσπραξης Προκαταβολών» (προκαταβολές οικοδομοτεχνικών έργων ή λογαριασμού πιστοποίησης εργασιών) ο υπάλληλος καταχωρεί τα στοιχεία των εκτελεσθέντων Προσωρινών Γραμματίων Είσπραξης που παρέλαβε από τον υπόλογο και τα συνδέει με το αντίστοιχο Οριστικό Γραμμάτιο Είσπραξης. (Μηχανογραφημένο Βήμα).

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

• Η ενημέρωση του συστήματος με τα εκτελεσθέντα Προσωρινά Γραμμάτια Είσπραξης των Παραρτημάτων. Μετά από την καταχώρηση των Π.Γ.Ε. των παραρτημάτων το τοπικό Υποκατάστημα είναι πλέον σε θέση να προχωρήσει σε γνωστοποίηση ημερομηνίας κλεισίματος για τα Γ.Ε.Τ.Ε.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΡΘΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ:

• Η ανάγκη ελέγχου ορθότητας των καταχωρημένων εκτελεσθέντων προσωρινών γραμματίων είσπραξης με σκοπό την γνωστοποίηση κλεισίματος ημερομηνίας.

ΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

1. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθή αποτύπωση στο σύστημα των Προσωρινών Γραμματίων Είσπραξης, ο χρήστης έχει στη διάθεση του τις παρακάτω οθόνες ελέγχου (Μηχανογραφημένο Βήμα) :

• Οθόνη «Προσωρινά Γ.Ε.Τ.Ε. με διαφορές ποσών», όπου εμφανίζονται τα καταχωρηθέντα Προσωρινά Γραμμάτια Είσπραξης με Συνολικό Ποσό διαφορετικό από το άθροισμα των ποσών της Κύριας Εισφοράς και των Προσθέτων Τελών (Μηχανογραφημένο Βήμα).

• Σε περίπτωση που εντοπιστούν διαφορές στο Προσωρινό Γραμμάτιο Είσπραξης, ο υπάλληλος έχει τη δυνατότητα να τις διορθώσει, από την οθόνη «Διαχείριση Γ.Ε.Τ.Ε.» ή «Διαχείριση Προκαταβολών» (ανάλογα με την περίπτωση), αλλάζοντας κατά προτίμηση μόνο τα ποσά της Κύριας Εισφοράς ή των Πρόσθετων Τελών και μάλιστα χρησιμοποιώντας τα πεδία αναπροσαρμογής των ποσών αυτών (Μηχανογραφημένο Βήμα).

• Οθόνη «Παρτίδες με ποσά διάφορα του Οριστικού», όπου εμφανίζονται μόνο Οριστικά Γραμμάτια Είσπραξης με ποσά διαφορετικά του αθροίσματος των συνολικών ποσών των Προσωρινών Γραμματίων Είσπραξης που σχετίζονται με αυτά. Ανά Οριστικό Ταμειακό Παραστατικό εμφανίζονται ο αριθμός των Παρτίδων, ο αριθμός των Προσωρινών Γραμματίων Είσπραξης, το συνολικό ποσό των Παρτίδων και το συνολικό ποσό του Οριστικού Γραμματίου Είσπραξης. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα ανάλυσης των Παρτίδων του Ταμειακού Παραστατικού, καθώς και η δυνατότητα ανάλυσης της κάθε Παρτίδας (Μηχανογραφημένο Βήμα).

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

• Η πραγματοποίηση του ελέγχου ορθότητας των Π.Γ.Ε.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ:

• Η ανάγκη οριστικοποίησης των προσωρινών γραμματίων είσπραξης

ΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

• Ο υπάλληλος του υποκαταστήματος, εφόσον έχει προηγουμένως ελέγξει την ορθότητα των καταχωρηθέντων προσωρινών γραμματίων είσπραξης μεταβαίνει στην οθόνη «Γνωστοποίηση Κλεισίματος», επιλέγει την κατηγορία «Γ.Ε.Τ.Ε.», εισάγει την Ημερομηνία Αιτήσεως Κλεισίματος και αποθηκεύει την αίτηση (Μηχανογραφημένο Βήμα).

