Εγχειρίδιο 1039/2007 (15/02/2007)

Οδηγίες για την υποβολή και σύνταξη της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2007 (Έντυπο Ε9).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Οδηγίες για την υποβολή και σύνταξη της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2007 (Έντυπο Ε9).

Α. Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής
 
 
Υποχρέωση για υποβολή δήλωσης Ε9 το έτος 2007, έχουν:
Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2007 έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα, τα οποία αποκτήθηκαν μέσα στο έτος 2006.
Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2007 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους, τα οποία είχαν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 τα προηγούμενα έτη (2005 & 2006).
Ο υπόχρεος που στην δήλωση Ε9 έτους 2005 ή 2006 συμπεριέλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση, όπως αυτή έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων ετών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση.
Οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθούν είναι ο γάμος εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητα, η διάσταση, το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευομένων μελών σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) ή ο θάνατος.
Τα νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν υποβάλλει δήλωση Ε9 τα προηγούμενα έτη και έχουν διακόψει τις εργασίες τους μέχρι 31-12-2006.
Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) έτους 2007 συνυποβάλλεταιμε τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ότι διαγραμμίζονται πάντοτε και οι δύο ενδείξεις "ΔΗΛΩΘΗΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ Ε9 ΤΟ ΕΤΟΣ 2005" και "ΔΗΛΩΘΗΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ Ε9 ΤΟ ΕΤΟΣ 2006" της πρώτης σελίδας του εντύπου, γιατί αποτελούν υποχρεωτικό πεδίο.
 
 
Β. Τρόποι συμπλήρωσης των δηλώσεων Ε9 έτους 2007 σε περιπτώσεις οποιασδήποτε μεταβολής των ακινήτων
 
