Εγχειρίδιο 1011/2002 (13/02/2002)

Οδηγίες για την Συμπλήρωση της Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων Οικονομικού Έτους 2002

Οδηγίες για την Συμπλήρωση της Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων Οικονομικού Έτους 2002

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1. ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ

Υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο (πραγματικό ή τεκμαρτό) εισόδημα του υπερβαίνει τις 400.000 δρχ., δικό του ή της συζύγου του, καθώς και όταν αυτό είναι μικρότερο από τις 400.000 δρχ., εφόσον στο συνολικό εισόδημα του υπόχρεου περιλαμβάνεται ζημιά από εμπορική ή γεωργική επιχείρηση.

Ειδικά, τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν αποκλειστικά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση όταν το ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα τους είναι μέχρι τις 800.000 δρχ., εφόσον όμως έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα και δεν εμπίπτουν σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις α΄, β΄, στ΄, ζ΄ ή ια΄.

Τα φυσικά πρόσωπα, που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες, και έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα, υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση, εφόσον το ετήσιο καθαρό γεωργικό τους εισόδημα υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 δρχ. και δεν συντρέχει για τα πρόσωπα αυτά μία από τις παρακάτω περιπτώσεις α΄ έως ια΄.

Τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν και γεωργικό εισόδημα, χωρίς να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση, ανεξάρτητα από το ύψος του καθαρού γεωργικού εισοδήματος που αποκτούν ή το ύψος των επιδοτήσεων που λαμβάνουν ή το ύψος του επιστρεφόμενου φόρου προστιθέμενης αξίας που εισπράττουν.

Ανεξάρτητα από το αν έχουν φορολογητέο ή όχι εισόδημα έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση και:

α) Όσοι έχουν στην κυριότητα τους ή με οποιοδήποτε τρόπο διατηρούν στην κατοχή τους επιβατικό αυτοκίνητο Ι.Χ. ή ημιφορτηγό Ι.Χ. (εκτός από αγροτικό) ή μοτοσικλέτα από 500 κ.ε. και πάνω ή κότερο ή άκατο ή θαλαμηγό ή αεροσκάφος ή αυτοκίνητο μεικτής χρήσης ή αυτοκίνητο τύπου Jeep ή σκάφος αναψυχής, καθώς και όσοι χρησιμοποιούν για τις ατομικές ή οικογενειακές τους ανάγκες τέτοια μεταφορικά μέσα, τα οποία ανήκουν είτε στη σύζυγο τους ή στα προστατευόμενα μέλη τους, είτε στις εταιρίες στις οποίες μετέχουν ως εταίροι, διαχειριστές εταίροι ή προκειμένου για Α.Ε., είναι πρόεδροι ή διοικητές ή διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι της.

β) Όσοι διατηρούν στην προσωπική τους υπηρεσία ένα ή περισσότερα πρόσωπα ως έμμισθο προσωπικό.

γ) Όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

δ) Όσοι μετέχουν σε προσωπική ή περιορισμένης ευθύνης εταιρία ή κοινοπραξία ή κοινωνία ή αστική εταιρία που ασκεί επιχείρηση ή επάγγελμα.

ε) Όσοι έχουν ακαθάριστο συνολικό εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων πάνω από 200.000 δρχ. το χρόνο.

στ) Όσοι αγοράζουν ακίνητα ή ανεγείρουν οικοδομή.

ζ) Όσοι διατηρούν δευτερεύουσα κατοικία ή κατοικούν σε οικοδομή πάνω από 150 τετραγωνικά μέτρα, εκτός από τους κατοίκους της αλλοδαπής, εφόσον διατηρούν στην Ελλάδα δευτερεύουσα κατοικία μέχρι 150 τετραγωνικά μέτρα.

η) Όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εφόσον λαμβάνουν επιδοτήσεις ποσού άνω των 500.000 δρχ., για προϊόντα φυτικής παραγωγής ή 750.000 δρχ., για προϊόντα ζωικής παραγωγής. Επίσης, όσοι λαμβάνουν καλλιεργητικά δάνεια πάνω από 2.000.000 δρχ. ή όταν το χρεωστικό υπόλοιπο του λογαριασμού τους αυτής της κατηγορίας στην τράπεζα, την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους υπερβαίνει τα 2.000.000 δρχ.

θ) Όσοι έχουν άδεια της αρμόδιας αρχής να πωλούν αγαθά πλανοδίως ή στις λαϊκές αγορές.

ι) Όσοι είναι κύριοι ή επικαρπωτές ή νομείς ή κάτοχοι γεωργικής γης, την οποία καλλιεργούν υπό κάλυψη (θερμοκήπια), εφόσον αυτή έχει έκταση από δύο (2) στρέμματα και πάνω, καθώς και όσοι εισέπραξαν μέσα στο 2001, επιστρεφόμενο φόρο προστιθέμενης αξίας οπό 300.000 δρχ. και πάνω.

ια) Όποιος προσκληθεί με έγγραφο του προϊσταμένου της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας. Στην περίπτωση αυτή ο καλούμενος υποχρεούται να υποβάλει τις οικείες δηλώσεις μέσα σε προθεσμία 30 ημερών από την ημερομηνία της επίδοσης σε αυτόν της οικείας πρόσκλησης.

2. ΠΩΣ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

1. Οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματα τους, στα οποία ο φόρος υπολογίζεται χωριστά. Σ΄ αυτή την περίπτωση η δήλωση υπογράφεται και από τους δύο συζύγους.

2. Οι σύζυγοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση χωριστά στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- όταν δεν μένουν μαζί, κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, λόγω διακοπής της έγγαμης συμβίωσης.

- όταν ο ένας από τους δύο είναι σε κατάσταση πτώχευσης.

- όταν ο ένας από τους δύο έχει τεθεί σε δικαστική ή νόμιμη απαγόρευση ή τελεί υπό δικαστική αντίληψη.

3. Επίσης, υποχρέωση για την υποβολή της δήλωσης έχουν:

- Ο πατέρας για τα εισοδήματα των ανήλικων παιδιών που φορολογούνται χωριστά. Αν δεν υπάρχει πατέρας ή έχει χάσει τη γονική μέριμνα, την υποχρέωση για υποβολή δήλωσης την έχει η μητέρα.

- Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο μεσεγγυούχος για περιπτώσεις οχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή μεσεγγύησης, αντίστοιχα.

- Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο αντιλήπτορας, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή δικαστικώς ή νομίμως απαγορευμένων ή αυτών που τελούν υπό δικαστική αντίληψη.

- Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημα του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

3. ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ

Η δήλωση υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα στον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) προσωπικώς από το φορολογούμενο ή από πρόσωπο ειδικά εξουσιοδοτημένο γι΄ αυτό ή στέλνεται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, μέχρι και την 1η Μαρτίου 2002. Ειδικότερα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2002 θα υποβάλουν δήλωση οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας, όσοι απόκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή σε Ε.Π.Ε. με έγκριση ισολογισμού μέσα στο 2001, εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων, κινητές αξίες, οι κύριοι ή κάτοχοι επιβατικού αυτοκινήτου Ι.Χ. ή ημιφορτηγού Ι.Χ. ή μοτοσικλέτας, κότερου, αεροσκάφους κτλ. χωρίς εισοδήματα, κτλ.

Κατεξαίρεση μπορούν να υποβάλουν δήλωση:

1. Μέχρι την 1η Απριλίου 2002. όσοι δηλώνουν και γεωργικό εισόδημα ή εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης.

2. Μέχρι τις 16 Απριλίου 2002. όσοι έχουν αποκτήσει και κέρδη ή ζημιές από ατομική εμπορική επιχείρηση ή από την ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος όταν τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. και εφόσον η διαχειριστική τους περίοδος έληξε μέσα στους μήνες Νοέμβριο ή Δεκέμβριο 2001.

3. Μέχρι τις 2 Μαΐου 2002 όσοι δηλώνουν και:

α) Εισόδημα από συμμετοχή σε εταιρία ή κοινοπραξία ή κοινωνία που δεν τηρεί βιβλία ή τηρεί βιβλία Α΄ ή Β΄ ή Γ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., εφόσον η διαχειριστική περίοδος αυτής έληξε μέσα στους μήνες Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 2001, ανεξάρτητα από το αντικείμενο εργασιών της εταιρίας, κοινωνίας κτλ., ή αν αυτή συμμετέχει σε άλλη εταιρία ή κοινοπραξία.

β) Οι αντιπρόσωποι, οι πράκτορες ασφαλιστικών εταιριών και οι ασφαλειομεσίτες, οι συγγραφείς για τα συγγραφικά τους δικαιώματα, οι πράκτορες και αντιπρόσωποι τραπεζών, οι μισθωτοί των οποίων το σύνολο ή ένα τμήμα των αμοιβών τους υπολογίζονται σε ποσοστό πάνω στα κέρδη επιχειρήσεων, καθώς και οι εφημεριδοπώλες, εφόσον ο προσδιορισμός του εισοδήματος αυτών των δικαιούχων εξαρτάται από επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., των οποίων η διαχειριστική περίοδος έληξε μέσα στους μήνες Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 2001. Επισημαίνεται ότι αν πρόκειται για εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, των οποίων ο ισολογισμός έχει εγκριθεί ή έπρεπε να εγκριθεί μέσα στο 2001, η δήλωση των εταίρων της πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 1η Μαρτίου 2002.

γ) Εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

δ) Εισοδήματα, τα οποία έχουν προκύψει στην αλλοδαπή.

ε) Εισοδήματα από αμοιβές ως αξιωματικοί ή ως κατώτερα πληρώματα εμπορικών πλοίων.

στ) Εισοδήματα, τα οποία έχουν προκύψει στην ημεδαπή και ο φορολογούμενος δεν κατοικεί ούτε διαμένει σε αυτή.

4. Η υποβολή των δηλώσεων των υπόχρεων μέχρι και την 1η Μαρτίου 2002 πραγματοποιείται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. τους με αρχή για το ψηφίο 1 την 1η Μαρτίου 2002 και ολοκληρώνεται μέσα σε 11 εργάσιμες μέρες ως ακολούθως:

α) Μέχρι την 1 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1.

β) Μέχρι τις 4 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 2.

γ) Μέχρι τις 5 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 3.

δ) Μέχρι τις 6 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4.

ε) Μέχρι τις 7 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 5.

στ) Μέχρι τις 8 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 6.

ζ) Μέχρι τις 11 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7.

η) Μέχρι τις 12 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 8.

θ) Μέχρι τις 13 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 9.

ι) Μέχρι τις 14 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 10, 20, 30, 40 και 50.

ια) Μέχρι τις 15 Μαρτίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 60,70, 80, 90 και 00 και υπόχρεοι που δεν έχουν Α.Φ.Μ.

5. Οι δηλώσεις που αναφέρονται στις περιπτώσεις 1,2,3α και 3β υποβάλλονται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. του φορολογούμενου με αρχή για το ψηφίο 1, τις ημερομηνίες έναρξης των περιπτώσεων αυτών και ολοκληρώνεται μέσα σε 11 εργάσιμες μέρες ως ακολούθως:

Περίπτωση 1 (Γεωργικό εισόδημα και εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση νεωαγικής νής)

α) Μέχρι την 1η Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1.

β) Μέχρι τις 2 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 2.

γ) Μέχρι τις 3 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 3.

δ) Μέχρι τις 4 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4.

ε) Μέχρι τις 5 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 5.

στ) Μέχρι τις 8 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 6.

ζ) Μέχρι τις 9 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7.

η) Μέχρι τις 10 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 8.

θ) Μέχρι τις 11 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 9.

ι) Μέχρι τις 12 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 10, 20, 30, 40 και 50.

ια) Μέχρι τις 15 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 60,70, 80,90 και 00 και υπόχρεοι που δεν έχουν Α.Φ.Μ.

Περίπτωση 2 (Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με βιβλία Γ κατηγ. εφόσον η διαχειρ. περίοδος έληξε μέσα στους μήνες Νοέμβριο ή Δεκέμβριο 2001)

α) Μέχρι τις 16 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1.

β) Μέχρι τις 17 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 2.

γ) Μέχρι τις 18 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 3.

δ) Μέχρι τις 19 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4.

ε) Μέχρι τις 22 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 5.

στ) Μέχρι τις 23 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 6.

ζ) Μέχρι τις 24 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7.

η) Μέχρι τις 25 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 8.

θ) Μέχρι τις 26 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 9.

ι) Μέχρι τις 29 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 10, 20, 30, 40 και 50.

ια) Μέχρι τις 30 Απριλίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 60,70,80,90 και 00 και υπόχρεοι που δεν έχουν Α.Φ.Μ.

Περίπτωση 3α και 3β (Εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρία κτλ. με βιβλία Α΄. Β΄ ή Γ κατηγορίας εφόσον η διαχειριστική περίοδος έληξε μέσα στους μήνες Νοέμβριο ή Δεκέμβριο 2001 και αντιπρόσωποι, πράκτορες κτλ.)

α) Μέχρι τις 2 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1.

β) Μέχρι τις 7 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 2.

γ) Μέχρι τις 8 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 3.

δ) Μέχρι τις 9 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4.

ε) Μέχρι τις 10 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 5.

στ) Μέχρι τις 13 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 6.

ζ) Μέχρι τις 14 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7.

η) Μέχρι τις 15 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 8.

θ) Μέχρι τις 16 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 9.

ι) Μέχρι τις 17 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 10, 20, 30, 40 και 50.

ια) Μέχρι τις 20 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 60, 70, 80, 90 και 00 και υπόχρεοι που δεν έχουν Α.Φ.Μ.

6. Οι δηλώσεις που αναφέρονται στις περιπτώσεις 3γ, 3δ, 3ε και 3στ, υποβάλλονται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. του φορολογούμενου με αρχή, για το ψηφίο 1, τις ημερομηνίες έναρξης των περιπτώσεων αυτών και ολοκληρώνεται μέσα σε 22 εργάσιμες μέρες ως ακολούθως:

Περιπτώσεις 3γ. 3δ.3ε και 3στ (Εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. αμοιβές αξιωματικών εμπορικών πλοίων, αλλοδαπής, κατοίκων εξωτερικού)

α) Μέχρι τις 7 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1.

β) Μέχρι τις 9 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 2.

γ) Μέχρι τις 13 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 3.

δ) Μέχρι τις 15 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4.

ε) Μέχρι τις 17 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 5.

στ) Μέχρι τις 21 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 6.

ζ) Μέχρι τις 23 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7.

η) Μέχρι τις 27 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 8.

θ) Μέχρι τις 29 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 9.

ι) Μέχρι τις 31 Μαΐου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 10, 20, 30, 40 και 50.

ια) Μέχρι τις 4 Ιουνίου 2002 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 60, 70, 80, 90 και 00 και υπόχρεοι που δεν έχουν Α.Φ.Μ.

Ο φορολογούμενος που θέλει να υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωση του, μέσω διαδικτύου, στην υπηρεσία TAXISnet (Ηλεκτρονική Διεύθυνση www.taxisnet. gr·με χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης, πρέπει να υποβάλει αίτηση στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες μέρες πριν από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, για να του αποδοθούν αυτοί οι κωδικοί.

4. ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ

Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. της περιφέρειας που βρίσκεται η κατοικία του φορολογουμένου. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος ασκεί, ατομικά, εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα θα υποβληθεί στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. της περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της κύριας επιχείρησης ή του κύριου επαγγέλματος του κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Όσοι φορολογούμενοι συμμετέχουν σε προσωπικές εταιρίες, Ε.Π.Ε., κοινωνίες, κοινοπραξίες κτλ. τη δήλωση τους θα την υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. της περιφέρειας που βρίσκεται η κατοικία τους και όχι στη Δ.Ο.Υ. της περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της εταιρίας, κοινωνίας, κοινοπραξίας κτλ.

Ειδικά για τους φορολογουμένους που κατοικούν στο εξωτερικό και αποκτούν εισοδήματα στην Ελλάδα, αρμόδιος για την παραλαβή της δήλωσης είναι:

α) Προκειμένου για φυσικά πρόσωπα που ασκούν στην Ελλάδα ατομικά εμπορική επιχείρηση γενικά ή ελευθέριο επάγγελμα, ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας της περιφέρειας όπου βρίσκεται η έδρα της κύριας επιχείρησης τους ή του κύριου επαγγέλματος τους, κατά περίπτωση.

β) Προκειμένου για όλα τα άλλα φυσικά πρόσωπα:

αα) Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού (Λυκούργου 18 Τ.Κ. 105 52 Αθήνα - τηλ. 5245308 - 5225502 - ΡΑΧ 5228208 - 5229226) εφόσον όμως ο αντιπρόσωπος που έχουν ορίσει υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της περιοχής του Νομού Αττικής.

ββ) Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. της έδρας της πρωτεύουσας οποιουδήποτε νομού της Χώρας, εφόσον ο αντιπρόσωπος που έχουν ορίσει υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. του νομού αυτού. Αν λειτουργούν σε κάποια πρωτεύουσα νομού περισσότερες Δ.Ο.Υ. αρμόδιος είναι ο Προϊστάμενος της Α΄ Δ.Ο.Υ. της πρωτεύουσας αυτού του νομού, εκτός του Νομού θεσσαλονίκης όπου αρμόδιος είναι ο Προϊστάμενος της θ΄ Δ.Ο.Υ. θεσσαλονίκης.

γγ) Στα νησιά των νομών Αττικής, Δωδεκανήσου, Λέσβου, Μαγνησίας, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Κυκλάδων και Σάμου, εκτός των νησιών στα οποία βρίσκεται η πρωτεύουσα των νομών αυτών, αρμόδια είναι η Δ.Ο.Υ. κάθε νησιού, για τους κατοίκους εξωτερικού, των οποίων οι αντιπρόσωποι υπάγονται σε αυτήν αντίστοιχα, ως προς τη φορολογία εισοδήματος.

Στην προηγούμενη περίπτωση β΄ συμπεριλαμβάνονται και τα φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοικοι αλλοδαπής και συμμετέχουν σε ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες, σε κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, σε αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρίες, σε συμμετοχικές ή αφανείς, σε κοινοπραξίες της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Π.Δ. 186/1992) ή σε άλλα νομικά πρόσωπα, όπως Ε.Π.Ε., σωματείο κτλ., που έχουν έδρα στην Ελλάδα.

Ο φορολογούμενος ορίζει τον αντιπρόσωπο του στην Ελλάδα με την αναγραφή των στοιχείων αυτού στην ένδειξη του ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ του πίνακα 1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1).

Με τον ορισμό του αντιπροσώπου δε μεταθέτεται η υποχρέωση του αλλοδαπού για υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στον αντιπρόσωπο. Ο τελευταίος μπορεί να υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του αλλοδαπού τον οποίο αντιπροσωπεύει μόνον εφόσον διαθέτει σχετική εξουσιοδότηση προς τούτο ( παράγραφος 1 άρθρου 62 Ν. 2238/1994) .

Όσοι περιλαμβάνονται στην παραπάνω περίπτωση β, καθώς και οι προξενικοί υπάλληλοι του Κράτους που υπηρετούν στο εξωτερικό, μπορούν να επιδώσουν τη δήλωση τους στην προξενική αρχή του τόπου που διαμένουν, η οποία οφείλει να τη διαβιβάσει στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να ενημερώσουν το τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ. της κατοικίας ή του τό­που άσκησης του επαγγέλματος τους για κάθε αλλαγή διεύθυνσης με την υποβολή του σχετικού εντύπου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν στη δήλωση που λάβατε είναι γραμμένη η παλιά σας διεύθυνση γράψτε τη νέα διεύθυνση διορθώνοντας τα προεκτυπωμένα στοιχεία του πίνακα 1 αφού προηγούμενα δηλώσετε την αλλαγή στο τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ. Διαφορετικά, θα δημιουργηθούν προβλήματα, καθυστερήσεις στην εκκαθάριση κτλ. Επίσης, αν λάβατε το έντυπο Ε1Α που αφορά τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες και μέσα στο 2001 αποκτήσατε εισοδήματα και από άλλες κατηγορίες ή θέλετε να γράψετε στη δήλωση στοιχεία για τα οποία δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες ενδείξεις στο έντυπο Ε1Α, πρέπει να ζητήσετε οπό τη Δ.Ο.Υ. το έντυπο Ε1, το οποίο θα συμπληρώσετε και θα το υποβάλετε αντί του εντύπου Ε1Α.

5. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΥΖΥΓΩΝ - ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΓΑΜΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

1.-Το εισόδημα του ενός συζύγου προσθέτεται στο εισόδημα του άλλου και φορολογείται μαζί όταν προέρχεται από επιχείρηση που εξαρτάται οικονομικά από τον άλλο σύζυγο.

2.-Το εισόδημα των ανήλικων άγαμων παιδιών δηλώνεται και φορολογείται στο όνομα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου άγαμου προσθέτεται στο όνομα του πατέρα του. Σε περίπτωση που αυτός έχει χάσει τη γονική μέριμνα, προσθέτεται και φορολογείται στο όνομα του άλλου γονέα. Κατεξαίρεση, φορολογείται χωριστά το εισόδημα του ανήλικου άγαμου παιδιού που προέρχεταια) από την παροχή της προσωπικής του εργασίαςβ) οπό περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει σε αυτό από κληρονομιά ή από δωρεά, εκτός από τις δωρεές και τις γονικές παροχές που του έγιναν από τους γονείς του, τα οποία φορολογούνται στο όνομα του γονέα που του τα παραχώρησεγ) από περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει σε αυτό από δωρεές ή γονικές παροχές, που έγιναν σ΄ αυτό από γονέα του, ο οποίος έχει αποβιώσει κατά το χρόνο που προκύπτει το εισόδημα από αυτά τα περιουσιακά στοιχείαδ) από σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας τουε) από περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει σε αυτό, με βάση δικαστική απόφαση, ως υποκατάστατα των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων, που ανήκαν στο ανήλικο και εκποιήθηκαν, με εξαίρεση το εισόδημα από υποκατάστατα περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει στο ανήλικο από χαριστικές παροχές από τους γονείς, οπότε φορολογείται στο όνομα του γονέα που το παραχώρησε (υποκατάστατο είναι το περιουσιακό στοιχείο που περιέρχεται στο ανήλικο μετά από την εκποίηση, με βάση δικαστική απόφαση, περιουσιακού στοιχείου που του ανήκει). Στις περιπτώσεις αυτές υποβάλλεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του ανηλίκου χωριστή φορολογική δήλωση, στο όνομα του ανηλίκου, στο πρόσωπο του οποίου υπάρχει η φορολογική υποχρέωση.

6. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ

Από την εκκαθάριση της δήλωσης μπορεί να προκύψει υποχρέωση καταβολής (χρεωστικό υπόλοιπο) ή δικαίωμα επιστροφής χρημάτων (πιστωτικό υπόλοιπο). Το σύνολο της οφειλής καταβάλλεται σε τρεις (3) ίσες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και η καθεμιά από τις επόμενες την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα, αντιστοίχως, από τη βεβαίωση του φόρου. Αν ο φόρος βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του οικείου οικονομικού έτους, καταβάλλεται σε δύο (2) ίσες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα οπό τη βεβαίωση του φόρου και η δεύτερη την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τρίτου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου. Αν ο φόρος βεβαιώνεται το μήνα Οκτώβριο του οικείου οικονομικού έτους και μετά, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου. Αν η συνολική οφειλή είναι μέχρι 30.000 δρχ. για τον ίδιο και για τη σύζυγο του αθροιστικά, μπορεί να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση.

Εάν ο οφειλόμενος, με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση σας, φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέσα στην προθεσμί­α της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση στο συνολικό ποσό 2,5% μόνο όταν οι δόσεις ορίζονται σε τρεις (3). Αν η δήλωση υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου παρέχεται επιπλέον έκπτωση 2,5% και μέχρι 25.000 δρχ., ανεξάρτητα από τον αριθμό των δόσεων.

Αν προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο αυτό θα επιστραφεί μέσω των τραπεζών, όπως περιγράφεται παρακάτω στη συμπλήρωση του πίνακα 12 της δήλωσης. Τονίζεται ότι αν το επιστρεφόμενο ποσό προέρχεται από προκαταβολή προηγούμενου έτους που δεν εξοφλήθηκε ή δεν είναι γνωστός ό τρόπος εξόφλησης της ή αν αυτό είναι άνω των 500.000 δρχ., καθώς και αν έχετε οποιαδήποτε οφειλή στο Δημόσιο, η επιστροφή των χρημάτων θα καθυστερήσει, γιατί πρέπει να προηγηθούν ορισμένες ενδοϋπηρεσιακές ενέργειες και μετά να δοθεί η σχετική εντολή.

7. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ

1. - Όλα τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος πρέπει να είναι διατυπωμένα στην Ελληνική γλώσσα. Αν ο εκδότης αυτών των δικαιολογητικών είναι αλλοδαπός, γενικά, μαζί με καθένα από αυτά τα δικαιολογητικά πρέπει να υποβάλλεται και μετάφραση του στα Ελληνικά.

Η μετάφραση αυτή μπορεί να γίνεται από οποιαδήποτε Αρχή, γενικά ή πρόσωπο που έχει το σχετικό δικαίωμα.

2.-Η υποβολή των πιο πάνω δικαιολογητικών γίνεται με τα πρωτότυπα των σχετικών τιμολογίων ή αποδείξεων.

3.-Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση καθορίζονται είτε απευθείας από διάταξη του νόμου, είτε από υπουργικές αποφάσεις και διαταγές, καθώς και την απόφαση για τον τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οίκον, έτους 2002. Αν κάποιο δικαιολογητικό που απαιτείται έχει συνυποβληθεί με δήλωση προηγούμενου οίκον, έτους, η οποία υποβλήθηκε στην ίδια φορολογική αρχή, μπορεί να γίνει σχετική ρητή αναφορά. Αν όμως αυτό το δικαιολογητικό έχει υποβληθεί σε άλλη Δ.Ο.Υ. πρέπει να υποβληθεί νέο, έστω σε κυρωμένο φωτοαντίγραφο του πρωτοτύπου.

ΠΡΟΣΟΧΗ Μαζί με τη δήλωση πρέπει να συνυποβληθεί από το φορολογούμενο και το έντυπο Ε9 όταν υποβάλλεται για πρώτη φορά δήλωση ή εφόσον μεταβλήθηκε η περιουσιακή του κατάσταση ή άλλα στοιχεία του εντύπου Ε9 μέσα στο 2001, όπως διευκρινίζεται καλύτερα στον κωδικό 617 του πίνακα 2.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 1

Όλες οι ενδείξεις του πίνακα 1 πρέπει να συμπληρωθούν με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα. Στη δήλωση που λάβατε ταχυδρομικά έχουν προεκτυπωθεί από την υπηρεσία τα στοιχεία σας (υποχρέου-συζύγου). Εάν στην προεκτυπωμένη δήλωση υπάρχουν λάθη στα στοιχεία αυτά, πρέπει να τα διορθώσετε ενώ σε περίπτωση που δεν έχουν προεκτυπωθεί τα στοιχεία της συζύγου πρέπει οπωσδήποτε να τα συμπληρώσετε. Το επώνυμο της συζύγου πρέπει να αναγράφεται όπως και στην ταυτότητα.

Εάν στην προεκτυπωμένη δήλωση φαίνεται ότι έχετε δηλώσει το όνομα του συζύγου (γυναίκες σε χηρεία ή σε διάσταση ή διαζευγμένες που δεν έχουν ακόμη αλλάξει ταυτότητα), αντικαταστήσατε το όνομα του συζύγου με το όνομα του πατέρα. Οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί, οι πυροσβέστες που δεν αναγράφουν αριθμό αστυνομικής ταυτότητας, υποχρεούνται στην αναγραφή της υπηρεσιακής ταυτότητας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τονίζεται ότι η όποια διόρθωση ή συμπλήρωση επί του εντύπου της δήλωσης, που αφορά στοιχεία των φορολογουμένων, πρέπει πρώτα να έχει δηλωθεί στο τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ. και στη συνέχεια να γίνει η διόρθωση ή συμπλήρωση επί του εντύπου της δήλωσης. Διαφορετικά θα δημιουργηθούν προβλήματα καθυστέρησης στην εκκαθάριση κτλ.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν απαραίτητα το παραλληλόγραμμο με την ένδειξη "Αριθμός Φορολ. Μητρ. Συζύγου" με τον Α.Φ.Μ. της συζύγου εφόσον της έχει χορηγηθεί Α.Φ.Μ. είτε λόγω υποβολής δήλωσης έναρξης επαγγέλματος (εμπορική δραστηριότητα ή ελευθέριο επάγγελμα) είτε λόγω υποβολής στο παρελθόν, πριν από τη σύναψη γάμου, δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, είτε από άλλη αιτία (π.χ. αγορά επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης κτλ.). Σε καμιά περίπτωση, προκειμένου για έγγαμη, δε θα γράφεται στο τετραγωνίδιο αυτό ο Α.Φ.Μ. του συζύγου της, ούτε αυτό θα συμπληρώνεται εφόσον αυτή δε διαθέτει δικό της Α.Φ.Μ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η διεύθυνση επαγγέλματος συμπληρώνεται μόνο από όσους αποκτούν εισόδημα από επιχειρήσεις γενικά και ελευθέρια επαγγέλματα, ενώ η διεύθυνση κατοικίας συμπληρώνεται υποχρεωτικά από όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους.