Κατά την στιγμή της αποθήκευσης πραγματοποιούνται οι παρακάτω έλεγχοι:

1. Η ημερομηνία αιτήσεως κλεισίματος Γ.Ε.Τ.Ε θα πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση από την ημερομηνία οριστικού κλεισίματος των ταμειακών παραστατικών

2. Για κάθε Γ.Ε.Τ.Ε προς οριστικοποίηση θα πρέπει να ισχύει:

ΚΥΡΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ + ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΕΛΗ + ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ + ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΕΛΗ = ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ

3. Το ποσό του οριστικού γραμματίου είσπραξης θα πρέπει να ισούται με το άθροισμα των συνολικών ποσών των Γ.Ε.Τ.Ε που σχετίζονται με το οριστικό γραμμάτιο είσπραξης.

Μετά την επιτυχή γνωστοποίηση κλεισίματος δεν επιτρέπεται να αλλαχθούν τα Γ.Ε.Τ.Ε. Αν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές τότε θα πρέπει πρώτα να γυρίσουμε επαναφέρουμε την ημερομηνία αιτήσεως κλεισίματος πίσω, να πραγματοποιήσουμε τις αλλαγές και κατόπιν να προβούμε σε νέα γνωστοποίηση κλεισίματος.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας καταχώρησης και ελέγχου των προσωρινών γραμματίων είσπραξης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ:

• Οριστικοποίηση των προσωρινών γραμματίων είσπραξης.

ΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

• Βραδινή ροή βρίσκει ποια υποκαταστήματα έχουν αιτηθεί γνωστοποίηση κλεισίματος Γ.Ε.Τ.Ε.

Για κάθε υποκατάστημα εκτελούνται τα παρακάτω βήματα (Αυτοματοποιημένο Βήμα).

1. Για το συνολικό ποσό των παρτίδων Γ.Ε.Τ.Ε που περιλαμβάνονται στο χρονικό διάστημα αιτήσεως κλεισίματος δημιουργείται οίκοθεν συμψηφιστικό παραστατικό κατά το οποίο χρεώνονται οι λογαριασμοί 15301, 15302, 15304 ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από την κατηγορία των Γ.Ε.Τ.Ε. (τρέχουσες εισφορές, προκαταβολές οικοδομοτεχνικών έργων, προκαταβολές βάσει λογαριασμού πιστοποίησης εργασιών) με αντίστοιχη πίστωση του ΚΑ 055050 λογαριασμού συνδέσμου με την Διοίκηση για μεταφορά εισπράξεων τρεχουσών εισφορών.

2. Στα Βιβλία της Διοίκησης δημιουργείται οίκοθεν συμψηφιστικό παραστατικό με το οποίο χρεώνεται ο ΚΑ 055050 με το ποσό που έχει πιστωθεί από το υποκατάστημα με αντίστοιχη πίστωση των ΑΜΕ-ΑΜΟΕ εργοδοτών.

3. Ενημερώνονται οι καρτέλες κινήσεων εργοδοτών με τις καταβολές εισφορών που αναγράφονται στα προς οριστικοποίηση Γ.Ε.Τ.Ε.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

• Η λογιστική μεταφορά των εισπράξεων από τα Βιβλία των Υποκαταστημάτων στα Βιβλία της Διοίκησης

• Η ενημέρωση των καρτελών των εργοδοτών με τις αντίστοιχες κινήσεις εισπράξεων τρεχουσών εισφορών ή προκαταβολών .

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΜΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ:

• Η ανάγκη προσωρινής απογραφής για περαιτέρω ταυτοποίηση από το Κ.ΕΠ. των στοιχείων των εργοδοτών που δεν είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο Εργοδοτών.

ΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

• Κατά την καταχώρηση των Προσωρινών Γραμματίων Είσπραξης και την εισαγωγή του Α.Μ.Ε. ή Α.Μ.Ο.Ε. από τον υπάλληλο του υποκαταστήματος, είναι πιθανόν να μην υπάρχει ταυτοποίηση με κάποιον εργοδότη από το Οριστικό ή το Προσωρινό Μητρώο Εργοδοτών, λόγω από μη απογεγραμμένο εργοδότη (περίπτωση απογραφής οικοδομοτεχνικών έργων). Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα ενημερώνει τον χρήστη και δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής των στοιχείων του εργοδότη στο Προσωρινό Μητρώο Εργοδοτών για μετέπειτα επεξεργασία τους και ταυτοποίηση του εργοδότη από το Κέντρο Επεξεργασίας Πληροφοριών (Μηχανογραφημένο Βήμα).

