Εγχειρίδιο 1030/2006 (03/01/2006)

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας για ακίνητα που υπάρχουν την 1/1/2006 – Εγχειρίδιο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (Δ 13)

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας για ακίνητα που υπάρχουν την 1/1/2006 - Εγχειρίδιο.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Α. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΣΕ ΦΟΡΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Υπόχρεοι σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας είναι:

1. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια, την κατοικία ή την έδρα του, για την περιουσία του που αποτελείται από ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους ή από εμπράγματα δικαιώματα σ΄ αυτά, εκτός της υποθήκης.

Σημειώνεται ότι τα ακίνητα ή τα εμπράγματα σ΄ αυτά δικαιώματα θα πρέπει ο υπόχρεος να τα έχει αποκτήσει μέχρι την 31.12.2005 και συνεπώς μέχρι την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να έχει συντάξει και το οικείο μεταβιβαστικό συμβόλαιο. Για όσα λοιπόν ακίνητα έχουν συνταχθεί συμβόλαια μετά την 1/1/2006 δεν υποχρεούται ο φορολογούμενος να τα συμπεριλάβει στη δήλωση ΦΜΑΠ έτους 2006.

2. Ο πατέρας ή η μητέρα για την περιουσία των ανήλικων άγαμων τέκνων τους.

3. Ο κηδεμόνας, για την ακίνητη περιουσία σχολάζουσας κληρονομίας.

4. Ο νομέας των επίδικων ακινήτων.

5. Κατ΄ εξαίρεση, σε περίπτωση ακινήτων για τα οποία έχει συναφθεί σύμβαση χρηματοδοτικής

μίσθωσης, ο μισθωτής τους, για όσο χρόνο διαρκεί η σύμβαση.

6. Επιχειρήσεις για τα ακίνητα που έχουν αγοραστεί από τραπεζικά - πιστωτικά ιδρύματα με παρακράτηση της κυριότητας μέχρι της αποπληρωμής του τιμήματος, από το χρόνο σύναψης των οριστικών συμβολαίων, εφόσον χρησιμοποιούνται για την λειτουργία τους.

7. Σε κάθε περίπτωση ανέγερσης πολυκατοικίας με αντιπαροχή:

α. Ο οικοπεδούχος:

1) Για την αξία του οικοπέδου για μια επταετία από τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας ή μέχρι να μεταβιβαστούν τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας σε τρίτα πρόσωπα ή στον εργολάβο ή μέχρι να εκμισθωθούν ή κατά οποιοδήποτε τρόπο χρησιμοποιηθούν πριν από την πάροδο της επταετίας.

2) Για την αξία των διαμερισμάτων (μαζί με το ποσοστό του οικοπέδου που αναλογεί σ΄ αυτά) τα οποία συμφωνήθηκε να πάρει ο οικοπεδούχος, μετά τη συμπλήρωση της επταετίας από τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας ή αφότου εκμισθωθούν ή κατά οποιοδήποτε τρόπο χρησιμοποιηθούν αυτά πριν από τη συμπλήρωση της επταετίας.

β. Ο εργολάβος:

1) Για την αξία των διαμερισμάτων (μαζί με το ποσοστό του οικοπέδου που αναλογεί σ΄ αυτά) που συμφωνήθηκε να μεταβιβαστούν σ΄ αυτόν ή σε τρίτα πρόσωπα με υπόδειξή του και δεν πουλήθηκαν, μετά τη συμπλήρωση της επταετίας από την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή αφότου εκμισθωθούν ή κατά οποιοδήποτε τρόπο χρησιμοποιηθούν τα διαμερίσματα πριν από τη συμπλήρωση της επταετίας.

γ. Ο εκ προσυμφώνου αγοραστής:

1) Αν ο εργολάβος υποσχέθηκε με συμβολαιογραφικό προσύμφωνο τη μεταβίβαση διαμερίσματος σε τρίτο, για την αξία του διαμερίσματος (μαζί με το ποσοστό του οικοπέδου που αναλογεί σ΄ αυτό), υπόχρεος σε φόρο είναι ο εκ προσυμφώνου αγοραστής, αφότου του παραδόθηκε το διαμέρισμα και εφόσον η παράδοση αποδεικνύεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο που καταρτίστηκε μέσα σ΄ ένα δίμηνο από την παράδοση. Δεν είναι απαραίτητη η σύνταξη ιδιαίτερου συμβολαιογραφικού εγγράφου παράδοσης σε περίπτωση που αυτή προκύπτει από το συμβολαιογραφικό προσύμφωνο,

Β. ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ

Σε φόρο υποβάλλεται η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που ανήκει σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Η ακίνητη περιουσία της γυναίκας φορολογείται χωριστά. Σημειώνεται ότι μετά την κατάργηση του θεσμού της προίκας με το Ν. 1329/1983, τα προικώα ακίνητα αποδόθηκαν στη γυναίκα και συνεπώς αυτά περιλαμβάνονται στην ατομική περιουσία της γυναίκας.

Η ακίνητη περιουσία των ανήλικων άγαμων τέκνων μέχρι 18 ετών, την οποία απέκτησαν με αγορά, δωρεά εν ζωή ή γονική παροχή, προστίθεται κατά ίσα μέρη στην ακίνητη περιουσία του πατέρα και της μητέρας, εφόσον αυτοί ασκούν από κοινού τη γονική μέριμνα ή μόνο στην περιουσία του γονέα που ασκεί μόνος τη γονική μέριμνα.

Η ακίνητη περιουσία των ανήλικων άγαμων τέκνων την οποία απέκτησαν από κληρονομιά, κληροδοσία ή δωρεά αιτία θανάτου, δεν υπολογίζεται στην περιουσία των γονέων, αλλά, εφόσον υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, θα φορολογείται αυτοτελώς, και οι γονείς θα υποβάλλουν για λογαριασμό των ανηλίκων παιδιών τους χωριστή δήλωση Φ.Μ.Α.Π. (ενώ τα υπόλοιπα ακίνητά τους θα συμπεριληφθούν στη δήλωση των γονέων τους).

Τα ενήλικα τέκνα (που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους) φορολογούνται χωριστά και υποβάλλουν αυτοτελή δήλωση, ανεξάρτητα αν στη φορολογία εισοδήματος θεωρούνται προστατευόμενα των γονέων τους (φοιτητές, σπουδαστές, στρατιώτες κ.λπ.). Επίσης φορολογούνται χωριστά και υποβάλλουν αυτοτελή δήλωση τα ανήλικα έγγαμα τέκνα.

Γ. ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Προκειμένου να υπολογιστεί ο φόρος λαμβάνεται υπόψη η συνολική αξία που έχουν τα ακίνητα και τα εμπράγματα σ΄ αυτά δικαιώματα κατά την 1η Ιανουαρίου 2006. Ο προσδιορισμός της αξίας γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 3 του Α.Ν. 1521/1950 «περί φόρου μεταβίβασης ακινήτων» (συγκριτικά στοιχεία) και των άρθρων 41Α του Ν. 1249/82 (αντικειμενικός προσδιορισμός), όπως ισχύουν.

Συνεπώς, για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων, η αξία τους προσδιορίζεται με βάση το σύστημα αυτό.

Για τα ακίνητα στα οποία υπάρχουν κτίσματα εντός οικοπέδου και βρίσκονται σε περιοχές που δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων, η αξία των κτισμάτων υπολογίζεται με αντικειμενικά κριτήρια, ενώ η αξία του οικοπέδου με βάση τα συγκριτικά στοιχεία, που υπάρχουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Για γήπεδα (αγροτεμάχια - οικόπεδα) χωρίς κτίσματα, που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα ο προσδιορισμός αυτός γίνεται με βάση την αγοραία αξία όπως αυτή διαμορφώνεται με τα συγκριτικά στοιχεία.

Αν η επικαρπία έχει διαχωρισθεί από την κυριότητα, ο προσδιορισμός της αξίας της γίνεται σύμφωνα

με όσα ισχύουν στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ( άρθρο 15 Ν. 2961/2001).

Η αξία της ψιλής κυριότητας βρίσκεται, αν από την αξία της πλήρους κυριότητας αφαιρέσουμε την αξία της επικαρπίας.

Επίσης, από πλευράς φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με επικαρπία εξομοιώνεται η οίκηση και κάθε άλλη δουλεία, η οποία παρέχει εξουσία χρήσης στο ακίνητο.

Δ. ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ

Απαλλάσσονται από το φόρο:

α) Οι γεωργικές ή κτηνοτροφικές εκτάσεις, εφόσον ο κύριος υπόχρεος σε φόρο (μόνο φυσικό πρόσωπο που τις αυτοκαλλιεργεί ή τις εκμεταλλεύεται κατά κύριο επάγγελμα.

Αγροτικά ακίνητα είναι εκείνα που από τη φύση τους προορίζονται για γεωργική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση και βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

β) Οι δασικές εκτάσεις.

γ) Τα δικαιώματα μεταλλειοκτησίας και εξόρυξης ορυκτών ή λίθων, ενώ σε φόρο υπόκειται η αξία του εδάφους.

δ) Τα κτίσματα των ακινήτων και τα άλλα συστατικά του εδάφους, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα μηχανήματα και γενικά οι κατασκευές που είναι στερεά συνδεδεμένες με το έδαφος. Απαλλαγή θα υπάρξει μόνο αν τα κτίσματα και τα άλλα συστατικά του εδάφους ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας από βιομηχανικές, μεταλλευτικές, λατομικές, βιοτεχνικές, εμπορικές, γεωργικές ή κτηνοτροφικές, ξενοδοχειακές και γενικά επαγγελματικές επιχειρήσεις, καθώς και τα κτίσματα των ακινήτων που ιδιοχρησιμοποιούνται από νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και κοινωφελή ιδρύματα. Διευκρινίζεται ότι, και επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα και αποκτούν εισόδημα Δ΄ πηγής (από εμπορικές επιχειρήσεις), απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α.Π. για την αξία των κτισμάτων (δωματίων και διαμερισμάτων) .