Επιπλέον εάν είστε έγγαμος πρέπει να σημειώσετε "Χ" πάνω στη λέξη "ΕΓΓΑΜΟΣ". (Δεν σημειώνετε "Χ" αν είστε διαζευγμένος ή βρίσκεστε σε χηρεία ή σε διάσταση). Επίσης, το στοιχεία του εκπροσώπου (κηδεμόνα, αντιπροσώπου, προσωρινού διαχειριστή κτλ.) ή αντικλήτου, εφόσον συντρέχει περίπτωση υποβολής δήλωσης για τα εισοδήματα:

α) Προσώπου που κατοικεί στην αλλοδαπή και αποκτά εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα.

β) Ανηλίκου ή προσώπου που έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράστασης) γ) Προσώπου που απεβίωσε, για το οποίο η φορολογική δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους του.

δ) Σχολάζουσας κληρονομιάς.

ε) Από περιουσιακά στοιχεία που έχουν τεθεί υπό μεσεγγύηση ή βρίσκονται σε κατάσταση επιδικίας.

στ) Φορολογουμένου που κατοικεί εκτός της περιφέρειας της Δ.Ο.Υ. στην οποία υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση.

Επίσης, το παραλληλόγραμμο με την ένδειξη "Αριθμός Φορολ. Μητρ. Εκπρ/που" αφορά τον Α.Φ.Μ. του εκπροσώπου και συμπληρώνεται απαραίτητα, εφόσον βέβαια αναγράφονται στοιχεία εκπροσώπου στο σώμα της δήλωσης. Σε περίπτωση που εκπρόσωπος είναι γυναίκα και δεν έχει δικό της Α.Φ.Μ., δε θα συμπληρώσει τυχόν Α.Φ.Μ. του συζύγου της, αν υπάρχει. Το παραλληλόγραμο αυτό τότε θα παραμείνει κενό.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 2

Στον πίνακα αυτό είναι συγκεντρωμένες κάποιες πληροφορίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για το σωστό υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Ο πίνακας αυτός συμπληρώνεται μονό σε καταφατική περίπτωση, οπότε θα σημειώνετε "Χ" πάνω λέξη "ΝΑΙ". Σε αρνητική περίπτωση δεν θα σημειώνετε τίποτα.

Κωδικοί 327-328.

Σημειώστε "Χ" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν ο ίδιος ή η σύζυγος σας υποβάλετε δήλωση φορολογίας εισοδήματος για πρώτη φορά.

Κωδικοί 319-320.

Σημειώστε "Χ" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν είστε κάτοικοι εξωτερικού και ο ίδιος ή η σύζυγος σας αποκτήσατε εισόδημα στην Ελλάδα. Συμπληρώνεται και όταν η δήλωση υποβάλλεται επειδή έχετε στην κυριότητα ή κατοχή σας στην Ελλάδα επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης χωρίς να έχετε πραγματικό εισόδημα.

Κωδικός 329.

Σημειώστε "Χ" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν η δήλωση υποβάλλεται από κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς, μεσεγγυούχο ή προσωρινό διαχειριστή.

Κωδικός 330.

Σημειώστε "Χ" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν η δήλωση υποβάλλεται από επίτροπο, κηδεμόνα ανηλίκου ή δικαστικό συμπαραστάτη.

Κωδικός 331.

Σημειώστε "Χ" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν η δήλωση υποβάλλεται από κληρονόμο του φορολογουμένου που απεβίωσε.

Κωδικοί 013-014.

Σημειώστε "Χ" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν ο ίδιος ή η σύζυγος σας είστε συνταξιούχος και έχετε υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας σας, δηλαδή γεννηθήκατε πριν από το 1937 (απαιτείται επίδειξη ή υποβολή φωτοαντιγράφου αστυνομικής ταυτότητας).

Κωδικοί 015-016.

Σημειώστε "Χ" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", εφόσον αποκτήσατε εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις κτλ) και προσφέρατε υπηρεσίες ή κατοικήσατε, τουλάχιστον για εννέα μήνες μέσα στο 2001 σε περιοχή που βρίσκεται στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, ΄Εβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, καθώς και σε περιοχές που περιλαμβάνονται σε ζώνη βάθους 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών και Δράμας. Σημειώνεται ότι αν μια πόλη ή ένα χωριό βρίσκεται κατά ένα τμήμα μόνο μέσα στη ζώνη των 20 χιλιομέτρων, το δικαίωμα της προσαύξησης των ποσών μείωσης του φόρου έχουν όλοι όσοι κατοικούν ή παρέχουν υπηρεσίες στην πόλη αυτή ή το χωριό.

Κωδικοί 309-310.

Εάν είστε βουλευτής, σημειώστε "Χ" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ" εφόσον θέλετε οι εκπτώσεις του άρθρου 8 του Ν. 2238/1994 (έκπτωση ποσών αφενός λόγω αναπηρίας 67% και πάνω του ιδίου, της συζύγου του, των τέκνων τους και των προστατευόμενων μελών τους που τους βαρύνουν και αφετέρου λόγω των δαπανών του βουλευτή και λοιπών προσώπων των κωδικών 307 και 308 του πίνακα 4Α, που αναφέρονται στον πίνακα 8 της δήλωσης) να γίνουν από το καθαρό εισόδημα που αναγράψατε στους κωδικούς 307-308.

Εάν δεν θέλετε την πιο πάνω φορολογική μεταχείριση σημειώστε "Χ" πάνω στη λέξη "ΟΧΙ".

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι κωδικοί 309-310 θα συμπληρωθούν μόνο εφόσον έχετε αναγράψει κάποιο ποσό στους κωδικούς 307-308 του πίνακα 4.

Κωδικοί 011-012.

Σημειώστε "Χ" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν μέσα στο 2001 πήρατε κάποιο ποσό στεγαστικού επιδόματος από τον εργοδότη σας, ανεξάρτητα από το αν χορηγήθηκε όλο το χρόνο ή μερικούς μήνες, καθώς και αν φορολογήθηκε ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ή όχι.

Κωδικοί 007-008.

Σημειώστε "Χ" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ" και στα δύο τετραγωνίδια αν ο ίδιος και η σύζυγος σας κατοικείτε μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να συνυποβάλετε βεβαίωση του Δημάρχου ή του Προέδρου της Κοινότητας ότι είστε γραμμένοι στα οικεία δημοτολόγια και ότι κατοικείτε μόνιμα στην περιφέρεια του Δήμου ή της Κοινότητας η οποία βρίσκεται σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Στην περίπτωση που ο ένας από τους συζύγους διαμένει λόγω εργασίας σε άλλον τόπο, δικαιούται την απαλλαγή μόνο ο άλλος σύζυγος εφόσον ο ίδιος και η οικογένεια του - τέκνα κτλ., κατοικούν μόνιμα στο νησί, οπότε σημειώνετε "Χ" στο αντίστοιχο τετραγωνίδιο.

Κωδικός 617

Σημειώστε "Χ" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν με βάση την οικογενειακή και περιουσιακή σας κατάσταση την 1.1.2002 μεταβλήθηκε οποιοδήποτε από τα στοιχεία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) που υποβάλατε κατά τα προηγούμενα οίκον. έτη 1997 έως 2001. Πιο συγκεκριμένα αν μέσα στο έτος 2001 μεταβλήθηκε α) η ακίνητη περιουσία (η δική σας, της συζύγου σας ή των ανήλικων τέκνων σας) π.χ. λόγω αγορύς, πώλησης, ανέγερσης, δωρεάς κτλ. περιουσιακών στοιχείων ή β) η οικογενειακή σας κατάσταση π.χ. λόγω γάμου, θανάτου, ενηλικίωσης των αγάμων ανήλικων τέκνων σας, διαζυγίου κτλ., πρέπει να υποβάλετε μαζί με τη δήλωση του οίκον, έτους 2002 και δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) και να δηλώσετε μόνο τις μεταβολές που έγιναν μέσα στο έτος 2001.

Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του έτους 2001 δεν έγινε καμιά μεταβολή στην περιουσιακή ή οικογενειακή κατάσταση σας, η οποία να επιδρά σε οποιαδήποτε ένδειξη της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) που είχατε υποβάλει κατά τα προηγούμενα οίκον, έτη 1997 έως 2001, τότε δεν έχετε υποχρέωση να υποβάλετε μαζί με τη δήλωση σας φορολογίας εισοδήματος οίκον, έτους 2002 και δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Ακίνητα που περιήλθαν στην ιδιοκτησία σας μέσα στο 2001 και μέσα στο ίδιο έτος τα μεταβιβάσατε και γι΄αυτό δεν υπάρχουν στην ιδιοκτησία σας την 1.1.2002, δεν θα δηλωθούν σαν μεταβολές.

Δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) πρέπει να συνυποβάλουν με τη δήλωση τους και όσοι υποβάλουν πρώτη φορά δήλωση φορολογίας εισοδήματος και να σημειώσουν "Χ" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ" μετά τον κωδικό 617, είτε έχουν ακίνητα είτε όχι.

Κωδικοί 385-386.

Σημειώστε "Χ" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν είστε κάτοικοι χώρας - μέλους της Ε.Ε. και ο ίδιος ή η σύζυγος σας αποκτήσατε στην Ελλάδα πάνω από το 90% του συνολικού παγκόσμιου εισοδήματος σας.

Κωδικοί 905-906.

Σημειώστε "Χ" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν ο ίδιος ή η σύζυγος σας είστε τυφλοί και γενικά βρίσκεστε διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί συνεχή επίβλεψη, περιποίηση και συμπαράσταση άλλων προσώπων (απόλυτος αναπηρία). Επίσης και όταν είστε ολικώς τυφλοί ή παρουσιάζετε βαριές κινητικές αναπηρίες, που υπερβαίνουν σε ποσοστό το ογδόντα τοις εκατό (80%). Τα απαλλασσόμενα ποσά των πιο πάνω προσώπων θα πρέπει να έχουν αναγραφεί στους κωδικούς αριθμούς 657-658 του πίνακα 5 της δήλωσης ενώ ο τυχόν φόρος που έχει παρακρατηθεί για τα υπόψη ποσά στους κωδικούς 313-316 του πίνακα 9 της δήλωσης.

Τονίζεται ότι, αν δεν έχει παρακρατηθεί φόρος για τα ποσά αυτά, δεν απαιτείται η συμπλήρωση των κωδικών αριθμών 905-906 του πίνακα αυτού.

Κωδικοί 911-912. Σημειώστε "Χ" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν είστε αξιωματικός ή ημεδαπό κατώτερο πλήρωμα εμπορικού πλοίου ή ιπτάμενο προσωπικό της πολιτικής αεροπορίας.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 3

Στον πίνακα αυτό θα δώσετε τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τον υπολογισμό των μειώσεων του φόρου ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων που βαρύνουν το φορολογούμενο, καθώς και για την έκπτωση ποσού 650.000 δρχ., το οποίο παρέχεται ως εφάπαξ δαπάνη, χωρίς δικαιολογητικά, σε αναπήρους,τυφλούς κτλ.

Απαντήστε στα ερωτήματα του πίνακα σύμφωνα με τις οδηγίες που ακολουθούν.

Κωδικοί 001-002.

Σημειώστε "Χ" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ" αν ο ίδιος ή η σύζυγος σας:

α) Παρουσιάζετε νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση σε ποσοστό 67% και πάνω. Σ΄αυτήν την περίπτωση πρέπει να συνυποβάλετε γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχίας όπου βρίσκεται η κατοικία σας, από την οποία να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση, τα αίτια αυτής και η χρονική της διάρκεια. Δε λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία. Αν η απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής ισχύει για αόριστο χρόνο, τότε υποβάλλεται μία μόνο φορά. Αντίθετα, αν ισχύει για ορισμένο χρόνο, πρέπει να υποβάλλεται νέο απόφαση μετά τη λήξη της πρώτης.

β) Είστε τυφλός, γραμμένος στο οικείο μητρώο που τηρείται στη Δ/νση της οικείας Νομαρχίας. Σ΄αυτήν την περίπτωση συνυποβάλτε βεβαίωση της αρμόδιας Διεύθυνσης της οικείας Νομαρχίας ότι είστε γραμμένος στο μητρώο τυφλών που τηρείται σ΄αυτή. γ) Είστε νεφροπαθής που τελείτε υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχετε κάνει μεταμόσχευση νεφρού ή πάσχετε από μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική και μικρο-δρεπανοκυτταρική αναιμία και κάνετε μεταγγίσεις αίματος. Σ΄αυτήν την περίπτωση συνυποβάλτε βεβαίωση νοσοκομείου, ιδιωτικής κλινικής κτλ., όπου κάνετε την αιμοκάθαρση ή τις μεταγγίσεις, από την οποία να προκύπτει η κατάσταση σας αυτή. δ) Είστε ανάπηρος αξιωματικός ή οπλίτης και συνταξιοδοτείσθε από το Δημόσιο Ταμείο για την αιτία αυτή, ανεξάρτητα αν η αναπηρία σας προήλθε από πολεμική αιτία ή σε ειρηνική περίοδο.

ε) Είστε αξιωματικός που έχει τεθεί σε κατάσταση πολεμικής διαθεσιμότητας. στ) Είστε αξιωματικός που τελεί σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου λόγω πολεμικού τραύματος ή νοσήματος που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο. ζ) Είστε αξιωματικός ή οπλίτης των Σωμάτων Ασφαλείας και έχετε υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 1579/1950 και Ν.Δ. 330/1947.

η) Είστε ανάπηρος στρατιωτικός συνταξιούχος που δικαιούστε αναπηρική σύνταξη και δεν την παίρνετε γιατί διοριστήκατε σε έμμισθη δημόσια θέση και παίρνετε μισθό. β) Είστε στρατιωτικός συνταξιούχος που δικαιούσθε αναπηρική σύνταξη και παραιτηθήκατε από αυτή γιατί επιλέξατε τη σύνταξη με βάση τα χρόνια της υπηρεσίας σας. ι) Είστε θύμα πολέμου και παίρνετε σύνταξη από πολεμική αιτία. ια) Είστε μέλος οικογένειας αξιωματικού που έπαθε στον πόλεμο και ο οποίος από το λόγο αυτό τέθηκε σε διαθεσιμότητα ή αποστρατεία και μεταγενέστερα απεβίωσε και παίρνετε πολεμική σύνταξη. Επίσης, αν είσθε μέλος οικογένειας ανάπηρου οπλίτη που απεβίωσε και παίρνετε πολεμική σύνταξη.

ιβ) Είστε θύμα από τον άμαχο πληθυσμό και συνταξιοδοτείστε λόγω πολεμικής αιτίας. ιγ) Είστε μέλος οικογένειας αξιωματικού ή οπλίτη, ο οποίος απεβίωσε κατά την εκτέλεση διαταγμένης υπηρεσίας σε ειρηνική περίοδο και δικαιούστε σύνταξη από το Δημόσιο Ταμείο για την αιτία αυτή.

ιδ) Παίρνετε σύνταξη από το Δημόσιο Ταμείο ως ανάπηρος ή θύμα εθνικής αντίστασης ή εμφύλιου πολέμου, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 1543/1985 (ΦΕΚ 73Α) και 1863/1985 (ΦΕΚ 204Α), όπως τροποποιήθηκαν με το νόμο 1976/1991 (ΦΕΚ 184 Α).

Κωδικοί 003-004.

Γράψτε τον αριθμό των τέκνων που έχετε αναφέρει στον πίνακα 10/1. Για παράδειγμα, αν στον πίνακα 10/1 έχετε γράψει τα ονόματα τριών τέκνων, στο λευκό τετραγωνίδιο μετά τον κωδικό 003 γράψτε τον αριθμό "3". Αν ένα από τα τέκνα αυτά είναι της συζύγου, από προηγούμενο γάμο, στο λευκό τετραγωνίδιο μετά τον κωδικό 003 γράψτε τον αριθμό "2" και μετά τον κωδικό 004 τον αριθμό "1" κτλ.

Κωδικοί 005-006.

Γράψτε τον αριθμό των προσώπων που έχετε αναφέρει στον πίνακα 10 εφόσον αυτά έχουν αναπηρία 67% και πάνω, είναι τυφλά, είναι νεφροπαθή υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού ή πάσχουν από μεσογειακή, δρεπανοκυπαρική και μικροδρεπανοκυπαρική αναιμία και κάνουν μεταγγίσεις αίματος κτλ., δηλαδή εφόσον έχουν μία από τις ιδιότητες (α) ως (ιδ) που αναφέρονται πιο πάνω (ΚΑ 001-002) για τον ίδιο το φορολογούμενο. Ο αριθμός (π.χ. "1", "2" κτλ.) των προσώπων που έχουν συγγένεια με τον υπόχρεο θα γραφτεί στο λευκό τετραγωνίδιο μετά τον κωδικό 005 και ο αριθμός των προσώπων που έχουν συγγένεια με τη σύζυγο θα γραφτεί στο λευκό τετραγωνίδιο μετά τον κωδικό 006.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 4

Στον πίνακα αυτό θα γράψετε τα φορολογούμενα εισοδήματα σας ανάλογα με την πηγή (κατηγορία) τους, καθώς και τα εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης.

Ο πίνακας αυτός έχει επτά κεφάλαια από το Α μέχρι και το Ζ.

Ειδικότερα:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 4Α. ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είναι αυτό που προκύπτει από μισθούς, ημερομίσθια, επιχορηγήσεις, επιδόματα κτλ. και γενικά από κάθε παροχή που καταβάλλεται περιοδικά ως αντάλλαγμα εξαρτημένης εργασίας, καθώς και το εισόδημα που προκύπτει από συντάξεις (κύριες ή επικουρικές), μερίσματα ή βοηθήματα και κάθε άλλου είδους παροχές που καταβάλλουν οι ασφαλιστικοί φορείς στους συνταξιούχους τους.

Ομοίως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θεωρείται και το εισόδημα που αποκτούν οι δικηγόροι ως πάγια αντιμισθία για την παροχή νομικών υπηρεσιών, καθώς και το εισόδημα που αποκτούν οι ξεναγοί οι οποίοι υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 37 του Ν. 1545/1985.

Καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είναι αυτό που απομένει μετά την αφαίρεση των εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία, των τελών χαρτοσήμου και της εισφοράς ΟΓΑ χαρτοσήμου, που βαρύνουν πραγματικά το μισθωτό ή συνταξιούχο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τον υπολογισμό του καθαρού εισοδήματος δεν πρέπει να αφαιρέσετε το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε στις αποδοχές, ούτε τις κρατήσεις που έγιναν από το μισθό για την εξόφληση στεγαστικού ή αλλού δανείου. Επίσης, οι κάθε είδους καθαρές αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, αποζημιώσεις, συντάξεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά μέσα στο 2001 σε μισθωτούς και συνταξιούχους με βάση νόμο, δικαστική απόφαση ή συλλογική σύμβαση, καθώς και οι δεδουλευμένες καθαρές αποδοχές προηγούμενων ετών που εισπράχθηκαν καθυστερημένα μέσα στο έτος 2001 λόγω έκδηλης οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη και εφόσον έγινε επίσχεση εργασίας από τους μισθωτούς ή ο εργοδότης τους κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, θα γραφτούν αφού εκπεσθεί ποσοστό 20% του καθαρού ποσού, στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα αυτού, συναθροιζόμενες με τυχόν άλλα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες του έτους 2001. Φυσικά ον η μείωση του 20% στα αναδρομικά έχει υπολογιστεί κοι εμφανίζεται στην οικεία βεβαίωση που δόθηκε από τον εργοδότη ή συνταξιοδοτικό φορέα, οι ενδείξεις θα συμπληρωθούν με τα ποσά που γράφονται στην υπόψη βεβαίωση.

Σε κάθε άλλη περίπτωση που καταβάλλονται αναδρομικά αποδοχές ή συντάξεις για άλλους λόγους, εκτός αυτών που αναφέρονται παραπάνω, όπως αντικειμενική αδυναμία του εργοδότη ή καθυστερημένη χορήγηση βεβαίωσης συντάξεων από ασφαλιστικούς οργανισμούς κτλ., χρόνος απόκτησης των αναδρομικών αυτών αποδοχών θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απόκτησε δικαίωμα είσπραξης και θα δηλωθούν με συμπληρωματική δήλωση στο χρόνο που αφορούν.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διευκρινίζεται ότι απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και όχι από κρατήσεις κτλ., κάθε επίδομα ή παροχή μόνο εφόσον αναφέρονται ρητά στο άρθρο 6 του Ν. 2238/1994 ή στο νόμο που τα χορηγεί.

Ειδικότερα για τη συμπλήρωση του πίνακα 4Α διευκρινίζουμε τα εξής:

Κωδικοί 301-302.

Γράψτε το καθαρό εισόδημα, αθροίζοντας όλα τα καθαρά ποσά από μισθούς, ημερομίσθια, επιδόματα κτλ. που πήρατε ως μισθωτός. Στους κωδικούς αυτούς θα γραφτούν και οι καθαρές αποδοχές συντακτών ή δημοσιογράφων. Τα ποσά αυτά αναγράφονται στις βεβαιώσεις αποδοχών που σος χορήγησε ο εργοδότης σας (Δημόσιο, Ν.ΠΛΔ, Επιχειρήσεις, Οργανισμοί κλπ). Μαζί με τη δήλωση πρέπει να συνυποβάλετε βεβαίωση του εργοδότη, από την οποία να προκύπτει το είδος των αποδοχών ή συντάξεων, το ακαθάριστο και καθαρό ποσό, οι κρατήσεις και ο φόρος που αναλογεί και παρακρατήθηκε. Ειδικά, οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2001 ή δεν τους χορηγήθηκε βεβαίωση αποδοχών λόγω ολοφάνερης οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους και εφόσον έγινε επίσχεση εργασίας για το λόγο αυτό ή λόγω πτώχευσης του ή από λόγους ανώτερης βίας (π.χ. κατάληψη) θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να περιλάβουν σε αυτή τις αποδοχές τους αυτές, αλλά θα πρέπει να συνυποβάλουν και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην οποία θα δηλώνεται ο λόγος, για τον οποίο δεν χορηγήθηκε από τον εργοδότη η σχετική βεβαίωση αποδοχών ή δεν εισπράχθηκαν οι δεδουλευμένες αποδοχές. Επίσης, στην περίπτωση που μισθωτοί εργάστηκαν ευκαιριακά σε έναν ή πολλούς εργοδότες οι οποίοι δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης και χορήγησης βεβαίωσης αποδοχών, πρέπει μαζί με τη δήλωση να συνυποβάλουν υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 με όλα τα στοιχεία του κάθε εργοδότη (Α.Φ.Μ. κτλ.) καθώς και τα ποσά που έλαβε από αυτόν η από καθέναν από αυτούς.

Αν είσθε αξιωματικός ή ημεδαπό κατώτερο πλήρωμα εμπορικού πλοίου ή ανήκετε στο ιπτάμενο προσωπικό της Πολιτικής Αεροπορίας, γράψτε τα ποσά των καθαρών αποδοχών σας σε δραχμές, όπως αυτά προκύπτουν από τις σχετικές βεβαιώσεις των εργοδοτών σας. Οι βεβαιώσεις αυτές πρέπει να παρουσιάζουν το χρόνο παροχής εργασίας και τις αμοιβές που πήρατε πραγματικά και όχι μόνο τις αμοιβές που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις. Η μετατροπή σε δραχμές πρέπει να γίνει με βάση την επίσημη ισοτιμία της δραχμής προς το ξένο νόμισμα, κατά το χρόνο καταβολής των αμοιβών.

Διευκρινίζεται ότι οι αμοιβές των αποσπασμένων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολικών μονάδων της Βαυαρίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με φορέα το Προξενείο της Ελλάδας θα γραφτούν στους κωδικούς 399 - 400 του πίνακα 11 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπα Ε1 ή Ε1Α) και θα φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή φόρου 15% κατά την εκκαθάριση της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ Διευκρινίζεται ότι οι ενδείξεις και τα ποσά που αναγράφονται στη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων που χορηγεί ο εργοδότης ή ο ασφαλιστικός φορέας δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να μεταβάλλονται εκτός, αν συντρέχει περίπτωση, από τον κατά νόμο αρμόδιο εκδότη αυτών.

Κωδικοί 303-304.

Γράψτε το άθροισμα των καθαρών ποσών από κύριες συντάξεις, που πήρατε ως συνταξιούχος από κύρια ταμεία συντάξεων. Στους κωδικούς αυτούς δεν θα γραφτεί το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) το οποίο θα γραφτεί στους κωδικούς 305-306. Τα ποσά των συντάξεων κτλ. γράφονται στις βεβαιώσεις που σας χορηγεί το ασφαλιστικό σας ταμείο. Αν στη βεβαίωση περιλαμβάνεται εκτός από την κύρια σύνταξη και επικουρική, αλλά σε ξεχωριστή σειρά η καθεμιά, στους κωδικούς αυτούς θα γράψετε μόνο το ποσό της κύριας σύνταξης και το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα το γράψετε στους κωδικούς 321-322.

Κωδικοί 321-322.

Γράψτε το άθροισμα των καθαρών ποσών από επικουρικές συντάξεις, μερίσματα και βοηθήματα που πήρατε ως συνταξιούχος από Ταμεία Μετοχικά, Αρωγής ή Αλληλοβοηθείας και Επικουρικά.

Κωδικοί 305-306.

Γράψτε το καθαρό ποσό του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ). Κωδικοί 317-318.

Γράψτε τις καθαρές αμοιβές για τις πάνω από δύο (2) το μήνα υπηρεσίες ενεργού, μεικτής και ετοιμότητας εφημερίας, εφόσον είστε γιατρός ενταγμένος στο ΕΣΥ ή πανεπιστημιακός γιατρός που δεν ασκείτε ελευθέριο επάγγελμα η ειδικευόμενος γιατρός που διέπεσθε από τις διατάξεις του Ν. 1397/1983 ή γιατρός πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του Ι.Κ.Α. που διέπεσθε από τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 1666/1986, καθώς επίσης τα χρηματικά ποσά που σας καταβλήθηκαν από ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες ή αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταγραφής ή την ανανέωση του συμβολαίου συνεργασίας εφόσον είστε ποδοσφαιριστής, καλαθοσφαιριστής, προπονητής ή άλλος αμειβόμενος αθλητής, επιδόματα πολύτεκνης μητέρας και επιδόματα ανέργων των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 33 του Ν. 1892/1990 και θέλετε να φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις. Στην περίπτωση αυτή το ποσό του φόρου θα γραφτεί στους κωδικούς 609-610 του πίνακα 9.

Κωδικοί 307-308.

Γράψτε το άθροισμα των καθαρών ποσών των εισοδημάτων σας που φορολογούνται με ρητή διάταξη νόμου με βάση τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ζ΄ ψηφίσματος του έτους 1975, όπως ισχύει σήμερα. Ύστερα από την κατάργηση των σχετικών φορολογικών απαλλαγών με το Ν. 2459/1997, φορολογούνται ολόκληρα τα ποσά αυτά και όχι μόνο το 50% όπως ίσχυε για ορισμένα από αυτά. Σημειώνεται ότι με τις διατάξεις αυτές φορολογούνται, μεταξύ των άλλων, η χορηγία και τα έξοδα παράστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα έξοδα παράστασης του Προέδρου της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση, οι αποζημιώσεις των Ελλήνων αντιπροσώπων στη Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, οι αποζημιώσεις και τα έξοδα παράστασης των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, τα έξοδα παράστασης του Αρχηγού της Μείζονος (Αξιωματικής) Αντιπολίτευσης, οι συντάξεις που αποκτούν οι συνταξιούχοι βουλευτές λόγω της ιδιότητας τους αυτής, κτλ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εφόσον έχετε συμπληρώσει ποσό στους κωδικούς 307 ή 308 πρέπει να συμπληρώσετε και την ένδειξη 8 του πίνακα 2 (κωδικοί 309 ή 310), καθώς και τις ενδείξεις 8,9 και 10 του πίνακα 9 (κωδικοί 313 ή 314, 315 ή 316 και 917 ή 918).

Κωδικοί 311-312.

Γράψτε το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης του άρθρου 14 του Ν. 2837/2000 πουεισπράξατε μέσα στο 2001 και αφορά το χρονικό διάστημα από 1/1 - 31/8/2000. Επισημαίνεται ότι, στην περίπτωση που δικαιούχος είναι η σύζυγος, πρέπει απαραίτητα στον πίνακα 1 της δήλωσης να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. της συζύγου.

