Εγχειρίδιο 1025/2005 (01/11/2005)

Τελωνειακή ενημέρωση - χρήσιμες πληροφορίες (εγχειρίδιο).

Τελωνειακή ενημέρωση - χρήσιμες πληροφορίες (εγχειρίδιο).

ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΕΣ

1. Τι είναι εκτελωνιστής;

Εκτελωνιστής είναι το φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει πτυχίο και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και αναλαμβάνει την κατ΄ επάγγελμα διενέργεια εκτελωνιστικών εργασιών για λογαριασμό και ως αντιπρόσωπος του δικαιούχου του εμπορεύματος.

2. Από πού χορηγούνται το πτυχίο και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εκτελωνιστή;

Χορηγούνται από την Επιτροπή του άρθρου 18 του Ν. 718/77, η οποία εδρεύει σε κάθε Τελωνειακή Περιφέρεια, μετά από διενέργεια διαγωνισμών. Την απόφαση για διενέργεια γραπτών διαγωνισμών - εξετάσεων την εκδίδει ο Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις υφιστάμενες κενές θέσεις.

3. Τι είναι εκτελωνιστικές εργασίες;

Εκτελωνιστικές εργασίες είναι οι απαιτούμενες πάσης φύσεως διατυπώσεις ενώπιον των Τελωνειακών Αρχών για τη διακίνηση των αλλοδαπών και εγχωρίων εμπορευμάτων. Στις εκτελωνιστικές εργασίες συμπεριλαμβάνονται και οι διαδικασίες για τη διακίνηση των υποκειμένων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και τέλους ταξινόμησης των κοινοτικών εμπορευμάτων, ως επίσης και οι διαδικασίες για την καταβολή του Ε.Φ.Κ. και του τέλους ταξινόμησης.

4. Μπορεί οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο να αναλάβει για λογαριασμό μου τη διεκπεραίωση των εκτελωνιστικών εργασιών;

Τη διενέργεια των εκτελωνιστικών εργασιών μπορεί να την αναλάβουν αποκλειστικά μόνο ο κύριος (δικαιούχος) του εμπορεύματος για φυσικά πρόσωπα ή νόμιμος εκπρόσωπος , προκειμένου για νομικά πρόσωπα, παριστάμενος αυτοπροσώπως ενώπιον των Τελωνειακών αρχών ή αντιπρόσωπος του, ο οποίος θα είναι εξουσιοδοτημένος εκτελωνιστής. Οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο δε νομιμοποιείται να εκτελέσει εκτελωνιστικές εργασίες και δε γίνεται δεκτός από τις Τελωνειακές αρχές.

5. Υπάρχουν κάποιες εκτελωνιστικές εργασίες που μπορεί να ανατεθεί η εκτέλεσή τους σε υπάλληλο του δικαιούχου του εμπορεύματος;

Ναι, μόνο όταν πρόκειται για μεταφορά και εξαγωγή εγχωρίωνπροϊόντων, ως επίσης και για εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών, τις εκτελωνιστικές εργασίες επιτρέπεται να τις εκτελεί και εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του δικαιούχου, εφόσον αυτός είναι ικανός για κάθε δικαιοπραξία και κατέχει απολυτήριο λυκείου ή εξαταξίου γυμνασίου ή ισότιμης σχολής, με άδεια της αρμόδιας επιτροπής του άρθρου 18 του Ν. 718/77, η οποία χορηγεί το Ειδικό Δελτίο Εξουσιοδοτήσεως, πενταετούς ισχύος.

Η ανωτέρω δυνατότητα δεν παρέχεται όταν πρόκειται για εξαγωγή επιδοτουμένων ή υποκειμένων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης ή σε τέλος ταξινόμησης προϊόντων ή για αποστολή των ειδών αυτών σε άλλο κράτος μέλος.

6. Μπορώ να εξουσιοδοτήσω εκτελωνιστή για τη διεκπεραίωση εκτελωνιστικών εργασιών σχετικά με τις αποσκευές που μεταφέρω ως επιβάτης;

Η μεσολάβηση εκτελωνιστή για εκτελωνισμό αποσκευών επιβατών απαγορεύεται και πρέπει να παρίσταται ο ίδιος ο επιβάτης.

7. Μπορώ να εξουσιοδοτήσω εκτελωνιστή για εκτελωνισμό οικοσκευής και γενικά ειδών για προσωπική χρήση;

Επιτρέπεται η εξουσιοδότηση εκτελωνιστή για εκτελωνισμό οικοσκευής, όχι όμως για μεμονωμένα προσωπικά είδη.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ - ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ Φ.Π.Α.

1. Ποια είναι η διαδικασία επιστροφής ή απαλλαγής από το Φ.Π.Α., ο οποίος αναλογεί σε αγορές αγαθών που πραγματοποιούν στην Κοινότητα ταξιδιώτες μόνιμοι κάτοικοι τρίτων- μη κοινοτικών χωρών;

Οι μη εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της Κοινότητας ταξιδιώτες, δικαιούνται απαλλαγής από το Φ.Π.Α. που αναλογεί στα προσωπικά είδη που αγοράζουν στο εσωτερικό της Κοινότητας και τα μεταφέρουν στις προσωπικές τους αποσκευές κατά την αναχώρησή τους για τρίτη χώρα.

Α. Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της απαλλαγής

1. Για τη χορήγηση της απαλλαγής, πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

- Ο αγοραστής - ταξιδιώτης να έχει την κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του εκτός Κοινότητας, γεγονός που αποδεικνύεται από το διαβατήριό του ή το δελτίο ταυτότητάς του ή άλλο επίσημο έγγραφο.

- Τα αγαθά που αγοράζονται στα πλαίσια του λιανικού εμπορίου, να προορίζονται για να καλύψουν προσωπικές ή οικογενειακές ανάγκες του αγοραστή - ταξιδιώτη και να περιλαμβάνονται στις προσωπικές αποσκευές του.

- Τα αγαθά να μην είναι είδη διατροφής, οινοπνευματώδη ποτά και καπνοβιομηχανικά προϊόντα.

- Τα αγαθά να μην προορίζονται για τον εξοπλισμό ή τον εφοδιασμό ιδιωτικών μέσων μεταφοράς (αυτοκινήτων, σκαφών, αεροσκαφών κ.λ.π.).

- Η συνολική αξία της κάθε μίας απόδειξης λιανικής πώλησης να υπερβαίνει το ελάχιστο όριο των 120 €.

2. Δεν παρέχεται δικαίωμα απαλλαγής ή επιστροφής Φ.Π.Α., στο προσωπικό των μεταφορικών μέσων που ενεργούν μεταφορές μεταξύ Ελλάδος και άλλων χωρών.

Β. Διαδικασία απαλλαγής

1. `Αμεση απαλλαγή:

- ο αγοραστής - ταξιδιώτης δηλώνει στον πωλητή εγγράφως, ότι πρόκειται να αναχωρήσει κατ΄ ευθείαν από την Ελλάδα για χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς δηλαδή ενδιάμεσο σταθμό σε άλλη κοινοτική χώρα.

- ο πωλητής εκδίδει την προβλεπόμενη Απόδειξη Λιανικής Πώλησης με την ένδειξη «ΧΩΡΙΣ Φ.Π.Α. - ΕΞΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΑΓΟΡΑΣΤΗ-ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ ΕΚΤΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ» και

- ο ίδιος ο πωλητής ή εκπρόσωπός του, προσκομίζει τα αγαθά στο Τελωνείο εξόδου από την Ελλάδα και τα παραδίδει στον αγοραστή - ταξιδιώτη κατά την αναχώρησή του για την Τρίτη χώρα, μαζί με Δελτίο Αποστολής και την Απόδειξη Λιανικής Πώλησης, το πρώτο αντίτυπο της οποίας, αφού θεωρηθεί για την εξαγωγή από το Τελωνείο παραμένει στο αρχείο του πωλητή.

- Έμμεση απαλλαγή:

- ο αγοραστής πρέπει να ζητήσει από τον πωλητή να του εκδώσει την ειδικού τύπου τριπλότυπη Απόδειξη Λιανικής Πώλησης.

- τα αγαθά να εξάγονται εκτός της Κοινότητας πριν από την παρέλευση του τρίτου μήνα που ακολουθεί το μήνα κατά τον οποίο εκδόθηκε η Απόδειξη Λιανικής Πώλησης.

- τα αγορασθέντα είδη πρέπει να επιδεικνύονται από τον αγοραστή - ταξιδιώτη στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, κατά την αναχώρησή του από τη χώρα για τρίτη χώρα (εφόσον η χώρα μας είναι ο τελευταίος σταθμός εξόδου του από την Κοινότητα), προκειμένου να βεβαιώνεται η εξαγωγή των αγαθών, με τη θεώρηση του πρώτου αντιτύπου της Απόδειξης Λιανικής Πώλησης

- ο αγοραστής - ταξιδιώτης επιστρέφει στον πωλητή τη θεωρημένη από την Τελωνειακή Αρχή απόδειξη εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία αγοράς των αγαθών, προκειμένου ο πωλητής να επιστρέψει το ποσό του Φ.Π.Α. , που αναγράφεται σ΄ αυτή, στον ίδιο τον αγοραστή - ταξιδιώτη ή σε νόμιμο εκπρόσωπό του ή να προβεί σε κατάθεση σε λογαριασμό τραπέζης με υπόδειξη του αγοραστή.

Σημειώνεται ότι αντί της παραπάνω διαδικασίας επιστροφής, ο αγοραστής μπορεί να παραδίδει τη θεωρημένη Απόδειξη Λιανικής Πώλησης μετά τη σφράγισή της από την Τελωνειακή Αρχή και πριν την αναχώρησή του, σε Γραφεία Διαμεσολάβησης που λειτουργούν στους χώρους αναχώρησης (Αεροδρόμια κ.λ.π.).

Γ. Στην περίπτωση αγοράς αγαθών στη χώρα μας και αναχώρηση του αγοραστή - ταξιδιώτη για τρίτη χώρα μέσω άλλης Κοινοτικής χώρας, η θεώρηση της Απόδειξης Λιανικής Πώλησης, για την εξαγωγή των αγαθών, γίνεται από το Τελωνείο ελέγχου του τελευταίου σημείου αναχώρησης από την άλλη Κοινοτική χώρα για την τρίτη χώρα, με την επίδειξη των αγορασθέντων αγαθών.

Η επιστροφή του Φ.Π.Α. γίνεται από τον εγκατεστημένο στη χώρα μας πωλητή, είτε απευθείας στον αγοραστή - ταξιδιώτη, είτε μέσω Διαμεσολαβητικού Γραφείου.

Δ. Στην περίπτωση αγοράς αγαθών από άλλη Κοινοτική χώρα και αναχώρηση του αγοραστή - ταξιδιώτη για τρίτη χώρα από την Ελλάδα, η θεώρηση της Απόδειξης Λιανικής Πώλησης, για την εξαγωγή των αγαθών, γίνεται από το Τελωνείο ελέγχου του τελευταίου σημείου αναχώρησης από τη χώρα μας για την τρίτη χώρα, με την επίδειξη των αγορασθέντων αγαθών.

Η επιστροφή του Φ.Π.Α. γίνεται από τον εγκατεστημένο στην άλλη Κοινοτική χώρα πωλητή.

2. Τι δικαιούνται να φέρουν οι ταξιδιώτες ύστερα από ένα ταξίδι σε Τρίτη χώρα;

Στους ταξιδιώτες που προέρχονται από Τρίτες Χώρες, παρέχονται οι παρακάτω απαλλαγές:

- Για εμπορεύματα συνολικής αξίας ανά ταξιδιώτη μέχρι 175 €.

- Προκειμένου για ταξιδιώτες κάτω των (15) ετών η απαλλαγή περιορίζεται σε είδη συνολικής αξίας μέχρι 90 €.

- Προκειμένου για κατοίκους ή εργάτες παραμεθορίων ζωνών και προσωπικό μεταφορικών μέσων, η απαλλαγή περιορίζεται σε είδη συνολικής αξίας μέχρι 15 €.

Για τα παρακάτω εμπορεύματα οι ποσότητες που μπορούν να εισαχθούν ατελώς ανά ταξιδιώτη είναι οι εξής:

α)προϊόντα καπνού:

200 τσιγάρα ή

100 σιγαρίλος (πούρα με μέγιστο βάρος 3 γραμμάρια ανά τεμάχιο) ή

50 πούρα ή

250 γραμμάρια καπνού, ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων (π.χ.100 τσιγάρα και 25 πούρα κ.ο.κ.)

β) οινόπνευμα και οινοπνευματώδη ποτά:

- απεσταγμένα και οινοπνευματώδη ποτά, με αλκοολικό τίτλο μεγαλύτερο από 22% vol αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη με αλκοολικό τίτλο 80% vol ή μεγαλύτερο: 1 λίτρο ή

- απεσταγμένα και οινοπνευματώδη ποτά, απεριτίφ με βάση τον οίνο ή το οινόπνευμα, με αλκοολικό τίτλο 22% vol ή μικρότερο, αφρώδεις οίνοι, οίνοι liqueuer: 2 λίτρα, ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων και

- σταθεροποιημένοι οίνοι: 2 λίτρα.

γ) αρώματα : 50 γραμμάρια και κολόνιες 0,25 λίτρα

δ)φάρμακα: η ποσότητα που αντιστοιχεί στις προσωπικές ανάγκες των ταξιδιωτών.

Σημείωση: Για ταξιδιώτες κάτω των (17) ετών δεν παρέχεται απαλλαγή για τα καπνικά προϊόντα και οινοπνευματώδη ποτά.

3. Ποιες είναι οι φορολογικές επιβαρύνσεις όταν οι ταξιδιώτες που προέρχονται από Τρίτη Χώρα μεταφέρουν στις αποσκευές τους βιομηχανοποιημένα καπνά σε ποσότητες πέραν της δικαιούμενης ατέλειας;

α) Για τσιγάρα : 73,37 € τα 1.000 τσιγάρα.

β) Για τα πούρα και σιγαρίλλος: 73,37 € το μισό κιλό, εκτός από τα πούρα παραγωγής Κούβας, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης, για τα οποία η τιμή ορίζεται σε 293,47 € το μισό κιλό (μ.β.).

γ) Για το λεπτοκομμένο καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων (στριφτών) τσιγάρων: 35,22 € το μισό κιλό (μ.β.).

δ) Για τα άλλα καπνά για κάπνισμα: 35,22 € το μισό κιλό (μ.β.).

• Για ποσότητες πέραν των ανωτέρω ορίων εφαρμόζονται οι κανονικοί συντελεστές φορολογίας , όπως τα εμπορεύματα.

4. Ποιες ποσότητες καπνικών και οινοπνευματοειδών προϊόντων, για τις οποίες έχουν καταβληθεί οι φόροι σε άλλο Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), μπορούν να μεταφέρονται από ταξιδιώτες που προέρχονται από το κράτος αυτό στη χώρα μας, χωρίς την καταβολή φόρων;

Όταν μεταφέρονται αυτοπροσώπως από τους ταξιδιώτες δεν υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. στη χώρα μας, εφόσον αυτά προορίζονται για ατομική χρήση και όχι για εμπορικό σκοπό,oι κατωτέρω ποσότητες:

Α) Προϊόντα Καπνού:

- Τσιγάρα: 800 τεμάχια

- Πουράκια (πούρα βάρους όχι πάνω από 3γρ. το τεμάχιο): 400 τεμάχια

- Πούρα: 200 τεμάχια

- Καπνός για κάπνισμα: 1 κιλό

Β) Αλκοολούχα Ποτά:

- Οινοπνευματώδη ποτά: 10 λίτρα

- Ενδιάμεσα προϊόντα: 20 λίτρα

- Οίνοι (από τους οποίους το πολύ 60 λίτρα αφρώδεις): 90 λίτρα

- Μπύρες: 110 λίτρα.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ

1. Ποιοι δικαιούνται να αγοράζουν αδασμολόγητα και αφορολόγητα είδη από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών;

Τα αφορολόγητα και αδασμολόγητα είδη πωλούνται μόνο στους εξερχόμενους της χώρας ή διερχόμενους από αυτή ημεδαπούς ή αλλοδαπούς επιβάτες με προορισμό τρίτη χώρα , καθώς επίσης και στα πληρώματα των μεταφορικών μέσων που έχουν προορισμό τρίτη χώρα και παραδίδονται σε αυτούς κατά το χρόνο αναχωρήσεώς τους από την Ελλάδα.

2. Υπάρχει περιορισμός στις ποσότητες που μπορούν να προμηθευτούν οι επιβάτες από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών;

Όχι, πρέπει όμως οι αγοραζόμενες ποσότητες να είναι τέτοιες ώστε να ικανοποιούν μόνο τις προσωπικές-οικογενειακές ανάγκες των επιβατών και να μη χαρακτηρίζονται εμπορικές.

3. Γίνονται έλεγχοι από την Τελωνειακή Υπηρεσία στους επιβάτες που αγοράζουν είδη από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών;

Ναι, στους επιβάτες με προορισμό τρίτη χώρα ενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι με βάση την κάρτα επιβίβασης και την απόδειξη λιανικής πώλησης. Στους λοιπούς επιβάτες ασκείται διακριτική εποπτεία και στις περιπτώσεις βάσιμων υπονοιών, πραγματοποιείται έλεγχος των αγορασθέντων από το κατάστημα ειδών, με συσχέτιση αυτών, με την εκδοθείσα απόδειξη λιανικής πώλησης.

4. Η τυχόν αγορά ειδών από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών από μη δικαιούχα πρόσωπα διώκεται;

Ναι, και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις περί λαθρεμπορίας του Τελωνειακού Κώδικα.

ΜΕΤΟΙΚΟΥΝΤΕΣ

1. Ποια πρόσωπα δικαιούνται να παραλάβουν με απαλλαγές τα προσωπικά τους είδη, όταν έρχονται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα;

Τα φυσικά πρόσωπα (αλλοδαποί ή και Έλληνες) που έχουν τη συνήθη κατοικία τους στο εξωτερικό και τη μεταφέρουν στην Ελλάδα, για να εγκατασταθούν μόνιμα, μπορούν να εισάγουν με τις προβλεπόμενες απαλλαγές τα προσωπικά τους είδη (οικοσκευή, αυτοκίνητο κ.λ.π.).

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και οι Έλληνες-Ομογενείς Πολιτικοί πρόσφυγες που επαναπατρίζονται στην Ελλάδα.

