Εγκύκλιος 96/2005 (13/12/2005)

Σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 39 του Ν. 2084/92

Εγκύκλιος 96
13-12-2005

Σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 39 του Ν. 2084/92

ΣΧΕΤ.: Έγγραφα Γ.Γ.Κ.Α. αρ.πρωτ.: Φ.10035/20425/988/6-10-05 και Φ.10035/οικ.26169/1298/8-11-05

Με αφορμή ερωτήματα Περιφερειακών Τμημάτων και Γραφείων του Οργανισμού μας, που αφορούν την δυνατότητα εφαρμογής ή μη των διατάξεων του άρθρου 39 του Ν. 2084/92 στις περιπτώσεις νέων ασφ/νων του ΟΑΕΕ -ΤΕΒΕ κατά το χρονικό διάστημα της παραμονής τους στο στράτευμα ή κατά το χρονικό διάστημα της πρακτικής άσκησής τους, ως σπουδαστές της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των ΙΕΚ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 2084/92 όπως ισχύουν, στις περιπτώσεις των νέων ασφ/νων που πολυαπασχολούνται και κατά συνέπεια υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση περισσοτέρων του ενός φορέων, επιτρέπεται η ασφάλιση μόνο σε έναν φορέα Κύριας Ασφάλισης, ένα επικουρικής, ένα Ασθένειας και ένας Πρόνοιας που θα επιλέξουν με αίτηση - δήλωσή τους εντός έξι μηνών από την ανάληψη της δεύτερης απασχόλησης.

Με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 2556/97, με τις οποίες τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 39 Ν. 2084/92, προβλέπεται ότι οι πολυαπασχολούμενοι νέοι ασφαλισμένοι υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση των φορέων Επικουρικής Ασφάλισης Ασθένειας και Πρόνοιας που αντιστοιχούν στο συνταξιοδοτικό φορέα Κύριας Ασφάλισης της επιλογής τους.

Εάν το ασφαλιστικό καθεστώς (Κύριας Ασφάλισης επιλογής τους, δεν περιλαμβάνει όλους τους Κλάδους Ασφάλισης (επικουρική, ασθένεια, πρόνοια), τότε ως προς τους ελλείποντες κλάδους ασφαλίζονται υποχρεωτικά στους αντίστοιχους Κλάδους του ασφαλιστικού καθεστώτος (Κύριας Ασφάλισης) που δεν επέλεξαν.

Α. Χρονικό διάστημα στράτευσης

Ο νέος ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, κατά το χρονικό διάστημα της παραμονής του στο στράτευμα δεν πολυαπασχολείται, αφού δεν μπορεί να παρέχει εξαρτημένη εργασία, ενώ μπορεί να διατηρεί επάγγελμα ασφαλιστέο στον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ και να έχει υποχρέωση ασφάλισης στον Οργανισμό.

Ο χρόνος της στρατιωτικής υπηρεσίας για να καταστεί χρόνος ασφάλισης, απαιτείται η εκδήλωση της βούλησης του ενδιαφερόμενου, η αναγνώρισή του με εξαγορά και η εξόφλησή του.

Ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να θεωρηθεί χρόνος ασφάλισης κανενός Οργανισμού πριν την αναγνώρισή του, ώστε να αποτελέσει κριτήριο για την υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 2084/92, αφού πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί και μετά να αναγνωρισθεί.

Κατά συνέπεια, για το χρονικό διάστημα της παραμονής του στο στράτευμα ο νέος ασφαλισμένος δεν εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 2084/92 αφού δεν πολυαπασχολείται και άρα είναι υποχρεωτικά ασφαλιστέος στον ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ.

Β. Σπoυδαστές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των ΙΕΚ

Οι εκπαιδευόμενοι στα ΙΕΚ και οι σπουδαστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά την διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης δεν προσφέρουν εργασία με την έννοια που απαντάται στο εργατικό δίκαιο (προσφορά υπηρεσιών προς όφελος του εργοδότη και με αποκλειστικό σκοπό τη λήψη συμφωνημένου μισθού), αλλά εξασκούνται σε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, με σκοπό την απόκτηση εμπειρίας απαραίτητης για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Για το λόγο αυτό ασφαλίζονται στο ΙΚΑ μόνο για τον κίνδυνο του ατυχήματος (Υγειονομική Περίθαλψη) και όχι για τους λοιπούς κλάδους (κύριας σύνταξης κλπ).

Κατά συνέπεια., τα πρόσωπα αυτά εφόσον ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα ασφαλιστέο στον ΟΑΕΕ, δεν τίθεται θέμα επιλογής φορέα και εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 39 του Ν. 2084/92, όπως ισχύουν, αλλά η ασφάλισής τους χωρεί υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ για όλους τους Κλάδους του (Σύνταξης & Ασθένειας).

Της παρούσας να λάβουν γνώση οι υπάλληλοι της μονάδας σας.