Σχετικά με τους κωδικούς που θα συμπληρώσουν οι μισθωτοί για τους φόρους που τους αναλογούν και τους έχουν παρακρατηθεί, βλέπετε για τη συμπλήρωση των κωδικών 313-314 και 315-31 του πίνακα 9 της δήλωσης.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ 4 και 9

Έστω ότι είσθε συνταξιούχος του Δημοσίου και ότι η σύζυγος σας είναι ιδιωτική υπάλληλος. Έστω επίσης ότι από τις οικείες βεβαιώσεις προκύπτουν τα εξής:

Είδος Εισοδήματος Καθαρό ποσό Φόρος που αναλογεί Φόρος που παρακρατήθηκε
Σύνταξη Δημοσίου 2.800.000 20.000 19.500
Μέρισμα Μ.Τ.Σ. 1.100.000 110.000 107.250
Σύνολο του συζύγου 3.900.000 130.000 126.750
Μισθός της συζύγου 2.900.000 30.400 29.640

Στην περίπτωση αυτή τους πίνακες 4 και 9 της δήλωσης πρέπει να τους συμπληρώσετε όπως φαίενται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ "Δ" στο τέλος αυτού του φυλλαδίου.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 4Β - ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις είναι το κέρδος που προέρχεται από την εκμετάλλευση γεωργικών επιχειρήσεων κάθε μορφής και είδους, όπως αγροτικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών, μελισσοκομικών, σηροτροφικών, δασικών, αλιευτικών, κτλ.

ΥΠΟΠΙΝΑΚΑΣ 4Β1 - ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ Η ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

Συμπληρώνεται υποχρεωτικά από όσους τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. και προεραιτικά από όσους δεν τηρούν βιβλία του Κ.Β.Σ., με βάση τα στοιχεία που κατέχουν. Το καθαρό γεωργικό εισόδημα προσδιορίζεται με την εφαρμογή των προβλεπόμενων κατά κλάδο γεωργικής εκμετάλλευσης συντελεστών καθαρού κέρδους επί των ακαθάριστων εσόδων στα οποία προστίθενται και οι επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις επί της παραγωγής.

Κωδικοί 461-462.

Γράψτε τα καθαρά κέρδη όπως αυτά προκύπτουν από τη συμπλήρωση των ενδείξεων του υποπίνακα αυτού.

Επίσης, στους κωδικούς αυτούς θα αναγράψετε τα καθαρά κέρδη που προκύπτουν, στην περίπτωση που τηρείτε βιβλία Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., χωρίς να συμπληρώσετε τις λοιπές ενδείξεις του πίνακα.

ΥΠΟΠΙΝΑΚΑΣ 4Β2 - ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ:

Συμπληρώνεται υποχρεωτικά από όσους δεν τηρούν βιβλία του Κ.Β.Σ., καθώς και από όσους τηρούν βιβλία β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., προκειμένου να προσδιορισθεί το καθαρό γεωργικό εισόδημα με την αντικειμενική μέθοδο του άρθρου 42 του Ν. 2238/1994 .

Κωδικοί 915-916.

Γράψτε το καθαρό γεωργικό εισόδημα όπως αυτό προκύπτει από τη συμπλήρωση των ενδείξεων του υποπίνακα αυτού.

Κωδικοί 335-336.

Γράψτε τα ενοίκια που πραγματικά καταβάλατε για μίσθωση γεωργικής γης. Κωδικός 326.

Γράψτε την αξία του καινούργιου πάγιου εξοπλισμού (αθροιστικά του υπόχρεου και της συζύγου).

Κωδικοί 337-338.

Γράψτε το 25% της αξίας του καινούργιου πάγιου εξοπλισμού ή εάν είστε νέος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ηλικίας μέχρι 40 ετών, το 50% της αξίας αυτής.

Κωδικοί 339-340.

Γράψτε το αντίστοιχο ποσό που απαλλάσσεται από το φόρο, κατά περίπτωση, μόνο αν είσθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και το γεωργικό εισόδημά σας που υπάγεται σε φόρο προσδιορίζεται με την αντικειμενική μέθοδο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι κωδικοί 335-338 και 326 συμπληρώνονται μόνο αν το ποσό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος που αναγράφεται στον κωδικό 915 ή 916 είναι μεγαλύτερο από το ποσό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος που έχετε αναγράψει στον κωδικό 461 ή 462 ή αν δεν έχετε συμπληρώσει τον υποπίνακα 4Β1 γιατί υπάγεσθε στην περίπτωση της προαιρετικής συμπλήρωσης του.

Κωδικοί 465-466.

Γράψτε την ζημιά του ίδιου οικονομικού έτους που προκύπτει από την ατομική άσκηση γεωργικής επιχείρησης στην ημεδαπή στην περίπτωση που τηρούνται βιβλία Γ κατηγορίας.

Κωδικοί 467-468.

Γράψτε την ζημιά προηγούμενων οικονομικών ετών που προέκυψε από την ατομική άσκηση γεωργικής επιχείρησης στην ημεδαπή στην περίπτωση που τηρούσατε βιβλία Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

Κωδικοί 475-476.

Γράψτε τα ακαθάριστα έσοδα από την ατομική άσκηση της γεωργικής σας επιχείρησης στην ημεδαπή.

Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των υποπινάκων 4Β1 και 4Β2 έχουν δοθεί με την 1009959/158/Α0012/ΠΟΛ. 1026/27.1.1998 διαταγή μας. Επίσης, σε περίπτωση που οι γραμμές των πιο πάνω υποπινάκων, καθώς και οι κωδικοί 326, 337 και 338 δεν επαρκούν για να απεικονισθούν όλες οι γεωργικές σας δραστηριότητες και όλες οι αγορές του καινούργιου πάγιου εξοπλισμού θα επισυνάψετε αναλυτική κατάσταση με την ίδια γραμμογράφηση των πιο πάνω υποπινάκων και κωδικών στην οποία θα συμπληρώσετε τις υπόλοιπες γεωργικές δραστηριότητες και όλες τις αγορές σας. Τα αθροίσματα της κατάστασης αυτής θα μεταφερθούν αντίστοιχα στους κωδικούς 461-462,915-916, 326 και 337-338.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 4Γ - ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις είναι το κέρδος που προκύπτει από ατομικές ή εταφικές εμπορικές, βιοτεχνικές, βιομηχανικές επιχειρήσεις ή από την άσκηση οποιουδήποτε κερδοσκοπικού επαγγέλματος, που δε θεωρείται από το νόμο ελευθέριο επάγγελμα σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 48 του Ν. 2238/1994.

Ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις θεωρείται και:

- Η επιχειρηματική αμοιβή του ομόρρυθμου εταίρου και του κοινωνού, φυσικού προσώπου, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Ν. 2238/1994 (ανεξάρτητα από την κατηγορία του εισοδήματος της ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρίας ή της κοινωνίας κληρονομικού δικαίου), καθώς και η επιχειρηματική αμοιβή του εταίρου - διαχειριστή ΕΠΕ, φυσικού προσώπου, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 109 του Ν. 2238/1994 .

- Το υπερτίμημα από την πώληση αυτοκινήτου (πάγιου περιουσιακού στοιχείου ατομικής εμπορικής γεωργικής επιχείρησης) ως εμπορεύματος, το οποίο, εφόσον συμπεριλαμβάνεται στις οικείες ενδείξεις του πίνακα 4Γ της δήλωσης, φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση αυτή πρέπει να δηλωθεί και ο φόρος που βεβαιώθηκε ή καταβλήθηκε για το υπερτίμημα αυτό, προκειμένου να συμψηφισθεί. Το υπερτίμημα και ο φόρος που βεβαιώθηκε καταβλήθηκε γι΄ αυτό μπορούν να μη γραφτούν στις οικείες ενδείξεις των πινάκων 4Γ και 9 της δήλωσης και να εξαντληθεί η φορολογική σας υποχρέωση για το υπερτίμημα με το φόρο αυτό.

Στον πίνακα αυτό θα γράψετε χωριστά τις επιχειρήσεις που έχουν κέρδη και χωριστά τις επιχειρήσεις που έχουν ζημιά. Ειδικότερα: Α. Επιχειρήσεις με κέρδη.

Κωδικοί 401 - 402.

Γράψτε τα συνολικά καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση στην ημεδαπή μεταφέροντας τα από το έντυπο Ε3, το οποίο συνυποβάλλεται με τη δήλωση. Σ΄ αυτά τα κέρδη δεν θα συμπεριλάβετε το υπερτίμημα από την πώληση αυτοκινήτου (πάγιου περιουσιακού στοιχείου της ατομικής επιχείρησης) ως εμπορεύματος, το οποίο θέλετε να φορολογηθεί με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, γιατί θα γραφτεί στους κωδικούς 407-408. Αντίθετα θα συμπεριλάβετε το υπερτίμημα από την πώληση άλλου πάγιου περιουσιακού στοιχείου της ατομικής επιχείρησης.

Κωδικοί 403 - 404.

Γράψτε το ποσό της επιχειρηματικής αμοιβής από Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή κοινωνία κληρονομικού δικαίου η οποία έχει ανήλικα μέλη, ως ομόρρυθμος εταίρος ή κοινωνός ή από Ε.Π.Ε ως εταίρος - διαχειριστής αυτής και συμπληρώστε τις ενδείξεις του πίνακα των κωδικών αυτών. Σ΄αυτή την περίπτωση, συνυποβάλτε με τη δήλωση σχετική βεβαίωση της εταιρίας ή κοινωνίας.

Κωδικοί 405 - 406.

Γράψτε τα συνολικά καθαρά κέρδη που σας αναλογούν από συμμετοχή σας σε:

α) Κοινωνίες αστικού δικαίου για τα μέχρι και δύο αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης (ταξί, λεωφορεία, φορτηγά, τρίκυκλα) που εκμεταλλεύονται, β) Ο.Ε., Ε.Ε., αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρίες, συμμετοχικές ή αφανείς, κοινοπραξίες της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ. (), εφόσον αυτές εκμεταλλεύονται μόνο ένα αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης, γ) εταιρίες συστεγαζόμενων φαρμακείων στις οποίες συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο φαρμακοποιοί.

Κωδικοί 407-408.

Γράψτε το υπερτίμημα από την πώληση αυτοκινήτου (πάγιου περιουσιακού στοιχείου της ατομικής επιχείρησης) ως εμπορεύματος, εφόσον θέλετε να φορολογηθεί με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Β. Επιχειρήσεις με ζημιά.

Κωδικοί 413 - 414.

Γράψτε τη ζημιά του ίδιου οίκον, έτους από ατομική επιχείρηση στην ημεδαπή, μεταφέροντας την από το έντυπο Ε3, το οποίο συνυποβάλλεται με τη δήλωση.

Κωδικοί 415-416.

Γράψτε το υπόλοιπο της ζημιάς από ατομική επιχείρηση στην ημεδαπή που έχετε δικαίωμα να μεταφέρετε για συμψηφισμό από προηγούμενα οίκον, έτη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σημειώνεται ότι η ζημιά από συμμετοχή σας σε ημεδαπές Ο.Ε., Ε.Ε., κοινοπραξίες, κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρίες και συμμετοχικές ή αφανείς εμπορικές εταιρίες, που δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν.2238/1994, του ίδιου οίκον, έτους ή προηγούμενων οίκον, ετών, θα γραφτεί στους ίδιους κωδικούς στους οποίους ίδιους κωδικούς στους οποίους γράφεται και η αντίστοιχη ζημιά από ατομική επιχείρηση (κωδικοί 413-414 ή 415-416 κατά περίπτωση).

Κωδικοί 425-426.

Γράψτε τα ακαθάριστα έσοδα από την ατομική άσκηση της εμπορικής σας επιχείρησης στην ημεδαπή.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 4Δ - ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Για τη συμπλήρωση και αυτού του πίνακα συμπληρώνεται προηγούμενα το έντυπο Ε3, από το οποίο μεταφέρονται, κατά περίπτωση, στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ της δήλωσης τα σχετικά ποσά, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες. Σημειώνεται ότι και ο πίνακας για τα εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα έχει τέτοια διαταξη,ώστε να γράφεται χωριστά το καθαρό εισόδημα και χωριστά οι ζημιές.

Ειδικότερα για τη συμπλήρωση αυτού του πίνακα διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

Κωδικοί 501-502.

Γράψτε το καθαρό εισόδημα από την ατομική άσκηση στην ημεδαπή κάποιου ελευθέριου επαγγέλματος από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 48 του Ν.2238/1994.

Κωδικοί 503-504.

Γράψτε τις καθαρές αμοιβές που αποκτήσατε στην ημεδαπή ως πραγματογνώμονες, διαιτητές, εκκαθαριστές γενικά, ελεγκτές ανώνυμων εταιριών, εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστές κληρονομιών, κηδεμόνες σχολάζουσας κληρονομιάς, συγγραφείς και μουσουργοί από συγγραφικά δικαιώματα, αντιπρόσωποι επαγγελματικών οργανώσεων και ιδιώτες για τη συμμετοχή σας σε συμβούλια και επιτροπές του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ., σωματείων, ιδρυμάτων, συνεταιρισμών και οργανισμών γενικά. Και οι αμοιβές αυτής της κατηγορίας αποτελούν εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα.

Κωδικοί 505-506.

Γράψτε το ποσό που εισπράξατε λόγω διατροφής και το οποίο έχει επιδικασθεί ή συμφωνηθεί συμβολαιογραφικά. Το ποσό της διατροφής που εισπράξατε αναδρομικά μέσα στο έτος 2001, με βάση δικαστική απόφαση, δεν είναι εισόδημα του έτους αυτού, αλλά εκείνου στο οποίο ανάγεται και γι΄ αυτό το εισόδημα πρέπει να υποβάλετε συμπληρωματική δήλωση του οικείου οίκον έτους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ποσό της διατροφής που καταβάλλεται στα παιδιά, από οποιαδήποτε αιτία, δε θεωρείται εισόδημα τους και δεν θα γραφτεί στους κωδικούς αυτούς.

Κωδικοί 507-508

Γράψτε οποιοδήποτε άλλο εισόδημα που αποκτήσατε στην ημεδαπή και δεν το έχετε ήδη γράψει στους πίνακες 4Α, 4Β, 4Γ, 4Ε και 4ΣΤ γιατί δεν ανήκει σε καμιά από τις κατηγορίες εισοδημάτων που περιλαμβάνονται σ΄ αυτούς (π.χ. εισόδημα από εκμίσθωση μηχανήματος από ιδιώτη κτλ.).

Κωδικοί 511-512.

Γράψτε το ποσό της ζημιάς που προέκυψε από ελευθέριο επάγγελμα στην ημεδαπή ( παρ. 2 και 3 άρθρου 48 Ν. 2238/1994). Κωδικοί 517-518. Γράψτε τα ακαθάριστα έσοδα από την ατομική άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος σας στην ημεδαπή.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 4Ε - ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ

Εισόδημα από ακίνητα είναι αυτό που προέρχεται: α) από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή επίταξη ή από ιδιοχρησιμοποίηση ή ιδιοκατοίκηση ή από παραχώρηση σε τρίτους δωρεάν της χρήσης μιας ή περισσότερων οικοδομών β) από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση σε τρίτους μιας ή περισσότερων γαιών (δασών, βοσκοτόπων κτλ.).

Το εισόδημα αυτό αποκτάται από κάθε πρόσωπο στο οποίο έχει νόμιμα μεταβιβασθεί, είτε με δικαστική απόφαση είτε με οριστικό συμβόλαιο ή λόγω χρησικτησίας, το εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή νομής ή επικαρπίας ή οίκησης, καθώς και από πρόσωπο στο οποίο έχει μεταβιβασθεί, με οριστικό συμβόλαιο, το δικαίωμα ενάσκησης επικαρπίας, κατά περίπτωση.

Πριν συμπληρώσετε τις ενδείξεις αυτού του πίνακα πρέπει να συμπληρώσετε την ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ κατάσταση μισθωμάτων από ακίνητα (Ε2). Αν έχετε ιδιοκατοίκηση κύριας ή και πρώτης δευτερεύουσας κατοικίας (εξοχικής ή μη εξοχικής), το έντυπο Ε2 δε θα συμπληρώνεται.

Από το έντυπο Ε2 θα μεταφέρετε στους αντίστοιχους Κωδικούς αυτού του πίνακα, τα συνολικά ποσά, κατά περίπτωση, εκτός από το εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση της χρήσης κατοικίας από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα,

Κωδικοί 103-110.

Γράψτε το σύνολο των ενοικίων, που αποκτήσατε, κατά κατηγορίες ακινήτων, όπως αυτές εμφανίζονται στη δήλωση, μεταφέροντας τα συνολικά ποσά από τις αντίστοιχες στήλες του εντύπου Ε2, ανεξάρτητα από το αν είναι διατηρητέα ακίνητα ή όχι.

Κωδικοί 101-102.

Γράψτε το σύνολο των ενοικίων που αποκτήσατε από εκμίσθωση γαιών, μεταφέροντας το συνολικό ποσό από την αντίστοιχη στήλη του εντύπου Ε2.

Κωδικοί 909-910.

Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται στην περίπτωση που το αναγραφόμενο στους κωδικούς 101-102 εισόδημα από εκμίσθωση γεωργικής γης είναι μικρότερο από αυτό που προσδιορίζεται με τη σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Σημειώνεται ότι στη στήλη 2 της πρώτης σελίδας του εντύπου Ε2 θα αναγράφεται απαραίτητα ο χαρακτηρισμός της εκμισθούμενης γεωργικής γης (πεδινή, ημιορεινή, ορεινή, αρδευόμενη ή μη ή θερμοκήπιο). Στους κωδικούς λοιπόν 909-910 αναγράφεται το άθροισμα των μεγαλύτερων επί μέρους ενοικίων, που προκύπτουν από τη σύγκριση δηλωθέντων ενοικίων και προσδιοριζόμενων με την αντικειμενική μέθοδο. Σας παραθέτουμε το ακόλουθο παράδειγμα:

Έστω ότι δηλώθηκε από το φορολογούμενο στο έντυπο Ε2:

Χαρακτηρισμός περιοχής στρέμματα Ενοίκιο κατά στρέμμα Σύνολο
Πεδινό μη αρδευόμενο 5 7.000 35.000
Ημιορεινό μη αρδευόμενο 2 3.000 6.000
Ορεινό μη αρδευόμενο 3 6.000 18.000

και σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που θα εκδοθεί (αντικειμενικός προσδιορισμός εκμίσθωσης γεωργικής γης), τα ποσά διαμορφώνονται όπως παρακάτω:

Πεδινό μη αρδευόμενο 5 10.500 52.500
Ημιορεινό μη αρδευόμενο 2 8.400 16.800
Ορεινό μη αρδευόμενο 3 5.700 17.100

Το ποσό που θα γραφτεί στον κωδικό 909 του πίνακα 4Ε της δήλωσης θα είναι το άθροισμα που προέρχεται από τις κατά περίπτωση μεγαλύτερες τιμές δηλαδή 87.300 δρχ. (52.500 +16.800 +18.000).

Κωδικοί 111-112.

Γράψτε το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτήσατε από υπεκμίσθωση ακινήτων, ανεξάρτητα από το αν είναι διατηρητέα ακίνητα ή όχι.

Κωδικοί 113-114.

Γράψτε το μίσθωμα που καταβάλατε στον εκμισθωτή, εφόσον έχετε αποκτήσει εισόδημα από υπεκμίσθωση ακινήτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση υπεκμίσθωσης τμήματος του ακινήτου πρέπει να γράφετε το μίσθωμα που καταβάλατε για το τμήμα αυτό και όχι το μίσθωμα ολόκληρου του ακινήτου.

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗ. Η συμπλήρωση των ενδείξεων που ακολουθούν αφορούν την ιδιοκατοίκηση της κύριας κατοικίας και της πρώτης δευτερεύουσας κατοικίας είτε αυτή είναι εξοχική είτε όχι και ανεξάρτητα οπό την επιφάνεια των κατοικιών αυτών.

Ένδειξη κύρια κατοικία. Γράψτε τη διεύθυνση της κατοικίας αυτής, καθώς και τις υπόλοιπες τρεις οδούς που περικλείουν το τετράγωνο.

Ένδειξη κατοικία ή μονοκατοικία. Γράψτε το γράμμα Κ αν είναι κατοικία ή το γράμμα Μ αν είναι μονοκατοικία. Η ένδειξη αυτή συμπληρώνεται μόνο αν η κατοικία είναι σε περιοχή που δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας.

Μονοκατοικία είναι το κτίσμα που αποτελεί λειτουργικά μία μόνο κατοικία με τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κτλ.), η οποία μπορεί να είναι σε ένα όροφο ή σε περισσότερους ορόφους (μαιζονέπα) και δεν εφάπτεται με άλλο κτίσμα είτε οριζόντια είτε κάθετα. Μονοκατοικίες θεωρούνται επίσης και κτίσματα σε επαφή με άλλα, που ανήκουν όμως σε διαφορετικές κάθετες ιδιοκτησίες και πληρούν κατά το λοιπά τις παραπάνω προϋποθέσεις. Οι περιπτώσεις που ακολουθούν δεν χαρακτηρίζουν μονοκατοικίες: α) Διώροφος οικοδομή με ισόγειο κατάστημα και 1 ο όροφο κατοικία, β) Ισόγειο διαμέρισμα που βρίσκεται σε επαφή με άλλο ισόγειο, γ) Ισόγεια επαγγελματική στέγη που βρίσκεται σε επαφή με άλλη μονοκατοικία.

Τα πιο πάνω ισχύουν ανεξάρτητα αν έχει συσταθεί πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Ένδειξη θέση - όροφος. Γράψτε τον όροφο που βρίσκεται η κατοικία π.χ. ισόγειο, 1ος κτλ.

Κωδικός 203.

Σημειώστε "Χ" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν η κύρια κατοικία σας έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Κωδικός 211.

Γράψτε την επιφάνεια της κατοικίας. Στην επιφάνεια αυτή περιλαμβάνεται η επιφάνεια του κύριου χώρου της κατοικίας.

Σε περίπτωση μονοκατοικίας επιπλέον λαμβάνεται η τυχόν επιφάνεια των βοηθητικών χώρων του λεβητοστασίου και του κλιμακοστασίου, ανεξάρτητα αν η μονοκατοικία είναι σε περιοχή που ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας ή όχι. Η επιφάνεια των κύριων χώρων της κατοικίας πρέπει να είναι σε ακέραιο αριθμό. Αν υπάρχει δεκαδικό ψηφίο στρογγυλοποιείστε στον αμέσως πλησιέστερο ακέραιο αριθμό π.χ. 95,4 γράψτε 95, 95,5 γράψτε 96.

Κωδικός 212. Γράψτε αθροιστικά την επιφάνεια των ιδιόκτητων χώρων του γκαράζ και της αποθήκης που είναι ανεξάρτητοι π.χ. στο υπόγειο ή στον ακάλυπτο χώρο της ίδιας οικοδομής. Σε περίπτωση δεκαδικών ισχύουν όσα αναφέρονται στον προηγούμενο κωδικό 211 (κύριοι χώροι).

Διευκρινίζεται ότι στον κωδικό αυτό δε θα γραφτεί η επιφάνεια του χώρου στάθμευσης σε πυλωτή.

Κωδικοί 213-214, Γράψτε το ποσοστό συνιδιοκτησίας του υπόχρεου ή της συζύγου μόνο σε ακέραιο ποσοστό. Δηλαδή τυχόν δεκαδικά στρογγυλοποιούνται στην πλησιέστερη μονάδα π.χ. 39,5% σε 40% ή 35,2% σε 35%. Αν το ποσοστό συνιδιοκτησίας έχει μεταβληθεί από οποιαδήποτε αιτία μέσα στο έτος, στους κωδικούς αυτούς δε θα γραφτεί κανένα ποσοστό αλλά θα επισυνάψετε σημείωμα στο οποίο θα γράψετε το αρχικό ποσοστό συνιδιοκτησίας με τον αντίστοιχο χρόνο διάρκειας, καθώς και αυτό που προέκυψε από τη μεταβολή με τον αντίστοιχο χρόνο διάρκειας.

Κωδικός 215. Γράψτε τους μήνες ιδιοκατοίκησης μέσα στο 2001.

Κωδικός 216. Γράψτε την τιμή ζώνης που ισχύει την 1.1.2001 αν η κατοικία βρίσκεται σε περιοχή που ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας ακινήτων ή την τιμή εκκίνησης όταν η κατοικία είναι σε περιοχή που δεν ισχύει το αντικειμενικό αυτό σύστημα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν υπάρχει μόνο κύρια κατοικία με επιφάνεια:

α) μέχρι 150 τ.μ. εφόσον δεν έχετε τέκνα που σας βαρύνουν β) μέχρι το τ.μ. που διαμορφώνεται μετά την προσαύξηση των 150 τ.μ. κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και 30 τ.μ. για κάθε τέκνο από το τρίτο και μετά που βαρύνει το φορολογούμενο π.χ. για φορολογούμενο με πέντε τέκνα που τον βαρύνουν η επιφάνεια αυτή διαμορφώνεται στα 280 τ.μ., δεν απαιτείται να συμπληρώσετε τον κωδικό αυτό.

Επίσης, αν το άθροισμα της επιφάνειας της κύριας και μιας μόνο δευτερεύουσας κατοικίας (εξοχικής ή μη) είναι μικρότερο από το πιο πάνω απαλλασσόμενο όριο, δε χρειάζεται να συμπληρώσετε τον κωδικό αυτό (216). Σε περίπτωση που εκτός από την κύρια κατοικία υπάρχουν δύο δευτερεύουσες κατοικίες μία μη εξοχική και μία εξοχική, για το πιο πάνω απαλλασσόμενο όριο των 150 τ.μ. ή 150 τ.μ. πλέον 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και 30 τ.μ. για κάθε τέκνο από το τρίτο και μετά που σας βαρύνει, λαμβάνεται αθροιστικά η επιφάνεια της κύριας και της μη εξοχικής δευτερεύουσας κατοικίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση χρειάζεται να συμπληρωθεί ο κωδικός αυτός. Για τον υπολογισμό της επιφάνειας που απαλλάσσεται λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των κύριων χώρων και τυχόν βοηθητικών χώρων, στους οποίους περιλαμβάνεται και η αποθήκη και το γκαράζ.

Κωδικός 217

Γράψτε το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή της τελευταίας αναθεώρησης της εφόσον το χρονικό διάστημα μέσα στο έτος αυτό που έχει εκδοθεί ή αναθεωρηθεί η άδεια είναι μεγαλύτερο του εξαμήνου, αλλιώς γράψτε το επόμενο έτος. Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, η παλαιότητα υπολογίζεται από τη χρονολογία κατασκευής, η οποία προκύπτει από κάποιο δημόσιο έγγραφο (π.χ. προγενέστερος τίτλος απόκτησης, νομιμοποίηση αυθαιρέτου, έναρξη ηλεκτροδότησης, μισθωτήριο συμβόλαιο). Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται μόνο αν συμπληρωθεί ο κωδικός 216.

Κωδικός 115

Γράψτε το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η κατοικία αποτελεί συνιδιοκτησία των συζύγων γράφεται το σύνολο του εισοδήματος και των δύο συζύγων. Σε περίπτωση που μέσα στο 2001 αλλάξατε ιδιόκτητη κύρια κατοικία, στις ενδείξεις αυτές θα γράψετε την τελευταία κύρια κατοικία και την προηγούμενη θα τη γράψετε σε ιδιαίτερο πίνακα με ίδια γραμμογράφηση που θα επισυνάψετε στη δήλωση (έντυπο Ε1).

Ένδειξη πρώτη δευτερεύουσα κατοικία (μη εξοχική). Η ένδειξη αυτή αναφέρεται στη μοναδική δευτερεύουσα κατοικία, η οποία δεν είναι εξοχική ή στην πρώτη, από τυχόν περισσότερες, δευτερεύουσες μη εξοχικές κατοικίες. Όλα τα στοιχεία της ένδειξης αυτής συμπληρώνονται κατά τον ίδιο τρόπο και με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω για την κύρια κατοικία. Όταν η μη εξοχική δευτερεύουσα μαζί με την κύρια κατοικία (αθροιστικά) ή η μη εξοχική κατοικία μόνη της, εφόσον δεν υπάρχει κύρια κατοικία, είναι κάτω από 150 τ.μ. ή 150 τ.μ. προσαυξημένη κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30 τ.μ. για κάθε παιδί από το τρίτο και μετά που σας βαρύνει, δε χρειάζεται να συμπληρωθούν οι κωδικοί 223 και 224. Διαφορετικά συμπληρώνονται υποχρεωτικά.