Τα ανωτέρω ισχύουν και για τα κτίσματα των πιο πάνω επιχειρήσεων, που έχουν αγοραστεί με οριστικά συμβόλαια από τραπεζικά - πιστωτικά ιδρύματα, αλλά με παρακράτηση της κυριότητας μέχρι της αποπληρωμής του τιμήματος, εφόσον χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της αγοράστριας επιχείρισης.

Απαλλάσσονται επίσης και τα κτίσματα των ακινήτων που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας από τις πιο πάνω επιχειρήσεις και έχουν εισφερθεί σ΄ αυτές κατά χρήση.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις που απαλλάσσονται τα κτίσματα, σε φόρο θα υποβάλλεται μόνο η αξία του γηπέδου.

Θα φορολογηθούν όμως τα κτίρια και τα άλλα συστατικά του εδάφους, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από όσους ασκούν ελευθέριο επάγγελμα. Ως ασκούντα ελευθέριο επάγγελμα θεωρούνται τα πρόσωπα εκείνα που αναφέρονται στο άρθρο 48 του Ν. 2238/1994 «κύρωση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος». Δηλαδή, σε περιπτώσεις ακινήτων που ανήκουν σε ελεύθερους επαγγελματίες, θα φορολογείται και η αξία των κτιρίων και του γηπέδου.

Τονίζεται ότι δεν απαλλάσσονται από το φόρο τα κτίσματα των επιχειρήσεων των οποίων το αντικείμενο των εργασιών τους είναι η εκμετάλλευση των ακινήτων τους.

ε) Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με οποιαδήποτε μορφή και αν λειτουργούν (π.χ. ξενοδοχεία, μοτέλ κ.λπ.) , και για το 50% της αξίας των γηπέδων που τους ανήκουν κατά κυριότητα, τα οποία χρησιμοποιούνται απ΄ αυτές για τουριστική εκμετάλλευση και σ΄ αυτά έχουν κατασκευαστεί έργα που εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων αυτών. Τέτοια γήπεδα είναι εκείνα στα οποία έχει ανεγερθεί το κτίριο του ξενοδοχείου, έχουν διαμορφωθεί χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, χώροι αθλοπαιδιών κλπ.

Η απαλλαγή αυτή ισχύει και για τα γήπεδα των ακινήτων που είναι μισθωμένα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το μίσθωμά τους υπολογίζεται σε ποσοστό στις εισπράξεις τους. Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω απαλλαγή δεν περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα. Αντίθετα σύμφωνα με την 18/2003 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. που έγινε δεκτή από τον Υφυπουργό Οικονομικών, η απαλλαγή αυτή χορηγείται και για το 50% της αξίας του γηπέδου των κάμπινγκς, που τους ανήκει κατά κυριότητα και χρησιμοποιείται για τουριστική εκμετάλλευση, με την προϋπόθεση ότι σ΄ αυτό έχουν κατασκευασθεί έργα που εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης.

Επίσης, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια οποιασδήποτε βαθμίδας εκπαίδευσης και κατάρτισης για το πενήντα τοις εκατό (50%) της αξίας των γηπέδων τους, στα οποία έχουν κατασκευασθεί έργα που εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες του εκπαιδευτηρίου, όπως το κυρίως κτίριο, χώροι αθλοπαιδιών, στάθμευσης αυτοκινήτων και λοιποί χώροι

Τα ανωτέρω ισχύουν και για τα γήπεδα των πιο πάνω επιχειρήσεων, που έχουν πωληθεί με οριστικά συμβόλαια από τραπεζικά - πιστωτικά ιδρύματα αλλά με παρακράτηση της κυριότητας μέχρι της αποπληρωμής του τιμήματος, εφόσον χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της αγοράστριας επιχείρησης.

στ) Τα κτίσματα οικοδομής που ανεγείρεται, για μια επταετία από τότε που εκδόθηκε η αρχική οικοδομική άδεια, εφόσον δεν εκμισθωθούν ή χρησιμοποιηθούν με οποιοδήποτε τρόπο, πριν από την πάροδο της επταετίας. Στην περίπτωση αυτή θα φορολογηθεί μόνο η αξία του εδάφους.

Μετά την πάροδο της επταετίας ή μετά την εκμίσθωση ή κατά οποιοδήποτε τρόπο χρησιμοποίηση των κτισμάτων της οικοδομής πριν από την πάροδο της επταετίας, θα φορολογηθεί η αξία τους (κτισμάτων) μαζί με την αξία του οικοπέδου (εδάφους). Η ανωτέρω απαλλαγή αναφέρεται σε όλα γενικά τα υπό ανέγερση κτίσματα και όχι μόνο στα ανεγειρόμενα με το σύστημα της αντιπαροχής που φέρουν το χαρακτηρισμό της πολυκατοικίας (σχετ. η αριθ. 356/97 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. ΠΟΛ. 1241/97).

ζ) Για μια διετία τα ακίνητα που φορολογούνται ως κληρονομιαία, με την προϋπόθεση ότι έχει υποβληθεί δήλωση κληρονομιάς και έχει προκύψει φόρος για καταβολή, πάνω από 300 Ευρώ. Η διετία αρχίζει από τον επόμενο του χρόνου που γεννήθηκε η φορολογική υποχρέωση. Κατά κανόνα, στις κληρονομιές ο χρόνος που γεννιέται η φορολογική υποχρέωση είναι ο χρόνος θανάτου του κληρονομουμένου.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η φορολογική υποχρέωση γεννιέται σε χρόνο μεταγενέστερο εκείνου του θανάτου του κληρονομουμένου. Οι περιπτώσεις αυτές απαριθμούνται στα άρθρα 7 και 8 του Ν. 2961/2001. Συνεπώς, σε κάθε περίπτωση μετάθεσης του χρόνου γένεσης φορολογικής υποχρέωσης θα πρέπει το αρμόδιο τμήμα κληρονομιών να χορηγεί βεβαίωση που να αναγράφει το χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης, προκειμένου να δοθεί η απαλλαγή.

η) Τα γήπεδα, κτίρια και εγκαταστάσεις που ανήκουν σε ανάδοχους φορείς προγραμμάτων ενεργού πολεοδομίας και βρίσκονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ή θα χαρακτηρισθούν κατά τις κείμενες διατάξεις σαν ζώνες ενεργού πολεοδομίας, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των προγραμμάτων, σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις ανάθεσης, εκτός αν προηγουμένως εκμισθωθούν ή χρησιμοποιηθούν κατά οποιοδήποτε τρόπο.

θ) Το Ελληνικό Δημόσιο, στην έννοια του οποίου περιλαμβάνονται και οι αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες λειτουργούν ως Ταμεία. Ακόμη, απαλλάσσονται οι Δήμοι, οι Κοινότητες, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις καθώς και οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.) και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (κ΄Ε.Δ.Κ.Ε).

ι) Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι Γεωργικές Σχολές.

ια) Οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με ποσοστό 50% και άνω.

ιβ) Το Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, η Ιερή Μονή του όρους Σινά και το `Αγιο Όρος.

ιγ) Τα ακίνητα των κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών και δογμάτων με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 35 του Ν. 2459/97. Με την 337/2002 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., που έγινε δεκτή από τον Υφυπουργό Οικονομικών, σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιδιώκουν θρησκευτικούς σκοπούς και δικαιοπρακτούν για λογαριασμό των αντίστοιχων εκκλησιών - ευκτήριων οίκων γνωστής θρησκείας ή δόγματος με τους οποίους συνδέονται άμεσα, επειδή αυτοί στερούνται νομικής προσωπικότητας, δικαιούνται αυτά την απαλλαγή από το φόρο, εφόσον συνυποβάλλουν με την οικεία δήλωση και τα εξής:

α. `Αδεια ίδρυσης και λειτουργίας ευκτηρίου οίκου -- ναού - μονής από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

β. Βεβαίωση από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι ο ευκτήριος οίκος εκφράζει γνωστή θρησκεία ή δόγμα.

γ. Καταστατικό του συναφούς σωματείου ή ιδρύματος, από το οποίο προκύπτει η σύνδεση αυτού με το γνωστό δόγμα ή θρησκεία και τον ευκτήριο οίκο.

Τονίζεται ότι οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά κατά το χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης (1η Ιανουαρίου έτους φορολογίας).

ιδ) Τα σωματεία, οι ενώσεις ή ομοσπονδίες που έχουν νόμιμα συσταθεί και αναγνωριστεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, καθώς και οι ανώνυμες εταιρείες ποδοσφαίρου, απαλλάσσονται από το φόρο για τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις, εφόσον τους ανήκουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους δραστηριοτήτων.

ιε) Τα κάθε είδους ταμεία και οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης.

ιστ) Τα γήπεδα και τα κτίρια που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα στην Ε.Τ.Β.Α. ή στην ΒΙ.Π.Ε.Τ.Β.Α., και βρίσκονται μέσα σε βιομηχανικές περιοχές. Κατ΄ ακολουθία, για κάθε άλλο ακίνητό τους, που βρίσκεται έξω από βιομηχανική περιοχή, η Ε.Τ.Β.Α. ή ΒΙ.Π.Ε.Τ.Β.Α. θα φορολογηθούν.

ιζ) Τα ξένα κράτη για τα ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα, τα οποία τους ανήκουν και τα χρησιμοποιούν για την εγκατάσταση των Πρεσβειών και Προξενείων τους, με τον όρο της αμοιβαιότητας.