Όταν το πρόσωπο που μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα είναι αλλοδαπός, θα μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμα της Μετοικεσίας, εφόσον υπάγεται σε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις:

- είναι ομογενής.

- είναι σύζυγος Ελληνίδας - Έλληνα υπηκόου.

- μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα με την ευκαιρία γάμου.

- αν είναι υπήκοος άλλου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), θα προσκομίσει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ότι προτίθεται να μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα και ιδίως:

- άδεια παραμονής,

- ή σύμβαση εργασίας αόριστης διάρκειας

- ή συμβόλαιο μίσθωσης οικίας, θεωρημένο από αρμόδια Δ.Ο.Y.

- ή στοιχεία ιδιόκτητης οικίας

- αν είναι υπήκοος τρίτης χώρας προς τις χώρες της Ε.Ε., να έχει λάβει άδεια παραμονής ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας (Οι Κύπριοι υπήκοοι μπορούν να έχουν δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού, ισχύος δύο ετών).

Για να χορηγηθούν οι απαλλαγές, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει την συνήθη κατοικία του στο εξωτερικό, τουλάχιστον κατά τα τελευταία δύο (2) δωδεκάμηνα πριν μετοικήσει, δηλαδή πριν πάρει πιστοποιητικό Μετοικεσίας από την αρμόδια Ελληνική Προξενική Αρχή.

2. Πώς καθορίζεται ο τόπος της συνήθους κατοικίας ενός προσώπου;

Ως τόπος συνήθους κατοικίας ορίζεται ο τόπος στον οποίο ένα άτομο διαμένει συνήθως, δηλαδή, τουλάχιστον 185 ημέρες ανά δωδεκάμηνο, λόγω προσωπικών και επαγγελματικών δεσμών. Σε περίπτωση ατόμου χωρίς επαγγελματικούς δεσμούς, ως τόπος συνήθους κατοικίας νοείται ο τόπος στον οποίο διαμένει συνήθως (τουλάχιστον 185 ημέρες κάθε 12μηνο), λόγω προσωπικών δεσμών, από τους οποίους προσωπικούς δεσμούς προκύπτουν στενοί δεσμοί αυτού του ατόμου και του τόπου στον οποίον κατοικεί, δηλαδή για τον καθορισμό της συνήθους κατοικίας ενός ατόμου υπερισχύουν οι προσωπικοί (οικογενειακοί) δεσμοί.

Η φοίτηση σε Πανεπιστήμιο ή άλλη σχολή σε μια χώρα, δεν σημαίνει ότι στη χώρα αυτή το πρόσωπο έχει συνήθη κατοικία.

3. Πώς αποδεικνύονται οι προσωπικοί και επαγγελματικοί δεσμοί ενός ατόμου σε κάποιο τόπο;

Οι επαγγελματικοί δεσμοί αποδεικνύονται ανάλογα με το επάγγελμα του ατόμου.

Οι προσωπικοί δεσμοί αποδεικνύονται από το αν το πρόσωπο αυτό έχει τους οικογενειακούς (ή άλλους δεσμούς) στον τόπο αυτό, καθώς και άλλους σταθερούς και μόνιμους δεσμούς με τον τόπο αυτό.

Ενδεικτικά αναφέρονται δικαιολογητικά από τα οποία αθροιστικά (ανάλογα με την περίπτωση) διαπιστώνεται η θεμελίωση δικαιώματος μετοικεσίας:

- είναι εγκατεστημένος με την οικογένειά του (στοιχεία διαμονής - εργασίας και λοιπών μελών της οικογένειας),

- έχει υπηκοότητα της χώρας ή, αν είναι Έλληνας, έχει άδεια μόνιμης διαμονής και εργασίας των αρμόδιων αρχών,

- είναι φορολογούμενος πολίτης της χώρας αυτής,

- έχει ιδιόκτητη ή μισθωμένη οικία στη χώρα αυτή,

- έχει κοινωνική ασφάλεια της χώρας αυτής,

- είναι δημότης της πόλης στην οποία είναι εγκατεστημένος,

- αποδεικτικά στοιχεία εκπαίδευσης παιδιών (αν υπάρχουν παιδιά),

- στοιχεία διάφορων συναλλαγών (λογαριασμοί ηλεκτρισμού, τηλεφώνου κ.λ.π.),

- άλλα στοιχεία από τα οποία αθροιστικά προκύπτουν στενοί δεσμοί του ατόμου με τον τόπο αυτό, ανάλογα με την περίπτωση.

4. Ποια είναι τα προσωπικά είδη για τα οποία προβλέπεται απαλλαγή όταν ένα πρόσωπο μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του;

Προσωπικά είδη είναι τα είδη που προορίζονται για προσωπική χρήση του δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του ή για τις ανάγκες του νοικοκυριού του.

Συγκεκριμένα, προσωπικά είδη είναι:

• Είδη οικοσκευής:

- Τα ατομικά του αντικείμενα, περιλαμβανομένου του προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή και του ποδηλάτου, ο οικιακός ρουχισμός, τα είδη επίπλωσης και εξοπλισμού του σπιτιού.

Προκειμένου για είδη οικοσκευής που λειτουργούν με ηλεκτρισμό, η απαλλαγή παρέχεται για ένα τεμάχιο από κάθε είδος ή και δεύτερο από το ίδιο είδος, εφόσον δικαιολογείται , ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που μετοικούν, όπως δεύτερη τηλεόραση (φορητή), δεύτερο πλυντήριο (μικρό), κ.λ.π.. Ειδικά για τις συσκευές κλιματισμού παρέχεται απαλλαγή για όσα τεμάχια δικαιολογούνται για το συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού στο οποίο διαμένει το δικαιούχο πρόσωπο στην Ελλάδα. (ΟΧΙ κεντρικό σύστημα - μηχάνημα κλιματισμού οικοδομής).

Οι μετοικούντες από άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να μεταφέρουν τα είδη οικοσκευής τους, χωρίς τήρηση τελωνειακών διατυπώσεων, κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα.

• Μέσα μεταφοράς:

- ένα επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννέα (9) θέσεων, περιλαμβανομένου και του οδηγού (ή ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο) και το ρυμουλκούμενο από αυτό όχημα,

- ένα ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο (δεν επιτρέπεται αν εισάγεται και αυτοκινούμενο τροχόσπιτο),

- ένα μοτοποδήλατο ή μία μοτοσυκλέττα,

- ένα σκάφος αναψυχής,

- ένα ιδιωτικό αεροπλάνο.

• Λοιπά είδη:

- οικιακές προμήθειες,

- οικόσιτα ζώα,

- ιππευόμενα ζώα,

- φορητά όργανα μηχανικών ή ελεύθερων τεχνών που είναι σχετικά και απαραίτητα, για την άσκηση του επαγγέλματος του δικαιούχου, δηλαδή πρόκειται για ελαφρά εργαλεία και όργανα που είναι φορητά κατά τη χρήση τους και η χρησιμοποίησή τους δεν εξαρτάται από την εγκατάστασή τους στο συγκεκριμένο χώρο.

Τα προσωπικά είδη δεν πρέπει να παρουσιάζουν με το είδος ή την ποσότητά τους οποιοδήποτε εμπορικό ενδιαφέρον, ούτε να προορίζονται για οικονομική επαγγελματική δραστηριότητα, με εξαίρεση τα φορητά όργανα και εργαλεία που είναι σχετικά και απαραίτητα για την άσκηση του επαγγέλματος του δικαιούχου.

5. Ποια είδη δεν μπορεί να παραλάβει με απαλλαγές ο μετοικών;

ΔΕΝ παρέχεται απαλλαγή για:

- Οχήματα δημόσιας χρήσης (επιβατικό αυτοκίνητο δέκα θέσεων και πάνω, φορτηγό αυτοκίνητο , κάθε άλλο ειδικό όχημα).

- Τα είδη που παρουσιάζουν με το είδος ή την ποσότητά τους οποιοδήποτε εμπορικό ενδιαφέρον ή προορίζονται για οικονομική - επαγγελματική δραστηριότητα (με εξαίρεση τα φορητά όργανα).

- Τα οινοπνευματώδη προϊόντα, τον καπνό και τα προϊόντα καπνού, με εξαίρεση τις ποσότητες που παραδίδονται ατελώς στους ταξιδιώτες.

6. Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται, όσον αφορά στα είδη, για να μπορούν να παραδοθούν με απαλλαγές;

Τα είδη οικοσκευής μπορεί να είναι και καινούρια με τον όρο ότι αποκτήθηκαν από το δικαιούχο πρόσωπο στη χώρα από την οποία μετοικεί, πριν από την έκδοση του πιστοποιητικού μετοικεσίας και αναγράφονται αναλυτικά στο πιστοποιητικό μετοικεσίας.

Τα μέσα μεταφοράς, όταν εισάγονται τα συγκεκριμένα, τα οποία είχε στην κυριότητά του το δικαιούχο πρόσωπο και χρησιμοποίησε στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του επί έξι (6) τουλάχιστον μήνες πριν από την έκδοση του πιστοποιητικού μετοικεσίας και αναγράφονται στο πιστοποιητικό μετοικεσίας.

- Η εξάμηνη κυριότηταπρέπει να είναιπλήρης και αποκλειστικήκαι ηχρησιμοποίηση των συγκεκριμένων μέσων μεταφοράς πρέπει να αποδεικνύεται με στοιχεία.

- Η κυριότητα αποδεικνύεται από τον τίτλο κυριότητας και την άδεια κυκλοφορίας του μέσου μεταφοράς που ισχύει σε κάθε κράτος και καλύπτει την απαιτούμενη περίοδο των έξι (6) μηνών πριν τη μετοίκηση.

Η χρησιμοποίηση του μέσου μεταφοράς επί έξι (6) τουλάχιστον μήνες αποδεικνύεται από την άδεια οδήγησης του δικαιούχου ή από επίσημα στοιχεία ότι ο δικαιούχος χρησιμοποιούσε αποκλειστικά επαγγελματία οδηγό στο απαιτούμενο διάστημα των έξι (6) μηνών.

Επισημαίνεται ότι η εξάμηνη κυριότητα, συνδυάζεται με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση και κυκλοφορία του μέσου μεταφοράς στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του δικαιούχου, όπου και πρέπει να βρίσκονται ταυτόχρονα ο δικαιούχος και το μέσο μεταφοράς.

- Τα πρόσωπα που μετοικούν από χώρα της Ε.Ε. και εισάγουν τα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς πρέπει να έχουν καταβάλλει κανονικά τους φόρους που ισχύουν για την κανονική κυκλοφορία τους στη χώρα αυτή και να μην τυχαίνουν απαλλαγής ή επιστροφής των φόρων, επειδή εξάγονται από την χώρα αυτή για να εισαχθούν στην Ελλάδα.

Δηλαδή, δεν τυγχάνουν απαλλαγής τα μέσα μεταφοράς που έχουν αποκτηθεί σε κράτος της Ε.Ε.:

- στα πλαίσια των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων,

- στα πλαίσια αναγνωρισμένων διεθνών οργανισμών,

- στα πλαίσια των παραχωρήσεων του Βορείου Ατλαντικού Συμφώνου,

- στα πλαίσια κληρονομικής διαδοχής.

Επισημαίνεται ότι εάν τα αυτοκίνητα δεν πληρούν την εκάστοτε τελευταία κοινοτική οδηγία, όσον αφορά στις εκπομπές ρύπων και καυσαερίων, ή είναι συμβατικής τεχνολογίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα ταξινόμησής τους από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία Συγκοινωνιών της Νομαρχίας.

Ειδική εξαίρεση του αυτοκινήτου από την εξάμηνη κυριότητα και χρήση και την προθεσμία εισαγωγής :

Όταν το δικαιούχο πρόσωπο μετοικεί από τις Ηπείρους, Αμερική, Αφρική ή Αυστραλία, καθώς και από τα Κράτη Ιράκ, Ιορδανία, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Κατάρ και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και ανεξάρτητα αν είχε στην κυριότητα και χρήση του αυτοκίνητο στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του, μπορεί να αποκτήσει επιβατικό αυτοκίνητο ή αυτοκινούμενο τροχόσπιτο από οποιαδήποτε χώρα εκτός Ελλάδος ή από τα αυτοκίνητα που παράγονται στην Ελλάδα, ακόμα και μετά την έκδοση του πιστοποιητικού μετοικεσίας, με τον όρο ότι ο τελωνισμός θα γίνει μέσα σε δώδεκα μήνες από την έκδοση του πιστοποιητικού μετοικεσίας και με την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος έχει άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (ελληνική ή αλλοδαπή) που ίσχυε κατά την έκδοση του πιστοποιητικού μετοικεσίας. Στην περίπτωση αυτή, θα καταβληθεί ο αναλογούν Φ.Π.Α. στην Ελλάδα.

Απαλλαγή από το 80% του αντιστοιχούντος στο όχημα τέλους ταξινόμησης:

- Για την παροχή της απαλλαγής (80%) το επιβατικό αυτοκίνητο απαιτείται να είναι εντελώς καινούργιας, νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (με καταλύτη) και μέχρι 2.000 κ.ε.

- Στην περίπτωση που το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που εισάγεται είναι πάνω από 2000 κυβικά εκατοστά καταβάλλεται ο Φ.Π.Α., όπως και παραπάνω, και το 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης.

7. Σε τι περιορισμούς υπόκεινται τα είδη που έχουν παραληφθεί με τις απαλλαγές των περί μετοικεσίας διατάξεων;

Τα είδη οικοσκευής και τα μέσα μεταφοράς, μέχρι να συμπληρωθεί έτος από τον τελωνισμό τους (από την ημερομηνία αποδοχής του τελωνειακού παραστατικού), δεν επιτρέπεται, με οποιοδήποτε τρόπο, τυπικό ή άτυπο:

- να μεταβιβαστούν

- να εκμισθωθούν

- να αποτελέσουν αντικείμενο ενεχύρου ή χρησιδανείου

- να παραχωρηθεί η χρήση τους σε τρίτους

- να παραμένουν, έστω και για φύλαξη, σε χώρους εμπορίας παρόμοιων ειδών ή προκειμένου για αυτοκίνητα, και σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων που είναι και χώροι εμπορίας αυτοκινήτων

- προκειμένου για αυτοκίνητα, να οδηγούνται, έστω και για μία μόνο φορά από τρίτους, ανεξάρτητα από την υπαιτιότητα του δικαιούχου.

Ειδικά για το αυτοκίνητο, κατά το ετήσιο περιοριστικό διάστημα, επιτρέπεται να το οδηγούν εκτός από το δικαιούχο πρόσωπο, ο/η σύζυγος αυτού ή τα άγαμα παιδιά του.

Εάν το δικαιούχο πρόσωπο είναι άγαμο τότε επιτρέπεται να το οδηγούν οι γονείς του και τα άγαμα αδέλφια του.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιθυμεί να διαθέσει τα είδη οικοσκευής και τα μέσα μεταφοράς πριν περάσει το περιοριστικό έτος, πρέπει προηγουμένως να ζητήσει την έγκριση του τελωνείου και να καταβάλει τους δασμούς και φόρους από τους οποίους έτυχε απαλλαγής, με τέλη εκπρόθεσμης καταβολής από την ημέρα εισαγωγής.

Ειδικά για το αυτοκίνητο, το τελωνείο χορηγεί ειδικό πιστοποιητικό με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί του έτους.

Αν διαπιστωθεί διάθεση, χωρίς την έγκριση του τελωνείου, εισπράττονται οι δασμοί και οι φόροι από τους οποίους έτυχε απαλλαγής ο δικαιούχος, με τέλη εκπρόθεσμης καταβολής.

8. Ποια είναι η διαδικασία και η απαιτούμενη επιβάρυνση για τη μεταβίβαση αυτοκινήτου που παραλήφθηκε ατελώς από μετοικούντα;

Μετά την παρέλευση του ετήσιου περιοριστικού διαστήματος το δικαιούχο ατέλειας πρόσωπο, έχει τη δυνατότητα, μόνο με έγκριση της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής (Τελωνείο που τελωνίστηκε το αυτοκίνητο) να μεταβιβάσει το αυτοκίνητο, εφόσον όμως καταβληθεί ποσοστό του τέλους ταξινόμησης ανάλογα με το διάστημα που έχει παρέλθει από την ημερομηνία αποδοχής του παραστατικού εισαγωγής, μέχρι την καταβολή του ως ακολούθως:

- Από 1 έως 2 έτη καταβάλλεται το 50%.

- Από 2 έως 3 έτη καταβάλλεται το 40%.

- Από 3 έως 4 έτη καταβάλλεται το 30%.

- Από 4 έως 5 έτη καταβάλλεται το 20%.

- Από 5 έτη και άνω χωρίς καταβολή.

Η έγκριση για την μεταβίβαση του αυτοκινήτου χορηγείται ύστερα από αίτηση που καταθέτει αυτοπροσώπως στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, το δικαιούχο ατέλειας πρόσωπο.

Όταν η αίτηση προς την αρμόδια Τελω­νειακή αρχή, υποβάλλεται, από πρόσωπο, εξουσιοδοτημένο για τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου, τότε η έγκριση χορηγείται, εφόσον προηγουμένως καταβληθεί ποσό ίσο προς το διπλάσιο του ποσού που προκύπτει σύμφωνα με τα παραπάνω και όχι μικρότερο των 2.934 €.

Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου πριν από το περιοριστικό έτος, αίρονται οι περιορισμοί του έτους, εφόσον προηγουμένως δεν έχει διαπιστωθεί παράβαση.

Στην περίπτωση αυτή, οι κληρονόμοι δεν καταβάλλουν στο τελωνείο κανένα ποσό και το τελωνείο χορηγεί ειδικό πιστοποιητικό, με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί του έτους.

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

1. Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για ατελή παράδοση (εισαγωγή) αυτοκινήτων;

Προϋποθέσεις:

A. Ανάπηροι Έλληνες πολίτες ηλικίας 4-70 ετών, εφόσον:

α) έχουν πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.

β) εμφανίζουν κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%, από τα οποία το 40% τουλάχιστον στο ένα κάτω άκρο.

γ) έχουν ολική τύφλωση και στα δύο μάτια με ποσοστό αναπηρίας 100%.

δ) είναι νοητικά καθυστερημένοι με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%.

ε) πάσχουν από αυτισμό που συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και είναι ανίκανοι για εργασία.