 
1. Υποβολή δήλωσης Ε9 για πρώτη φορά το έτος 2007.
Τα φυσικό ή νομικά πρόσωπα που δεν είχαν υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε9 το 2005 ή το 2006, απέκτησαν όμως εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα μέσα στο έτος 2006, θα υποβάλλουν δήλωση Ε9 έτους 2007, σημειώνοντας "Χ" στην ένδειξη ΈΙΔΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ - ΑΡΧΙΚΗ" στην πρώτη σελίδα του εντύπου. Στις ενδείξεις "Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 τα έτη 2005 και 2006" θα σημειωθεί "χ" στα τετραγωνίδια 'ΌΧΙ" και για τα δύο έτη.
2. Εισαγωγή νέου ακινήτου. που αποκτήθηκε το έτος 2006 από υπόχρεο που έχει υποβάλλει δήλωση Ε9.
Στην περίπτωση αυτή, θα υποβληθεί δήλωση Ε9 έτους 2007, σημειώνοντας .Χ" στην ένδειξη 'ΈΙΔΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ - ΑΡΧΙΚΗ" στην πρώτη σελίδα του εντύπου. Στις ενδείξεις "Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 του έτους 2005 & 2006" θα διαγραμμιστούν οι αντίστοιχες επιλογές, "ΝΑΙ" εφόσον έχουν δηλωθεί ακίνητα ή 'ΌΧΙ" εφόσον δεν έχουν δηλωθεί ακίνητα για κάθε έτος. Στις περιπτώσεις που σε κάποιο από τα δύο έτη έχει υποβληθεί έντυπο Ε9 χωρίς να δηλωθούν ακίνητα στο εσωτερικό του εντύπου, διαγραμμίζεται η επιλογή 'ΌΧΙ". Ως αύξων αριθμός του νέου ακινήτου, στο εσωτερικό του εντύπου, θα αναγραφεί ο επόμενος αριθμός που ακολουθεί τον τελευταίο αύξοντα αριθμό των δηλώσεων Ε9 έτους 2005 & 2006. Στη στήλη κωδικός μεταβολής του εσωτερικού του εντύπου (24 του πίνακα 1 ή 22 του πίνακα 2) θα γραφεί ο κωδ. αριθμός 1 (δήλωση νέου ακινήτου), κατά περίπτωση.
3. Διαγραφή ακινήτου, το οποίο είχε αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 που έχουν υποβληθεί..
Στην περίπτωση αυτή, θα υποβληθεί δήλωση Ε9 έτους 2007, σημειώνοντας "Χ" στην ένδειξη "ΕΙΔΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ - ΑΡΧΙΚΗ" στην πρώτη σελίδα του εντύπου. Στις ενδείξεις "Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 του έτους 2005 & 2006" θα διαγραμμιστούν οι αντίστοιχες επιλογές "ΝΑΙ. εφόσον έχουν δηλωθεί ακίνητα ή "ΟΧΙ. εφόσον δεν έχουν δηλωθεί ακίνητα για κάθε έτος. Στις περιπτώσεις που σε κάποιο από τα δύο έτη έχει υποβληθεί έντυπο Ε9 χωρίς να δηλωθούν ακίνητα στο εσωτερικό του εντύπου διαγραμμίζεται η επιλογή 'ΌΧΙ". Στο εσωτερικό του εντύπου θα αναγραφούν όλα τα στοιχεία του ακινήτου που διαγράφεται. Επισημαίνεται πως αν έχουν επέλθει μεταβολές στα στοιχεία του ακινήτου (μετά την πρώτη καταγραφή του) και αυτές έχουν καταχωρηθεί σε δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών, η αναγραφή των στοιχείων του ακίνητου γίνεται σύμφωνα με την τελευταία περιγραφή αυτού. Ως αύξων αριθμός του ακινήτου που διαγράφεται. θα αναγραφεί εκείνος της δήλωσης Ε9 με τον οπαίο δηλώθηκε το ακίνητο για πρώτη φορά (2005 ή 2006). Στη στήλη κωδικός μεταβολής του εσωτερικού του εντύπου (24 του πίνακα 1 ή 22 του πίνακα 2) θα γραφεί ο κωδ. αριθμός 3 (διαγραφή ακινήτου).
4. Μεταβολή στοιχείων ακινήτων που έχουν ήδη δηλωθεί στα 'Έντυπα Ε9 κατά τα έτη 2005 ή 2006.
Στην περίπτωση αυτή, θα υποβληθεί δήλωση Ε9 έτους 2007, σημειώνοντας "Χ", στην ένδειξη "ΕΙΔΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ - ΑΡΧΙΚΗ" στην πρώτη σελίδα του εντύπου. Στις ενδείξεις "Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 του έτους 2005 & 2006" θα διαγραμμιστούν οι αντίστοιχες επιλογές "ΝΑΙ" εφόσον έχουν δηλωθεί ακίνητα ή "ΟΧΙ" εφόσον δεν έχουν δηλωθεί ακίνητα για κάθε έτος. Στις περιπτώσεις που σε κάποιο από τα δύο έτη έχει υποβληθεί έντυπο Ε9 χωρίς να δηλωθούν ακίνητα στο εσωτερικό του εντύπου διαγραμμίζεται η επιλογή "OXl". Στο εσωτερικό του εντύπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία του ακινήτου που μεταβάλλεται, στην κατάσταση που είναι την 1η Ιανουαρίου 2007. Ως αύξων αριθμός της αναγραφής των στοιχείων του ακινήτου που μεταβάλλεται, θα αναγραφεί εκείνος της δήλωσης Ε9 με τον οποίο δηλώθηκε το ακίνητο για πρώτη φορά (2005 ή 2006). Στη στήλη κωδικός μεταβολής του εσωτερικού του εντύπου (24 του πίνακα 1 ή 22 του πίνακα 2), θα γραφεί ο κωδ. αριθμός 2 (μεταβολή στοιχείων ακινήτου που έχει δηλωθεί)..
ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ότι στο έντυπο Ε9 έτους 2007 γράφεται οποιαδήποτε μεταβολή στοιχείων ακινήτων ή διαγραφή ακινήτων, η οποία πραγματοποιήθηκε μόνο εντός του 2006.
 
 
Γ. Τρόπος συμπλήρωσης των δηλώσεων Ε9 έτους 2007 σε περιπτώσεις οποιασδήποτε μεταβολής της οικογενειακής κατάστασης του υπόχρεου, χωρίς μεταβολή των ακινήτων
 