Ένδειξη πρώτη δευτερεύουσα κατοικία (εξοχική). Η ένδειξη αυτή αναφέρεται στη μοναδική δευτερεύουσα κατοικία η οποία είναι εξοχική ή στην πρώτη, από τυχόν περισσότερες, δευτερεύουσες εξοχικές κατοικίες και συμπληρώνεται όπως και οι παραπάνω ενδείξεις. Στην περίπτωση αυτή ως μήνες ιδιοκατοίκησης λαμβάνονται 3 μήνες. Σε περίπτωση που η εξοχική δευτερεύουσα κατοικία μανή της (εφόσον δεν υπάρχει κύρια και μη εξοχική κατοικία) ή η εξοχική δευτερεύουσα μαζί με την κύρια κατοικία (αθροιστικά), εφόσον δεν υπάρχει δευτερεύουσα μη εξοχική, είναι μέχρι 150 τ.μ., ή μέχρι 150 τ.μ. προσαυξημένη με 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30 τ.μ. για κάθε παιδί από το τρίτο και μετά που σας βαρύνει, τότε για την εξοχική κατοικία συμπληρώνονται όλα τα άλλα στοιχεία εκτός από την τιμή ζώνης ή εκκίνησης και το έτος άδειας (κωδικοί 230-231). Σε κάθε άλλη περίπτωση συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία της εξοχικής κατοικίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν κάποια από τις παραπάνω κατοικίες βρίσκεται σε περιοχή εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, τότε στα στοιχεία του ακινήτου θα γραφτεί μόνο ο νομός και ο δήμος ή η κοινότητα, κατά περίπτωση.

Κωδικοί 121-122

Γράψτε το ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση των λοιπών δευτερευουσών κατοικιών, ανεξάρτητα από το αν είναι διατηρητέα ακίνητα ή όχι. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μιας ή περισσοτέρων δευτερευουσών κατοικιών που χρησιμοποιούνται ως εξοχικές κατοικίες και ανεξάρτητα από το χρόνο χρησιμοποίησης τους, θα υπολογίζεται για καθεμιά από αυτές τεκμαρτό μίσθωμα μόνο για τρεις μήνες το έτος.

Κωδικοί 129-130

Γράψτε το ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικιών,ανεξάρτητα από το αν είναι διατηρητέα ακίνητα ή όχι ,εκτός από τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης κατοικίας από γονέα σε παιδί και αντίστροφα.

Κωδικοί 143-148

Γράψτε το ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση ή ιδιοχρησιμοποίηση της χρήσης ακινήτου σύμφωνα με την ανάλυση του πίνακα, ανεξάρτητα από το αν είναι διατηρητέα ακίνητα ή όχι.

Κωδικοί 141-142

Γράψτε το ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση της χρήσης γαιών, μεταφέροντας τα συνολικά ποσά από την αντίστοιχη στήλη του εντύπου Ε2.

Κωδικοί 701-702

Συμπληρώστε αυτούς τους κωδικούς ανάλογα με τα αναφερόμενα στους κωδικούς 909-910.

Κωδικοί 151-152

Γράψτε το ποσό της πραγματικής δαπάνης, που πληρώσατε για ασφάλιστρα κατά του κινδύνου πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για επισκευή και συντήρηση, για αμοιβή δικηγόρου σε δίκες για διαφορές απόδοσης μισθίου ή καθορισμού μισθώματος οικοδομών που εκμισθώνονται, ιδιοχρησιμοποιούνται, παραχωρούνται δωρεάν και χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή κλινικές ή ιδιοκατοικούνται ως λοιπές δευτερεύουσες κατοικίες, καθώς και το ποσό των δαπανών αυτών, που αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους (π.χ. δαπάνη επισκευής και συντήρησης του καυστήρα κεντρικής θέρμανσης κτλ.) και αναλογούν επιμεριστικά στους ιδιοκτήτες των πιο πάνω ακινήτων, κατά περίπτωση, εκτός από τις αντίστοιχες δαπάνες των διατηρητέων ακινήτων οι οποίες θα γραφτούν στους κωδικούς 181-182.

Κωδικοί 153-154

Ομοίως, γράψτε το ποσό των πραγματικών δαπανών που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση, εκτός από την αμοιβή δικηγόρου σε δίκες για διαφορές απόδοσης μισθίου ή καθορισμού μισθώματος και αφορούν την ιδιοκατοικούμενη κύρια κατοικία.

Κωδικοί 161-162

Ομοίως, γρύψτε το ποσό των πραγματικών δαπανών που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση και αφορούν τη μη εξοχική δευτερεύουσα κατοικία που ιδιοκατοικείται η την πρώτη από τυχόν περισσότερες μη εξοχικές δευτερεύουσες κατοικίες.

Κωδικοί 155-156

Ομοίως, γράψτε το ποσό των πραγματικών δαπανών που αναφέρονται στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις και αφορούν την εξοχική δευτερεύουσα κατοικία που ιδιοκατοικείται ή την πρώτη από τυχόν περισσότερες εξοχικές δευτερεύουσες κατοικίες.

Κωδικοί 157-158

Ομοίως, γράψτε το ποσό των πραγματικών δαπανών που πληρώσατε για τις δαπάνες ασφαλίστρων, επισκευής και συντήρησης, αμοιβής δικηγόρου, που αναφέρονται παραπάνω, καθώς και το ποσό των δαπανών αυτών που αφορούν κοινόχρηστους χώρους και αναλογούν επιμεριστικά στους ιδιοκτήτες των οικοδομών, κατά περίπτωση, (εκτός από τις αντίστοιχες δαπάνες των διατηρητέων ακινήτων οι οποίες θα γραφτούν στους κωδικούς 181-182), που εκμισθώνονται, ιδιοχρησιμοποιούνται ή παραχωρούνται δωρεάν και χρησιμοποιούνται ως καταστήματα, γραφεία, αποθήκες κτλ.

Κωδικοί 163-164

Γράψτε το ποσό της αποζημίωσης που καταβάλατε το έτος 2001 με βάση νόμο (Ν. 813/1978, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 2041/1992) στο μισθωτή ακινήτου, σε περίπτωση λύσης επαγγελματικής μίσθωσης.

Κωδικοί 165-166

Γράψτε το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτήσατε το 2001 από την εκμίσθωση του ακινήτου που αφορά η αποζημίωση των κωδικών 163-164.

Κωδικοί 159-160

Γράψτε το συνολικό ποσό των λοιπών δαπανών που εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα από οικοδομές και γαίες (το ποσό που παρέχεται στον ιδιοκτήτη του εδάφους σε οικόπεδο του οποίου κτίστηκε η οικοδομή σας, καθώς και την αξία της, τους φόρους κτλ. που βαρύνουν τις γαίες, τις αποσβέσεις για αντιπλημμυρικά έργα κτλ.).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τα εισοδήματα από ακίνητα που βρίσκονται στην αλλοδαπή βλέπε κωδικούς 171-174 του πίνακα 4Ζ`.

Κωδικοί 175-176

Γράψτε το ακαθάριστο εισόδημα των κατοικιών που εκμισθώνονται, υπεκμισθώνονται, ιδιοκατοικούνται ως λοιπές δευτερεύουσες κατοικίες και παραχωρούνται δωρεάν, εκτός από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας από γονέα σε παιδί και αντίστροφα, που έχουν επιφάνεια πάνω από 300 τ.μ. η καθεμιά. Το εισόδημα αυτό πρέπει επίσης να έχει γραφτεί αντίστοιχα και στους κωδικούς αριθμούς 103-104,111-112,121-122 και 129-130 του ίδιου πίνακα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στους κωδικούς αυτούς δε γράφεται το ακαθάριστο εισόδημα από εκμίσθωση, υπεκμίσθωση και δωρεάν παραχώρηση κατοικιών με επιφάνεια πάνω από 300 τ.μ. των εταιριών, κοινωνιών, κοινοπραξιών κτλ., που φορολογούνται με το άρθρο 10 του Ν. 2238/1994.

Κωδικοί 177-178

Γράψτε το ακαθάριστο εισόδημα μόνο των οικοδομών που εκμισθώνονται, ιδιοκατοικούνται (μόνο προκειμένου για τις λοιπές δευτερεύουσες κατοικίες), παραχωρούνται δωρεάν και ιδιοχρησιμοποιούνται ως κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία και κλινικές και έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέες.

Κωδικοί 179-180

Γράψτε το ακαθάριστο εισόδημα μόνο των οικοδομών που εκμισθώνονται, παραχωρούνται δωρεάν και ιδιοχρησιμοποιούνται ως καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βιομηχανοστάσια ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση και έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέες.

Κωδικοί 181-182

Γράψτε το ποσό που πληρώσατε για πραγματικές δαπάνες των κωδικών 151-152 και 157-158 οι οποίες αφορούν μόνο τα διατηρητέα ακίνητα των περιπτώσεων 9 και 10.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 4ΣΤ - ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΕΣ ΑΞΙΕΣ

Στον πίνακα αυτό θα αναγραφούν τα εισοδήματα από κινητές αξίες ημεδαπής προέλευσης που φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις και όχι αυτά που φορολογήθηκαν αυτοτελώς με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης ή εκείνα που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους ελεύθερα φόρου όπως π.χ., τόκοι καταθέσεων, μερίσματα ημεδαπών ανώνυμων εταιριών κτλ.

Κωδικοί 291-292

Γράψτε το συνολικό καθαρό ποσό εισοδήματος από κινητές αξίες ημεδαπής προέλευσης που προκύπτει από τόκους από κάθε έντοκο τίτλο κατάθεσης ή εγγύησης και κάθε τίτλο χρεωστικό, οι οποίοι έγιναν ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί στο έτος 2001, καθώς και τόκους που επιδικάστηκαν με δικαστική απόφαση και καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στο έτος 2001 (εκτός από αυτούς που αποτελούν εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα).

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 4Ζ - ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Στον πίνακα αυτό αναγράφονται τα εισοδήματα που προέρχονται από την αλλοδαπή από τις κατηγορίες που αναλυτικά αναφέρουμε παρακάτω:

Κωδικοί 389-390

Γράψτε το καθαρό ποσό από μισθούς, συντάξεις κτλ. που αποκτήσατε στο εξωτερικό.

Κωδικοί 463-464. Γράψτε τα συνολικά καθαρά κέρδη από ατομική γεωργική επιχείρηση στην αλλοδαπή, είτε από συμμετοχή σας σε αλλοδαπές γεωργικές εταιρίες παντός τύπου. Για τις, τυχόν, συμμετοχές σας αυτές επισυνάψτε αναλυτική κατάσταση σύμφωνα με το παρακάτω υπόδειγμα:

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Νο

Επωνυμία Νομική μορφή Χώρα έδρας αλλοδαπής επιχείρησης Διαχ. περίοδος Συνολικά καθαρά κέρδη Ποσοστό συμμετοχής % Καθαρά κέρδη που μου αναλογούν
................. ................. ................ .............. ................. .................

Κωδικοί 471-472

Γράψτε τη ζημιά του ίδιου οίκον, έτους από ατομική γεωργική επιχείρηση στην αλλοδαπή, είτε από συμμετοχή σας σε αλλοδαπές γεωργικές εταιρίες παντός τύπου. Για τις τυχόν, συμμετοχές σας αυτές επισυνάψτε αναλυτική κατάσταση σύμφωνα με το παρακάτω υπόδειγμα:

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Νο 2

Επωνυμία Νομική μορφή Χώρα έδρας αλλοδαπής επιχείρησης Διαχ. περίοδος Ζημιές Ποσοστό συμμετοχής % Ζημιές που μου αναλογούν
................. ................. ................ ................. ................. .................

Κωδικοί 411-412.

Γράψτε τα συνολικά καθαρά κέρδη είτε από ατομική εμπορική επιχείρηση στην αλλοδαπή, είτε από συμμετοχή σας σε αλλοδαπές εμπορικές εταιρίες παντός τύπου. Για τις, τυχόν, συμμετοχές σας αυτές επισυνάψτε αναλυτική κατάσταση σύμφωνα με το παραπάνω υπόδειγμα Νο 1.

Κωδικοί 421-422.

Γράψτε τη ζημιά του ίδιου οίκον, έτους είτε από ατομική εμπορική επιχείρηση στην αλλοδαπή, είτε από συμμετοχή σας σε αλλοδαπές εμπορικές εταιρίες παντός τύπου. Για τις, τυχόν, συμμετοχές σας αυτές επισυνάψτε αναλυτική κατάσταση σύμφωνα με το παραπάνω υπόδειγμα Νο 2.

Κωδικοί 509-510.

Γράψτε το καθαρό εισόδημα που αποκτήσατε από την ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος στην αλλοδαπή είτε από συμμετοχή σας σε αλλοδαπές εταιρίες. Σε περίπτωση συμμετοχής σας στις πιο πάνω εταιρίες κτλ. επισυνάψτε αναλυτική κατάσταση σύμφωνα με το παραπάνω υπόδειγμα Νο 1.

Κωδικοί 513-514.

Γράψτε το ποσό της ζημιάς που προέκυψε είτε από ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος στην αλλοδαπή είτε από συμμετοχή σας σε αλλοδαπές εταιρίες. Σε περίπτωση συμμετοχής σας στις πιο πάνω εταιρίες κτλ. επισυνάψτε αναλυτική κατάσταση σύμφωνα με το παραπάνω υπόδειγμα Νο 2.

Κωδικοί 295-296.

Γράψτε το συνολικό καθαρό ποσό εισοδήματος από κινητές αξίες, αλλοδαπής προέλευσης, γενικά.

Κωδικοί 171-172.

Γράψτε το συνολικό ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα που βρίσκονται στην αλλοδαπή.

Κωδικοί 173-174.

Γράψτε, αφού υπολογίσετε, το καθαρό εισόδημα από ακίνητα που βρίσκονται στην αλλοδαπή, μετά την αφαίρεση των πάγιων και πρόσθετων ποσοστών έκπτωσης που προβλέπονται για κάθε περίπτωση ακινήτων από το άρθρο 23 του Ν. 2238/1994. Κωδικοί 395-396.

Γράψτε το ακαθάριστο εισόδημα των κατοικιών που εκμισθώνονται, υπεκμισθώνονται, ιδιοκατοικούνται ως λοιπές δευτερεύουσες κατοικίες και παραχωρούνται δωρεάν εκτός αν η δωρεάν παραχώρηση γίνεται από γονείς σε παιδιά ή αντίστροφα που έχουν επιφάνεια πάνω από 300 τ.μ. η καθεμιά.

Το εισόδημα αυτό πρέπει επίσης να έχει γραφτεί αντίστοιχα και στους κωδικούς αριθμούς 171-172.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 5

Κωδικοί 655-656.

Γράψτε το συνολικό καθαρό εισόδημα που δηλώσατε για το 2001, αλλά που δεν υπάρχει την 1.1.2002.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ποσά που θα συμπληρώσετε στους κωδικούς αυτούς, πρέπει να είναι αυτά που δηλώσατε στους προηγούμενους πίνακες μειωμένα κατά τα ποσά των απαλλαγών που ορίζει ο νόμος. Επίσης, στους κωδικούς αυτούς δεν πρέπει να περιλαμβάνεται εισόδημα που έχει γραφτεί στους κωδικούς 307-308 του πίνακα 4Α.

Κωδικοί 693-694.

Γράψτε το ποσό της ετήσιας συνολικής τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης και της δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που δεν υπάρχει την 1.1.2002, εφόσον αυτό το ποσό το έχετε αναγράψει στον πίνακα 6 της δήλωσης.

Κωδικοί 657-658.

Γράψτε τα χρηματικά ποσά ή τα πραγματικά έσοδα που αποκτήσατε το 2001, τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο (εισόδημα από πράξεις REPOS, αναπηρικές συντάξεις, συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή, κέρδη από πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α.Α. κτλ.).

Σημειώνεται ότι αν από το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη, που καταβάλλεται σε τυφλούς και γενικά σε πρόσωπα που βρίσκονται σε απόλυτη αναπηρία, καθώς και από τους μισθούς, τις συντάξεις και την πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί ή παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 80%, έχει παρακρατηθεί φόρος, τα απαλλασσόμενα αυτά ποσά θα γραφτούν στους κωδικούς 657-658 και ο τυχόν φόρος που έχει παρακρατηθεί για τα υπόψη ποσά στους κωδικούς 313-316 του πίνακα 9.

Κωδικοί 659-660.

Γράψτε τα χρηματικά ποσά ή τα έσοδα που αποκτήσατε το 2001, τα οποία φορολογούνται με ειδικό τρόπο (π.χ. τόκοι καταθέσεων τραπεζών, τόκοι έντοκων γραμματίων του Δημοσίου, τόκοι ομολόγων του Δημοσίου, τόκοι από ομολογίες που εκδίδονται από εταιρίες ή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα, αμοιβές και μισθοί μελών Δ.Σ. ανώνυμης εταιρίας που έγινε παρακράτηση φόρου 35% ή 37,5% κατά περίπτωση, αποζημίωση ν.2112/1920, ωφέλεια από πώληση εταιρικού μεριδίου κτλ.), όπως αυτά προκύπτουν μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος που τα βαρύνει, καθώς και τα μερίσματα από ημεδαπές ανώνυμες εταιρίες, συνεταιρισμούς κτλ. Σημειώνεται ότι τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακού στοιχείου (π.χ. πώληση ακινήτου κτλ.), από δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές κτλ. δε θα γραφτούν σ΄αυτές τις ενδείξεις, αλλά στις οικείες ενδείξεις του πίνακα 7. Στους κωδικούς αυτούς θα γραφτούν και τα ποσά εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς (π.χ. ποσά ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ, ΔΙΒΕΕΤ, ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας κτλ.) μετά την αφαίρεση του φόρου, ο δε φόρος δεν πρέπει να γραφτεί σε κανένα κωδικό. Επίσης, στους κωδικούς αυτούς θα γραφτούν και τα καθαρά κέρδη ατομικής επιχείρησης αποκλειστικά πλανόδιων λιανοπωλητών, σε κινητές λαϊκές αγορές, καθώς και αυτών που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια για τα οποία επιβάλλεται ο φόρος των παραγράφων 6, 7 και 8 του άρθρου 33 του Ν. 2238/1994, ενώ ο φόρος αυτός δεν θα γραφτεί σε κανένα κωδικό.

Τα ποσά αυτά των καθαρών κερδών για το έτος (χρήση) 2001, ανάλογα με το φόρο που κατέβαλε ο λιανοπωλητής είναι τα εξής:

Φόρος λιανοπωλητών Αντίστοιχα καθαρά κέρδη
36.500 δρχ. 2.830.000 δρχ.
72.500 δρχ. 3.080.667 δρχ.
73.000 δρχ. 3.084.000 δρχ.
78.000 δρχ. 3.117.334 δρχ.
94.000 δρχ. 3.224.000 δρχ.
114.000 δρχ. 3.357.334 δρχ.
145.000 δρχ. 3.654.000 δρχ.
187.000 δρχ. 3.844.000 δρχ.

Τα παραπάνω ποσά καθαρών κερδών προσαυξάνονται κατά 250.000 δρχ. για κάθε παιδί, που μένει μαζί του και τον βαρύνει.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στους κωδικούς αυτούς δεν πρέπει να περιλαμβάνεται και εισόδημα που έχει γραφτεί στους κωδικούς 307-308 του πίνακα 4Α.

Κωδικοί 691-692.

Γράψτε τις καθαρές αμοιβές για τις πάνω από δύο (2) το μήνα υπηρεσίες ενεργού, μεικτής και ετοιμότητας εφημερίας, εφόσον είστε γιατρός ενταγμένος στο ΕΣΥ ή πανεπιστημιακός γιατρός που δεν ασκείτε ελευθέριο επάγγελμα ή ειδικευόμενος γιατρός που διέπεσθε από τις διατάξεις του Ν. 1397/1983 ή γιατρός πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του Ι.Κ.Α. που διέπεσθε από τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 1666/1986, καθώς επίσης τα χρηματικά ποσά που σας καταβλήθηκαν από ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες ή αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία κατά την υπογραφή του συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση του συμβολαίου συνεργασίας εφόσον είστε ποδοσφαιριστής, καλαθοσφαιριστής, προπονητής ή άλλος αμειβόμενος αθλητής, επιδόματα πολύτεκνης μητέρας και επιδόματα ανέργων των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 33 του Ν. 1892/1990 και θέλετε να φορολογηθούν αυτοτελώς, μετά την αφαίρεση του φόρου. Στην περίπτωση αυτή ο φόρος που έχει παρακρατηθεί γι΄αυτές τις αμοιβές, δεν πρέπει να γραφτεί σε κανένα κωδικό της δήλωσης. Αν θέλετε οι αμοιβές σας αυτές να φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις τότε το καθορό ποσό τους θα γραφτεί στους κωδικούς 317-318 του πίνακα 4Α και το ποσό του φόρου θα γραφτεί στους κωδικούς 609-610 του πίνακα 9.

Κωδικοί 473-474.

Γράψτε τα ποσά των κάθε είδους αγροτικών ενισχύσεων (επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, οικονομικές ενισχύσεις, κτλ) που πήρατε μέσα στο έτος 2001.

Κωδικοί 431-436

Γράψτε τα συνολικά καθαρά κέρδη που σας αναλογούν από συμμετοχή σας σε ημεδαπές Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή Ε.Π.Ε. ή κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα ή αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρίες ή συμμετοχικές ή αφανείς εταιρίες ή κοινοπραξίες, τα οποία φορολογούνται κατά περίπτωση με τις διατάξεις του άρθρου 10 ή 109 του Ν. 2238/1994 και συμπληρώστε τις ενδείξεις του πίνακα των κωδικών αυτών. Αν ο χώρος του δεν επαρκεί, συμπληρώστε και συνυποβάλτε με τη δήλωση όμοια γραμμογραφημένο πίνακα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: α) Τα κέρδη αυτά θα γραφτούν μετά την αφαίρεση του φόρου (κύριου και συμπληρωματικού) της εταιρίας κτλ. που αναλογεί σ΄ουτά. β) Τα εισοδήματα ή κέρδη της εταιρίας κτλ. που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, τα οποία σας αναλογούν, δεν θα γραφτούν στους κωδικούς αυτούς, αλλά στους κωδικούς 657-658 ή 659-660, κατά περίπτωση, αυτού του πίνακα.

Κωδικοί 793-794, 615-616 και 829-830.

Γράψτε το ενοίκιο που καταβάλατε ή οφείλετε για τη μίσθωση μέσα στο 2001 οποιουδήποτε επαγγελματικού χώρου, εφόσον ασκείτε ατομικώς εμπορική ή γεωργική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και συμπληρώστε τις ενδείξεις του πίνακα αυτού. Στην περίπτωση που οι μισθώσεις αυτές είναι περισσότερες από δύο, συμπληρώστε και συνυποβάλτε με τη δήλωση όμοια γραμμογραφημένο πίνακα για τις επιπλέον μισθώσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στους κωδικούς 790-791 και 810 σε περίπτωση που ο εκμισθωτής είναι η σύζυγος θα γραφτεί ο Α.Φ.Μ. της συζύγου.

Κωδικοί 419-420 και 469-470.

Γράψτε το ενοίκιο που καταβάλατε ή οφείλετε για τη μίσθωση μέσα στο 2001 οποιουδήποτε ακινήτου, εκτός από το ενοίκιο για κύρια κατοικία της οικογένειας ή κατοικία των παιδιών που σπουδάζουν το οποίο γράφεται στους κωδικούς 811 -816 και 817-827 αντίστοιχα της τέταρτης σελίδας της δήλωσης και για επαγγελματική εγκατάσταση, που γράφεται στους κωδικούς 793-830 του πίνακα 5 (π.χ. ενοίκιο για δευτερεύουσα κατοικία εξοχική ή όχι). Στην περίπτωση που οι μισθώσεις αυτές είναι περισσότερες από δύο, συμπληρώστε και συνυβάλτε με τη δήλωση όμοια γραμμογραφημένο πίνακα για τις επιπλέον μισθώσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ Στους κωδικούς 417-418, σε περίπτωση που ο εκμισθωτής είναι η σύζυγος, θα γραφτεί ο Α.Φ.Μ.της συζύγου.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 6

Α. ΓΕΝΙΚΑ

Στον πίνακα αυτό περιλαμβάνονται τα στοιχεία προσδιορισμού του εισοδήματος με βάση το τεκμήρια δαπανών από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και από τις τεκμαρτές ετήσιες δαπάνες διαβίωσης του φορολογουμένου, της συζύγου του και των προσώπων που προστατεύονται από αυτούς.

Κωδικοί 707-708.

Γράψτε το ακαθάριστο ποσό της ετήσιας δαπάνης (πραγματικής ή τεκμαρτής) για δευτερεύουσα κατοικία που έχει επιφάνεια πάνω από 100 τετραγωνικά μέτρα. Αν ο ίδιος, η σύζυγος σας και τα πρόσωπα που συνοικούν με εσάς και σας βαρύνουν, έχετε στην κατοχή ή στην κυριότητα σας περισσότερα ακίνητα με συνολική επιφάνεια πάνω από 100 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία χρησιμοποιούνται από εσάς ή από τα πιο πάνω πρόσωπα ως δευτερεύουσα κατοικία, θα γράψετε το ακαθάριστο πραγματικό μίσθωμα που καταβάλατε ή το αντίστοιχο τεκμαρτό που προέκυψε μέσα στο έτος, συνολικά για όλες τις δευτερεύουσες κατοικίες αυτής της κατηγορίας. Τα σχετικά ποσά για κάθε τέτοια κατοικία που ενοικιάζετε ή ιδιοκατοικείτε, καθώς και άλλες πληροφορίες για τα ποσά αυτά (δηλαδή τοποθεσία ακινήτου, χρονικό διάστημα μίσθωσης ή χρήσης του, ονοματεπώνυμο και Α.Φ.Μ. κτλ. του εκμισθωτή), θα αναγράψετε σε ειδική κατάσταση ως εξής:

Τεκμαρτή ή καταβαλλόμενη δαπάνη για δευτερεύουσα κατοικία

α/α Τοποθεσία του ακινήτου (οδός, αριθμός, πόλη) Εμβαδό σε τ.μ. Ονομ/μο ή Επωνυμία Εκμισθωτή Αριθ. Φορ. Μητρώου Εκμισθωτή Ποσό δαπάνης υποχρέου της συζύγου
ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΗΣ 707 708
707 708

Εξαιρετικά, δεν απαιτείται η αναγραφή της τεκμαρτής δαπάνης από ιδιοχρησιμοποίηση για δευτερεύουσα κατοικία, με επιφάνεια μέχρι 100 τετραγωνικά μέτρα, που βρίσκεται σε χωριό ή πόλη με πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους και η οποία περιήλθε στο φορολογούμενο ή τη σύζυγο του από κληρονομιά, προίκα ή γονική παροχή. Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει αν η δευτερεύουσα κατοικία βρίσκεται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από το νόμο ως τουριστικοί τόποι.

Κωδικοί 709-710.

Γράψτε τα ποσά της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης των επιβατικών ή μεικτής χρήσης ή τύπου JEEP αυτοκινήτων σας ιδιωτικής χρήσης, αφού προηγουμένως γράψετε τις άλλες πληροφορίες που ζητάει ο πίνακας. Στην περίπτωση αυτοκινήτων τύπου JEEP (επιβατικών ή φορτηγών) στη στήλη μήνες κυριότητας, πριν από τον αριθμό των μηνών, να γράψετε το γράμμα "Τ". Στις περιπτώσεις ενοικίασης ή χρηματοδοτικής μίσθωσης αυτοκινήτων επιβατικών ή μεικτής χρήσης ή αυτοκινήτων τύπου JΕΕΡ ιδιωτικής χρήσης, η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη, που αντιστοιχεί στο χρόνο χρησιμοποίησης αυτών, βαρύνει το μισθωτή τους.

Στην περίπτωση που το σύνολο των αυτοκινήτων της οικογένειας σας είναι περισσότερα από επτά, θα συμπληρώσετε κατάσταση με την (δια γραμμογράφηση με εκείνη της ένδειξης 1 β του πίνακα 6 της δήλωσης και θα γράψετε σε αυτήν κάθε ένα από το έβδομο και επόμενα αυτοκίνητα (και τις πληροφορίες που ζητούνται γι΄αυτά) που δεν έχει γραφτεί στις έξι πρώτες σειρές στον πίνακα 6 της δήλωσης (στην ένδειξη 1 β αυτού) και το σύνολο αυτής της δαπάνης των αυτοκινήτων της κατάστασης αυτής θα αναγραφεί στην έβδομη σειρά των κωδικών 709-710 και προ αυτού θα αναγραφεί η ένδειξη "ως συνημμένη κατάσταση". Για την τεκμαρτή δαπάνη που σας βαρύνει από τα αυτοκίνητα εταφίας ή εταιριών ή κοινωνιών ή κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, θα συμπληρώνεται ανάλογη κατάσταση, στην οποία θα αναλύεται η τεκμαρτή δαπάνη από τα αυτοκίνητα της εταιρίας, η ιδιότητα των εταίρων (ομόρρυθμος, διαχειριστής Ε.Π.Ε., κτλ.), το ποσοστό συμμετοχής των ομόρρυθμων εταίρων, κτλ.