ιη) Οι ξένοι πρεσβευτές και λοιποί διπλωματικοί αντιπρόσωποι και πράκτορες, με τον όρο της αμοιβαιότητας.

ιθ) Οι πρόξενοι, προξενικοί πράκτορες, καθώς και το κατώτερο προσωπικό των ξένων Πρεσβειών και Προξενείων, με τον όρο της αμοιβαιότητας και εφόσον έχουν την ιθαγένεια του κράτους που αντιπροσωπεύουν και δεν ασκούν εμπόριο ή βιομηχανία ή δεν είναι διευθυντές επιχειρήσεων στην Ελλάδα, εκτός φυσικά, αν διαφορετικά ορίζεται από διεθνείς συμβάσεις.

κ) Οι κάθε μορφής συνδικαλιστικές οργανώσεις, για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν.

κα) Η Τράπεζα της Ελλάδος, η Αρχαιολογική Εταιρεία και το Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλινοστούντων Ομογενών Ελλήνων

κβ) Οι τουριστικές επιχειρήσεις Ελλάδος ΞΕΝΙΑ Α.Ε., για όσο χρονικό διάστημα οι μετοχές της εταιρείας θα βρίσκονται εξ ολοκλήρου στα χέρια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

κγ) Το 50% της αξίας των ακινήτων που βρίσκονται σε αδόμητη αρχαιολογική ζώνη και έχουν δεσμευθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

κδ) Κτίσματα τα οποία έχουν κηρυχθεί απαλλοτριωτέα. καθώς και κτίσματα για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια ή πρωτόκολλο κατεδάφισης. Επίσης το πενήντα τοις εκατόν (50%) της αξίας των γηπέδων που τελούν υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση.

κε) Τα ακίνητα που παραχωρούνται κατά χρήση χωρίς αντάλλαγμα στο Ελληνικό Δημόσιο.

κστ) Οι επιχειρήσεις που έχουν τεθεί υπό το καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης του Ν. 2000/1991 (ΦΕΚ 206 Α) όπως ισχύει

κζ) Τα νομικά πρόσωπα ως δικαιούχοι κάθε μορφής δουλείας ή ασκούντα τα παραπάνω δικαιώματα σε ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου ή του Ε.Ο.Τ., που έχουν αποκτήσει είτε κατόπιν μεταβίβασης είτε κατόπιν οποιουδήποτε τύπου παραχώρησης με σύμβαση οποιασδήποτε μορφής ή με ειδικές διατάξεις νόμων.

κη) Τα γήπεδα, κτίρια και εγκαταστάσεις που ανήκουν σε τράπεζες και θυγατρικές τους εταιρίες είτε αυτά ιδιοχρησιμοποιούνται είτε είναι μισθωμένα και για τα οποία έχει αρχίσει η διαδικασία ένταξής τους σε ζώνες ενεργού πολεοδομίας με απόφαση του αρμόδιου οργάνου κατά τις διατάξεις των νόμων 1337/1983 (ΦΕΚ 33 Α) και 2508/1997 (ΦΕΚ 124 Α).

Ε. ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ Φ.Μ.Α.Π.

Υπόχρεοι σε δήλωση Φ.Μ.Α.Π. είναι:

1. Κάθε φυσικό πρόσωπο, που έχει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας είναι μεγαλύτερη των διακοσίων σαράντα τριών χιλιάδων εξακοσίων (243.600) ευρώ, ανεξάρτητα αν προκύπτει φόρος για καταβολή ή απαλλάσσεται Σε περίπτωση εγγάμων πρέπει το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας και των δύο να υπερβαίνει τα 487.200 ευρώ.

Οι σύζυγοι έχουν την δυνατότητα κοινής δήλωσης με υπόχρεο όποιον από τους δύο συζύγους επιθυμεί και όχι αποκλειστικά στο όνομα του άρρενος συζύγου, δεδομένου ότι ο νόμος 2459/97 με τον οποίο επιβλήθηκε ο ΦΜΑΠ δεν αναφέρει ως υπόχρεο τον άνδρα.

2. Όλα τα νομικά πρόσωπα. Κατ΄ εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα που δεν έχουν στην κυριότητά τους ακίνητα ή εμπράγματα σε αυτά δικαιώματα και έχουν υποβάλλει μια τουλάχιστον φορά δήλωση Φ.Μ.Α.Π., δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης, εκτός αν μεταβληθεί η περιουσιακή τους κατάσταση.

3. Κάθε πρόσωπο (φυσικό ή νομικό) που θα προσκληθεί από το Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ.

4. Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου (για λογαριασμό του αποβιώσαντος).

5. Ο σύνδικος της πτώχευσης, στην περίπτωση που ο υπόχρεος σε φόρο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης.

6. Ο κηδεμόνας ή ο μεσεγγυούχος ή ο διαχειριστής, στις περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς, μεσεγγύησης ή περιουσίας που βρίσκεται κάτω από αναγκαστική διαχείριση, αντίστοιχα.

7. Ο νόμιμος αντιπρόσωπος του φορολογουμένου, σε περίπτωση ανικανότητας τούτου.

8. Ο εκτελεστής διαθήκης για την κληρονομιαία περιουσία που τελεί υπό εκκαθάριση, η οποία καταλήφθηκε υπέρ νομικών προσώπων με τον όρο της εκτέλεσης κοινωφελών ή φιλανθρωπικών έργων ή υπέρ φυσικών προσώπων.

ΣΤ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΛΩΣΗΣ Φ.Μ.Α.Π. ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ

1. Τα ποσά της δήλωσης θα αναγράφονται με δύο δεκαδικό ψηφία.

2. Η δήλωση Φ.ΜΑΠ., τόσο των νομικών, όσο και των φυσικών προσώπων, δεν απαιτείται να συνοδεύεται από τα οικεία φύλλα υπολογισμού της αξίας (1 - 5, Κ1 - Κ9 και Α.Α.Γης).

3. Η δήλωση θα συνοδεύεται κατά περίπτωση με τα εξής δικαιολογητικά:

α. Αποδεικτικά έγγραφα της αντιπροσώπευσης ή πληρεξουσιότητας, όταν η δήλωση υποβάλλεται από αντιπρόσωπο ή πληρεξούσιο του υποχρέου.

β. Πιστοποιητικό της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής, που να αποδεικνύει την ηλικία του επικαρπωτή, όταν δηλώνεται ακίνητο στο οποίο ο φορολογούμενος έχει ισόβια ή αορίστου χρόνου επικαρπία ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα που εξομοιώνεται με την επικαρπία ή έχει ψιλή κυριότητα. Αντίτου ως άνω πιστοποιητικού είναι δυνατή η προσκόμιση επικυρωμένου φωτοαντίγραφου της αστυνομικής ταυτότητας. Δεν απαιτείται πιστοποιητικό όταν το εμπράγματο δικαίωμα είναι ορισμένου χρόνου.

γ. Ότάν η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους του υποχρέου:

Αντίγραφο της διαθήκης - στην περίπτωση της εκ διαθήκης διαδοχής - και πιστοποιητικό του Γραμματέα Πρωτοδικών, ότι δεν δημοσιεύθηκε νεώτερη διαθήκη.

Πιστοποιητικό της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής, για το είδος και το βαθμό συγγένειάς τους με τον κληρονομούμενο ή κληρονομητήριο, στην περίπτωση της εξ αδιαθέτου διαδοχής.

δ. Όταν συντρέχει κατά το νόμο περίπτωση έκπτωσης ενυπόθηκου δανείου, βεβαίωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή Τράπεζας για το δάνειο αυτό, μαζί με φωτοαντίγραφο του συμβολαίου παροχής υποθήκης.

ε. Όταν συντρέχει κατά το νόμο περίπτωση απαλλαγής της αξίας γεωργικής ή κτηνοτροφικής ή δασικής έκτασης, βεβαίωση της αρμόδιας Διεύθυνσης Γεωργίας ή του Δασαρχείου, ότι η έκταση που δηλώνεται είναι γεωργική ή κτηνοτροφική ή δασική, κατά περίπτωση.

στ. Για την απόδειξη της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (άρθρο 2 της αρ. πρωτ. 337410/10-7-1998 Κ,ΥΑ Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Γεωργίας).

Αν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης, οι βεβαιώσεις των περιπτώσεων ε΄ & στ΄ δεν έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η δήλωση υποβάλλεται χωρίς τις βεβαιώσεις αυτές, οι οποίες προσκομίζονται αμέσως μετά τη χορήγησή τους. Στις περιπτώσεις αυτές θα συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία αίτησης του υποχρέου στην αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων.

Τα νομικά πρόσωπα που απαλλάσσονται από το φόρο βάσει του άρθρου 23 του νόμου αυτού ή βάσει ειδικών διατάξεων, θα υποβάλλουν δήλωση ΦΜΑΠ στην οποία θα καταγράφουν μόνο την ακίνητη περιουσία τους, χωρίς να προσδιορίζουν την αξία των ακινήτων τους.

Ο προϊστάμενος Δ.Ο.Υ., μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση και οποιουδήποτε άλλου αποδεικτικού στοιχείου, όταν κατά τον έλεγχο της δήλωσης το κρίνει απαραίτητο.

Ζ. ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ - ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ.Ο.Υ.