 
1. Γάμος εντός του 2006,
Στην περίπτωση αυτή ο υπόχρεος-σύζυγος υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2007 μόνο όταν η σύζυγος έχει εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα τα οποία έχουν καταχωρηθεί σε δηλώσεις Ε9 τα προηγούμενα έτη. Στην πρώτη σελίδα του εντύπου αναγράφονται τα στοιχεία της συζύγου διαγραμμίζοντας "χ" στις αντίστοιχες ενδείξεις "Σχέση με τον υπόχρεο - Σύζυγος" και "Μεταβολή σχέσης - Εισαγωγή". Στο εσωτερικό του εντύπου που θα υποβληθεί δεν θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων της συζύγου και κανένα άλλο ακίνητο που είχε αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγουμένων ετών, διότι δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων τους.
2. Τέκνο που δεν είναι πλέον προστατευόμενο σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Υπόχρεος-γονέας που στις δηλώσεις Ε9 των προηγουμένων ετών (2005 ή 2006) συμπεριέλαβε τα ακίνητα τέκνου του, το οποίο το 2007 δεν είναι προστατευόμενο μέλος σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε., υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2007 και στην πρώτη σελίδα του εντύπου αναγράφει το τέκνο, σημειώνοντας "χ" στις αντίστοιχες ενδείξεις "Σχέση με τον υπόχρεο -Τέκνο" και "Μεταβολή σχέσης - Διαγραφή - `Αλλη αιτία".
Στο εσωτερικό του εντύπου που θα υποβληθεί από τον υπόχρεο-γονέα δεν θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων του τέκνου και κανένα άλλο ακίνητο που είχε αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 ετών 2005 ή 2006, διότι δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων. Το τέκνο δεν θα υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2007, διότι δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων του.
2. Διακοπεί σχέσης των συζύγων σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Στην περίπτωση αυτή ο υπόχρεος - σύζυγος που τα προηγούμενα έτη (2005 ή 2006) είχε αναγράψει τα ακίνητα της συζύγου του στο κοινό Ε9, υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2007 και αναγράφει στην πρώτη σελίδα του εντύπου την σύζυγο, σημειώνοντας '')('' στις αντίστοιχες ενδείξεις "Σχέση με τον υπόχρεο ­Σύζυγος" και "Μεταβολή σχέσης - Διαγραφή - `Αλλη αιτία".
Στο εσωτερικό του εντύπου που θα υποβληθεί από τον υπόχρεο-σύζυγο δεν θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων της συζύγου και κανένα άλλο ακίνητο που είχε αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 ετών 2005 ή 2006, διότι δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων. Η σύζυγος δεν θα υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2007, διότι δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων της.
3. Μεταβολή λόγω θανάτου υπόχρεου σε δήλωση Ε9.
Σε περίπτωση που ο υπόχρεος σε δήλωση, αποβιώσει μέχρι 31-12-2006, οι κληρονόμοι στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν για λογαριασμό του, θα συνυποβάλλουν και έντυπο Ε9 έτους 2007, συμπληρώνοντας τόσο τα στοιχεία του θανόντος σημειώνοντας "Χ" στην ένδειξη "Διαγραφή λόγω θανάτου", όσο και τα στοιχεία των λοιπών μελών που είχαν αναγραφεί στις δηλώσεις των προηγουμένων ετών του αποβιώσαντος, σημειώνοντας '')(" στις αντίστοιχες ενδείξεις "Σχέση με τον υπόχρεο" καθώς και "Μεταβολή -Διαγραφή - `Αλλη αιτία". Στο εσωτερικό του εντύπου δεν θα αναγραφεί κανένα ακίνητο.
4. θάνατος της συζύγου ή των προστατευομένων μελών που είχαν ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά.
Σε περίπτωση που η σύζυγος ή προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου σε δήλωση αποβιώσουν μέχρι 31-12-2006, ο υπόχρεος θα υποβάλει έντυπο Ε9 έτους 2007, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους και θα σημειώσει "Χ" στις αντίστοιχες ενδείξεις "Σχέση με τον υπόχρεο" καθώς και "Μεταβολή σχέσης - Διαγραφή - Λόγω θανάτου". Στο εσωτερικό του εντύπου που θα υποβληθεί από τον υπόχρεο, δεν θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων του θανόντος.
Σε όλες τις αναφερόμενες περιπτώσεις θα σημειωθεί "Χ", στην ένδειξη 'ΈΙΔΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ - ΑΡΧΙΚΗ" στην πρώτη σελίδα του εντύπου. Στις ενδείξεις "Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 του έτους 2005 και 2006" θα διαγραμμιστούν οι αντίστοιχες επιλογές, "ΝΑΙ" εφόσον έχουν δηλωθεί ακίνητα ή 'ΌΧΙ" εφόσον δεν έχουν δηλωθεί ακίνητα για κάθε έτος. Στις περιπτώσεις που σε κάποιο από τα δύο έτη έχει υποβληθεί έντυπο Ε9 χωρίς να δηλωθούν ακίνητα στο εσωτερικό του εντύπου διαγραμμίζεται η επιλογή "ΟΧΙ'?.
 