Επίσης, για την τεκμαρτή δαπάνη που σας βαρύνει από τα αυτοκίνητα εταιρίας της οποίας όλα τα μέλη είναι νομικά πρόσωπα, λόγω της συμμετοχής σας σε νομικό πρόσωπο που είναι μέλος της, θα συμπληρώνεται ανάλογη κατάσταση στην οποία εκτός των παραπάνω, θα αναλύεται και η τεκμαρτή δαπάνη της εταιρίας της οποίας είστε μέλος λόγω της συμμετοχής της στην άλλη εταιρία, καθώς και της δαπάνης που βαρύνει εσάς. Το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης που σας αντιστοιχεί θα μεταφερθεί στους κωδικούς 709 ή 710, κατά περίπτωση, με αναφορά στις οικείες στήλες "ως συνημμένη κατάσταση Νο 1" ή "ως συνημμένη κατάσταση Νο 2° κτλ. κατά περίπτωση. Ανάλογη κατάσταση θα συμπληρώνεται για τη δαπάνη που σας βαρύνει από τα αυτοκίνητα από τις ατομικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, τις επιχειρήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης αυτοκινήτων. Για τις ανώνυμες εταιρίες θα συμπληρώσετε όμοια κατάσταση αν έχετε την ιδιότητα του Προέδρου των διοικητικών συμβουλίων τους ή του Διοικητή αυτών ή είστε εντεταλμένος ή διευθύνων σύμβουλος τους.

Τα ποσά της δαπάνης που θα γράψετε στους κωδικούς 709-710 της δήλωσης με βάση τους φορολογήσιμους ίππους όπως διαμορφώνονται μετά τη μείωση τους που υπολογίζονται με ορισμένα κριτήρια όπως το χρονικό διάστημα κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα (παλαιότητα αυτοκινήτου) κτλ., θα τα βρείτε στον πίνακα που παραθέτουμε στο τέλος του παρόντος.

Για τον υπολογισμό του χρονικού διαστήματος που απαιτείται προκειμένου να γίνει η μείωση της τεκμαρτής δαπάνης επιβατικού ή μεικτής χρήσης ή τύπου JΕΕΡ αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης λόγω παλαιότητας, ως πρώτος χρόνος θεωρείται αυτός που το αυτοκίνητο τέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε κυκλοφορία. Προκειμένου για το οικονομικό έτος 2002 για τον υπολογισμό της μείωσης (15%) λόγω παρόδου των πέντε χρόνων, θα ληφθεί υπόψη το 1996 (χρήση) ως πρώτο έτος, ανεξάρτητα αν το αυτοκίνητο κυκλοφόρησε στην αρχή ή στο τέλος του χρόνου αυτού. Η μείωση αυτή υπολογίζεται κατά ποσοστό:

α) 15% για το χρονικό διάστημα παλαιότητας πάνω από 5 μέχρι και 10 έτη,

β) 25% για το χρονικό διάστημα παλαιότητας πάνω από 10 μέχρι και 15 έτη,

γ) 40% για το χρονικό διάστημα παλαιότητας πάνω από 15 έτη,

δ) 40% για τη δαπάνη που προκύπτει με βάση αυτοκίνητο που έχει αγορασθεί από τον Ο.Δ.Δ.Υ.,

ε) 40% για τη δαπάνη που προκύπτει με βάση επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ. τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα για αναπήρους. Ως επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ. ειδικά κατασκευασμένα για αναπήρους θεωρούνται εκείνα που διασκευάσθηκαν ύστερα από άδεια της αρμόδιας αρχής, για να οδηγούνται από πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον 67% από φυσική αναπηρία, νοητική καθυστέρηση η ψυχική πάθηση ή για να μεταφέρουν αυτά τα πρόσωπα μαζί με τα αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τη μετακίνηση τους.

στ) 50% για τη δαπάνη που προκύπτει με βάση αυτοκίνητο που ανήκει στην κυριότητα του φορολογουμένου για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη, εφόσον αυτός έχει ηλικία πάνω από 60 ετών και αποκτά αποκλειστικά εισοδήματα από συντάξεις ή και από ιδιοκατοίκηση κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας,

ζ) 50% για τη δαπάνη που προκύπτει με βάση το επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήση ιδιοκτησίας προσώπου που το εισήγαγε με μειωμένους δασμούς, φόρους ή τέλη λόγω μετοικεσίας του από την αλλοδαπή, για το 4ο και 5ο έτος από τον εκτελωνισμό του, ως πρώτο έτος λαμβανόμενου του έτους του εκτελωνισμού του αυτοκινήτου (δηλαδή ο φορολογούμενος για τη χρήση 2001 -Οικον. έτος 2002 - δικαιούται αυτή τη μείωση εφόσον ο εκτελωνισμός του αυτοκινήτου έγινε στο έτος 1997 ή 1998) και με την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος της μείωσης εξακολουθεί κατά τα έτη αυτά να κατοικεί στην Ελλάδα.

η) 60% προκειμένου για επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ. εποχής (αντίκες) εφόσον έχουν παρέλθει πάνω από 30 έτη από το έτος κατασκευής τους και διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό αυθεντικότητας. Αρμόδιος φορέας για την έκδοση του πιστοποιητικού αυτού, ορίστηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Οχημάτων Εποχής (Ε.Ο.Ο.Ε) Το πιστοποιητικό αυθεντικότητας οφείλουν να προσκομίζουν στην αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος, από το οποίο να προκύπτει η αυθεντικότητα του οχήματος αυτού.

Αν το αυτοκίνητο αγοράσθηκε ή πουλήθηκε ή τέθηκε σε ακινησία ή καταστράφηκε τελείως μέσα στο έτος 2001, από την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη που αντιστοιχεί σ΄αυτό λαμβάνονται υπόψη τόσα δωδέκατα όσοι οι μήνες της κυριότητας ή της κατοχής ή της κυκλοφορίας του. Διάστημα μεγαλύτερο από δεκαπέντε (15) μέρες λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.

Το ποσό που προκύπτει από αυτόν τον υπολογισμό, θα το γράψετε δίπλα στον αντίστοιχο κωδικό αριθμό. Για την απόδειξη της ακινησίας ο φορολογούμενος πρέπει μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος κάθε έτους να υποβάλλει και σχετική βεβαίωση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Για όσους έχουν αυτοκίνητα τύπου JΕΕΡ, παρέχεται ευχέρεια να επιλέξουν το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης που αντιστοιχεί σε κάθε όχημα αυτού του τύπου, ως εξής:

α) Προκειμένου για οχήματα που αποκτήθηκαν από 1.1.1998 και μετά, κατ΄ επιλογή του φορολογουμένου:

αα) το ποσό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης, που προκύπτει με βάση τους φορολογήσιμους ίππους επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης των αντίστοιχων φορολογήσιμων ίππων, μειωμένο κατά 20% ή

ββ) την εργοστασιακή τιμολογιακή αξία τους κατά το κρινόμενο έτος (δηλαδή κατά τη χρήση 2001 για τη δήλωση οίκον, έτους 2002), προσαυξημένη κατά ποσοστό 80%. β) Προκειμένου για οχήματα που ταξινομήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1991, κατ΄επιλογή του φορολογουμένου:

αα) το ποσό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει με βάση τους φορολογήσιμους ίππους επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης των αντίστοιχων φορολογήσιμων ίππων, μειωμένο κατά 20% ή

ββ) την προσαυξημένη κατά 20%. εργοστασιακή τιμολογιακή αξία της 31ης Δεκεμβρίου 1991 (η οποία δεν μπορεί να υπερβεί την εργοστασιακή τιμολογιακή αξία του ίδιου ή αν δεν υπύρχει ίδιο, ομοίου με αυτά τύπου οχήματος, κατά το κρινόμενο έτος, δηλαδή κατά τη χρήση 2001), η οποία προσαυξάνεται περαιτέρω κατά ποσοστό 80%.

Δηλαδή για να βρεθεί το ποσό αυτής της δαπάνης προσαυξάνεται κατά 20% η

εργοστασιακή τιμολογιακή αξία του οχήματος της 31ης Δεκεμβρίου 1991. Στη συνέχεια αυτή η προσαυξημένη αξία συγκρίνεται με την εργοστασιακή τιμολογιακή αξία του ίδιου ή όμοιου με αυτό τύπου οχήματος κατά το κρινόμενο έτος (δηλαδή κατά τη χρήση 2001) και το μικρότερο από αυτά τα δύο ποσά αφού προσαυξηθεί κατά 80% αναγράφεται στον οικείο κωδικό αριθμό.

γ) Προκειμένου για οχήματα που ταξινομήθηκαν από 1.1.1992 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1997, κατ΄επιλογή του φορολογουμένου:

αα) το ποσό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει με βάση τους φορολογήσιμους ίππους επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης των αντίστοιχων φορολογήσιμων ίππων, μειωμένο κατά 20% ή

ββ) την προσαυξημένη κατά 20% εργοστασιακή τιμολογιακή αξία του χρόνου της αγοράς του από το φορολογούμενο (η οποία δεν μπορεί να υπερβεί την εργοστασιακή τιμολογιακή αξία του ίδιου ή αν δεν υπάρχει ίδιο, ομοίου με αυτά τύπου οχήματος, κατά το κρινόμενο έτος, δηλαδή κατά τη χρήση 2001) η οποία προσαυξάνεται περαιτέρω κατά ποσοστό 80%.

Για να βρεθεί το ποσό αυτής της δαπάνης εφαρμόζονται ανάλογα όσα προαναφέρθηκαν στην υποπερίπτωση ββ΄ της προηγούμενης περίπτωσης β΄. Η τεκμαρτή δαπάνη που προκύπτει με βάση το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο ή το αυτοκίνητο μεικτής χρήσης ή το αυτοκίνητο τύπου JΕΕΡ, του οποίου κύριος ή κάτοχος είναι ανήλικο παιδί, υπολογίζεται ως τεκμαρτή δαπάνη του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα ή, αν αυτός έχει χάσει τη γονική μέριμνα, του άλλου γονέα, και κατά συνέπεια η υπόψη δαπάνη πρέπει να αναγράφεται στους κωδικούς 709 ή 710, κατά περίπτωση.

Β. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ (Ι.Χ.) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Αν Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή αστική εταιρία, καθώς και κοινωνία ή κοινοπραξία που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, έχει ένα ή περισσότερα από τα προαναφερόμενα αυτοκίνητα, η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη αυτών μερίζεται μεταξύ των ομόρρυθμων ή απλών, εκτός των ετερόρρυθμων εταίρων ή των μελών της κοινωνίας ή κοινοπραξίας φυσικών προσώπων, κατά το ποσοστό συμμετοχής τους στην εταιρία, την κοινωνία κτλ.

Η τεκμαρτή δαπάνη που αναλογεί σε κάθε εταίρο για κάθε εταιρία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τη μεγαλύτερη τεκμαρτή δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της εταιρίας και βαρύνει αυτά τα πρόσωπα, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής ή κατοικίας τους.

Τα παραπάνω εφαρμόζονται ανάλογα και για τα φυσικά πρόσωπα που: α) είναι ταυτόχρονα διαχειριστές και εταίροι Ε.Π.Ε., β) είναι εταίροι Ε.Π.Ε. και εφόσον κανείς από τους διαχειριστές της Ε.Π.Ε. δεν είναι εταίρος αυτής, γ) είναι εντεταλμένοι σύμβουλοι, διευθύνοντες σύμβουλοι, διοικητές και πρόεδροι Α.Ε..

Ειδικά στην περίπτωση αυτή (γ) η κατανομή της τεκμαρτής δαπάνης γίνεται ισομερώς με ανάλογη εφαρμογή βέβαια του προηγούμενου (δεύτερου) εδαφίου.

Ανεξάρτητα όμως από τα πιο πάνω οι υπόχρεοι πρέπει να αναγράψουν όλα τα στοιχεία των Ε.Ι.Χ., Μ.Χ. και τύπου JΕΕΡ αυτοκινήτων της εταιρίας στον πίνακα 6 (ένδειξη 1β).

Εάν ο χώρος δεν επαρκεί για να αναγραφούν όλα τα στοιχεία όλων των αυτοκινήτων που λαμβάνονται υπόψη, προκειμένου να υπολογιστεί η οικεία δαπάνη που βαρύνει το φορολογούμενο και τη σύζυγο του, θα γραφτούν κατά την εξής σειρά:

α) Τα στοιχεία που απαιτούνται για κάθε αυτοκίνητο που ανήκει στο φορολογούμενο, στη σύζυγο του και στα πρόσωπα που τους βαρύνουν και των οποίων η αντίστοιχη δαπάνη βαρύνει το φορολογούμενο και τη σύζυγό του, καθώς και το ποσό της δαπάνης αυτής.

β) Τα ίδια στοιχεία και ποσά δαπάνης, για κάθε Ε.Ι.Χ. ή Μ.Χ. αυτοκίνητο ή αυτοκίνητο τύπου JΕΕΡ, που ανήκει σε ατομική επιχείρηση του φορολογουμένου ή της συζύγου του.

γ) Τα στοιχεία κάθε εταιρίας ή κοινοπραξίας κτλ. με τη δαπάνη των αυτοκινήτων της οποίας βαρύνεται και ο φορολογούμενος ή η σύζυγος του και το ποσό της δαπάνης που αντιστοιχεί στο φορολογούμενο ή τη σύζυγό του.

Επίσης, πρέπει να συνταχθεί κατάσταση με ανάλογη εφαρμογή όσων έχουν προαναφερθεί (ή στην ίδια κατάσταση που συντάσσουν λόγω του ότι το σύνολο των αυτοκινήτων είναι περισσότερα από επτά), όπου θα αναγράψουν τα αυτοκίνητα της κάθε εταιρίας και επιπλέον των στοιχείων που αναφέρονται στην ένδειξη 1β του πίνακα 6, θα γραφτούν: α)

Το ποσοστό συμμετοχής του φορολογουμένου ή της συζύγου του, κατά περίπτωση, στην εταιρία, καθώς και το συνολικό ποσοστό συμμετοχής στην ίδια εταιρία όλων των φυσικών προσώπων που είναι ομόρρυθμοι εταίροι προκειμένου για ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρία ή απλοί εταίροι προκειμένου για αστική εταιρία ή εταίροι που είναι ταυτόχρονα διαχειριστές προκειμένου για Ε.Π.Ε. ή εταίροι Ε.Π.Ε. στην περίπτωση που κανείς από τους εταίρους της δεν είναι και διαχειριστής αυτής. β) Ο αριθμός των προσώπων που είναι εντεταλμένοι σύμβουλοι, διευθύνοντες σύμβουλοι, διοικητές Α.Ε. και πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων τους.

Αν όλα τα μέλη Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή Ε.Π.Ε. ή αστικής εταιρίας, καθώς και κοινωνίας ή κοινοπραξίας, που προαναφέρθηκαν, είναι νομικά πρόσωπα, τότε η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη που προκύπτει με βάση τα αυτοκίνητα (Ε.Ι.Χ. ή τύπου JΕΕΡ ή μεικτής χρήσης) της υπόψη εταιρίας κτλ. μερίζεται μεταξύ των νομικών προσώπων που είναι μέλη αυτής (εκτός των ετερόρρυθμων εταιριών) σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν.

Στη συνέχεια η τεκμαρτή δαπάνη που αναλογεί στο κάθε μέλος (ΝΠ) επιμερίζεται στα φυσικά πρόσωπα μέλη αυτού του ΝΠ, σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν στα τρία πρώτα εδάφια του παρόντος (κεφάλαιο 6Β

- Αυτοκίνητα Επιχειρήσεων).

- Για τις αλλοδαπές επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις του αν. ν.89/1967, του αν.ν. 378/1968 και του άρθρου 25 του Ν. 27/1975, το ποσό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης, που προκύπτει με βάση αυτοκίνητα αυτής της περίπτωσης, ιδιοκτησίας ή κατοχής γραφείου, υποκαταστήματος ή πρακτορείου τους, εγκατεστημένου στην Ελλάδα, βαρύνει το πρόσωπο που εκπροσωπεί στην Ελλάδα την αλλοδαπή επιχείρηση και προΐσταται του οικείου γραφείου ή υποκαταστήματος ή πρακτορείου.

- Προκειμένου για εκπαιδευτές οδηγών αυτοκινήτων, καθώς και για τις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, που χρησιμοποιούν για το σκοπό αυτόν περισσότερα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, για τον υπολογισμό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης λαμβάνεται υπόψη το αυτοκίνητο που δίνει τη μεγαλύτερη τεκμαρτή δαπάνη. Και στην περίπτωση όμως αυτή οι υπόχρεοι πρέπει να αναγράψουν όλα τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται γι΄αυτόν το σκοπό, αλλά στους κωδικούς 709-710 θα συμπεριλάβουν μόνο τη μεγαλύτερη τεκμαρτή δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της υπόψη επιχείρησης που χρησιμοποιείται γι΄αυτόν το σκοπό.

- Στις περιπτώσεις ενοικίασης ή χρηματοδοτικής μίσθωσης αυτοκινήτων επιβατικών ή μεικτής χρήσης, η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη, που αντιστοιχεί στο χρόνο χρησιμοποίησης αυτών, βαρύνει το μισθωτή τους.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι σε κάθε περίπτωση το άθροισμα των ποσών που αναγράφεται στους κωδικούς 709 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος πρέπει να ισούται με τη συνολική δαπάνη που βαρύνεται ο φορολογούμενος λόγω των Ε.Ι.Χ. ή Μ.Χ. αυτοκινήτων ή αυτοκινήτων τύπου JΕΕΡ, η δαπάνη των οποίων στο σύνολο της ή κατά μέρος της βαρύνει το φορολογούμενο.

Το ίδιο ισχύει και για τη σύζυγο του φορολογουμένου ως προς τα ποσά που έχουν αναγραφεί στον κωδικό 710 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Γ. ΛΟΙΠΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Κωδικοί 711-712.

Γράψτε το ποσό της ετήσιας δαπάνης που υπολογίζεται με βάση τον κυβισμό των ιδιωτικής χρήσης δίτροχων και τρίτροχων αυτοκινούμενων οχημάτων σας (ατομικών-οικογενειακών-εταιριών που συμμετέχετε κτλ.), η οποία καθορίζεται στο 1.000.000 δρχ. για μοτοσικλέτα 500 κυβ.εκατ. και προσαυξάνεται κατά 200.000 δρχ. ανά 100 κυβ.εκατ. όταν πρόκειται για μοτοσικλέτες πάνω από 500 κυβ. εκατ. Κατά τα λοιπά (παλαιότητα, περισσότερα από ένα δίτροχα ή τρίτροχα, δίτροχο ή τρίτροχο που ανήκει σε ανήλικο ή σε επιχείρηση κτλ.) εφαρμόζονται ανάλογα τα όσα προαναφέρθηκαν για τα αυτοκίνητα, με τη διαφορά ότι θα αναγράψετε τα κυβικά εκατοστά της μηχανής αντί των φορ. ίππων.

Κωδικοί 713-714

Γράψτε το συνολικό ποσό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης σκαφών αναψυχής (εξαιρούνται τα σκάφη επαγγελματικής χρήσης). Το ύφος της δαπάνης αυτής καθορίζεται ανάλογα με την κατηγορία του σκάφους, ως εξής:

α) Για μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου, ταχύπλοα και μη, καθώς και για τα τζετ σκι, ολικού μήκους μέχρι 3 μέτρα στο ποσό των 440.000 δρχ. που προσαυξάνεται με το ποσό των 220.000 δρχ. για κάθε μέτρο μήκους πάνω από τα 3 μέτρα.

β) Προκειμένου για ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μεικτά σκάφη, με χώρο ενδιαίτησης, η τεκμαρτή δαπάνη υπολογίζεται βάσει των μέτρων ολικού μήκους του σκάφους. Τα ποσά της δαπάνης που θα αναγράψετε γι΄αυτή την κατηγορία σκαφών αναψυχής, λαμβανομένης υπόψη και της παλαιότητας αυτών θα τα βρείτε σε πίνακα στο τέλος αυτού του φυλλαδίου.

Τα ποσά της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης αυτής της κατηγορίας των σκαφών αναψυχής μειώνονται κατά ποσοστό 50% προκειμένου για ιστιοφόρα ναυταθλητικά σκάφη που χρησιμοποιούνται για ναυταθλητικούς αγώνες. Για τη μείωση αυτή απαιτείται σχετική βεβαίωση που χορηγείται από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία θεωρημένη από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Επίσης, για πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευασθεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξολοκλήρου από ξύλο, τύπων "τρεχαντήρι", "βαρκαλάς", "πέραμα", "τσερνίκι" και "λίμπερτυ", που προέρχονται από την Ελληνική ναυτική παράδοση τα ποσά της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης μειώνονται κατά ποσοστό 25%. Η τεκμαρτή δαπάνη από κάθε σκάφος αναψυχής (όλων των παραπάνω κατηγοριών) μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητα του κατά ποσοστό 10% αν έχει περάσει χρονικό διάστημα πάνω από 5 έτη και μέχρι 10 έτη από το έτος που νηολογήθηκε για πρώτη φορά και 20% αν έχει περάσει χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.

Επισημαίνεται ότι ως μήκος του σκάφους θεωρείται το μήκος της ευθείας γραμμής που ενώνει τα πιο απομακρυσμένα σημεία της πλώρης και της πρύμνης του σκάφους. Όσα προαναφέρθηκαν πιο πάνω για τα αυτοκίνητα εφαρμόζονται ανάλογα και στην τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης με βάση την κυριότητα ή κατοχή σκαφών αναψυχής, με εξαίρεση όσα αναφέρονται στην ακινησία, καθόσον δεν προβλέπεται μείωση της οικείας τεκμαρτής δαπάνης γι΄αυτό το λόγο, ενώ η μείωση λόγω παλαιότητας ρυθμίζεται ειδικά όπως προαναφέρθηκε.

Κωδικοί 731-732

Γράψτε το ποσό της αμοιβής του πληρώματος προκειμένου για σκάφη αναψυχής με μόνιμο πλήρωμα, ναυτολογημένο για μέρος ή για ολόκληρο το έτος.

Κωδικό. 715-716

Γράψτε το συνολικό ποσό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων. Η τεκμαρτή αυτή δαπάνη για κάθε αεροσκάφος κτλ. καθορίζεται ως εξής:

α) Για αεροσκάφη με κινητήρα κοινό, εσωτερικής καύσης και στροβιλοελικοφόρα, καθώς και ελικόπτερα, στο ποσό των 11.000.000 δρχ. για τους 150 πρώτους ίππους, που προσαυξάνεται με το ποσό των 90.000 δρχ. για κάθε ίππο πάνω από τους 150 ίππους του κινητήρα τους.

β) Για αεροσκάφη αεριοπροωθούμενα (JΕΤ) στο ποσό των 32.000 δρχ. για κάθε λίμπρα ώθησης.

γ) Για ανεμόπτερα στο ποσό των 2.200.000 δρχ. Όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω για τα αυτοκίνητα (παλαιότητα, ιδιοκτησίας επιχειρήσεων, ανηλίκων κτλ.) εφαρμόζονται ανάλογα και σε αυτήν την περίπτωση τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης.

Κωδικοί 717-718

Γράψτε τη συνολική ετήσια δαπάνη που καταβάλατε το 2001 για την απασχόληση οικιακών βοηθών, οδηγών αυτοκινήτων, δασκάλων, κηπουρών κτλ. και επισυνάψτε κατάσταση με το ονοματεπώνυμο, αριθμό φορολογικού μητρώου ή ταυτότητας, το είδος των υπηρεσιών που σας παρέχουν (π.χ. κηπουρός, οικιακός βοηθός κτλ.) και την ετήσια αμοιβή που καταβάλατε για κάθε ένα από τα πρόσωπα αυτά. Αν απασχολείτε ένα μόνο οικιακό βοηθό, δε θα γράψετε τη δαπάνη που του καταβάλατε εφόσον έχετε, εσείς ή πρόσωπο που συνοικεί και σας βαρύνει, αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ηλικία πάνω από 65 έτη.

Κωδικοί 765-766

Γράψτε το συνολικό ποσό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης με βάση τις δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες) που έχετε στην κυριότητα ή στην κατοχή σας. Η τεκμαρτή αυτή δαπάνη για κάθε πισίνα που έχει συνολική επιφάνεια 25 τετραγωνικά μέτρα και πάνω καθορίζεται με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας της και ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική ως εξής:

Επιφάνεια της πισίνας Ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης
(σε τετραγωνικά μέτρα) Εξωτερική πισίνα Εσωτερική πισίνα
Από 25 μέχρι και 60 2.000.000 δρχ. 3.000.000 δρχ.
Πάνω από 60 μέχρι και 120 5.000.000 δρχ. 7.500.000 δρχ.
Πάνω από 120 8.000.000 δρχ. 12.000.000 δρχ.

Στην περίπτωση που έχετε (πην κυριότητα ή στην κατοχή σας περισσότερες από μία πισίνες, θα συμπληρώσετε κατάσταση με την ίδια γραμμογράφηση με εκείνη της ένδειξης 1ζ του πίνακα 6 της δήλωσης και θα γράψετε σε αυτή καθεμιά από τις πισίνες (και τις πληροφορίες που ζητούνται γι΄αυτές), καθώς και τη διεύθυνση του ακινήτου στο οποίο βρίσκεται η κάθε πισίνα και το σύνολο αυτής της δαπάνης των δεξαμενών κολύμβησης της κατάστασης αυτής θα αναγραφεί στους κωδικούς 765-766 και προ αυτών θα αναγραφεί η ένδειξη "ως συνημμένη κατάσταση".

Κωδικός 767

Γράψτε το μεγαλύτερο ποσό τεκμαρτής δαπάνης που προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία έχουν ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης που έχετε αναγράψει στους κωδικούς 707 έως 718,731-732 και 765-766. πχ. Έστω ότι έχετε στην κυριότητα σας ένα επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης με ετήσια τεκμαρτή δαπάνη 3.400.000 δρχ. και απασχολείτε μια οικιακή βοηθό στην οποία καταβάλλατε το ποσό των 2.000.000 δρχ. Η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη που προκύπτει από την απασχόληση της οικιακής βοηθού ανέρχεται στο διπλάσιο της ετήσιας αμοιβής που πραγματικά καταβάλατε, δηλαδή στο ποσό των 4.000.000 δρχ. (2.000.000 Χ 2).

Συνεπώς, στον κωδικό 767 πρέπει να γράψετε το ποσό των 4.000.000 δρχ., που είναι το μεγαλύτερο.

Κωδικοί 795-796.

Γράψτε αριθμητικά, στο λευκό χώρο αυτής της ένδειξης, τον αριθμό των στοιχείων που έχουν ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης του φορολογουμένου (π.χ. αν έχουν ληφθεί υπόψη ένα αυτοκίνητο Ι.Χ., μια μοτοσικλέτα και δύο οικιακοί βοηθοί, γράψτε τον αριθμό 4). Σημειώνεται ότι εάν συνιδιοκτήτες του αυτοκινήτου κτλ. είναι οι σύζυγοι, τότε το αυτοκίνητο θεωρείται 1 στοιχείο και συμπεριλαμβάνεται μόνο στον κωδικό 795 και όχι στον κωδικό 796.

Κωδικοί 719-720.

Γράψτε τα συνολικά ποσά (τίμημα και λοιπά έξοδα) που καταβάλατε (σε μετρητά) το 2001 για την αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων Ι.Χ., δίτροχων ή τρίτροχων αυτοκινούμενων οχημάτων της οικογένειας σας ή της ατομικής επιχείρησης σας (ειξαιρούνται όσα αποτελούν το άμεσο αντικείμενο εμπορικής δραστηριότητας).

Επισυνάψτε κατάσταση στην οποία για κάθε όχημα που αγοράσατε θα αναγράψετε το είδος του οχήματος (φορτηγό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης ή δημόσιας χρήσης, επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης η δημόσιας χρήσης, τρίτροχο αυτοκινούμενο όχημα κτλ.), τον αριθμό κυκλοφορίας του, τους φορολογήσιμους ίππους προκειμένου για επιβατικό αυτοκίνητο, τα κυβικά εκατοστά προκειμένου για δίτροχο, το μεικτό και καθαρό βάρος προκειμένου για φορτηγά κτλ., τους μήνες κυριότητας, το ποσοστό συνιδιοκτησίας, το έτος πρώτης κυκλοφορίας, τα στοιχεία του αγοραστή και του πωλητή κτλ., τα ποσά που καταβάλατε το 2001 (τίμημα, τυχόν συμβολαιογραφικά έξοδα, τυχόν εισφορές ή δασμούς στο δημόσιο, τυχόν αμοιβή σε μεσίτη κτλ.) για την αγορά κάθε τέτοιου οχήματος και το άθροισμα των ποσών αυτών για το σύνολο των οχημάτων θα το μεταφέρετε στους κωδικούς 719-720 της δήλωσης. Στη σχετική κατάσταση που θα επισυνάψετε, εκτός των άλλων, θα αναγράψετε και τον τρόπο καταβολής της οικείας δαπάνης (εφάπαξ ή σε δόσεις) και θα επισυνάψετε τα νόμιμα δικαιολογητικά.

Κωδικοί 721-722.

Γράψτε συνολικά το ποσό που καταβάλατε (σε μετρητά) το 2001 για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση πλοίων αναψυχής και λοιπών σκαφών αναψυχής (στα οποία υπάγονται και τα "τζετ σκι") και αεροσκαφών (εξαιρούνται όσα αποτελούν το άμεσο αντικείμενο εμπορικής δραστηριότητας).