1. Η δήλωση υποβάλλεται σε ένα αντίτυπο αυτοπροσώπως από τον υπόχρεο ή από πρόσωπο που έχει ειδικά προς τούτο εξουσιοδοτηθεί από αυτόν, στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για τη φορολογία εισοδήματος και μέσα στις πιο κάτω προθεσμίες:

α. Για τα νομικά πρόσωπα μέχρι και τις 3 Μαρτίου του οικείου οικονομικού έτους. Η υποβολή της δήλωσης πραγματοποιείται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. του φορολογουμένου, με αρχή το ψηφίο 1 και ολοκληρώνεται μέσα σε 11 εργάσιμες ημέρες,

β. Για τα φυσικά πρόσωπα μέχρι και τις 2 Ιουνίου του οικείου οικονομικού έτους, Η υποβολή της δήλωσης πραγματοποιείται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. του φορολογουμένου, με αρχή το ψηφίο 1 και ολοκληρώνεται μέσα σε 11 εργάσιμες ημέρες.

Ο προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. που παραλαμβάνει τη δήλωση, είναι υποχρεωμένος να χορηγεί σ΄ αυτόν που την υποβάλλει απόδειξη παραλαβής, εφόσον του ζητηθεί.

Στην περίπτωση αυτή η δήλωση υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα από τα οποία το ένα θεωρείται στην οικεία ένδειξη από τον υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. που παραλαμβάνει τη δήλωση και επιστρέφεται στο φορολογούμενο. Με τη θεώρηση, το αντίτυπο αυτό αποτελεί απόδειξη παραλαβής του εντύπου και όχι ακριβές αντίγραφο αυτού.

Το έντυπο της δήλωσης καθώς και τα φύλλα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων χορηγούνται δωρεάν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

2. Ειδικά για τους υπoχρέoυς που κατοικούν στην αλλοδαπή, αρμόδιος για την παραλαβή της δήλωσής τους είναι:

α.Για τα φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοικοι αλλοδαπής και ασκούν στην Ελλάδα ατομικά εμπορική επιχείρηση γενικά ή ελευθέριο επάγγελμα, αρμόδιος είναι ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας της περιφέρειας όπου βρίσκεται η έδρα της κύριας επιχείρησής τους ή του κύριου επαγγέλματός τους, κατά περίπτωση.

β.Για όλα τα άλλα φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοικοι αλλοδαπής, αρμόδιος είναι:

βα)Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού εφόσον όμως ο αντιπρόσωπος που έχουν ορίσει υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της περιοχής του Νομού Αττικής.

ββ)Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. της έδρας της πρωτεύουσας οποιουδήποτε νομού της Χώρας, εφόσον ο αντιπρόσωπος που έχουν ορίσει υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. του νομού αυτού. Αν λειτουργούν σε κάποια πρωτεύουσα νομού περισσότερες Δ.Ο.Υ., αρμόδιος είναι ο Προϊστάμενος της Θ΄ Δ.Ο.Υ. της πρωτεύουσας αυτού του νομού, εκτός του Νομού Θεσσαλονίκης όπου αρμόδιος είναι ο Προϊστάμενος της Θ΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης.

βγ)Στα νησιά των νομών Αττικής, Δωδεκάνησου, Λέσβου, Μαγνησίας, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων και Σάμου, αρμόδια είναι η Δ.Ο.Υ. κάθε νησιού, για τους κατοίκους εξωτερικού, των οποίων οι αντιπρόσωποι υπάγονται σε αυτήν αντίστοιχα, ως προς τη φορολογία εισοδήματος.

γ.Όσοι διαμένουν στην αλλοδαπή, μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους και στο οικείο Ελληνικό Προξενείο. 3. Η δήλωση δεν αποστέλλεται ταχυδρομικώς.

Η. ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υποβάλλεται σε φόρο, αφού αφαιρεθούν απ΄ αυτήν:

1.Τα ενυπόθηκα χρέη που προέρχονται από δάνεια που χορηγήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή Τράπεζες και έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση, την επέκταση ή την επισκευή των κτισμάτων που ανήκουν στον υπόχρεο.

Οι τόκοι των δανείων αυτών δεν αφαιρούνται. Τονίζεται ότι, η αφαίρεση του υπολοίπου κεφαλαίου των δανείων που υπάρχουν τη 1η Ιανουαρίου, γίνεται από το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας δηλαδή από το άθροισμα φορολογητέων και αφορολογήτων ποσών. Π.χ. Ανώνυμη εταιρεία έχει σύνολο αξίας ακίνητης περιουσίας 1,000.000 ευρώ. Από αυτήν τα 500,000 ευρώ είναι φορολογητέα και τα 500.000 ευρώ απαλλασσόμενα. Το υπόλοιπο κεφάλαιο του δανείου στις 31.12.2004 είναι 200.000 ευρώ. Στη δήλωση ΦΜΑΠ έτους 2005 στον κωδικό 331 θα συμπληρωθεί από τον υπόχρεο το ποσό των 100.000 ευρώ και όχι των 200.000 ευρώ.

2.Το αφορολόγητο όριο είναι:

α.Για τα φυσικά πρόσωπα, διακόσιες σαράντα τρεις χιλιάδες εξακόσια (243.600) ευρώ. Σε περίπτωση συζύγων δεν φορολογείται η αξία περιουσίας μέχρι διακοσίων σαράντα τριών χιλιάδων εξακοσίων (243.600) ευρώ για καθένα από αυτούς. Αν όμως ο ένας από τους συζύγους έχει ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη από το αφορολόγητο όριο και ο άλλος σύζυγος μικρότερη ή δεν έχει περιουσία, η απαλλαγή παρέχεται μέχρι τη συμπλήρωση των δύο αφορολόγητων ορίων, δηλαδή τετρακοσίων ογδόντα επτά χιλιάδων διακοσίων (487.200) ευρώ, προσαυξημένη κατά εξήντα μία χιλιάδες εξακόσια πενήντα (61.650) ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα ανήλικα παιδιά τους και κατά εβδομήντα τρεις χιλιάδες τετρακόσια (73.400) ευρώ για καθένα από τα επόμενα ανήλικα παιδιά τους.

Σε περίπτωση θανάτου το αφορολόγητο ποσό του επιζώντα ή διαζευγμένου συζύγου είναι ίσο με διακόσιες σαράντα τρεις χιλιάδες εξακόσια (243.600) ευρώ προσαυξημένο κατά εξήντα μία χιλιάδες εξακόσια πενήντα (61.650) ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα ανήλικα παιδιά του και κατά εβδομήντα τρεις χιλιάδες τετρακόσια (73.400) ευρώ για καθένα από τα επόμενα ανήλικα παιδιά του.

Μετά την αφαίρεση των αφορολόγητων ποσών και του κεφαλαίου των ενυπόθηκων δανείων ο φόρος υπολογίζεται σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

Κλιμάκιο Φορολογικοί συντελεστές Ποσό φόρου Σύνολο περιουσίας Σύνολο φόρου %
146.750,00 0,3 440,25 146.750,00 440,25
146.750,00 0,4 587,00 293.500,00 1.027,25
146.750,00 0,5 733,75 440.250,00 1.761,00
293.500,00 0,6 1.761,00 733.750,00 3.522,00
293.500,00 0,7 2.054,50 1.027.250,00 5,576,50
υπερβάλλον 0,8 - - -

β. Για τα νομικά πρόσωπα διακόσιες σαράντα τρεις χιλιάδες εξακόσια (243.600) ευρώ. Ο υπολογισμός του φόρου γίνεται με πάγιο συντελεστή 0,7%.

Ειδικά για τα ημεδαπά και τα αλλοδαπά με τον όρο της αμοιβαιότητας, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιδιώκουν αποδεδειγμένα σκοπούς κοινωφελείς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς και εκπαιδευτικούς, καθώς και τα ημεδαπά κοινωφελή ιδρύματα, το αφορολόγητο ποσό ορίζεται σε εξακόσιες επτά χιλιάδες τετρακόσια ενενήντα (607.490) ευρώ και ο πάγιος συντελεστής φορολόγησής τους 0,35%.

3. Τέλος, αμελείται η βεβαίωση του ποσού που τελικά οφείλεται με βάση οποιονδήποτε τίτλο βεβαίωσης, εφόσον τούτο δεν υπερβαίνει τα είκοσι επτά (27) ευρώ.

Θ. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ - ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ

Το ποσό του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσης πρέπει να καταβληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες άτοκες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης, οι δε υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα των διμήνων που ακολουθούν. Αν ο φορολογούμενος καταβάλει όλο το ποσό του φόρου εφάπαξ, μέχρι την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, του παρέχεται έκπτωση 2,5%.

Ι. ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Τονίζεται ιδιαίτερα, ότι από το νόμο προβλέπονται κυρώσεις για όσους δεν υποβάλλουν δήλωση ή υποβάλουν ανακριβή ή εκπρόθεσμη δήλωση (Ν. 2523/1997 Φ.Ε.Κ. 179 Α΄ όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει με το Ν. 3296/04 ΦΕΚ 253 Α΄). Έτσι:

α. Όταν δεν υποβληθεί δήλωση, επιβάλλεται πρόσθετος φόρος που ορίζεται σε ποσοστό 2,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης (μέχρι 200%), επί του φόρου την πληρωμή του οποίου απέφυγε ο υπόχρεος λόγω μη υποβολής της δήλωσης.

β. Όταν υποβληθεί ανακριβής δήλωση επιβάλλεται στον υπόχρεο πρόσθετος φόρος που ορίζεται σε ποσοστό 2% για κάθε μήνα καθυστέρησης (μέχρι 200%), επί του φόρου την πληρωμή του οποίου απέφυγε.

γ. Όταν η δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόσθετος φόρος που ορίζεται σε

ποσοστό 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης (μέχρι 100%) επί του φόρου που οφείλεται με τη δήλωση.

δ. Αυτοτελές πρόστιμο από εκατόν δέκα επτά (117) ευρώ μέχρι χίλια εκατόν εβδομήντα (1.170) ευρώ στους υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης, σε περιπτώσεις που δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή.