στ) πάσχουν από μεσογειακή αναιμία ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία)

ζ) πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Β. Έλληνες ανάπηροι:

α) πολέμου αξιωματικοί και οπλίτες

β) αξιωματικοί και οπλίτες των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, άνδρες της Αγροφυλακής,

γ) υπάλληλοι της Τελωνειακής υπηρεσίας εντεταλμένοι στη δίωξη λαθρεμπορίου, οι οποίοι κρίθηκαν ή κρίνονται ανίκανοι για ενεργό υπηρεσία, συνέπεια τραύματος ή νοσήματος εν υπηρεσία και οι οποίοι εξαιτίας αυτού λαμβάνουν σύνταξη,

δ) πολίτες οι οποίοι κατέστησαν ανάπηροι από 21/4/1967 έως 23/7/1974, συνέπεια της δράσης τους κατά του δικτατορικού καθεστώτος.

Γ. Έλληνες ανάπηροι μετανάστες και εργάτες εξωτερικού, όταν επιστρέφουν στη χώρα για μόνιμη εγκατάσταση , με το επιβατικό αυτοκίνητό τους.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

Η διαπίστωση της φύσης και των ποσοστών αναπηρίας στη δεύτερη κατηγορία δικαιούχων γίνεται από την ΑΣΥΕ (Ανώτατη του Στρατού Υγειονομική Επιτροπή).

Η διαπίστωση της φύσης και των ποσοστών της αναπηρίας στις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων προσώπων γίνεται ύστερα από αυτοπρόσωπη εξέταση του ενδιαφερόμενου, από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή της Νομαρχίας του τόπου κατοικίας του, στην οποία πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση.

2. Σε περίπτωση ανήλικου ανάπηρου ή ενήλικου νοητικά καθυστερημένου από ποιόν ασκείται το δικαίωμα της ατέλειας;

Στους ανήλικους ανάπηρους των παραπάνω κατηγοριών από 4-18 ετών το δικαίωμα ατέλειας παραχωρείται σε αυτόν που ασκεί τη γονική μέριμνα ή έχει την επιτροπεία και στους ενήλικους νοητικά καθυστερημένους από πρόσωπο που με οριστική δικαστική απόφαση έχει οριστεί επίτροπος (ή δικαστικός αντιλήπτορας) αυτού.

3. Τι έκταση καλύπτει η ατέλεια και ποιος πρέπει να είναι ο κυλινδρισμός και ο τύπος του αυτοκινήτου που εισάγεται ατελώς από αναπήρους;

Η ατέλεια που παρέχεται καλύπτει το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας (η απαλλαγή για τα τέλη κυκλοφορίας δεν ισχύει όταν οι δικαιούχοι παραλαμβάνουν αυτοκίνητο μεγαλύτερου κυβισμού ).

Ο Φ.Π.Α. κατά την εισαγωγή, καθώς και ο εισαγωγικός δασμός καταβάλλονται κανονικά.

Το παραλαμβανόμενο αυτοκίνητο πρέπει να έχει κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 1650 κ.εκ. . Κατ΄ εξαίρεση οι άνω των 18 ετών ανάπηροι, που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών με ποσοστό αναπηρίας 100% , δικαιούνται μέχρι 2.000 κ.εκ.

Υπάρχει δυνατότητα παραλαβής επιβατικού αυτοκινήτου μεγαλύτερου κυβισμού με την καταβολή ποσοστού του αναλογούντος στα αυτοκίνητα αυτά τέλους ταξινόμησης (30% για τα πάνω από 1650 κ.εκ. και μέχρι 2000 κ.εκ. και 58% για τα πάνω από 2.000 κ.εκ.).

To αυτοκίνητο πρέπει να είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, για να χορηγηθεί ατέλεια.

4. Προϋποθέσεις έγκρισης οδήγησης αναπηρικού αυτοκινήτου από άλλο πρόσωπο;

Το παραλαμβανόμενο αυτοκίνητο μπορεί να οδηγείται και από άλλα πρόσωπα ( ένα ή δύο), ύστερα από άδεια της Τελωνειακής αρχής, η οποία χορηγείται κατόπιν αιτήσεώς του. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να επιβαίνει ο ανάπηρος και να μη διαμένουν μακριά από την κατοικία του.

5. Τι κυρώσεις επιβάλλονται σε περίπτωση που το αυτοκίνητο οδηγείται από τους οριζόμενους οδηγούς χωρίς να επιβαίνει ο ανάπηρος;

Η οδήγηση του αυτοκινήτου χωρίς να επιβαίνει σε αυτό ο ανάπηρος αποτελεί απλή τελωνειακή παράβαση, η οποία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου 294 €.

Το παραπάνω πρόστιμο δεν επιβάλλεται, όταν η οδήγηση του αυτοκινήτου γίνεται μέσα στα όρια του νομού της μόνιμης κατοικίας του ανάπηρου. Εφόσον γίνεται εκτός των ορίων του νομού, πρέπει να αποδεικνύεται ότι οφείλεται σε εξαιρετικές ή επείγουσες περιστάσεις ή έγινε αποκλειστικά και μόνο για λόγους εξυπηρέτησης των άμεσων αναγκών του αναπήρου.

Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο διατίθεται σε άλλες χρήσεις επιβάλλονται κυρώσεις όπως άρση της ατέλειας, λαθρεμπορία κ.ά.

6. Ποια είναι η διαδικασία αποδέσμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων από το καθεστώς της ατέλειας και παραλαβής άλλου ατελώς;

Το αυτοκίνητο μπορεί να μεταβιβαστεί χωρίς την καταβολή του τέλους ταξινόμησης μετά την πάροδο πέντε (5) χρόνων από την ημερομηνία παραλαβής του, μετά από έγκριση από τη Δ/νση Τελωνείων Αττικής (πλ. Αγ. Νικολάου - Πειραιάς - τηλ. 210.45.11.288), ύστερα από σχετική αίτηση που θα κατατεθεί σε αυτή από τους ενδιαφερόμενους ανάπηρους πολίτες.

Στην περίπτωση αυτή ο ανάπηρος δεν μπορεί να εισάγει άλλο αυτοκίνητο ατελώς.

Αν η μεταβίβαση ή η αλλαγή χρήσης του αυτοκινήτου γίνει μετά την πάροδο 10 ετών από την ατελή παραλαβή του, ο ανάπηρος έχει το δικαίωμα, εφόσον φυσικά πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις, να παραλάβει και άλλο αυτοκίνητο ατελώς.

7. Ποια είναι η διαδικασία μεταβίβασης αναπηρικού αυτοκινήτου που περιέρχεται στους κληρονόμους λόγω θανάτου του ανάπηρου;

Για τα επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν παραληφθεί με βάση τις διατάξεις ατέλειας που ισχύουν για τους ανάπηρους πολίτες και συνεπεία θανάτου αυτών περιέρχονται στους κληρονόμους των ανωτέρω προσώπων, οι κληρονόμοι πρέπει εντός εξαμήνου να προβαίνουν στην τελωνειακή τακτοποίησή τους.

Σε αυτή την περίπτωση καταβάλλονται τόσα δέκατα του 100% του τέλους ταξινόμησης, όσα είναι και τα εξάμηνα που υπολείπονται για τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ισχύοντος περιοριστικού διαστήματος, του κλάσματος του εξαμήνου θεωρουμένου ως ολόκληρο εξάμηνο. Το τέλος ταξινόμησης θα υπολογίζεται με βάση τους εκάστοτε ισχύοντες συντελεστές.

Μετά την 5ετία δεν οφείλεται τέλος ταξινόμησης.

8. Ποια είναι η διαδικασία μεταβίβασης αναπηρικού αυτοκινήτου σε περίπτωση που ζητείται η αποδέσμευσή του από τους ίδιους τους ανάπηρους;

Επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν παραληφθεί ατελώς με τις διατάξεις των αναπήρων και ζητείται η αποδέσμευσή τους από το καθεστώς της ατέλειας από τους ίδιους τους δικαιούχους μετά την παρέλευση πενταετίας και μέχρι τη συμπλήρωση δεκαετίας από τον τελωνισμό τους υποβάλλονται στο 30% του τέλους ταξινόμησης, το οποίο υπολογίζεται με βάση τους εκάστοτε συντελεστές.

Μετά την παρέλευση της δεκαετίας δεν οφείλεται τέλος ταξινόμησης.

9. Ποίοι είναι οι τρόποι αποδέσμευσης ενός αναπηρικού αυτοκινήτου;

Ένα αναπηρικό αυτοκίνητο μπορεί να αποδεσμευτεί: α) με την καταβολή των αναλογούντων δασμών και λοιπών φόρων, β) με τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου σε άλλο ανάπηρο δικαιούχο ατέλειας και γ) με την εγκατάλειψη στον Ο.Δ.Δ.Υ..

10. Υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης του αναπηρικού αυτοκινήτου μετά τη συμπλήρωση των 70 ετών;

Οι δικαιούχοι ανάπηροι πολίτες, που έχουν παραλάβει επιβατικό αυτοκίνητο με τις ισχύουσες γι΄ αυτούς διατάξεις ατέλειας , μπορούν να το αντικαταστήσουν με τις ίδιες διατάξεις, λόγω παλαιότητας ή καταστροφής ή για άλλους - εκτός της κλοπής - λόγους, έστω και μετά τη συμπλήρωση του 70ου έτους της ηλικίας τους, με την τήρηση των λοιπών προϋποθέσεων.

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ

1. Προϋποθέσεις ατέλειας αυτοκινήτων και απαιτούμενα δικαιολογητικά ;

Πολύτεκνοι γονείς που έχουν τέσσερα (4) τουλάχιστον ανήλικα παιδιά δικαιούνται να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μέχρι 2000 κυβ. εκατοστά, με απαλλαγή από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης. Για αυτοκίνητα με κυλινδρισμό κινητήρα άνω των 2000 κυβικών εκατοστών η απαλλαγή περιορίζεται στο 50% του τέλους ταξινόμησης. Ο τυχόν οφειλόμενος εισαγωγικός δασμός και ο Φ.Π.Α. καταβάλλονται κανονικά.

Η απαλλαγή παρέχεται για μία μόνο φορά και ένα μόνο αυτοκίνητο ανά οικογένεια.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίζουν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή:

α) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο ή την Κοινότητα

β) βεβαίωση του οικείου Συλλόγου Πολυτέκνων.

γ) υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν παραλάβει άλλο αυτοκίνητο με τις ίδιες διατάξεις.

2. Ποια είναι η διαδικασία αποδέσμευσης αυτοκινήτου πολυτέκνου;

Το αυτοκίνητο των πολυτέκνων πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για προσωπική και οικογενειακή τους χρήση και απαγορεύεται πριν περάσουν τρία (3) χρόνια η μεταβίβαση ή η παραχώρηση, χωρίς την άδεια της τελωνειακής αρχής , εκτός εάν καταβληθούν οι οφειλόμενοι φόροι. Σε αντίθετη περίπτωση εισπράττεται η διαφορά του ισχύοντος τέλους ταξινόμησης και αυτού που έτυχε απαλλαγής, καθώς και πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 50% της διαφοράς αυτής.

3. Ποιοι μπορούν να οδηγούν το αυτοκίνητο των πολυτέκνων;

Το αυτοκίνητο που έχει παραληφθεί με τις διατάξεις ατέλειας των πολυτέκνων μπορεί να οδηγείται μόνο από τους δύο πολύτεκνους γονείς και τα άγαμα παιδιά τους, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Τελωνειακής Αρχής. Κανένας άλλος δε δικαιούται να το οδηγεί.

4 . Ποια είναι η διαδικασία μεταβίβασης αυτοκινήτου πολυτέκνου που περιέρχεται στους κληρονόμους λόγω θανάτου αυτού;

Τα επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν παραληφθεί με τις διατάξεις ατέλειας των πολυτέκνων και συνεπεία θανάτου αυτών περιέρχονται στους κληρονόμους των παραπάνω προσώπων, υποβάλλονται σε τόσα δέκατα του 50%, όσα είναι και τα εξάμηνα που υπολείπονται για τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ισχύοντος περιοριστικού διαστήματος, του κλάσματος του εξαμήνου θεωρουμένου ως ολόκληρο εξάμηνο.

Το τέλος ταξινόμησης υπολογίζεται με βάση τους εκάστοτε ισχύοντες συντελεστές τέλους ταξινόμησης.

5. Υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης του αυτοκινήτου πολυτέκνου;

Σε περίπτωση ολικής καταστροφής του αυτοκινήτου επιτρέπεται η αντικατάσταση αυτού, με την τήρηση των απαραίτητων προϋποθέσεων.

Η βεβαίωση της ολικής καταστροφής πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Συγκοινωνιών.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ - ΛΟΙΠΑ ΠΛΟΙΑ - ΑΤΕΛΕΙΕΣ/ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΙ

1. Ποιες είναι οι κατηγορίες των πλοίων που δικαιούνται ατελώς καύσιμα;

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και το Φ.Π.Α. τα πετρελαιοειδή προϊόντα που προορίζονται για τον εφοδιασμό των παρακάτω κατηγοριών πλοίων:

α) Τα υπό Ελληνική ή ξένη σημαία πλοία χωρητικότητας 10 τουλάχιστον κόρων, τα εκτελούντα πλόες εξωτερικού, μικτούς ή εσωτερικού.

Στην κατηγορία των πλόων εσωτερικού έχουν ενταχθεί και τα παρακάτω:

• Ρυμουλκά- Ναυαγοσωστικά άνω των 10 κόρων

• Λάντζες άνω των 10 κόρων

• Βυθοκόροι άνω των 10 κόρων

β) Τα επαγγελματικά τουριστικά πλοία αναψυχής.

γ) Τα υπό Ελληνική ή ξένη σημαία πλοία εκτελούντα επιστημονικές έρευνες ή εργασίες εκμετάλλευσης θαλάσσιου υπόγειου πλούτου.

δ) Τα αλιευτικά και σπογγαλιευτικά σκάφη ανεξαρτήτως χωρητικότητας.

ε) `Αλλα πλοία, πλωτά μέσα και εν γένει ναυπηγήματα άνω των 5 κόρων που εκτελούν θαλάσσιες επί κέρδη εργασίες εκτός λιμένα.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και :

• Ρυμουλκά 5 έως 10 κόρων

• Πλωτοί γερανοί

• Σλέπια και δεξαμενόπλοια

• Ελληνικά επιβατηγά ( κρουαζιερόπλοια άνω των 5 κόρων).

2. Ποια είναι η διαδικασία ατελούς εφοδιασμού αλιευτικών με υποκείμενα καύσιμα;

Τα αλιευτικά σκάφη που αλιεύουν στις ελληνικές θάλασσες, εφοδιάζονται ατελώς με καύσιμα και λιπαντικά με ποσότητες που καλύπτουν τις ανάγκες τους για ένα τρίμηνο και οι οποίες προσδιορίζονται ανάλογα με την κατηγορία του σκάφους και την ιπποδύναμη της μηχανής. Σε κάθε περίπτωση ατελούς εφοδιασμού ελέγχεται το βιβλίο ατέλειας και το ημερολόγιο γέφυρας του σκάφους, τα οποία πρέπει να είναι θεωρημένα από την αρμόδια αρχή και να ευρίσκονται επάνω στο σκάφος

3. Ποια είναι η διαδικασία ατελούς εφοδιασμού πλοίων με ελεύθερα καύσιμα;

Ο εφοδιασμός των πλοίων με καύσιμα από ελεύθερα αποθέματα γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αφορολόγητα (υποκείμενα) καύσιμα.

Στα πλοία άνω των 500 κόρων δεν επιτρέπεται ο εφοδιασμός με ελεύθερα καύσιμα.

4. Πώς εκδίδεται ένα βιβλίο ατελειών;

Το Βιβλίο Ατελειών χορηγείται και θεωρείται από την Τελωνειακή Αρχή, στην περιφέρεια της οποίας έχει την έδρα του ο ενδιαφερόμενος, με την υποβολή σχετικής αίτησης και γραμματίου είσπραξης Δημόσιου Ταμείου για την καταβολή του ισότιμου της αξίας του.

Η γενική διαχείριση των Βιβλίων Ατελειών ανήκει στο Α΄ Τελωνείο Πειραιά.

5. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. σε περίπτωση εφοδιασμού με ελεύθερα (φορολογημένα) καύσιμα των δικαιούχων ατέλειας αλιευτικών & λοιπών σκαφών;

α) Αίτηση με επισυναπτόμενο το «μηνιαίο δελτίο παραλαβής καυσίμων από πλωτά μέσα από ελεύθερα αποθέματα με επιστροφή του Ε.Φ.Κ.» και

β) Μοναδικό αντίγραφο του τιμολογίου αγοράς των καυσίμων μαζί με το σχετικό Δελτίο Αποστολής από το οποίο αποδεικνύεται η καταβολή του ΕΦΚ

6. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. σε περίπτωση εφοδιασμού με ελεύθερα (φορολογημένα) καύσιμα των δικαιούχων ατέλειας επαγγελματικών πλοίων αναψυχής;

α) Αίτηση με επισυναπτόμενο το «μηνιαίο δελτίο παραλαβής καυσίμων από πλωτά μέσα από ελεύθερα αποθέματα με επιστροφή του Ε.Φ.Κ.»

β) Μοναδικό αντίγραφο του τιμολογίου με το δελτίο αποστολής που εκδόθηκε για την αγορά των καυσίμων στο οποίο θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. του πλοιοκτήτη και του τελωνειακού παραστατικού τελωνισμού αυτών, από το οποίο θα αποδεικνύεται η καταβολή του Ε.Φ.Κ.

γ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής, με την οποία ο ενδιαφερόμενος θα δηλώνει, ότι οι ποσότητες των καυσίμων για τις οποίες ζητείται η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του σκάφους.

δ) Ναυλοσύμφωνο ή αντίγραφο ναυλοσύμφωνου θεωρημένο από την αρμόδια λιμενική αρχή .

ε) Επικυρωμένο φωτ/φο της άδειας επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.

στ) Κατάσταση επιβατών, θεωρημένη από τη Λιμενική Αρχή.

7. Ποια διαδικασία ακολουθείται για τον ατελή εφοδιασμό αλιευτικών, τουριστικών πλοίων αναψυχής κ.λ.π. με υποκείμενα καύσιμα;

Για τον ατελή εφοδιασμό αλιευτικών, τουριστικών πλοίων αναψυχής κ.λ.π. με υποκείμενα καύσιμα απαιτείται η κατάθεση Τελωνειακού παραστατικού στο αρμόδιο Τελωνείο.