Προκειμένου για αγορά πλοίων αναψυχής (στα οποία υπάγονται και τα "τζετ σκι") επισυνάψτε σχετική κατάσταση όπου για κάθε σκάφος θα συμπληρώσετε τα εξής στοιχεία:

Ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ αγοραστή και πωλητή, όνομα σκάφους, αριθμό και λιμάνι νηολογίου, μέτρα μήκους, έτος πρώτης νηολόγησης, το ποσό δαπάνης (τίμημα που καταβάλατε, συμβολαιογραφικά έξοδα κτλ.) για κάθε τέτοιο σκάφος, τρόπο καταβολής της δαπάνης (εφάπαξ ή σε δόσεις) και τα νόμιμα επίσημα δικαιολογητικά στοιχεία και τέλος αναγραψτε το σύνολο των δαπανών που καταβάλατε το 2001 για την αγορά όλων των σκαφών αναψυχής που αγοράσατε.

Προκειμένου για αγορά αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμοπτέρων, επισυνάψτε σχετική κατάσταση στην οποία θα συμπληρώσετε τα σχετικά στοιχεία για κάθε τέτοια αγορά και θα επισυνάψετε και τα νόμιμα δικαιολογητικά, κατά αναλογία με όσα προαναφέρθηκαν για την αγορά σκαφών αναψυχής και τέλος θα γράψετε το σύνολο των δαπανών που καταβάλλατε το 2001 για την αγορά όλων των αεροσκαφών που αγοράσατε.

Κωδικοί 723-724.

Γράψτε το συνολικό ποσό που καταβάλατε (σε μετρητά) το 2001 για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας. Εξαιρούνται αυτά που αποτελούν αρδευτικό εξοπλισμό γεωργικής εκμετάλλευσης, καθώς και όσα αποτελούν το άμεσο αντικείμενο της ασκούμενης εμπορικής δραστηριότητας. Ως κινητά πράγματα μεγάλης αξίας νοούνται εκείνα που η αξία τους υπερβαίνει το ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δραχμών. Αν η αξία κάθε πράγματος είναι μικρότερη του ποσού αυτού, τα αγορασθέντα όμως πράγματα αποτελούν, κατά τις συναλλακτικές αντιλήψεις, ενιαίο σύνολο, τότε για τον υπολογισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη η αξία όλων αυτών των πραγμάτων, εφόσον υπερβαίνει το ποσό του ενός εκατομμυρίου δραχμών. Επισυνάψτε κατάσταση στην οποία για κάθε τέτοιο κινητό πράγμα θα αναγράψετε το είδος του, τα στοιχεία του αγοραστή και του πωλητή, το στοιχείο που εκδόθηκε για τη συναλλαγή (αριθμός και ημερομηνία στοιχείου), το ποσό που καταβάλατε για την αγορά του, τον τρόπο καταβολής της οικείας δαπάνης, καθώς και φωτοαντίγραφο του υπόψη στοιχείου που εκδόθηκε.

Κωδικοί 733-734.

Γράψτε το συνολικό ποσό που καταβάλατε το 2001 για αγορά επιχειρήσεων ή για τη σύσταση ή για την αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικώς ή με τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή περιορισμένης ευθύνης εταιρίας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρίας ή για την αγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς.

Εξαιρείται η αγορά ομολόγων του Δημοσίου ή τίτλων εταιριών στις οποίες μετέχει το Δημόσιο κατά ποσοστό τουλάχιστον 50%, καθώς και η αγορά μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ή μετοχών που έχει εγκριθεί η εισαγωγή τους σε αυτό, ύστερα από έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η αγορά έντοκων γραμματίων του Δημοσίου ή γενικά τίτλων του Δημοσίου, η αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, η αγορά REPOS και κάθε άλλου τίτλου που είναι διαπραγματεύσιμος στο Χρηματιστήριο, των οποίων τη δαπάνη δε θα συμπεριλάβετε στους υπόψη κωδικούς.

Σχετικά με αυτή τη δαπάνη, επισυνάψτε κατάσταση στην οποία θα γράψετε το ποσό που καταβάλατε, την επωνυμία και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης της οποίας αγοράσατε μερίδια, χρεόγραφα κτλ., σε τι ποσοστό αντιστοιχεί το μερίδιο ή οι μετοχές που αγοράσατε στο σύνολο των μεριδίων ή των μετοχών της επιχείρησης. Επίσης, θα γράψετε ανάλογα στοιχεία για τα ποσά που καταβάλατε για τη σύσταση ή την αύξηση του κεφαλαίου των υπόψη επιχειρήσεων.

Προκειμένου για αγορά ομολογιών ή μετοχών να γράψετε και τη χρονολογία της έκδοσης τους, την ονομαστική τους αξία και τα άλλα στοιχεία που τις εξατομικεύουν (αριθμό και σειρά). Επίσης, θα γράψετε τα ποσά που καταβάλατε για την απόκτηση κάθε είδους από τα υπόψη περιουσιακά στοιχεία, καθώς και το ονοματεπώνυμο και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και Ταυτότητας των αντισυμβαλλομένων και θα επισυνάψετε τα νόμιμα δικαιολογητικά.

Κωδικοί 735-736.

Γράψτε το συνολικό ποσό που καταβάλατε το 2001 για αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων. Στα ποσά των κωδικών αυτών θα συμπεριληφθεί το άθροισμα του τιμήματος, του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, των συμβολαιογραφικών κτλ. εξόδων που καταβλήθηκαν το 2001 για την αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση των ακινήτων. Επίσης, θα επισυνάψετε είτε επικυρωμένα αντίγραφα των σχετικών συμβολαίων είτε βεβαίωση (ή περίληψη του οικείου συμβολαίου) του συμβολαιογράφου, με την οποία θα περιγράφεται αναλυτικά το ακίνητο, η επιφάνεια το, η τοποθεσία και τα όρια του, η αντικειμενική αξία και η αξία που δηλώνουν οι αντισυμβαλλόμενοι ότι συμφωνήθηκε, ο φόρος για τη μεταβίβαση αυτή που καταβλήθηκε, ο τρόπος καταβολής του τιμήματος, τα συμβολαιογραφικά έξοδα, καθώς και τα λοιπά έξοδα, τα στοιχεία των αντισυμβαλλομένων και τέλος θα επισυναφθεί σχετική κατάσταση με τα πιο πάνω στοιχεία για κάθε αγορά ακινήτου. Σημειώνεται ότι αν υπάρχει διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής αξίας ή της προσωρινής αξίας που προσδιορίζεται από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. και της αξίας που γράφεται στο συμβόλαιο, ως τίμημα θα ληφθεί υπόψη το μεγαλύτερο ποσό. Ανάλογα συμφωνητικά ή βεβαιώσεις και καταστάσεις θα επισυνάψετε στην περίπτωση χρονομεριστικής ή χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων, από τις οποίες, εκτός των πιο πάνω, πρέπει να προκύπτουν και οι όροι των υπόψη μισθώσεων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στους κωδικούς αριθμούς 719-736 του πίνακα 6 και στις σχετικές καταστάσεις θα συμπεριλάβετε και το ποσά των δόσεων που καταβλήθηκαν μέσα στο 2001 (π.χ. για αγορά αυτοκινήτου, για αγορά ακινήτου κτλ.) που προέρχονται από αντίστοιχες συναλλαγές που έγιναν σε προηγούμενα έτη.

Κωδικοί 737-738.

Γράψτε το συνολικό ποσό που καταβάλατε το 2001 για ανέγερση οικοδομών ή για κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης (πισίνας).

Εξαιρείται η δαπάνη για ανέγερση οικοδομής από επιχείρηση που αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών, την οποία φυσικά δε θα συμπεριλάβετε στους υπόψη κωδικούς.

Προκειμένου για ανέγερση οικοδομών των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε μετά τις 31.12.1994, το ποσό της δαπάνης ανέγερσης τους δεν μπορεί να είναι μικρότερο εκείνου που προσδιορίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν. 2238/1994. Για τη δαπάνη ανέγερσης κάθε οικοδομής θα συντάξετε κατάσταση, η οποία θα περιέχει ανάλογα στοιχεία με εκείνα που αναφέρουμε για την αγορά οικοδομών και θα επισυνάψετε φωτοαντίγραφα του εντύπου υπολογισμού του ελάχιστου κόστους κατασκευής της οικοδομής και του πίνακα ανάλυσης κόστους κατασκευής στις επιμέρους εργασίες, που έχουν κατατεθεί στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία (μόνο για άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.1995 και μετά).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατά τη συμπλήρωση των κωδικών 735-736 και 737-738 δεν γράφεται (καθόσον εξαιρείται) η δαπάνη για την αγορά από ενήλικο, με δικαίωμα πλήρους κυριότητας, καθώς και η ανέγερση από αυτόν οικοδομής, ως πρώτης κατοικίας, εφόσον η επιφάνεια της δεν υπερβαίνει τα 120 τετραγωνικά μέτρα. Αν η επιφάνεια της οικοδομής υπερβαίνει τα 120 τετραγωνικά μέτρα, θα γραφτεί μόνο η δαπάνη που αντιστοιχεί στην επιφάνεια πάνω από το 120 τετραγωνικά μέτρα. Δε θεωρείται ότι αποκτιέται πρώτη κατοικία αν ο υπόχρεος, ο άλλος σύζυγος και τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή ισόβιας επικαρπίας ή οίκησης, εξολοκλήρου ή επί ιδανικού μεριδίου, σε άλλη οικία ή οικίες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει τα 35 τετραγωνικά μέτρα προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και τα 70 τετραγωνικά μέτρα προκειμένου για έγγαμο. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά 20 τετραγωνικά μέτρα για κάθε τέκνο που βαρύνει τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο.

Τονίζεται ότι οι διατάξεις που ισχύουν στη φορολογία εισοδήματος σχετικά με τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δε συμπίπτουν με τις αντίστοιχες διατάξεις φορολογίας κεφαλαίου (άρθρα 34 και 41 Ν.Δ. 118/1973).

Κωδικοί 739-740.

Γράψτε το συνολικό ποσό που καταβάλατε το 2001 για χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε, καθώς και για προσωρινές διευκολύνσεις ή προσωρινές καταθέσεις στην ατομική σας επιχείρηση ή στις εταιρίες ή κοινοπραξίες ή κοινωνίες στις οποίες είστε μέλος ή μέτοχος και συμπληρώστε σχετική κατάσταση με τα στοιχεία του κάθε προσώπου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, Α.Φ.Μ., αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τη φορολογία του εισοδήματος του), καθώς και με την επωνυμία και τον Α.Φ.Μ. της επιχείρησης και τα ποσά που καταβάλατε σε κάθε πρόσωπο και σε κάθε επιχείρηση για την πιο πάνω αιτία.

Κωδικοί 725-726.

Γράψτε το ποσό της ετήσιας δαπάνης που καταβάλατε το έτος 2001 για δωρεές γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών, εφόσον αυτά συνολικά υπερβαίνουν ετησίως τις 100.000 δραχμές, εκτός από τις δωρεές προς το Δημόσιο, τους δήμους, τις κοινότητες του Κράτους, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και τα προνοιακά ιδρύματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα (κρατικά νομικά πρόσωπα δημόσιου δίκαια προνοιακά ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου των οποίων οι εν γένει δαπάνες λειτουργίας καλύπτονται τουλάχιστον κατα εβδομήντα τοις εκατό (70%) με επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επισυνάψτε κατάσταση με τα στοιχεία του δωρητή, του δωρολήπτη, το ποσό για κάθε δωρεά ή χορηγία, καθώς και φωτοαντίγραφο της τυχόν δήλωσης άτυπης δωρεάς κτλ.

Κωδικοί 727-728.

Γράψτε το ποσό της ετήσιας δαπάνης που καταβάλατε το έτος 2001 για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων και πιστώσεων γενικά. Προκειμένου για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείου που συνάψατε για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας εμβαδού μέχρι και 120 τ.μ. θα γράψετε μόνο τους τόκους. Προκειμένου για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείου που συνάψατε για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας εμβαδού μεγαλύτερου των 120 τ.μ., θα γράψετε το άθροισμα ολόκληρου του ποσού των τόκων και του τμήματος του χρεολυσίου που αναλογεί επιμεριστικά στο πέραν των 120 τ.μ. εμβαδόν της κατοικίας.

Επίσης, γράψτε το ποσό που καταβάλατε για την τοκοχρεολυτική απόσβεση των χρεώσεων των πιστωτικών καρτών, εφόσον οι χρεώσεις αυτές οφείλονται σε αγορά μη καταναλωτικών αγαθών μέσω αυτών των πιστωτικών καρτών (αγορά αυτοκινήτου, μηχανήματος, πινάκων ζωγραφικής και λοιπών περιουσιακών στοιχείων).

Στην περίπτωση αναγραφής ποσού στους κωδικούς 727-728, θα συμπεριλάβετε στα ποσά αυτά και το ποσό τυχόν τόκων υπερημερίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στους κωδικούς 727-728 γράψτε για τις αγορές των περιουσιακών στοιχείων που αναφέρονται στους κωδικούς 719-724 και 733-736 τις οποίες εξοφλήσατε μέσω πιστωτικών καρτών, ενώ τα ποσά που καταβάλατε για τα ίδια περιουσιακά στοιχεία σε μετρητά γράψτε τα στους κωδικούς 719 έως 724 και 733 έως 736.

Δ. ΜΑΧΗΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΔΑΠΑΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Το ετήσιο συνολικό ποσό της τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης που προσδιορίστηκε στους κωδικούς 707-766 μπορεί να αμφισβητηθεί από το φορολογούμενο όταν η πραγματική δαπάνη του φορολογούμενου και των μελών που τον βαρύνουν είναι μικρότερη από την τεκμαρτή δαπάνη, όπως αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά. Η επίκληση των περιστατικών αυτών μπορεί να γίνει μόνο από τους υπόχρεους οι οποίοι: α) Υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. β) Είναι φυλακισμένοι, γ) Νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική, δ) Είναι άνεργοι και για το χρονικό διάστημα που δικαιούνται βοήθημα ανεργίας, ε) Συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, γιατί αποδεικνύεται ότι στις δαπάνες συμβάλλουν οι συγγενείς αυτοί οι οποίοι πραγματοποιούν εισόδημα από εμφανείς πηγές, στ) Είναι ορφανοί ανήλικοι, οι οποίοι έχουν στην κυριότητα τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους. ζ) Προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι από γεγονότα ανώτερης βίας πραγματοποιήσαν δαπάνη μικρότερη από την τεκμαρτή.

Ο φορολογούμενος που επικαλείται τα πιο πάνω περιστατικά έχει υποχρέωση να υποβάλει μαζί με τη δήλωση του και τα αναγκαία δικαιολογητικά, καθώς και δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι πραγματοποίησε δαπάνη μικρότερη από την τεκμαρτή.

Στις πιο πάνω α΄ και ε΄ περιπτώσεις, η διαφορά μεταξύ της τεκμαρτής και της πραγματικής δαπάνης διαβίωσης λαβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής τεκμαρτής δαπάνης του γονέα ή του τέκνου που συμβάλλει στις δαπάνες διαβίωσης του υπόχρεου.

Αν πρόκειται για τους γονείς, η διαφορά τεκμαρτής δαπάνης καταλογίζεται σε εκείνον που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.

Ε. ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΤΕΚΜΗΡΟΥ

Το τεκμήριο προσδιορισμού της ετήσιας δαπάνης δεν εφαρμόζεται:

α) Προκειμένου για τεκμαρτή δαπάνη, η οποία προκύπτει βάσει ενός επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης μέχρι και δεκατέσσερις (14) φορολογήσιμους ίππους, το οποίο ανήκει στην κυριότητα ή κατοχή πολυτέκνου με τρία (3) τουλάχιστον τέκνα που τον βαρύνουν ή της συζύγου του και των προσώπων που συνοικούν μαζί τους και τους βαρύνουν.

β) Προκειμένου για τεκμαρτή δαπάνη, η οποία προκύπτει βάσει επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης αναπήρου το οποίο απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας.

γ) Προκειμένου για αλλοδαπό προσωπικό που δε διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα ή ημεδαπό προσωπικό που διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό και απασχολείται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις του αν. ν.89/1967, του αν. ν.378/1968 και του άρθρου 25 του ν.27/1975, για το ποσό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης, η οποία προκύπτει βάσει του επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης ή του ενοικίου.

δ) Προκειμένου για αλλοδαπές επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις του αν. Ν. 89/1967, του αν.ν. 378/1968 και του άρθρου 25 του Ν. 27/1975, για το ποσό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης, η οποία προκύπτει βάσει επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης.

ε) Προκειμένου για τεκμαρτή δαπάνη η οποία προκύπτει βάσει ενός επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης ιδιοκτησίας προσώπου που το εισήγαγε με μειωμένους δασμούς, φόρους ή τέλη λόγω μετοικεσίας του από την αλλοδαπή για το έτος εκτελωνισμού του αυτοκινήτου και τα δύο (2) επόμενα έτη, εφόσον ο δικαιούχος της απαλλαγής εξακολουθεί και κατά τα έτη αυτά να κατοικεί στην Ελλάδα.

στ) Προκειμένου για τη δαπάνη που καταβάλλεται για αγορά ορισμένων τίτλων (π.χ. ομολόγων του Δημοσίου κτλ.) για τους οποίους έχουμε προαναφερθεί αναλυτικά κατά την περιγραφή των ποσών που γράφονται στους κωδικούς 733-734.

ζ) Όταν η διαφορά μεταξύ του εισοδήματος που δηλώθηκε από το φορολογούμενο, τη σύζυγο του και τα πρόσωπα που τους βαρύνουν και της συνολικής ετήσιας δαπάνης αυτών είναι μικρότερη από ποσοστό εκατό (20%) του εισοδήματος που δηλώθηκε με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση τους το ίδιο έτος. Κατά τον υπολογισμό αυτής της διαφοράς δεν λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που απαλλάσσονται από τη φορολογία ή φορολογούνται αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο, καθώς και τα ποσά που έχουν γραφτεί στον πίνακα 7 της δήλωσης.

Σημειώνεται ότι στις παραπάνω περιπτώσεις οι φορολογούμενοι πρέπει να συμπληρώσουν όλες τις οικείες στήλες που τους αφορούν στη δήλωση, καθώς και στην τυχόν κατάσταση των αυτοκινήτων που θα έχουν συμπληρώσει, σύμφωνα με όσα έχουν προαναφερθεί. Δε θα γραφτεί μόνο το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει:

α) με βάση το Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητο στις περιπτώσεις α΄, β΄, γ΄, δ΄ και ε΄,

β) με βάση το ενοίκιο (πραγματικό ή τεκμαρτό) της δευτερεύουσας κατοικίας στην περίπτωση γ΄.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 7

Στον πίνακα αυτό θα γράψετε τα ποσά που μειώνουν τη διαφορά μεταξύ του συνολικού εισοδήματος και της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης.

Κωδικοί 781-782.

Γράψτε τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση στη χρήση 2001 περιουσιακών στοιχείων (π.χ. πώληση ακινήτου, αυτοκινήτου κτλ.). Για τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από την πώληση περιουσιακών στοιχείων απαιτείται κυρωμένο αντίγραφο συμβολαίου ή προσυμφώνου ή βεβαίωση του συμβολαιογράφου από τα οποία προκύπτουν αυτά τα χρηματικά ποσά. Επίσης για την πώληση κινητών πραγμάτων, απαιτείται απαραίτητα θεωρημένη απόδειξη αγοράς από τον επιτηδευματία. Για αγοροπωλησία αυτοκινήτων μεταξύ ιδιωτών αρκεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986 από τον αγοραστή και πωλητή.

Κωδικοί 783-784.

Γράψτε το χρηματικό ποσό που προέρχεται από εισαγωγή στη χρήση 2001 ελεύθερου συναλλάγματος (που δεν είναι υποχρεωτικά εκχωρητέο στην Τράπεζα της Ελλάδος), εφόσον δικαιολογείτε την απόκτησή του στην αλλοδαπή.

Για το ποσό αυτό απαιτείται βεβαίωση της αρμόδιας τράπεζας ή των ΕΛΤΑ ή του Γραφείου Προστασίας Εθνικού Νομίσματος (σε περίπτωση που ο ίδιος ο φορολογούμενος εισήγαγε το συνάλλαγμα) μέσω των οποίων έχει εισαχθεί αυτό το συνάλλαγμα στην Ελλάδα, καθώς και επίσημα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η απόκτηση του στο εξωτερικό π.χ. βεβαίωση της αρμόδιας αλλοδαπής φορολογικής αρχής. Δεν απαιτείται η δικαιολόγηση της απόκτησης αυτού του συναλλάγματος για τα πρόσωπα: α) που κατοικούν μονίμως στο εξωτερικό, β) που είχαν διαμείνει τουλάχιστον επί 3 χρόνια στην αλλοδαπή και η εισαγωγή του συναλλάγματος γίνεται μέσα σε 2 χρόνια από τη μετοικεσία τους γ) που είχαν διαμείνει 5 τουλάχιστον συνεχή χρονιά στην αλλοδαπή και το επικαλούμενο ποσό συναλλάγματος προέρχεται από καταθέσεις στο όνομα τους ή στο όνομα του άλλου συζύγου σε τράπεζα της Ελλάδας ή σε υποκατάστημα Ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό κατά το χρόνο που διέμεναν στην αλλοδαπή ή από καταθέσεις τους μέσα σε 1 χρόνο από τη μετοικεσία τους στην Ελλάδα χωρίς το συνάλλαγμα αυτό να έχει επανεξαχθεί στην αλλοδαπή. Η προϋπόθεση της μη επανεξαγωγής του συναλλάγματος δεν απαιτείται για το ποσό εκείνου του συναλλάγματος που έχει επανεξαχθεί στην αλλοδαπή για την απόκτηση περιουσιακού στοιχείου από εκείνα που αναφέρονται στο άρθρο 17 εφόσον η δαπάνη για την απόκτηση αυτού του στοιχείου έχει ληφθεί υπόψη κατά την εφαρμογή των άρθρων 17 ή 19 (δηλαδή έχει ληφθεί υπόψη προκειμένου να κριθεί εάν θα φορολογηθεί με βάση τη συνολική δαπάνη τεκμηρίων).

Διευκρινίζεται ότι τα χρηματικά ποσά που εισάγονται στη χώρα μας με την μορφή των εθνικών νομισμάτων των 11 κρατών - μελών που βρίσκονται στη ζώνη Ευρώ, μέχρι την 31 -12-2001, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της τεκμαρτής δαπάνης, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω.

Κωδικοί 785-786.

Γράψτε τα ποσά από δάνεια, κέρδη από λαχεία, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που έγιναν στη χρήση 2001 σε σας, τη σύζυγο σας κτλ. για τις οποίες (δωρεές ή γονικές παροχές) η οικεία φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη, δηλαδή μέχρι 31.12.2001.

Επίσης, γράψτε και τα ποσά που δε θεωρούνται εισόδημα (π.χ. αποζημίωση για ατύχημα, εφάπαξ ασφαλιστικού οργανισμού κτλ.).

Για τα χρηματικά ποσά από δάνεια που έχει συνάψει ο φορολογούμενος απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο ή ιδιωτικό έγγραφο με βέβαιη χρονολογία, που να αποδεικνύει τη σύναψη δανείου και τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν στη χρήση 2001. Όταν πρόκειται για κάλυψη διαφοράς για δαπάνες που έχουν γραφτεί στους κωδικούς αριθμούς 719-724, 733-740 και 725-730, από το οικείο έγγραφο πρέπει να αποδεικνύεται ότι το δάνειο λήφθηκε πριν από την πραγματοποίηση της σχετικής δαπάνης. Αν σύναψη δανείου προκύπτει από λογιστικά βιβλία, τότε απαιτείται σχετική βεβαίωση από την επιχείρηση. Ειδικά εάν το δάνειο λήφθηκε για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας με επιφάνεια μεγαλύτερη από 120 τ.μ. το ποσό του δανείου θα επιμεριστεί και θα γραφτεί εκείνο που αντιστοιχεί στην τυχόν επιπλέον των 120 τ.μ. επιφάνεια.

Εάν η πρώτη κατοικία είναι μικρότερη από 120 τ.μ. δεν θα γραφτεί ποσό του δανείου. Σε κάθε περίπτωση όμως το τυχόν δανειστικό συμβόλαιο επισυνάπτει στη δήλωση. Για τα χρηματικά ποσά από δωρεές προς το φορολογούμενο απαιτείται σχετικό πιστοποιητικό του αρμόδιου προϊσταμένου Δ.Ο.Υ. από το οποίο να προκύπτει και η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φόρου δωρεάς ή κυρωμένο αντίγραφο της δήλωσης αυτής.

Κωδικοί 787-788.

Γράψτε το ποσά του κεφαλαίου που σχηματίσατε από αποταμιεύματα προηγούμενων (συνεχόμενων) χρόνων, τα οποία ξοδέψατε το 2001, εφόσον αποδεικνύετε ότι γι΄ αυτά φορολογηθήκατε ή απαλλαχτήκατε από το φόρο νόμιμα. Ο τρόπος σχηματισμού των κεφαλαίων προηγούμενων ετών προσδιορίζεται αναλυτικά από τις διατάξεις της περίπτωσης ζ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του Ν. 2238/1994, όπως ίσχυαν κατά τα οικεία έτη. Για τα εισοδήματα ή ποσά που ήδη φορολογήθηκαν ή απαλλάχτηκαν από το φόρο νόμιμα, απαιτούνται βεβαιώσεις των επιχειρήσεων γενικά ή των αρμόδιων Υπηρεσιών από τις οποίες να προκύπτουν τα ποσά αυτά.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι οι διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 2019/1992 με τις οποίες είχε θεσπιστεί η υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε6 (δήλωση κινητών περιουσιακών στοιχείων που είχατε στην κατοχή σας την 1.1.1991) το οποίο είχατε επισυνάψει στη δήλωση οίκον, έτους 1992, δεν έχουν εφαρμογή για τα ποσά των πραγματικών και τεκμαρτών δαπανών που πραγματοποιείτε από 1.1.1994 και μετά.

Τα χρηματικά ποσά όμως που είχατε επικαλεσθεί από την ανάλωση ή πώληση των στοιχείων αυτών, κατά τα ποσά που λήφθηκαν υπόψη για μείωση της προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίου οίκον, ετών 1992 μέχρι και 1994, μειώνουν τα ποσά των κεφαλαίων των αντίστοιχων ετών, που μπορείτε να επικαλεσθείτε για τη μείωση του τεκμηρίου σος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα χρηματικά ποσά που γράφτηκαν στους κωδικούς 781-782 και 787-788, εφόσον προέρχονται από περιουσιακά στοιχεία που είχαν αποκτηθεί μετά την 1.1.1988 πρέπει να είναι μειωμένα με κάθε ποσό που είχε καταβληθεί για την απόκτηση τους, εκτός εάν πρόκειται για ποσά που έχουν ληφθεί υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κεφαλαίου του έτους που καταβλήθηκαν, την ανάλωση του οποίου ο φορολογούμενος επικαλείται με τη δήλωση του οίκον, έτους 2002.

Επίσης, τα ποσά που έχουν γραφτεί στους κωδικούς 785-786, πρέπει να είναι μειωμένο με κάθε ποσό που έχει καταβληθεί για την απόκτηση τους π.χ. φόρους δωρεών κτλ. Το ίδιο ισχύει και για τα ποσά που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς ή απαλλάσσονται από τη φορολογία.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 8

Στον πίνακα αυτό θα γράψετε τις δαπάνες στις οποίες αποδειγμένα έχετε υποβληθεί μέσα στο 2001, αφού συνυποβάλετε, κατά περίπτωση, τα σχετικά δικαιολογητικά στοιχεία για να αφαιρεθούν ακέραια ή κατά ένα μέρος, τα αντίστοιχα ποσά τους από το συνολικό καθαρό εισόδημα σας.

Δίπλα στους Κωδικούς γράψτε τα ολικά ποσά, κατά κατηγορία δαπάνης, όπως αυτά προκύπτουν από τις σχετικές αποδείξεις.

Εξαίρεση υπάρχει μόνο στο ποσό της δαπάνης που καταβάλατε σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων, το οποίο θα γράψετε μειωμένο στο 50% του συνολικού ποσού της δαπάνης.

Τα ποσά που εκπίπττουν θα υπολογιστούν από την Υπηρεσία (Γ.Γ.Π.Σ.). Τονίζεται ότι για να αναγνωριστούν οι δαπάνες αυτές πρέπει να συνυηοβάλετε με τη δήλωση τις σχετικές αποδείξεις δαπάνης.

Κωδικοί 051-052.