 
Δ. Τρόπος συμπλήρωσης των δηλώσεων Ε9 έτους 2007 σε περιπτώσεις μεταβολής των ακινήτων με ταυτόχρονη μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης
 
 
1. Τέκνο που δεν είναι πλέον προστατευόμενο σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογία Εισοδήματος: και υπάρχουν μεταβολές στα ακίνητα του την 1η Ιανουαρίου 2007.
Το τέκνο εφόσον επήλθε οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητα του, οφείλει να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος και να συνυποβάλλει Ε9 έτους 2007, με το οποίο δηλώνει μόνο τις μεταβολές των ακινήτων του. Στο εσωτερικό του εντύπου θα γραφούν όλα τα στοιχεία των ακινήτων που προστίθενται, διαγράφονται ή μεταβάλλονται, κατά περίπτωση. Ως αύξων αριθμός των στοιχείων των ακινήτων που μεταβάλλονται ή διαγράφονται, θα αναγραφεί εκείνος των δηλώσεων Ε9 έτους 2005 ή 2006 του γονέα του.
Ως αύξων αριθμός της αναγραφής των στοιχείων νέων ακινήτων αναγράφεται 20071, 20072, .., 200710,200711 ... κ.ο.κ.. Στη στήλη κωδικός μεταβολής του εσωτερικού του εντύπου (24 του πίνακα 1 ή 22 του πίνακα 2) θα γραφεί ο αριθμός 1 (δήλωση νέου ακινήτου) ή 2 (μεταβολή στοιχείων ακινήτου που έχει δηλωθεί ή 3 (διαγραφή ακινήτου), κατά περίπτωση. Ο υπόχρεος-γονέας που στις δηλώσεις Ε9 των προηγουμένων ετών συμπεριέλαβε τα ακίνητα του τέκνου, υποχρεούται στην δήλωση Ε9 έτους 2007 να διαγράψει το τέκνο στην πρώτη σελίδα του εντύπου.
2. Σύζυγος που για οποιανδήποτε λόγο υποβάλει μόνη (κατά τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε.) δήλωση φορολογίας εισοδήματος και έχει μεταβολές στα ακίνητα της την 1η Ιανουαρίου 2007.
Η σύζυγος εφόσον επήλθε οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητα της, οφείλει να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος και να συνυποβάλλει έντυπο Ε9 έτους 2007, με το οποίο δηλώνει μόνο τις μεταβολές των ακινήτων της. Στο εσωτερικό του εντύπου θα γραφούν όλα τα στοιχεία των ακινήτων που προστίθενται, διαγράφονται ή μεταβάλλονται.. Ως αύξων αριθμός της αναγραφής των στοιχείων του ακινήτου που μεταβάλλεται ή διαγράφεται, θα αναγραφεί εκείνος της δήλωσης Ε9 με τον οποίο δηλώθηκε το ακίνητο για πρώτη φορά (2005 ή 2006). Ως αύξων αριθμός της αναγραφήςτων στοιχείων νέων ακινήτων αναγράφεται 20071, 20072, .., 200710, 200711 ... κ.ο.κ.
Στο εσωτερικό του εντύπου θα γραφούν όλα τα στοιχεία των ακινήτων που προστίθενται, διαγράφονται ή μεταβάλλονται. Στη στήλη κωδικός μεταβολής του εσωτερικού του εντύπου (24 του πίνακα 1 ή 22 του πίνακα 2) θα γραφεί ο αριθμός 1 (δήλωση νέου ακινήτου) ή 2 (μεταβολή στοιχείων ακινήτου που έχει δηλωθεί ή 3 (διαγραφή ακινήτου), κατά περίπτωση. Ο υπόχρεος-σύζυγος που τα προηγούμενα έτη είχε αναγράψει τα ακίνητα της συζύγου στο κοινό Ε9, υποχρεούται στην δήλωση Ε9 έτους 2007 να διαγράψει τη σύζυγο στην πρώτη σελίδα του εντύπου.
3. Τέλεση γάμου εντός του 2006 με παράλληλη μεταβολή των ακινήτων εντός του ιδίου έτους.