Τονίζεται ότι για τις δηλώσεις ετών 1996 έως και 2004 οι πρόσθετοι φόροι ήταν 3,5%, 3% και 1,5% αντίστοιχα.

ΙΑ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟΥ 32

1. Οι συμβολαιογράφοι, κατά την κατάρτιση συμβολαιογραφικού εγγράφου με το οποίο μεταβιβάζεται με αντάλλαγμα ή με χαριστική αιτία η κυριότητα ενός ακινήτου ή μεταβιβάζονται ή δημιουργούνται εμπράγματα δικαιώματα σ΄ αυτό, υποχρεούνται να επισυνάψουν στο συμβόλαιο πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στο οποίο να βεβαιώνεται ότι, αυτός που μεταβιβάζει το ακίνητο ή δημιουργεί το εμπράγματο δικαίωμα σ΄ αυτό, υπέβαλε δήλωση για την ακίνητη περιουσία του που βρίσκεται στην Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου του έτους που γίνεται η μεταβίβαση του ακινήτου και ότι κατέβαλε ολόκληρο το ποσό του φόρου το οποίο αναλογεί επιμεριστικά στην αξία του ακινήτου που μεταβιβάζεται ή ότι δεν οφείλει φόρο.

2. Το πιστοποιητικό της ανωτέρω παραγράφου μπορεί να χορηγηθεί και από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. παραλαβής της δήλωσης φόρου μεταβίβασης του ακινήτου, στον οποίο υποβάλλεται και η σχετική αίτηση. Στη συνέχεια θα αποστέλλεται με τηλεομοιοτυπία από τη Δ.Ο.Υ. υποδοχής της αίτησης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η οποία θα την επαναφέρει εντός δύο (2) ημερών με τη βεβαίωση ότι ο φορολογούμενος έχει δηλώσει το ακίνητο που μεταβιβάζει και έχει εξοφληθεί ο φόρος ή ότι το έχει δηλώσει και υπολείπεται ποσό για την εξόφληση του φόρου που αναλογεί.

Σε περίπτωση που οφείλεται φόρος, θα αναγράφεται το ποσό που πρέπει να καταβληθεί. Το οφειλόμενο ποσό θα καταβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. μεταβίβασης του ακινήτου, η οποία θα χορηγεί και το οικείο πιστοποιητικό.

3. Αν η μεταβίβαση γίνεται από φυσικό πρόσωπο, το οποίο δεν έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση Φ.Μ.Α.Π., τότε αντί του πιστοποιητικού της προηγούμενης παραγράφου, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα βεβαιώνεται ότι το φυσικό πρόσωπο αυτό δεν έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση Φ.Μ.Α.Π.

Η δήλωση αυτή επέχει θέση δήλωσης φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, υποβάλλεται στο συμβολαιογράφο, ο οποίος θα τη διαβιβάσει, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η σύνταξη του σχετικού συμβολαιογραφικού εγγράφου, στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου φυσικού προσώπου και θα τηρεί στο αρχείο του ως δικαιολογητικό την επιβεβαίωση αποστολής της τηλεομοιοτυπίας, συνημμένη στην υπεύθυνη δήλωση.

4. Για την κατάρτιση οριστικού συμβολαίου με αυτοσύμβαση, σε εκτέλεση προσυμφώνου που έχει συνταχθεί πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου (18-2-1997) και δεν περιείχε εξουσιοδότηση στον αγοραστή να υποβάλει δήλωση Φ.Μ.Α.Π., αρκεί η προσκόμιση στο συμβολαιογράφο κυρωμένου αντιγράφου του προσυμφώνου.

5. Αυτός που αποδέχεται αγοραπωλησία ακινήτου μετά από τελεσίδικη δικαστική απόφαση, με την οποία καταδικάστηκε κάποιος σε δήλωση βουλήσεως, πρέπει, πριν από την αποδοχή, να υποβάλει κυρωμένο αντίγραφο της απόφασης αυτής στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας αυτού που καταδικάστηκε και αν δεν τον γνωρίζει στον προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. της κατοικίας του η οποία αναγράφεται στην αγωγή του.

Η δικαστική απόφαση αυτή υποβάλλεται σε 2 (δύο) αντίτυπα, από τα οποία το ένα επιστρέφεται θεωρημένο στο μεταβιβάζοντα για να επισυναφθεί στο οικείο συμβόλαιο.

6. Τα πιο πάνω εφαρμόζονται ανάλογα και στην περίπτωση που καταρτίζεται περίληψη έκθεσης πλειστηριασμού, οπότε ο υπερθεματιστής υποβάλλει κυρωμένο αντίγραφο της κατακυρωτικής έκθεσης.

7. Σε περίπτωση που κάποιος αποκτήσει ακίνητο μετά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας και μεταβιβάσει αυτό μέσα στον ίδιο χρόνο, τότε, αντί του πιστοποιητικού της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του Ν. 2459/1997, θα προσκομίσει στον συμβολαιογράφο υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, στην οποία θα αναγράφει ότι το ακίνητο το απέκτησε μετά την 1η Ιανουαρίου του έτους μεταβίβασής του και συνεπώς δεν είχε υποχρέωση να το συμπεριλάβει στη δήλωση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας του έτους αυτού.

Οι ανωτέρω υπεύθυνες δηλώσεις θα διαβιβάζονται από το συμβολαιογράφο, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα που πραγματοποιήθηκε η σύνταξη του σχετικού συμβολαιογραφικού εγγράφου, στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου φυσικού προσώπου και θα τηρεί στο αρχείο του ως δικαιολογητικό την επιβεβαίωση αποστολής της τηλεομοιοτυπίας συνημμένη στην υπεύθυνη δήλωση.

Κατ΄ εξαίρεση, τα νομικά πρόσωπα υποβάλουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση σε δύο αντίγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., από τα οποία τα ένα επιστρέφεται θεωρημένο προκειμένου να επισυναφθεί στο οικείο μεταβιβαστικό συμβόλαιο.

8. Δικαίωμα υποβολής της αίτησης και λήψης του πιστοποιητικού της παρ. 1 ή της υπεύθυνης δήλωσης της παρ. 2 του άρθρου 32, έχουν όλοι οι υπόχρεοι εκ του νόμου σε δήλωση Φ.Μ.Α.Π. και οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών, καθώς και οι κύριοι ή όσοι έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα και δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης Φ.Μ.Α.Π. ή κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο που ειδικά εξουσιοδοτήθηκε γι΄ αυτό και, συγκεκριμένα στην περίπτωση που δικαιούχος για την υποβολή της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης και τη λήψη των ανωτέρω δικαιολογητικών είναι:

α. Ανήλικο τέκνο, ο πατέρας και η μητέρα αυτού εφόσον ασκούν από κοινού τη γονική μέριμνα ή μόνο ο γονέας που ασκεί τη γονική μέριμνα.

β. Σε περίπτωση θανάτου του υπόχρεου, οι κληρονόμοι αυτού.

γ. Σε περίπτωση ανέγερσης οικοδομής με το σύστημα της αντιπαροχής:

(1) Ο εργολάβος για το εργολαβικό αντάλλαγμα αν χρησιμοποιήσεί καθ΄ οιονδήποτε τρόπο τα ακίνητα αυτά, πριν από τη παρέλευση της επταετίας από την έκδοση της οικοδομικής άδειας (π.χ. εκμισθώσει, μεταβιβάσει με προσύμφωνο - εφόσον δεν εμπίπτει στην κατωτέρω υποπερίπτωση 3 - ιδιοχρησιμοποιήσει ως αποθηκευτικό χώρο ή κατοικία ή επαγγελματική στέγη κ.λ.π.).

(2) Ο εργολάβος για το εργολαβικό αντάλλαγμα μετά από την παρέλευση επταετίας από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας (εφόσον αυτά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ή δεν έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση).

(3) Ο εκ προσυμφώνου αγοραστής από την ημερομηνία παράδοσης, εφόσον αυτή έχει οριστεί στο προσύμφωνο ή εφόσον η παράδοση έγινε σε συγκεκριμένη ημερομηνία με άλλο συμβολαιογραφικό έγγραφο.

(4) Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο οικοπεδούχος.

9. Όλα όσα αναφέρονται ανωτέρω εφαρμόζονται ανάλογα και στις περιπτώσεις που το μεταβιβαστικό συμβόλαιο συντάσσεται στην αλλοδαπή ενώπιον της Ελληνικής Προξενικής Αρχής.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

1. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ Φ.Μ.Α.Π.

Στην πρώτη σελίδα της δήλωσης Φ.Μ.Α.Π. και πριν από τον πίνακα Ι θα αναγράφονται από το φορολογούμενο ευδιάκριτα και με ΚΕΦΑΛΑΙΑ τα παρακάτω:

Προς τη Δ.Ο.Υ. ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .

Θα αναγράφεται η Δ.Ο.Υ. στην οποία θα υποβάλλεται η δήλωση Φ.Μ.Α.Π.

Η προηγούμενη δήλωση δόθηκε στη Δ.Ο.Υ. ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... θα αναγράφεται η Δ.Ο.Υ. στην οποία δόθηκε η προηγούμενη δήλωση Φ.Μ.Α.Π.

Στο πλαίσιο «ΕΙΔΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ" συμπληρώνεται χ στο αντίστοιχο είδος δήλωσης (αρχική, συμπληρωματική, ανακλητική). Αν δεν έχει συμπληρωθεί κανένα τετραγωνίδιο η δήλωση θεωρείται αρχική.

Εφ΄ όσον ο φορολογούμενος υποβάλλει δήλωση με επιφύλαξη, συμπληρώνει χ στο αντίστοιχο τετραγωνίδιο.