Γράψτε τα ποσά των δαπανών που καταβάλατε για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη δική σας ή των προσώπων που μένουν μαζί σας και σας βαρύνουν. Μεταξύ των δαπανών αυτών περιλαμβάνεται και η δαπάνη για φυσιοθεραπεία και λουτροθεραπεία, καθώς και για λογοθεραπεία και για επισκέψεις σε ψυχολόγο, για την αποκατάσταση της υγείας ύστερα από σχετική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού. Ειδικά, για την αναγνώριση της δαπάνης που καταβάλλεται σε ψυχολόγο και λογοθεραπευτή, εκτός από τη γνωμάτευση του γιατρού απαιτείται και βεβαίωση του γιατρού ότι έλαβε υπόψη του τα πορίσματα του ψυχολόγου ή του λογοθεραπευτή για την παροχή των τελικών υπηρεσιών του.

Επίσης, γράψτε τη διαφορά των ποσών μεταξύ των εξόδων ιατρικής κτλ. περίθαλψης και του πραγματικού καθαρού εισοδήματος των προσώπων που έχουν αναπηρία 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση και τα οποία συνοικούν μαζί σας αλλά δεν αναγράφονται στον πίνακα 10 της δήλωσης, γιατί το εισόδημα τους υπερβαίνει τις 600.000 δρχ. Για την αναγνώριση της έκπτωσης της δαπάνης αυτών των προσώπων απαιτούνται δικαιολογητικά από τα οποία να προκύπτει η συγγένεια αυτών με το φορολογούμενο, η αναπηρία τους, τα ποσά των δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και το ετήσιο εισόδημα τους. Για να αναγνωριστεί η δαπάνη των κωδικών 051-052 πρέπει να συνυποβάλετε:

- Για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, διπλότυπη απόδειξη του ιατρού σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ.

- Για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές, διπλότυπη απόδειξη της κλινικής από την οποία να προκύπτει το ποσό της δαπάνης νοσηλείας, καθώς και βεβαίωση του διευθυντή της κλινικής για το χρόνο νοσηλείας και το ποσό των εξόδων αναλυτικά κατ΄ είδος εξόδου.

- Για νοσηλεία σε κρατικά κτλ. νοσηλευτικά ιδρύματα, διπλότυπη απόδειξη είσπραξης του νοσηλευτικού ιδρύματος, από την οποία να προκύπτει το ποσό της δαπάνης νοσηλείας, καθώς και βεβαίωση του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος για το χρόνο νοσηλείας και το ποσό των εξόδων αναλυτικά κατ΄ είδος εξόδου.

Δεν είναι απαραίτητη η υποβολή των πιο πάνω βεβαιώσεων αν τα στοιχεία αυτών αναγράφονται στις διπλότυπες αποδείξεις εισπράξεων.

- Για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που καταβάλλονται στην αλλοδαπή απαιτούνται οι σχετικές βεβαιώσεις των αλλοδαπών ιατρών ή νοσοκομείων, οι οποίες πρέπει να είναι θεωρημένες από τον αρμόδιο Έλληνα Πρόξενο και μεταφρασμένες νόμιμα. Αν δεν υπάρχει Ελληνικό Προξενείο, η θεώρηση αυτών των αποδείξεων πρέπει να γίνεται από την τοπική Αρχή του ξένου Κράτους η οποία έχει τη σχετική εξουσιοδότηση.

- Για την απόδειξη της δαπάνης για απασχόληση νοσοκόμου απαιτείται βεβαίωση θεράποντος ιατρού για τη νόσο από την οποία πάσχει ο ασθενής, τη διάρκεια της και την ανάγκη απασχόλησης νοσοκόμου και απόδειξη είσπραξης της αμοιβής από το πρόσωπο που πρόσφερε υπηρεσίες ως νοσοκόμος, στην οποία πρέπει να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο και το όνομα του πατέρα του, ο αριθμός φορολογικού μητρώου ή ταυτότητας, η διεύθυνση κατοικίας του και η χρονική διάρκεια παροχής των υπηρεσιών του, νόμιμα χαρτοσημασμένη και υπογραμμένη.

Το τέλος χαρτοσήμου είναι 1% (πλέον εισφορά Ο.Γ.Α. 20%) και αποδίδεται στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία είτε με τη δήλωση απόδοσης παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών, αν παρακρατείται τέτοιος φόρος, είτε με δήλωση απόδοσης τελών χαρτοσήμου, αν δεν παρακρατείται φόρος μισθωτών υπηρεσιών, είτε με επικόλληση κινητού επισήματος επί των εξοφλημένων αποδείξεων, αν το τέλος είναι μέχρι 5.000 δρχ. Αν όμως το τέλος χαρτοσήμου υπερβαίνει τις 5.000 δρχ. αποδίδεται με διπλότυπο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας μέσα σε πέντε ημέρες από την έκδοση της απόδειξης.

- Για την απόδειξη της δαπάνης για περίθαλψη ηλικιωμένων και προσώπων με κινητική αναπηρία σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα, απαιτείται διπλότυπη απόδειξη παροχής υπηρεσιών και βεβαίωση του διευθυντή ή του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης για το χρόνο περίθαλψης και για το ποσό της δαπάνης αναλυτικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στους κωδικούς 051-052 θα γράψετε το 50% της δαπάνης που καταβάλατε σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.

- Για την απόδειξη δαπάνης για αγορά και τοποθέτηση οργάνων στο σώμα του ασθενή και αντικατάσταση μελών του σώματος με τεχνητά, αν η δαπάνη αυτή αποτελεί μέρος των εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης, απαιτούνται τα δικαιολογητικά που αναφέρθηκαν για την περίπτωση αυτή. Αν η προμήθεια των οργάνων γίνεται από το ελεύθερο εμπόριο, απαιτείται απόδειξη λιανικής πώλησης στην οποία πρέπει να αναγράφεται και το ονοματεπώνυμο του αγοραστή και το είδος του πωλούμενου πράγματος.

Ειδικά σε περίπτωση αγοράς γυαλιών οράσεως ή φακών επαφής ή ακουστικών βαρυκοΐας απαιτείται να συνυποβάλετε και βεβαίωση γιατρού.

- Για την απόδειξη της δαπάνης για περίθαλψη ανάπηρων ή πασχόντων από ανίατο νόσημα τέκνων, απαιτείται διπλότυπη απόδειξη είσπραξης και βεβαίωση του διευθυντή της σχολής ή του θεραπευτηρίου για τον ακριβή χρόνο περίθαλψης ή φοίτησης, για το ποσό της δαπάνης αναλυτικά, καθώς και για την πάθηση του τέκνου (ονομασία ανίατου νοσήματος) ή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό (τυφλό, κωφάλαλο κτλ.). Αν τα σχετικά δικαιολογητικά έχουν εκδοθεί από αλλοδαπό φορέα (σχολείο ή θεραπευτήριο) πρέπει να έχουν περιεχόμενο σύμφωνα με τα παραπάνω.

Κωδικοί 053-054

Γράψτε το ποσό των υποχρεωτικών από το νόμο εισφορών που καταβάλατε σε Ασφαλιστικά Ταμεία (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ κτλ.), καθώς και το ποσό των εισφορών που καταβάλατε στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σας σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο.

Διευκρινίζεται ότι εισφορές που καταβλήθηκαν σε ταμεία ασφάλισης από όσους ασχολούνται αποκλειστικά ως πλανόδιοι λιανοπωλητές η αποκλειστικά ως λιανοπωλητές σε κινητές λαϊκές αγορές, των οποίων το εισόδημα φορολογείται με ειδικό τρόπο, δε γράφονται εδώ.Στους κωδικούς αυτούς δε γράφονται οι εισφορές που παρακράτησαν οι εργοδότες από τους μισθωτούς και έχουν αφαιρεθεί από τις αποδοχές τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ασφαλιστικές εισφορές των εμπόρων ή ελεύθερων επαγγελματιών γράφονται εδώ και δεν περιλαμβάνονται στις επαγγελματικές τους δαπάνες.

Για την απόδειξη της δαπάνης αυτής πρέπει να συνυποβάλετε βεβαίωση ή απόδειξη του οικείου ασφαλιστικού ταμείου.

Κωδικοί 057-058

Γράψτε την αξία των ακινήτων που δωρήσατε, όπως αυτή καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του Ν. 1249/1982 ή ύστερα από εκτίμηση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. στις περιοχές που δεν ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, στο Δημόσιο, στους Δήμους και στις Κοινότητες του Κράτους, στους Ιερούς Ναούς, στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, στην Ιερά Μονή Σινά, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία που αποτελούν Ν.Π.Ι.Δ. και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Για την απόδειξη της δωρεάς των ακινήτων απαιτείται η υποβολή α) αντίγραφου του συμβολαίου δωρεάς και β) πιστοποιητικού του οικείου Υποθηκοφυλακείου για τη μεταγραφή της υπόψη πράξης. Επίσης, γράψτε την αξία των ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων αυτοκινήτων που μεταβιβάσατε λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν Ν.Π.Ι.Δ. και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για την απόδειξη της δωρεάς των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων αυτοκινήτων απαιτείται η υποβολή α) βεβαίωσης του δωρεοδόχου ότι έγινε αποδεκτή η δωρεά και β) αντίγραφου του πρωτοκόλλου παράδοσης - παραλαβής.

Κωδικοί 059-060.

Γράψτε τα χρηματικά ποσά που καταβάλατε λόγω δωρεάς στο Δημόσιο, στους Δήμους και στις Κοινότητες του Κράτους, στους Ιερούς Ναούς, στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, στην Ιερά Μονή Σινά, στα Ανώτατο Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία που αποτελούν Ν.Π.Ι.Δ. και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, σε κοινωφελή ιδρύματα, σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματεία που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες, σε ημεδαπά νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, σε ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που νόμιμα έχουν συσταθεί ή συνιστώνται και τα οποία επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς και τέλος σε οποιοδήποτε αθλητικό σωματείο που έχει συσταθεί νόμιμα και είναι αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, εφόσον οι δωρεές προορίζονται για την καλλιέργεια και ανάπτυξη των ερασιτεχνικών τους τμημάτων.

Κωδικοί 061-062.

Γράψτε τα χρηματικά ποσά που καταβάλατε για χορηγίες σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν πολιτιστικούς σκοπούς. Από το ποσό αυτό θα αναγνωριστεί για έκπτωση ποσό ίσο με το 10% του συνολικού φορολογούμενου εισοδήματος σας. Όταν τα ποσά των δωρεών των κωδικών 059-060 (με εξαίρεση τις δωρεές προς το Δημόσιο, τους Δήμους και τις Κοινότητες του κράτους, τους Ιερούς Ναούς, τις Ιερές Μονές του Αγ. Όρους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, την Ιερά Μονή Σινά, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων) και των χορηγιών των κωδικών 061-062 υπερβαίνουν τις εκατό χιλιάδες (100.000) δρχ. ετησίως, λαμβάνονται υπόψη μόνο εφόσον έχουν κατατεθεί σε ειδικόλογαριασμό του νομικού προσώπου, που ανοίχτηκε για το σκοπό αυτό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε τράπεζα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα. Το οικείο γραμμάτιο είσπραξης της τράπεζας που εκδόθηκε πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία του δωρητή ή χορηγού και δωρεοδόχου, το ποσό της δωρεάς ή της χορηγίας αριθμητικώς και ολογράφως, την ημερομηνία κατάθεσης του και την υπογραφή του δωρητή ή χορηγού, κατά περίπτωση. Δαπάνη τέτοιων δωρεών και χορηγιών ποσού άνω των 100.000 δρχ. συνολικά ετησίως απορρίπτεται ολόκληρη εφόσον δεν έχει κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε τράπεζα. Δεν αναγνωρίζεται δηλαδή ούτε το μέρος αυτής που αντιστοιχεί στο ποσό των 100.000 δρχ. Ως χρόνος πραγματοποίησης της δωρεάς θεωρείται ο χρόνος κατάθεσης αυτών και όχι ο χρόνος είσπραξης τους από το δωρεοδόχο. Ειδικώς, τα χρηματικά ποσά, που καταβάλλονται λόγω δωρεάς σε αθλητικά σωματεία, λαμβάνονται υπόψη μόνον εφόσον κατατίθενται σε λογαριασμό τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε τράπεζα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αν το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών του φορολογουμένου (κωδικοί 059-062) υπερβαίνει τις 100.000 δρχ.

Τα ποσά των δωρεών σε αθλητικά σωματεία αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα, εφόσον ο δωρητής υποβάλλει με την αρχική εμπρόθεσμη φορολογική του δήλωση τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Το πρωτότυπο του παραστατικού κατάθεσης του ποσρύ της δωρεάς. β) Αντίγραφο πρακτικού του Διοικητικού Συμβουλίου περί αποδοχής της δωρεάς θεωρημένο από τον προϊστάμενο του Γραφείου Φυσικής Αγωγής του νομού της έδρας του σωματείου.

γ) Αντίγραφο της σελίδας του βιβλίου ταμείου του σωματείου, όπου έχει καταχωρηθεί το ποσό της δωρεάς θεωρημένο από τον παραπάνω προϊστάμενο του Γραφείου Φυσικής Αγωγής.

Για την απόδειξη της δωρεάς ή της χορηγίας των χρηματικών ποσών, που αναγράφηκαν στους κωδικούς αριθμούς 059-060 και 061-062, απαιτείται η υποβολή διπλότυπης απόδειξης ή γραμματίου είσπραξης που εκδίδεται από το δωρεοδόχο ή από αυτόν που λαμβάνει τη χορηγία, όπως επίσης και βεβαίωση από την οποία να προκύπτει η αποδοχή της δωρεάς και η καταχώρηση των ποσών αυτών στα επίσημα βιβλία του δωρεοδόχου ή αυτού που λαμβάνει τη χορηγία. Στην περίπτωση που το ποσό της δωρεάς ή χορηγίας κατατίθεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε τράπεζα απαιτείται και βεβαίωση του Ταμείου ή της τράπεζας ή το γραμμάτιο είσπραξης αυτών. Επίσης, στην περίπτωση που τα χρηματικά ποσά των δωρεών και χορηγιών υπερβαίνουν αθροιστικά για κάθε δωρεοδόχο το 1.000.000 δρχ. ετησίως, απαιτείται και το πρωτότυπο του παραστατικού καταβολής του φόρου, με συντελεστή 10% στο πάνω από το 1.000.000 δρχ. ποσό της δωρεάς ή χορηγίας που καταβλήθηκε στο δημόσιο ταμείο. Δεν απαιτείται παρακράτηση και καταβολή φόρου για τις δωρεές χρηματικών ποσών προς το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου. Διευκρινίζεται ότι εκπιπτόμενο ποσά αποτελεί το σύνολο της δωρεάς πριν την αφαίρεση του φόρου. Επίσης, διευκρινίζεται ότι τα ποσά των δωρεών γενικά, καθώς και των χορηγιών που αναγράφηκαν στους παραπάνω κωδικούς αριθμούς, δεν πρέπει να έχουν ληφθεί υπόψη για έκπτωση με βάση άλλη διάταξη νόμου. Στην περίπτωση που φορολογείστε με βάση τα τεκμήρια δαπανών, το αφορολόγητο ποσό των αναγνωριζόμενων δωρεών ή χορηγιών των χρηματικών ποσών των κωδικών 059-062 θα περιοριστεί από τη Γ.Γ.Π.Σ. σε ποσό ίσο με το 10% του εισοδήματος που προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων.

Κωδικοί 063-064

Γράψτε το ποσό των δεδουλευμένων τόκων που καταβάλατε μέσα στο 2001 για:

α) Στεγαστικό δάνειο που έχει συναφθεί μέχρι 31/12/1999, για απόκτηση πρώτης κατοικίας και σας έχει χορηγηθεί με υποθήκη ή με προσημείωση από τράπεζα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Ταχυδρομικά Ταμιευτήριο ή από κάποιο άλλο πιστωτικό οργανισμό, εφόσον οι τόκοι οφείλονταν από σας και η υποθήκη ή προσημείωση είχε γραφτεί σε ακίνητο σας ή της συζύγου σας ή των τέκνων που σας βαρύνουν.

Εάν για την εξόφληση του δανείου αυτού, πού είχατε λάβει από τράπεζα, σας χορηγήθηκε νέο δάνειο από την ίδια τράπεζα ή άλλη, γράψτε το ποσό των δεδουλευμένων τόκων του νέου δανείου, εφόσον και σ΄αυτό το δάνειο γράφτηκε υποθήκη ή προσημείωση με τις ίδιες προϋποθέσεις που ίσχυαν και για το παλιό δάνειο και εφόσον οι τόκοι αφορούν χρονικό διάστημα από τη χορήγηση του νέου δανείου μέχρι τη λήξη του παλιού δανείου.

β) Στεγαστικό δάνειο που έχει συναφθεί μέχρι 31/12/1999, για απόκτηση πρώτης κατοικίας και σας έχει χορηγηθεί από ασφαλιστική επιχείρηση ως υπάλληλος αυτής, εφόσον οφείλονταν από σος και η υποθήκη ή προσημείωση έχει γραφτεί σε ακίνητο σας ή της συζύγου σας ή των τέκνων που σας βαρύνουν.

γ) Προκαταβολή που σας χορηγήθηκε μέχρι 31/12/1999 από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Στρατού ή Ναυτικού ή Αεροπορίας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν.Δ. 398/1974 (ΦΕΚ 116Α΄), για απόκτηση πρώτης κατοικίας, ως βοηθηματούχος αυτού.

Διευκρινίζεται πως δε θεωρείται ότι αποκτιέται πρώτη κατοικία αν ο υπόχρεος, ο άλλος σύζυγος και τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή ισόβιας επικαρπίας ή οίκησης, εξολοκλήρου ή επί ιδανικού μεριδίου, σε άλλη οικία ή οικίες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει το 35 τετραγωνικά μέτρα προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και τα 70 τετραγωνικά μέτρα προκειμένου για έγγαμο. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά 20 τετραγωνικά μέτρα για κάθε τέκνο που βαρύνει τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο. Για συμβάσεις δανείων που έχουν συναφθεί μέχρι 31/12/1999 εκπίπτει όλο το ποσό των τόκων.

δ) Δάνειο που σας χορηγήθηκε από τράπεζα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή από κάποιο άλλο πιστωτικό οργανισμό, εφόσον οι τόκοι οφείλονταν από σας, για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων, καθώς και κτισμάτων που βρίσκονται σε περιοχές χαρακτηριζόμενες ως παραδοσιακά τμήματα πόλεως ή ως παραδοσιακοί οικισμοί, ανεξάρτητα από το έτος σύναψης του δανείου.

Κωδικοί 065-066 και 071.

Στους κωδικούς αριθμούς 065 - 066 γράψτε το ποσό των δεδουλευμένων τόκων που καταβάλατε μέσα στο 2001 για δάνεια των περιπτώσεων α΄, β΄και γ΄ που αναφέρονται στους κωδικούς 063-064 που έχουν συναφθεί όμως από 1/1/2000 και μετά. Εάν η επιφάνεια της κατοικίας που αποκτήθηκε με το δάνειο υπερβαίνει τα 120 τ.μ. συμπληρώνεται και ο κωδικός 071 με τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας της κατοικίας. Διευκρινίζεται ότι για συμβάσεις δανείων που συνάπτονται από 1ης Ιανουαρίου 2000 και μετά, αν η επιφάνεια της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει τα 120 τ.μ. το ποσό της δαπάνης που εκπίπτει περιορίζεται στο μέρος που αναλογεί επιμεριστικά στη μέχρι των 120 τ.μ. επιφάνεια της κατοικίας.

Για την αναγνώριση της έκπτωσης των τόκων που θα γραφτούν στους κωδικούς 063,064,065 και 066 απαιτείται η υποβολή σχετικής βεβαίωσης της τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή άλλου πιστωτικού οργανισμού ή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας ή της ασφαλιστικής επιχείρησης, από την οποία να προκύπτουν όλα τα πιο πάνω στοιχεία, καθώς και ότι το δάνειο διατέθηκε για αγορά πρώτης κατοικίας ή για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πιο πάνω τόκοι πρέπει να γραφτούν και στους κωδικούς 727-728 του πίνακα 6.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι τα ποσά γενικά των δεδουλευμένων τόκων που έχετε καταβάλει μέσα στο έτος 2001, για χρέη προς το Δημόσιο από φόρο κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής, δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση.

Κωδικοί 055-056.

Γράψτε το συνολικό ποσό της δαπάνης που καταβλήθηκε μέσα στο 2001 για αγορά και εγκατάσταση συστημάτων ή οικιακών συσκευών χρήσης φυσικού αερίου ή άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. ηλιακή). Τέτοια δαπάνη είναι η δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα. Στις ανωτέρω συσκευές και συστήματα περιλαμβάνονται και οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις πολυκατοικιών πολλαπλής ιδιοκτησίας, της απαλλαγής υπολογιζόμενης βάσει των ποσοστών συνιδιοκτησίας των ιδιοκτητών. Το ποσό που εκπίπτει ανέρχεται στο 75% του ποσού που αναγράφεται στους κωδικούς 055-056.

Κωδικοί 073-074.

Γράψτε το ποσό της ετήσιας δαπάνης που καταβάλατε για ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής ή θανάτου, ασφαλίσεων προσωπικών ατυχημάτων, καθώς και των ασφαλίστρων για ασφαλιστήρια ασθένειας, για την ασφάλιση σας, της ή του συζύγου σας και των τέκνων που σας βαρύνουν. Το ποσό της δαπάνης αυτής εκπίπτει μέχρι το ποσό που προβλέπεται από το νόμο μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη).

Κωδικοί 067-068.

Γράψτε το ποσό της ετήσιας δαπάνης που καταβάλατε για την αγορά συσκευής ηλεκτρονικού υπολογιστή, των περιφερειακών συσκευών που αποτελούν ενιαίο σύνολο με αυτόν και για την αγορά εκπαιδευτικού λογισμικού, καθώς και για την πρόσβαση στο διαδίκτυο (Internet). Στη δαπάνη αυτή δεν περιλαμβάνεται το ποσό που καταβλήθηκε για την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Κωδικός 075

Γράψτε το συνολικό ετήσιο ποσό των οικογενειακών δαπανών, στις οποίες έχετε υποβληθεί εσείς, η σύζυγος σας και τα τέκνα σας που συνοικούν μαζί σας και σας βαρύνουν, για αγορά αγαθών (π.χ. οικιακών συσκευών, επίπλων, ενδυμάτων, υποδημάτων, υφασμάτων, βιβλίων, χαρτικών, φαρμάκων κτλ.) ή τη λήψη υπηρεσιών γενικά (π.χ. εγκατάσταση και επισκευή οικιακών συσκευών και αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κτλ., ενοίκιο θερινής κατοικίας, δίδακτρα νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών, τεχνικών και επαγγελματικών σχολών, γυμναστηρίων κτλ., δαπάνη σε εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, κομμωτήρια κτλ.). Δεν περιλαμβάνονται στις οικογενειακές δαπάνες:

α) Δαπάνες για ασφάλιστρα κατά του κινδύνου πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων των οικοδομών του φορολογουμένου, για έξοδα επισκευής και συντήρησης των οικοδομών αυτών, καθώς και για αμοιβή δικηγόρου για δίκες σε διαφορές απόδοσης μισθίου ή καθορισμού μισθώματος. Διευκρινίζεται ότι οι δαπάνες αυτής της κατηγορίας (εκτός από τα ασφάλιστρα) που αφορούν την κατοικία του φορολογουμένου, κύρια ή δευτερεύουσα, που απαλλάσσεται από τη φορολογία, αναγνωρίζονται ως οικογενειακές και αφαιρούνται από το εισόδημα του φορολογουμένου.

β) Δαπάνες για αγορά αυτοκινήτων, δίτροχων ή τρίτροχων αυτοκινούμενων οχημάτων, πλοίων αναψυχής ή λοιπών σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών και κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας με εξαίρεση αυτά που αποτελούν αρδευτικό εξοπλισμό γεωργικής εκμετάλλευσης. Ως κινητά πράγματα μεγάλης αξίας νοούνται εκείνα που η αξία τους υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 δραχμών. Αν η αξία κάθε πράγματος είναι μικρότερη από αυτό το ποσό, τα αγορασθέντα όμως πράγματα αποτελούν κατά τις συναλλακτικές αντιλήψεις, ενιαίο σύνολο, τότε για τον υπολογισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη η αξία όλων αυτών των πραγμάτων, εφόσον υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 δρχ.

γ) Δαπάνες που πρέπει να αναγραφούν στους άλλους κωδικούς του πίνακα 8 της δήλωσης.

δ) Δαπάνες για αγορά τροφίμων και ποτών, εφόσον αυτά δεν καταναλώνονται ή δεν σερβίρονται στα καταστήματα πώλησης αυτών, καθώς και για αγορά καυσίμων (π.χ. βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κτλ.).

ε) Δαπάνες για ύδρευση (π.χ. λογαριασμοί ΕΥΔΑΠ), αποχέτευση, συγκοινωνίες (π.χ. εισιτήρια λεωφορείων, τραίνων, αεροπλάνων, πλοίων), παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ), φωταέριο, τηλέφωνο, ασφάλιστρα για οποιεσδήποτε ασφαλίσεις και τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

στ) Δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια). Από το συνολικό ετήσιο ποσό των οικογενειακών δαπανών αφαιρείται ποσοστό 30% και μέχρι 300.000 δρχ. και για τους δύο συζύγους (ο υπολογισμός του ποσοστού και ο επιμερισμός στους δύο συζύγους θα γίνει από τη Γ.Γ.Π.Σ.). Η μείωση του φόρου, την οποία ωφελείται ο κάθε σύζυγος από την έκπτωση των οικογενειακών δαπανών, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ποσοστό 15% του αφαιρούμενου ποσού που του αναλογεί. Επίσης, η μείωση αυτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τη μείωση που ωφελείται ο κάθε σύζυγος από την έκπτωση των οικογενειακών δαπανών με βάση την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση.

Για να διενεργηθεί η έκπτωση της δαπάνης αυτής απαιτείται:

α) το συνολικό ποσό των δαπανών να αναγραφεί στην αρχική εμπρόθεσμη δήλωση εισοδήματος και β) να υπάρχουν τα πρωτότυπα δικαιολογητικά που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, όπως ισχύουν.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αποδείξεις λιανικής πώλησης αξίας πάνω από 10.000 δρχ., που έχουν εκδοθεί με τη χρήση φορολογικής ταμειακής μηχανής, για να γίνουν δεκτές και να αφαιρεθεί το ποσό που αναγράφουν ως δαπάνη, πρέπει να αναγράφουν το ονοματεπώνυμο του αγοραστή και να έχει τεθεί η σφραγίδα του πωλητή επιτηδευματία. Αν οι αποδείξεις λιανικής πώλησης αξίας πάνω από 10.000 δρχ. εκδίδονται χειρόγραφα ή με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή - εκτυπωτή και αναγράφουν το ονοματεπώνυμο του αγοραστή φορολογουμένου, δεν χρειάζεται να τίθεται επιπλέον και σφραγίδα του πωλητή.

Διευκρινίζεται ότι οικογενειακές δαπάνες για αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών που γίνονται στην αλλοδαπή δεν αφαιρούνται.

Επισημαίνεται ότι τα δικαιολογητικά (αποδείξεις) για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών δεν συνυποβάλλονται με την οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αλλά φυλάσσονται από τον υπόχρεο, για την επίδειξη τους στην αρμόδια φορολογική αρχή, μέχρι να παραγραφεί το δικαίωμα του Δημοσίου για την επιβολή φόρου, δηλαδή οι αποδείξεις του 2001 μέχρι 31/12/2007.

Ενδείξεις 11 και 12 του πίνακα 8 - καταβαλλόμενο ενοίκιο:

Στις ενδείξεις 11 και 12 του πίνακα 8 της δήλωσης γράψτε όλα τα στοιχεία των εκμισθωτών και το καθαρό ποσό ενοικίου που τους καταβάλατε, για κύρια κατοικία της οικογένειας σας και για ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών κάθε παιδιού σας που σπουδάζει σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή αναγραφή του Αριθμού φορολογικού Μητρώου του εκμισθωτή.

Σημειώνεται ότι, αν δεν έχει αναγραφεί ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του εκμισθωτή, δε θα υπολογιστεί η πιο πάνω δαπάνη. Ειδικότερα:

Κωδικοί 801-803.

Γράψτε τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου των εκμισθωτών.

Κωδικοί 811-816.

Γράψτε το καθαρό ποσό του ενοικίου που καταβάλατε μέσα στο 2001 για κύρια κατοικία της οικογένειας σας. Η δαπάνη αυτή, μέχρι το ποσό που προβλέπεται από το νόμο, εκπίπτει από το εισόδημα μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη).

Κωδικοί 804-809.

Γράψτε τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου των εκμισθωτών.

Κωδικοί 817-827.