8. Ποια διαδικασία ακολουθείται για τον ατελή εφοδιασμό πλοίων με ελεύθερα καύσιμα;

Για τον ατελή εφοδιασμό και την εκ των υστέρων επιστροφή του ΕΦΚ απαιτείται η έκδοση και κατάθεση των σχετικών φορολογικών στοιχείων (Δ.Α., Δ.Α. - Τ.), τα οποία κατά την υποβολή τους συνοδεύονται από τα απαραίτητα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά.

9. Ποια είναι η διαδικασία ατελούς εφοδιασμού επαγγελματικών τουριστικών πλοίων αναψυχής με υποκείμενα καύσιμα;

Κατά τον εφοδιασμό των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων αναψυχής, πρέπει να προσκομίζεται η άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, ναυλοσύμφωνο και κατάσταση επιβατών, θεωρημένα από την αρμόδια λιμενική αρχή.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1. Ποια πρόσωπα δικαιούνται να κυκλοφορούν στην Ελλάδα αυτοκίνητο με αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας, δηλαδή με το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής και για πόσο διάστημα ;

Δικαιούχα πρόσωπα είναι:

α. Πρόσωπα με συνήθη κατοικία στο εξωτερικό που επισκέπτονται προσωρινά την Ελλάδα (Τουρίστες).

Το δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής χορηγείται στην κατηγορία αυτή για μέσα μεταφοράς με τους ειδικότερους όρους:

- το πρόσωπο να έχει τη συνήθη κατοικία του εκτός Ελλάδος

- να έρχεται προσωρινά στην Ελλάδα

- να χρησιμοποιεί το μέσο μεταφοράς για ιδιωτική του χρήση.

Η διάρκεια παραμονής στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής ορίζεται στους έξι (6) μήνες, συνεχείς ή όχι, ανά δωδεκάμηνο.

Ειδικά, τα επιβατικά οχήματα που εισάγονται προσωρινά από πρόσωπα με συνήθη κατοικία στο εξωτερικό, που δεν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, εφόσον δεν επανεξάγονται με τη λήξη της διάρκειας των (6) μηνών, πρέπει να ακινητοποιούνται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου, και να παραμένουν ακινητοποιημένα το λιγότερο (6) μήνες και το ανώτερο (24) μήνες.

Για να μπορέσει ο δικαιούχος να κυκλοφορήσει εκ νέου το ακινητοποιημένο επιβατικό όχημα, πρέπει κατά το τελευταίο 12μηνο πριν από την αποσφράγιση του οχήματος να αποδεικνύει ότι είχε τη συνήθη κατοικία του στο εξωτερικό, δηλαδή ότι παρέμεινε στο εξωτερικό επί (185) ημέρες τουλάχιστον μετά τη σφράγιση του οχήματος.

Αν παρέλθουν 24 μήνες από την ακινητοποίηση, το όχημα κηρύσσεται αζήτητο.

Αν το αποσφραγίσει πριν από τους 24 μήνες και έχει δικαίωμα κυκλοφορίας μπορεί να το κυκλοφορήσει εκ νέου για 6 μήνες με καταβολή τελών κυκλοφορίας για όλο το διάστημα αυτό.

β. Πρόσωπα με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που εργάζονται στο εξωτερικό τουλάχιστον έξι μήνες το δωδεκάμηνο.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται:

- Οι Έλληνες υπήκοοι, κάτοικοι Ελλάδος που παραμένουν και εργάζονται στο εξωτερικό, τουλάχιστον (6) μήνες το δωδεκάμηνο.

- Οι αλλοδαποί (αλλοδαπές) που είναι παντρεμένοι με Έλληνες (Ελληνίδες) μόνιμους κατοίκους Ελλάδας, εφόσον και μετά το γάμο τους εξακολουθούν να παραμένουν πραγματικά στο εξωτερικό.

Το δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής χορηγείται στην κατηγορία αυτή για μέσα μεταφοράς και είδη ατομικής χρήσης για διάστημα έξι (6) μηνών, συνεχών ή όχι, ανά δωδεκάμηνο, χωρίς την καταβολή τελών κυκλοφορίας, εφόσον φέρουν ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας κανονικής σειράς.

γ. Ελληνικά πληρώματα εμπορικών πλοίων γραμμών εξωτερικού.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι Έλληνες υπήκοοι, που είναι ναυτολογημένοι σε εμπορικά πλοία γραμμών εξωτερικού τουλάχιστον έξι (6) μήνες το δωδεκάμηνο.

Το δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής, χορηγείται μόνον για το ιδιωτικής χρήσης επιβατικό αυτοκίνητο και για διάστημα (6) έξι μηνών, συνεχών ή όχι, ανά δωδεκάμηνο, χωρίς την καταβολή τελών κυκλοφορίας, εφόσον φέρει ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας κανονικής σειράς.

δ. `Αλλες ειδικές κατηγορίες

Το δικαίωμα της προσωρινής εισαγωγής παρέχεται και στις παρακάτω περιπτώσεις:

- Στα πρόσωπα που έχουν συνήθη κατοικία στο εξωτερικό και έρχονται προσωρινά στην Ελλάδα, αποκλειστικά και μόνο για να σπουδάσουν σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το δικαίωμα παρέχεται για ένα επιβατικό όχημα και είδη ατομικής χρήσης, και για το διάστημα των σπουδών, ανάλογα με τα έτη σπουδών.

- Στα πρόσωπα που έχουν συνήθη κατοικία στο εξωτερικό και έρχονται προσωρινά στην Ελλάδα, αποκλειστικά και μόνον για μετεκπαίδευση ή ειδίκευση σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σχολές επιμόρφωσης που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή πανεπιστημιακές κλινικές. Το δικαίωμα παρέχεται για ένα επιβατικό όχημα και είδη ατομικής χρήσης και για διάστημα τεσσάρων (4) ετών από την έναρξη της μετεκπαίδευσης ή ειδίκευσης.

- Στους Έλληνες διπλωματικούς, προξενικούς και λοιπούς υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και στους εξομοιούμενους με αυτούς υπαλλήλους, που επιστρέφουν προσωρινά στην Ελλάδα για εκτέλεση υπηρεσίας. Το δικαίωμα παρέχεται για ένα επιβατικό όχημα και είδη οικοσκευής και για διάστημα μέχρι πέντε (5) χρόνια από την άφιξή τους στην Ελλάδα για εκτέλεση υπηρεσίας. Η πενταετής διάρκεια παρατείνεται για ολόκληρο το διάστημα παραμονής των υπαλλήλων στην Ελλάδα για εκτέλεση υπηρεσίας, με τον όρο ότι η παραμονή τους στην Κεντρική Υπηρεσία, δεν οφείλεται σε αίτημά τους, αλλά σε υπηρεσιακές ανάγκες, γεγονός που θα βεβαιώνεται από την αρμόδια Δημόσια Υπηρεσία. Παράταση πέραν της πενταετίας, χορηγείται τμηματικά για δώδεκα (12) μήνες κάθε φορά και μέχρι τη λήξη της υπηρεσίας του υπαλλήλου στην Κεντρική Υπηρεσία.

- Στους Έλληνες υπηκόους με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που σπουδάζουν στο εξωτερικό ως φοιτητές, σπουδαστές ή μετεκπαιδευόμενοι σε σχολές εξωτερικού, εφόσον παραμένουν για σπουδές εκτός Ελλάδος κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους σπουδών. Το δικαίωμα παρέχεται μόνο για επιβατικό όχημα και για διάστημα τριών (3) μηνών συνεχών ή όχι ανά ημερολογιακό έτος.

- Στα πρόσωπα που μετοικούν στην Ελλάδα. Το δικαίωμα παρέχεται μόνο για το επιβατικό όχημα με σκοπό τον τελωνισμό του και για διάστημα ενός (1) μηνός, με τον όρο ότι το διάστημα αυτό δεν ξεπερνά την προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί ο τελωνισμός του οχήματος με τις διατάξεις των μετοικούντων.

2. Ποια είναι τα μεταφορικά μέσα ιδιωτικής χρήσης και τα είδη ατομικής χρήσης που μπορούν να παραληφθούν με το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής;

Μεταφορικά μέσα είναι:

Τα επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης, δηλαδή:

- Επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι εννέα (9) θέσεις, περιλαμβανομένου και του οδηγού ή αυτοκινούμενα τροχόσπιτα με τα ρυμουλκούμενά τους.

- Μοτοσικλέτες ή μοτοποδήλατα (αποκλείονται τα οχήματα δημόσιας χρήσης).

- Τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης.

- Τα αεροπλάνα ιδιωτικής χρήσης.

- `Αλογα ιππασίας.

Είδη ατομικής χρήσης είναι:

Τα είδη που έχει ο επισκέπτης στις προσωπικές του αποσκευές τις οποίες παρουσιάζει στο τελωνείο κατά την άφιξή του, και προορίζονται για τις ανάγκες κατά την προσωρινή παραμονή του στην Ελλάδα π.χ.:

- Τα είδη ρουχισμού.

- Η φωτογραφική μηχανή.

- Η φορητή κινηματογραφική μηχανή λήψεως.

- Η φορητή VIDEO CAMERA.

- Το φορητό ραδιόφωνο

- Το κασετόφωνο.

- Το φορητό μουσικό όργανο.

- Η σκηνή και ο εξοπλισμός κατασκηνώσεως.

- Είδη αθλήσεως (WIND SURFING, σκι, ποδήλατο, ρακέτες τέννις κ.λ.π.).

- Ο προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

3. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα μεταφορικά μέσα και τα είδη ατομικής χρήσης, προκειμένου να παραληφθούν με το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής;

Τα επιβατικά οχήματα, κατά την είσοδό τους στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν επίσημες πινακίδες κυκλοφορίας κανονικής ή προσωρινής σειράς της χώρας που έχει εκδώσει την άδεια κυκλοφορίας τους.

Επίσης πρέπει να συνοδεύονται από την άδεια κυκλοφορίας που έχει εκδώσει η χώρα στην οποία έχουν καταχωρηθεί και να είναι ασφαλισμένα.

Εάν κατά την είσοδό τους στη χώρα δεν ισχύει η προσωρινού τύπου άδεια κυκλοφορίας, τότε δεν είναι δυνατή η υπαγωγή τους στο καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής ή απαλλαγής.

Επίσης δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν ή να παραμένουν στη χώρα με τα παραπάνω καθεστώτα, πέραν της ημερομηνίας ισχύος της άδειας κυκλοφορίας προσωρινού τύπου. Για τη συνέχιση της παραμονής των οχημάτων στο παραπάνω καθεστώς πρέπει οι κάτοχοι να εφοδιάζονται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή με ελληνικές πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας προσωρινού τύπου.

Το δικαιούχο πρόσωπο πρέπεινα έχει δίπλωμα οδήγησης επιβατικού οχήματος .

4. Σε ποιους περιορισμούς υπόκεινται τα μεταφορικά μέσα και τα είδη ατομικής χρήσης που παραλαμβάνονται με το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής;

- Τα μεταφορικά μέσα και τα είδη ατομικής χρήσης που τίθενται στο καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής, πρέπει να επανεξάγονται το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας που προβλέπεται κατά περίπτωση και έχει ορίσει το τελωνείο, διαφορετικά επιβάλλονται πρόστιμα.

- Τα ρυμουλκούμενα οχήματα πρέπει να επανεξάγονται μαζί με το κυρίως όχημα που τα ρυμουλκεί.

Παράδειγμα: Αν έχει εισαχθεί προσωρινά επιβατικό όχημα Ι.Χ. μαζί με ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο, πρέπει να επανεξαχθούν μαζί, διαφορετικά επιβάλλονται πρόστιμα.

- Τα μεταφορικά μέσα και τα είδη ατομικής χρήσης δεν επιτρέπεται:

- να μεταβιβαστούν

- να εκμισθωθούν

- να αποτελέσουν αντικείμενο ενεχύρου ή χρησιδανείου

- να παραχωρηθεί η χρήση τους σε τρίτους

- να οδηγούνται (για μέσα μεταφοράς), έστω και για μία μόνον φορά από τρίτους, ανεξάρτητα της υπαιτιότητας ή όχι του δικαιούχου προσώπου.

5. Ποιες ποινές επιβάλλονται σε περίπτωση παράβασης των όρων και προϋποθέσεων που θέτουν οι διατάξεις που διέπουν το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής;

Παραβάσεις - Πρόσθετα τέλη ( Πρόστιμα):

- Σε περίπτωση εκπρόθεσμης επαναποστολής ή εξαγωγής ή εγκατάλειψης ή καταστροφής ή ακινητοποίησης του οχήματος οφείλεται πρόστιμο για κάθε μέρα καθυστέρησης, ανάλογα με το επιβατικό όχημα:

- Μέχρι 1600 cc: 15 € την ημέρα

Από 1601 cc μέχρι 2000 cc: 30 € την ημέρα

Από 2001 cc και άνω: 60 € την ημέρα και για μοτοσυκλέτες: 10 € την ημέρα .

Σε αυτοκίνητα που φέρουν προσωρινού τύπου άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας, επιβάλλονται τα ανωτέρω πρόστιμα για κάθε μέρα μετά τη λήψη της προσωρινού τύπου άδειας κυκλοφορίας.

- Προκειμένου για ρυμουλκούμενο όχημα που τυχόν παρέμεινε στην Ελλάδα μετά την επανεξαγωγή του κυρίως οχήματος που το ρυμουλκούσε, επιβάλλεται πρόσθετο τέλος 5 € για κάθε ημέρα παραμονής του ρυμουλκούμενου οχήματος μετά την επανεξαγωγή του κυρίως οχήματος (αφορά οχήματα τρίτης χώρας).

- Σε περίπτωση μη επανεξαγωγής σκαφών αναψυχής και αεροπλάνων, μέσα στην οριζόμενη προθεσμία οφείλονται:

- εφάπαξ πρόσθετο τέλος 88 € για την μη εμπρόθεσμη επανεξαγωγή και

- πρόσθετο τέλος 14 € για κάθε ημέρα παραμονής τους στην Ελλάδα, μετά την λήξη της προθεσμίας επανεξαγωγής.

- Σε περίπτωση μη επανεξαγωγής ειδών ατομικής χρήσης και αλόγων ιππασίας, μέσα στην οριζόμενη προθεσμία, οφείλεται πρόσθετο τέλος ίσο με το 50% του συνόλου των αναλογούντων δασμών και φόρων κατά την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης.

- Για επιβατικό όχημα που έχει τεθεί εμπρόθεσμα σε τελωνειακή ακινητοποίηση και μεταγενέστερα λήξει η προθεσμία επανεξαγωγής του, δεν οφείλονται πρόσθετα τέλη.

Με την λήξη όμως της προθεσμίας επανεξαγωγής κηρύσσονται αζήτητα και στη συνέχεια περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου.

- Αν διαπιστωθεί ότι η προσωρινή εισαγωγή μεταφορικού μέσου ή ειδών ατομικής χρήσης, επετράπη με βάση ανακριβή στοιχεία που προσκόμισε στο τελωνείο ο ενδιαφερόμενος, οφείλονται τα πρόσθετα τέλη της παράνομης παραμονής, από την ημέρα εισαγωγής, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα κατά περίπτωση.

- Σε περίπτωση οδήγησης κοινοτικού οχήματος από μη δικαιούχο πρόσωπο, επιβάλλεται πρόστιμο 700 € αν το δικαιούχο πρόσωπο βρισκόταν στη χώρα κατά το χρόνο που συντελέστηκε η παράβαση, διαφορετικά επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων που αναλογούν στο όχημα.

- Σε περίπτωση οδήγησης μεταφορικού μέσου τρίτης χώρας (πλην αλόγων ιππασίας) από μη δικαιούχο πρόσωπο , επιβάλλεται εφάπαξ πρόστιμο 733 € αν το δικαιούχο πρόσωπο βρισκόταν στη χώρα κατά το χρόνο που συντελέστηκε η παράβαση, διαφορετικά επιβάλλεται το διπλάσιο του προστίμου αυτού επιφυλασσομένων των περί λαθρεμπορίας διατάξεων του εθνικού τελωνειακού κώδικα.

- Για κάθε άλλη παράβαση του καθεστώτος της προσωρινής εισαγωγής, οφείλονται άμεσα οι δασμοί και φόροι και πρόσθετο τέλος 100% των δασμώνκαι φόρων που αναλογούν.

Πέρα από την επιβολή των προστίμων, τα οχήματα υπόκεινται σε προσωρινή συντηρητική δέσμευση και αποδίδονται μετά την καταβολή των οφειλομένων προστίμων και τυχόν άλλων επιβαρύνσεων.

6. Τι γίνεται σε περίπτωση κλοπής Ι.Χ.Ε. οχήματος που παραδόθηκε με καθεστώς προσωρινής εισαγωγής ;

Κλοπή επιβατικών οχημάτων (Επιβατικό αυτοκίνητο Ι.Χ. ή αυτοκινούμενο τροχόσπιτο και το ρυμουλκούμενο όχημα, μοτοσυκλέτα ή μοτοποδήλατο):

Σε περίπτωση που κλαπεί το επιβατικό όχημα, και προκειμένου ο δικαιούχος να μην υποχρεωθεί να καταβάλει τους δασμούς και φόρους πρέπει:

- να μην έχει λήξει η προθεσμία επανεξαγωγής

- να έχει δηλωθεί η κλοπή στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, το αργότερο μέσα σε (5) ημέρες από την κλοπή

- οι τελωνειακές αρχές να μην έχουν αποδείξεις ή βάσιμες ενδείξεις ότι ο δικαιούχος συμμετείχε ή συνήργησε σε παράνομη διάθεση στην Ελλάδα του επιβατικού του οχήματος

- ο δικαιούχος να μην έχει δηλώσει στο παρελθόν κλοπή και άλλου επιβατικού οχήματος.

Εφόσον συντρέχουν τα προαναφερόμενα, ο δικαιούχος πρέπει να προσκομίσει στο πλησιέστερο τελωνείο του τόπου που έγινε η κλοπή, τα εξής στοιχεία:

- στοιχεία εισαγωγής του αυτοκινήτου και προθεσμίας επανεξαγωγής.

- βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής από την οποία να προκύπτει η καταγγελία της κλοπής μέσα σε (5) ημέρες από τη διαπίστωση αυτής. - υπεύθυνη δήλωση με τα ακριβή στοιχεία του δικαιούχου, με την οποία θα δηλώνει ότι δε συμμετείχε σε παράνομη διάθεση του επιβατικού οχήματος, ότι δεν έχει δηλώσει στο παρελθόν άλλη κλοπή και τα πρόσωπα που υποψιάζεται ότι έκλεψαν το αυτοκίνητό του.