Το πλαίσιο αριθμός φακέλου συμπληρώνεται μόνο σε δηλώσεις Ανωνύμων Εταιρειών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι

Στον πίνακα Ι «Στοιχεία του φορολογούμενου νομικού προσώπου ή φυσικού και της οικογένειάς του» συμπληρώνονται με ΚΕΦΑΛΑΙΑ από το φορολογούμενο όλα τα στοιχεία που προβλέπονται.

Σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα παιδιά, αναγράφεται το ονοματεπώνυμό τους και το έτος γέννησής τους.

Στη θέση «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΧΡΕΟΥ» σημειώνεται χ στο αντίστοιχο τετραγωνίδιο σύμφωνα με την οικογενειακή κατάσταση του υποχρέου.

Στο πλαίσιο «ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΣ» σημειώνεται χ στο αντίστοιχο, τετραγωνίδιο και συμπληρώνονται τα στοιχεία του αντικλήτου ή του εκπροσώπου του φορολογουμένου.

Τα πλαίσια «ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ" συμπληρώνονται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, του υποχρέου στο πρώτο κατά σειρά και του άλλου συζύγου στο δεύτερο πλαίσιο.

Τα πλαίσιο «ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ» συμπληρώνεται από τα νομικά πρόσωπα με χ στα αντίστοιχα τετραγωνίδια ανάλογα αν φορολογούνται με συντελεστή 0,7% ή 0,35% ή αν εκ του νόμου απαλλάσσονται εξ ολοκλήρου από το Φ.Μ.Α.Π.

Στο πλαίσιο «ΠΛΗΘΟΣ ΤΕΚΝΩΝ ΠΟΥ ΒΑΡΥΝΟΥΝ» συμπληρώνεται στα αντίστοιχα τετραγωνίδια ο αριθμός των τέκνων που βαρύνουν και τους δύο συζύγους ή τον κάθε ένα από αυτούς.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ

Ο φορολογούμενος μεταφέρει από τις στήλες 24 του πίνακα 1 και 19 του πίνακα 2 του εσωτερικού του εντύπου της δήλωσης, στους αντίστοιχους κωδικούς 311, 312, 313, 314 και 315, το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας χωριστά κατά κωδικό ιδιοκτήτη, που του ανήκει κατά πλήρη κυριότητα και φορολογείται

Ο φορολογούμενος μεταφέρει, από τις στήλες 24 του πίνακα 1 και 19 του πίνακα 2 του εσωτερικού του εντύπου της δήλωσης, στους αντίστοιχους κωδικούς 321, 322, 323, 324 και 325 το σύνολο της αξίας των εμπράγματων δικαιωμάτων, χωριστά κατά κωδικό ιδιοκτήτη, που του ανήκει και φορολογείται

Στον πίνακα 11 και δίπλα στους κωδικούς 331, 332, 333, 334 και 335 αναγράφεται το σύνολο των χρεών από ενυπόθηκα δάνεια των υποχρέων, τα οποία μεταφέρονται από τις στήλες 26 και 21 των πινάκων 1 και 2 αντίστοιχα.

Αν υπόχρεος μεταβιβάσει, εντός του έτους 2006 αλλά πριν την υποβολή της δήλωσης - ΦΜΑΠ, ακίνητο που έχει στην κυριότητά του κατά την 1.1.2006, δύναται να υποβάλει μερική δήλωση ΦΜΑΠ και να καταβάλει τον αναλογούντα φόρο για το συγκεκριμένο ακίνητο. Στην περίπτωση αυτή, στην αρχική δήλωση που θα υποβάλει στη συνέχεια, δεξιά από τον κωδικό αριθμό 501 θα αναγραφεί το ποσό του φόρου που κατέβαλε ο υπόχρεος και δεξιά από τον κωδικό αριθμό 502 το ποσό που κατέβαλε ο συνυπόχρεος. Τονίζεται ότι στους κωδικούς 331, 332, 333, 334 και 335 συμπληρώνεται το ποσό που προκύπτει επιμεριστικά (βλέπε παράδειγμα Η΄ πίνακα).

Τονίζεται ότι τα τετραγωνίδια της πρώτης σελίδας, που έχουν ενδεικτικό αστερίσκο, θα συμπληρωθούν από την Υπηρεσία.

2. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Οι στήλες των πινάκων 1 και 2, αναγράφονται από το φορολογούμενο με ΚΕΦΑΛΑΙΑ.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Ο πίνακας αυτός είναι χωρισμένος σε στήλες με τους ενδεικτικούς αριθμούς 1 έως και 29.

Τα ακίνητα που θα καταχωρηθούν στον πίνακα αυτό διακρίνονται σε πέντε ομάδες.

Όλες οι στήλες (1-29) του πίνακα αυτού, και χωριστά για κάθε ομάδα ακινήτων, θα πρέπει να συμπληρωθούν με τη μεγαλύτερη ακρίβεια. Ειδικότερα:

ΣΤΗΛΗ 1: Αναγράφεται ο αύξων αριθμός κάθε ακινήτου. Ξεχωριστή σειρά και αύξοντα αριθμό καταλαμβάνει κάθε ακίνητο που για τον υπολογισμό της αξίας του απαιτείται συμπλήρωση χωριστού φύλλου εντύπου υπολογισμού ή η αξία υπολογίζεται με συγκριτικά στοιχεία.

ΣΤΗΛΗ 2: Η στήλη αυτή συμπληρώνεται μόνο για ακίνητα που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη και συνδέονται μεταξύ τους αλλά γράφονται σε διαφορετικές γραμμές.

Π.χ. με Α/Α 1 (στήλη 1) αναγράφεται διαμέρισμα και με Α/Α 2 χώρος στάθμευσης που αποτελεί παρακολούθημα του διαμερίσματος. Τότε στη στήλη 2 της σειράς που απεικονίζεται ο χώρος στάθμευσης συμπληρώνεται ο αριθμ. 1 (δηλαδή ο Α/Α του διαμερίσματος του οποίου αποτελεί παρακολούθημα).

ΣΤΗΛΗ 3: Αναγράφεται ο κωδικός συστήματος σύμφωνα με τα εξής:

ΚΩΔ. 1: οικόπεδο ή κτίσμα εντός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων (σχετικά φύλλα υπολογισμού 1, 2, 3, 4 και 5 ή για ειδικά κτίρια σχετικά έντυπα Κ4, Κ5, Κ6, Κ7, Κ8, Κ9, που το οικόπεδό τους υπολογίζεται με το φύλλο υπολογισμού 3).

ΚΩΔ. 2: οικόπεδο εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων αλλά εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

ΚΩΔ. 3: κτίσμα, σε οικόπεδο εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων αλλά εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, που ο υπολογισμός της αξίας του γίνεται με τα αντικειμενικά κριτήρια (σχετικά έντυπα Κ1, Κ2, Κ3, Κ4, Κ5, Κ6, Κ7, Κ8 και Κ9).

ΚΩΔ. 4: κτίσμα σε αγροτεμάχιο (έκταση εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού). Αναγράφεται ο νομός.

ΣΤΗΛΗ 4: Αναγράφεται ο νομός.

ΣΤΗΛΗ 5: Αναγράφεται ο δήμος ή η κοινότητα και το κοινοτικό ή το δημοτικό διαμέρισμα.

ΣΤΗΛΗ 6: Αναγράφεται ο ταχυδρομικός κώδικας.

ΣΤΗΛΗ 7: Αναγράφεται η οδός ή θέση - οικισμός - χωριό.

ΣΤΗΛΗ 8: Αναγράφεται ο αριθμός της οδού.

ΣΤΗΛΗ 9: Αναγράφεται ο αριθμός του οικοδομικού τετραγώνου (Ο.Τ.) που βρίσκεται το ακίνητο, όπως αυτός είναι καταγεγραμμένος στους ισχύοντες (κατά το έτος φορολογίας) χάρτες του Υπουργείου Οικονομικών, που χρησιμοποιούνται για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ακινήτων.

Σε περίπτωση που στους εν λόγω χάρτες του Υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχει αριθμός οικοδομικού τετραγώνου, τότε αναγράφεται ο αριθμός ΣΤ. των πολεοδομικών χαρτών. Οι πολεοδομικοί χάρτες υπάρχουν στα αρμόδια Πολεοδομικά γραφεία.

Τέλος όταν δεν υπάρχει αριθμός Ο.Τ. η στήλη παραμένει κενή.

ΣΤΗΛΗ 10: Αναγράφεται ο κωδικός της κατηγορίας του ακινήτου σύμφωνα με τα εξής:

ΚΩΔ. 1: Κατοικία ή Διαμέρισμα (σχετικά: φύλλο υπολογισμού 1 ή έντυπο Κ1).

ΚΩΔ. 2: Μονοκατοικία (σχετικά: φύλλο υπολογισμού 1 ή έντυπο Κ2).

ΚΩΔ. 3: Επαγγελματική στέγη (σχετικά: φύλλα υπολογισμού 2 ή 1 ή έντυπο Κ3).

ΚΩΔ. 4: Οικόπεδο (σχετικά: φύλλα υπολογισμού 3 ή αγοραία αξία).

ΚΩΔ. 5: Γεωργικά κτίρια, Κτηνοτροφικά κτίρια, Αποθήκες (σχετικό: Έντυπο Κ5 ή Φύλλο υπολογισμού 4).

ΚΩΔ. 6: Θέση στάθμευσης ανοικτή ή κλειστή (σχετικό: φύλλο υπολογισμού 5).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν η κλειστή θέση στάθμευσης ή βοηθητικός ή αποθηκευτικός χώρος βρίσκεται σε κτίσμα εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού φορολογητέας αξίας, τότε αποτελεί παρακολούθημα του χώρου κύριας χρήσης και υπολογίζεται η αξία του στα αντίστοιχα έντυπα κύριας χρήσης (ισοδύναμη επιφάνεια).