Γράψτε το καθαρό ποσό ενοικίου που καταβάλατε, για την ενοικίαση κατοικίας, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών κάθε παιδιού σας που σπουδάζει σ΄αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού, εφόσον τα παιδιά αυτά αναγράφονται στον πίνακα 10 της δήλωσης. Σε περίπτωση που καταβάλατε ενοίκιο για το πρώτο σας παιδί σε περισσότερους από 2 εκμισθωτές, στην πρώτη σειρά της ένδειξης θα γράψετε τα στοιχεία του εκμισθωτή στον οποίο καταβάλατε το μεγαλύτερο ποσό μέσα στο 2001 και στη δεύτερη σειρά στον κωδικό 819 το ποσό που καταβάλατε μέσα στο 2001 συνολικά στους υπόλοιπους εκμισθωτές χωρίς να γράψετε το ονοματεπώνυμο και τον Α.Φ.Μ. τους. Ομοίως στους κωδικούς 821-823, 825-827 για το δεύτερο και τρίτο παιδί αντίστοιχα. Η έκπτωση του ενοικίου γίνεται εφόσον οι κατοικίες αυτές βρίσκονται στην πόλη ή στο χωριό που έχει την έδρα της η σχολή ή το σχολείο και εσείς ή τα παιδιά σας δεν έχετε άλλη ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη κατοικία σ΄αυτήν την περιοχή. Η περιοχή της τέως διοίκησης πρωτεύουσας θεωρείται ως μια πόλη. Η δαπάνη αυτή, μέχρι το ποσό που προβλέπεται από το νόμο,εκπίπτει από το εισόδημα μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη).

Για τον υπολογισμό των πιο πάνω ποσών απαιτείται απόδειξη της καταβολής του ενοικίου ως εξής:

Υποβολή αποδείξεων για το συνολικό ποσό του ενοικίου ή σε περίπτωση απώλειας μιας ή περισσοτέρων, των υπολοίπων, εφόσον από αυτές σχηματίζεται πλήρης πεποίθηση για την καταβολή του συνολικού ποσού του ενοικίου.

Αντί των παραπάνω οικείων αποδείξεων, υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 από την οποία να προκύπτει το ποσό του ενοικίου που καταβλήθηκε ως και τα στοιχεία των δικαιούχων. Όμοια υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται και σε περίπτωση που συνυποβάλλονται με την οικεία δήλωση, απλά φωτοαντίγραφα των αποδείξεων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στους κωδικούς αριθμούς 801-809, σε περίπτωση που ο εκμισθωτής είναι η σύζυγος, θα γραφτεί ο Α.Φ.Μ. της συζύγου.

Κωδικοί 079-085.

Γράψτε τα ποσά των διδάκτρων που καταβάλατε μέσα στο 2001 για παράδοση προσωπικά σε σας ή σε κάθε τέκνο που σας βαρύνει, κατ΄οίκον ή σε φροντιστήρια, ιδιαίτερων μαθημάτων οποιασδήποτε αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας ή ξένων γλωσσών. Ειδικότερα, στους κωδικούς 079-080 γράψτε τα ποσά των δαπανών που αφορούν προσωπικά εσάς, ή τη σύζυγο σας και στους κωδικούς 081,082,083, 084, 085 τα ποσά των δαπανών που αφορούν τα τέκνα που σας βαρύνουν. Η δαπάνη αυτή, μέχρι το ποσό που προβλέπεται από το νόμο, εκπίπτει από το εισόδημα μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη). Επισημαίνεται ότι κατά την εκκαθάριση της δήλωσης από τη Γ.Γ.Π.Σ., στην περίπτωση που το ποσό της κάθε δαπάνης που καταβάλλεται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους και αφορά προσωπικά τον ένα ή και τους δύο συζύγους

α) για ενοίκιο κύριας κατοικίας ή κατοικίας των παιδιών που σπουδάζουν, β) για ασφάλιστρα ζωής ή θανάτου, ασθένειας, προσωπικών ατυχημάτων,

γ) για παράδοση κατ΄οίκον ιδιαίτερων μαθημάτων ή φροντιστηρίων οποιασδήποτε αναγνωρισμένης βαθμίδας, για αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, είναι μέχρι και 150.000 δραχμές, εκπίπτει στο σύνολο της. Αν το ποσό της υπερβαίνει τις 150.000 δραχμές εκπίπτει ποσοστό σαράντα τοις εκατό αυτής μη δυνάμενο το εκπιπτόμενο ποσό να υπερβεί τις 250.000 δραχμές, αλλά ούτε να είναι μικρότερο των 150.000 δραχμών.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 9

Κωδικοί 601-602.

Γράψτε τα ποσά των φόρων που προκαταβλήθηκαν για τα εισοδήματα (θετικά ή αρνητικά) που περιλαμβάνονται στους κωδικούς 501-502 και 511-512 του πίνακα 4Δ, εφόσον υπάρχουν σχετικές βεβαιώσεις και ο φόρος έχει υπολογιστεί με τα ποσοστά που αναφέρονται στην ένδειξη αυτή.

Κωδικοί 603-604

Γράψτε τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν για τα εισοδήματα (θετικά ή αρνητικά) που περιλαμβάνονται στους κωδικούς 401 έως 404 και 413-414 του πίνακα 4Γ, καθώς και στα εισοδήματα από γεωργικές επιχειρήσεις, εφόσον υπάρχουν σχετικές βεβαιώσεις και ο φόρος έχει υπολογιστεί με βάση τις διατάξεις των άρθρων 55 και 56 του Ν. 2238/1994. Σημειώνεται ότι στους κωδικούς αυτούς γράφονται και τα ποσά του φόρου που παρακρατήθηκαν για τις επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις επί της παραγωγής που σας καταβλήθηκαν, εφόσον υπάρχουν σχετικές βεβαιώσεις και τα οποία συμψηφίζονται ή επιστρέφονται, κατά περίπτωση, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης.

Κωδικοί 605-606

Γράψτε τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν για τα εισοδήματα που περιλαμβάνονται στους κωδικούς 501 έως 508 και 511-512 του πίνακα 4Δ, εφόσον υπάρχουν σχετικές βεβαιώσεις, εκτός αυτών (των ποσών του φόρου) που γράφτηκαν στους κωδικούς 601-602.

Κωδικοί 607-608

Γράψτε το ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε ή καταβλήθηκε για την ωφέλεια (υπερτίμημα) από την πώληση επαγελματικού αυτοκινήτου ατομικής επιχείρησης ως εμπορεύματος, εφόσον το ποσό της ωφέλειας συμπεριλήφθηκε στους οικείους κωδικούς.

Κωδικοί 609-610

Γράψτε το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε στις αμοιβές της περίπτωσης 5 του πίνακα 4Α, εφόσον θέλετε τα εισοδήματα σας αυτά να φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις. Τέτοιες περιπτώσεις είναι: α) Τα χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί σε ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές, προπονητές και άλλους αμειβόμενους αθλητές από ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες ή αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταγραφής ή την ανανέωση του συμβολαίου συνεργασίας, β) Οι αμοιβές για τις πάνω από δύο (2) ημέρες ενεργού, μεικτής και ετοιμότητας κατά μήνα εφημερίας των γιατρών που είναι ενταγμένοι στο Ε.Σ.Υ., των πανεπιστημιακών γιατρών που δεν ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, των ειδικευόμενων γιατρών που διέπονται από τις διατάξεις του Ν. 1397/1983 και των γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του Ι.Κ.Α. που διέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 1666/1986. γ) Τα επιδόματα των πολύτεκνων μητέρων των παραγράφων 1, 2, 3 και 6 του άρθρου 63 του Ν. 1892/1990 και δ) Το επίδομα ανέργων των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 33 τουΝν .1892/1990 που δίνεται από τον ΟΑΕΔ. Ο φόρος των παραπάνω περιπτώσεων αναγράφεται στους κωδικούς 609-610 του πίνακα 9 και σε καμιά περίπτωση στους κωδικούς 313-314 του ίδιου πίνακα. Αν θέλετε για τα εισοδήματα αυτά να εξαντληθεί η φορολογική σας υποχρέωση με την παρακράτηση του φόρου που έχει γίνει, γράψτε τα εισοδήματα στους κωδικούς 691-692, ενώ ο φόρος δεν θα γραφτεί σε κανένα κωδικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από τις παραπάνω δεν πρέπει να αναγράφεται φόρος μισθωτών υπηρεσιών σ΄ αυτούς τους κωδικούς, ακόμη και στην περίπτωση που η βεβαίωση αποδοχών έχει μόνο παρακρατηθέντα φόρο.

Κωδικοί 651-652.

Γράψτε τα ποσά των φόρων που καταβάλατε αποδειγμένα στην αλλοδαπή, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό και δηλώσατε στις οικείες ενδείξεις του πίνακα 4Ζ, επειδή υπάρχει φορολογική υποχρέωση στην Ελλάδα. Τα ποσά αυτών των φόρων πρέπει να προκύπτουν από τις οικείες βεβαιώσεις του αλλοδαπού φυσικού ή νομικού προσώπου που παρακράτησε το φόρο (ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για κράτος με το οποίο έχει υπογραφεί σύμβαση αποφυγής της διπλής φορολογίας ή όχι). Σημειώνεται ότι προκειμένου για εισοδήματα από τις Η.Π.Α. στις οικείες ενδείξεις θα συμπληρώνεται μόνο το ποσό του ομοσπονδιακού φόρου των Η.Π.Α. και όχι και ο πολιτειακός φόρος.

Κωδικοί 293-294

Γράψτε το συνολικό ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε στα εισοδήματα (τόκους δανείων κτλ. ημεδαπής προέλευσης) που δηλώθηκαν στους κωδικούς 291-292 του πίνακα 4ΣΤ, όπως αυτό προκύπτει από τις σχετικές βεβαιώσεις που επισυνάπτονται στη δήλωση.

Κωδικοί 313-314.

Γράψτε το σύνολο του φόρου που αναλογεί στα εισοδήματα (από μισθωτές υπηρεσίες κτλ.) που δηλώσατε στους κωδικούς 301-308 (εκτός των κωδικών 317-318), όπως αυτό προκύπτει από την άθροιση των ποσών που αναγράφονται στις αντίστοιχες στήλες των βεβαιώσεων αποδοχών (φόρος που αναλογεί).

Κωδικοί 315-316

Γράψτε το σύνολο του φόρου που παρακρατήθηκε από τα εισοδήματα που δηλώσατε στους κωδικούς 301-308 (εκτός των κωδικών 317-318), όπως αυτό προκύπτει από την άθροιση των ποσών που αναγράφονται στις αντίστοιχες στήλες των βεβαιώσεων αποδοχών (φόρος που παρακρατήθηκε).

Κωδικοί 917-918.

Γράψτε το ποσό του φόρου που αναλογεί στα εισοδήματα που έχουν γραφτεί στους κωδικούς 307-308 του πίνακα 4Α (ΕΙΣΟΔΗΜΑ που φορολογείται με το Ζ΄ Ψήφισμα). Επισημαίνεται ότι τα ποσά αυτού του φόρου πρέπει να έχουν συμπεριληφθεί και στους κωδικούς 313-314 του ίδιου πίνακα (9) της δήλωσης και τα αντίστοιχα ποσά φόρου που έχουν παρακρατηθεί για τα εισοδήματα αυτά (βουλευτικές αμοιβές, βουλευτικές συντάξεις κτλ.) πρέπει να έχουν συμπεριληφθεί στους κωδικούς 315-316.

Κωδικοί 297-298.

Γράψτε το συνολικό ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε στην Ελλάδα κατά την εξαργύρωση ή την καταβολή των εισοδημάτων από κινητές αξίες αλλοδαπής προέλευσης, που δηλώθηκαν στους κωδικούς 295-296 του πίνακα 4Ζ, όπως αυτό προκύπτει από τις συνημμένες στη δήλωση σχετικές βεβαιώσεις, τις οποίες χορηγεί στο δικαιούχο των εισοδημάτων αυτών εκείνος που ενεργεί στην Ελλάδα την καταβολή τους.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 10

Στον πίνακα αυτό γράψτε τα στοιχεία των υπόψη προσώπων, εφόσον το ετήσιο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει τις 400.000 δρχ. ή τις 800.000 δρχ. αν παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω. Γράψτε επίσης, για τα πρόσωπα του πίνακα 10.2., τη συγγένεια που έχουν μαζί σας ή με τη σύζυγο σας, κατά περίπτωση.

Για τα προστατευόμενα ενήλικα παιδιά που σπουδάζουν, απαιτείται βεβαίωση της οικείας σχολής εσωτερικού ή εξωτερικού. Στις βεβαιώσεις των αναγνωρισμένων σχολών εσωτερικού πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός της άδειας που χορήγησε το Υπουργείο Εθν. Παιδείας και θρησκευμάτων ή το Υπουργείο Πολιτισμού, κατά περίπτωση και το ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύθηκε η άδεια αυτή. Για τα λοιπά προστατευόμενα μέλη, στοιχεία που να αποδεικνύουν την ηλικία τους και το βαθμό συγγένειας, ότι συνοικούν με το φορολογούμενο και ότι το εισόδημα τους δεν υπερβαίνει τα πιο πάνω ποσά.

Ειδικά για τα στρατευμένα παιδιά υποβάλλεται σχετική βεβαίωση της στρατιωτικής υπηρεσίας.

Προκειμένου για πρόσωπα που γράφονται στον πίνακα αυτό για πρώτη φορά, απαιτείται συνυποβολή της οικείας ληξιαρχικής πράξης ή βεβαίωσης κατά περίπτωση ή υπεύθυνης δήλωσης του Ν.599/1986 ότι μέσα σε εύλογο χρόνο θα υποβληθεί η απαραίτητη πράξη ή βεβαίωση.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 12

Η επιστροφή του φόρου εισοδήματος γίνεται μέσω Τραπεζικών Λογαριασμών με τους εξής τρόπους:

α) Επιστροφή μέσω λογαριασμού καταθέσεων (ταμιευτηρίου, τρεχούμενο και όψεως) των δικαιούχων και

β) Επιστροφή με καταβολή μετρητών στους δικαιούχους από τις τράπεζες.

Ειδικότερα για την επιστροφή μέσω λογαριασμού καταθέσεων (περίπτωση α΄), ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώνει τα πιο κάτω στοιχεία στην τέταρτη σελίδα της φορολογικής δήλωσης (πίνακας 12). Στη θέση "ΤΡΑΠΕΖΑ" γράψτε την επωνυμία της τράπεζας, στην οποία τηρείται ο λογαριασμός σας.

Δίπλα από τη θέση "ΤΡΑΠΕΖΑ" υπάρχουν δύο τετραγωνάκια στα οποία θα γράψετε τον κωδικό αριθμό της τράπεζας, όπως αυτός φαίνεται στο σχετικό πίνακα.

Στη θέση "ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ" γράψτε το υποκατάστημα της τράπεζας στο οποίο έχετε ανοίξει το λογαριασμό σας. Δίπλα από τη θέση "ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ" υπάρχουν 4 τετραγωνάκια στα οποία γράψτε τον κωδικό αριθμό του πιο πάνω υποκαταστήματος.

Τέλος, στη θέση "ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ" γράψτε τον αριθμό λογαριασμού καταθέσεων που έχετε στην τράπεζα. Ο λογαριασμός αυτός μπορεί να είναι Ταμιευτηρίου, τρεχούμενος ή όψεως μόνο.

Για την επιστροφή, με καταβολή μετρητών στους δικαιούχους από τις τράπεζες (περίπτωση β΄), ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώσει μονό την ΕΠΩΝΥΜΙΑ της τράπεζας και τον κωδικό αριθμό της. Δηλαδή, δε θα αναγράφεται το όνομα του υποκαταστήματος, ο κωδικός αριθμός του και ο αριθμός του λογαριασμού.

Τα επιστρεφόμενα ποσά θα είναι στη διάθεση των δικαιούχων μετά την ημερομηνία που αναγράφεται στην ειδοποίηση, την οποία θα λάβουν οι φορολογούμενοι και η οποία πρέπει να προσκομίζεται για την είσπραξη της επιστροφής του φόρου. Πρέπει να τονισθεί

ότι η επιστροφή των φόρων με την (α) περίπτωση θα είναι έντοκη από την ημερομηνία που θα αναγράφεται στην ειδοποίηση.

Οι τράπεζες, με τους αντίστοιχους κωδικούς αριθμούς, που μετέχουν στην επιστροφή του φόρου και συνεπώς σ΄αυτές οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν ανοίξει λογαριασμό γιο την περίπτωση (α) ή να επιλέξουν μία από αυτές για την περίπτωση (β), είναι οι εξής:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΡΙΘ. ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΩΔΙΚΟς ΑΡΙΘ.
ΕΘΝΙΚΗ 01 ΑΓΡΟΤΙΚΗ 12
ΕΜΠΟΡΙΚΗ 02 ALPHA 13
ΑΤΤΙΚΗΣ 06 BANK 14
ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10 ΓΕΝΙΚΗ 16
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 11 EUROBANΚ

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣΤΟΥ ΦΟΡΟΥ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Προκειμένου να προσδιοριστεί ο φόρος που αναλογεί στο συνολικό καθαρό εισόδημα κάθε φορολογουμένου, αθροίζονται τα δηλούμενα εισοδήματα και συμψηφίζονται τα θετικά και αρνητικά στοιχεία των επιμέρους εισοδημάτων.

Στη συνέχεια από το εισόδημα αυτό αφαιρούνται τα ποσά των τυχόν μειώσεων και δαπανών (π.χ. ποσά ιατρικών δαπανών) και το υπόλοιπο, που αποτελεί το φορολογητέο εισόδημα του υπόχρεου, υποβάλλεται σε φόρο με βάση την ακόλουθη κλίμακα:

ΚΛΙΜΑΚΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΟΙΚΟΝ. ΕΤΟΥΣ 2002

Κλιμάκιο εισοδήματος Φορολογικός συντελεστής Φόρος κλιμακίου Σύνολο εισοδήματος Σύνολο φόρου
2.100.000 0 0 2.100.000 0
746.000 5 37.300 2.846.000 37.300
1.706.000 15 255.900 4.552.000 293.200
3.407.000 30 1.022.100 7.959.000 1.315.300
9.088.000 40 3.635.200 17.047.000 4.950.500
Υπερβάλλον 42,5

Ειδικά, για φορολογούμενο με εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις, το ποσό του πρώτου κλιμακίου της πιο πάνω κλίμακας, προκειμένου να υπολογιστεί ο φόρος που αναλογεί στο εισόδημα του, αυξάνεται κατά τριακόσιες χιλιάδες (300.000) δραχμές με ισόποση μείωση του ποσού του δεύτερου κλιμακίου.

Δηλαδή, για φορολογούμενο με εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις, το ποσό του πρώτου κλιμακίου, στο οποίο υπολογίζεται φόρος με συντελεστή μηδέν (0), γίνεται 2.400.000 δρχ. αντί 2.100.000 δρχ. και το ποσό του δεύτερου κλιμακίου, στο οποίο υπολογίζεται φόρος με συντελεστή 5%, γίνεται 446.000 δρχ. αντί 746.000 δρχ. που ισχύουν για τους υπόλοιπους φορολογούμενους.

Το πρόσθετο αυτό ποσό, με το οποίο προσαυξάνει το ποσό του πρώτου κλιμακίου της πιο πάνω κλίμακας, δεν μπορεί, κατά ρητή διάταξη, να είναι μεγαλύτερο από το συνολικό ποσό του μισθού ή της σύνταξης που δηλώνεται. Με βάση τα παραπάνω η κλίμακα για μισθούς και συντάξεις διαμορφώνεται ως εξής:

ΚΛΙΜΑΚΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΙΚΟΝ. ΕΤΟΥΣ 2002

Κλιμάκιο εισοδήματος Φορολογικός συντελεστής Φόρος κλιμακίου Σύνολο εισοδήματος Σύνολο φόρου
2.400.000 0 0 2.400.000 0
446.000 5 22.300 2.846.000 22.300
1.706.000 15 255.900 4.552.000 278.200
3.407.000 30 1.022.100 7.959.000 1.300.300
9.088.000 40 3.635.200 17.047.000 4.935.500
Υπερβάλλον 42,5

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ

Αν στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και εισόδημα από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας, το ακαθάριστο ποσό αυτού υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 1.5%.

Περαιτέρω επιβάλλεται αυξημένο ποσό συμπληρωματικού φόρου το οποίο ορίζεται σε ποσοστό 3% στο ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, εφόσον η επιφάνεια καθεμιάς από αυτές υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά μέτρα.

Το αυξημένο αυτό ποσοστό συμπληρωματικού φόρου επιβάλλεται στο ακαθάριστο εισόδημα τόσο από εκμισθούμενες κατοικίες, όσο και από ιδιοκατοικούμενες κύριες ή δευτερεύουσες κατοικίες, με εξαίρεση το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας.

Το ποσό αυτό του συμπληρωματικού φόρου, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό του φόρου που αναλογεί στο συνολικό καθαρό εισόδημα του φορολογουμένου.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΥ

Το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την πιο πάνω κλίμακα, για το φορολογούμενο που τον βαρύνουν τέκνα, μειώνεται ως εξής:

α) Τριάντα χιλιάδες (30.000) δραχμές όταν έχει ένα τέκνο που τον βαρύνει.

β) Τριάντα πέντε χιλιάδες (35.000) δραχμές για κάθε τέκνο του, όταν έχει δύο (2) τέκνα που τον βαρύνουν.

γ) Εβδομήντα χιλιάδες (70.000) δραχμές για κάθε τέκνο του, όταν έχει τρία (3) τέκνα που τον βαρύνουν.

δ) Ογδόντα χιλιάδες (80.000) δραχμές για κάθε τέκνο του, όταν έχει τέσσερα (4) τέκνα που τον βαρύνουν. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των τέκνων που τον βαρύνουν, για κάθε τέκνο το ποσό των 80.000 δραχμών προσαυξάνεται κατά 10.000 δραχμές για κάθε επιπλέον τέκνο πέρα από το τέταρτο. Δηλαδή φορολογούμενος που βαρύνεται με έξη (6) τέκνα θα έχει μείωση φόρου 600.000 δραχμές (6 x 100.000).

Για το φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (μισθούς και συντάξεις), εφόσον αυτός προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για εννέα (9) τουλάχιστον μήνες μέσα στο έτος που απόκτησε το εισόδημα αυτό στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, καθώς και σε περιοχή των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλης, Κιλκίς, Σερρών και Δράμας, η οποία περιλαμβάνεται σε ζώνη βάθους είκοσι (20) χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή, τα ως άνω ποσά μείωσης του φόρου προσαυξάνονται με δέκα χιλιάδες (10.000) δραχμές για κάθε τέκνο που βαρύνει το φορολογούμενο.

Αν με βάση τη φορολογική κλίμακα δεν προκύπτει για το φορολογούμενο ποσό φόρου ή αυτό είναι μικρότερο από το συνολικό ποσό των παραπάνω μειώσεων, ολόκληρο το ποσό των μειώσεων ή η διαφορά που προκύπτει, μειώνει το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα για τον άλλο σύζυγο.

Εάν το συνολικό ποσό των μειώσεων για τα τέκνα και την παραμεθόριο περιοχή, είναι μεγαλύτερο από το φόρο που προκύπτει, με βάση τη φορολογική κλίμακα, για το φορολογούμενο και τη σύζυγο του, η διαφορά δεν επιστρέφεται ούτε συμψηφίζεται.

Το ποσό που απομένει ύστερα από τις ανωτέρω μειώσεις, αποτελεί το φόρο που αναλογεί στο συνολικό καθαρό εισόδημα του φορολογουμένου.

ΕΤΗΣΙΑ ΤΕΚΜΑΡΤΗ ΔΑΠΑΝΗ ΟΙΚΟΝ. ΕΤΟΥΣ 2002 ΜΕ

ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΙΜΟΥΣ ΙΠΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΤΗ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Ε.Ι.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΤΛ.

Φορ/μοι ίπποι Μέχρι και 5 έτη
(1997-2001)
Πάνω από 5 έτη μέρχι και 10 έτη Μείωση 15%
(1992-1996)
Πάνω από 10 μέχρι και 15 έτη Μείωση 25%
(1987-1991)
α) Πάνω από 15 έτη (πριν από το 1987), β) Προέλευση από Ο.Δ.Δ.Υ., γ) για Ε.Ι.Χ. αυτ/το ειδικά διασκευασμένο για τη χρησιμοποίηση (οδήγησή) του ή για τη μεταφορά με αυτό αναπήρων με αναπηρία 67% και πάνω Μείωση 40% α) Σε περίπτωση κυριότητας ΕΙΧ αυτ/του πάνω από 10 έτη από συνταξιούχο ηλικίας πάνω από 60 ετών και αποκτά εισοδήματα αποκλειστικά από συντάξεις ή και από ιδιοκατοίκηση κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας., β) Η δαπάνη με βάση το επιβατικό αυτοκίνητο ΙΧ που έχει εκτελωνιστεί τα έτη 1997 ή 1998 με μειωμένους δασμούς λόγω μετοικεσίας του ιδιοκτήτη Μείωση 50% Ε.Ι.Χ. Αντίκες εφόσον έχουν παρέλθει πάνω από 30 έτη (πριν από το 1971) από το έτος κατασκευής τους και διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας Μείωση 60%
μέχρι 7 1.650.000 1.402.000 1.237.000 990.000 825.000 660.000
μέχρι 8 2.100.000 1.785.000 1.575.000 1.260.000 1.050.000 840.000
μέχρι 9 2.750.000 2.337.500 2.062.000 1.650.000 1.375.000 1.100.000
μέχρι 10 3.400.000 2.890.000 2.550.000 2.040.000 1.700.000 1.360.000
μέχρι 11 4.050.000 3.442.500 3.037.500 2.430.000 2.025.000 1.620.000
μέχρι 12 4.850.000 4.122.500 3.637.500 2.910.000 2.425.000 1.940.000
μέχρι 13 5.700.000 4.845.000 4.275.000 3.420.000 2.850.000 2.280.000
μέχρι 14 7.000.000 5.950.000 5.250.000 4.200.000 3.500.000 2.800.000
μέχρι 15 9.050.000 7.692.000 6.787.500 5.430.000 4.525.000 3.620.000
μέχρι 16 11.450.000 9.732.500 8.587.500 6.870.000 5.725.000 4.580.000
μέχρι 17 14.100.000 11.985.000 10.575.000 8.460.000 7.050.000 5.640.000
μέχρι 18 16.900.000 14.365.000 12.675.000 10.140.000 8.450.000 6.760.000
μέχρι 19 19.700.000 16.745.000 14.775.000 11.820.000 9.850.000 7.880.000
μέχρι 20 22.700.000 19.295.000 17.025.000 13.620.000 11.350.000 9.080.000
μέχρι 21 25.800.000 21.930.000 19.350.000 15.480.000 12.900.000 10.320.000
22-23 29.100.000 24.735.000 21.825.000 17.460.000 14.550.000 11.640.000
24-25 32.700.000 27.795.000 24.525.000 19.620.000 16.350.000 13.080.000
26-27 36.800.000 31.280.000 27.600.000 22.080.000 18.400.000 14.720.000
28 και πάνω 38.500.000 32.725.000 28.875.000 23.100.000 19.250.000 15.400.000

ΕΤΗΣΙΑ ΤΕΚΜΑΡΤΗ ΔΑΠΑΝΗ ΟΙΚΟΝ. ΕΤΟΥΣ 2002 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ

ΜΗΚΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΤΗ ΝΗΟΛΟΓΗΣΗΣ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟΥ Ή

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ Ή ΜΕΙΚΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ, ΜΕ ΧΩΡΟ ΕΝΔΙΑΙΤΗΣΗΣ

Μήκος σκάφους Μέχρι και5 έτη (1997-2001) Πάνω από 5 έτη μέχρι και 10 έτη Μείωση 10% (1992-1996) Πάνω από 10 έτη
Μείωση 20% (πριν από το 1992)
Μέχρι 8 μέτρα 3.600.000 3.240.000 2.880.000
πάνω από 8 και μέχρι 10 μέτρα 6.500.000 5.850.000 5.200.000
πάνω από 10 και μέχρι 12 μέτρα 9.500.000 8.550.000 7.600.000
πάνω από 12 και μέχρι 14 μέτρα 12.700.000 11.430.000 10.160.000
πάνω από 14 και μέχρι 16 μέτρα 16.200.000 14.580.000 12.960.000
πάνω από 16 και μέχρι 18 μέτρα 20.100.000 18.090.000 16.080.000
πάνω από 18 και μέχρι 20 μέτρα 24.600.000 22.140.000 19.680.000
πάνω από 20 και μέχρι 22 μέτρα 29.800.000 26.820.000 23.840.000
πάνω από 22 και μέχρι 24 μέτρα 35.800.000 32.220.000 28.640.000
πάνω από 24 και μέχρι 26 μέτρα 42.600.000 38.340.000 34.080.000
πάνω από 26 και μέχρι 28 μέτρα 50.400.000 45.360.000 40.320.000
πάνω από 28 και μέχρι 30 μέτρα 59.300.000 53.370.000 47.440.000
πάνω από 30 και μέχρι 32 μέτρα 69.400.000 62.460.000 55.520.000
πάνω από 32 77.600.000 69.840.000 62.080.000