Το Τελωνείοχορηγεί στο δικαιούχο βεβαίωση, με την οποία βεβαιώνεται ότι ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην καταβολή δασμών και φόρων και ότι δε θα ληφθούν εναντίον του αναγκαστικά μέτρα για την είσπραξη του χρέους, με την προϋπόθεση ότι συντρέχουν τα προαναφερόμενα.

Σε περίπτωση κλοπής επιβατικού οχήματος κατά το χρόνο που αυτό τελεί σε τελωνειακή κινητοποίηση δεν απαλλάσσεται το δικαιούχο πρόσωπο από την καταβολή των δασμών, φόρων και τελών που αναλογούν στο όχημα.

7. Ποια πρόσωπα εκτός αυτού που αρχικά παρέλαβε το Ι.Χ. μεταφορικό μέσο με καθεστώς προσωρινής εισαγωγής, μπορούν να το οδηγούν;

Κατ΄ εξαίρεση, επιτρέπεται να οδηγούν τα μεταφορικά μέσα και άλλα πρόσωπα εκτός του δικαιούχου, ύστερα από έγκριση του τελωνείου και εφόσον τα άλλα πρόσωπα έχουν δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής μεταφορικών μέσων, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που έχει και ο δικαιούχος που εισήγαγε στο όνομά του το μεταφορικό μέσο.

Για να δοθεί η έγκριση του τελωνείου, ο δικαιούχος πρέπει να δηλώσει τα τρίτα πρόσωπα που επιθυμεί να οδηγούν το αυτοκίνητό του και τα τρίτα πρόσωπα πρέπει να παρουσιαστούν στο τελωνείο και να αποδείξουν ότι έχουν το ίδιο ακριβώς δικαίωμα με το δικαιούχο. Δεν απαιτείται έγκριση του τελωνείου για την οδήγηση του μεταφορικού μέσου, όταν πρόκειται για τον ή τη σύζυγο, τα παιδιά και τους γονείς του δικαιούχου προσώπου, εφόσον βέβαια έχουν και οι συγγενείς του αυτοί, το ίδιο δικαίωμα με το δικαιούχο.

8. Με τι πρέπει να είναι εφοδιασμένο ένα ελληνικό όχημα κατά το ταξίδι του στο εξωτερικό, από πλευράς ασφαλιστικής κάλυψης;

Όσον αφορά στην ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης για ζημιές έναντι τρίτων, τα Ελληνικά οχήματα όταν αναχωρούν:

α) Για ταξίδια στις 28 χώρες που ανήκουν στον ΕΟΧ (Ενιαίο Οικονομικό Χώρο): Αυστρία (Α), Βέλγιο (Β), Γερμανία (D), Δανία (DK), Ισπανία (E), Γαλλία (F), Φινλανδία(FIN), Μεγ. Βρετανία - Β. Ιρλανδία (GB), Ελλάδα (GR), Ιταλία(I), Ιρλανδία (IRL), Πορτογαλία (P), Λουξεμβούργο (L), Ολλανδία(NL), Σουηδία (S), Ισλανδία (IS), Νορβηγία (N), Ελβετία (CH), Ουγγαρία(H), Σλοβακία(SK), Τσεχία(CZ), Σλοβενία (SLO), Κύπρος(CY), Εσθονία (EST), Λετονία(LV), Λιθουανία(LT), Μάλτα(M) και Πολωνία(PL)] και την Κροατία (HR) , δεν ελέγχονται ούτε κατά την έξοδό τους από την Ελλάδα, ούτε κατά την είσοδό τους σε μία από τις παραπάνω χώρες, ούτε κατά τη διέλευσή τους από τα σύνορα των χωρών αυτών, διότι το Ελληνικό Εθνικό Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης τους καλύπτει για ζημιές σε τρίτους από την κυκλοφορίας τους.

Καλό είναι, όμως, οι κάτοχοι των οχημάτων να προμηθεύονται Πράσινη Κάρτα από την ασφαλιστική εταιρεία, στην οποία έχουν ασφαλίσει το όχημά τους. Η Κάρτα αυτή εκδίδεται δωρεάν και τους διευκολύνει σε περίπτωση ατυχήματος, σε συνεργασία με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης της χώρας, στην οποία έχει γίνει το ατύχημα, παρόλο που το Ελληνικό Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης τους καλύπτει, είτε έχουν την Πράσινη Κάρτα , είτε όχι.

β) Για ταξίδια σε χώρες που δεν ανήκουν στην παραπάνω περίπτωση (α) δηλαδή χώρες ΕΟΧ, αλλά μετέχουν στο Σύστημα Πρασίνων Καρτών [Αλβανία (ΑL), Ανδόρα (AND), Βοσνία - Ερζεγοβίνη (BIH), Βουλγαρία (BG), Ιράν (IR), Ισραήλ (IL), Λευκορωσία (BY), Μαρόκο (MA), Μολδαβία (MD), Ουκρανία (UA), Ρουμανία (RO), Κρατική Ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου (SCG), Τουρκία (TR), Τυνησία (TN) , Π.Γ.Δ.Μ. (--)] τα οχήματα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με Πράσινη Κάρτα, για την οποία θα καταβάλλουν το αντίστοιχο αντίτιμο. Διαφορετικά θα υποχρεωθούν να συνάψουν συνοριακή ασφάλιση σε όποιο από τα παραπάνω κράτη εισέλθουν.

ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΕΞΑΓΩΓΗ

1. Τι είναι το καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή;

Το καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή (Ενεργητική Τελειοποίηση) αποτελεί ανασταλτικό καθεστώς, που έχει σαν σκοπό την ενίσχυση και προώθηση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες, καθώς και τη διατήρηση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Κοινοτικής μεταποιητικής βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο.

2. Πλεονεκτήματα καθεστώτος Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή;

Βασική αρχή του καθεστώτος αποτελεί η απαλλαγή από δασμούς και άλλες επιβαρύνσεις προϊόντων τρίτων χωρών που εισάγονται στο Κοινοτικό τελωνειακό έδαφος, τα οποία, αφού υποστούν μια ή περισσότερες εργασίες τελειοποίησης, επανεξάγονται ως παράγωγα προϊόντα σε τρίτες χώρες.

3. Τι προβλέπεται να υποστούν τα εμπορεύματα που θα υπαχθούν στο καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή;

Ο όρος τελειοποίηση (μεταποίηση) προβλέπει οποιαδήποτε μεταποιητική δραστηριότητα, από την απλή επανασυσκευασία προϊόντων, ως την πλέον σύνθετη μεταποιητική ενέργειτα.

4. Ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση του καθεστώτος Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή;

Το καθεστώς απευθύνεται σε πρόσωπα ή εταιρείες εγκαταστημένες εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Επίσης χρήση των διατάξεων του καθεστώτος μπορούν να κάνουν πρόσωπα ή εταιρείες, οι οποίες ευρίσκονται εκτός Κοινότητας, με την προϋπόθεση ότι τα υπό μεταποίηση εμπορεύματα δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα.

5. Πώς γίνεται η υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή;

Η υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή προϋποθέτει την έκδοση σχετικής άδειας, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου στην αρμόδια τελωνειακή αρχή.

Αίτηση μπορεί να υποβληθεί από το πρόσωπο που πραγματοποιεί τη μεταποίηση ή από το πρόσωπο εκείνο που έχει αναλάβει να εκτελέσει τις εργασίες τελειοποίησης, εκ μέρους κάποιου άλλου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης αποτελεί η επίκληση του λόγου που θα δικαιολογούσε μια τέτοια εισαγωγή (οικονομικός όρος) και η ταυτόχρονη υποστήριξή του με τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.

Η αρμόδια Τελωνειακή Αρχή με τη σειρά της υποχρεούται εντός των προβλεπόμενων χρονικών προθεσμιών να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση εξετάζοντας κατά περίπτωση αν η εν λόγω εισαγωγή εξασφαλίζει το συμφέρον των Κοινοτικών παραγωγών.

6. Ποια είναι η διάρκεια ισχύος της άδειας στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή;

Η ισχύς της άδειας δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει τα τρία έτη, με εξαίρεση ορισμένα αγροτικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπου οι προθεσμίες περιορίζονται μόνο στους έξι και τρεις μήνες αντίστοιχα.

7. Υπάρχει δυνατότητα Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή σε περισσότερα του ενός Κράτη - Μέλη;

Το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή προβλέπει την δυνατότητα μεταποίησης των εισαγομένων προϊόντων σε περισσότερα του ενός Κράτη-Μέλη, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και έκδοση ανάλογης άδειας που θα καλύπτει το σύνολο της μεταποιητικής διαδικασίας (Ενιαία `Αδεια).

ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗ

1. Τι είναι το καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;

Το καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή (Παθητική Τελειοποίηση) είναι το τελωνειακό καθεστώς , με το οποίο επιτρέπεται, εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, η προσωρινή εξαγωγή Κοινοτικών εμπορευμάτων σε τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες για τελειοποίηση και επανεισαγωγή των παραγώγων προϊόντων, με μερική ή ολική απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς.

2. Ποια οφέλη απορρέουν από την υπαγωγή εμπορευμάτων στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;

Το καθεστώς επιτρέπει στους δικαιούχους να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος εργασίας, που ενδέχεται να υπάρχει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να ενθαρρύνει τη χρήση Κοινοτικών πρώτων υλών για τη παραγωγή τελικών προϊόντων.

Επίσης στα πλαίσια των διατάξεων του συστήματος ΄΄σταθερών ανταλλαγών΄΄, προβλέπεται η δυνατότητα επιστροφής σε τρίτη χώρα ενός προϊόντος, με σκοπό την επισκευή του ή τη αντικατάστασή του από κάποιο άλλο (προϊόν αντικατάστασης).

3. Ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση του καθεστώτος Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;

Η έγκριση για την υπαγωγή στο καθεστώς χορηγείται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εγκαταστημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση , εφόσον παρέχουν τα εχέγγυα κατά την άποψη της Τελωνειακής Αρχής.

4. Πώς γίνεται η υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή (Παθητική Τελειοποίηση) είναι η έκδοση έγκρισης, η οποία χορηγείται ύστερα από εξέταση της αίτησης μετά των συνημμένων δικαιολογητικών και εφόσον η συγκεκριμένη μεταποιητική πράξη που θα πραγματοποιηθεί εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, δεν επιφέρει βλάβη σε βάρος των Κοινοτικών συμφερόντων.

5 .Ποια είναι η διάρκεια ισχύος της άδειας στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;

Η διάρκεια της ισχύος της άδειας καθορίζεται σε τρία έτη, με δυνατότητα παράτασης, όπως ισχύει και στο καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή.

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ

1. Τι είναι Τελωνειακή Αποταμίευση;

Τελωνειακή Αποταμίευση είναι ένα τελωνειακό καθεστώς το οποίο μπορεί να εφαρμοσθεί στα εισαγόμενα εμπορεύματα, και συνίσταται στην τοποθέτηση των εμπορευμάτων σε αποθήκες, εγκεκριμένες από την τελωνειακή υπηρεσία, όπου μπορούν να παραμείνουν για απεριόριστο χρονικό διάστημα με αναστολή καταβολής των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων.

Για να εξέλθουν τα αποταμιευμένα εμπορεύματα από την αποθήκη, προκειμένου να διατεθούν στην κατανάλωση, πρέπει να καταβληθούν οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις.

2. Ποιοι μπορούν να συστήσουν αποθήκη αποταμίευσης;

Αποθήκες αποταμίευσης δύνανται να συστήσουν μόνο πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα (εισαγωγείς, αποθηκευτικές επιχειρήσεις, μεταφορικές εταιρείες, εφοδιαστικές επιχειρήσεις κ.λ.π.)

- Ιδιώτες δε μπορούν να συστήσουν αποθήκη αποταμίευσης.

3. Πώς εγκρίνεται μία αποθήκη αποταμίευσης;

- Ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στο τελωνείο στο οποίο υπάγονται, κατά χωρική αρμοδιότητα, οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις για τους οποίους ζητείται η έγκριση ως αποθήκες αποταμίευσης, προκειμένου το τελωνείο να διενεργήσει αυτοψία των χώρων.

- Μετά την αυτοψία και την έγκριση των χώρων , ως καταλλήλων, ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στην Τελωνειακή Περιφέρεια, όπου καταθέτει αίτηση για τη χορήγηση άδειας αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης.

Η αίτηση είναι σχεδιασμένη από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το έντυπο χορηγείται από την Τελωνειακή Περιφέρεια.

Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλονται και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

i. Καταστατικό - έναρξη επιτηδεύματος.

ii. Απόσπασμα ποινικού μητρώου

iii. Τοπογραφικό και άδεια ανέγερσης του κτιρίου

iv. Απόφαση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για πυρασφάλεια

v. Έγγραφα κυριότητας ή μίσθωσης του χώρου

vi. Λογιστικό σχέδιο παρακολούθησης των εμπορευμάτων.

4 . Τι άλλο απαιτείται;

- Απαιτείται κατάθεση εγγυητικής επιστολής που να καλύπτει το 20% των αναλογούντων δασμών κ.λ.π. φόρων, των εμπορευμάτων που ευρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην αποθήκη, εκτός των αποθηκών τύπου Β΄ που απαιτείται εγγύηση 100%.

-Επίσης για τη λειτουργία της αποθήκης καταβάλλεται ετησίως διοικητικό κόστος, το οποίο είναι ανάλογο με το εμβαδό της αποθήκης και ορίζεται σε:

500 € για κάθε στεγασμένο χώρο μέχρι 1000 τ.μ ή υπαίθριο μέχρι 10000 τ.μ

Το ανωτέρω ποσό δεν μπορεί να υπερβεί τα 3000 € για κάθε άδεια αποταμίευσης.

5. Ποιοι είναι οι τύποι αποθηκών αποταμίευσης;

- Δημόσιες αποθήκες: Ονομάζονται έτσι, γιατί σ΄ αυτές μπορεί να αποταμιεύσει εμπορεύματα οποιοδήποτε πρόσωπο, ακόμα και ιδιώτης και τις διαχειρίζονται ιδιωτικές επιχειρήσεις και

- Ιδιωτικές αποθήκες: Ονομάζονται έτσι, γιατί αποταμιεύει τα εμπορεύματά του μόνο ο κάτοχος της αποθήκης.

6. Τι εμπορεύματα μπορούν να τοποθετηθούν στις αποθήκες αποταμίευσης;

Κατ΄ αρχάς οποιοδήποτε εμπόρευμα, αλλά εφόσον πρόκειται για εμπορεύματα επικίνδυνα για τη δημόσια τάξη, ασφάλεια, υγεία, περιβάλλον κ.λ.π., τότε πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

7. Πώς εισέρχονται τα εμπορεύματα σε αποθήκη αποταμίευσης;

Τα εμπορεύματα προσκομίζονται στο τελωνείο όπου κατατίθεται από τον κάτοχό τους διασάφηση αποταμίευσης. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων από το τελωνείο εκδίδεται άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων. Τότε τα εμπορεύματα μπορούν να οδηγηθούν στην εγκεκριμένη αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης, όπου και παραμένουν στην κατάσταση που εισήχθησαν.

8. Τι προορισμό μπορούν να πάρουν τα εμπορεύματα από μία αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης;

Οποιονδήποτε αποδεκτό τελωνειακό προορισμό (επανεξαγωγή, τοποθέτηση σε Ελεύθερη Ζώνη, θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση, καταστροφή, εγκατάλειψη, διαμετακόμιση κ.λ.π.).

9. Πώς εξέρχονται τα εμπορεύματα από την αποθήκη αποταμίευσης;

Για να εξέλθουν τα εμπορεύματα από την αποθήκη πρέπει να κατατεθεί από τον κάτοχό τους παραστατικό (διασάφηση ή ανάλωση), με το οποίο δίνεται ένας προορισμός στο εμπόρευμα. Το τελωνείο διενεργεί τους ελέγχους που απαιτούνται και εκδίδει άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων και τότε μπορούν να εξέλθουν από την αποθήκη αποταμίευσης.

10. Ποιες είναι οι διατάξεις στις οποίες στηρίζεται το καθεστώς αποταμίευσης;

- Τα άρθρα 98-113 του καν ΕΟΚ 2913/92.

- Τα άρθρα 496-523 του καν ΕΟΚ 2454/93.

- Η αριθ. Τ.1460/10/Γ0019/21-03-2002 Α.Υ.Ο ( ΦΕΚ 468/Β/15-04-2002).

Ε.Φ.Κ. - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

1. Σε ποιες περιπτώσεις τα πετρελαιοειδή προϊόντα απαλλάσσονται ολικά ή μερικά από τον Ε.Φ.Κ.;

α. Ολικές απαλλαγές προβλέπονται:

1. Όταν δεν ορίζεται για τα πετρελαιοειδή προϊόντα συντελεστής Ε.Φ.Κ. και εφόσον δεν χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κίνησης ή θέρμανσης.

2. Όταν έχουν τεθεί σε ανάλωση σε ένα άλλο κράτος μέλος και περιέχονται στις κανονικές δεξαμενές καυσίμων αυτοκινήτων οχημάτων δημόσιας χρήσης για να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα από τα ίδια αυτά οχήματα .

3. Όταν παραλαμβάνονται με σκοπό τον εφοδιασμό αεροσκαφών που εκτελούν αεροπορικές μεταφορές, με εξαίρεση τον εφοδιασμό αεροσκαφών που εκτελούν ιδιωτικές πτήσεις αναψυχής.

4. Όταν παραλαμβάνονται με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για τους σκοπούς της ναυσιπλοΐας στα ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), συμπεριλαμβανομένης και της επαγγελματικής αλιείας, εκτός της περίπτωσης χρη­σιμοποίησής τους σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.

5. Όταν παραλαμβάνονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

6. Όταν παραλαμβάνονται από διπλωματικές ή προξενικές αρχές, Διεθνείς Οργανισμούς και μέλη τους, Ένοπλες Δυνάμεις και Πολιτικές Υπηρεσίες του ΝΑΤΟ.

7. Όταν εγχέονται στις υψικαμίνους με σκοπό να διευκολυνθεί η χημική διεργασία αναγωγής, σε συνδυασμό με το κοκ που χρησιμοποιείται ως κύριο καύσιμο.