ΚΩΔ. 7: Σταθμοί αυτοκινήτων (σχετικά: Έντυπο Κ4)

ΚΩΔ. 8: Βιομηχανικά και Βιοτεχνικά κτίρια (σχετικά: Έντυπο Κ4)

ΚΩΔ. 9: Νοσηλευτήρια, Ευαγή Ιδρύματα, Ξενοδοχεία, Τουριστικές Εγκαταστάσεις (σχετικά: Έντυπο Κ6).

ΚΩΔ. 10: Εκπαιδευτήρια (σχετικό: Έντυπο Κ7).

ΚΩΔ. 11: Αθλητικές εγκαταστάσεις (σχετικό: Έντυπο Κ8).

ΚΩΔ. 12: Κτίρια που δεν μπορούν να υπαχθούν στις πιο πάνω κατηγορίες (σχετικό: Έντυπο Κ9).

ΚΩΔ. 13: Τίτλος μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης (σχετικό: φύλλο υπολογισμού 3).

ΣΤΗΛΗ 11: Αναγράφεται ο κωδικός ορόφου του ακινήτου σύμφωνα με τα εξής:

ΚΩΔ. Υ: Υπόγειο

ΚΩΔ. 0: Ισόγειο

ΚΩΔ. 1: 1ος όροφος ή ημιόροφος

ΚΩΔ. 2: 2ος όροφος

ΚΩΔ. 3: 3ος όροφος

ΚΩΔ. 4: 4ος όροφος κλπ.

ΚΩΔ. 98: Ειδικά κτίρια (σχετικά: Έντυπα Κ4, Κ5, Κ6, Κ7, Κ8, Κ9).

Σε περίπτωση τίτλων μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης αναγράφεται ο κωδ. 13.

ΣΤΗΛΗ 12: Αναγράφεται η επιφάνεια των κυρίων χώρων σε τετραγωνικά μέτρα (ακέραιος αριθμός χωρίς δεκαδικά). Ως επιφάνεια κυρίων χώρων θεωρείται η καθαρή επιφάνεια μετά των εξωτερικών τοίχων μη συμπεριλαμβανομένων των κοινόχρηστων χώρων (λεβητοστάσια, πλατύσκαλα, κλιμακοστάσια κλπ.).

ΣΤΗΛΗ 13: Αναγράφεται η επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα (ακέραιος αριθμός χωρίς δεκαδικά) του βοηθητικού χώρου ή της αποθήκης ή της θέσης στάθμευσης, τόσο αν το κτίσμα είναι εντός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού φορολογητέας αξίας (φύλλα υπολογισμού 1, 2, 3, 4 και 5), όσο και αν το κτίσμα του οποίου αποτελεί παράρτημα είναι εκτός αντικειμενικών κριτηρίων (έντυπα Κ1, Κ2, Κ3).

ΣΤΗΛΗ 14: Αναγράφεται η επιφάνεια του οικοπέδου σε τετραγωνικά μέτρα (ακέραιος αριθμός χωρίς δεκαδικά).

ΣΤΗΛΗ 15: Αναγράφεται η επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που απαλλάσσονται σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν. 2459/97.

ΣΤΗΛΗ 16: Αναγράφεται η χρονολογία κατά την οποία αποκτήθηκε το ακίνητο ή συστάθηκε το εμπράγματο δικαίωμα. Σε περίπτωση που το ακίνητο έχει αποκτηθεί με περισσότερους του ενός τίτλους σε διαφορετικούς χρόνους, τότε ως χρονολογία κτήσης θα αναγραφεί αυτή του τελευταίου τίτλου.

ΣΤΗΛΗ 17: Αναγράφεται η συνολική αξία του ακινήτου όπως προκύπτει από τα έντυπα υπολογισμού της Αντικειμενικής Αξίας Ακινήτων ή η αγοραία αξία.

ΣΤΗΛΗ 18: Αναγράφεται το ποσοστό της πλήρους κυριότητας μόνο όταν ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα αυτό (μέχρι δύο δεκαδικά ψηφία).

ΣΤΗΛΕΣ 19, 20 και 21: Αναγράφεται το ποσοστό του εμπράγματου δικαιώματος, (μέχρι δύο δεκαδικά ψηφία) εκτός εκείνου της πλήρους κυριότητας, που έχει ο φορολογούμενος στο παραπάνω ακίνητο, δηλαδή ψιλή κυριότητα, επικαρπία ισόβια, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, οίκηση, δουλεία.

ΣΤΗΛΗ 22: Αναγράφεται η διάρκεια σε έτη της επικαρπίας ορισμένου χρόνου.

ΣΤΗΛΗ 23: Αναγράφεται η ηλικία του επικαρπωτή η οποία είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό της αξίας της ψιλής κυριότητας ή της ισόβιας ή αορίστου χρόνου επικαρπίας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος που εξομοιώνεται με την επικαρπία αυτή.

ΣΤΗΛΗ 24: Αναγράφεται η αξία του ακινήτου ή του εμπράγματος δικαιώματος κατά το ποσοστό που ανήκει στο φορολογούμενο και η οποία φορολογείται

ΣΤΗΛΗ 25: Αναγράφεται η απαλλασσόμενη αξία του ακινήτου κατά το ποσοστό που ανήκει στο φορολογούμενο.

ΣΤΗΛΗ 26: Αναγράφονται τα χρέη που βαρύνουν το ακίνητο (τα οποία κατά το νόμο αφαιρούνται από την αξία του). Δηλαδή, τα χρέη που υπάρχουν την 1η Ιανουαρίου του έτους 2006, εφόσον:

α) αφορούν δάνεια που χορηγήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή από Τράπεζες.

β) χρησιμοποιήθηκαν αποδεδειγμένα για ανέγερση, επέκταση ή επισκευή κτισμάτων του υποχρέου και

γ) έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης για το δάνειο αυτό σε ακίνητο του φορολογουμένου.

Τονίζεται ότι, με ευθύνη του φορολογουμένου στον πίνακα 11 της πρώτης σελίδας της δήλωσης μεταφέρεται από το υπόλοιπο κεφαλαίου μόνο αυτό που αναλογικά εκπίπτει από τη φορολογητέα αξία (δηλ. όχι και εκείνο που αντιστοιχεί στην απαλλασσόμενη αξία).

ΣΤΗΛΗ 27: Γράψτε:

ΚΩΔ. 1: για περιουσιακό στοιχείο που ανήκει στον υπόχρεο.

ΚΩΔ. 2: για περιουσιακό στοιχείο που ανήκει σε σύζυγο του υποχρέου.

ΚΩΔ. 3: για περιουσιακό στοιχείο που ανήκει σε τέκνα και των δύο συζύγων.

ΚΩΔ. 4: για περιουσιακό στοιχείο που ανήκει σε τέκνα που βαρύνουν τον υπόχρεο. ΚΩΔ. 5: για περιουσιακό στοιχείο που ανήκει σε τέκνα που βαρύνουν σύζυγο του υποχρέου.

ΣΤΗΛΗ 28: Αναγράφεται η Δ.Ο.Υ. στην περιοχή της οποίας βρίσκεται το ακίνητο.

ΣΤΗΛΗ 29: Γράψτε αντίστοιχα:

ΚΩΔ. 1: για δήλωση νέου ακινήτου.

ΚΩΔ. 2: όταν μεταβάλλονται στοιχεία ακινήτου που έχει ήδη δηλωθεί. Δεν συμπληρώνεται σε αρχική δήλωση ή δήλωση με υπόψη αλλά μόνο σε συμπληρωματική ή ανακλητική.

ΚΩΔ. 3: όταν διαγράφεται ακίνητο. Η στήλη αυτή συμπληρώνεται μόνο όσον πρόκειται για ανακλητική δήλωση. Σε αρχική δήλωση δεν έχει νόημα η συμπλήρωσή mc:.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Στον υπολογισμό της αξίας κτίσματος με τα έντυπα Κ1-Κ9 δεν συμπεριλαμβάνεται η αξία των γηπέδων.

Γι΄ αυτό στις περιπτώσεις αυτές θα αναγράφεται σε χωριστή σειρά η αξία του κτίσματος όπως προκύπτει από τα έντυπα και σε χωριστή η αξία του γηπέδου (συγκριτικά ή αντικειμενικά).

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

ΣΤΗΛΗ 1: Αναγράφεται ο αύξων αριθμός του ακινήτου.

ΣΤΗΛΗ 2: Η στήλη αυτή συμπληρώνεται μόνο όταν επί του γηπέδου που έχει καταγραφεί στον Πίνακα αυτόν υπάρχουν κτίσματα (που έχουν καταγραφεί στον Πίνακα 1) και ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη. Ο αύξων αριθμός τη στήλης 1, του Πίνακα 1, που χαρακτηρίζει το πρώτο από τα καταγραφόμενα αυτά κτίσματα του Πίνακα 1, μεταφέρεται στη στήλη 2 της σειράς εκείνης του Πίνακα 2, που αντιστοιχεί στο γήπεδο π.χ. για ξενοδοχείο που αποτελείται από 4 ορόφους και βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης, στον Πίνακα 1 έχει καταχωρηθεί το κτίσμα στη στήλη 1 με αύξοντα αριθμό 4, ενώ στον Πίνακα 2 έχει καταχωρηθεί το αγροτεμάχιο στη στήλη 1 με αύξοντα αριθμό 5. Τότε στον Πίνακα 2 στη στήλη 2 της καταχώρησης θα γραφτεί ο αριθμός 4 (αύξων αριθμός καταχώρησης του πίνακα 1).