Στην περίπτωση αυτή, ο υπόχρεος-σύζυγος υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2007 και αναγράφει στην πρώτη σελίδα του εντύπου τα στοιχεία της συζύγου, σημειώνοντας "χ" στις αντίστοιχες ενδείξεις "Σχέση με τον υπόχρεο - Σύζυγος" και "Μεταβολή σχέσης - Εισαγωγή". Στο εσωτερικό του εντύπου δηλώνονται μόνο οι μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης, του έτους 2006. Ως αύξων αριθμός των στοιχείων του ακινήτου που μεταβάλλεται ή διαγράφεται στο εσωτερικό του εντύπου, θα αναγραφεί ο αύξων αριθμός του ακινήτου με τον οποίο είχε δηλωθεί στο έντυπο Ε9 (καθενός εκ των συζύγων) τα προηγούμενα έτη. Ως αύξων αριθμός της αναγραφής των στοιχείων νέων ακινήτων αναγράφεται 20071, 20072, ... ,200710, 200711,....κ.ο.κ.
4. Τέκνο - προστατευόμενο μέλος ή σύζυγος του υπόχρεου σε δήλωση οι οποίοι απέκτησαν ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά για πρώτη φορά το έτος 2006.
Στην περίπτωση αυτή, ο υπόχρεος (γονέας ή σύζυγος) υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2007 και αναγράφει στην πρώτη σελίδα του εντύπου τα στοιχεία του τέκνου ή της συζύγου κατά περίπτωση, σημειώνοντας "χ" στις αντίστοιχες ενδείξεις "Σχέση με τον υπόχρεο - Τέκνο" ή "Σχέση με τον υπόχρεο - Σύζυγος" και "Μεταβολή σχέσης - Εισαγωγή". Στο εσωτερικό του εντύπου ως αύξων αριθμός του νέου ακινήτου, θα αναγραφεί ο επόμενος αριθμός που ακολουθεί τον τελευταίο αύξοντα αριθμό των δηλώσεων Ε9 των προηγουμένων ετών (2005 & 2006) του υπόχρεου (γονέα ή συζύγου), καθώς και όλα τα στοιχεία των ακινήτων που προστίθενται Στη στήλη κωδικός μεταβολής του εσωτερικού του εντύπου(24 του πίνακα 1 ή 22 του πίνακα 2) θα γραφεί ο αριθμός 1 (δήλωση νέου ακινήτου).
Σε όλες τις αναφερόμενες περιπτώσεις θα σημειωθεί "Χ", στην ένδειξη 'ΈΙΔΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ - ΑΡΧΙΚΗ" στην πρώτη σελίδα του εντύπου. Στις ενδείξεις "Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 του έτους 2005 και 2006" θα διαγραμμιστούν οι αντίστοιχες επιλογές, "ΝΑΙ" εφόσον έχουν δηλωθεί ακίνητα ή 'ΌΧΙ" εφόσον δεν έχουν δηλωθεί ακίνητα για κάθε έτος. Στις περιπτώσεις που σε κάποιο από τα δύο έτη έχει υποβληθεί έντυπο Ε9 χωρίς να δηλωθούν ακίνητα στο εσωτερικό του εντύπου διαγραμμίζεται η επιλογή "OXΙ".
 
 
Ε. Δηλώσεις Ε9 έτους 2007 λοιπών προστατευόμενων μελών του υπόχρεου σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε.
 
 
Για τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) των λοιπών προστατευομένων μελών του υπόχρεου σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, εφαρμόζονται ανάλογα όσα αναφέρονται στις περιπτώσεις Α έως Δ του παρόντος.
Ως προς τον τρόπο αναγραφής των ακινήτων στις δηλώσεις Ε9 ισχύουν οι οδηγίες που έχουν δοθεί για τη συμπλήρωση των εντύπων Ε9 έτους 2005, ( ΠΟΛ. 1150/2004 Α,Υ.Ο., ΠΟΛ. 1001/2005 και ΠΟΛ. 1047/2005 εγκύκλιοι).
Πληροφορίες δίνονται από τις Δ.Ο.Υ., και μόνο για τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε9από τη Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου. Τηλέφωνα 2103375360 και 2103253748.