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

• Η προσωρινή απογραφή των στοιχείων των εργοδοτών που δεν είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο Εργοδοτών για την απρόσκοπτη καταχώρηση των προσωρινών γραμματίων είσπραξης

ΕΜΦΑΝΙΣΗ / ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ:

• Η ανάγκη εμφάνισης των κινήσεων ενός εργοδότη για ένα χρονικό διάστημα

ΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

• Από την οθόνη «Εμφάνιση Κινήσεων Εργοδοτών» εμφανίζονται οι κινήσεις του εργοδότη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να γίνουν πιθανοί αναγκαίοι έλεγχοι (Μηχανογραφημένο Βήμα).

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

• Ο έλεγχος των κινήσεων των εργοδοτών

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΈΝΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ:

• Η ανάγκη διόρθωσης λαθών σε οριστικοποιημένα Γ.Ε.Τ.Ε. που προκύπτουν από λάθη καταχώρησης και που μπορεί να αναφέρονται σε:

• Λάθος Μισθολογική Περίοδος

• Λάθος Έτος

• Λάθος Α.Μ.Ε. ( υπαρκτός Α.Μ.Ε. αλλά όχι ο πραγματικός)

• Αντιμετάθεση ποσών

Πρέπει να αναφερθεί ότι η συχνότητα αυτή των λαθών είναι ιδιαίτερη μικρή.

Οι διορθώσεις που γίνονται δεν πρέπει να αλλοιώνουν με τίποτα το ποσό του οριστικού γραμματίου είσπραξης και για αυτό το λόγο δεν επηρεάζουν την λογιστική αλλά μόνο τις κινήσεις των εργοδοτών.

ΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

• Από την οθόνη «Διόρθωση Οριστικοποιημένων Γ.Ε.Τ.Ε.» αναζητείται το συγκεκριμένο Οριστικό Γραμμάτιο Είσπραξης (Μηχανογραφημένο Βήμα).

Μέσω της οθόνης αυτής μπορούμε να ακυρώσουμε Γ.Ε.Τ.Ε . Με την ακύρωση δημιουργείται ακυρωτικό Γ.Ε.Τ.Ε με ποσά αντίθετα από αυτά του ακυρωμένου.

Αφού ακυρώσουμε το λανθασμένο Γ.Ε.Τ.Ε μπορούμε να εισάγουμε νέο με τα σωστά στοιχεία. Η σειρά και ο αριθμός του Γ.Ε.Τ.Ε δίδεται από το σύστημα σε συγκεκριμένη οίκοθεν σειρά.

Τα ακυρωμένα Γ.Ε.Τ.Ε όπως επίσης και τα νέα Γ.Ε.Τ.Ε. μέσω βραδινής ροής θα ενημερώσουν ανάλογα τις καρτέλες των σχετικών εργοδοτών.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

• Η διόρθωση οριστικοποιημένων Γ.Ε.Τ.Ε.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Η καταβολή εκπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά στο Υποκατάστημα που ανήκει ο εργοδότης και υποβάλει την ΑΠΔ. Διευκρινίζεται ότι για εκπρόθεσμες καταβολές μέχρι την ημερομηνία κλεισίματος του ΚΕΠ (20 ημέρες μετά την λήξη του μήνα υποβολής της ΑΠΔ. π.χ. εισφορές Ιανουαρίου έως 20/03/2002 μηνιαίες και εισφορές Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου- Μαρτίου έως 20/05/2002 τριμηνιαίες), πρέπει να εκδίδονται ΓΕΊΈ, όπως και στις εμπρόθεσμες καταβολές και αν καταβάλλονται Π.Τ να αναγράφονται στο πεδίο Πρόσθετα Τέλη, να συμφωνούνται και να εκδίδονται ΟΓΕ στον ΚΑ 15301 τα οποία να καταχωρούνται στο Οικονομικό 2000.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΛΠ ΜΕΣΩ ΚΕΠ

Για εκπρόθεσμες καταβολές μετά το κλείσιμο του ΚΕΠ εκδίδονται ΓΕΤΕ στα οποία

αναγράφεται η ένδειξη ΜΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ.

Στο πεδίο Κύρια Εισφορά θα αναγράφεται το ποσό το οποίο έχει σταλεί από το ΚΕΠ

και στο πεδίο Πρόσθετα Τέλη τα οίκοθεν ΠΤ που θα υπολογίζονται. Μετά την

συμφωνία εκδίδεται ΟΓΕ για την Κύρια Εισφορά στον ΚΑ 15303 και για τα ΠΤ

στην αντίστοιχη ομάδα 057...

Τα παραπάνω ΓΕΤΕ δεν καταχωρούνται στο νέο σύστημα του Οικονομικού 2000- Διαχείριση Τρεχουσών Εισφορών.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.