ΣΤΗΛΗ 3: Αναγράφεται ο κωδικός συστήματος σύμφωνα με τα εξής:

ΚΩΔ. 1: Αγροτεμάχια κλπ., που η αντικειμενική τους αξία προσδιορίζεται με το έντυπο Α.Α-ΓΗΣ

ΚΩΔ. 2: Αγροτεμάχια κ.λ.π. που με προεδρικό διάταγμα έχουν ειδικούς όρους δόμησης, που η αντικειμενική τους αξία προσδιορίζεται με το έντυπο 3 (νομοί Αργολίδας Γρεβενών - Καστοριάς και Λάρισας).

ΚΩΔ. 3: Αγροτεμάχια κ.λπ., που έχουν ειδικούς όρους δόμησης και είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας.

ΣΤΗΛΗ 4: Αναγράφεται ο νομός στον οποίο ανήκει το ακίνητο.

ΣΤΗΛΗ 5: Αναγράφεται ο δήμος - διαμέρισμα ή κοινότητα.

ΣΤΗΛΗ 6: Αναγράφεται ο ταχυδρομικός κώδικας.

ΣΤΗΛΗ 7: Αναγράφεται η οδός ή θέση - οικισμός - χωριό.

ΣΤΗΛΗ 8: Αναγράφεται ο αριθμός της οδού.

ΣΤΗΛΗ 9: Αναγράφεται ο κωδικός της κατηγορίας του ακινήτου σύμφωνα με τα εξής:

ΚΩΔ. 1: Αγροτεμάχιο μονοετούς καλλιέργειας αρδευόμενο.

ΚΩΔ. 2: Αγροτεμάχιο μονοετούς καλλιέργειας μη αρδευόμενο.

ΚΩΔ. 3: Αγροτεμάχιο πολυετούς καλλιέργειας αρδευόμενο.

ΚΩΔ. 4: Αγροτεμάχιο πολυετούς καλλιέργειας μη αρδευόμενο.

ΚΩΔ. 5: Αγροτεμάχιο που δεν μπορεί να καλλιεργηθεί μ΄ οποιοδήποτε τρόπο ή βοσκότοπος.

ΚΩΔ. 6: Δασική έκταση.

ΚΩΔ. 7: Ορυχεία κλπ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που σε ενιαίο ακίνητό σας αντιστοιχούν περισσότεροι του ενός από τους παραπάνω κωδικούς τότε καταγράφεται σε ξεχωριστή σειρά η έκταση με τον αντίστοιχο κωδικό της.

Π.χ. Αγροτεμάχιο έκτασης 14.000 τετρ. μέτρων εκ των οποίων 6.000 τετρ. μέτρα είναι μονοετούς καλλιέργειας και 8.000 τετρ. μέτρα πολυετούς καλλιέργειας. Αναγράφεται σε δύο σειρές με τους αντίστοιχους κωδικούς.

ΣΤΗΛΗ 10: Αναγράφεται η επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα (ακέραιος αριθμός χωρίς δεκαδικά ψηφία).

ΣΤΗΛΗ 11: Αναγράφεται η χρονολογία κατά την οποία αποκτήθηκε το ακίνητο ή συστάθηκε το εμπράγματο δικαίωμα. Σε περίπτωση που το ακίνητο έχει αποκτηθεί με περισσότερους του ενός τίτλους σε διαφορετικούς χρόνους, τότε ως χρονολογία κτήσης θα αναγραφεί αυτή του τελευταίου τίτλου.

ΣΤΗΛΗ 12: Αναγράφεται η αγοραία αξία του ακινήτου.

ΣΤΗΛΗ 13: Αναγράφεται το ποσοστό της πλήρους κυριότητας μόνο όταν ο ίδιος ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα αυτό.

ΣΤΗΛΕΣ 14, 15 και 16: Αναγράφεται το ποσοστό του εμπράγματου δικαιώματος (μέχρι δύο δεκαδικά ψηφία) εκτός εκείνου της πλήρους κυριότητας που έχει ο φορολογούμενος στο παραπάνω ακίνητο δηλαδή ψιλή κυριότητα, επικαρπία ισόβια, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, οίκηση, δουλεία.

ΣΤΗΛΗ 17: Αναγράφεται η διάρκεια σε έτη της επικαρπίας ορισμένου χρόνου.

ΣΤΗΛΗ 18: Αναγράφεται η ηλικία του επικαρπωτή, η οποία είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό της αξίας της ψιλής κυριότητας ή της ισόβιας ή αορίστου χρόνου επικαρπίας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος που εξομοιώνεται με την επικαρπία αυτή.

ΣΤΗΛΗ 19: Αναγράφεται η αξία του ακινήτου ή του εμπράγματου δικαιώματος κατά το ποσοστό που ανήκει στο φορολογούμενο και η οποία φορολογείται

ΣΤΗΛΗ 20: Αναγράφεται η απαλλασσόμενη αξία του ακινήτου ή του εμπράγματου δικαιώματος κατά το ποσοστό που ανήκει στο φορολογούμενο.

ΣΤΗΛΗ 21: Αναγράφονται τα χρέη που βαρύνουν το ακίνητο (τα οποία κατά το νόμο αφαιρούνται).

ΣΤΗΛΗ 22: Γράψτε:

ΚΩΔ. 1: για περιουσιακό στοιχείο που ανήκει στον υπόχρεο.

ΚΩΔ. 2: για περιουσιακό στοιχείο που ανήκει σε σύζυγο του υποχρέου.

ΚΩΔ. 3: για περιουσιακό στοιχείο που ανήκει σε τέκνα και των δύο συζύγων (κοινά). ΚΩΔ. 4: για περιουσιακό στοιχείο που ανήκει σε τέκνα που βαρύνουν τον υπόχρεο. ΚΩΔ. 5: για περιουσιακό στοιχείο που ανήκει σε τέκνα που βαρύνουν σύζυγο του υποχρέου.

ΣΤΗΛΗ 23: Αναγράφεται η Δ.Ο.Υ. στην περιοχή της οποίας βρίσκεται το ακίνητο.

ΣΤΗΛΗ 24: Γράψτε αντίστοιχα:

ΚΩΔ. 1: για δήλωση νέου ακινήτου.

ΚΩΔ. 2: όταν μεταβάλλονται στοιχεία υπάρχοντος ακινήτου. Δεν συμπληρώνεται σε αρχική δήλωση ή δήλωση με επιφύλαξη αλλά μόνο σε ανακλητική ή συμπληρωματική ΚΩΔ. 3: όταν διαγράφεται ακίνητο. Η στήλη συμπληρώνεται μόνο εφόσον πρόκειται για ανακλητική δήλωση. Σε αρχική δήλωση δεν έχει νόημα η συμπλήρωσή της.

3. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ IV.

Στον πίνακα αυτό θα γράφονται, με τις κατά στήλες ειδικές ενδείξεις, τα ακίνητα που από το νόμο απαλλάσσονται από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ειδικότερα:

Στην παράγραφο 1, θα γράφονται τα ακίνητα που είναι κληρονομιαία και για τα οποία ο φόρος κληρονομιάς προβλέπεται, από το νόμο, να καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις (έστω και αν ο φόρος καταβλήθηκε εφάπαξ).

Στην παράγραφο 2, θα γράφονται τα κτίσματα της οικοδομής που ανεγείρεται.

Στην παράγραφο 3, θα γράφονται τα λοιπά ακίνητα, που κατά το νόμο απαλλάσσονται από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Στο πλαίσιο ΛΟΓΟΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ θα αναγράφεται η σχετική απαλλακτική διάταξη π.χ. Έστω ότι η απαλλαγή χορηγείται επειδή ο υπόχρεος είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Στο πλαίσιο θα αναγραφεί περ. ι΄ άρθ. 23 Ν. 2459/97.

Επισημαίνεται ότι, αν νομικό πρόσωπο είναι πλήρως απαλλασσόμενο από το φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του, θ΄ αναγράψει αυτή χωρίς ν΄ αναφέρει την αξία της.

ΠΙΝΑΚΑΣ V.

Στον πίνακα αυτό θα γράφονται τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με τη δήλωση μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα δικαιολογητικά, όπως:

α) Έγγραφο πληρεξουσιότητας, όταν η δήλωση υποβάλλεται από αντιπρόσωπο.

β) Φωτοτυπία αρχικής οικοδομικής άδειας.

γ) Βεβαιώσεις Τραπεζών, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Ταμ. Παρακαταθηκών και Δανείων για τυχόν ενυπόθηκα χρέη, μαζί με αντίγραφο του συμβολαίου παροχής της υποθήκης.

δ) Πιστοποιητικό της αρμόδιας Δ/νσης Γεωργίας ή του Δασαρχείου ότι η έκταση που δηλώνεται είναι γεωργική ή κτηνοτροφική ή δασική, κατά περίπτωση.

ε) Πιστοποιητικό της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

στ) Κάθε άλλο αναγκαίο αποδεικτικό στοιχείο.

ΠΙΝΑΚΑΣ VI.

Στον πίνακα αυτό θα γράφονται οι διευκρινίσεις για τη νομική κατάσταση του ακινήτου, π.χ. ότι το ακίνητο έχει κηρυχθεί απαλλοτριωτέο ή διατηρητέο κ.λπ., καθώς και κάθε άλλη σημείωση, την οποία θεωρεί σκόπιμη ο φορολογούμενος.

Στο τέλος του εντύπου θα συμπληρώνονται όλες οι ενδείξεις που αφορούν τα στοιχεία του προσώπου που καταθέτει τη δήλωση.

Για περισσότερες πληροφορίες να απευθύνεστε στην καθ΄ ύλην αρμόδια Δ.Ο.Υ.