8. Όταν προορίζονται να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως ηλεκτρομονωτικό υλικό ηλεκτρικών μετασχηματιστών.

9. Όταν παραλαμβάνονται από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες και προορίζονται να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους.

β. Μερικές απαλλαγές

1. Στο πετρέλαιο ντίζελ που χρησιμοποιείται στη γεωργία, στις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, στις ιχθυοκαλλιέργειες και στη δασοκομία.

2. Στο πετρέλαιο ντίζελ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Στο πετρέλαιο ντίζελ που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές, βιοτεχνικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς και από τα νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα.

4. Στη βενζίνη γεωργικής και δασικής χρήσης.

5. Στη βενζίνη εκχύλισης (εξάνιο).

6. Στο υγραέριο και το μεθάνιο που χρησιμοποιείται στη γεωργία και στη βιομηχανία.

2. Πότε και πού χρησιμοποιείται το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης;

Πετρέλαιο ντίζελ θέρμανσης και κηροζίνη θέρμανσης θεωρούνται τα προοριζόμενα να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για τη λειτουργία κεντρικών συστημάτων θέρμανσης (καλοριφέρ) ή άλλων μέσων για τη θέρμανση ανθρώπων στους χώρους κατοικίας, διαμονής ή εργασίας τους.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, εφόσον δηλαδή δεν συντρέχουν οι ως άνω προϋποθέσεις, πρέπει να χρησιμοποιείται πετρέλαιο κίνησης ή κηροζίνη (φωτιστικό πετρέλαιο).

Το πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να διακρίνεται από το πετρέλαιο κίνησης, έχει διαφορετικό χρώμα (κόκκινο) και διαφορετικό ιχνηθέτη.

Ο συντελεστής Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου και της κηροζίνης θέρμανσης έχει καθοριστεί στα 245 € ανά χιλιόλιτρο (εκτός χειμερινής περιόδου) και είναι ο ίδιος με το συντελεστή Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου ντίζελ κίνησης.

Ειδικότερα, για τη χειμερινή περίοδο από 16 Οκτωβρίου 2003 μέχρι και 30 Απριλίου 2004, ο Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου και της κηροζίνης θέρμανσης ορίστηκε σε 21 € ανά χιλιόλιτρο.

Η χειμερινή περίοδος έχει σημασία, τόσο για τη διαφοροποίηση των συντελεστών Ε.Φ.Κ. μεταξύ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, όσο και για τις προθεσμίες υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών στις περιπτώσεις επιστροφής των φορολογιών (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα).

Τέλος, επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές παράνομη χρησιμοποίηση του πετρελαίου θέρμανσης, εφαρμόζονται άμεσα οι αυστηρές κυρώσεις που προβλέπονται από τις τελωνειακές, φορολογικές, περιβαλλοντικές, αγορανομικές και λοιπές διοικητικές διατάξεις και επί πλέον προβλέπεται η άμεση επιβολή διοικητικού προστίμου 3.000 ευρώ, αφαίρεση των στοιχείων, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος και την επιστροφή τους μόνο μετά την καταβολή του προστίμου.

3. Ποια είναι τα δικαιολογητικά και η προθεσμία υποβολής για την επιστροφή Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου ντίζελ στους αγρότες και για τη διάθεση πετρελαίου κίνησης στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες, στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στα νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα;

Α) ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

1. Γενικά

Το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) θέρμανσης παραδίδεται στους αγρότες, με συντελεστή Ε.Φ.Κ. 21 € το χιλιόλιτρο, για αποκλειστική χρήση στη γεωργία, στις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, στις ιχθυοκαλλιέργειες και στη δασοκομία.

Ειδικότερα, το παραπάνω πετρέλαιο, ως πετρέλαιο παραγωγής, χρησιμοποιείται από γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ), θεριζοαλωνιστικές μηχανές, τευτλοεξαγωγείς, βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές, λοιπές γεωργικές μηχανές, καθώς και στις υπό κάλυψη καλλιέργειες (θερμοκήπια), για τη λειτουργία ξηραντηρίων γεωργικών προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής, ανεμομεικτών, αντλητικών συγκροτημάτων και άλλες παρόμοιες χρήσεις.

Β) ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ, ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Προβλέπεται μείωση του συντελεστή Ε.Φ.Κ. πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης από 245 € σε 120 € το χιλιόλιτρο, εφόσον χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις στους κινητήρες σταθερής θέσης, στα μηχανήματα και μηχανολογικό εξοπλισμό και στα οχήματα που σύμφωνα με τον προορισμό τους χρησιμοποιούνται εκτός οδικών αξόνων ή δεν έχουν λάβει άδεια κύριας χρήσης στις δημόσιες οδούς, καθώς και από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις και ιδρύματα, θα προμηθεύονται το πετρέλαιο κίνησης, ελεύθερα όπως σήμερα, δηλαδή με συντελεστή 245 € και θα τους επιστρέφεται η διαφορά με διαδικασία που θα καθοριστεί με σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

Προκειμένου για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα, στα οποία λειτουργεί κοινός λέβητας, τόσο για την παραγωγή θέρμανσης, όσο και για άλλες χρήσεις, προβλέπεται να χρησιμοποιείται πετρέλαιο κίνησης , με επιστροφή ποσοστού επί του καταβληθέντος Ε,Φ.Κ. ,που αναλογεί στο πετρέλαιο που θα καταναλωθεί κατά τη χειμερινή περίοδο.

3. Συντελεστές Ε.Φ.Κ. στα πετρελαιοειδή προϊόντα;

Ο συντελεστής Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου και της κηροζίνης θέρμανσης, για τη χειμερινή περίοδο από 16 Οκτωβρίου 2003 μέχρι και 30 Απριλίου 2004, είναι 21 € το χιλιόλιτρο.

Οι ισχύοντες συντελεστές Ε.Φ.Κ. των πετρελαιοειδών προϊόντων είναι:

- Βενζίνη αεροπλάνων : 437 € ανά χιλιόλιτρο.

- Βενζίνη με μόλυβδο : 337 € ανά χιλιόλιτρο (δεν κυκλοφορεί στα κράτη μέλη της Ε.Ε.)

- Βενζίνη χωρίς μόλυβδο

α) με αριθμό οκτανίων μέχρι και 96,5 : 296 € ανά χιλιόλιτρο

β) με αριθμό οκτανίων μεγαλύτερο των 96,5 : 316 € ανά χιλιόλιτρο.

- Βενζίνη χωρίς μόλυβδο με την προσθήκη ειδικών πρόσθετων: 337 € ανά χιλιόλιτρο.

- Βενζίνη γεωργίας : 299 € ανά χιλιόλιτρο.

- Βενζίνη εκχύλισης : 17 € ανά μετρικό τόνο.

- Ειδικό καύσιμο αεριωθούμενων τύπου βενζίνης : 437 € ανά χιλιόλιτρο.

- Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης: 245 € ανά χιλιόλιτρο.

- Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) θέρμανσης : 245 € ανά χιλιόλιτρο.

α) Πετρέλαιο γεωργίας: 21 € ανά χιλιόλιτρο.

β) Χειμερινή περίοδος: 21 € ανά χιλιόλιτρο.

- Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL), άλλο από εκείνο των ανωτέρω περιπτώσεων : 245 € ανά χιλιόλιτρο.

- Πετρέλαιο εξωτερικής καύσης (FUEL OIL- Μαζούτ) : 19 € ανά μετρικό τόνο.

- Πετρέλαιο για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος: 120 € ανά χιλιόλιτρο.

- Πετρέλαιο βιομηχανίας: 120 € ανά χιλιόλιτρο.

- Κηροζίνη (φωτιστικό πετρέλαιο) : 245 € ανά χιλιόλιτρο.

- Κηροζίνη θέρμανσης : 245 € ανά χιλιόλιτρο.

Χειμερινή περίοδος: 21 € ανά χιλιόλιτρο.

- Υγραέρια και μεθάνιο που χρησιμοποιούνται ως καύσιμο κινητήρων : 100 € ανά μετρικό τόνο.

- Υγραέρια και μεθάνιο για λοιπές χρήσεις πλην της προηγούμενης: 13 € ανά μετρικό τόνο.

- Υγραέρια και μεθάνιο γεωργίας - βιομηχανίας : 0,29 € ανά μετρικό τόνο.

- White spirit : 20 € ανά μετρικό τόνο.

- White spirit βιομηχανικής χρήσης : 7 € ανά μετρικό τόνο.

- Αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ξυλόλιο, βενζόλιο, τολουόλιο) : 372€ ανά μετρικό τόνο.

- `Αλλα ελαφριά λάδια : 12 € ανά μετρικό τόνο.

.Φ.Κ. - ΚΑΠΝΙΚΑ/ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ

1. Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για την αποστολή φορολογημένων αλκοολούχων προϊόντων από την Ελλάδα σε άλλο Κράτος - Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

1) Έκδοση από τον αποστολέα Απλουστευμένου Συνοδευτικού Διοικητικού Εγγράφου (Α.Σ.Δ.Ε.) και υποβολή του στο αρμόδιο Τελωνείο

2) Προσκόμιση στο αρμόδιο Τελωνείο αποδεικτικών στοιχείων ότι ο παραλήπτης των εμπορευμάτων έχει προβεί στις απαραίτητες διατυπώσεις στην αρμόδια αρχή του τόπου παραλαβής για την καταβολή ή τη διασφάλιση των οφειλομένων στο Κράτος αυτό φόρων.

3) Επιστροφή του αντιτύπου 3 του Α.Σ.Δ.Ε. με επιβεβαίωση παραλαβής των εμπορευμάτων και πιστοποίηση της καταβολής ή διασφάλισης κατά περίπτωση των οιλόμενων φόρων.

4) Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον αποστολέα των εμπορευμάτων, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

2. Ποιες είναι οι εγγυήσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης;

Είναι κυρίως: α) οι εγγυήσεις που καλύπτουν τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. και τελούν υπό καθεστώς αναστολής σε φορολογική αποθήκη, β) οι εγγυήσεις που καλύπτουν κατά περίπτωση τον κίνδυνο της ενδοκοινοτικής διακίνησης των προϊόντων Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και γ) οιεγγυήσεις που καλύπτουν την πίστωση που παρέχεται κατά περίπτωση για την καταβολή του Ε.Φ.Κ.

3. Ποιο είναι το επιτρεπόμενο χρονικό περιθώριο για την προσκόμιση του αντιτύπου 3 του ΣΔΕ στο Τελωνείο αποστολής των εμπορευμάτων;

α) Προκειμένου για αποστολή προϊόντων σε άλλο Κράτος - Μέλος η επιστροφή του αντιτύπου 3 του ΣΔΕ από τον παραλήπτη στον αποστολέα, πρέπει να γίνεται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα από τον μήνα παραλαβής των προϊόντων.

β) Προκειμένου για εξαγωγή προϊόντων σε Τρίτη Χώρα η προθεσμία επιστροφής του αντιτύπου 3 του ΣΔΕ θεωρημένου από το Τελωνείο εξόδου των εμπορευμάτων είναι κατ΄ ανώτατο όριο 3 μήνες.

4. Ποία είναι η διάρκεια μεταφοράς των προϊόντων που συνοδεύονται με ΣΔΕ;

Η χρονική περίοδος που είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθεί η διαδρομή, λαμβανομένων υπόψη του μέσου μεταφοράς και της απόστασης και συνεπώς κρίνεται κατά περίπτωση από την αρμόδια Τελωνειακή αρχή.

5. Τι γίνεται σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τον παραλήπτη έλλειμμα ή πλεόνασμα κατά την παραλαβή προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. και διακινούνται με ΣΔΕ;

Πρέπει άμεσα να ενημερώσει το αρμόδιο τελωνείο το οποίο θα προβεί σε σχετικό έλεγχο για την επιβεβαίωση του δηλωθέντος ελλείμματος ή πλεονάσματος.

Η καταβολή ή μη των οφειλόμενων φόρων από τον παραλήπτη ή από τον αποστολέα εξετάζεται κατά περίπτωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Κρατών-Μελών.

6. Ποια είναι η διαδικασία απόδοσης των κατασχεμένων προϊόντων καπνού;

Ο κύριος κατασχεθέντων καπνικών έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση άρσης της κατάσχεσης και απόδοσης σε αυτόν των κατασχεθέντων, προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών σε προθεσμία 48 ωρών από τη λήψη από τον εισαγγελέα της έκθεσης κατάσχεσης.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, εάν κρίνει ότι η κατάσχεση ενεργήθηκε άκυρα ή παράνομα ή ότι δεν συντρέχουν τα στοιχεία της λαθρεμπορίας, διατάσσει να αποδοθούν στον κύριο τα κατασχεθέντα καπνικά με χρηματική εγγύηση ίση με την αξία των καπνικών στο εσωτερικό.

Εάν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απορρίψει την αίτηση άρσης της κατάσχεσης, ο κύριος των κατασχεθέντων μπορεί να προσφύγει σε δεύτερο βαθμό στο Συμβούλιο Εφετώνκατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, σε προθεσμία 48 ωρών από την έκδοση του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, χωρίς να απαιτείται επίδοση του βουλεύματος.

Όταν η περί λαθρεμπορίας κατηγορία εισαχθεί στο Πλημμελειοδικείο, με τη διαδικασία της άμεσης εκδίκασης - αυτόφωρο, το δικαστήριο αποφαίνεται για τη δήμευση ή την απόδοση των εμπορευμάτων.

Εάν παρέλθουν άπρακτες οι ανωτέρω προθεσμίες, τα καπνά εκποιούνται σε τρεις διαδοχικές δημοπρασίες που απέχουν η μία από την άλλη 10 τουλάχιστον ημέρες, αποκλειστικά και μόνο για να εξαχθούν. Εάν η εκποίηση αποβεί άκαρπη, τα καπνά καταστρέφονται από τριμελή επιτροπή.

7. Σε ποιες περιπτώσεις απαλλάσσονται τα οινο-πνευματώδη και τα καπνικά προϊόντα από τον Ε.Φ.Κ.;

Ι. Απαλλάσσονται από τον Ε.Φ.Κ. τα οινοπνευματώδη και καπνικά προϊόντα, εφόσον προορίζονται:

α) για παράδοση στα πλαίσια διπλωματικών ή προξενικών σχέσεων.

β) για αναγνωρισμένους Διεθνείς Οργανισμούς και για τα μέλη των οργανισμών αυτών, μέσα στα όρια και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις για την ίδρυσή τους ή από τις συμφωνίες για την έδρα τους.

γ) για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις πολιτικές υπηρεσίες που τους συνοδεύουν ή τον εφοδιασμό των κυλικείων και των λεσχών τους, των άλλων Κρατών-Μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που ενεργείται σύμφωνα με τη συνθήκη.

δ) να καταναλωθούν στα πλαίσια συμφωνίας που έχει συναφθεί με Τρίτες Χώρες ή Διεθνείς Οργανισμούς, εφόσον αυτή η συμφωνία γίνεται δεκτή ή επιτρέπεται να υπαχθεί σε καθεστώς απαλλαγής από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.).

ε) για εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών, σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές διατάξεις.

ΙΙ. 1. Απαλλάσσονται από τον Ε.Φ.Κ. και κάθε ειδική εισφορά υπέρ τρίτων ή τυγχάνουν επιστροφής ή συμψηφισμού του φόρου, υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις σχετικές Α.Υ.Ο., τα βιομηχανοποιημένα καπνά στις ακόλουθες χρήσεις:

α) τα μετουσιωμένα επεξεργασμένα καπνά (υπολείμματα βιομηχανοποίησης του καπνού), τα οποία, είτε χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας για γεωπονικούς ή άλλους σκοπούς, είτε αποστέλλονται σε άλλο Κράτος-Μέλος, είτε εξάγονται αυτούσια, είτε καταστρέφονται από τις καπνοβιομηχανίες,

β) τα βιομηχανοποιημένα καπνά που καταστρέφονται ενώπιον επιτροπής που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών,

γ) τα βιομηχανοποιημένα καπνά που προορίζονται αποκλειστικά για επιστημονικές δοκιμές, καθώς και για δοκιμές σχετικές με την ποιότητά τους,

δ) τα βιομηχανοποιημένα καπνά που χρησιμοποιούνται ξανά από τον καπνοβιομήχανο,

ε) τα βιομηχανοποιημένα καπνά που διατίθενται στο εργατοτεχνικό προσωπικό των καπνοβιομηχανιών

2. Απαλλάσσονται από τον Ε.Φ.Κ. τα προϊόντα που ορίζονται ως αιθυλική αλκοόλη στις ακόλουθες χρήσεις και υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις σχετικές Α.Υ.Ο.:

α) όταν διανέμονται με τη μορφή αιθυλικής αλκοόλης, η οποία έχει υποστεί πλήρη μετουσίωση

β) όταν έχουν υποστεί μετουσίωση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ελληνικής Νομοθεσίας ή της νομοθεσίας άλλου Κράτους-Μέλους και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή οποιουδήποτε προϊόντος που δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση (παραγωγή ποτών).

γ) όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ξυδιού.

δ) όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φαρμάκων.

ε) όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αρωματικών ουσιών που προορίζονται για την παραγωγή ειδών διατροφής και μη-αλκοολούχων ποτών με αλκοολικό τίτλο μέχρι 1,2% vol.

στ) όταν χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη ή ως συστατικά ημιτελών προϊόντων για την παραγωγή ειδών διατροφής, γεμιστών ή όχι, εφόσον σε κάθε περίπτωση η περιεχόμενη αιθυλική αλκοόλη δεν υπερβαίνει τα 8,5 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης ανά 100 χιλιόγραμμα προϊόντος για τις σοκολάτες και 5,5 λίτρα ανά 100 χιλιόγραμμα προϊόντος για τα άλλα προϊόντα

ζ) όταν χρησιμοποιούνται ως δείγματα για αναλύσεις για τη διεξαγωγή. των αναγκαίων δοκιμών παραγωγής ή για επιστημονικούς σκοπούς.

η) όταν χρησιμοποιούνται για σκοπούς επιστημονικής έρευνας.

θ) όταν χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία, θεραπευτήρια, κλινικές, νοσηλευτικά ιδρύματα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου για ιατρικούς σκοπούς.

ι) όταν χρησιμοποιούνται για τον ψεκασμό αρτοσκευασμάτων και παραλαμβάνονται από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες που διαθέτουν αυτόματα μηχανήματα ψεκασμού των αρτοσκευασμάτων αυτών.

ΑΜΒΥΚΕΣ

1. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται κατά τη μεταβίβαση αμβύκων: α) λόγω αγοραπωλησίας και β) λόγω κληρονομιάς;

α) Σε περίπτωση αγοραπωλησίας, η μεταβίβαση διενεργείται στο Τελωνείο στα μητρώα του οποίου είναι καταχωρημένος ο άμβυκας. Οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν στο Τελωνείο αυτό αίτηση,ιδιωτικό συμφωνητικό επικυρωμένο για το γνήσιο της υπογραφής αγοραστή- πωλητή από δημόσια αρχή ή συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης και την προηγούμενη άδεια κατοχής. Από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία εκδίδεται απαραίτητα βεβαίωση καταλληλότητας και στη συνέχεια εκδίδεται η νέα άδεια κατοχής στο όνομα του αγοραστή.

β) Σε περίπτωση κληρονομιάς ακολουθείται η ίδια διαδικασία. Στη θέση του ιδιωτικού συμφωνητικού οι κληρονόμοι προσκομίζουν συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, ή ληξιαρχική πράξη θανάτου του κατόχου του άμβυκα και πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών του.

Εάν δεν υπάρχει διαθήκη που να καθορίζει τους κληρονόμους η νέα άδεια κατοχής εκδίδεται στο όνομα όλων, εκτός αν κάποιος εξ αυτών επιθυμεί να παραχωρήσει το δικαίωμά του.

Η παραχώρηση αυτή επιτρέπεται να γίνει με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή.

2. Επιτρέπεται η κατασκευή ή απόκτηση από το εξωτερικό νέων αμβύκων χωρητικότητας κάτω των 130 λίτρων για την παραγωγή τσίπουρου ή τσικουδιάς από τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους) και αν όχι γιατί;

Δεν επιτρέπεται η κατασκευή ή η απόκτηση από το εξωτερικό νέων αμβύκων για την προαναφερθείσα χρήση. Η απαγόρευση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της φορολογητέας ύλης, στον έλεγχο της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος και στην αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού για τις οργανωμένες επιχειρήσεις παραγωγής αλκοολούχων ποτών.

Ενδεχόμενη απελευθέρωση του καθεστώτος αυτού, θα οδηγούσε σε υποχρέωση κατάργησής του ή τουλάχιστον φορολόγησης του προϊόντος με τους κανονικούς συντελεστές φορολογίας.

3. Επιτρέπεται η αύξηση της χωρητικότητας των αμβύκων των μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων);

Οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) επιτρέπεται να αυξήσουν την χωρητικότητα του άμβυκά τους μέχρι τα 130 λίτρα κατ΄ ανώτατο όριο.

Για την αύξηση της χωρητικότητας απαιτείται άδεια από το αρμόδιο Τελωνείο. Μετά την αύξηση της χωρητικότητας απαιτείται βεβαίωση καταλληλότητας από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία.

4. Επιτρέπεται οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) να αντικαταστήσουν τον ήδη υπάρχοντα άμβυκα με καινούργιο;

Επιτρέπεται η αντικατάσταση άμβυκα μικρού αποσταγματοποιού (διημέρου) σε περίπτωση που αυτός είναι κατεστραμμένος και η καταστροφή του έχει βεβαιωθεί από την αρμόδια Τελωνειακή ή Χημική Αρχή.

5. Επιτρέπεται οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) να έχουν στον ίδιο χώρο δύο άμβυκες;

Η ύπαρξη δύο αμβύκων χωρητικότητας κάτω των 130 λίτρων στον ίδιο χώρο δεν απαγορεύεται, με την προϋπόθεση ότι θα τελούν σφραγισμένοι.

Απαγορεύεται όμως η ταυτόχρονη λειτουργία τους χωρίς ειδική άδεια από την αρμόδια Τελωνειακή αρχή.

6. Επιτρέπεται οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) να αγοράζουν στέμφυλα με σκοπό να τα αποστάξουν;

Όχι, οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) επιτρέπεται να αποστάζουν Α΄ ύλες αποκλειστικά και μόνο της δικής τους παραγωγής.

7. Έχουν δικαίωμα οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) να αποστάξουν μικρές ποσότητες, έως 50 κιλά, για προσωπική τους χρήση, χωρίς την καταβολή του Ε.Φ.Κ.;

Δεν προβλέπεται καμία απαλλαγή για την παραγωγή μικρής ποσότητας τσίπουρου. Οι μικροί αποσταγματοποιοί (διήμεροι) είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουντον Ε.Φ.Κ. για ολόκληρη την ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος.

8. Επιτρέπεται μη καλλιεργητές αμπελιών να αγοράζουν στέμφυλα για να αποστάξουν;

Όχι, η άδεια απόσταξης στέμφυλων χορηγείται μόνο στους παραγωγούςτων επιτρεπομένων Α΄ υλών και αποκλειστικά για τις πρώτες ύλες της παραγωγής τους.

9. Έχουν δυνατότητα όσοι έχουν παλιούς άμβυκες, που έχουν καταστραφεί και έχουν άδεια κατοχής ή την έχουν χάσει να κατασκευάσουν νέους, ίδιους ή μεγαλύτερους (ταυτόχρονη αύξηση της χωρητικότητας);

Επιτρέπεται η αντικατάσταση των παλαιών αμβύκων των μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων), εφόσον η καταστροφή τους βεβαιώνεται από την αρμόδια Τελωνειακή ή Χημική Αρχή.

Ο νέος άμβυκας που θα κατασκευασθεί μπορεί να έχει χωρητικότητα έως 130 λίτρα ανεξάρτητα από την χωρητικότητα του παλαιού.

Η ύπαρξη ή μη της αδείας κατοχής (απώλεια) εξετάζεται κατά περίπτωση από το αρμόδιο Τελωνείο το οποίο θα πιστοποιήσει και την νομιμότητα κατοχής του άμβυκα.

10. Σε περίπτωση μεταβίβασης αμβύκων λόγω κληρονομιάς, τι γίνεται όταν έχουν χαθεί οι άδειες κατοχής και έχουν καταστραφεί οι Α.Γ.Μ των αμβύκων λόγω παλαιότητας;

Με αίτηση των ενδιαφερομένων το αρμόδιο Τελωνείο προβαίνει σε έλεγχο των αρχείων όπου είναι καταχωρημένοι οι άμβυκες της χωρικής αρμοδιότητάς του και σε όποια άλλη έρευνα κρίνει απαραίτητη (ένορκες βεβαιώσεις μαρτύρων, βεβαίωση του Δήμου ή Κοινότητας κ.λ.π.) προκειμένου να πιστοποιήσει τα στοιχεία του άμβυκα, και εφόσον κρίνει ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις εκδίδει νέα άδεια κατοχής έπ΄ ονόματι των κληρονόμων.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

1. Ποιο είναι το ύψος των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων για εισαγόμενα αυτοκίνητα οχήματα ή αποστελλόμενα από άλλο κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πώς προσδιορίζεται η φορολογητέα αξία;

Οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις που οφείλονται κατά τον τελωνισμό αυτοκινήτων, είναι το τέλος ταξινόμησης, ο φόρος προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) και ο εισαγωγικός δασμός , όσον αφορά στα οχήματα που εισάγονται από τρίτες χώρες.

Α. ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Ι.Χ.

Τέλος Ταξινόμησης

Το ύψος των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης, προσδιορίζεται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους και την αντιρρυπαντική τους τεχνολογία.

Οι συντελεστές αυτοί, κατά περίπτωση εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα:

ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Προδιαγραφές της οδηγίας 98/69ΕΚ (παραγωγή έτους 1999 - 2000 και μετά) (*) Προδιαγραφές της οδηγίας 94/12/ΕΚ (παραγωγή έτους 1994 - 1999 & 2000) (*) Προδιαγραφές των οδηγιών 91/441/ΕΟΚ, 89/458ΕΟΚ & 88/76/ΕΟΚ (παραγωγή έτους μέχρι και 1993) (*) Συμβατικής τεχνολογίας
Μέχρι 900 κ.ε. 5% 14% 24% 37%
Από 901-1400 κ.ε. 12% 27% 49% 66%
Από 1401-1600 κ.ε. 20% 45% 95% 128%
Από 1601-1800 κ.ε. 30% 56% 129% 148%
Από 1801-2000 κ.ε. 40% 83% 216% 266%
Από 2001κ.ε.& πάνω 50% 142% 334% 346%

(*) Το έτος παραγωγής όπως ενδεικτικά αναφέρεται στις στήλες του σχετικού πίνακα, δεν αποτελεί απόλυτο κριτήριο για την υπαγωγή του αυτοκινήτου στον κατάλληλο συντελεστή τέλους ταξινόμησης αλλά απαιτείται η προσκόμιση κατά τον τελωνισμό βεβαίωσης ή πιστοποιητικού που εκδίδεται από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της αρμόδιας Νομαρχίας από τα οποία προκύπτουν οι προδιαγραφές της οδηγίας που πληροί το συγκεκριμένο όχημα.

Οι παραπάνω συντελεστές του τέλους ταξινόμησης των επιβατικών οχημάτων μειώνονται κατά 50% , όταν πρόκειται για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα.

Φορολογητέα αξία

Για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης, λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα αξία που διαμορφώνεται από τα παρακάτω στοιχεία:

α)Την τιμή χονδρικής πώλησης από τον κατασκευαστή οίκο του αυτοκινήτου.

Προκειμένου για μεταχειρισμένα επιβατικά αυτοκίνητα την τιμή χονδρικής πώλησης του αντιστοίχου τύπου αυτοκινήτου κατά το χρόνο κυκλοφορίας του στη διεθνή αγορά, μετά την αφαίρεση και ενός ποσοστού, λόγω φθοράς του αυτοκινήτου, από τη συνήθη χρήση ή άλλη αιτία, με βάση τα παρακάτω ποσοστά μείωσης :

Πάνω από 6 και μέχρι 12 μήνες από την ημερομηνία της πρώτης θέσης σε κυκλοφορία και με την προϋπόθεση ότι έχει διανύσει περισσότερα από 6.000 χιλιόμετρα, μείωση της αξίας σε ποσοστό 7%.

Από 1 μέχρι και 2 έτη 14%
Πάνω από 2 μέχρι και 3 έτη 21%
" 3 μέχρι και 4 έτη 28%
" 4 μέχρι και 5 έτη 34%
" 5 μέχρι και 6 έτη 40%
" 6 μέχρι και 7 έτη 46%
" 7 μέχρι και 8 έτη 52%
" 8 μέχρι και 9 έτη 57%
" 9 μέχρι και 10 έτη 62%
" 10 μέχρι και 11 έτη 67%
" 11 μέχρι και 12 έτη 70%
" 12 μέχρι και 13 έτη 73%
" 13 μέχρι και 14 έτη 76%
" 14 μέχρι και 15 έτη 79%
" 15 έτη 80%

β) Τα έξοδα ασφάλισης και μεταφοράς του αυτοκινήτου στη χώρα.

Παρατήρηση:Σε περίπτωση που η τιμή χονδρικής πώλησης είναι μικρότερη από την τιμή αγοράς τότε η φορολογητέα αξία θα διαμορφωθεί με βάση τη δεύτερη τιμή.

- Για αυτοκίνητα οχήματατρίκυκλα ή τετράκυκλα της δ.κ. 87.03 που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2002/24/Ε.Κ. του Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου 2002 (E.E.L 124 της 9.5.2002) και πληρούν εκ κατασκευής τις προδιαγραφές της οδηγίας 2002/51 Ε.Κ. ή μεταγενέστερης οι συντελεστές του τέλους ταξινόμησης ορίζονται ως εξής:

ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΕΛΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ
Από 50 μέχρι και 500 κυβικά εκατοστά 5%
Από 501 μέχρι και 900 κυβικά εκατοστά 9%
Από 901 κυβικά εκατοστά και πάνω 15%

Β. ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ

Τέλος Ταξινόμησης

Οι μοτοσυκλέττες με κυλινδρισμό κινητήρα από 126 κυβικά εκατοστά και πάνω υποβάλλονται σε τέλος ταξινόμησης. Το ύψος των συντελεστών προσδιορίζεται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα των.

Οι συντελεστές αυτοί, κατά περίπτωση εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα:

ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΠΟΣΟΣΤΟ
Από 126 μέχρι 249 κ.ε. 2%
Από 250 μέχρι 900 κ.ε. 7%
Από 901 μέχρι 1400 κ.ε. 12%
Από 1401 μέχρι 1600 κ.ε. 14%
Από 1601 μέχρι 1800 κ.ε. 17%
Από 1801 κ.ε. και πάνω 25%

Φορολογητέα αξία

Για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης, λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα αξία που διαμορφώνεται από τα παρακάτω στοιχεία:

α) Για τις καινούργιες μοτοσυκλέττες την πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέααξία.

Προκειμένου για μεταχειρισμένες μοτοσυκλέττες την τιμή χονδρικής πώλησης του αντιστοίχου τύπου μοτοσυκλέττας κατά το χρόνο κυκλοφορίας της στη διεθνή αγορά, μετά την αφαίρεση και ενός ποσοστού, λόγω φθοράς της μοτοσυκλέττας, από τη συνήθη χρήση ή άλλη αιτία, με βάση τα παρακάτω ποσοστά μείωσης:

Από 1 μέχρι και 2 έτη 14%
Πάνω από 2 μέχρι και 3 έτη 21%
" 3 μέχρι και 4 έτη 25%
" 4 μέχρι και 5 έτη 32%
" 5 μέχρι και 6 έτη 35%
" 6 μέχρι και 7 έτη 39%
" 7 μέχρι και 8 έτη 42%
" 8 έτη 46%

Παρατήρηση:Η τεκμαρτή αυτή αξία, δεν μπορεί να είναι μικρότερη της τιμής αγοράς.

β) Τον εισαγωγικό δασμό που πράγματι καταβάλουν.

γ) Τα παρεπόμενα έξοδα, με τα οποία επιβαρύνονται οι μοτοσυκλέττες (όπως έξοδα προμήθειας, μεσιτείας, τόκων φόρτωσης, εκφόρτωσης, ασφάλισης και μεταφοράς στο εσωτερικό της χώρας).

Γ. ΦΟΡΤΗΓΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Τέλος Ταξινόμησης

Τα φορτηγά οχήματα και οι βάσεις τους υποβάλλονται σε τέλος ταξινόμησης που προσδιορίζεται με βάση το μικτό τους βάρος, τη μορφή τους (ανοικτά - κλειστά), την αντιρρυπαντική τους τεχνολογία και τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους.

Οι συντελεστές του τέλους αυτού κατά περίπτωση εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα:

Φορτηγά οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, που πληρούν τις προδιαγραφές των οδηγιών 91/542/Ε.Ο.Κ. φάση Β΄ ή 96/69/Ε.Κ.:

α) Φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους πάνω από 3,5 τόνους, ανεξάρτητα κυλινδρισμού, ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%).

β) Ανοικτά φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους, ανεξάρτητα κυλινδρισμού, ποσοστό επτά τοις εκατό (7%).

γ) ΚΚλειστά φορτηγά μικτού βάρους μέχρι και 3,5 τόνους
ΚΥΛΙΝΔΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Μέχρι και 900 κ.ε. ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΕΛΟΥΣ 6%
Από 901 - 1400 κ.ε. 14%
Από 1401 - 1800 κ.ε. 18%
Από 1801 - 2000 κ.ε. 21%
Από 2001 κ.ε. και πάνω 26%

δ) Βάσεις των φορτηγών των προηγούμενων περιπτώσεων πέντε τοις εκατό (5%) για την περίπτωση α΄ και επτά τοις εκατό (7%) για τις περιπτώσεις β΄ και γ΄.

ε) Οι συντελεστές των προηγούμενων περιπτώσεων α΄ έως και δ΄ προσαυξάνονται κατά ποσοστό 30% προκειμένου για αυτοκίνητα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές των παραπάνω οδηγιών.

στ)Στην περίπτωση κλειστών φορτηγών που προκύπτουν από μετατροπή επιβατικών οι παραπάνω συντελεστές της περίπτωσης γ΄ τριπλασιάζονται και υπολογίζονται επί της φορολογητέας αξίας, όπως αυτή διαμορφώνεται για τα επιβατικά.

Φορολογητέα αξία

Για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης, λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα αξία που διαμορφώνεται από τα παρακάτω στοιχεία:

α) Για τα καινούργια φορτηγά αυτοκίνητα την πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα αξία. Προκειμένου για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα η παραπάνω αξία καθορίζεται από την αρμόδια Τελωνειακή Υπηρεσία Αξιών με βάση τα σχετικά στοιχεία που διαθέτει. Η τεκμαρτή αυτή αξία, δεν μπορεί να είναι μικρότερη της τιμής αγοράς.

β) Τον εισαγωγικό δασμό που πράγματι καταβάλουν.

γ) Τα παρεπόμενα έξοδα με τα οποία επιβαρύνονται τα οχήματα (όπως έξοδα προμήθειας, μεσιτείας, τόκων φόρτωσης, εκφόρτωσης, ασφάλισης και μεταφοράς στο εσωτερικό της χώρας).

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ Φ.Π.Α.:

Ο συντελεστής του Φ.Π.Α. με τον οποίο επιβαρύνονται τόσο τα ενδοκοινοτικώς αποκτώμενα, όσο και τα εισαγόμενα από τρίτες μη Κοινοτικές χώρες, μεταφορικά μέσα, είναι δεκαοκτώ τοις εκατό (18%), και υπολογίζεται επί της φορολογητέας αξίας , δηλαδή από το άθροισμα της αξίας αγοράς των καταβαλλόμενων στη χώρα μας δασμών και φόρων και των εξόδων εισαγωγής (μεταφορικά έξοδα, ασφάλιστρα, κ.λ.π.).

Δεν αποτελούν διαμορφωτικά στοιχεία της φορολογητέας αξίας για την επιβολή του Φ.Π.Α. το Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης και ο ίδιος ο Φ.Π.Α..

2. Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι κατά τον τελωνισμό των κοινοτικών αυτοκινήτων οχημάτων;

Τα δικαιολογητικά που επισυνάπτουν οι ενδιαφερόμενοι με την κατάθεση της Ειδικής Δήλωσης, κατά τον τελωνισμό των αυτοκινήτων οχημάτων είναι :

1. Δήλωση `Αφιξης Οχήματος (Δ.Α.Ο.)

2. Το τιμολόγιο αγοράς ή το ιδιωτικό συμφωνητικό θεωρημένο από την αρμόδια Προξενική Αρχή εφόσον έχει αγορασθεί από ιδιώτη

3. Έγκριση τύπου οχήματος ή πιστοποιητικό για την αντιρρυπαντική τεχνολογία του αυτοκινήτου.

4. Την ξένη άδεια κυκλοφορίας

5. Ειδικό επαληθευτικό δελτίο αξίας

3. Ποιος είναι ο χρόνος κατάθεσης της Ειδικής Δήλωσης για τον τελωνισμό των οχημάτων;

Η Ειδική Δήλωση κατατίθεται:

• Για τα μεταφερόμενα ή αποστελλόμενα αυτοκίνητα οχήματα από τα λοιπά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το αργότερο τη δεκάτη πέμπτη ημέρα του επόμενου μήνα, από το μήνα που πραγματοποιήθηκε η είσοδος του αυτοκινήτου στη χώρα, χωρίς να δεσμεύεται ο ενδιαφερόμενος να καταθέσει τη δήλωση αυτή και σε χρόνο προγενέστερο από την ημερομηνία που προαναφέρθηκε.

4. Σε ποια κοινοτική οδηγία που αφορούν την αντιρρυπαντική τεχνολογία θα υπαχθούν τα μεταχειρισμένα επιβατικά αυτοκίνητα που προέρχονται από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι κοινοτικές οδηγίες που αφορούν την αντιρρυπαντική τεχνολογία των επιβατικών αυτοκινήτων που προέρχονται από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίες λαμβάνονται υπόψη για να υπολογιστεί σ΄ αυτά το τέλος ταξινόμησης, είναι οι εξής:

- Η οδηγία 98/69 Ε.Κ. και μεταγενέστερη

- Η οδηγία 94/12 Ε.Κ.

- Οι οδηγίες 91/441 Ε.Ο.Κ., 89/458 Ε.Ο.Κ. και 88/76 Ε.Ο.Κ.

- Τα αυτοκίνητα που δεν πληρούν καμία από τις παραπάνω οδηγίες, χαρακτηρίζονται συμβατικής τεχνολογίας.

• Κατά τον τελωνισμό του αυτοκινήτου για την υπαγωγή του στον κατάλληλο συντελεστή τέλους ταξινόμησης απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης ή πιστοποιητικού, που εκδίδεται από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της αρμόδιας Νομαρχίας , από τα οποία προκύπτουν οι προδιαγραφές της οδηγίας που πληροί το συγκεκριμένο όχημα.

5. Ποιοι έχουν υποχρέωση κατάθεσης Δήλωσης `Αφιξης Οχήματος (Δ.Α.Ο) και πότε αυτή κατατίθεται ;

1. Η Δήλωση `Αφιξης Οχήματος (Δ.Α.Ο.) κατατίθεται για όλα τα κοινοτικά οχήματα κατά την είσοδό τους στη χώρα μας, με εξαίρεση εκείνα που μεταφέρονται από πρόσωπα τα οποία έχουν τη συνήθη κατοικία τους στο εξωτερικό, εφόσον εξομοιώνονται με πρόσωπα που θεμελιώνουν δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής. Υπόχρεοι να καταθέσουν Δήλωση `Αφιξης Οχήματος (Δ.Α.Ο.) είναι ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή ο παραλήπτης του οχήματος ή ο νόμιμος αντιπρόσωπος του, ή το πρόσωπο στην κατοχή του οποίου τίθεται το όχημα.

2. Η Δήλωση `Αφιξης Οχήματος (Δ.Α.Ο.) κατατίθεται :

α) Για τα κοινοτικά οχήματα που μεταφέρονται αυτοδύναμα στο εσωτερικό της χώρας κατατίθεται στην πλησιέστερη Τελωνειακή Αρχή, δηλαδή στο Τελωνείο εισόδου του οχήματος, στο εσωτερικό της χώρας.

β) Για τα αποστελλόμενα ή μεταφερόμενα, από τα λοιπά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έμφορτα κοινοτικά οχήματα κατατίθεται στην πλησιέστερη Τελωνειακή Αρχή κατά την άφιξή τους, δηλαδή στον πρώτο τόπο προορισμού, ο οποίος θεωρείται και ως ο τόπος της πρώτης εκφόρτωσης των οχημάτων στο εσωτερικό της χώρας.

Αν μεσολαβεί αργία, η δήλωση αυτή, κατατίθεται την πρώτη εργάσιμη ημέρα, που ακολουθεί.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

1. Πότε δύναται να χορηγηθεί διευκόλυνση τμηματικής καταβολής;

Η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής δύναται να χορηγηθεί εφόσον συντρέχει πραγματική αδυναμία, για την εντός των νομίμων προθεσμιών άμεση καταβολή του συνόλου των οφειλών. Αφορά δηλαδή στις ληξιπρόθεσμες κατά Κ.Ε.Δ.Ε. οφειλές που, για λόγους οικονομικής αδυναμίας, δεν μπόρεσε ο οφειλέτης αυτών να τις καταβάλει εμπρόθεσμα.

2. Τι επίδραση έχει η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών στην υπερημερία του οφειλέτη;

Η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής δεν επιδρά στην υπερημερία του οφειλέτη και στην επιβάρυνση της οφειλής με Προσαυξήσεις Εκπρόθεσμης Καταβολής (Π.Ε.Κ.), ούτε στην καταβολή ολόκληρης της οφειλής, όταν αυτή προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.

3. Ποια είναι τα αρμόδια όργανα για τη χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο;

Α) Ο Προϊστάμενος του Τελωνείου για βασικές οφειλές έως 200.000 €.

Β) Επιτροπή από τον Προϊστάμενο του Τελωνείου, τον αρμόδιο οικονομικό επιθεωρητή και ένα μέλος του Οικ. Επιμελητηρίου Ελλάδος, για βασικές οφειλές από 200.001 έως και 600.000 €.

Γ) Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων, για βασικές οφειλές από 600.001 € και άνω.

Βασική οφειλή θεωρείται η ληξιπρόθεσμη ή μη οφειλή, χωρίς τις Προσαυξήσεις Εκπρόθεσμης Καταβολής.

Στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών, μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων, υπάγεται και η εξέταση αιτημάτων οφειλετών που ζητούν την επανεξέταση του αιτήματος τους, λόγω σημαντικής και αποδεδειγμένης μεταβολής των οικονομικών τους δεδομένων, (είτε από τυχαίο γεγονός ή ανωτέρω βία, είτε από σωρευτική βεβαίωση που διενεργήθηκε μετά από φορολογικό έλεγχο), κατά τη διάρκεια της διευκόλυνσης που έχει ήδη χορηγηθεί. Η διαπίστωση της συνδρομής της εν λόγω μεταβολής πραγματοποιείται από την Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων, ενώ τα ανωτέρω αιτήματα πρέπει να υποβάλλονται το αργότερο μέσα σε τρεις (3) μήνες από την τελευταία εμπρόθεσμη καταβολή της δόσης της προηγούμενης διευκόλυνσης και περιλαμβάνει το υπόλοιπο ποσό αυτής, καθώς και τις οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά το χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της, μέχρι την ημέρα υποβολής της αίτησης επανεξέτασης.

Σημειώνεται ότι εκτός από την ανωτέρω αρμοδιότητα της, η Γνωμοδοτική Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων γνωμοδοτεί επίσης και για την απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών.

Ωστόσο για ποσά έως και 3.000 € η ανωτέρω δυνατότητα παρέχεται στον Προϊστάμενο του αρμόδιου Τελωνείου .

4. Πού μπορώ να στείλω αίτημα για χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών, αρμοδιότητος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων;

Η ταχυδρομική της διεύθυνση είναι:

Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

Γεν. Δ/νση Φορολογίας

16η Δ/νση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

Γνωμοδοτική Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων του άρθρου 15, του Ν. 2648/98.

Καρ. Σερβίας 10, 101 84- Αθήνα

(Τηλέφωνα: 210.3643752-3614718, FAX: 210.3635077)

5. Ποια είναι τα κριτήρια χορήγησης διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων, κατά Κ.Ε.Δ.Ε., οφειλών;

Τα κριτήρια είναι:

α) Οικονομική αδυναμία.

β) Διασφάλιση οφειλής.

γ) Προέλευση οφειλής.

δ) Συμπεριφορά οφειλέτη.

ε) Αιτία για την οποία ζητείται η διευκόλυνση.

στ) Κρίση (αιτιολόγηση) προϊσταμένου.

Για κάθε κριτήριο αντιστοιχούν δεδομένοι συντελεστές βαρύτητας, το εύρος των οποίων κυμαίνεται, ανάλογα με το κριτήριο, από 0 μέχρι και 5.

6. Πώς προκύπτει ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων της διευκόλυνσης;

Το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας διαμορφώνει τον αριθμό δόσεων της διευκόλυνσης με τον περιορισμό ότι κάθε μηνιαία δόση δεν θα είναι μικρότερη των 147 €.

Ειδικά η Επιτροπή Παροχής Διευκολύνσεων, μπορεί, σε εξαιρετικές περιπτώσεις να γνωμοδοτεί για χορήγηση μέχρι του τριπλασίου του αθροίσματος των συντελεστών των κριτηρίων του αιτούντος οφειλέτη, που δεν μπορούν όμως να υπερβαίνουν το γενικό ανώτατο όριο των σαράντα οκτώ (48) μηνιαίων δόσεων.

7. Τι αφορούν οι Προσαυξήσεις Εκπρόθεσμης Καταβολής (Π.Ε.Κ.);

Η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής χορηγείται για τη ληξιπρόθεσμη βασική οφειλή. Στην απόφαση της διευκόλυνσης αναγράφονται και οι Προσαυξήσεις Εκπρόθεσμης Καταβολής που αναλογούν σε κάθε δόση της διευκόλυνσης μέχρι την ημερομηνία καταβολής της. Ειδικά στις αποφάσεις του Υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών μπορεί να αναγράφεται μόνον ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ληξιπρόθεσμης βασικής οφειλής, ενώ η διαμόρφωση αυτών με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής γίνεται από την Τελωνειακή Αρχή.

8. Επιτρέπεται η χορήγηση στον ίδιο υπόχρεο και για την ίδια οφειλή περισσότερων των δύο διευκολύνσεων;

Όχι. Δεν επιτρέπεται η χορήγηση στον ίδιο υπόχρεο και για την ίδια οφειλή περισσότερων των δύο ή τριών διευκολύνσεων.

Δεύτερη, (αλλά και τρίτη) διευκόλυνση μπορεί να χορηγηθεί μετά την τυχόν απώλεια του ευεργετήματος της πρώτης (ή της δεύτερης).

Στην περίπτωση αυτή όμως η παροχή διευκόλυνσης για δεύτερη (ή και τρίτη) φορά συνδέεται συνήθως με δυσμενέστερους όρους παροχής της, όσον αφορά στους αριθμούς των δόσεων και στο αρχικό ποσό καταβολής (συνήθως προκαταβάλλεται ποσοστό τουλάχιστον 10% της οφειλής για να χορηγηθεί δεύτερη ή τρίτη διευκόλυνση).

9. Πότε ο οφειλέτης χάνει το ευεργέτημα της διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής;

Ο οφειλέτης χάνει το ευεργέτημα της διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, εφόσον δεν καταβάλλει τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις αυτής.

10.Υπάρχει περίπτωση να λάβω διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών μου χωρίς όμως να περάσω από κριτήρια και συντελεστές βαρύτητας για το γεγονός αυτό;

Ναι. Για ποσά ληξιπρόθεσμων ή μη βασικών οφειλών, (μη υπολογιζόμενων των αντίστοιχων τους Προσαυξήσεων Εκπρόθεσμης Καταβολής) έως και 200.000 € και μόνο, σύμφωνα με απόφαση του Προϊστάμενου του αρμόδιου Τελωνείου.

Έτσι, είναι δυνατόν να χορηγηθούν έως και 48 μηνιαίες δόσεις διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, με ελάχιστη καταβολή ανά δόση τα 147 €.

Εάν όμως χαθεί το ευεργέτημα της διευκόλυνσης αυτής, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, μπορεί να ληφθεί νέα δεύτερη διευκόλυνση από τον Προϊστάμενο του Τελωνείου, με βάση όμως τα κριτήρια και τους συντελεστές βαρύτητας και εφόσον η πρώτη μηνιαία δόση αυτής θα είναι ίση με ποσοστό τουλάχιστον 10% του εναπομείναντος κεφαλαίου της ληξιπρόθεσμης οφειλής, πλέον των αντίστοιχων σ΄ αυτό προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής. Στην περίπτωση αυτή ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να υπερβεί τις 26, με ελάχιστη καταβολή ανά δόση τα 147 €.

11. Εάν χάσω, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, το ευεργέτημα της δεύτερης διευκόλυνσης, μπορώ να λάβω και τρίτη;

Ναι. Προϋπόθεση όμως είναι ότι ο αριθμός των δόσεων της τρίτης διευκόλυνσης δεν υπερβαίνει τον εναπομείναντα αριθμό των δόσεων της δεύτερης που απωλέσθηκε, και η πρώτη μηνιαία δόση της θα είναι ίση με το 10% του εναπομείναντος κεφαλαίου της ληξιπρόθεσμης οφειλής πλέον των αντίστοιχων σ΄ αυτό προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

12. Εάν χάσω, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα και την τρίτη διευκόλυνση, μπορώ να λάβω και τέταρτη;

Όχι. Εάν απολεσθεί και η τρίτη διευκόλυνση, δεν επιτρέπεται επανεξέταση τέτοιου αιτήματος από οποιοδήποτε όργανο.

13. Ποια είναι τα ευεργετήματα του οφειλέτη από τη χορήγηση τμηματικής καταβολής και τη συμμόρφωση του σ΄ αυτήν;

Τα ευεργετήματα του οφειλέτη από τη χορήγηση τμηματικής καταβολής και τη συμμόρφωση του σ΄ αυτήν είναι:

α) ενημερότητα του οφειλέτη και των κατ΄ οποιονδήποτε τρόπο συνυπόχρεων, περιλαμβανομένου και των εγγυητών, για τα χρέη προς το Δημόσιο. Χορήγηση σ΄ αυτούς αποδεικτικού ενημερότητας για κάθε χρήση, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί όλες οι δόσεις της διευκόλυνσης μέχρι την ημερομηνία χορήγησης του αποδεικτικού και δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις του αιτούντος που εμποδίζουν τη χορήγηση του αποδεικτικού αυτού.

β) αναστολή της λήψης ή της εκτέλεσης κάθε μέτρου σε βάρος του υπόχρεου, με την επιφύλαξη του άρθρου 20, του Ν. 2648/98, όπου αναφέρονται τα δικαιώματα του Δημοσίου μετά τη χορήγηση του ευεργετήματος.

γ) αναστολή της εκτέλεσης του μέτρου της παρ. 3, του άρθρου 22, του Ν. 2523/97, περί αναστολής λειτουργίας ενός (1) μηνός κάθε γενικά επαγγελματικής εγκατάστασης επιτηδευματιών, στις περιπτώσεις οφειλών φυσικών προσώπων ή προσώπων της παρ. 4 του άρθρου 2, του Ν. 2238/94, για χρέη προς το Δημόσιο ληξιπρόθεσμων και απαιτητών πέραν του έτους και εφόσον το ύψος αυτών με τις νόμιμες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής υπερβαίνει τα 29.347 €.

δ) οι οφειλέτες που είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων της ήδη χορηγηθείσης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής από τα αρμόδια όργανα απαλλάσσονται :

i) της καταβολής ποσοστού 30% των Προσαυξήσεων Εκπρόθεσμης Καταβολής που επιβαρύνουν τα ποσά των δόσεων της διευκόλυνσης από την ημερομηνία χορήγησης αυτής και μετά και

ii)της καταβολής του συνόλου των Προσαυξήσεων Εκπρόθεσμης Καταβολής που επιβαρύνουν την τελευταία δόση της διευκόλυνσης, εφόσον όμως αυτές δεν υπερβαίνουν το 40% των συνολικών Προσαυξήσεων Εκπρόθεσμης Καταβολής της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Ωστόσο προϋπόθεση για την ισχύ των παραπάνω είναι η εμπρόθεσμη καταβολή όλων των μηνιαίων δόσεων.

Εάν δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα έστω και μία δόση, τότε το ευεργέτημα μειωμένης προσαύξησης χάνεται για τις υπόλοιπες δόσεις.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Από 1 Μαΐου 2004 το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας περιλαμβάνει τα εδάφη των κατωτέρω Κρατών-Μελών:

1. του Βασιλείου του Βελγίου,
2. του Βασιλείου της Δανίας, πλην των νήσων Φερόε και της Γροιλανδίας,
3. της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, πλην της νήσου Ελιγολάνδης και του Μπίσινγεν,
4. της Ελληνικής Δημοκρατίας,
5. της Ισπανίας, πλην της Θέουτας και Μελλίλας,
6. της Γαλλικής Δημοκρατίας, εκτός από τα υπερπόντια εδάφη, Σαιν Πιέρ και Μικελόν και Μαγιόττε,
7. της Ιρλανδίας,
8. της Ιταλικής Δημοκρατίας, πλην των δήμων Livigno-Campione d΄ Italia και των εθνικών υδάτων της λίμνης του Λουγκάνο μεταξύ της όχθης και της πολιτικής μεθορίου της περιοχής μεταξύ Ponte Tresa και Porto Ceresio,
9. του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου,
10. το ευρωπαϊκό έδαφος του Βασιλείου των Κάτω Χωρών,
11. της Δημοκρατίας τα Αυστρίας,
12. της Πορτογαλικής Δημοκρατίας,
13. της Δημοκρατίας της Φινλανδίας,
14. του Βασιλείου της Σουηδίας,
15. του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας, των νήσων Μάγχης και της νήσου Μαν,
16. της Τσέχικης Δημοκρατίας,
17. της Δημοκρατίας της Λετονίας,
18. της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας,
19. της Δημοκρατίας της Σλοβενίας,
20. της Δημοκρατίας της Μάλτας,
21. της Δημοκρατίας της Εσθονίας,
22. της Δημοκρατίας της Λιθουανίας,
23. της Δημοκρατίας της Πολωνίας,
24. της Σλοβάκικης Δημοκρατίας,
25. της Κυπριακής Δημοκρατίας.